Wednesday, June 04, 2008

Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από επιχειρήσεις

(Σχόλιό μου σε σχετική ανάρτηση του GUR).


Το θέμα των χρηματοδοτήσεων των πανεπιστημίων από επιχειρήσεις ή ιδιώτες είναι μεγάλο και ουσιαστικό. Είναι από τα θέματα που πρέπει να απασχολήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, αφού προβληματίζει και τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.


Το ερώτημα είναι τι ζητούν ως αντάλλαγμα οι επιχειρήσεις για την χρηματοδότητηση. Αν ζητούν εκπαίδευση προσωπικού ή ακόμα και την χρησιμοποίηση του ονόματος του ιδιοκτήτη ή της επιχείρησης σε κάποια έδρα ή ένα κτίριο, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα. 


Γι' αυτό, η περίπτωση που θίγει ο Ριζοσπάστης -και μάλιστα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν παραπάνω- δεν έχει κατά την γνώμη μου κανένα πρόβλημα.

Πρόβλημα υπάρχει σε περιπτώσεις όπως με τις καπνοβιομηχανίες που αναφέρουν οι ΝΥΤ. Πρόβλημα επίσης υπάρχει όταν σε χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων, κυρίως στις ιατρικές επιστήμες, οι σχετικές συμβάσεις προβλέπουν την μη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αν δεν συμφωνεί ο χρηματοδότης (που σημαίνει αποτελέσματα που δεν ευνοούν την επιχείρηση αλλά θα εξυπηρετούσαν τον πολίτη να ξέρει).


Πριν 2 χρόνια  στο Στάνφορντ με ξεναγούσε ένας από τους αντιπροέδρους του πανεπιστημίου σε διάφορες εγκαταστάσεις του campus. Οταν φτάσαμε στο κτίριο Packard (το οποίο μου έδειξε με υπερηφάνεια), τον ρώτησα πώς το πανεπιστήμιο αποφεύγει τις διεσμεύσεις που προκύπτουν συνήθως από τέτοιες μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Μου απάντησε ότι απλά το Στανφορντ δεν δέχεται καμμιά προυπόθεση. Πόσα όμως πανεπιστήμια έχουν το κύρος και την αίγλη του Στάνφορντ ώστε να μπορούν να έχουν τέτοια πολιτική;


Στο ελληνικό πανεπιστήμιο που δεν υπάρχει ουσιαστική σχετική εμπειρία, ένας τέτοιος διάλογος θα ήταν πολύ χρήσιμος.

No comments:

Post a Comment