Friday, November 20, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
η «ελληνικη πραγματικοτητα» υπαρχει μονο στο μυαλο εκεινων που δεν μπορεσαν (ή δεν ηθελαν;) ποτε να ξεφυγουν απο αυτην
Με σχόλια και παρατηρήσεις. Περισσότερα στην Ιστοσελίδα μου ως Υφυπουργού, στην Προσωπική Ιστοσελίδα και στο Προσωπικό Blog (Αγγλικά).
κ. Πανάρετε,
ReplyDeleteτην αποψή μου για το ΕΛ/ΛΑΚ την έχω καταθέσει και σε άλλο post (αλλά και σε προσωπικό e-mail). Το μόνο που έχω να πω είναι...the sooner, the better. Μην ξεχνάτε όμως ότι πλέον εσείς έχετε το μαχαίρι και το καρπούζι. Περιμένουμε δράση ΑΜΕΣΑ και όχι απλά εξωτερικές αναφορές και ευχολόγια.
Δημιουργείστε ΑΜΕΣΑ μία ή περισσότερες ομάδες που θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα και μην ξεχνάτε την μεγάλη ανομοιογένεια των σχολικών (φαντάζομαι και πανεπιστημιακών) εργαστηρίων.
Αναμένουμε...
Γιατί μένετε μόνο στο ανοικτό λογισμικό; Δείτε την απουσία μας και από το ΜΙΤ (http://www.ocwconsortium.org/members/consortium-members.html). Αντίστοιχο υλικό το ΕΚΠΑ το χρυσοπουλάει ... αφού έχει αντλήσει και τα σχετικά κονδύλια από ΕΕ & ΠΔΕ.
ReplyDeleteF.
Ή το πιο απλό,να μην υπάρχει αντίθετη οδηγία για τα σχολεία,δηλαδή να μπορούμε στα λύκεια να χρησιμοποιούμε ελακ. Για σας είναι απλό να στείλετε μια σχετική οδηγία....
ReplyDeleteΕιμαι παρα πολυ χαρουμενος που υπαρχουν ατομα στην τωρινη κυβερνηση που κατανοουν την αξια του ελευθερου λογισμικου και φερονται ετοιμα να το προωθησουν.Μπραβο!Μενει να δουμε τις πραξεις.
ReplyDeleteΑς δωσουμε τελος σε αποικιοκρατικες συμφωνιες οπως αυτη με τη μικρομαλακη που εκανε η προηγουμενη κυβερνηση και ας αποτιναξουμε την ομηρια απο τις εταιρειες κλειστου/εμπορικου λογισμικου στο δημοσιο και στη καθημερινοτητα μας.
Ας αφησουμε τη τεχνολογια και τη γνωση που τη συνοδευει να ρευσει ελευθςρα προς ολους τους ανθρωπους και οχι με κουπονια αδειων χρησης...
Α και ας ξεκινησουμε απο το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ :p
Θα συμφωνήσω με το σχόλιο παραπάνω και θα σας προτείνω και εγώ να μην μείνετε μόνο στο λογισμικό. Υπάρχουν πάρα πολλά "ανοιχτά" project (πχ. access, courseware, research, knowledge, content, κ.οκ.) που τρέχουν διεθνώς. Εφόσον ανοίγει το θέμα της χρήσης του ανοιχτού λογισμικού στη δημόσια διοίκηση νομίζω ότι είναι ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση και για το θέμα της "ανοιχτής" φιλοσοφίας στην κοινωνία μας. Δεν μιλάω για κάποια γενική και αόριστη φιλοσοφία αλλά για τα συγκεκριμένα project που τρέχουν, τα οποία τα υποστηρίζουν αρκετά από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.
ReplyDeleteΚαλημέρα κ. Υπουργέ,
ReplyDeleteΜια και διατυπώνετε προβληματισμό για θέματα που άπτονται των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας, θα άξιζε τον κόπο να διερευνήσετε την εξέλιξη της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών Β΄ Επιπέδου στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ, όχι μόνο αναφορικά με τη ουσία της δια βίου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αλλά και σε σχέση με τα αποτελέσματα και τη διάχυσή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Η μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας οδηγεί στη διαπίστωση ότι στα εκπαιδευτικά συστήματα σε Ευρώπη και Αμερική, πριν από την εφαρμογή ακόμη και σε πιλοτικό στάδιο κάποιας μεθόδου, προηγούνται έρευνες, αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός στόχων και δράσεων πριν το εγχείρημα σε γενικευμένη κλίμακα.
Στην Ελλάδα, πριν επιχειρηθεί πιλοτική διερεύνηση σε επιστημονικό και παιδαγωγικό επίπεδο, κατακλύστηκαν οι οικογένειες των παιδιών της Α΄ Γυμνασίου από notebooks, που σαφώς μπορεί να αναζωογόνησαν την αγορά, ωστόσο η αξιοποίησή τους παραμένει κενό γράμμα στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί, ακόμη και αν τους διακρίνει το αθάνατο ελληνικό φιλότιμο, είναι σε πραγματική αμηχανία για τη διαχείρισή και ουσιαστική αξιοποίησή τους ενώ παράλληλα παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητο και το μικρό έστω σώμα των «επιμορφωμένων» εκπαιδευτικών.
