Saturday, June 21, 2008

Siemens και επιστήμη

Την ίδια ώρα που ο Γ. Παπανδρέου αποφάσιζε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας των Θ. Τσουκάτου και Ν. Μαντέλη, διάβαζα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Nature (453, 957, 19 June 2008), για την επιστημονική ανεντιμότητα (scientific misconduct). Η ουσία του άρθρου είναι ότι τα επιστημονικά Ιδρύματα εστιάζουν την προσοχή τους σε άτομα που καταστρατηγούν τους ακαδημαικούς κανόνες και αποτυγχάνουν να διαγνώσουν το περιβάλλον που επιτρέπει αυτές τις συμπεριφορές.

Δοκίμασα -και το πείραμα είχε απόλυτη επιτυχία- να διαβάσω το ίδιο άρθρο αντικαθιστώντας την λέξη "επιστήμη" με την λέξη "πολιτική".

Ο Γ. Παπανδρέου, έχει εδώ και καιρό, προτείνει 8 σημεία για την διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με αυτά. Ομως θα περίμενε κανείς κάποιες εναλλακτικές προτάσεις. Αντί αυτού βλέπουμε σιωπή. (Για να μην γίνω κουραστικός υπενθυμίζοντας την γελειότητα της τροποποίησης του Συντάγματος το 2000 με τον βασικό μέτοχο με διακομματική συναίνεση, που καταργήθηκε, σιωπηρά ίσως, πάλι με διακομματική συναίνεση, μερικά χρόνια αργότερα).

No comments:

Post a Comment