Monday, January 03, 2011

Η πολιτική Ερευνας

Δήλωση που μου ζητήθηκε από την Καθημερινή.

Ζήτησα προ μηνός την παραίτηση του ΓΓ Ερευνας Tεχνολογίας, λόγω αδυναμίας του να υλοποιήσει την πολιτική που είχε χαράξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η εκπεφρασμένη πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας είναι να γίνει η υπέρβαση στον χώρο της έρευνας.

Να ξεφύγουμε από την γραφειοκρατική και πελατειακή αντίληψη του χθές και να πάμε σε πολιτικές με στόχους. Με αξιοκρατικές επιλογές. Με πραγματικά σύγχρονες ανοικτές διαδικασίες προκηρύξεων. Χωρίς ημετέρους και ευνοημένους. Με διεθνείς ανεξάρτητες, διαφανείς και αξιόπιστες αξιολογήσεις. Χρηματοδοτώντας προγράμματα που επιλέγονται με αποκλειστικά κριτήρια τις ανάγκες τις χώρας, την αριστεία και τις ευκαιρίες για τους καλύτερους επιστήμονές μας και όχι προγράμματα που επαναλαμβάνουν το αδιέξοδο χθες.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαπραγματευόμαστε το τι είναι εφικτό στην περίφημη "ελληνική πραγματικότητα" με γραφειοκρατικούς όρους, κινδυνεύοντας να μείνουμε στο περιθώριο όταν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη κινείται μπροστά. Ούτε να καθυστερούμε και να παλινδρομούμε λόγω εμμονών στις πρακτικές του χθες και αδυναμίας κατανόησης των σύγχρονων διεθνών τάσεων. Έχουμε την υποχρέωση να υλοποιήσουμε άμεσα αυτό που πρέπει να γίνει.

Για να μπορούν να υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα παραπάνω απαιτούνται ανθρώποι που να είναι καταξιωμένοι ερευνητές με διεθνή παρουσία για να αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις και τάσεις της σύγχρονης έρευνας. Η τουλάχιστον -σε κάθε περίπτωση- ανθρωποι που να έχουν την ικανότητα να παρακολουθήσουν, την βούληση να ακολουθήσουν και τo πάθος να υλοποιήσουν αυτήν την αντίληψη και επιδίωξη για την έρευνα.

24 comments:

  1. Anonymous11:31 am

    Μπράβο Υπουργέ καθάρισε τον τόπο απο καρεκλοκένταυρους που είχαν μάθει να δουλεύουν
    για να δίνουν όφελος στις συντεχνίες και το βαθύ κράτος.
    Όμως το θηρίο είναι ακόμη δυνατό και θέλει αγώνα ακόμα

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:19 pm

    κ. Πανάρετε, η επιστημονική κοινότητα "συμμορφώθηκε" με τις απαιτήσεις σας για τα προγράμματα Θαλής και Αρχιμήδης. Από την πλευρά σας όμως δε φαίνεται να προχωράτε με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμά σας.

    Αναμένουμε ενημέρωση για την πορεία των προγραμμάτων.

    ReplyDelete
  3. Anonymous2:04 pm

    Πολύ καλή κίνηση, όμως πως θα διασφαλίσετε ότι ο επόμενος θα πετύχει? Πως θα διασφαλίσετε ότι το σύνολο του συστήματος (υπουργείο, ΓΓΕΤ, αξιολογητές) θα είναι αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και γρήγορο? Μια πρόταση είναι να αναζητήσετε αξιολογητές που έχουν ήδη εργαστεί σαν αξιολογητές ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ φορές στις Βρυξέλλες (κυρίως τους chairs, vice chairs και rapporteurs –προτιμήστε και τους νεότερους σε ηλικία μάλιστα). Συνήθως αυτοί ήταν οι πιο άξιοι και ικανοί –τους προβληματικούς (ναι, υπήρχαν τέτοιοι!) τους πέταγαν συνήθως εκτός πολύ σύντομα και δεν τους ξανακαλούσαν! Ζητήστε και συστάσεις από Βρυξέλλες εάν θέλετε. Αυτοί μπορεί να αποτελέσουν το pool που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα.

    ReplyDelete
  4. Anonymous12:20 am

    Δεν μπορεί να γίνεται σοβαρή συζήτηση για πολιτική έρευνας, όταν οι συνολικές απολαβές πρωτοβάθμιου καθηγητή πανεπιστημίου είναι λιγότερες από αυτές του κλητήρα στο υπουργείο οικονομικών.

