Tuesday, October 27, 2009

Η εκλογή Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ

Διαβάζω μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το θέμα από τον Π. Μανδραβέλη στην Καθημερινή.

Αν δεν υπήρχε το Διαδίκτυο θα είχαμε κι εμείς την ίδια απορία με τους κομισάριους του ΠΑΣΟΚ που έλεγαν προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο «αν είσαι μάνα και πονείς πες μας ποιος είναι ο Ξυνίδης». Ας είναι όμως καλά το YouTube, συν ένας φίλος του blogger από την Ξάνθη που τον επισήμανε. Ετσι κάθε χρήστης μπορούσε να τον δει και να τον ακούσει, πριν καν προταθεί για γραμματέας, όταν έτρεχε να μαζέψει σταυρούς στην Ξάνθη.

Δεν γνωρίζουμε αν και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου διαπίστωσε με τον ίδιο τρόπο τον πραγματικά μεστό πολιτικό λόγο που έχει ο νεοεκλεγείς γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, και τον πρότεινε για τη θέση. Αλλά, το πρώτο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε από την ανάδειξη του κ. Σωκράτη Ξυνίδη είναι ότι το Διαδίκτυο σπάει τους φραγμούς της περιφέρειας. Επιτρέπει σε αυτούς, που στα σαλόνια της Αθήνας θα αποκαλούνταν «επαρχιώτες πολιτευτές», να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό, χωρίς τη διαμεσολάβηση των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης. Κι αυτό είναι διπλά σημαντικό· οι πολιτικοί μαθαίνουν σιγά σιγά ότι μπορούν να έχουν στον ήλιο μοίρα χωρίς να χρειάζεται να προσκυνήσουν σε δημοσιογραφικά γραφεία· ότι μπορούν να γίνουν γραμματείς ενός κόμματος χωρίς τις «ευλογίες» κάποιων εκδοτών και διευθυντών· ότι μπορούν να κάνουν πολιτική, εκτός Da Capo ή έστω του «επαναστατικού» Φίλιον στο οποίο συχνάζει ο αντίπαλός του για τη θέση κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος. Δεν άλλαξε ξαφνικά ο κόσμος και από τη δικτατορία των ΜΜΕ περάσαμε στην πολυφωνία των νέων Μέσων, αλλά ο χώρος της ενημέρωσης γίνεται σιγά σιγά πλατεία. Δεν υπάρχει «μαγαζί γωνία» στο οποίο οι πολιτικοί οφείλουν να υποβάλουν τα σέβη τους.

---

Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Ξυνίδης τα καταφέρει στην απαιτητική θέση που εξελέγη. Θα το μάθουμε τώρα που θα δοκιμαστεί. Το θέμα είναι ότι η πρόταση καθαυτή ήταν υπέρβαση. Τιμά την εκτός των τειχών Ελλάδα, ανακατεύει τον τραχανά, κάνει ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από τα γνωστά κυκλώματα -δημοσιογραφικά και παλαιοκομματικά- να ελπίζουν. Ακυρώνει τους ενδιάμεσους στην πολιτική διαδικασία. Και το κυριότερο: θα αποσυμφορηθούν λίγο από τους υποψήφιους τα καφέ του Κολωνακίου και μπορεί να πέσουν οι τιμές...

13 comments:

  1. Anonymous12:27 am

    Οι αντιδράσεις του συντηρητικού τύπου έναντι κάθε νέας και σημαντικής πρωτοβουλίας που παίρνει ο Πρωθυπουργός ταράζοντας τα νερά είναι ίσως η πιο σημαντική απόδειξη του φαινόμενου Kobbe* : κάθε καινούργια επιλογή του κρίνεται από κάποιους περίπου τυχαία ή πειραματική. Αν όμως αποδειχθεί λανθασμένη σίγουρα θα την θεωρήσουν σκοπίμως ανεπαρκή.

    * Κnobbe effect (2003): an unintended but foreseen side-effect is regarded as intentional if the outcome is bad, but not if the outcome is good.