Καλή δύναμη και αντοχές στην επίτευξη των στόχων σας,
Χ.Π.
εκπαιδευτικός Δ.Ε.
και όχι μόνο το χρησιμοποιούν αλλά δείχνουν την διάθεση τους να εμπλακούν με την κοινότητα του ανοικτού λογισμικού και να ανταλλάζουν τις εμπειρίες τους.
ReplyDeleteΗ ομάδα των New Media του Λευκού Οίκου μιλάει σε Drupal Meet-Up
Κύριε Πανάρετε,
ReplyDeleteΩραία και καλά όλα αυτά περί ΕΛΛΑΚ, αλλά ως υπουργείο είστε αυτοί που στέλνετε εγκυκλίους με το νέο λογότυπο "επιβάλλοντας" τη χρήση γραμματοσειράς Calibri που μόνο σε Vista και Office 2007 υπάρχει και που κατά 99% σπάσμένα έχει το σχολείο! Για να μην αναφέρω τις διαφημίσεις της Microsoft ότι δήθεν αυτή είναι η μόνη συμβατή με το αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου!!!
Είμαι σίγουρος ότι η χρήση αυτού του προτύπου (Calibri κλπ) έγινε γιατί έτσι του άρεσε κάποιου εμφανισιακά και κανένας δεν του είπε πώς πρέπει να είναι. Αλλά κάποτε θα πρέπει να δημιουργηθούν πρότυπα κοινά για όλες τις υπηρεσίες (υπάρχει κάπου στη Γενική Γραμματεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣ οδηγός επικοινωνίας από εποχής Σκανδαλίδη που λύνει όλα αυτά τα προβλήματα αλλά ποιός τη διάβασε;;;) και να μην υπάρχει αυτή η αναρχία.
Δεν κατηγορώ αλλά οι αλλαγές ξεκινούν από τα μικρά και μετά πάμε στα μεγάλα.
Μαζί σας κ. Πανάρετε, αλλά γερά και συντονισμένα!
Ευχαριστώ για την υπόδειξη. Δεν το είχα υπόψη μου.
ReplyDeleteΑν επιτρέπετε θα ήθελα και εγώ να καταθέσω την άποψη μου για το ΕΛ/ΛΑΚ, καθώς είμαι επιστήμονας της Πληροφορικής (& των Τηλ/νιών). Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να παρασυρθείτε από τις κραυγές των συναδέλφων μου "Τώρα ΕΛ/ΛΑΚ, παντού", "Να κάνουμε format σε οποιοδήποτε PC έχει OS της Microsoft". Στο κάτω-κάτω η ουσία στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι συζητάμε για το εργαλείο με το οποίο θα λειτουργούν τα συστήματα μας, είτε αυτά είναι στην εκπαίδευση είτε συνολικά στο δημόσιο. Μια παρένθεση: Αν θέλουμε να συγκρίνουμε τις 2 διαθέσεις και τεχνολογίες, τότε ΝΑΙ, πράγματι, το ΕΛ/ΛΑΚ τόσο σαν φιλοσοφία όσο και σαν πρακτική είναι καταπληκτικό. Ενισχύει την ατομική πρωτοβουλία αλλά και τις συνεργασίες και, σχεδόν πάντα, δεν έχει στόχο το κέρδος. Έχουν παραχθεί καταπληκτικές λύσεις και εφαρμογές με τεράστια απήχηση. Απ' την άλλη πλευρά η Microsoft, καλώς ή κακώς, διαθέτει ολοκληρωμένες και πραγματικά αξιόπιστες λύσεις, σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων, σε επίπεδο εφαρμογών γραφείου αλλά και σε επίπεδο διαδικτυακών πλατφορμών και εξυπηρετητών (πχ. Sharepoint Server) που επιτρέπουν εύκολα την δημιουργία portals για collaboration διεσπαρμέων ομάδων μιας επιχείρησης/εταιρίας (είναι πράγματι πολύ εύχρηστα). Γνώμη μου είναι ότι η βέλτιστη επιλογή για τη χώρα μας δεν είναι η επιλογή της μιας ή της άλλης τεχνολογίας. Άλλωστε ένας καλός και ανοιχτόμυαλος πληροφορικός δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να προτείνει μόνο αυτό και όχι το άλλο. Το ζήτημα στη χώρα μας κ. Υπουργέ είναι ότι είμαστε πίσω (αλλά πραγματικά πολύ πίσω) σε θέματα e-government.
