Με τους δημοσιογράφους Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.
Εγώ θα σας ρωτήσω το εξής και αγαπητοί μου κ. Αναγνωστάκη και κ. Χασαπόπουλε. Ας πούμε ότι εσείς οι ίδιοι είστε από τους φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση για να πάρουν υποτροφία για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, να πάρουν διδακτορικό. Ή, ας πούμε, ότι είστε οι γονείς ενός τέτοιου παιδιού και ξέρετε ότι η αίτησή του είναι μέσα σε μία από αυτές τις κούτες και θα μαζευτούν κάποια στιγμή δέκα, είκοσι, τριάντα άνθρωποι, οι οποίοι θα «ξεπετάξουν» τις αξιολογήσεις…
Τα κυριώτερα αποσπάσματα (διαμορφωμένα σε κάποια σημεία από προφορικό σε γραπτό λόγο).
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να καλημερίσουμε εδώ τον Υφυπουργό Παιδείας τον κ. Πανάρετο. Καλημέρα σας κ. Πανάρετε.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Καλή σας μέρα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι είστε ο πλέον κατάλληλος, ένας άνθρωπος που ξέρει τα θέματα της παιδείας.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι από αυτό θα ξεκινήσουμε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λάθη σε αυτή την ιστορία έγιναν; Έτσι όπως την παρακολουθήσατε, εσείς δεν ήσασταν στην ομάδα διαχείρισης της κρίσεως. Ξεκινάνε 300 άνθρωποι από τα Χανιά και έρχονται στην Αθήνα με πλοίο και μετά φτάνουν μέχρι την Νομική. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η Αστυνομία δεν τους σταμάτησε είτε στα Χανιά, είτε στο λιμάνι, είτε έξω από την Νομική. Σαν πανεπιστημιακός να μου το πείτε αυτό, δεν θέλω σαν κυβερνητικό στέλεχος.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα οδηγεί στο ότι αν τους είχαν σταματήσει κάπου νωρίτερα, δεν θα είχαμε φτάσει εκεί. Και πιστεύω ότι όταν τα ερωτήματα τίθενται έτσι, αγνοούν την ουσία του προβλήματος. Οτι μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να είχαν σταματηθεί προηγουμένως και να μην είχαν μπει στην Νομική, αλλά θα μπορούσαν κάποιοι άλλοι να μπουν εκεί. Το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ξεκίνησαν από την Κρήτη.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν μιλάμε τώρα για το πρόβλημα, προφανώς. Μιλάμε τώρα για την διαχείριση της κρίσης. Είναι ένα άλλο ζήτημα το πρόβλημα και ένα δεύτερο ζήτημα πώς χειρίστηκε η Κυβέρνηση την κρίση. Εγώ συμφωνώ μαζί σας σε αυτό που λέτε ότι «δεν ξέρω, δεν θέλω να μπω ανάμεσα στον Πρύτανη και στον Υπουργό τον κ. Παπουτσή» και τα λοιπά, σωστό. Θέλω να σας πω όμως ότι η πολιτική …
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Δεν μπορώ να αμφισβητήσω την δήλωση του Υπουργού ότι δεν είχε καμία ενημέρωση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια στιγμή, να σταθώ λίγο σε αυτό που είπατε ότι να μην απλουστεύουμε τα πράγματα και μπορεί να μην ήταν αυτοί από τα Χανιά, να ήταν κάποιοι άλλοι. Εσείς βλέπετε πολιτική υποκίνηση πίσω από εκεί; Να δημιουργηθεί θέμα;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Βλέπω ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες - άλλες διότι έχουν βαθιά πιστεύω, άλλες διότι θεωρούν ότι αυτό το θέμα μπορεί να προωθήσει γενικότερες απόψεις που έχουν για αμφισβήτηση του τρόπου λειτουργίας του κράτους, το αξιοποίησαν με αυτό τον τρόπο. Αυτό, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και ακούστηκε και σήμερα στην συζήτηση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα πήγαν να δημιουργήσουν ένα θέμα.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Μα βέβαια πήγαν να δημιουργήσουν ένα θέμα αυτές οι δυνάμεις, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να το δει κανείς. Και σας είπα, μπορεί κανείς να ψάξει να βρει τις εξηγήσεις και μπορεί να πει ότι κάποιος ιδεολογικά έντονα, πιστεύει ότι πρέπει ή όλοι οι μετανάστες να πάρουν άδεια, ή όλες οι αιτήσεις να εξεταστούν άμεσα και υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι θεωρούν ότι αυτή την στιγμή είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί μια κοινωνική ένταση, διότι έτσι οι δικές τους οι απόψεις, θα εξυπηρετηθούν καλύτερα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Αυτό δηλαδή πιστεύετε εσείς. Γι' αυτό έγιναν τα επεισόδια.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Σας είπα ταυτόχρονα, ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι επίσης συντάσσονται με αυτή την κατάληψη, οι οποίοι ιδεολογικά το πιστεύουν. Δεν μπορείς να αμφισβητήσεις σε όλους τους ανθρώπους αυτό το οποίο νιώθουν, αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι δημιουργήθηκε ένα πολιτικό κλίμα και αυτό το πολιτικό κλίμα, οδηγούσε σε ένταση. Και δεν μπορούμε επίσης να αγνοήσουμε ότι έχουμε δει στο παρελθόν πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θεωρούν ότι η κοινωνική ένταση, προάγει τις δικές τους απόψεις.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες αυτές τις μέρες της διαχείρισης της κρίσης, εγώ μιλώντας και με Υπουργούς, αυτό που φοβούνταν –και θέλω να μου πείτε, εάν εσείς έχετε αυτή την εικόνα- ότι αν γινόταν επέμβαση της Αστυνομίας, μετά θα ξεσηκωνόταν το σύστημα. Δηλαδή, θα είχαμε πολλές καταλήψεις σε Πανεπιστήμια, θα φοβόσασταν ότι οι μετανάστες θα κάνουν διαδηλώσεις. Είχατε τέτοιο κλίμα εσείς; Ή είναι υπερβολές όλα αυτά;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Κοιτάξτε. Βέβαια, μία Κυβέρνηση δεν μπορεί να μην ανησυχεί όταν γνωρίζει ότι υπάρχει ένα δεδομένο πρόβλημα - και δεν αναφέρομαι στο πρόβλημα της κατάληψης της Νομικής, αναφέρομαι στο πρόβλημα με τους οικονομικούς μετανάστες, με αυτούς, οι οποίοι δεν είναι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα. Υπάρχει αυτό το πρόβλημα, ελέχθη και προηγουμένως. Αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν. Είχαν δουλειά εδώ με τον όποιο τρόπο και σε κάποια στιγμή το πρόβλημα αυτό αναδεικνύεται γιατί οι δουλειές έχουν μειωθεί. Αυτό, δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς και έχουμε παραδείγματα, έχουμε δει τι έχει γίνει στο εξωτερικό από ένα κακό χειρισμό.
Πιστεύω ότι ο χειρισμός αυτός και όπως έγινε από πλευράς της Κυβέρνησης ήταν ο καλύτερος δυνατός. Και δεν το λέω ως μέλος της Κυβέρνησης, το λέω, όπως μου είπατε προηγουμένως, ως ένας πολίτης που βλέπω και το αποτέλεσμα. Γιατί θα σας πω και άλλα στοιχεία, τα οποία πρέπει κανείς να τα πάρει υπόψη του. Η συζήτηση για το άσυλο και αν θα έπρεπε να αρθεί το άσυλο και τι θα έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση - όπως ξέρετε η Κυβέρνηση είχε την δικαιοδοσία, αν θέλετε, αφού δόθηκε η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου, 24 ώρες … πόσες ώρες ήταν; Με το που δόθηκε η άδεια δεν μπήκε μέσα η αστυνομία. Γιατί η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το πρόβλημα, με τον τρόπο εκείνο, που θεωρούσε ότι παίρνει υπ’ όψη όλες τις παραμέτρους ενός σύνθετου προβλήματος και νομίζω ότι ο τρόπος αυτός, οδήγησε σε ένα σωστό αποτέλεσμα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι. Θα ξαναπεράσουμε βέβαια στην διαχείριση, διότι εγώ νομίζω ότι το ζήτημα είναι να τα προβλέπεις αυτά τα πράγματα και όχι… Βεβαίως δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να λύσεις και τα ζητήματα. Είδα όμως ότι στην διαχείριση της κρίσης και ιδιαίτερα στην πρώτη φάση, να υπάρχει ένας πανικός -και επανέρχομαι σε αυτό που σας είπα και πριν- να τα ρίχνει ο ένας στον άλλον. Είδα δηλαδή όλο τον μηχανισμό που λειτούργησε, να είναι «δεν φταίω εγώ, φταίει ο άλλος, δεν φταίει ο άλλος φταίει ο άλλος, δεν φταίει ο άλλος φταίει ο άλλος» και να ξανακάνει όλο αυτό τον κύκλο.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Σε ένα βαθμό, νομίζω ότι είναι δικαιολογημένη η παρατήρησή σας, όχι όμως ο ένας στον άλλον. Υπήρχε το ερώτημα εάν το κράτος θα μπορούσε να διαχειριστεί το θέμα της παραμονής των ανθρώπων αυτών μέσα στο κτίριο της Νομικής, και αν το Πανεπιστήμιο έδωσε την ευχέρεια στο κράτος να το διαχειριστεί όπως το διαχειρίστηκε στο τέλος. Αυτή νομίζω ότι είναι η μεγάλη διαφωνία.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα κάνετε τώρα με το θέμα του ασύλου; Γιατί από ό,τι τουλάχιστον λένε στην Κυβέρνηση, όλο αυτό θα πάει στις αλλαγές που θα γίνουν για τον τρόπο Διοίκησης των Πανεπιστημίων.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Μα είναι φυσικό κ. Χασαπόπουλε. Θα σας πω το εξής: όταν συζητάμε εδώ και μήνες, 6 μήνες για μία συνολική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο, κορυφαίο στοιχείο της οποίας είναι η αλλαγή του τρόπου Διοίκησης, ο οποίος τρόπος Διοίκησης έχει φέρει αυτές τις αδυναμίες που βλέπουμε διαχρονικά σε σχέση και με το άσυλο, δεν έχει έννοια να μιλάμε για επί μέρους αλλαγές.
Εγώ έχω ζήσει δυστυχώς περιπτώσεις διαπραγματεύσεων για το άσυλο, από το 1989. Τότε ήμουν Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας και οι δυο άλλοι άνθρωποι με τους οποίους το διαχειριστήκαμε από πλευράς Κυβέρνησης έχουν φύγει από την ζωή - ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Μένιος Κουτσόγιωργας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Τάσος Σεχιώτης. Το ίδιο έχει συμβεί και με τον τότε Πρύτανη του Πολυτεχνείου Μουτσόπουλο. Τότε δεν υπήρχαν κινητά και είχαμε κατασκηνώσει στο ξενοδοχείο Ακροπόλ απέναντι από το Πολυτεχνείο και περιμέναμε πάλι την Σύγκλητο να πάρει απόφαση. Είναι η αδυναμία αυτή, η αδυναμία της Διοίκησης. Δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο. Σήμερα είναι ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών. Χτες ήταν κάποιος άλλος. Υπάρχει μια διαχρονική αδυναμία, στην δυνατότητα να ασκήσει κανείς πραγματική Διοίκηση στο πανεπιστήμιο.