    ReplyDelete
  2. Ασφαλώς το διαδικτυο και η διαδραστικότητα του, ανοιγει ένα παραθυρο στην ενημερωση και στην πληροφορία. Ενα παραθυρο βέβαια που ήδη ειτε τα παραδοσιακά ΜΜΕ, ειτε κάποιοι μισθοφόροι τους, ειτε αυτοι που θεωρούν τους εαυτους τους «στρατευμενους» σε ...σκοπους, αρχιζουν να αλώνουν. Πιθανότατα αν δουμε τα 100 πρωτα blogs μπορουμε να συμπεράνουμε πολλά.
    Ενημερωτικά της πλάκας και της συμφοράς, χωρίς την παραμικρή αισθηση δεοντολογίας ή αξιοπρέπειας, αναπαραγωγή τσιτάτων, άκριτων φανατισμών και λαικισμών, καμια φορά μάλιστα παιδαριώδη, με μονολόγους κουφων.

    Φτασαμε πολύ ευκολα και πολύ γρηγορα στην αντιπερα οχθη. Πολύ γρηγορα στο ελληνικό διαδικτυο, το μηνυμα ξεφτιλιστηκε απλά στο μεσο.

    Όμως στην επιλογή Γραμματέα, νομιζω ότι το θέμα ειναι αλλου. Ακουμπάει την ουσια της δημοκρατίας στα Κομματα. Αλήθεια η ψηφος και η επιλογή των μελών του Εθνικου Συμβουλίου, πιστευετε ότι ανταποκρινεται στην πραγματική θέληση των στελεχών, των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, ή απλά μεσα σε βυζαντινοκρατίες που αφορουν 500 ή χίλιους ανθρωπους, έγινε ένα παιχνιδι μηχανισμών, «προδομένων ονειρων», «ξερεις τι εχω κάνει εγώ για το ΠΑΣΟΚ ρε;» και άλλων που κινουνται απο το φαιδρό μεχρι το επικινδυνο.

    Προσωπικά για μένα το θέμα δεν ειναι ουτε το προσωπο του Παναγιωτακοπουλου, ουτε του Ξυνιδη. Ειναι η εκδημοκρατιση των Κομματων. Μιας που απο καρδιάς ελπιζω ότι ο ρόλος των Κομματων σαν ...δεξαμενες των ανθρωπων που θα στελεχωνουν τους Κρατικους μηχανισμούς εξελιπεν, μηπως ήρθε επιτελους η άγια τουτη ώρα που τα κομματα πρέπει να παραγουν ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

    Περα απο το προσωπο του όποιου, έμαθε ποτέ κανείς τις αντιλήψεις, τους στοχους, τις προσεγγισεις ακομα και τα όνειρα του κάθε υποψηφίου Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ για το τι ειδους Κομμα ευαγγελιζονται, πως φανταζονται ένα σοσιαλιστικό ευρωπαικό Κομμα τον 21ο αιωνα; Φοβάμαι πως όχι. Αλλά κατα την ταπεινη μου γνωμη, εκει ακριβώς ειναι η ουσία.

    ReplyDelete
  3. ενα καθαρο αεράκι σα να πήρε να φυσαει πανω απο την πόλη (τη χώρα)

    ReplyDelete
  4. ...ανεξαρτήτως παράταξης, είναι τιμή για μας τους Ξανθιώτες, να εκλεχθεί σε καίρια θέση του κυβερνώντος κόμματος.
    Ευθύνη του είναι, να σταθεί αντάξιος της "θέσης" που εκλέχθηκε, να εκπροσωπήσει επάξια το Ν.Ξάνθης και να τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    ReplyDelete
  5. Ακόμα μεγαλύτερη πλάκα έχουν οι φίλα προσκείμενες εφημερίδες, που αμέσως θυμήθηκαν να κάνουν λόγο για ήττα (και δίπλα τους κι οι σατιρικές εκπομπές). Μία κυβέρνηση που μοιάζει να κερδίζει τον κόσμο (είναι η μόνη που καλλιεργεί περισσότερες ελπίδες μετά την εκλογή της παρά στην προεκλογική περίοδο) δεν τους αρέσει.

