Friday, October 09, 2009

Εμ. Κριαράς

Μίλησα σήμερα τηλεφωνικά μαζί του. Μιλήσαμε αρκετή ώρα. Δυστυχώς η απόσταση (ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη), δεν μου επέτρεψε να τον επισκεφθώ στο σπίτι του.

Η τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια μικρή αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς στην παιδεία του τόπου αλλά και υπόμνηση ότι η μεγάλη ηλικία δεν σημαίνει αποστρατεία. Είναι πολλοί εκείνοι που και σε μεγάλη ηλικία μπορούν να προφέρουν (Ο Εμ. Κριαράς εξακολουθεί και συγγράφει).

Δεν συμφωνώ με όλες τις απόψεις του. Μπορώ όμως να κερδίσω πολλά από τις γνώσεις του και την εμπειρία του. Είναι στις προτεραιότητές μου να τον επισκεφθώ το συντομότερο δυνατόν.

3 comments:

  1. Χειροκροτώ τον Εμ. Κριαρά. Και τον τιμώ ως δάσκαλό μου. Το ΠΑΣΟΚ όμως πώς να το χειροκροτήσω! Στην ηλικία που το θυμήθηκε είναι σαν ν' αναγκάστηκε· όταν μάτωνε ο Κριαράς για το λεξικό του, η υποστήριξη ήταν - ως πάντα - συγκαταβατική. Δεν θα χειροκροτήσω το ΠΑΣΟΚ· όμως θα το ευχαριστήσω.

    ReplyDelete
  2. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία και δη στο φιλολογικό. Η -έστω και τιμητική- υποψηφιότητά του ήταν μία πολύ ευχάριστη.

    σ.σ. συγχαρητήρια.

    ReplyDelete
  3. Φοβερός ο Κριαράς! Δεν το βάζει κάτω, αγαπάει την προκοπή, και έχει πολύ νεανικές ιδέες και αντιλήψεις παρά την μεγάλη ηλικία του.

    Έχει μια ζωντάνια που στη μεταδίδει, άσχετα αν τα τελευταία χρόνια έχει κουραστεί.

    Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η πρότασή του να φύγουν τα αρχαία από το Γυμνάσιο. Το εκπαιδευτικό σύστημα θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη βάση στις ιδέες των αρχαίων (και των βυζαντινών φυσικά) και να γίνει κριτική συζήτηση επί των ιδεών, αντί να σπαταλώνται τόσες ώρες για τη γλώσσα των αρχαίων!

    ReplyDelete