Όταν λοιπόν το συζητάμε αυτό το πράγμα και έχουμε μια τέτοια πρόταση που πιστεύουμε –κι έτσι την συζητάμε- ότι θα λύσει συνολικά το πρόβλημα του Πανεπιστημίου, το να ερχόμαστε ξαφνικά με αφορμή ένα σημαντικό γεγονός και να λέμε ότι «θα αλλάξουμε το άρθρο 25 παρ. 3 διότι έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα» είναι λάθος.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Δεν το λύνουμε.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Αλλά δεν μας είπατε όμως …
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Και αν μου επιτρέπετε, είναι λάθος σε τέτοιες στιγμές εν βρασμώ ψυχής κρίσης να πιάνεις ένα θέμα και να δημιουργείς σκηνικό άσπρου – μαύρου. Είναι λάθος.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό. Αλλά, θέλουμε να ξέρουμε και την θέση σας για το άσυλο όμως. Να μας την πείτε.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Βεβαίως, θα σας την πω. Η θέση η δική μου και η θέση της Κυβέρνησης για το άσυλο, είναι ότι δεν είναι το άσυλο το πρόβλημα εκείνο, που μας έχει οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση. Αυτή είναι η θέση μας. Είναι πολύ πιο σύνθετο το πρόβλημα. Και αν μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση σήμερα, μπορεί -και θα μου επιτρέψετε να το πω και αυτό, δεν έχει σχέση με το εάν υποστηρίζει κάποιος το άσυλο και την διακίνηση των ιδεών- αυτή την στιγμή η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο και οι κοινωνικές εντάσεις είναι πολύ εύκολο να μεγεθυνθούν. Οι σπινθήρες μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή. Είναι λοιπόν λάθος εμείς να πιάσουμε ένα θέμα για το οποίο μπορεί σε μια ορθολογική και νηφάλια συζήτηση να διατυπώσει κανείς επιχειρήματα υπέρ ή κατά και να μην προσπαθήσουμε –όπως προσπαθούμε- να αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα των Πανεπιστημίων, ώστε να οδηγηθούμε σε Διοικήσεις, οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές.
Ποιο είναι το σημαντικό με την Διοίκηση; Το σημαντικό με την Διοίκηση είναι η κοινωνική λογοδοσία. Όταν η Διοίκηση αισθάνεται -αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα- όταν η Διοίκηση αισθάνεται κυρίως ότι πρέπει να διαπραγματευτεί και να συζητήσει με το εσωτερικό του Πανεπιστημίου. Είναι μια κατανοητή επιθυμία αλλά δεν οδηγεί στην λύση των προβλημάτων.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Για το άσυλο δεν μας είπατε όμως.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Αυτό σας είπα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ότι θα καταργηθεί; Ρωτάω, θα καταργηθεί;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Όχι δεν υπάρχει κανείς λόγος να συζητηθεί αυτό το θέμα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λένε να οριοθετηθεί, να υπάρχει άσυλο μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Κοιτάξτε, σας είπα ότι σε όλο τον κόσμο γίνονται διαμαρτυρίες, έχουν συμβεί περιστατικά -όχι τέτοιας έκτασης, γιατί ήταν ακραίο το προχθεσινό- γίνονται καταλήψεις. Ο άνθρωπος ο οποίος ξέρει καλύτερα τι γίνεται μέσα στο Πανεπιστήμιο είναι ο Πρύτανης. Αλλά ξέρει και την στιγμή εκείνη που το θέμα παύει να είναι δικό του και είναι θέμα της κεντρικής Κυβέρνησης και πρέπει να το διαχειριστεί εκείνη. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Και σε αυτό το κρίσιμο σημείο μία άλλη Διοίκηση θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά τώρα με συγχωρείτε, από την στιγμή που ο Πρύτανης εξαρτάται η εκλογή του από τους Καθηγητές, από τις φοιτητικές Παρατάξεις, από τους φοιτητές αυτό το πράγμα είναι μια αλυσίδα.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Αυτό ακριβώς λέμε κι εμείς. Γι' αυτό η πρότασή μας τι λέει; Η πρότασή μας λέει ότι ο Πρύτανης θα επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης. Θα έχει δηλαδή αναφορά και θα λογοδοτεί σε ένα Συμβούλιο Διοίκησης, που θα είναι ο συνδετικός κρίκος της κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο. Γιατί το Συμβούλιο Διοίκησης θα έχει μέλη και από την κοινωνία και θα υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική λογοδοσία. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα θα φύγει από τις φοιτητικές Παρατάξεις η εκλογή του Πρύτανη.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Θα φύγει από κάθε εσωτερική εξάρτηση. Ξέρετε, ο Πρύτανης σήμερα -και δέστε και το τι έγινε αυτές τις μέρες- χρειάζεται, ή θεωρεί ότι ο ίδιος πρέπει, να πάρει υπ’ όψη του στις αποφάσεις που παίρνει, μια σειρά από πράγματα που είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του και εκτός και των δυνατοτήτων που έχει.
Ένας Πρύτανης είναι Καθηγητής. Δεν μπορεί να διαμορφώσει την πολιτική της χώρας σε σχέση με το πολιτικό άσυλο, ή δεν μπορεί να είναι συμμέτοχος στην διαμόρφωση της πολιτικής αυτής. Ο Πρύτανης πρέπει να πει «αυτό το πράγμα παύει να είναι στην δικαιοδοσία μου και ανήκει στην δικαιοδοσία της Κυβέρνησης» και η Κυβέρνηση θα το διαχειριστεί.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων μεγάλες.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ακριβώς.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να πάμε λίγο στο θέμα των τελευταίων ημερών ίσως και εβδομάδων. Κατ' αρχήν υπήρχε η παραίτηση του κ. Μητσού, όπου η κεντρική ιδέα αυτής της παραίτησης ήταν –όπως συζητήσαμε και μαζί του- ότι δεν είναι δυνατό όλο αυτό το κομμάτι της έρευνας να το χειρίζεται μόνο ένας άνθρωπος. Δηλαδή να το έχει μόνο στο computer του ο Υφυπουργός, θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να υπάρχει ανοιχτή κατάσταση στο τι γίνεται.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είναι πολύ μεγάλα τα κονδύλια.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο γι' αυτό, δεν τέθηκε θέμα κονδυλίων για εμένα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι εγώ το λέω, επειδή ακριβώς λέγαμε ότι είναι…
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Το κονδύλι είναι 1 δις περίπου. Δεν είναι αυτό το ζήτημα, ότι δεν θα πρέπει να είναι ενός ανθρώπου δουλειά αυτό.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ποτέ στην παρούσα κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε αποκλειστικά ένας άνθρωπος ή ένας Υφυπουργός οποιαδήποτε διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων και τουλάχιστον όσον με αφορά, νομίζω ότι αρκετοί με ξέρουν και ξέρουν ότι δεν υπάρχει θέμα, στο οποίο να μην προσπαθώ να βάλω αντικειμενικές διαδικασίες, στις οποίες η αθέμιτη παρέμβαση να ελαχιστοποιείται. Μου είπε μια υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας με 30 χρόνια στην Υπηρεσία «μα κ. Πανάρετε, αν θέλατε να ελέγχετε την χρηματοδότηση, θα αφήνατε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι». Μέχρι πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας και ο Προϊστάμενος Υπουργός έδιναν το σημείωμα ή προφορική οδηγία και έλεγαν «θα χρηματοδοτηθεί ο Χασαπόπουλος». Δεν μπορεί να μην είναι γνωστό αυτό το πράγμα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Είναι γνωστό!
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Σήμερα λοιπόν, τι έκανε ο Πανάρετος που λέτε; Τι έκανε, όχι ο Πανάρετος, αλλά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας; Είπαμε ότι οι χρηματοδοτήσεις της έρευνας και όχι μόνο της έρευνας, έχουν πολλαπλούς φορείς που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας: είναι η Ειδική Γραμματεία του Κοινοτικού Πλαισίου του ΕΣΠΑ, είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι το ΙΚΥ, είναι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Τι είπαμε; Θα κάνουμε μια κεντρική μονάδα μέσα στο Υπουργείο Παιδείας -αφού το Υπουργείο Παιδείας είναι ο κεντρικός φορέας- που ηλεκτρονικά θα διαχειρίζεται όλες αυτές τις χρηματοδοτήσεις. Ηλεκτρονικά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έχουν την εποπτεία και την ευθύνη των διαδικασιών.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε αυτό διαφωνούσε ο κ. Μητσός;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Κοιτάξτε, να εξηγήσω εγώ τώρα σε τι διαφωνούσε ο κ. Μητσός δεν είναι δική μου δουλειά. Δική μου δουλειά είναι να εξηγήσω τι κάνουμε και αυτό που σας λέω είναι ότι, για πρώτη φορά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής ερευνητικών προτάσεων και για πρώτη φορά οι προτάσεις αυτές θα αξιολογούνται αποκλειστικά από κριτές που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Αυτό λοιπόν που κάνουμε σήμερα είναι ότι παύει να έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή ο αθέμιτος παράγοντας. Γιατί σας είπα, μαζεύονταν σε ένα ξενοδοχείο οι αξιολογητές - το έχω πει κι άλλες φορές, σας το έχω πει κι εσάς πώς γινόταν η αξιολόγηση. Έχουμε ένα πρόγραμμα 100 εκ., γίνονται οι προτάσεις, κάποιοι πρέπει να το αξιολογήσουν. Είχαμε τους αξιολογητές από το εσωτερικό της χώρας, οι οποίοι μαζεύονταν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, έπαιρναν τα χαρτιά, τα πακέτα, αξιολογούσαν και τελείωνε.
Έχουμε λοιπόν - και θέλω να το προσέξετε αυτό σας παρακαλώ - έχουμε για πρώτη φορά τόσες πολλές προτάσεις που πρέπει να αξιολογηθούν. Το τελευταίο πρόγραμμα που αξιολογήθηκε από την Γενική Γραμματεία ήταν μία χρηματοδότηση -το πρόγραμμα λέγεται «Συνεργασία»- στο πλαίσιο του οποίου είχαν υποβληθεί 600 προτάσεις. Τόσο λίγες προτάσεις. Μέσα σε αυτές τις προτάσεις προχθές πήρα …
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πάρα πολλές, όχι λίγες.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Όχι, θα σας πω γιατί είναι λίγες. Προχθές, πήρα μήνυμα από Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ο οποίος λέει ότι αυτός που ήταν στην τελική Επιτροπή Αξιολόγησης, ουσιαστικά αποφάσισε για την πρόταση ενός ανταγωνιστή του. Διότι, εκ των πραγμάτων, σε κάθε επιστημονική περιοχή, είναι λίγοι οι επιστήμονες στο εσωτερικό της χώρας.
