Βασικοί πυλώνες στην σωστή λειτουργία μίας δημοκρατίας είναι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η συμμετοχή των πολιτών. Δυστυχώς, η χώρα μας πάσχει σοβαρά και στις τέσσερις αυτές παραμέτρους.
Η δημόσια και ανοιχτή προκήρυξη των θέσεων δημόσιας διοίκησης -ξεκινώντας από το επίπεδο του Γενικού Γραμματέα- αποτελεί μία ουσιαστική πρώτη κίνηση που εξυπηρετεί και τους τέσσερις αυτούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι θέσεις αυτές πληρούνται μετά από κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού με τον αρμόδιο Υπουργό. Η τελική απόφαση βέβαια, ανήκει στον ΠΘ. Και αυτό φυσικά γινόταν -και θα γίνει και τώρα.
Στην πράξη, έχουν δοκιμασθεί τρία μοντέλα, με διαφοροποιήσεις. Στο ένα (π.χ. κυβέρνηση Α. Παπανδρέου το 81), ο ΠΘ επέλεγε τους ΓΓ χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον Υπουργό. Στο άλλο, ο ΠΘ έδινε την ευχέρεια στον Υπουργό να επιλέξει τον ΓΓ χωρίς καμμιά ουσιαστική συμμετοχή του ιδίου ή του γραφείου του. Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις είχαν αδυναμίες - ενίοτε μεγάλες, όπως έδειξε η εμπειρία. Κοινό μειονέκτημα ήταν ότι η επιλογή γινόταν επί τη βάσει του (αναγκαστικά μικρού) κύκλου συνεργατών του Υπουργού, ή του ΠΘ.
Αυτό δεν σήμαινε απαραίτητα ότι μία επιλογή γινόταν αναξιοκρατικά (αν και είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές).
Η διαδικασία με την δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιχειρεί κατ’ αρχήν να επιτρέψει σε κάθε πολίτη που επιθυμεί και μπορεί να προσφέρει, να έχει την δυνατότητα να το κάνει. Χωρίς να απαιτείται η διαμεσολάβηση κανενός κομματικού μεσάζοντα, είτε πιστοποίηση κομματικής ταυτότητας, είτε ανάπτυξη εξαρτησιακής υποχρέωσης. Αυτό κινητοποιεί τους πολίτες της χώρας και δημιουργεί τις συνθήκες να αξιοποιηθούν όλοι οι αξιόλογοι και αξιόμαχοι πολίτες.
Επιπλέον, η διαδικασία εισάγει αξιοκρατικές πρακτικές. Με το παλαιό καθεστώς, είτε ο ΠΘ είτε ο Υπουργός μπορούσε να διορίσει κάποιον χωρίς καμμία αιτιολόγηση, χωρίς κάν να παρουσιάσει το βιογραφικό του. Πλέον, η επιλογή γίνεται περισσότερο ουσιαστική. Υποβάλλονται και συγκρίνονται αναλυτικά βιογραφικά. Και η αξιοκρατία διασφαλίζει την ποιότητα.
Βεβαίως, την εισήγηση την κάνει ο Υπουργός και αποφασίζει ο ΠΘ. Και αυτό προκύπτει όπως προανέφερα από τον νόμο. Πρέπει όμως να διαχωρίσουμε το θέμα της ποιότητας των επιμέρους επιλογών από την αξιολόγηση της διαδικασίας αυτής καθ’ εαυτής.