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:25 am

    Διάβασα πριν λίγο τη συνέντευξη του κ. Μητσού στην Ελευθεροτυπία και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι.
    Τι έκανε αλήθεια ο κ. Μητσός για το ΘΑΛΗ; Η προβληματικότητα του προγράμματος (φτιαγμένο για μοίρασμα χρημάτων στους αγαπητούς των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) του ήταν γνωστή από την αρχή, και είχε δημόσια συμφωνήσει. Δεν είδα όμως καμία κίνηση εκ μέρους του για να αλλάξει τον κανονισμό.

    Ποια αντίληψη ακριβώς υπηρέτησε; Ότι ακόμη κι αν οι κανόνες είναι φαύλοι, εμείς τους υπηρετούμε και δεν τους αλλάζουμε;

    Τι έγινε αλήθεια σε ζητήματα οικογενειοκρατίας που ήρθαν σε γνώση του;

    Το παιγνίδι των συνεντεύξεων, προφανώς το γνωρίζει καλά, αφού ο ίδιος σε συνέντευξη του στο επιστημονικό περιοδικό Nature είχε αυτοανακηρυχθεί σε ΓΓΕΤ, τρεις εβδομάδες πριν τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση.

    ReplyDelete
  6. Anonymous12:51 am

    Η παραίτηση Μητσού θα καθυστερήσει την προώθηση των προγραμμάτων;
    Γιατί δεν τηρούνται κάποια χρονοδιαγράμματα; Μήπως δεν υφίστανται;

    Υποτίθεται ότι οι συνεχείς παρατάσεις υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα Θαλής θα έδιναν το χρόνο στο υπουργείο να βρει τους αξιολογητές.

    Επιτέλους, τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ και όχι από την τσέπη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Εφόσον σύμφωνα με τον κ. Υφυπουργό, το νέο σύστημα υποβολής και αξιολόγησης θα επιλύσει χρόνια προβλήματα και στρεβλώσεις στον ελληνικό ερευνητικό χώρο ,γιατί δεν προχωρά τίποτε;

    ReplyDelete
  7. Anonymous1:38 am

    Διάβασα και εγώ τις διάφορες συνεντεύξεις Μητσού, όπου είναι λαλίστατος και παρουσιάζει τον εαυτό του ώς πανεπιστημιακό μεγάλης εμβέλειας με τεράστια εμπειρία. Αλήθεια, ποιά είναι τα ερευνητικά διαπιστευτήρια του κ. Μητσού;

    Είναι λέει καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πότε έγινε; Με ποιά κυβέρνηση διορίστηκε; 'Εχει αναλάβει υπηρεσία; Γιατί δεν υπάρχει πουθενά το όνομά του στους ιστότοπους του Παν. Αιγαίου; Εχει δει κανείς το επιστημονικό βιογραφικό του αναρτημένο στο πανεπιστήμιο του Αιγαίου ή κάπου αλλού; Υπάρχει κάπου κάποια λίστα δημοσιεύσεων; Υπάρχουν κάπου οι προηγούμενες πανεπιστημιακές θέσεις που κατείχε; Σε ποιά πανεπιστήμια ήταν λέκτορας, επίκουρος και αναπληρωτής προηγουμένως; Πως έγινε ξαφνικά καθηγητής στα 64 του, 3 χρόνια πριν βγεί στην σύνταξη; Πόσα ερευνητικά προγράμματα έχει εκπονήσει ο ίδιος και με ποιά χρηματοδότηση; Σε αναζητήσεις σε google και googe scholar το όνομά του είναι ανύπαρκτο. Όσο για τα περί επισκέπτη καθηγητή στο LSE, άλλος ψευτάκος μας βρήκε να έχει δώσει ένα σεμινάριο και να το παρουσιάζει ώς καθηγητική θέση. Ένας ανώτατος, πράγματι, υπάλληλος στα γραφεία των Βρυξελλογραφειοκρατών που δεν έχει εκπονήσει ποτέ έρευνα και μας αυτοπαρουσιάζεται ως ο κατέχων την απόλυτη αλήθεια για την έρευνα.