Σήμερα έχουμε 2.500 προτάσεις στο ένα πρόγραμμα, 2.600 στο άλλο, 1.300 στο τρίτο και 700 στο τέταρτο. Πού θα βρίσκονταν αξιολογητές στην Ελλάδα να αξιολογήσουν όλα αυτές τις προτάσεις; Δεν θα αξιολογούσε πλέον ο ένας την πρόταση του άλλου αλλά ο καθένας την δική του.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολλές.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Αυτό που κάνουμε είναι ότι λέμε «οι προτάσεις στα αγγλικά», ώστε οι αξιολογητές να είναι από όλο τον κόσμο. Να μην είναι από την Ελλάδα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πολύ σωστό.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Και έτσι, παύουμε να έχουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει αυτή η σύγκρουση συμφερόντων.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσω και κάτι άλλο εγώ;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Δώστε μου ένα λεπτό. Εγώ θέλω να σας δείξω για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό που σας έλεγα προηγουμένως, ότι οι άνθρωποι μαζεύονταν σε ένα ξενοδοχείο, θα ήθελα να δείτε αυτές τις δυο φωτογραφίες. Μπορεί να τις δείξει η κάμερα;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Αυτό τι δείχνει τώρα; Τι ακριβώς γινόταν μέχρι τον Ιούνιο. Μάζευαν σε κούτες χαρτιά, εδώ τα βλέπετε όπως ήρθαν από το Πανεπιστήμιο, βλέπετε υπάρχει «ΝΟΥΝΟΥ», υπάρχει «Λουμίδης». Έτσι ήρθαν!
Μετά την τακτοποίηση |
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Έτσι είναι, όπως το λέτε.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Και θα σας πω το εξής: εγώ, ως Υφυπουργός, θα μπορούσα σήμερα να έρθω εδώ και να σας πω - κάνοντας την παλιά διαδικασία- ότι «απορροφήσαμε τα κονδύλια». Και τι απορροφήσαμε; Τι κάναμε στην ουσία;
Και για να κλείσω, ένα δεύτερο σετ φωτογραφιών - αυτό εδώ. Αυτή ήταν το τι έκαναν τότε τα παιδιά μέσα στο ξενοδοχείο.
Κοιτάξτε τις κούτες, κοιτάξτε τους φακέλους, τα σελοτέιπ, τα συρραπτικά, τα λαστιχάκια! Αυτό ήταν.
Και κοιτάξτε τι είναι σήμερα.
Αυτό είναι: ένας υπολογιστής και η υπεύθυνη από την Ειδική Γραμματεία - ο «Θαλής» είναι ένα από τα προγράμματα και χρησιμοποιούν τον υπολογιστή, για να κάνουν τις αξιολογήσεις. Αλλάζουμε σελίδα. Αλλάζουμε εποχή και είναι δύσκολο αυτό το πράγμα. Δεν είμαστε οι μόνοι, το έχουν κάνει κι άλλοι.
Κοιτάξτε τις κούτες, κοιτάξτε τους φακέλους, τα σελοτέιπ, τα συρραπτικά, τα λαστιχάκια! Αυτό ήταν.
Και κοιτάξτε τι είναι σήμερα.
Αυτό είναι: ένας υπολογιστής και η υπεύθυνη από την Ειδική Γραμματεία - ο «Θαλής» είναι ένα από τα προγράμματα και χρησιμοποιούν τον υπολογιστή, για να κάνουν τις αξιολογήσεις. Αλλάζουμε σελίδα. Αλλάζουμε εποχή και είναι δύσκολο αυτό το πράγμα. Δεν είμαστε οι μόνοι, το έχουν κάνει κι άλλοι.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Γιατί τώρα που έχετε βάλει -και πολύ σωστά έχετε κάνει, να το πούμε αυτό, σε σχέση με το παρελθόν έχει αλλάξει η εικόνα όλη- γιατί τώρα δεν λέτε –όπως γίνεται στο εξωτερικό- ότι αυτοί οι οποίοι θα επιλέγουν και θα λένε ότι «αυτή είναι η καλύτερη πρόταση για έρευνα» είναι αυτοί οι 15 Καθηγητές Πανεπιστημίων; Να τους γνωρίζω κι εγώ;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Αυτό που λέτε έχει ενδιαφέρον. Παραδοσιακά διεθνώς δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματά αυτών που αξιολογούν ερευνητικές προτάσεις.
Θα ήθελα να προσθέσω το εξής. Μέχρι στιγμής, η μόνη μου παρέμβαση ποια ήταν - γιατί αυτό έχει ενδιαφέρον. Η μόνη μου παρέμβαση ήταν ότι η επιστολή προς 11.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν ως αξιολογητές, είχε την δική μου υπογραφή. Και γιατί είχε την δική μου υπογραφή; Μέχρι τώρα τι κάναμε; Η Γενική Γραμματεία έβαζε στην σελίδα της μία φόρμα και έλεγε «όποιος ενδιαφέρεται να αξιολογήσει, να βάλει τα στοιχεία του». Ένας Καθηγητής, ο οποίος είναι στο Stanford, στο Berkeley, ή στο Harvard δεν θα πάει να ανοίξει την σελίδα της Γραμματείας για να συμπληρώσει φόρμες.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Βέβαια, υποτιμητικό είναι.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Όχι υποτιμητικό, αλλά δεν έχει λόγο να μπει στην σελίδα της Γραμματείας. Δεν επιζητά να αξιολογήσει προτάσεις. Έχει πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν θα το κάνει κιόλας.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Εγώ λέω το εξής: «Εγώ σας ζητάω να μας βοηθήσετε αυτή τη στιγμή, σας παρακαλώ να μας βοηθήσετε».
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πόσοι αποδέχτηκαν;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ενδιαφέρον σε αυτό;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Όχι μόνο υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχουν απίστευτα μηνύματα από απόδημους Έλληνες και από ξένους. Θα σας διαβάσω μόνο ένα μήνυμα από έναν από τους ανθρώπους:
«Με τιμάτε ιδιαίτερα με την πρόσκλησή σας και θα χαρώ πολύ να βοηθήσω στο συγκεκριμένο έργο, όσο περισσότερο μπορώ. Σας ευχαριστώ επίσης πολύ για το σεβασμό σας προς το χρόνο μου, όπως αυτός αντικατοπτρίζεται στη χρηματική αμοιβή που αναφέρετε στο μήνυμά σας…» - 50 ευρώ είναι η χρηματική αμοιβή, η χαμηλότερη που δίνει οποιοσδήποτε Οργανισμός - «… Η κριτική ερευνητικών προτάσεων είναι ένα έργο που επιτελώ δωρεάν επί σειρά ετών για διάφορους αμερικανικούς και διεθνείς Οργανισμούς. Με αυτό το δεδομένο δεν θα μπορούσα να ζητήσω χρηματική αμοιβή, από την ίδια μου την πατρίδα. Ιδιαίτερα σε μια στιγμή, που αυτή δοκιμάζεται σε δημοσιονομικό επίπεδο…».
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια οι Έλληνες απ' έξω είναι… Να σας πω κ. Πανάρετε …
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Επιτρέψτε μου να τελειώσω, γιατί αξίζει να ακουστεί το μήνυμα αυτού του ανθρώπου.
«… Θα σας παρακαλούσα να θεωρήσετε το παρόν παράκληση όπως η αμοιβή μου για οποιαδήποτε πρόταση επεξεργαστώ, τεθεί στη διάθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απουσία μου από τα πάτρια με αναγκάζει να περιορίσω τη συνεισφορά αυτές τις δύσκολες στιγμές, στο μικρό αυτό επίπεδο το οποίο παρακαλώ να αποδεχτείτε σα συμβολική χειρονομία».
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι συγκινητικό.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Εμένα με συγκίνησε. Και κάθε φορά που το διαβάζω, με συγκινεί.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Βέβαια.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από 2 εβδομάδες, είχαμε φέρει εδώ τον κ. Παπαδημητρίου ο οποίος είναι στο εξωτερικό, ένα μεγάλο κεφάλι.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Βεβαίως.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τον γνωρίζετε. Αυτός, είχε έρθει εδώ στην Ελλάδα τότε επί Ανδρέα Παπανδρέου απογοητεύτηκε κι έφυγε τέλος πάντων. Και μας είπε ότι εκεί που πάσχει το ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι η έρευνα και πολλοί το λένε αυτό ότι δεν έρχονται μεγάλα κεφάλια στην Ελλάδα, γιατί ακριβώς πάσχει το ελληνικό Πανεπιστήμιο στην έρευνα.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Κοιτάξτε, τώρα δεν είναι εύκολο σε πολύ σύντομο χρόνο να σας πω.
Όμως, υπάρχει ένα ερώτημα: η μέχρι σήμερα χρηματοδότηση τι έχει αποδώσει; Δεν έχουμε διαδικασίες –και αυτά είναι από τα πράγματα που πιστεύω ότι έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, ειδικά από την Γενική Γραμματεία - αποτίμησης του τελικού αποτελέσματος.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστό είναι αυτό. Ειδικά από το Πανεπιστήμιο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά αυτό υπάρχει και στο εξωτερικό.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δηλαδή, ένα παράδειγμα, στις πατέντες που γίνονται ας πούμε το ’08, το ’09 και το ’10 από την έρευνα μου φαίνεται πήραν 7, 8 και 9 άτομα.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Από τις 180.000 περίπου πατέντες συνολικά στην Ευρώπη στα 3 χρόνια έχουν πάρει στην Ελλάδα 27 νομίζω.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Είναι πανεπιστημιακός;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Κανείς.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Η Διαχειριστική Αρχή γιατί δεν αλλάζει στα Υπουργεία;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Η Διαχειριστική Αρχή;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Γιατί 30 χρόνια είναι σχεδόν οι ίδιες; Είναι τα ίδια άτομα στις Διαχειριστικές Αρχές που κρίνουν τους προϋπολογισμούς για τις έρευνες;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Με αιφνιδιάζετε τώρα, δεν νομίζω στο δικό μας το Υπουργείο ότι είναι τα ίδια άτομα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Επειδή σας αιφνιδιάζω, ψάξτε το σας παρακαλώ.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ξέρετε, τα ψάχνω.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ψάξτε το αυτό κ. Υπουργέ. Γιατί στην πλειοψηφία, γιατί εκεί γίνεται το μεγάλο… υπερεκτιμούνται οι έρευνες και πέφτουν τα λεφτά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πολλά τηλεφωνήματα, τι θα γίνει για τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών στα ΤΕΙ.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Μετά από 30 χρόνια, φτάσαμε και προωθούμε τα επαγγελματικά δικαιώματα, αυτή την στιγμή βρίσκονται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Είχατε πει ότι θα έχουμε λήξει τέλος Οκτωβρίου σε αυτό. Ρητά.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Είχα πει ότι θα έχει τελειώσει από εμάς.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Από εσάς.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν φύγει και είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τι θα γίνει τώρα με αυτό; Για δώστε μας μια απάντηση.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Θα πάρουν επαγγελματικά δικαιώματα και θα πάρουν όλοι επαγγελματικά δικαιώματα. Εκείνο που χρειάζεται να κάνουμε, όμως, είναι ένα βήμα ακόμη. Δεν φτάνει να δώσουμε στατικά επαγγελματικά δικαιώματα, δηλαδή τελείωσε ο Χασαπόπουλος σήμερα την τάδε Σχολή και μπορεί να κάνει άλφα, βήτα, γάμα. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε αν ο κ. Χασαπόπουλος αποκτήσει πρόσθετα προσόντα - κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία - να μπορεί να του δοθούν περισσότερα δικαιώματα. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν θέλουμε να διευρύνουμε τα Επιμελητήρια και τα ίδια τα Επιμελητήρια με διαδικασίες που θα επιλέγουν, θα καθορίζουν τα δικαιώματα αυτά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε να το περιμένουν, πείτε μας. Δηλαδή χρονικά.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Μόλις ολοκληρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δημοσιευτούν.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μάλιστα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα μέσα στο ’11.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να σας ρωτήσω τώρα, πολύ καλά κάνατε και πραγματικά έχει αλλάξει τα πράγματα τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, είναι πολύ δύσκολο πια να υπάρχουν αυτές οι ρεμούλες, οι οποίες υπήρχαν παλαιότερα. Και πραγματικά, σταματήσατε να δίνετε εγκρίσεις για τα μεταπτυχιακά. Γιατί όμως κρατήσατε μεταπτυχιακά με 50 άτομα;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Τώρα εσείς μου λέτε, να καταργούμε προγράμματα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι, εγώ σας λέω το εξής: ότι τα μεταπτυχιακά θα πρέπει μάξιμουμ να είναι 20 ατόμων, για να γίνεται μια δουλειά. Κρατάτε μεταπτυχιακά 50 ατόμων, δημιουργούνται 300.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 100 πάνε στους εκπαιδευτικούς και τα άλλα 200 κανείς δεν ξέρει που πάνε, σωστά καταργείτε μέχρι να βρεθεί μια λύση για από εδώ και μπρος, αλλά υπάρχουν και τα άλλα, τα οποία θα πρέπει να τα λύσετε.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ξέρετε, τον Πανάρετο τον έχουν βάλει μπροστά για όλα τα προβλήματα που συμβαίνουν στην χώρα, τα επαγγελματικά δικαιώματα 30 χρόνια. Τα μεταπτυχιακά - τι κάναμε μέχρι τώρα; Ο Υπουργός Παιδείας απλώς υπέγραφε - και υπέγραφε πώς;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Είπα ότι σωστά το κάνατε από εδώ και μπρος.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Υπέγραφε πώς; Αν ο Καθηγητής Χασαπόπουλος ήταν γνωστός, θα προχωρούσε λίγο πιο γρήγορα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ακριβώς έτσι γινόταν.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Εάν ο Καθηγητής Αναγνωστάκης δεν ήταν γνωστός θα καθυστερούσε λιγάκι.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς γινόταν.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Τώρα λοιπόν λέμε θα τα βάλουμε όλα κάτω …
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστά. Μα το είπα πολύ σωστά το κάνατε.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Τι μου λένε όμως; Ότι έχω ανοίξει πολλά μέτωπα και η απάντησή μου σε αυτό είναι: «να κρατάμε κλειστά τα μάτια μας; Να μην βλέπουμε τι γίνεται»;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστά κάνετε. Τα 50 ατόμων γιατί δεν τα καταργείτε. Γιατί είναι ντροπή να υπάρχουν μεταπτυχιακά 50 ατόμων. Άκου, μεταπτυχιακά 50 ατόμων!