Μια άλλη σημαντική πτυχή της καινοτομίας αποτελεί η δέσμευση για την δημοσίευση των βιογραφικών στοιχείων όλων όσων επιλεγούν. Η κυβέρνηση δηλαδή, ενώ δεν έχει την τυπική υποχρέωση, θα ενημερώσει το σύνολο των πολιτών για τα προσόντα των στελεχών που τελικώς θα επιλεγούν. Αυτό κάνει την κυβέρνηση άμεσα υπόλογη για τις επιλογές της (άραγε είχαν ποτέ άλλοτε οι πολίτες την δυνατότητα να κρίνουν την ποιότητα των γενικών γραμματέων, έστω και μετά την λήξη της θητείας τους; Ήξερε καν ο πολίτης περισσότερα για τους Γενικούς Γραμματείς από το όνομά τους;). Και βέβαια την υποχρεώνει να κάνει μια σοβαρή δουλειά στην διαδικασία επιλογής, αφού θα κριθεί άμεσα επ' αυτής.
Στόχος πρέπει να είναι η δημόσια διοίκηση να στελεχώνεται με αξιόλογα μέλη της κοινωνίας που μπορούν να συνεισφέρουν στις κυβερνητικές πολιτικές.
Επι μέρους ζητήματα που έχουν τεθεί και κάποιες απαντήσεις σε αυτά:
-Οι θέσεις Γενικών Γραμματέων είναι πολιτικές, δεν μπορεί οι διορισμοί να γίνονται με προκήρυξη
Αναμφίβολα οι θέσεις είναι πολιτικές. Οι Γενικοί Γραμματείς καλούνται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και να συνεργαστούν με τους υπουργούς τους. Αυτό όμως δεν είναι ασυμβίβαστο με την ανοικτή διαδικασία. Η συμβατότητα των πολιτικών προθέσεων ενός υποψηφίου με την πολιτική στρατηγικής του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης.
Η προϋπόθεση αυτή δεν είναι αναξιοκρατική - είναι μάλλον αυτονόητη. Με το να γίνεται ανοιχτά όμως η διαδικασία, διασφαλίζεται ότι η δεξαμενή υποψηφιοτήτων δεν θα είναι μόνο οι άμεσα γνωστοί ενός Υπουργού, ή κομματικά στελέχη με προσβάσεις, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και πολίτες οι οποίοι, αν και πολιτικά ανένταχτοι ή αδικτύωτοι, έχουν και τις ικανότητες να προσφέρουν, και μοιράζονται τις πολιτικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
-Δεν είναι σωστό να αποκλείονται τα κομματικά στελέχη που έχουν δώσει αγώνες για να κερδηθούν οι εκλογές και που πιστεύουν στις αρχές του κόμματος. Είναι σαν να τιμωρείται η αφοσίωση αυτή.
Ποιός είπε ότι αποκλείονται τα κομματικά στελέχη; Είναι λάθος να πιστεύεται κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θα έλεγα ότι με αυτή την διαδικασία είναι πολύ περισσότερα τα κομματικά στελέχη που θα έχουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις. Μέχρι τώρα μόνο όσοι είχαν άμεση πρόσβαση στον Υπουργό (και δεν ήταν πολλοί), μπορούσαν. Επιπλέον τώρα, η κομματική ταυτότητα δεν αποτελεί το μοναδικό "διαβατήριο".
-Η προκήρυξη δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό βεγγαλικό: Οι επιλογές θα γίνουν όπως πάντα
Η κατηγορία αυτή είναι μάλλον κακοπροαίρετη, και σε κάθε περίπτωση σε κάθε παρόμοια πρωτοποριακή κίνηση, πάντα μπορεί κανείς για να κάνει αντίλογο να μιλήσει για πυροτέχνημα (θυμίζω ότι όταν ο σημερινός πρωθυπουργός είχε προτείνει να εκλέγεται ο αρχηγός του κόμματος από την βάση, είχε τύχει παρόμοιας αντιμετώπισης -- σήμερα όμως θεωρούμε την διαδικασία αυτή αυτονόητη, και έρχονται και οι επικριτές της ακόμα να την υιοθετήσουν πανηγυρικά).