    ReplyDelete
  6. Η τελευταία κίνηση του Γ. Παπανδρέου , η πρόταση για εκλογή στη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ του Σωκράτη Ξυνίδη είναι μια από τις μεγάλες του ρήξεις με το σκληρό "βαθύ" ΠΑΣΟΚ και κατ' επέκταση με τα καθεστώτα όλων των αποχρώσεων στη χώρα μας σε μια πορεία "αλλαγής όλων". Μιας εντολής που πήρε πριν πεντέμισι χρόνια και με μεθοδικότητα και σκληρές συγκρούσεις, καθ' οδόν, επιχειρεί ακόμα να εκπληρώσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι καθόλου εύκολο να επιβάλει κανείς ένα νεαρό και άφθαρτο νέο από την Ξάνθη μέσα σε ένα πλήθος στελεχών με βαριά ονόματα στο χώρο, παίρνοντας σαν κριτήριο την αποτελεσματικότητα και την εργατικότητά του, αγνοώντας ισορροπίες και επετηρίδες. Όπως επίσης απαιτεί μεγάλη τόλμη και αποφασιστικότητα να εμπιστευτείς την εκπροσώπηση της κυβέρνησης σε έναν νεαρό άφθαρτο και ικανό βουλευτή από την Κομοτηνή, που δεν έχει πίσω του τζάκια και "ισχυρούς προστάτες" να τον στηρίζουν.
    Είναι πραγματική επανάσταση η διαφυγή των πολιτικών εργαστηρίων απο τον ασφικτικό εναγκαλισμό του Αθηναϊκού πολιτικού κατεστημένου με τους κατάλληλους ινστρούκτορες της πολιτικής και των ΜΜΕ.

    ReplyDelete
  7. Robin Hood11:02 am

    Κύριε Πανάρετε,

    Δεν σας κρύβω ότι θαυμάζω την δραστηριότητά σας και νομίζω ότι το υπουργείο Παιδείας δεν σας πηγαίνει τόσο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα σας ταίριαζε περισσότερο κατά την γνώμη μου.

    Έχω την εντύπωση ότι ασχολείσθε πολύ με λεπτομέρειες όπως ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η παιδεία μας είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που δουλεύουν καλά στο τόπο μας. Είναι σαν να έχουμε μια μηχανή που δουλεύει και να αρχίζουμε να την «σκαλίζουμε».

    ΥΓ. : Μου έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι γυναίκες που έχουν μπει στα υπουργεία είναι λίγο παραπάνω «σκληρές» από τον μέσο όρο των γυναικών. Είναι γυναίκες που σου βάζουν τα δυό πόδια σε ένα παπούτσι. Να, πώς να το πώ, είναι κατά το λαϊκόν λίγο «στρίγγλες». Μήπως έχω λάθος?

    Μετά τιμής,
    Robin Hood

    ReplyDelete
  8. Κύριε υπουργέ,
    αντί να το φιλοσοφείτε τόσο πολύ δεν ορίζεται επιτέλους κανα γενικό γραμματέα? Ειδικά η ΓΓΕΤ βρίσκεται σε φάση προκηρύξεων προγραμμάτων και η ερευνητική κοινότητα περιμένει επιτέλους μετά από χρόνια να λάβει καμιά χρηματοδότηση...

    ReplyDelete
  9. Anonymous10:20 am

    @Mojo

    Μα ήδη ανεπισήμως έχουν ξεκινήσει ορισμένοι από τους γραμματείς στο Υπουργείο Παιδείας. Aπλώς για κάποιους λόγους που είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητοί, δεν τους έχουν ανακοινώσει επισήμως.

    Ιδού:

    http://www.stifora.gr/article.php?id=12761

    Zalefkos

    ReplyDelete
  10. Κύριε Υπουργέ,
    Τα γραφεία των τοπικών διευθυνσεων Εκπαίδευσης δε παράγουν εκπαιδευτική πολιτική ούτε προωθουν προγράμματα. Παράγουν εκ των πραγματων μικροπολιτική. Λειτουργούν ως κυτιον παραπόνων. Καλό λοιπόν οι άνθωποι που κατέχουν τις διευθυντικές θέσεις να έχουν διπλωματικές ικανότητες και κοινωνική ευφυια . Τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά ειναι αχριαστα.

