Monday, June 16, 2008

Διακομματική επιτροπή για την παιδεία

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ζήτησαν από τα κόμματα να αντιμετωπίσουν διακομματικά το πρόβλημα των πανεπιστημίων.


Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο θέμα της διακομματικής αντιμετώπισης της παιδείας είναι, ίσως, χρήσιμη.

Το 1988 ο Γ. Παπανδρέου, ως υπουργός παιδείας, πρότεινε την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την παιδεία. Την απέρριψε ο τότε αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης με το αιτιολογικό ότι ένα χρόνο πριν τις εκλογές διακομματική δεν έχει έννοια.

Το 1995 o Γ. Παπανδρέου, πάλι ως Υπουργός Παιδείας, πρότεινε εκ νέου διακομματική επιτροπή. Αυτή την φορά ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου  δέχτηκε να γίνει νομοθετική ρύθμιση με την οποία εθεσμοθετείτο η επιτροπή.

Μετά την θεσμοθέτησή της ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον τότε αρχηγό της ΝΔ Μ. Εβερτ για να του ζητήσει να συμβάλει στην προσπάθεια. Τον είχα συνοδεύσει (ως ΓΓ του ΥΠΕΠΘ). Ο Μ. Εβερτ ήταν πολύ θετικός. Οταν όμως στείλαμε το έγγραφο στα κόμματα ζητώντας εκπροσώπους, η ΝΔ αρνήθηκε να στείλει δικό της εκπρόσωπο. Οι κομματικές σκοπιμότητες προφανώς υπερίσχυσαν.

Η πρώτη (και μοναδική) συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής έγινε στο ΥΠΕΠΘ το 1996.Συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός και η Πολιτική Ανοιξη (Ούτε το ΚΚΕ είχε στείλει εκπρόσωπο). Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού; Αλέκος Αλαβάνος! 
Πρακτικά της συνεδρίασης είχε κρατήσει η συνεργάτιδά μου τότε (και σημερινή αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ) Μ. Καρακλιούμη.

Θα προσπαθήσω να βρω τα πρακτικά και να τα αναρτήσω (για την ιστορία).

Από τότε δεν υπήρξε συνέχεια. Ο Γ. Αρσένης δεν ήθελε κανένα όργανο διαβούλευσης, ούτε και ο Π. Ευθυμίου μετά. (Σε αυτό συμφωνούσε και ο Κ. Σημίτης).  Οσο για την κυβέρνηση της ΝΔ...

Συμπέρασμα: Δύσκολο να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια διακομματική επιτροπή για την παιδεία.

2 comments:

  1. Μα η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής διακομματική δεν είναι; Και λοιπόν; Οι πρυτάνεις μιλάνε για να μιλάνε μου φαίνεται.

    ReplyDelete
  2. Στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων συμμετέχουν 50 (περίπου) βουλευτές.

    ReplyDelete