Δεν μπορεί κανείς να αποδείξει το αντίθετο παρά μόνο με την ποιότητα των επιλογών του. Πάντως, αν πράγματι είναι πυροτέχνημα, είναι εξαιρετικά καλά σχεδιασμένο για να φαίνεται αληθινό, όταν 30 μέρες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης αρκετές θέσεις δεν έχουν πληρωθεί, και ταυτόχρονα πολλοί εμφανίζονται ενοχλημένοι.
-Σε πολλές περιπτώσεις, θα γίνουν λάθη. Ιδιαίτερα όταν ο όγκος των αιτήσεων είναι τόσο μεγάλος.
Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν θα υπάρξουν κοινά λάθη, είναι πράγματι πιθανόν να μην επιλεγεί ο "καλύτερος" με αυστηρά "ακαδημαϊκούς" ή «τεχνοκρατικούς» όρους. Και αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αρνητικά. Οι γενικοί γραμματείς είναι άμεσοι συνεργάτες των Υπουργών, και επομένως στην επιλογή τους λαμβάνονται υπ’ όψιν και κριτήρια όπως το με ποιόν μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα ένας Υπουργός. Το βέβαιο είναι ότι με την διαδικασία αξιολόγησης, ακόμα και αν δεν επιλεγεί ο αυστηρά καλύτερος, τουλάχιστον η επιλογή θα πληροί κάποια κριτήρια αξιοκρατίας, αφού θα έχει καταφέρει να φτάσει στην short list. Επομένως, διατηρούμε ένα βασικό standard ποιότητας,
Ας μην ξεχνούμε ότι ο νόμος ορίζει ότι τελικά, είναι ο ΠΘ (με τον Υπουργό) εκείνος που αποφασίζει. Γιατί να μην βοηθηθούν, όμως, να κάνουν τις κατά το δυνατόν καλύτερες επιλογές?
-Οι θέσεις καθυστερούν να πληρωθούν σε μία κρίσιμη περίοδο για την χώρα, επομένως η διαδικασία είναι επιβλαβής
Κάθε πρωτότυπη διαδικασία θα πάρει κάποιον χρόνο. Και θα έχει και κάποιο κόστος. Το κόστος εν προκειμένω είναι μία περιορισμένη περίοδος κατά την οποία τα Υπουργεία θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς γενικούς γραμματείς. Το κόστος αυτό είναι βραχυπρόθεσμο, και μάλιστα πολύ μικρότερο απ' όσο μπορεί (καλόπιστα) να θεωρεί κάποιος χωρίς κυβερνητική εμπειρία (από τις θητείες μου ως γενικός γραμματέας σε ένα δύσκολο Υπουργείο γνωρίζω ότι για ένα διάστημα τα καθήκοντα αυτά μπορούν να εκτελούνται από ένα έμπειρο στέλεχος της διοίκησης, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην λειτουργία του υπουργείου).
Τα οφέλη όμως θα είναι τεράστια. Κατ' αρχήν, μεσοπρόθεσμα: η στελέχωση των θέσεων πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης θα είναι εκ των πραγμάτων -κατά μέσον όρο- καλύτερης ποιότητας από το αν απλώς κάθε Υπουργός διάλεγε κάποιον από την δική του εξαιρετικά περιορισμένη δεξαμενή συνεργατών. Μακροπρόθεσμα, η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί μία ρηξικέλευθη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους: αν καθιερωθεί, θα βελτιώσει αισθητά την δημόσια διοίκηση της χώρας σε βάθος χρόνου.
Σε τελική ανάλυση, ας δώσω ένα αντιπαράδειγμα. Η προηγούμενη κυβέρνηση στην πρώτη της θητεία, χρειάστηκε δύο μήνες για να πληρώσει τις θέσεις ΓΓ και ΕΓ. Όχι με ανοιχτή διαδικασία και αξιολόγηση χιλιάδων βιογραφικών, αλλά με παρασκηνιακές συνεννοήσεις. Διαμαρτυρήθηκε κανείς τότε για παράλυση του κράτους? Και πού κατέληξε τελικά η απελθούσα κυβέρνηση? Στην επιλογή, πχ. του ΓΓ πολιτισμού και μάλιστα απ’ ευθείας από τον ΠΘ (αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν και Υπουργός).