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Γιατί δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Παιδείας να αποφασίζει τις λεπτομέρειες ενός μεταπτυχιακού προγράμματος.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι άλλο Υπουργέ, δεν ξέρω αν είναι στη δική δικαιοδοσία, με τα πειραματικά σχολεία τι θα κάνετε;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Με τα πειραματικά, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για να διαμορφωθούν, να δημιουργηθούν πειραματικά σχολεία. Η χώρα χρειάζεται πειραματικά σχολεία.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα υπάρχουν πειραματικά, απλώς έχουν γίνει σαν τα υπόλοιπα.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Μα αυτό λέμε, η νομοθετική πρωτοβουλία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η Υπουργός, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις εκείνες, με τις οποίες τα πειραματικά σχολεία θα είναι πραγματικά πειραματικά σχολεία και θα δίνουν την δυνατότητα και να αξιοποιούνται νέες μέθοδοι διδασκαλίας, αλλά και να αναδεικνύονται οι ιδιαίτερες μαθητικές ικανότητες.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Την λέξη «προτζεκτάκηδες» την ξέρετε;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ναι.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Την ξέρετε, ε;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Την ξέρω ναι, την έχω ακούσει κι εγώ. Εγώ πού νομίζετε ότι ζω;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πόσο παίρνουν οι « προτζεκτάκηδες »;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ο καθένας ανάλογα με τον «τρόπο» και τις «δυνατότητες» που είχε.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Που είχε πια!
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ναι τελειώσαμε με αυτά.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να εξηγήσουμε στους τηλεθεατές ότι «προτζεκτάκηδες» ονομάζονται αυτοί που λέμε «έχω ένα project» από το 1982 και μετά, αυτό…
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Κύριε Αναγνωστάκη, αυτά τελειώσανε πια. Θα σας πω το εξής: ο Πανάρετος, η Διαμαντοπούλου, η Χριστοφιλοπούλου και η Γεννηματά δεν έχουν ιδέα ποιοι χρηματοδοτούνται ή ποιοι θα χρηματοδοτηθούν. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που θα πει ότι «η Διαμαντοπούλου, η Γεννηματά, η Χριστοφιλοπούλου ή ο Πανάρετος επηρεάζουν τα αποτελέσματα», θα ήθελα να τον γνωρίσω.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά οι τυπικές εταιρείες που είναι μέσα Καθηγητές;
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ένα λεπτό, εγώ σας μιλώ για τις χρηματοδοτήσεις που θα κάνουμε εμείς.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Γι' αυτό σας μιλάω κι εγώ.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Οι αξιολογήσεις θα γίνουν με τέτοιο τρόπο και θα γίνονται από εδώ και πέρα με τέτοιο τρόπο, παρά από τις αντιδράσεις, που δεν θα υπάρχει πολιτική παρέμβαση.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μακάρι.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ, να είστε καλά.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εδώ θα είμαστε για να λέμε τα πράγματα ότι πάνε σε σωστό δρόμο σε αυτό τον τομέα.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Σας ευχαριστώ, νά είστε καλά.
Δημοσιογραφικός επίλογος:
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να μείνουμε λίγο στο θέμα αυτό; Εγώ θεωρώ πραγματικά ότι η δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Παιδείας τώρα είναι εντυπωσιακά καλή, στο κομμάτι των προγραμμάτων και του χειρισμού –της χρήσης- του 1 δις ευρώ. Τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Μπορεί να διαφωνούν πολλοί με τον κ. Πανάρετο αλλά κανείς δεν έχει θέσει θέμα διαβλητότητας για το πρόσωπο του κ. Πανάρετου. Και σιγά-σιγά σταματάει (η προηγούμενη κατάσταση). Δεν είναι όπως παλαιότερα. Κόβεται τώρα. Τακ τακ τακ, κόβεται.
Αγαπητέ Κε Πανάρετε.
ReplyDeleteΣωστά τα λέτε και μακάρι να τα κάνετε....
Πραγματικά στη ΓΓΕΤ και στο ΕΣΠΑ του Υπ.Παιδειας ...αρχίζει να λειτουργεί με τάξη. Άπλα αυτό θα φανεί σε 1-2 χρόνια όταν και αν οι διαδικασίες γίνουν το δεδομένο-πάγιο σύστημα.
Όμως οι projectakides έχουν βρει ΑΛΛΕΣ ΠΟΡΤΕΣ και με την βοήθεια Πολιτικών προσώπων με "επιστημονικό" παρελθόν. Έχει φτάσει στο γραφείο σας επιστολή με 10-αδες υπόγραφες για το θέμα " Κοινωνία της Πληροφορίας" και τη παρωδία διαβούλευσης-πρόσκλησης φωτογραφίας 6.600.000 ευρώ [ ΝΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!!!!!]
http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/grafeiotypou/news/opis_news/ktp_seismic_09-12-2010.htm
Και υπάρχουν 10-αδες άλλοι που δεν πρόλαβαν να υπογράψουν και να αναφερθούν σε πολλά αλλά θέματα που παράλληλα απαξιώνονται από τους "Ε8νικους μας εκπροσώπους " [τρομάρα μας !!!] και ταυτόχρονα βρίσκουν ανοικτούς ορίζοντες στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον αλλά και την απορία "γιατί ?" από ξένους συναδέλφους.
Επίσης είναι δυνατόν καταγραφές από ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ή από χρηματοδοτούμενο από ΕΕ και ε8νικους πόρους φορέα να δίνονται σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΕΙ μετά από διαπραγματεύσεις κα ανταλλάγματα προσωπικά ???
είναι 8εματα του πως κάποιοι ροκανίζουν πόρους....με ευλογίες υψηλό ισταμένων και σήμερα.
Επιτρέψτε μου μια παρατήρηση ...μέχρι τώρα έχει φανεί ότι ξέρετε τις εστίες -προβλήματα καλά...όμως άδω αυτές έχουν διαύλους με το πολιτικό σύστημα ..θα μπορέσετε???
ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ
φιλικα
Αξιοτιμε Κε Υφυπουργε
ReplyDeleteΕιμαι Καθηγητης ΤΕΙ και απο το Σεπτ. 2011 μου εχει προσφερθεί 5ετες research appointemnt σε top 5 ινστ. θεωρητικής Φυσικής (research-MSc teachning-PhD supervising).
Περιμενω το νεο νόμο που προβλέπει dual appointments. Το "ξενο" κεντρο δεχετε το να ειμαι για καποιο διαστημα Ελλαδα διδασκοντας , γεγονός που το επιθυμω και εγω και για λογους συναισθηματικους [15 χρονια Καθηγητης] αλλα και γιατι το Lab που δημιουργησα ειναι με ΕΕ fund more than 1.5 MEuro, αν και απο τον κρατικό προυπολογισμο λαμβανει 3000 Ε/ετος[ !!! ναι σωστα ΤΡΙΑ χιλιαρικα ετησιος)
Θα ειναι επιτρεπτο κατι τετοιο στο νεο νομo και για τα ΤΕΙ (ως ΑΕΙ)?? και για research appointments sto εξωτερικο ??
Θα εκτιμουσα μια απάντηση
Ευχαριστω
Δεν βλέπω γιατί όχι.
ReplyDeleteΕυχαριστω για την αμεση απαντηση.
ReplyDeleteΜεχρι τωρα χρειαζετε μερικη απασχοληση , και πολυ σωστα, και υπουργική αποφαση.....
Με τον νεο νόμο στο προσχέδιο ειναι ασαφες το τι αλλα και πως θα γινεί.
Γενικα ΔΕΝ θελω να ριξω μαυρη πετρα πισω μου...γιατι λυπάμai ολα οσα δημιουργησα τα 15 χρονια ερευνας στο δυσκολό χωρο του ΤΕΙ , [ Lab απο το ΜΗΔΕΝ, 150 journal papaers se high IF, citation >400, h=12, 3 guest editors,5 PhD, ola se TEI LAB], αλλα και γιατι σκοπος μου ειναι να ανοιξω το Lab περισσοτερο στο περιβαλλον Οx-bridge-Imperial-UCL-με τa οποιa υπάρχει κοινή ερευνητική πλατφορμα.
Μακρία απο τις Ελληνικες "μικρότητες" και τα κλειστα club .....
Στο προσχεδιο αναφερεστε σε Καθηγητικες θεσεις και ειναι ακομα ασαφες....
Σε καθε περιπτωση ευχαριστω για την απαντηση
Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα.
ReplyDeleteΕίναι δυνατόν ένας πτυχιούχος πχ βιολογίας με ειδίκευση στους υδρόβιους οργανισμούς και μεταπτυχιακό στην ιχθυολογία ή σε κάποιο συναφές γνωστικό αντικείμενο πχ. θαλάσσιο περιβάλλον να απορρίπτεται από το ΑΣΕΠ;
NAI EINAI!!!