    Σε κάθε περίπτωση, εσείς στο υπουργείο που τον διόρισε έχετε το πλήρες επιστημονικό βιογραφικό του; Η μήπως ισχύει και εδώ το στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις; Στην εποχή του ίντερνετ, πάντως, όσο ψευτάκος να είναι κανείς, και όσες συνεντέυξεις και να δίνει, την γύμνια του δεν μπορεί να την κρύψει.

    ReplyDelete
  8. Anonymous3:19 am

    Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσός ήταν επιλογή της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου σας. Μια επιλογή που καθυστέρησε μήνες να γίνει αφήνοντας στην τύχη τους όλες τις δραστηριότητες τις σχετικες με τη θέση του ΓΓΕΤ. Εύχομαι, λοιπόν, μέρες που είναι, αφού καλύψετε σύντομα και από άτομο ικανό τη θέση του ΓΓΕΤ, να προχωρήσετε επιτέλους στις πράξεις που θα στηρίξουν τον ερευνητικό χώρο γιατί από ωραία λόγια και προγραμματικές δηλώσεις έχουμε πλέον μπουχτίσει...

    ReplyDelete
  9. Anonymous3:37 am

    Για τις καλές σας προθέσεις δεν αμφέβαλα ποτέ, κύριε Πανάρετε. Είναι επίσης γνωστό ότι για να αλλάξει ο κακός εαυτός, για να υπερβείς το κακό παρελθόν, χρειάζεται κόπος, πόνος και θύματα. Τίποτα δε γίνεται με πασαλείμματα.

    Όμως προσέξτε. Πριν από σας η «νέα διακυβέρνηση» του απόλυτου μηδέν (βλ. διαχείριση για να περνάει ο καιρός) δεν έβγαλε σχεδόν τίποτα από εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Σήμερα έχετε εξαντλήσει το 31% του χρόνου της κυβερνητικής σας θητείας. Το υπόλοιπο 69% εύχομαι πραγματικά να είναι αρκετό για να βάλετε μπροστά τη μηχανή των υγιών δυνάμεων που, δε μπορεί, κάπου θα υπάρχουν στα πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα, στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο χρόνος τρέχει. Και η κυβέρνησή σας χρειάζεται πράγματι, όπως λέτε κι εσείς, «ανθρώπους που να έχουν την ικανότητα να παρακολουθήσουν, την βούληση να ακολουθήσουν και το πάθος να υλοποιήσουν αυτήν την αντίληψη και επιδίωξη για την έρευνα». Όμως αυτούς δε θα τους βρείτε στα συνηθισμένα κιβώτια της πολιτικής εμπορίας. Ούτε και θα μπορέσετε να τα κάνετε όλα μόνος σας. Είμαι σίγουρος ότι το κατανοείτε.

    Το 2010 μα έκανε πολύ σοφότερους, το 2011 ας μας βρει δυνατούς και περισσότερο αποτελεσματικούς.

    Για πρώτη φορά γράφω ανώνυμα, για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις.