Κάθε τομή πάντα προκαλεί αναταράξεις στην αρχή της εφαρμογής της. Η πιό ασφαλής μέθοδος για να μην διαταραχθεί τίποτα είναι η πλήρης ακινησία.
-Τα βιογραφικά είναι υπερβολικά πολλά, και δεν θα γίνει σωστή δουλειά αξιολόγησης
Πράγματι, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Ακόμα και στην short list έχουμε πολλά ονόματα. Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν λάθη και ότι η διαδικασία θα έχει ατέλειες. Όμως, εμμένω στο ότι στο τέλος οι επιλογές που θα γίνουν αναγκαστικά θα είναι καλύτερες από εκείνες που θα γίνονταν από ένα περιορισμένο δείγμα ανθρώπων.
Υπάρχει, όμως, και η εξαιρετικά θετική πλευρά: τα βιογραφικά όσων δεν επιλεγούν δεν πετάγονται στον κάλαθο τον αχρήστων. Με την διαδικασία αυτή, αναδείχθηκε ένας τεράστιος αριθμός συμπολιτών μας με εξαιρετικά προσόντα που έχουν την διάθεση και τις ικανότητες να προσφέρουν. Και οι πολίτες αυτοί θα "χάνονταν" αν η διαδικασία αυτή δεν γινόταν. Τώρα όμως μπορούν να αποτελέσουν μια πηγή αρίστων για την στελέχωση της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης και να αξιοποιηθούν μελλοντικά.
Στην Ελλάδα, είχαμε το πρόβλημα παραδοσιακά ότι ο πολίτης που θέλει να προσφέρει αλλά δεν είναι κομματικό στέλεχος –και μάλιστα προσκείμενο σε κάποιο «κορυφαίο στέλεχος» κατά την έκφραση των ΜΜΕ, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ. Εκτός και αν το κάνει εθελοντικά, αλλά ο εθελοντισμός δυστυχώς δεν έχει ακόμα στην χώρα μας την ανάπτυξη που έχει αλλού. Πλέον όμως, η διαδικασία αυτή προσφέρει μία πύλη στους πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν να το κάνουν εν δυνάμει από θέσεις πραγματικής επιρροής.
Ας μην ξεχνάμε ότι η αποξένωση του πολίτη από την δυνατότητα προσφοράς, είναι από τις βασικές αιτίες κρίσης του πολιτικού μας συστήματος.
Τέλος, για να το πάμε ανάποδα: με εξαίρεση όποια καθυστέρηση στην πλήρωση των θέσεων (άν πράγματι υπάρχει με βάση το παρελθόν), πιστεύει κανείς ότι η παλαιά διαδικασία ήταν καλύτερη από την καινούργια?
ΥΓ. Υπάρχει και μια άλλη (τεχνική) διάσταση που έχει αγνοηθεί. Για πρώτη φορά στην δημόσια διοίκηση η υποβολή ενός βιογραφικού γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο που επιτρέπει την ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων. Ακόμα, και το ΑΣΕΠ με εμπειρία χρόνων, εξακολουθεί και παραλαμβάνει την χαρτούρα σε φακέλλους, ταχυδρομικά ή αυτοπροσώπως. Ατέλειωτες χαμένες ανθρωποώρες, χρήματα για ταχυδρομικά, αποθηκευτικοί χώροι, ταξινόμηση και (όπως έγραψα και σε άλλη ανάρτησή μου), αναστεναγμοί από τον Αμαζόνιο.
Sunday, November 08, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Προχωρήστε όπως ξεκινήσατε και αφήστε τους να λένε. Ο κόσμος καταλαβαίνει και σας στηρίζει.