Κύριε υφυπουργέ,
Αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα είναι απίστευτο!!!
Η διαπλοκή του κράτους με τους διάφορους παράγοντες της επαγγελματικής και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις πανεπιστημιακής κοινότητας είναι σε τέτοιο βαθμό που προσβάλει αυτή τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.
Στην Ελλάδα ήρθα πριν 12 χρόνια με υποτροφία του ΙΚΥ. Τοποθετήθηκα στο ΕΛΚΕΘΕ με την παραπάνω ειδικότητα. Μετά το τέλος της υποτροφίας συνέχισα να εργάζομαι ώς ιχθυολόγος όχι μόνο στο ΕΛΚΕΘΕ αλλά και με συμβάσεις στο ΥπΑΑΤ, πάλι ως ιχθυολόγος. Είμαι μέλος του ΓΕΩΤΕΕ με άδεια επαγγελματική. Το ΑΣΕΠ με απορρίπτει διότι όπως λέει δεν είμαι ιχθυολόγος!!!
ΕΡΩΤΩ.
ΑΝ ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΙΧΘΥΟΛΟΓΟς ΤΟΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩς ΕΙΜΑΙ;
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥς ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΟΤΙ ΗΡΘΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ.
ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΗΝ ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΑ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥς ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.
ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥς ΜΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥς ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥς
ΘΑ ΕΞΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙΤΟΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ.
ΕΣΕΙς ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;
Μου άρεσε η υποστήριξη στο θεσμό του ασύλου.
ReplyDeleteθα συνεχίσω να προσπαθώ. Διερευνώντας την κάθε περίπτωση πιθανής αδικίας. Στείλτε μου τα στοιχεία για να τα εξετάσω.
ReplyDelete"...να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε αν ο κ. Χασαπόπουλος αποκτήσει πρόσθετα προσόντα - κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία - να μπορεί να του δοθούν περισσότερα δικαιώματα..."
ReplyDeleteΜήπως να μας δίνατε πρώτα κάποια, έστω τυπικά επαγγελματικά δικαιώματα και δεν πειράζει, στο μέλλον ψάχνετε τρόπους να μας δώσετε και περισσότερα...δηλαδή αυτό είναι το πρόβλημα; Μήπως αποκτήσουμε περισσότερα προσόντα κάποιοι από εμάς και δεν ανταμοιφθούμε επαγγελματικά; Μας εμπαίζετε; Δηλαδή έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα για τα τωρινά προσόντα μας και πασχίζετε για μία κατηγορία ανθρώπων που συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους και αδικούνται; Και τέλος πάντων, τι περιμένετε να δημιουργήσετε τους περίφημους διευρυμένους φορείς; Γιατί δεν το κάνετε τώρα, ώστε όταν δημοσιευτούν τα ΠΔ, να μπορούμε να εργαστούμε; Εκτός και αν έχετε αμφιβολίες για το αν θα τα εγκρίνει το ΣΤΕ...
Ένας Μηχανικός Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων (χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα - ούτε υπομηχανικου, ούτε καν βοθρατζή)
Πάντως, κύριε Υφυπουργέ, στο πλαίσιο της επανεξέτασης των ζητημάτων εφ' όλης της ύλης, θα έπρεπε, πιστεύω, να μην εξετασθεί μόνο ποιο είναι το σημείο που ο Πρύτανης πρέπει να πει «αυτό το πράγμα παύει να είναι στην δικαιοδοσία μου και ανήκει στην δικαιοδοσία της Κυβέρνησης». Θεωρώ ότι πρέπει να επανεξετασθεί, σε λογικώς προηγούμενο στάδιο, εάν έχει πλέον ουσιαστική σημασία(όχι απλώς ιστορική σημασία, γιατί ιστορική σημασία είχε και η προίκα!)να προβλέπεται νομοθετικώς ότι υπάρχουν περιοχές της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες δεν επιτρέπεται η αυτεπάγγελτη επέμβαση της δημόσιας δύναμης και πρακτικά δεν εφαρμόζονται οι νόμοι του κράτους. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής, λένε ευθαρσώς (προς τιμήν τους) την άποψή τους: Το άσυλο είναι "κοινωνικό άσυλο", που σημαίνει ότι ο καθένας είναι ακαταδίωκτος να κάνει οτιδήποτε στους χώρους των ΑΕΙ. Το Υπουργείο θα πρέπει να τοποθετηθεί, εάν συμφωνεί με την άποψη αυτή, και σε αρνητική περίπτωση, να διαμορφώσει ανάλογα τη νομοθετική πρόβλεψη.
ReplyDeleteκ. Υφυπουργέ,
ReplyDeleteσε συνέχεια του @7:31 θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχουν αρκετοί (δε θα πω πολλοί) καθηγητές ΤΕΙ (ή ακόμη και σε χαμηλότερες βαθμίδες), οι οποίοι έχουν να επιδείξουν αντίστοιχο απολογισμό, με αναγνώριση μόνο από την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται κοινωνικά χειρότερα από τους απλούς διδάκτορες. Η δε αντιμετώπισή τους από το οικείο υπουργείο είναι γνωστή, από τη στιγμή που δεν μπορούν να επιβλέψουν διδακτορικές διατριβές, ούτε φυσικά καλούνται να αναλάβουν διοικητικές θέσεις (ο κ. Κακλαμάνης τα είπε το φθινόπωρο στη βουλή).
Στο πλαίσιο του νέου νόμου θα πρέπει να προωθήσετε ρηξικέλευθες αλλαγές και να διαγράψετε αυτήν την "περείργη" βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσα τμήματα ή σχολές ΤΕΙ έχουν προσωπικό και υποδομές με πανεπιστημιακές προδιαγραφές πρέπει να καταστούν πανεπιστημιακά ή να απορροφηθούν από αντίστοιχα πανεπιστημιακά. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να μετατραπούν σε μεταλυκειακά ιδρύματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, απαλείφοντας το αίσχος των ΙΕΚ.
Για να μην υπάρξει παρεξήγηση.
ReplyDeleteΕίμαστε υπέρ της διατήρησης του ασύλου με την έννοια ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
Είμαστε της άποψης ότι το ισχύον νομικό καθεστώς επιτρέπει την παρέμβαση της αστυνομίας αυτεπάγγελτα όταν διαπράττονται ποινικά αδικήματα.
Είμαστε της άποψης ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει μόλις αντιληφθεί την παραβίαση του ασύλου όταν διαπράττονται αδικήματα θα πρέπει να πράττουν τα δέοντα.. Στην περίπτωση αυτή η επέμβαση της αστυνομίας δεν συνιστά παραβίαση του ασύλου αλλά υπεράσπιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της δημοκρατικής νομιμότητας στα πανεπιστήμια.
Είμαστε της άποψης ότι το νομικό καθεστώς που ισχύει για το άσυλο αν εφαρμοστεί με θρησκευτική ευλάβεια θα πάψουν να συμβαίνουν τα όσα παράλογα συμβαίνουν.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών χώρων με την μη είσοδο εξωπανεπιστημιακών που περί άλλων τυρβάζουν [άσχετων με την εκπαίδευση, την έρευνα, την έκφραση άποψης σε προβλεπόμενες από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας εκδηλώσεις.]
Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να μην επιτρέπει τα όσα παράνομα συμβαίνουν έξω από τα πανεπιστήμια και την είσοδο των «γνωστών αγνώστων» στους χώρους των πανεπιστημίων «σφυρίζοντας αδιάφορα»
Τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να μη παίζουν με τους θεσμούς και όταν αντιλαμβάνονται τις αδιέξοδες πρωτοβουλίες τους να αποποιούνται τις ευθύνες των όποιων ενεργειών τους.
Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με αποκορύφωμα την κατάληψη της νομικής μόνο «επιχειρήματα» του παράλογου γράφονται και ακούγονται για το πανεπιστημιακό άσυλο.
Απέναντι στα αυτονόητα ο ένας ρίχνει τις ξεκάθαρες ευθύνες του στους άλλους
ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ακούσαμε σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, πρώην πρύτανη να μην αποδέχεται την ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών να εφαρμόσουν τον νόμο, να εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία των ιδρυμάτων , να κάνουν προτάσεις για την πιθανή παραπέρα οριοθέτηση της έννοιας του ασύλου. ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΘΈΜΑ.
ΔΗΛΑΔΗ τι μας προτείνει τον περιορισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ και του ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ των πανεπιστημίων
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ η διανόηση δεν παίρνει θέση, σιωπά.
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ είναι κάτι παραπάνω από χώρο εξασφάλισης πόρων για προγράμματα αμφίβολης χρηστικότητας πέραν των ατομικών οφελών
ΑΥΤΑ είναι τα σοβαρά θέματα, οι αιτίες του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει η κοινωνία. Είναι η αιτία της άμβλυνσης των όποιων αξιών που έχει οδηγήσει την παιδεία και όχι μόνο σε αδιέξοδες καταστάσεις.[…]
@ 11.00 πμ
ReplyDeleteΜε συγχωρείτε. Τα εξωπανεπιστημιακά στοιχεία είναι (το σημαντικότερο ίσως, αλλά) ένα μέρος μόνο του προβλήματος. Σε κάθε κατάληψη πανεπιστημιακού χώρου τα τελευταία χρόνια, η οποία παρακωλύει ακριβώς την έρευνα και τη διδασκαλία, τους λόγους δηλαδή για τους οποίους κατοχυρώθηκε και λειτουργεί το άσυλο, συμμετέχει μία -μικρή ή μεγάλη- μειοψηφία φοιτητών του ιδρύματος, την οποία επικαλούνται και οι λοιποί για τη "νομιμοποίησή" τους. Στη Νομική Σχολή λ.χ., όταν το ΔΣ του Τμήματος ζήτησε πέρισυ την απόδοση κατειλημμένων επί σειρά ετών χώρων, ο πρώτος ισχυρισμός ήταν ότι στις καταλήψεις αυτές συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος!
Επομένως, το ζήτημα δεν είναι αν κάποιος πέρασε ή δεν πέρασε στις πανελλαδικές (και άρα δικαιούται ή δεν δικαιούται αντιστοίχως να κάνει ό,τι του αρέσει εντός του πανεπιστημίου). Το ζήτημα είναι εάν γενικά οποιοσδήποτε δικαιούται, επικαλούμενος το άσυλο, να καταλαμβάνει πανεπιστημιακούς χώρους, πολύ περισσότερο όταν με τις ενέργειές του παρεμποδίζει την έρευνα και τη διδασκαλία).
Σας ευχαριστώ κύριε Υφυπουργέ.
ReplyDeleteΕιλικρινά ποτέ δεν περίμενα μία απάντηση.
ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ στη χώρα σας και χώρα ΜΟΥ.
Σας έχω ήδη στείλει, εδώ και δύο μήνες, μία επιστολή. Ισως να μην έπεσε στην αντίληψη σας. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και ότι ο χρόνος σας είναι περιοσμένος.
Θα στείλω ξανά την επιστολή. Το πρόβλημα είναι όμως γενικό και αφορά και τους αγαπητούς μου συναδέλφους, έλληνες στη καταγωγή, ιχθυολόγους πτυχιούχους βιολογίας.
