Tuesday, January 11, 2011

Λογοκλοπή

Με αφορμή το έγγραφο που απέστειλα χθες στα Πανεπιστήμια,τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα για την λογοκλοπή, έλαβα email για μια κίνηση επιστημόνων (νέων κυρίως) που εργάζονται σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ εναντίον του φαινομένου της λογοκλοπής. Οπως προκύπτει από την σχετική ιστοσελίδα, το κείμενο αυτό έχουν υπογράψει ήδη 315 επιστήμονες.

Αυτό  αποτελεί μια ευθεία απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η ενέργειά μου  (όπως και άλλες παρόμοιες) γίνονται για λόγους εντυπώσεων (βλέπε σημερινό άρθρο εφημερίδας στο οποίο θα επανέλθω αργότερα).

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τελικά πόσοι (και ποιοί) συμμερίζονται τις απόψεις του κειμένου γιατί έτσι θα φανεί ποιές είναι οι δυνάμεις του πανεπιστημίου που ζητούν αλλαγές που αναδεικνύουν τον πυρήνα των ακαδημαικών χαρακτηριστικών του πανεπιστημίου και την ανάγκη προστασίας τους.

Το κείμενο:

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Οι υπογράφοντες, μέλη Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) κι Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και διδάκτορες αυτών των Ιδρυμάτων, διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

• Η λογοκλοπή, δηλαδή η ιδιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων, είναι πράξη ηθικά ανεπίτρεπτη και παράνομη στις σύγχρονες πολιτισμένες κι ευνομούμενες κοινωνίες.
• Με θλίψη και αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθούμε τη διάδοση κι εξέλιξη της λογοκλοπής σε απαράδεκτα ευρεία κλίμακα μέσα στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και πανεπιστημιακών δασκάλων.
• Η αντιμετώπιση των καταγγελιών για λογοκλοπή από τα αρμόδια όργανα των Α.Ε.Ι. δεν είναι η ενδεδειγμένη. Σπάνια επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες, τόσο για την πράξη αυτή καθαυτή όσο και για την ιδιοποίηση ξένου επιστημονικού έργου με σκοπό την προσωπική πανεπιστημιακή ανέλιξη.
• Η πλημμελής αντιμετώπιση της λογοκλοπής στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ενθαρρύνει τη διάδοσή της, καταρρακώνει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, αμαυρώνει την εικόνα του δημόσιου Πανεπιστημίου στα μάτια της κοινής γνώμης, αποθαρρύνει άξιους επιστήμονες από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων, εξωθεί τους θιγόμενους στην αναζήτηση της δικαίωσής τους εκτός Α.Ε.Ι. και συντηρεί την εικόνα της διαφθοράς του χώρου μας στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Ως πνευματικοί άνθρωποι του τόπου δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι σ’ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λειτούργημά μας, στην ελληνική παιδεία και στον ελληνικό λαό, ζητούμε:

• Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα λογοκλοπής, οποιασδήποτε μορφής και σοβαρότητας.
• Καθιέρωση μαθημάτων, σεμιναρίων, ημερίδων ή άλλων μορφών διάδοσης των κανόνων δεοντολογίας στην έρευνα και στη συγγραφή επιστημονικών έργων.
• Καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου της πρωτοτυπίας των παραγόμενων πνευματικών έργων.
• Προσθήκη στον Εσωτερικό Κανονισμό ή Κώδικα Δεοντολογίας κάθε Α.Ε.Ι.
α. της ρητής απαγόρευσης και καταδίκης της λογοκλοπής και της αναγνώρισής της ως αυτοτελούς και διαρκούς πειθαρχικού αδικήματος που αποδεικνύει έλλειψη ακαδημαϊκού ήθους κι επισύρει σοβαρότατες κυρώσεις,
β. της υποχρέωσης των οργάνων (Πρυτάνεων, Προέδρων, εκλεκτορικών σωμάτων, εισηγητικών επιτροπών κ.ά.) να εξετάζουν όσες καταγγελίες για λογοκλοπή δέχονται, να αποφαίνονται αιτιολογημένα και χωρίς καθυστέρηση για τη βασιμότητα ή όχι κάθε καταγγελίας και να προβαίνουν αμέσως, αυτοτελώς ή μέσω παραπομπής στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, στις προβλεπόμενες ενέργειες.

7 comments:

  1. Από τότε που ήμασταν φοιτητές και συμμετείχαμε στις Γενικές Συνελεύσεις για τα εκλεκτορικά σώματα βλέπαμε (αν όχι διαβάσαμε και αντιλαμβανόμασταν από τα βιβλία των δικών μας καθηγητών) τα φαινόμενα λογοκλοπής. Η επίθεσή σας -γιατί σε τέτοια πρέπει να μετατρέψετε την κίνησή σας- είναι αναγκαία. Μπορεί να μην είναι το μόνο πρόβλημα της Ανώτατης Παιδείας, αλλά σίγουρα είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

    ReplyDelete
  2. Anonymous6:03 am

    Έψαξα τους 300 και πλέον υπογράφοντες την petition κατά της λογοκλοπής και δεν είδα πουθενά το όνομα της κας Μπουρνόβα ή του κου Σταυρακάκη (δεν γνωρίζω άλλα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ για να ψάξω).