ReplyDeleteΑρκεί να μην έχουμε το "Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν"....
ReplyDeleteκύριε Πανάρετε αυτά γιατί δεν τα λέει κανείς κυβερνητικός για να προασπίσει την διαδικασία; γιατί αφήνετε τους κάθε λογής παραγοντίζοντες να ροκανίζουν την αξιοκρατία μέσα από τα παραδοσιακά ΜΜΕ; Γιατί δεν την προστατεύετε; Γιατί τα γράφετε μόνο στο μπλόγκ σας και όχι και ευρύτερα; γιατί δεν βγαίνει να τα πεί αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να ακουστούν; Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια την στιγμή που τα συστήματα υποσκάπτουν την προσπάθεια;
ReplyDeleteΜήπως τελικά η κριτική των συγκροτηματοεργολάβων προέρχονται από τα στελέχη που εξακολουθούν να έχουν σχέσεις στοργής με αυτούς τους κυρίους; Πόσοι στην κυβέρνηση πιστεύουν πραγματικά σ'αυτά που λέει ο Γιώργος; Προσοχή τους δούρειους ίππους!
ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ! ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ! ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΚΟΥΣ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ!
κύριε Υπουργέ,
ReplyDeleteρωτώ συγκεκριμένα για το Υπουργείο Παιδείας. Πέραν των Γ.Γραμματέων του Υπουργείου έχει προγραμματιστεί και η αλλαγή των Περιεφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης της χώρας.
Θα ακολουθήσει και αλλαγή των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων των Γραφείων; Θα γίνει αλλαγή και των ΔΙευθυντών των σχολείων, κι αν ναι, πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία;
Τέλος, υπάρχει δυνατότητα ή προγραμματισμός αλλαγής των Συμβούλων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή αυτοί είναι διορισμένοι και δεν αλλάζουν;
Ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σας. Θα σας είμαι ευγνώμων αν απαντηθούν τα ερωτήματα.
Mpravo gia tin poli oraia auti apantisi.
ReplyDeleteEinai endeiktiko pos mono upourgoi me epipedo kai anoikta miala san kai esas tolmoun autes tis allages.
To mono pou me leipei einai oti mono eseis kai apo to upourgeio Oikonomikon anartisan tis theseis sto diadiktio. Endeiktiko isos gia to pos skeftontai oi poio aksioi...
To megalutero mpravo kai kouragio sas to dose o Prothipourgos omos tin proigoumeni ebdomada orizontas sas upeuthino gia autin tin diadikasia. Me auton ton tropo edeikse pion epivravevei kai stirizei. Gia auto sinexiste me oles sas tis dinameis kai emeis tha sas stirixoume oso mporoume apo tin pleura mas.
Kai telos, ontos o Zaxopoulos einai ena poli oraio paradeigma pros sigrisi:)
Είναι αλήθεια όσα γράφετε.Ακόμα και ο πιο "πονηρεμένος" πολίτης δύσκολα θα βρεί λογικό επιχείρημα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο παρελθόν είναι καλύτερη από τη σημερινή.Τα συμφέροντα που εναντιώνονται σε τέτοιες διαφανείς διδικασίες είναι ισχυρά και έχουν "χτιστεί" στη διάρκεια των ετών με αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών(ανθρώπων και διαδικασιών)που τα εξέθρεψαν.
ReplyDeleteΕν πάσει περιπτώσει αυτά μπορείτε να τα αφήσετε πίσω σας και να κοιτάξετε την συνέχιση των ανοικτών και διαφανών διδικασιών με όρους μέλλοντος. Το αν το εγχείρημα αποδώσει αυτό θα κριθεί πολύ αργότερα και, πάντως, θα κριθεί και με βάση το αποτέλεσμα που θα έχει.Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί διότι ξεπερνά τις "στενές ωφελιμιστικές σκέψεις" του καθενός μας και σηματοδοτεί ένα κράτος δικαίου ,απαραίτητης προϋπόθεσης για να εμπιστευθούν τα παιδιά μας και οι νεότεροι την πολιτεία.
