Tuesday, January 04, 2011

Δήλωση στα ΝΕΑ

Η παραίτηση του ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας ζητήθηκε διότι, όχι μόνο έδειξε αδυναμία προώθησης και υλοποίησης της πολιτικής της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης  για την χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων βάσει διεθνών αξιολογήσεων από καταξιωμένους επιστήμονες, αλλά και προσπάθησε να εμποδίσει την υλοποίηση της πολιτικής αυτής.

Φυσικά δεν πρόκειται να σχολιάσω την όποια εκ των υστέρων προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και δημιουργίας εντυπώσεων για δικαιολόγηση της συμπεριφοράς αυτής.

8 comments:

  1. Anonymous2:55 am

    Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που τελευταία με έκπληξη κατάλαβα ότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.
    Στο χώρο των κοινωνικών επιστημών υπάρχουν διάφοροι καθηγητές που σχετίζονται με διάφορες εταιρείες. Βασική δουλειά των εταιρειών είναι η ανάληψη μελετών από υπουργεία, όπως το εργασίας, το εσωτερικών, το περιβάλλοντος κλπ. Τα ποσά που δίνονται για τις μελέτες αυτές είναι κυριολεκτικά εξωφρενικά. Η μικρότερη μελέτη έχει προϋπολογισμό 40.000, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το ποσό υπερβαίνει τις 100.000. Οι μελέτες πραγματοποιούνται μέσα σε μικρό διάστημα που δεν ξεπερνά τους μερικούς μήνες.
    Το επίπεδο των μελετών αυτών είναι ανάλογο με τον τρόπο που πραγματοποιούνται. Η εταιρεία δίνει τη δουλειά σε έναν καθηγητή. Ο καθηγητής βάζει τους μεταπτυχιακούς του να γράψουν τη μελέτη και το πολύ κάνει κάποιες διορθώσεις στο τέλος. Το χρήμα μοιράζεται ως εξής: 40-50% η εταιρεία, 20% τα λαδώματα για να πάρεις το έργο και για να δεχθούν το άθλιο αποτέλεσμα,30-40% ο καθηγητής που αν θέλει δίνει και κανένα ψίχουλο στους μεταπτυχιακούς.
    Οι διαδικασίες προκήρυξης και αξιολόγησης των αιτήσεων είναι αδιαφανείς. Φήμες για ημετέρους, συγγενείς, πολιτικό χρήμα κλπ οργιάζουν. Το χειρότερο είναι ότι τα αποτελέσματα των μελετών είναι επιπέδου κακής μεταπτυχιακής εργασίας.
    Κατά τη γνώμη μου το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλάβει δράση. Δύο δρόμοι υπάρχουν. Ή πρέπει να κοπούν τελείως αυτές οι μελέτες ή πρέπει να γίνουν διαφανείς οι διαδικασίες αξιολόγησης σε όλες τις φάσεις (αξιολόγηση αιτήσεων και αποτελεσμάτων).
    Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φαύλο σύστημα. Οι εταιρείες δεν προσφέρουν τίποτα γιατί τη δουλειά την αναλαμβάνουν οι καθηγητές. Ούτε όμως οι καθηγητές προσφέρουν κάτι τη δουλειά την κάνουν οι μεταπτυχιακοί. Ποιος κερδίζει; Οι εταιρείες των ημετέρων και οι ημέτεροι καθηγητές.
    Με τόσα χρήματα θα μπορούσαν να γίνει πολύ καλή δουλειά. Αλλά ως συνήθως γίνονται πάρτυ.
    Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει την έρευνα. Οι μελέτες αυτές δεν είναι ακριβώς έρευνα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να ασκήσει έναν εποπτικό έλεγχο σε σχέση με τις διαδικασίες.
    κ. Υπουργέ προτίθεστε να κάνετε κάτι για αυτό το θέμα που ουσιαστικά αποτελεί μια εστία διαφθοράς και εξαγοράς συνειδήσεων ορισμένων καθηγητών;

