Saturday, March 24, 2012

Opengov: Το πρόγραμμα Δι@ύγεια – http://et.diavgeia.gov.gr

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα Δι@ύγεια με τον νόμο 3861/10 εισάγει για όλους τους κρατικούς φορείς την υποχρέωση να αναρτούν τις πράξεις και αποφάσεις τους στο Διαδίκτυο πετυχαίνοντας να αναβαθμίσει καίρια τη διαφάνεια και τη δημοσιότητα στην κρατική δράση. Ανάμεσα στις καινοτομίες του προγράμματος είναι το γεγονός της αναγωγής της ανάρτησης σε όρο εκτελεστότητας της πράξης για εκείνες τις πράξεις που δεν δημοσιεύονται στο ΦΕΚ καθώς επίσης και το γεγονός ότι η υποχρέωση ανάρτησης δρα συμπληρωματικά και ενισχυτικά με τα υφιστάμενα συστήματα δημοσίευσης.

Η Δι@ύγεια συμβάλει αποφαστικά στην οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου στη σχέση κράτους-πολίτη καθώς οι τελευταίοι ενδυναμώνονται ώστε να μπορούν να ασκήσουν πιο συστηματικά τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους όπως η πληροφόρηση και συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

  • Από όσα γνωρίζετε, πως αξιολογείτε τη μέχρι σήμερα λειτουργία του προγράμματος Δι@ύγεια. Πιστεύετε ότι έχει συμβάλει στη διαφάνεια της κρατικής δράσης και στην περιστολή φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης;
  • Περιγράψτε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του προγράμματος Δι@ύγεια. Πως πιστεύετε ότι μπορούν οι πολίτες να αξιοποιήσουν καλύτερα τις δυνατότητες της Δι@ύγειας και με τι τρόπους θα μπορούσαν να συμμετέχουν πιο ενεργά;

4 comments:

  1. Anonymous11:25 am

    Και βέβαια συμβάλει. Αφού όμως πέρασε η πρώτη φάση, χρειάζεται άμεσα βελτίωση. Το pdf αρχείο δεν είναι κατάλληλο για επεξεργασία. Χρειάζεται να υιοθετηθεί μια φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή ώστε να διευκολύνεται το ψάξιμο για παρόμοιες δαπάνες, όπως και να υπολογίζονται συνολικές δαπάνες ανά ενότητα κυβερνητικής δραστηριότητας.

    ReplyDelete
  2. Anonymous8:59 am

    Εφ' όσον οι πολίτες δεν μπορούν να σχολιάσουν τις δαπάνες που αναρτώνται, η αξία είναι περιορισμένη. Μόνο οι Παπαγιάννηδες θα μπορούν να ψάχνουν για κουρτίνες και καφέδες και να λαϊκίζουν.

    ReplyDelete
  3. Anonymous12:33 am

    Στο σύστημα πρέπει να ενταχθούν επειγόντως και οι Αποφάσεις του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηριών. Εκεί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξυγιαντικών δράσεων, δεδομένης της αντιφατικότητας αυτών και της ασυδοσίας στη λήψη τους.

    ReplyDelete
  4. Εξαιρετικά εύστοχη πρόταση.

    ReplyDelete