ReplyDeleteΗ πραγματικότητα είναι σκληρή: Έχουμε και χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή 1 (ολογράφως: ένα) full e-government σύστημα. Το πολύ γνωστό σε όλους (πια) TAXIS. Τα οφέλη φυσικά από την χρήση του TAXIS ας μην τα αναλύσουμε. Θα έπρεπε η χώρα να σχεδιάσει μόνη της και να εφαρμόσει ορισμένα μεγάλα πληροφοριακά συστήματα ώστε να γίνει η ζωή των ανθρώπων καλύτερη και η επικοινωνία κράτους-πολίτη άμεση και να επιτύχει την ηλεκτρονική δημοκρατία. Στο κάτω-κάτω πείτε και με ονειροπόλο, αλλά στην Ελλάδα γεννήθηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Δημοκρατία, ε, ας κάνει και το σύγχρονο γένος κάτι...Ας εφαρμόσουμε πρώτοι παγκοσμίως την ηλεκτρονική δημοκρατία. Δεν κοστίζει, το αντίθετο μάλιστα.
Ως παράδειγμα, ας αναφέρω ότι ένας συνάδελφος μου σας έχει στείλει στις 5/11 στο προσωπικό σας email (του πανεπιστημίου σας) μια πρόταση δημιουργίας ενός Πληροφοριακού Συστήματος για το δημόσιο. Το Πληρ. Σύστημα το είχαμε σχεδιάσει διεξοδικά πριν από μερικά χρόνια στα πλαίσια ενός πανελλήνιου διαγωνισμού καινοτομίας και το οποίο με χαμηλό κόστος για το δημόσιο, κάνει τη ζωή όλων των πολιτών καλύτερη (χωρίς να αποκλείει τις μεγαλύτερες ηλικίες), καταστρέφοντας ουσιαστικά την γραφειοκρατία. Στον διαγωνισμό είχε ξεχωρίσει μεταξύ χιλιάδων άλλων ιδεών για την πρωτοτυπία της πρότασης. Ας σημειώσω επίσης ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου.
Ο συνάδελφος μου δεν σας ζήτησε κάτι απλά να σας παρουσιάσει την πρόταση και αν θέλετε ας την υλοποιήσετε. Το οικονομικό όφελος για το δημόσιο από τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος θα είναι ανυπολόγιστο.
Ασχέτως από αυτό, η Πληροφορική μπορεί να δώσει λύση και σε άλλα προβλήματα που τώρα σας φαίνονται βουνό, (πχ. την φοροδιαφυγή). Δεν είναι τόσο απλό αλλά τεχνολογικά ΓΙΝΕΤΑΙ.
Εμένα προσωπικά, με λυπεί ότι η χώρα αυτή τη στιγμή διαθέτει από τα καλύτερα μυαλά Πληροφορικής παγκοσμίως και θα μπορούσαμε να είμαστε πρώτοι σε πολλούς τομείς. Χωρίς μια θεμελιωδώς καινούργια κατεύθυνση όσον αφορά τη χρήση των υπολογιστών, η σύγχυση θα χειροτερέψει. Το να προβλεφθεί το μέλλον είναι δύσκολο, όμως οι πιθανότητες βελτιώνονται όταν προσπαθείς να το χτίσεις αντί να το μαντέψεις. Ονόμασα τη νέα προσέγγιση ανθρωποκεντρική χρήση των υπολογιστών, και τις μηχανές ανθρωποκεντρικές, για να δώσω έμφαση στο ότι από εδώ και πέρα, τα συστήματα υπολογιστών θα πρέπει να εστιάζουν στις ανάγκες και τις δυνατότητές μας, αντί να μας αναγκάζουν να υποτασσόμαστε στις πολύπλοκες, ακατανόητες και μηχανιστικές τους λεπτομέρειες” Μιχάλης Λ. Δερτούζος, Μασαχουσέτη, 2000
Ενδιαφέρουσες σκέψεις.
ReplyDeleteΥΓ. Είναι αδύνατον να απαντώ σε όλα τα e-mails!
Το ανοικτό λογισμικό δεν είναι ούτε ιδεολόγημα, ούτε κάποιο αξιοπερίεργο αλλά ανάγκη για την Ελλάδα η οποία κατά τα άλλα είναι μια μπανανία της Microsoft. Πολλοί έχουν «παρατήσει» εδώ και καιρό την Microsft (π.χ. οι servers της ΕΕ «τρέχουν» Solaris) ενώ ηγέτες όπως ο Lula δείχνουν έμπρακτα την υποστήριξη τους στον ανοικτό λογισιμικό (π.χ. βλ. http://www.youtube.com/watch?v=XUJxyghUSd4) Αν η Ελλάδα υιοθετήσει πλήρως το ανοικτό λογισμικό μπορεί εξοικονομήσει δισεκατομμύρια από άδειες και αδειούλες!
ReplyDeleteΥΓ Η απάντηση στον σχολιαστή που διαμαρτύρεται για την γραμματοσειρά Calibri είναι απλή: να μετατρέπονται όλα τα έγγραφα σε PDF!
Το πρόβλημα δεν είναι αν θα μετατρέπονται τα έγγραφα σε PDF για αυτούς που τα διαβάζουν. Το πρόβλημα είναι μέσα στις υπηρεσίες και τα σχολεία τα οποία πρέπει να την χρησιμοποιούν για να τα γράφουν. ;)
ReplyDelete