    ReplyDelete
  2. Anonymous4:53 am

    στο τέλος- τέλος της γραφής θα τρελλαθούμε

    του ζητήθηκε η παραίτηση, και καλώς
    αφού δεν ήθελε- δεν μπορούσε να υλοποιήση την πολιτική της κυβέρνησης

    γιατί άλλο καταλάβαμε από τις δηλώσεις του, ότι δηλαδή ο ίδιος
    παραιτήθηκε

    στοιχείώδης πολιτική αξιοπρέπεια σημαίνει ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΣΑΙ και δεν περιμένεις να σου το ζητήσουν

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ
    ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΑΤΖΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ......

    ReplyDelete
  3. Anonymous5:49 am

    Θα καλέσετε τη ΠΟΣΔΕΠ να συμμετάσχει στη διαβούλευση για το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια;
    Αν όχι, θα ήθελα να μου υποδείξετε με ποιον τρόπο θα μπορούσα να συμμετάσχω αν και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μου αποκλείστηκαν.

    ReplyDelete
  4. @2.55
    Kαι αυτο ειναι μονο η κορυφή του παγοβουνου. Το τι μελετες-μαιμου γινονται με "προγραμματικες συμβασεις"με ΟΤΑ και ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν λεγετε!!! Σε αυτη την περιπτωση το ΑΕΙ/ΤΕΙ αναλαμβανει να κανει το ξεπλυμα.......με τον ΕΛΚΕ.
    Αληθεια .....

    Κε ΠΑΝΑΡΕΤΕ
    ποσο νομιμο-ηθικο ειναι να δινετε αμοιβη σε καθηγητες και Αντιπρυτανεις για τη συμετοχή τους στα 7-μελή συμβουλια των ΕΛΚΕ???

    Αυτο το αυτοδιοικητο μου θυμίζει το γιαννης κερνα -γιαννης πινει και εις υγειαςν του κοροιδου!!!

    ReplyDelete
  5. Anonymous8:55 am

    Παράδειγμα πραγματικής διαφάνειας.

    The Public Sector Salary Disclosure Act, 1996 (the act) makes Ontario's public sector more open and accountable to taxpayers. The act requires organizations that receive public funding from the Province of Ontario to disclose annually the names, positions, salaries and total taxable benefits of employees paid $100,000 or more in a calendar year.

    συγκεκριμένα στοιχεία
    http://www.fin.gov.on.ca/en/publications/salarydisclosure/2010/univer10b.html

    Υπάρχουν ανάλογα στοιχεία για την Ελλάδα;

    ReplyDelete
  6. Anonymous9:10 am

    ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΪΜΟΥ COMMENIOUS, KAI ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , ΜΕ ΜΑΪΜΟΥ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗ ΣΟΥΠΑ

    ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΑΣ

    ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ
    ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΧΤΟΙ
    ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ

    ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ , ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ, ΑΛΛΑ
    ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ , ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟΠΙΣΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΘΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

    Να γιατί σας βγήκε από τα …. αριστερά ο γγ έρευνας …… με δεξιά επιχειρήματα

    ReplyDelete
  7. Anonymous2:01 am

    Αναρωτιέμαι τι θα κάναμε στην Ελλάδα χωρίς τον κύριο Πανάρετο. Yπάρχει άλλος σαν κι αυτόν;

    ReplyDelete
  8. Anonymous3:16 pm

    @2:01 πμ καλο είναι να μη καταφεύγουμε σε υπερβολές, η υλοποίηση των αυτονόητων χρειάζεται πολλούς και οι ηγεσίες σύμφωνα με τη γκραμσιανή προσέγγιση οφείλουν μέσα από τη συμμετοχή να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μη αντιστρεπτές μεταβολές στις προσπάθειες για διαιώνιση του τέλματος και της μιζέριας. Τόσο απλά ... τα αυτονόητα.

    ReplyDelete