Ελπίζω ότι αυτή η χώρα,που αγάπησα από πολύ μικρή χωρίς καταρχην να την γνωρίζω, θα ξεπεράσει τα προβλήματα. Διότι τα ελληνόπουλα παιδιά μου και όλα τα άλλα ελληνόπουλα πρέπει να ζήσουν, να ερωτευτούν και κυρίως να ονειρευτούν για κάτι καλύτερο.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ
@11:22 πμ δεν καταλαβαίνουμε τους ισχυρισμούς σας. Το πρόβλημα που αναφέρετε επιβεβαιώνει τον τρόπο με τον οποίο διοικείται το πανεπιστημίο από τα όργανα διοικησής του. Θα λέγαμε ότι επιβεβαιώνετε την επιχειρηματολογιά που αναπτύχθηκε στο σχόλιο μας [ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΕΙΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ, ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (ιδιαίτερα στο τμήμα της νομικής που υποτίθεται ότι οι ασχολούμενοι προτείνουν νομθετικές ρυθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος]
ReplyDeleteΤι να κάνουμε και το πανεπιστήμιο είναι αντανάκλαση της κοινωνίας μας.
Τι να κάνουμε να καταργήσουμε τους πανεπιστημιακούς δασκάλους?
Τι να κάνουμε να καταργήσουμε τους φοιτητές?
Τι να κάνουμε να καταργήσουμε τα πανεπιστήμια?
ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ
ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΛΑΝΣΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΓΕΝΘΗΝΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Ερωτήματα
ReplyDeleteΑυτή τη στιγμή μεταδίδεται ότι με πρωτοβουλία
του πρύτανη του ΕΚΠΑ
πανεπιστημιακού δάσκαλου με επιστημονικό αντικείμενο τις δημοσκοπήσεις
και του επικεφαλής εταιρίας δημοσκποπήσεων και ιδιοτήτη της βίλλας της οδού ΠΑΤΗΣΙΩΝ
οργανώνουν την μεταφορά των μεταναστών της νομικής
Σημεία των καιρών ποιοι προσπαθούν να σώσουν ποιούς
Οι πανεπιστημιακοί αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πραξεών τους, προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Αυτοί που τους βοήθησαν για να συγκαλήψουν τις ςυθύνες τους τους εγκαταλείπουν
Το δικό μου σκεπτικό είναι «κάλιο πέντε και στο χέρι». Καλύτερα ένα θετικό βήμα τώρα, παρά παραπομπή σε «συνολική λύση» μετά. Επειδή δεν περιμένω και πολλά από τα Συμβούλια με τη συγκεκριμένη σύνθεση που έχετε εξαγγείλει, θα προτιμούσα να συναινέσετε στην κατάργηση του ασύλου. Ελπίζω να το ξανασκεφτείτε.
ReplyDeletehttp://www.aixmi.gr/index.php/nai-stin-katargisi-toy-asyloy/
@2:22 πμ
ReplyDeleteπονάει πόδι, κόβουμε πόδι
πονάει χέρι, κόβουμε χέρι
πονάει κεφάλι, τον/την αποκεφαλίζουμε
και η στρουθοκάμηλος το κεφάλι στην ... άμμο....
Το ΑΣΥΛΟ δεν είναι “κατάσταση” μόνο του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Ούτε η κακοήθης μετάλλαξη του ασύλου είναι αποκλειστικά πανεπιστημιακό φαινόμενο. Εν γένει ΑΣΥΛΟ, ως δημοκρατικός θεσμός, ισχύει και για τα μέλη του κοινοβουλίου, τους υπουργούς, τους δημοσιογράφους, τους δικηγόρους, τους διπλωμάτες και ίσως πολλούς άλλους. Η προσχηματική επίκληση του ασύλου ενώ στην πραγματικότητα υποθάλπονται πράξεις παράνομες και εχθρικές προς την δημοκρατία δεν εξαντλείται με τις καταλήψεις/καταστροφές του πανεπιστήμιου, στο πάρα-εμπόριο, λημέριασμα κακοποιών στοιχείων στις σχολές. Εκτείνεται εξίσου ένδοξα στους πολιτικούς, δημοσιογράφους και κατασκοπο-διπλωμάτες (wikileaks). Ενώ όμως η κατάχρηση του ασύλου για τους πολιτικούς ονομάζεται “σκάνδαλο” που προστατεύεται όμως από το ισχύον σύνταγμα, η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία και ο κίτρινος τύπος καταγγέλλονται γενικόλογα αλλά παράγουν realpolitik!!! (αχ αυτά τα δελτία των 8) κανείς δεν απαιτεί την παντελή κατάργηση της ασυλίας για δημοσιογράφους και πολιτικούς. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν εκείνους από τους φωστήρες της δημοσιογραφίας και της πολιτικής που ισχυρίζονται ότι στο “ευνομούμενο νεοελληνικό κράτος δεν έχει νόημα το άσυλο ιδεών στο πανεπιστήμιο” γιατί στο ίδιο κράτος έχουν νόημα η ασυλία του πολιτικού, του διπλωμάτη και του δημοσιογράφου; Προφανώς και η κατάσταση στο πανεπιστήμιο πρέπει να αλλάξει. Αλλά θεσμικά. Είμαι από εκείνους που μάχονται καθημερινά εναντίον της εξάρτησης των πανεπιστημιακών αρχών από την κομματική, κλικαδόρικη και προσωπική ιδιοτέλεια. Αλλά η εξάρτηση των μελών ΔΕΠ από συμφέροντα και η παρακμή των ακαδημαϊκών θεσμών στο ελληνικό πανεπιστήμιο χρωστάει πολλά (αν όχι τα πλείστα) στις κομματικές νεολαίες και στα κόμματα πάτρωνες τους. Ακούω με τρόμο εκείνους που εδώ και τώρα απαιτούν την κατάργηση του ασύλου αν και πιστεύω ότι το άσυλο πρέπει να αφορά αποκλειστικά σε θεσμοθέτηση της ελευθερίας πολιτικών/ιδεολογικών επιλογών και ενέργειών της πανεπιστημιακής κοινότητας διασφαλίζοντας παράλληλα την πανεπιστημιακή λειτουργία. Όπως είμαι πεισμένος ότι η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει άμεσα άλλο τόσο είμαι καχύποπτος για τις προθέσεις όλων εκείνων που εν ονόματι της κρίσης που δημιουργεί η κατάχρηση/απαξίωση του πανεπιστημιακού ασύλου πρεσβεύουν εν είδη θεραπευτηρίου soc για όλες τις κακοδαιμονίες του πανεπιστήμιου, την παντελή κατάργησή του.
ReplyDelete1/2
ReplyDeleteΚ. Υπουργέ θα προσθέσω ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ με τα δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕ.
Αναδημοσιεύω από την ιστοσελίδα της ΕΕΤΕΜ:
Όταν πέφτουν οι μάσκες του Τεχνικού Συμβούλου και μετατρέπονται σε αυτό που είναι
Θαυμάστε την ηγετική ομάδα του Τ.Ε.Ε, πως προσπαθεί να δικαιολογηθεί στα μέλη της, για τις αναπόδραστες αλλαγές που έρχονται, όχι εξαιτίας της «κακής Ε.Ε.Τ.Ε.Μ» (!), αλλά εξαιτίας της αλαζονικής της συμπεριφοράς και της σιγουριάς που τους παρείχε το άβατο του Τ.Ε.Ε σε συνδυασμό με την διαπλοκή του με τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος ζούσε και ζει ακόμη για να τους υπηρετεί και να τους προστατεύει από τα «μιάσματα» μηχανικούς ξένων σχολών, αλλά ιδιαίτερα, από τους τρισκατάρατους μηχανικούς των Τ.Ε.Ι!
To e-mail που έστειλε ο Πρόεδρος του T.E.E στους Πρόεδρους των περιφερειακών Τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου προκειμένου να τους προτρέψει να παρέμβουν στο opengov, είχε ως αφορμή τις παρατηρήσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για το νομοσχέδιο για τα "κλειστά επαγγέλματα", το οποίο είχε αναρτηθεί για διαβούλευση μέχρι τις 25-1-2011.
Το περιεχόμενο του email υπέπεσε στην αντίληψη μας από μέλος Περιφερειακού Τμήματος του Τ.Ε.Ε!
Θαυμάστε τους...
Ας σκεφτούμε ως Πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι (μέλη Ε.Ε.Τ.Ε.Μ – Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.) τι μας επιφυλάσσουν, με τα «διευρυμένα Τ.Ε.Ε και ΓΕΩΤ.Ε.Ε» που προβλέπονται στα σχέδια Π.Δ για τα εκκρεμή Επαγγελματικά δικαιώματα, ...οι "αφελείς" του Υπουργείου Παιδείας...!
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στην ανοιχτή διαβούλευση σχολίασε μόνο τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, αλλά η διοίκηση του Τ.Ε.Ε προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και να πολώσει το κλίμα μεταξύ των μηχανικών και των δυο τομέων στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο νόμου περί απελευθέρωσης του επαγγέλματος μηχανικού.
Τα συμπεράσματα δικά σας….
Τι έγραψαν οι του Τ.Ε.Ε
----- Forwarded Message ----
From: ΤΕΕ/ΤΚΜ Ν.Ε. ΣΕΡΡΩΝ < neserres@tee.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. >
Sent: Thu, January 27, 2011 9:08:44 AM
Subject: Fw: Fwd: Η ΕΕΤΕΜ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Σας προωθώ μήνυμα του προέδρου του Τ.Ε.Ε προς όλους τους συναδέλφους. Αν και είναι κάποιες εκφράσεις σκληρές κάπως, η αλήθεια είναι οτι η κατάσταση με την επιθεση που δεχόμαστε από παντού (τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (μηχανικοί Τ.Ε.Ι), τα Κολλέγια) ως διπλωματούχοι μηχανικοί έχει ξεφύγει.
Όποιος έχει λίγο χρόνο ας συμμετάσχει στη διαβούλευση, με ένα τεκμηριωμένο σχόλιο, καθώς η δημιουργία εντυπώσεων έχει αρχίσει δυστυχώς να παίζει σημαντικό ρόλο πια στον τρόπο διακυβέρνησης... Γιατί μνημόνιο-μνημόνιο, αλλά για παράδειγμα η απαράδεκτη κατάσταση στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προηγούμενο: Υπάρχει ένας εκτός ελέγχου και εκτός κάθε λογικής υφυπουργός (Πανάρετος) να το παίζει βασιλιάς και αποφασίζει ό,τι ψυχοπαθές του ρθει στο μυαλό χωρίς να το χει καν μελετήσει, και στη συνέχεια διατάζει, ξέροντας μάλιστα ότι δε θα συναντήσει καμιά αντίδραση από τη λοιπή ηγεσία του Υπουργείου, όπως θα περίμενε κανείς...
Και για να σας προλάβω, όχι πως στο ΥΠΕΚΑ πχ τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά τα σχ επόμενο μήνυμα...
Η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο
2/2
ReplyDeleteΗ συνέχεια
> ---------- Προωθημένο μήνυμα ----------
> Από: Χρήστος Σπίρτζης
> @teemail.gr>
> Ημερομηνία: 21 Ιανουαρίου 2011 8:16 μ.μ.
> Θέμα: Η ΕΕΤΕΜ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ
> Προς: cspirtzis @teemail.gr
> Συνάδελφοι,
> Πρέπει όλοι να κάνουμε ένα σχόλιο στην διαβούλευση, ιστοσελίδα www .opengov.gr , στο Σχέδιο Νόμου για το «Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».
