Monday, June 02, 2008

Οι "ιδιαίτερες" σχέσεις ποδοσφαίρου, επιχειρηματιών, πολιτικής και η παγκοσμιοποίηση

Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε κάτι νέο. Ολοι γνωρίζουν τους επιχειρηματίες που αξιοποίησαν το ποδόσφαιρο για άλλες δραστηριότητες αλλα και άτομα που αξιοποίησαν το ποδόσφαιρο για την εμπλοκή τους στην πολιτική. Ο Μπερλουσκόνι είναι το καλύτερο παράδειγμα. Συνήθως όμως αυτό γίνεται εντός των συνόρων μιας χώρας.
Διαβάζοντας όμως την είδηση για το "διαζύγιο" Manchester City και Erikksson (απόλυση στην πραγματικότητα), εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι ιδιοκτήτης της MC είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ταυλάνδης Thaksin. Ο Thaksin έχει περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων εκαομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμευθεί δεδομένουν ότι πρόκειται να δικαστεί σύντομα κατηγορούμενος για διαφθορά! (O Thaksin ανατράπηκε με πραξικόπημα στις αρχές του 2006. Μετά την ανατροπή του πήγε στην Αγγλία και τότε αγόρασε την MC. Την μεγάλη του περιουσία την απέκτησε πριν γίνει πρωθυπουργόςτο 2001, εκμεταλευόμενος την προνομιακή σχέση του με την κυβέρνηση που του παρεχώρησε το μονοπώλιο των επικοινωνιών της χώρας. Ξεκίνησε βέβαια την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως αστυνομικός. Οι "επιχειρηματίες" αστυνομικοί υπήρχαν, προφανώς στην Ταυλάνδη πριν της Ελλάδα).
Ο πρώην δικηγόρος του Thaskin, Noppadom Pattama, ισχυρίζεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Thaskin θα ελευθερωθούν σύντομα. Το τελευταίο δεν θα ήταν είδηση αν ο πρώην δικηγόρος του Thaskin δεν ήταν σήμερα υπουργός των εξωτερικών της Ταυλάνδης! (Για τα δημοκρατικά φρονήματα του εν λόγω κυρίου χαρακτηριστική είναι η προ 2 μηνών δήλωσή του οτι "Thailand will not confront Burma regarding its human rights violations"!. (Αυτά, πριν η διεθνής κοινότητα ασχοληθεί με την Βούρμα με αφορμή την βιβλική καταστροφή που πέρασε αυτή η χώρα και που αποκάλυψε το στυγνό πρόσωπο της δικτατορίας που την κυβερνά).
Πριν από ένα έτος παρακολουθούσα ένα διεθνές συνέδριο και αυτά που άκουσα για την πολιτική κατάσταση στην Ταυλάνδη μου προκάλεσαν θλίψη. Προφανώς όμως η κατάσταση αυτή δεν δημιουργεί καμμιά ανησυχία στην Αγγλία και την ελεύθερη οικονομία της. 
Η είδηση αυτή μου μου έδωσε και μια (μερική) απάντηση στο γιατί η Αγγλία αντιδρά στην πρόταση του Μπλάτερ για την υιοθέτηση του κανόνα 5+6.

ΥΓ. Αν δεν κάνω λάθος, η MC "αγόρασε" από ένα άλλο "διαπρεπή" επιχειρηματία-ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδος της Ουκρανίας ένα παίκτη που ήταν προηγουμένως στον Ολυμπιακό (ο οποίος είχε πουληθεί από τον επιχειρηματία-ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού σε εξωφρενικά υψηλή τιμή (αν πιστέψουμε ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν ήταν πραγματικά).


No comments:

Post a Comment