    ReplyDelete
  10. Anonymous5:17 am

    Δεν έχω γνώμη για τον κ. Μητσό ούτε για την παραίτησή μου. Δεν θεωρώ υποχρέωσή μου να έχω τεκμηριωμένη γνώμη και να παρακολουθώ τα εσωτερικά των Υπουργείων.
    Ως ερευνητής οφείλω να κοιτάω συνολικά το Υπουργείο που εποπτεύει και χρηματοδοτεί την έρευνα. Οι ευθύνες είναι συνολικές. Αν ο κ. Μητσός απέτυχε δεν φταίει μόνο αυτός. Φταίνε και αυτοί που τον διόρισαν. Φταίει η Υπουργός, ο Πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση.
    Εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ότι η χρηματοδότηση της έρευνας έχει πατώσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι νέοι ερευνητές δεν προσελκύονται από το εξωτερικό, όπου έκαναν τις διατριβές τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι στο επίπεδο της έρευνας η χώρα κινδυνεύει πραγματικά να εξαφανιστεί από τον διεθνή χάρτη.
    Είναι αλήθεια ότι η νέα γενιά ερευνητών είναι πολύ καλύτερη από την παλαιότερη. Για την ακρίβεια όσο περνάνε τα χρόνια τόσο βελτιώνεται το επίπεδο των ερευνητών μας. Αυτό είναι φανερό από τη συνεχή αύξηση του αριθμού των διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων που μέσα σε δύο δεκαετίες έχει τετραπλασιαστεί.
    Ωστόσο, είναι φανερός ο κίνδυνος η νέα γενιά ερευνητών να μεταναστεύσει (για όσους ζουν εδώ), να μην επιστρέψει (για όσους ζουν στο εξωτερικό), να απαξιωθεί και να μην καταφέρει να προσφέρει τίποτα σε αυτή τη χώρα.
    Η κατάσταση είναι πραγματικά ασφυκτική για τους νέους ερευνητές. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.
    Τρελαίνεται κανείς και μόνο με τη σκέψη ότι διορισμοί νέων ερευνητών στα ερευνητικά κέντρα δεν πρόκειται να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Ακόμα περισσότερο τρελαίνεται κανείς με τη σκέψη ότι τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ δεν διορίζονται, αλλά περιμένουν απαξιωμένα για χρόνια να εκπληρώσει το κράτος την αυτονόητη υποχρέωσή του να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αυτό ξεκίνησε με δικές του προκηρύξεις. Που πήγαν οι πενταετείς προγραμματισμοί των ΑΕΙ; Στα σκουπίδια; Ειδικά για την έρευνα, δηλαδή για τα ερευνητικά κέντρα και τα ΑΕΙ, η εφαρμογή της αναλογίας ένας διορισμός ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις είναι απολύτως καταστροφική. Πρόκειται ουσιαστικά για αφανισμό μιας γενιάς επιστημόνων. Μοιάζει με πόλεμο που κήρυξαν οι γηραιότεροι επιστήμονες στους νεότερους. Οι συνέπειες θα είναι σίγουρα πολύ θλιβερές.

    ReplyDelete
  11. Anonymous5:53 am

    Σωστή η τακτική του κ. Υπουργού όσο αφορά την έρευνα, απλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η έρευνα αποτελει μέρος των ακαδημαικών δραστηριοτήτων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και επ ουδενί δεν πρέπει να είναι εις βάρος της διδασκαλίας. Και αυτό γιατί παρατηρείται πολύ συχνά καθηγητές να δίνουν βάρος στην έρευνα για το επιμίσθο και τα λοιπά ωφέλη (δημοσιεύσεις, κτλ) και να αμελούν τραγικά την διδασκαλία.
    Επίσης, είναι καλύτερο να προκυρήσσεται μια δράση και να τηρείται το χρονοδιάγραμμα, παρά 3-4 δράσεις και μετά την κατάθεση των προτάσεων να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

    Δημήτρης Καλδέρης

    ReplyDelete
  12. Anonymous6:01 am

    Οσο αφορά το επίπεδο της έρευνας στην Ελλάδα, όποιος έχει ζήσει, εργαστεί και βιώσει ερευνητικά ιδρύματα στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες και την Αμερική, θα ξέρει ότι εδώ η πρωτοπορία δεν συναντάται συχνά και οι περισσότεροι αναλώνονται σε ανάπτυξη μεθοδολογιών και case studies. Η κάνουν έρευνα σε παρακλάδια προηγούμενων δημοσιεύσεων με σκοπό μια ακόμα δημοσίευση. Ο αριθμός δημοσιεύσεων είναι συχνά παραπλανητικός για το επίπεδο της έρευνας ενός ερευνητή. Γι αυτό ας κοιτάξουμε να διορθώσουμε πρώτα τους εαυτούς μας, όσο αφορά τη προσέγγιση της έννοιας έρευνα και την επιστημονική μας φιλοσοφία, και μετά να κρίνουμε τους φορείς που χρηματοδοτούν την έρευνα.

