Wednesday, October 21, 2009

Συνάντηση με τον Εμ. Κριαρά


Τον συνάντησα χθες στην Θεσσαλονίκη στο σπίτι του.

Μια από τις πιό ευχάριστες συνομιλίες, για το παρελθόν και το μέλλον. Ενας εντυπωσιακός άνθρωπος με διαυγή σκέψη, απλότητα, ειλικρίνεια και -φυσικά- σοφία. Με αναμνήσεις και εμπειρίες από τις δύο δικτατορίες αλλά και σκέψεις για το μέλλον του εκπαιδευτικού συστήματος. Με αγωνία και ανησυχίες για την σημερινή κατάσταση.

4 comments:

  1. Anonymous3:46 pm

    Me tin adeia sas, epanalambano tin erotisi: Poses itan telika oi aitiseis sto grafeio sas mexri tin Kyriaki to brady?

    Euxaristo

    ReplyDelete
  2. Spyros Kopsidas5:02 pm

    Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη κοντά μας τέτοιοι άνθρωποι είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά ευχάριστο ή χρήσιμο.
    Το πρόβλημα είναι ότι τα Πανεπιστήμιά μας έχουν σταματήσει πια να "παράγουν" προσωπικότητες, περιοριζόμενα δυστυχώς στις ειδικότητες.
    Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι που ασκούν λειτούργημα και όχι επάγγελμα, αν και η λίστα των ονομάτων μέρα με τη μέρα λιγοστεύει...

    ReplyDelete
  3. Όταν έμαθα την υποψηφιότητά του -έστω και συμβολική- χάρηκα πολύ. Πρόκειται για έναν άνρθωπο όχι απλά με διαύγεια, αλλά για έναν πνευματικό πολίτη που πάντα είχε ενδιαφέρον για την παιδεία και για τα πολιτικο-κοινωνικά θέματα της χώρας μας. Αιωνόβιος πια, αλλά δημορκατικός υπέρμαχος της ίδιας της φυσικής γλώσσας του λαού (για τους φιλόλογους είναι ένα ίδαλμα).

    ReplyDelete
  4. Anonymous1:08 am

    Δεν είμαι σίγουρος πως αντιλαμβάνομαι απόλυτα την αξία της κίνησης αυτής πέρα από το επικοινωνιακό.

    Αν πάρουμε τα 50 άντε 100 πρώτα πανεπιστήμια διεθνώς (δεν αναφέρομαι σε κάθε πανεπιστήμιο, υπάρχουν καλά και λιγότερο καλά πανεπιστήμια και εκτός Ελλάδας), μπορεί να υπάρχουν πάνω από 500 Έλληνες μέλη ΔΕΠ σε αυτά (Έλληνες γεννημένοι εν Ελλάδι, όχι δεύτερης γενιάς). Σίγουρα ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο το οποίο μένει παντελώς αναξιοποίητο. Θα σκόπευε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας άραγε να πάει και να ανταλλάξει απόψεις και με αυτούς; Ή να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη γνώση και την εμπειρία τους; Πολύ αμφιβάλλω...

    ReplyDelete