Wednesday, June 11, 2008

Η νέα συνθήκη της ΕΕ και το δημοψήφισμα

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών τους. Βρήκαν ένα "κόλπο" βαφτίζοντας το σύνταγμα "συνθήκη" για να παρακάμψουν τις "δυσκολίες" των δημοψηφισμάτων.
Διαμόρφωσαν ένα κείμενο εξ ίσου δυσνόητο με το αρχικό και προχωρούν στην επικύρωσή του.

Θεωρώ ότι η πρακτική αυτή είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην ΕΕ (μετά την τελευταία διεύρυνση). Αν οι αρχηγοί των χωρών θεωρούν ότι οι λαοί τους είναι ανώριμοι να καταλάβουν την σημασία του συντάγματος που εκπόνησαν, ας το πουν δημόσια. Ισως πράγματι η δημοκρατία με την σημερινή της μορφή έχει προβλήματα στην διεκπεραίωση πολύπλοκων θεμάτων.  Το να προσπαθούν όμως να παρακάμψουν το δικαίωμα έκφρασης της άποψης των πολιτών είναι ανέντιμο.

Σε τι διαφέρει άραγε αυτή η πρακτική από την παράκαμψη του συντάγματος από την ΝΔ με "διασταλτικές" ερμηνείες του;

Ανανέωση:  Μόλις διάβασα ότι το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος. Αυτό ήταν η συνέχεια μιας είδησης ότι διαφωνεί με την θέση αυτή ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαφωνία του οφείλεται στο ότι δεν ήταν αυτή η πρακτική του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Αναρωτιέμαι, με ποιά κριτήρια και διαδικασίες είχε αποφασισθεί η πρακτική αυτή στο παρελθόν; Γιατί ήταν σωστή;  

Κατά το δημοσίευμα ο ΚΣ εκτιμά ότι "μακρόσυρτες διαδικασίες κύρωσης όπως είναι το δημοψήφισμα μπορεί να αποδυναμώσουν την θέση και την επιρροή της Ελλάδας". Πόσο αποδυναμώθηκε η θέση των χωρών που έκαναν δημοψήφισμα (και μάλιστα εκείνων που απέρριψαν τις προτάσεις των κυβερνήσεων τους σε σχέση με ευρωπαικά θέματα όπως η Δανία, η Ιρλανδία η Γαλλία και η Ολλανδία;).

Είναι φανερό ότι στην Ευρώπη (και στο ΠΑΣΟΚ), υπάρχουν δυό προσεγγίσεις. Εκείνη που θέλει την Ευρώπη να προχωρά με την συναίνεση των πολιτών της και μια άλλη που δεν θεωρεί τους λαούς ώριμους να αντιληφθούν τα ζωτικά (κατά την κρίση όσων την συμμερίζονται) θέματα.

No comments:

Post a Comment