    Δημήτρης Καλδέρης

    ReplyDelete
  13. Anonymous6:25 am

    Κύριε υφυπουργέ ξεκαθαρίστε παρακαλούμε ποιός ευθύνεται για τις επαίσχυντες τοποθετήσεις ορισμένων προέδρων κέντρων έρευνας καθώς και εθνικών εκπροσώπων! Είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος. Ποιός πήρε την μούργα της Ν.Δ. και την έβαλε επικεφαλής της καθοδήγησης του εθνικού κεφαλαίου της έρευνας? Ποιός καθοδήγησε το έρμαιο και επαίσχυντο ΕΣΕΤ στις αποφάσεις του και ποιός το διόρισε? Εδώ άνθρωποι οργανωμένοι στη Ν.Δ. που είχαν επανειλλημένως κοπεί από διευθυντές ινστιτούτων επί Ν.Δ. βρίσκονται τώρα διευθυντές όλου του κέντρου? Για όνομα του Θεού τοποθετηθείτε παρακαλούμε... Και να ήταν άξιοι άνθρωποι, μακριά από διαπλοκές, απάτες και δολοπλοκίες να είναι από όποιον πολιτικό χώρο θέλει. Αλλά η μούργα της Ν.Δ.? Πού είναι η αξιοκρατία και το όραμα? Εδώ στις εθνικές επιτροπές μπήκαν εργολάβοι, απόμαχοι κυνηγοί φαντασμάτων και άνθρωποι που για να πάνε στις Βρυξέλλες έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση νόμο ειδικά για αυτούς, για να γίνουν από ΙΔΑΧ ερευνητές! Ευθύνεται για τις παραπάνω τοποθετήςεις ο απελθών Γ.Γ.? Πείτε κάποια πράγματα έξω από τα δόντια! Επιτέλους απαιτούμε αξιοκρατία την ύστατη αυτή στιγμή που το έθνος πνέει τα λίσθια!

    ReplyDelete
  14. Anonymous6:25 am

    750 νέα μέλη ΔΕΠ έχοντας εκλεγεί σε διάφορες θέσεις στα Ελληνικά ΑΕΙ, έχοντας αφήσει, οι περισσότεροι τις θέσεις τους στο εξωτερικό, έχοντας μετεφέρει τις οικογένειές τους στην Έλλαδα, περιμένουν 2 χρόνια τώρα την υπογραφή του διορισμού τους από το Υπουργείο. Είναι εκείνοι, οι "αριστείς" του εξωτερικού, οι περισσότεροι, για τους οποίους κόπτεται ο κ. Πανάρετος και η κυβέρνηση. Εκείνοι θα δώσουν νέα πνοή στα ΑΕΙ της χώρας. Οποία υποκρισία!!!
    Στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιώτες για να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς χρήματα για αντιδραστήρια.
    Ο εργαστηριακός εξοπλισμός των περισσοτέρων εργαστηρίων των ΑΕΙ της χώρας πρωτόγονος, υπολείπεται εκείνου και των αποκαλουμένων τριτοκοσμικών χωρών.
    620 ευρώ η κατά κεφαλή κρατική επιχωρήγηση για έρευνα ανά μέλος ΔΕΠ ετησίως (680 πέρυσι).
    Η υλικοτεχνική στήριξη των ΤΕΙ ανύπαρκτη.
    Οι χιλιάδες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στον "Ηράκλειτο" "Θαλή" κλπ δεν είναι ενδεικτικές του μέτρου της ένδειας.

    Μέσα σ'ολα αυτά η παραίτηση του κ.Μητσού φαντάζει τόσο ασήμαντη.

    Οι δε μεγαλοστομίες της απαντητικής δήλωσης του κ. Πανάρετου και των κυβερνητικών στελεχών περί αναβάθμισης των ΑΕΙ έως την "Αριστεία" τους τόσο κενές πραγματικού ειλικρινούς περιεχομένου!!!

    ReplyDelete
  15. Anonymous10:57 am

    και πολύ αργήσατε να σουτάρετε τον διεκπεραιωτή υποχρεώσεων. το θέμα είναι γιατί μπήκε εκεί in the first place. τέλος πάντων τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά και αναμενόμενα, όσοι έχασαν τον πάτρωνά τους τώρα κλαίνε, εξανίστανται, και οδύρονται για τον δήθεν μεγάλο πανεπιστημιακό, ο ίδιος ο διεκπεραιωτής κάνει ηρωϊκή έξοδο φορώντας φωτοστέφανο και καταγγέλλοντας τον κακό προϊστάμενό του, λες και προήλθε από παρθενογέννεση, λές και δεν τον είχαμε ξαναδεί τι φιγούρα είναι. είναι μεγάλη η πίτα, όμως βλέπεις, και όταν η όρεξη ανοίξει μετά άντε να την μαζέψεις... ελπίζω μόνο να μην δούμε κανένα άλλο παρόμοιο φρούτο τώρα ώς αντικαταστάτη, έναν άλλο διεκπεραιωτή στην θέση του διεκπεραιωτή.

