Thursday, June 12, 2008

Η επιστολή Σημίτη

Εξεπλάγην από το περιεχόμενο -αλλά κυρίως από το ύφος-  της επιστολής του Κ. Σημίτη. Το περιεχόμενο το είχα σχολιάσει σε προηγούμενη ανάρτηση. Σήμερα όμως δημοσιεύθηκε το πλήρες κείμενο της επιστολής. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, η επιστολή είναι η εξής: 

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι μετά από απόφασή σου το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της Νέας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαφωνώ. Η πρακτική των κυβερνήσεων τόσο του πατέρα σου όσο και των δικών μου ήταν η κύρωση των Συνθηκών από τη Βουλή. Τούτο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ενωση και να είναι χώρα που επηρεάζει τις εξελίξεις. Μακρόσυρτες διαδικασίες κύρωσης όμως, όπως ένα δημοψήφισμα, η έκβαση του οποίου θα εξαρτάται από την πολιτική συγκυρία, αποδυναμώνουν τη θέση της και την επιρροή της. Υπάρχει ο κίνδυνος να αποτελέσουμε σε έναν ακόμη τομέα πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί πρέπει να αλλάξουμε την πάγια πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Με φιλικούς χαιρετισμούς, 
Κ. Σημίτης

Η αναφορά στον "πατέρα σου" είναι πατερναλιστική και απαξιωτική. Οι πολιτικές θέσεις που πήρε ο Α. Παπανδρέου ήταν στο πλαίσιο της ιδιότητάς του ως πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ και όχι ως συγγενούς του Γ. Παπανδρέου. Θέλει ο Κ. Σημίτης, χρησιμοποιώντας όρους συγγενείας αντί επίσημων τίτλων, να υπενθυμίσει στον Γ. Παπανδρέου ότι διεκδικεί για τον εαυτό του τον ρόλο του νονού ή του θείου που μετά τον θάνατο του πατέρα αναλαμβάνει την κηδεμονία του υιού;

Εκτιμώ ότι η ενέργεια του Κ. Σημίτη -αλλά και ο χρόνος και ο τρόπος εκδήλωσής της- υποδηλώνουν την ειλημμένη απόφασή του να μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του και την στρατηγική του ανεξάρτητα από αυτές του Γ. Παπανδρέου και του συντεταγμένου ΠΑΣΟΚ. Να γίνει δηλαδή μέλος του ομίλου των πρώην πρωθυπουργών (με ένα μόνο μέλος αυτή την στιγμή) που έχουν την ευχέρεια, εκτός συγκροτημένων κοινοβουλευτικών σχηματισμών, να τοποθετούνται επί παντός του επιστητού όποτε και όπως το επιθυμούν.

Αυτό που μένει είναι να δούμε είναι αν ο Γ. Παπανδρέου του δώσει αυτή την δυνατότητα.

1 comment:

  1. Αγαπητε Ιωαννη,
    με εξεπληξε κι εμενα το υφος της επιστολης του κ Σημιτη. Φαινεται πως θελει να πληξει τον κ Παπανδρεου.
    Μηπως ομως κατι τετοιο ειναι για το καλο του ΠΑΣΟΚ? Και επισης, έχει άδικο να μιλάει για τον κ. Γιώργο υποτιμητικά, ως γιό του Ανδρέα? Αν ο κ. Γιώργος δεν ήταν γιός του Ανδρέα, αλλά γιός σουβλατζή στη Νίκαια, πιστεύετε ότι και πάλι θα ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ?
    Η μήπως θα περιγράφατε τον κ. Γ. Παπανδρέου ως ένα σημαντικό πολιτικό, με πύρινο λόγο, με απαράμιλλες ηγετικές και διπλωματικές ικανότητες? Η μήπως θα τον χαρακτηρίζατε ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ? Διότι εάν το θεωρείτε πετυχημένο, θα ήθελα να μου πείτε τι πέτυχε.
    Για μένα, το πιό σημαντικό του επίτευγμα (που ακόμα αναρρωτιέμαι πώς το κατάφερε) ήταν που επιβλήθηκε σε έναν άντρα ανώτερης νοημοσύνης και βούλησης απ' αυτόν (τον κ. Βενιζέλο) , αν και το επίτευγμά του αυτό, όπως και τα υπόλοιπα, δεν ήταν υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπερ του Γιώργου.

    ReplyDelete