> Πρέπει όλοι να γράψουμε ένα σχόλιο υπέρ της διατήρησης των ελάχιστων αμοιβών και κατά της ισοπέδωσης των επιστημόνων.
Η κάστα της ηγεσίας της ΕΕΤΕΜ, ξαναχτυπά. Η κάστα που έχει καταφέρει να ισοτιμήσει τους απόφοιτους ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ και ΑΤΕΙ και με πολιτικά ρουσφέτια συνεχίζει και θέλει να ισοτιμηθεί και με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς.
> Θέλουν να καταργηθεί το Τ.Ε.Ε.
> Θέλουν να διαλυθεί το ΤΣΜΕΔΕ.
> Θέλουν να μην υπάρχει κανένας έλεγχος από πουθενά.
> Προωθούν την λογική ότι Τ.Ε.Ε και Ε.Ε.Τ.Ε.Μ είναι αντίστοιχοι φορείς, ώστε να επανέλθουν στο Μηχανικοί και απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. είναι το ίδιο.
> Ο πρόεδρος τους, μάρτυρας και πρωτοστάτης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χαρακτηρίζει μέσα στη διαβούλευση το Τ.Ε.Ε. επαγγελματικό φορέα. Τους Διπλωματούχους Μηχανικούς μια ομάδα με προνόμια, ενώ τον μοναδικό έλεγχο που θέτει το Σ/Ν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, «μπαμπούλα».
> Έχουν κάνει πάλι σχόλια υποτιμητικά, για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, για το Τ.Ε.Ε., για Τα Πολυτεχνεία στην λογική της ισοπέδωσης και της υποβάθμισης μας.
> Προφανώς πρέπει να αντιδράσουμε και να συμμετέχουμε μαζικά στη διαβούλευση με ένα σχόλιο.
Τα κύρια σημεία είναι:
> ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ και κυρίως όχι στην ισοτίμηση με τα Τ.Ε.Ι.
> ΟΧΙ στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών
> ΟΧΙ στην κατάργηση των μηχανισμών ελέγχου, για να επικρατούν όχι οι καλοί Μηχανικοί αλλά οι άσχετοι και φθηνοί
> ΟΧΙ στην παραποίηση του επιστημονικού τίτλου του Μηχανικού, από απόφοιτους ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ και ΑΤΕΙ
> ΟΧΙ στην σπέκουλα και την παραπληροφόρηση των ημιμαθών, των μετρίων, των εκπροσώπων του κομπλεξ κατωτερότητας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=338:--l-r------&catid=54:news&Itemid=18
Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι είδος ανθρώπων μας κατατρέχει τόσα χρόνια. Μην μας αφήσετε στο έλεος τους. Φροντίστε τα ΠΔ με τα επ. δικαιώματα και η διεύρυνηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου να είναι τέτοια που να μας δίνει δίκαιες και ίσες ευκαιρίες.
Σχετικά με το 1ο σχόλιο του φίλου "KALH TYXH" υπάρχει σχετική καταγγελία σχεδόν όλων των Σεισμολόγων-Γεωφυσικών από τους φορείς εκτός Γεωδ. Ινστιτούτου με προτάσεις για την πραγματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, βασισμένες σε επιστημονικά και τεχνικοοικονομικά κριτήρια.
ReplyDeleteΤο έγγραφο βρίσκεται στο σύνδεσμο:
ftp://damon.geo.auth.gr/pub/users/costas/KtP/Eggrafo_Eidiko_Grammatea_Psifiakou_Sxediasmou_final.PDF
στο οποίο παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το έργο και τα προβλήματα που η υλοποίησή του με την παρούσα μορφή θα προκαλέσει. Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να σας βοηθήσουν για να ξεκινήσετε μία πραγματική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση και του συγκεκριμένου χώρου της Σεισμολογίας και της σχετικής θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Δημοσιεύτηκε σε γνωστό ιστολόγιο
ReplyDeleteΑξίζει τον κόπο
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011
«Από τη Μελίνα των Μαρμάρων...
ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
ΣΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ…
Σήμερα με αυτό που έζησα μαζί με άλλους 300 συμφοιτητές μου στη Νομική Αθηνών που σπουδάζω με έκανε να φύγω με δάκρυα ντροπής και αγανάκτησης… Είμαι 20 ετών όσο ο παππούς μου πολεμούσε στο Αλβανικό μέτωπο αλλά εγώ σήμερα το 2011 έμεινα απλά 1,80 μέτρα από μάρμαρο!
Σήμερα το πρωί γράφαμε εξεταστική στο εμπορικό δίκαιο στον 5ο όροφο. Ξαφνικά κάπου μετά τις 11 γινότανε χαμός από φωνές και δυνατή μουσική από τα τραπεζάκια των αριστερών φοιτητικών παρατάξεων.
Οι επιτηρητές πληροφορούνται πως ομάδα με άγριες διαθέσεις παρεμποδίζουν την....
εξεταστική βρίζοντας όσους φοιτητές γράφουν ως φασίστες και ακροδεξιούς ενάντια στους 300 λαθρομετανάστες. Η επίκουρος καθηγήτρια μας είπε αν έρθουν από το αμφιθέατρο 10 που γράφαμε να μην αντιδράσει ουδείς. Πράγματι ξαφνικά εισβάλουν καμιά 30 μαυροντυμένοι ουρλιάζοντας και βρίζοντάς μας. Ενώ μας έβριζαν και μας απειλούσαν επί δέκα λεπτά ως μη ανθρωπιστές που απλώς γράφουμε το μάθημά μας και ενώ όλοι μας είχαμε μείνει αγάλματα, μία κοπέλα ελληνίδα με όνομα χαρακτηριστικό για τα αγάλματα βρήκε το σθένος και αντέδρασε… Τι το ήθελε η Μελίνα και το έκανε...
Όρμησαν επάνω της με βρισιές και την κτύπησαν ενώ μία από την ομάδα (δεν μπορώ καν να τη χαρακτηρίσω φοιτήτρια νομικής θα ήταν προσβολή προς εμάς) της άρπαξε την κόλλα και την έκανε κομματάκια! Ναι, η ανθρωπίστρια – φιλάνθρωπος, πήρε την κόλλα της Μελίνας που αντέδρασε σαν παλικάρι μέσα στα «αγάλματα» και της την έσκισε! Τελικά στο άσυλο όποιος μιλάει το πληρώνει ακριβά! Και σαν να μην έφτασε αυτό την απειλούσαν ότι θα της κάνουν κακό γιατί ξέρουν ποια είναι.
Η Μελίνα σήμερα 31/11/2011 φυγαδεύτηκε για να σωθεί από τους «ανθρωπιστές – προοδευτικούς» που νοιάζονται για τον πόνο των 300 λαθρομεταναστών όπως κάποια άλλη Μελίνα είχε φυγαδευτεί να σώσει τη Δημοκρατία μας.
Η Μελίνα μίλησε να προστατέψει εμάς τα αγάλματα και τα αγάλματα όπου παραμείναμε αγάλματα στο φόβο της τρομοκρατίας και της βίας της μειοψηφίας.
Δεν ξέρω να η Μελίνα είναι ή έφυγε καλά. Ξέρω ότι έφυγα με δάκρυα ντροπής σκεφτόμενος ότι αν ήμουν τότε εγώ στη θέση του παππού μου δεν θα υπήρχε έπος του 40 αλλά ντροπή και υποδούλωση. Η δημοκρατία δεν υπερασπίζεται από αγάλματα αλλά από «Μελίνες» που δίνουν ψυχή στα μάρμαρα.
Είμαι ένα φοβισμένο άγαλμα δεν κάνω για νομικός αλλά ούτε για Έλληνας πολίτης, θα αφήσω τις σπουδές. ‘Έτσι και αλλιώς το δίκαιο των τραμπούκων μαυροφόρων και των λαθρομεταναστών θα περάσει. Δεν έχουμε μέλλον εμείς…
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ… ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΕΛΙΝΑ – ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΑΠΠΟΥ.
Νίκος Π.»
Για την Μελίνα αξίζει να προφυλαχθεί το άσυλο να αποκτήσει το πραγματικό του νόημα, το νόημα αυτών που συνέβαλαν στη θεσμοθέτησή του, για να γίνουν τα μέρμαρα ΜΕΛΙΝΕΣ, για να αφυπνισθεί η διανόηση, για να μπουν στο περιθώριο όσοι επιθυμούν τη διαιώνιση αυτής της παθογένειας.
Μαρμαρωμένος Πανεπιστημιακός Δάσκαλος….
ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ .Ο ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ(ΒΑΘΕΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ)
ReplyDelete----- Forwarded Message ----
From: ΤΕΕ/ΤΚΜ Ν.Ε. ΣΕΡΡΩΝ < neserres@tee.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. >
Sent: Thu, January 27, 2011 9:08:44 AM
Subject: Fw: Fwd: Η ΕΕΤΕΜ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Σας προωθώ μήνυμα του προέδρου του Τ.Ε.Ε προς όλους τους συναδέλφους. Αν και είναι κάποιες εκφράσεις σκληρές κάπως, η αλήθεια είναι οτι η κατάσταση με την επιθεση που δεχόμαστε από παντού (τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (μηχανικοί Τ.Ε.Ι), τα Κολλέγια) ως διπλωματούχοι μηχανικοί έχει ξεφύγει.
Όποιος έχει λίγο χρόνο ας συμμετάσχει στη διαβούλευση, με ένα τεκμηριωμένο σχόλιο, καθώς η δημιουργία εντυπώσεων έχει αρχίσει δυστυχώς να παίζει σημαντικό ρόλο πια στον τρόπο διακυβέρνησης... Γιατί μνημόνιο-μνημόνιο, αλλά για παράδειγμα η απαράδεκτη κατάσταση στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προηγούμενο: Υπάρχει ένας εκτός ελέγχου και εκτός κάθε λογικής υφυπουργός (Πανάρετος) να το παίζει βασιλιάς και αποφασίζει ό,τι ψυχοπαθές του ρθει στο μυαλό χωρίς να το χει καν μελετήσει, και στη συνέχεια διατάζει, ξέροντας μάλιστα ότι δε θα συναντήσει καμιά αντίδραση από τη λοιπή ηγεσία του Υπουργείου, όπως θα περίμενε κανείς...
Και για να σας προλάβω, όχι πως στο ΥΠΕΚΑ πχ τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά τα σχ επόμενο μήνυμα...
> ---------- Προωθημένο μήνυμα ----------
> Από: Χρήστος Σπίρτζης
> @teemail.gr>
> Ημερομηνία: 21 Ιανουαρίου 2011 8:16 μ.μ.
> Θέμα: Η ΕΕΤΕΜ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ
> Προς: cspirtzis @teemail.gr
> Συνάδελφοι,
> Πρέπει όλοι να κάνουμε ένα σχόλιο στην διαβούλευση, ιστοσελίδα www .opengov.gr , στο Σχέδιο Νόμου για το «Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».
> Πρέπει όλοι να γράψουμε ένα σχόλιο υπέρ της διατήρησης των ελάχιστων αμοιβών και κατά της ισοπέδωσης των επιστημόνων.