    ReplyDelete
  16. Anonymous11:29 am

    Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Πράγματι! Περιμένω με αγωνία μήπως μου βγει κάνας ΘΑΛΗΣ και πάρω αυτά τα πάρα πολύ λίγα χρήματα -που να τα ορίζω εγώ- ώστε να αγοράσω βασικά πράγματα για την έρευνά μου. Συμπληρώνω 10ετία και ζήτημα εάν έχω πάρει δέκα χιλιάρικα να στηρίξω τα δικά μου ερευνητικά ενδιαφέροντα. Στο διάστημα αυτό άλλη χώρα χρηματοδοτεί την έρευνά μου και πληρώνει τις μετακινήσεις μου! Πολλά πράγματα τα αγοράζω με δικά μου χρήματα! Πρέπει να διαβάζω τους νόμους κάθε φορά και να γίνομαι δικηγόρος για να υποστηρίξω βασικά δικαιώματά μου. Μετά με κρίνουν κιόλας και έχουν και απαιτήσεις! Πόσο άλλο να αντέξει κανείς?
    Οι προηγούμενοι σχολιαστές έχουν απόλυτο δίκαιο. Δεν ξέρω βέβαια πόσο φταίει ο κος Μητσός, ίσως μετά από τόσα χρόνια στις Βρυξέλλες να κουράστηκε. Όμως σίγουρα δεν φταίμε εμείς. Ο κόσμος απαιτεί γρήγορες λύσεις. Και ναι, υπογράψτε ώστε να έλθουν οι νέοι συνάδελφοι αφού όμως φιλτράρετε αυστηρά τους γόνους. Επιτέλους να μπει φρέσκος αλλά καθαρός αέρας στα πανεπιστήμια.

    ReplyDelete
  17. Anonymous12:35 pm

    Για 7 χρόνια δεν υπήρχαν προκηρύξεις ερευνητικών προγραμμάτων με αποτέλεσμα η ελλαδική ερευνητική κοινότητα να στερείται σήμερα την δυνατότητας συνέχισης του έργου της, μετά και την πρόσφατη περάτωση των προγραμμάτων που είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση πριν. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο, διατρέχοντας τον κίνδυνο της μόνιμης επιστημονικής υποβάθμισης, είναι οι νεότεροι συνάδελφοι που δεν έχουν ακόμη τον απαραίτητο ‘όγκο’ ώστε να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς. Οι νέοι αυτοί συνάδελφοι έχουν εξαιρετικές μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και ποιοτικότατες δημοσιεύσεις και τεχνογνωσία. Είναι η καρδιά και το μέλλον του ακαδημαϊκού μας ‘συστήματος’ και οι περισσότεροι διαφοροποιούνται σαφώς από το γνωστό αναχρονιστικό κλίμα λειτουργίας των ΑΕΙ.

    Η ερευνητική λειτουργία κτίζεται με πολύ κόπο και εάν τεθεί σε κίνδυνο χρειάζεται πολλαπλάσια προσπάθεια για να επανακάμψει, ιδιαίτερα κάτω από τις διαμορφούμενες συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, τόσο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

    Στα 25 χρόνια εμπειρίας μου στο Παν/μο Κρήτης, έχω διαπιστώσει ότι η ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα διαθέτει ΠΟΛΛΟΥΣ σημαντικούς, διεθνώς ανταγωνιστικούς ερευνητές, οι οποίοι πρέπει πάση θυσία να ‘προστατευθούν’Είναι υψίστης προτεραιότητας και σημασίας η αξιοκρατική και άμεση προώθηση των διαδικασιών προκήρυξης και κρίσης των ερευνητικών προγραμμάτων/προτάσεων ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση όσο των δυνατόν περισσότερων προτάσεων έως τον Ιούνιο 2011 ( οι προτάσεις είναι συνήθως 3τεις, οπότε καλύπτονται άνετα από το ΕΣΠΑ 2013-2014, μετά και την παράταση που συνήθως δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

    Η διαρκής ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για την πρόοδο των διαδικασιών θα συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης και διαφάνειας και θα δημιουργήσει momentum, εξαιρετικά ευεργετικό και για την προώθηση της μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    ΚΑΘ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