    Τα σχόλια τα διαβάζετε ή τζάμπα τα κάνουμε;

    ReplyDelete
  11. Anonymous3:53 pm

    Ναι, πράγματι, το διαδύκτιο, μας κάνει όλους περιπατητές στην ίδια μεγάλη πλατεία, στο ίδιο μεγάλο χωριό, όπως έλεγε και ο Μακλούαν για την τηλεόραση, έτσι, και εγώ, μητέρα νηπίου, συναντώ εσάς, σε αυτή την πλατεία, και α) σας ενημερώνω, β) σας ρωτάω, γ) σας ζητάω να διορθώσετε με μια νέα εγκύκλιο 2 προηγούμενες και να ξαναδώσετε στο θεσμό του ολοήμερου νηπιαγωγείου, το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

    Θέμα: οι γονείς πέντε νηπίων που φοιτούν σε ολοήμερο νηπιαγωγείο, ζητούν να παίρνουν τα παιδιά τους νωρίτερα από τις 3.45 για λόγους παιδαγωγικούς, και υγείας, ιδιαίτερα φέτος που με την πανδημία της γρίπης ο συνωστισμός νηπίων συνιστάται να αποφεύγεται

    α) ενημέρωση:
    - «Νόμος 2525/97 ΦΕΚ 188/23-9-1997 Τ.Α΄ : «…. Το ολοήμερο νηπιαγωγείο ιδρύεται… και για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων»

    -Κι όμως, οι εγκύκλιοι Φ.50/249/93773/Γ13-8-2009 και Φ.32/250/93776/Γ1/3-10-2009 καθορίζουν ότι η ώρα αναχώρησης των νηπίων είναι απαρέγκλιτα 3.45 μ.μ.
    -: η αίτησή μας στον προϊστάμενο Α/θμιας διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας, και πήραμε αρνητική απάντηση από το τμήμα Δ΄ και τον κ. Αλέξανδρο Κοπτσή (Μαρούσι, 1501002009 αρ. πρ. Φ.50.2/293/127187) , ήταν η ίδια άκαμπτη απάντηση με του προϊσταμένου, που ουσιαστικά δε απαντά στο επιχείρημά μας, ότι, ειδικά φέτος λόγω της γρίπης, θα πρέπει το ωράριο να είναι ελαστικό.
    β) ερώτηση: πώς είναι δυνατόν, δύο εγκύκλιοι να ακυρώνουν το Νόμο ο οποίος καθορίζει το λόγο θεσμοθέτησης των ολοήμερων νηπιαγωγείων;
    - Εάν υπάρχουν 5 γονείς εργαζόμενοι που δουλεύουν μέχρι τις 14.00, γιατί να μη μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους στις 14:15 π.χ.
    - Είναι δυνατόν το ένα μου παιδί να υποφέρει αποδεδειγμένα (γκρίνια, νεύρα, νυχτερινή ενούρηση) από το κουραστικό 8ωρο (αντιπαιδαγωγικό και κακή αρχή για τη σχολική του ζωή), να συνωστίζεται με άλλα 22 νήπια σε έναν ενιαίο χώρο (με τον Ν1Η1 να καραδοκεί), και η υπόλοιπη οικογένεια να είναι μαζεμένη στο σπίτι από τις 14:00;

    και τελευταία ενημέρωση: απευθύνθηκα και στο συνήγορο του πολίτη εδώ και 20 μέρες, και δεν είχα απόκριση. Μάλλον ήμουν στην άκρη της πλατείας, όταν έμπηξα τις φωνές για να με ακούσει. Ελπίζω εσείς να ήσαστε πιο κοντά και να με ακούσετε.

    ReplyDelete
  12. Θα το εξετάσω αμέσως

    ReplyDelete
  13. Anonymous8:14 am

    Φίλε R.H. είπες "Η παιδεία μας είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που δουλεύουν καλά στο τόπο μας. Είναι σαν να έχουμε μια μηχανή που δουλεύει και να αρχίζουμε να την «σκαλίζουμε»."
    Ζούμε σε διαφορετική χώρα?
    Η μηχανή δουλεύει αλλά δεν προχωρά...
    Ούτε οι μεγάλοι ούτε τα παιδιά είναι ικανοποιημένα...Θέλουμε κάτι άλλο ...ελπίζω σε μια Αλλαγή του Εκπαιδευτικού Συστήμαυος με Ουσία

    ReplyDelete