    Κατά τα άλλα στην δήλωση της η κα Μπουρνόβα επιτίθεται στο υπουργείο. Αλλά περί λογοκλοπής... ΜΟΥΓΓΑ (για να χρησιμοποιήσω την έκφραση που χρησιμοποίησε πρόσφατα η ίδια για την κα Διαμαντοπούλου). Άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε.

    Τελικά η ΠΟΣΔΕΠ έχει ποτέ πάρει θέση για τα θέματα της λογοκλοπής, έχει καταδικάσει καμμία περίπτωση;

    ReplyDelete
  3. Anonymous7:44 am

    Έχω στείλει καταγγελία για λογοκλοπή στην ΠΟΣΔΕΠ επανειλημμένα, δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια.

    ReplyDelete
  4. Anonymous10:08 am

    Κανένας δεν μπορεί να είναι υπέρ της λογοκλοπής.

    Πάντως όλους πρέπει να μας βρίσκει αντίθετους η όποια προσπάθεια αποδόμησης θεσμών, όπως του συνδικαλισμού [ΠΟΣΔΕΠ,] όταν μάλιστα πρόκειται για το χώρο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, χωρίς βέβαια αυτό να παραπέμπει στη μη άσκηση της όποιας κριτικής.
    Αυτά γιατί τον όποιο έλεγχο νομιμότητας δεν τον κάνει η ΠΟΣΔΕΠ αλλά τα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων και το ΥΠΔΜΘ. Σε αυτούς οι ευθύνες και μάλιστα να προσωποποιηθούν. Εκτός και αν μας βολεύει η καταγγελία των θεσμών γιατί θέλουμε να αποφύγουμε πιθανές επιπτώσεις κατά την διαδικασία της κρίσης μας.

    Η απαξία των πάντων οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

    Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. υφυπουργός συμμερίζεται τις αγωνίες μας.

    ReplyDelete
  5. Anonymous10:44 am

    Ας μη ξεχνάμε ότι σταυροφορία κατά της λογοκλοπής γινόταν επί χρόνια από τον Θέμη Λαζαρίδη και τους συν-bloggers του στο GURF. Τον τράβηξε μάλιστα στα δικαστήρια καθηγητής (υπό προαγωγήν στην ανώτατη βαθμίδα) και τη γλύτωσε (ο Λαζαρίδης).

    Ο φάκελλος του υπό προαγωγήν καθηγητή είναι στα χέρια του κου Πανάρετου (μετά από ένσταση συνυποψηφίου του, αν δεν απατώμαι) από τον Φεβρουάριο 2010 και δεν έχει γίνει τίποτε. Ιδού η Ρόδος!

    Μιας και θυμήθηκα τον Λαζαρίδη, ο άνθρωπος έκλεισε προ μηνός το blog του αγανακτισμένος, θεωρώντας και δηλώνοντας δημοσία ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται, μόνο μεταρρύθμιση δεν είναι.

    Επειδή και ο κ. Υφυπουργός αρέσκεται σε αναφορές σε υγιείς δυνάμεις, οι υγιέστερες των υγιών έχουν μια πραγματική υγιή στάση - διαχρονικά.

    ReplyDelete
  6. Anonymous11:21 pm

    Ακριβώς! Ας μιλησουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα. Ένας ακόμη φάκελος με καταγγελία για λογοκλοπές έπιασε αράχνες στο γραφείο του κ. Πανάρετου εδώ και ένα χρόνο. Η απάντηση του Ειδ. Γραμ. κ. Παπάζογλου ήταν... να πάτε στα ποινικά δικαστήρια.
    Τελικά, ο Γ. Επιθ. Δημ. Διοίκησης πίεσε να γίνει ΕΔΕ. Εδώ και 6 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα, και το ΥΠΕΠΘ ουτε που κουνά το δαχτυλάκι του.
    Ιδού ακόμη μία Ρόδος.
    Και τα παραπτώματα θα παραγραφούν, και ο Θέμης θα κλείσει το blog του και εμείς θα πάμε να προσφέρουμε τις γνώσεις μας στα πανεπιστήμια της Τουρκίας...

    ReplyDelete
  7. Anonymous2:05 am

    Γιατί τόση φασαρία για τη λογοκλοπή, όταν η λύση είναι απλή; Υπάρχουν μηχανήματα που "σκανάρουν" τις δημοσιεύσεις (χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τον έλεγχο των διπλωματικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, απ'όσο γνωρίζω). Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν (ή να χρησιμοποιούνται και προληπτικά πριν εκλεγεί κάποιος σε θέση ΔΕΠ ή ΕΠ), ώστε να ελεγχθούν και να βρεθούν οι λογοκλόποι "ακαδημαϊκοί". Η λογοκλοπή συνιστά ποινικό αδίκημα και εκτός της οριστικής παύσης, χάνει και τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα κάποιος. Να ελεγχθούν άμεσα όλοι. Δεν μπορεί με το πρόσχημα του αυτοδιοίκητου να έχουν εξελιχθεί τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε φυτώρια διαφθοράς, οικογενειοκρατίας και αναξιοκρατίας. Παρεμπιπτόντως τι θα γίνει με τον "Καλλικράτη" των Πανεπιστημίων; Το νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση απέχει πολύ από τις εξαγγελίες της Υπουργού και του Πρωθυπουργού να μείνουν τα μισά Ιδρύματα.

    ReplyDelete