Monday, June 16, 2008

Λογοκλοπή στα Ελληνικά ΜΜΕ

Η λογοκλοπή (στα αγγλικά plagiarism), είναι η ιδιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς καμμία αναφορά στον αρχικό δημιουργό. Εμφανίζεται κυρίως στην επιστήμη και την τέχνη. Ως πρακτική έχει δημιουργήσει -αλλά και έχει καταστρέψει- καριέρες.
Εχω αναφερθεί στο παρελθόν στο in.gr, που παίρνει πολλές αναρτήσεις από το site του BBC και τις μεταφράζει χωρίς καμμιά αναφορά.
Τις προάλλες, είδα τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό να αναλύει τις φάσεις του αγώνα Γερμανίας-Κορατίας. Με έκπληξη διαπίστωσα να επαναλαμβάνεται αυτούσια η ανάλυση που δύο ώρες πριν είχαν κάνει οι αναλυτές του BBC! (μαζί με τα κυκλάκια και τα τετραγωνάκια που αρέσκονται να ζωγραφίζουν οι αναλυτές πάνω στα replay).
Η λογοκλοπή είναι προϊόν αλλά και συντηρητικό της αναξιοκρατίας, της μετριότητας και της φαυλότητας. Στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν υπάρχει τίποτα το πλέον επονείδιστο ή περισσότερο κατακριτέο. Στην Ελληνική τηλεόραση, όμως, μοιάζει να ισχύει ότι η λογοκλοπή είναι fair game, εφόσον τα κλοπιμαία προέρχονται από το εξωτερικό. 
Εξ άλλου στην Ελλάδα όταν σε πιάσουν είσαι κλέφτης αλλά όταν ξεφύγεις είσαι μάγκας.

1 comment:

  1. Anonymous7:41 am

    εγώ υποστηρίζω ότι η πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες και ειδικά στο Ιντερνετ θα έπρεπε να είναι όλα ανοιχτά και χρησιμοποιήσιμα προς χάριν πληροφόρησης του λαού. Για μένα δεν θα πρέπει να υπάρχουν 'κλειστά θέματα και μυστικά' γιατί αυτό εκάστοτε έχει υπάρξει σαν εργαλείο της 'ανώτερης' τάξεως για την εκμετάλλευση των πολλών. δύσκολο αλλά σκέψου το.

    ReplyDelete