Η κάστα της ηγεσίας της ΕΕΤΕΜ, ξαναχτυπά. Η κάστα που έχει καταφέρει να ισοτιμήσει τους απόφοιτους ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ και ΑΤΕΙ και με πολιτικά ρουσφέτια συνεχίζει και θέλει να ισοτιμηθεί και με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς.
> Θέλουν να καταργηθεί το Τ.Ε.Ε.
> Θέλουν να διαλυθεί το ΤΣΜΕΔΕ.
> Θέλουν να μην υπάρχει κανένας έλεγχος από πουθενά.
> Προωθούν την λογική ότι Τ.Ε.Ε και Ε.Ε.Τ.Ε.Μ είναι αντίστοιχοι φορείς, ώστε να επανέλθουν στο Μηχανικοί και απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. είναι το ίδιο.
> Ο πρόεδρος τους, μάρτυρας και πρωτοστάτης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χαρακτηρίζει μέσα στη διαβούλευση το Τ.Ε.Ε. επαγγελματικό φορέα. Τους Διπλωματούχους Μηχανικούς μια ομάδα με προνόμια, ενώ τον μοναδικό έλεγχο που θέτει το Σ/Ν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, «μπαμπούλα».
> Έχουν κάνει πάλι σχόλια υποτιμητικά, για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, για το Τ.Ε.Ε., για Τα Πολυτεχνεία στην λογική της ισοπέδωσης και της υποβάθμισης μας.
> Προφανώς πρέπει να αντιδράσουμε και να συμμετέχουμε μαζικά στη διαβούλευση με ένα σχόλιο.
Τα κύρια σημεία είναι:
> ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ και κυρίως όχι στην ισοτίμηση με τα Τ.Ε.Ι.
> ΟΧΙ στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών
> ΟΧΙ στην κατάργηση των μηχανισμών ελέγχου, για να επικρατούν όχι οι καλοί Μηχανικοί αλλά οι άσχετοι και φθηνοί
> ΟΧΙ στην παραποίηση του επιστημονικού τίτλου του Μηχανικού, από απόφοιτους ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ και ΑΤΕΙ
> ΟΧΙ στην σπέκουλα και την παραπληροφόρηση των ημιμαθών, των μετρίων, των εκπροσώπων του κομπλεξ κατωτερότητας.
κ.Πανάρετε, μια παράκληση.Θα φροντίσετε στο νέο νομοσχέδιο να μην μπορούν να απασχολούνται στα πανεπιστήμιά μας ως διδάσκοντες,ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ.δικηγόροι - επίδοξοι επίκουροι καθηγητές) ή μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι (π.χ. καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) χωρίς μάλιστα να κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου που διδάσκουν, την ώρα μάλιστα που χιλιάδες προσοντούχοι νέοι άνθρωποι παραμένουν άνεργοι; Και θα φροντίσετε να ελέγχονται οι διδάσκοντες ως προς την άσκηση του έργου τους, δλδ τη διδασκαλία των μαθημάτων τους; Με μεγάλη εκτίμηση, προσφάτως αποφοιτήσασα από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
ReplyDeleteΑυτή τη στιγμή στην εκπομπή του alter συζήτηση με θέμα το άσυλο
ReplyDeleteΚοκορομαχίες και ξαφνικά η αυθεντική ερμηνεία του προβλήματος , η διατύπωση των αυτονόητων. Εκφραστής η από ψυχής εξομολόγηση του Μαζαράκη .
Αξίζει ο κόπος να αναρτηθεί το σχετικό VIDEO.
Όλοι έμεινα άφωνοι, δεν είχαν επιχειρήματα για να διαφωνήσουν στα αυτονόητα.
Τι να πουν αναδείχθηκαν οι ενοχές των εμπλεκόμενων στα αδιέξοδα του συστήματος στο οποίο όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι.
…… και μετά το τέλος της παρέμβασης Μαζαράκη, διαφημίσεις για να μην αποκαλυφθεί η αμηχανία των παρευρισκόμενων….
….. και η συνέχεια ο καθένας επαναλαμβάνει τον αδιέξοδο εαυτό τους….
…. Δεν κατάλαβαν τίποτε ……
…… μα δεν έχουν καταλάβει τι είναι το πανεπιστήμιο….. ομιλούν για χώρο εκπαίδευσης…μα το πανεπιστήμιο είναι το μίγμα που είναι ταυτόχρονα η εκπαίδευση, η έρευνα και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αν λείψει το ένα ή τα δύο από τα τρία τότε το πανεπιστήμιο δεν υπάρχει …. Για κάτι άλλο μιλάμε … αλλά μην λησμονήσουμε την παρέμβαση Μαζαράκη….. γιατί οι συνομιλητές …. Τώρα … αυτή τη στιγμή ….. την ξέχασαν ….. οι αδιέξοδες τοποθετήσεις συνεχίζονται….. ..η διανόηση και οι πολιτική περί άλλων τυρβάζουν ….. ο αυθεντικός λόγος των αυτονόητων …. η παρέμβαση Μαζαράκη …. Στο χρονοντούλαπο….. είναι επικίνδυνη …. επειδή υποστηρίζει ότι η γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη όπως υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή οι υποστηρίζοντες άμεσα ή έμμεσα την κατάργηση του ασύλου …. Που θέλουν την άποψη Μαζαράκη στην πυρά …. Αλλά δεν τολμούν να την διατυπώσουν …. Κρίμα …. Ειλικρινά … κρίμα. [ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ…. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ]
Κύριε υφυπουργέ, αναφέρθηκαν οι ΠΑΤΕΝΤΕΣ στη συνέντευξή σας. Μπορεί να μη το γνωρίζετε, αλλά κάποιοι από τους λίγους κατόχους Διεθνούς Πατέντας που τυχαίνει να γνωρίζω σε μεγάλο Ερευνητικό κέντρο της Αθήνας, συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην αξιολόγηση των βιογραφικών τους από μέλη ΑΕΙ (δηλαδή, με ή χωρίς δόλο, η πατέντα είναι σαν να μην υπάρχει για αυτούς -αφήνοντας σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο τις δημοσιεύσεις και τη διδασκαλία "από αμφιθεάτρου" και σε εργαστήριο). Πιστεύω ότι η "κουλτούρα της πατέντας" είναι κάτι άγνωστο στον Ελληνικό χώρο. Αλλά έχω την αίσθηση ότι ακόμα και στον αδαή είναι κατανοητή η σημασία της αναφορικά με την καινοτομία και τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Ο Ακαδημαϊκός χώρος αφού έστησε με σχετική επιτυχία τη βιομηχανία paper (καλοπροαίρετα το λέω, και ο ίδιος συμμετέχω σε αυτή), μήπως είναι καιρός να ανοίξει λίγο περισσότερο τους ορίζοντές του;
ReplyDeleteTEE - EETEM
ReplyDelete"From: ΤΕΕ/ΤΚΜ Ν.Ε. ΣΕΡΡΩΝ < neserres@tee.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. >Sent: Thu, January 27, 2011 9:08:44 AMSubject: Fw: Fwd: Η ΕΕΤΕΜ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Σας προωθώ μήνυμα του προέδρου του Τ.Ε.Ε προς όλους τους συναδέλφους. Αν και είναι κάποιες εκφράσεις σκληρές κάπως, η αλήθεια είναι οτι η κατάσταση με την επιθεση που δεχόμαστε από παντού (τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (μηχανικοί Τ.Ε.Ι), τα Κολλέγια) ως διπλωματούχοι μηχανικοί έχει ξεφύγει.Όποιος έχει λίγο χρόνο ας συμμετάσχει στη διαβούλευση, με ένα τεκμηριωμένο σχόλιο, καθώς η δημιουργία εντυπώσεων έχει αρχίσει δυστυχώς να παίζει σημαντικό ρόλο πια στον τρόπο διακυβέρνησης... Γιατί μνημόνιο-μνημόνιο, αλλά για παράδειγμα η απαράδεκτη κατάσταση στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προηγούμενο: Υπάρχει ένας εκτός ελέγχου και εκτός κάθε λογικής υφυπουργός (Πανάρετος) να το παίζει βασιλιάς και αποφασίζει ό,τι ψυχοπαθές του ρθει στο μυαλό χωρίς να το χει καν μελετήσει, και στη συνέχεια διατάζει, ξέροντας μάλιστα ότι δε θα συναντήσει καμιά αντίδραση από τη λοιπή ηγεσία του Υπουργείου, όπως θα περίμενε κανείς...Και για να σας προλάβω, όχι πως στο ΥΠΕΚΑ πχ τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά τα σχ επόμενο μήνυμα...> ---------- Προωθημένο μήνυμα ---------->
Από: Χρήστος Σπίρτζης > @teemail.gr>> Ημερομηνία: 21 Ιανουαρίου 2011 8:16 μ.μ.> Θέμα: Η ΕΕΤΕΜ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ> Προς: cspirtzis @teemail.gr> Συνάδελφοι,> Πρέπει όλοι να κάνουμε ένα σχόλιο στην διαβούλευση, ιστοσελίδα www .opengov.gr , στο Σχέδιο Νόμου για το «Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».> Πρέπει όλοι να γράψουμε ένα σχόλιο υπέρ της διατήρησης των ελάχιστων αμοιβών και κατά της ισοπέδωσης των επιστημόνων.Η κάστα της ηγεσίας της ΕΕΤΕΜ, ξαναχτυπά. Η κάστα που έχει καταφέρει να ισοτιμήσει τους απόφοιτους ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ και ΑΤΕΙ και με πολιτικά ρουσφέτια συνεχίζει και θέλει να ισοτιμηθεί και με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς.> Θέλουν να καταργηθεί το Τ.Ε.Ε.> Θέλουν να διαλυθεί το ΤΣΜΕΔΕ.> Θέλουν να μην υπάρχει κανένας έλεγχος από πουθενά.> Προωθούν την λογική ότι Τ.Ε.Ε και Ε.Ε.Τ.Ε.Μ είναι αντίστοιχοι φορείς, ώστε να επανέλθουν στο Μηχανικοί και απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. είναι το ίδιο.> Ο πρόεδρος τους, μάρτυρας και πρωτοστάτης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χαρακτηρίζει μέσα στη διαβούλευση το Τ.Ε.Ε. επαγγελματικό φορέα. Τους Διπλωματούχους Μηχανικούς μια ομάδα με προνόμια, ενώ τον μοναδικό έλεγχο που θέτει το Σ/Ν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, «μπαμπούλα».> Έχουν κάνει πάλι σχόλια υποτιμητικά, για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, για το Τ.Ε.Ε., για Τα Πολυτεχνεία στην λογική της ισοπέδωσης και της υποβάθμισης μας.> Προφανώς πρέπει να αντιδράσουμε και να συμμετέχουμε μαζικά στη διαβούλευση με ένα σχόλιο.Τα κύρια σημεία είναι:> ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ και κυρίως όχι στην ισοτίμηση με τα Τ.Ε.Ι.> ΟΧΙ στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών> ΟΧΙ στην κατάργηση των μηχανισμών ελέγχου, για να επικρατούν όχι οι καλοί Μηχανικοί αλλά οι άσχετοι και φθηνοί> ΟΧΙ στην παραποίηση του επιστημονικού τίτλου του Μηχανικού, από απόφοιτους ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ και ΑΤΕΙ> ΟΧΙ στην σπέκουλα και την παραπληροφόρηση των ημιμαθών, των μετρίων, των εκπροσώπων του κομπλεξ κατωτερότητας.
Τα συμπεράσματα δικά σας...