    ReplyDelete
  18. Anonymous1:07 pm

    κ. Καλδέρη,
    απορώ με τα σχόλιά σας. Μας λέτε να κοιτάξουμε να διορθωθούμε εμείς και μετά να κάνουμε κριτική. Δηλαδή πότε ακριβώς θα θέλατε να έχουμε το δικαίωμα κριτικής; Όταν η πολιτική ηγεσία ξεκάνει όλους τους νέους επιστήμονες;
    Τι ακριβώς θέλετε να διορθώσει ο νέος επιστήμονας που παρά τη διάκρισή του πεινάει; Τι να διορθώσει αυτός που περιμένει να διοριστεί έχοντας εκλεγεί πριν χρόνια.
    Παρακαλώ λοιπόν κ. Καλδέρα να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος.
    Παρακαλώ επίσης να μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε δημοκρατικό πολίτευμα και το δικαιώμα της κριτικής δεν έχει προϋποθέσεις. Είμαστε εδώ για να κρίνουμε και να κρινόμαστε. Τα υπόλοιπα είναι ηθικιστικοί ακροβατισμοί.

    ReplyDelete
  19. Anonymous1:52 pm

    και ενώ εσεις αγωνίζεσθε για να μπουν αρχές στην έρευνα
    και ενώ εσείς αγωνίζεσθε για να την αναβάθμιση της παιδείας
    καλούνται τα "πρότυπα" .... της κοινωνίας......

    ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ
    ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ OREN GOV ΣΕ ΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΘΗΤΕΥΣΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ [ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ]

    ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 100 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ

    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ «ΔΙΔΑΞΟΥΝ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ. ΝΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ , ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ , ΕΛΕΟΣ , ΝΤΡΟΠΗ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ , ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ , ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΩΣ ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ «ΜΑΓΟΙ» ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΤΟ ΟΠΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
    ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΠΡΟΤΥΠΑ «ΜΑΪΜΟΥ» ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΝΤΟΠΑΣ

    ReplyDelete
  20. Anonymous3:30 am

    @1:52 μμ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΑΚΟΥΕΙ ΟΜΩΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑΡΑΞΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ.

    ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΥΧΗΘΗΚΕ, ΠΟΥ ΕΞΕΘΕΣΕ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΕΣ

    .... ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΎΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.. ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΦΕΡΕΙ ΑΠΟΨΗ Ο ΓΡΑΦΙΚΟΣ, Ο ΚΟΠΡΙΤΗΣ και ΟΤΑΝ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΕΙ

    ΤΟ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΘΕΣΕΙΣ , ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.

    ... ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΕ ΚΑ ΙΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ... ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΨΗ....

    ReplyDelete
  21. Dear Minister,
    Was Mitsos the 'problem' or the 'clog' that blocked the flow of money to our researchers?
    If he was indeed-and this is something you know better than us-you did the right thing. But now somebody has to take responsibility and declare present construct implement (use whatever creative verb you like) a real, rigid, robust and stable National Bill (Policy) on Research and Innovation that would materialize your vision our vision. And this has to be done right now. We heard the declaration lets join the revolution now.

    ReplyDelete
  22. Από: http://www.alfavita.gr/artro.php?id=11750

    Υπάρχει δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, στο οποίο αναφέρεται το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Όπως έχω αναφέρει, δεν υπάρχει κανονισμός και δεν υπάρχει διοικούσα επιτροπή και δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση του Υπουργείου, με εξαίρεση τη δική μου.

    Εκτίθεται και το ΕΜΠ, επειδή ΕΚΕΙ φιλοξενείται ο επικοινωνιολόγος κ. Μ. Νόττας, το οποίο με μεγάλη προσπάθεια απομάκρυνα από τους χώρους του ΙΕΛ. Η αναζήτηση του τηλεφώνου 210-772 4322 στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηνανικών και Μηχανικών Υπολογιστών θα είχε ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον θα είχε να αναζητηθεί αν οι φοιτητές έχουν Πανεπιστημαικό Πτυχίο.

    Θυμίζω ότι έκανα σχετική εισήγηση για κατάργηση του 2ου κύκλου του "Μεταπτυχιακού". Η εισηγησή μου απορρίφθηκε, χωρίς να έχω ούτε μία ψήφο υποστήριξης.

    Και ΜΟΝΟ για το λόγο αυτό δεν μπορεί να σταθεί το "ΑΘΗΝΑ", ως ερευνητικό Κέντρο του Υπουργείου ΠΑΙΔΕΙΑΣ.


    ===============================
    Από την Ελλάδα λοιπόν συμμετέχουν οργανωτικώς το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» της Γενικής Γραμματείας Ερευνας - Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας και το «Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση».

    .....
    Το κόστος του μεταπτυχιακού προγράμματος, που ρυθμίζεται από το αυστριακό υπουργείο Παιδείας, για το σύνολο της διάρκειάς του είναι 9.150 ευρώ και περιλαμβάνει το κόστος διαμονής/διατροφής (πρωινό, γεύμα) των δύο περιόδων στη Βιέννη. Η καταβολή του ποσού ολοκληρώνεται σε 18 μήνες από την εκκίνηση του προγράμματος. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο τηλ. 210-772 4322 και στην ιστοσελίδα www.athena-innovation.gr στον σύνδεσμο «Εκπαίδευση».

    ReplyDelete
  23. Anonymous12:56 am

    Αν ο κ. Μητσός, ίσως και για λόγους προβλημάτων υγείας, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις συντονισμού της έρευνας στην Ελλάδα καλώς έφυγε. Πέραν της ανάγκης εξεύρεσης κατάλληλου ΓΓΕΤ, πρέπει ωστόσο άμεσα να ασχοληθείτε κ. υπουργέ και με το θέμα της αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού της χώρας. Ο κατακερματισμός σε μικρά ερευνητικά ινστιτούτα είναι αμφίβολο αν έχει κάτι να προσφέρει στη χώρα όταν σε όλα τα επίπεδα το ζητούμενο είναι η δημιουργία κρίσιμης ερευνητικής μάζας και η ανάδειξη των ερευνητικών δυνατοτήτων της χώρας σε συγκεκριμένες ερευνητικές κατευθύνσεις. Κατά κανόνα όσο πιο μικρός είναι ένας ερευνητικός φορέας (ινστιτούτο ή κέντρο) τόσο πιο πολλούς "πειρασμούς" δημιουργεί λειτουργώντας ως τιμάριο των εκάστοτε διοικήσεων και ελλείψει ενιαίου κανονισμού λειτουργίας των κέντρων / ινστιτούτων είναι δυνατό να καταστεί κέντρο αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας. Για του λόγου το αληθές υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας κέντρων όπου π.χ. ο τρόπος εκλογής ερευνητικού προσωπικού αντιβαίνει τα οριζόμενα από το νόμο. Και υπάρχουν κέντρα που προωθούν τη δημοσιοϋπαλληλοποίηση (συγγνώμη για τη λέξη) του ερευνητικού τους δυναμικού και την κατάργηση της όποιας ερευνητικής αυτονομίας του, συστατικό αλληλένδετο με την προαγωγή της ερευνητικής πρωτοβουλίας και την επίτευξη αριστείας. Και τέλος, κέντρα όπου έχει υπάρξει έλεγχος από το ΣΔΟΕ ...
    Ταπεινή μου γνώμη είναι πως ό,τι κάνετε στο υψηλό επίπεδο του συντονισμού της έρευνας πρέπει να συνοδεύεται από απτά μέτρα στο επίπεδο των κέντρων/ινστιτούτων:
    - έλεγχος πεπραγμένων διοικήσεων κέντρων / ινστιτούτων
    - ενιαίος κανονισμός λειτουργίας κέντρων προς ελαχιστοποίηση των κάθε είδους αυθαιρεσιών
    - άμεση κατάργηση ινστιτούτων με μόνιμο προσωπικό κάτων των 20 ατόμων και απορρόφησή τους από μεγαλύτερους φορείς

    ReplyDelete
  24. Anonymous9:28 am

    ανακοινώστε επιτέλους τα αποτελέσματα της 1ης φάσης ΘΑΛΗΣ - κι αν κάποιοι που περάσουν σε επόμενη φάση ανήκου σε τμήματα που θα κοπούν τι να γίνει/ θα την βρείτε την λύση- δεν μπορούμε να περιμένουν όλοι οι υπόλοιποι. οι reviewers έχουν τελειώσει εδώ και καιρό τις κρίσεις του, είναι γνωστό αυτό. δώστε χρόνο ΄σε όλους τους ερευνητές να καταθέσουν αξιοπρεπείς προτάσεις, να αντικαταστήσουν ΔΕΠ που συνταξιοδοτήθηκαν, ή να προάγουν ΔΕΠ που ανέβηκαν βαθμίδαή νέα μέλη στις ομάδες τους. η διεθνής ερευνητική κοινότητα δεν περιμένει εμάς....

    ReplyDelete