Καλή ΔΥΝΑΜΗ
Θα πρότεινα η short list να μη παραμείνει στο αρχείο του κόμματος, αλλά στο αρχείο της κυβέρνησης, στο αρχείο του υπουργείου, διαθέσιμη στο επόμενο επιτελείο.
ReplyDeleteΚύριε Υπουργέ σας θέτω υποψιν σας αρθρο του Tου Xαριδημου K. Tσουκα με τίτλο:"Πού είναι οι Ελληνες, sir Humphrey;" που δημοσιευτηκε στη σημερινη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ[http://tinyurl.com/yl84e8s]
ReplyDeleteμεταξύ άλλων γράφει:"Η πρόσφατη προκήρυξη των θέσεων γραμματέων στα υπουργεία προκάλεσε εύλογη αίσθηση: για πρώτη φορά δημιουργείται μια ρωγμή στο στενά κομματικό κράτος. Η διαδικασία όμως είναι κλασικά ελλαδική: πρόχειρη και ερασιτεχνική. Οι σχετικές περιγραφές θέσεων εργασίας, αν υπάρχουν, ουδέποτε ανακοινώθηκαν. Η διαδικασία της αξιολόγησης είναι κάθε άλλο παρά διαφανής: δεν ξέρουμε επίσημα ποιοι θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις, πώς, και με τι κριτήρια. Στελέχη του ΙΣΤΑΜΕ (δηλαδή ενός κομματικού οργανισμού) μετεξελίχθησαν σε ειδικούς της διοίκησης προσωπικού, προβαίνοντας σε πρώτη διαλογή των δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων! Αυτοσχεδιάζουν, όλα γίνονται εκ των ενόντων.
Αν όμως η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να επιλέξει τους άριστους για τόσο υψηλές θέσεις, θα έκανε αυτό που κάνουν οι μεγάλες καλές επιχειρήσεις: θα ανέθετε τη διαδικασία προσλήψεων σε μια εταιρεία με τη σχετική τεχνογνωσία και, συγχρόνως, θα της ζητούσε να προσκαλέσει αποδεδειγμένα ικανούς ανθρώπους να θέσουν υποψηφιότητα. Τους άριστους πας να τους βρεις, δεν περιμένεις να σου έρθουν από το Διαδίκτυο.
Μπορεί όμως να δείξει κανείς ανοχή στον καλοπροαίρετο ερασιτεχνισμό. Το πλέον προβληματικό στοιχείο είναι άλλο: ακόμα και μια ανοιχτή διαδικασία δεν αντιμετωπίζει το κατ’ εξοχήν πρόβλημα της ελλαδικής Δ.Δ. – την πολιτικοποίησή της. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι θέσεις γραμματέων, δηλαδή οι κορυφαίες θέσεις της διοικητικής πυραμίδας, δεν ανήκουν σε ανθρώπους που σταδιοδρομούν στη Δ.Δ., αλλά είναι «θέσεις πολιτικής ευθύνης». Δεν μας εξηγεί, βέβαια, γιατί οι γραμματείς του (πρώην) ΣΔΟΕ, Αθλητισμού, Πολιτικής Προστασίας, ή ακόμη και του Εθνικού Τυπογραφείου (!) πρέπει να είναι πολιτικά πρόσωπα. Δεν μας λέει πώς θα διασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους και θα ενισχυθεί η θεσμική μνήμη, όταν οι κορυφαίοι της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας είναι μετακλητοί. Ή τι επιπτώσεις έχει η συνεχιζόμενη πολιτικοποίηση στο ηθικό των άξιων δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν θα φτάσουν ποτέ στη διοικητική κορυφή του υπουργείου τους.
Η αποπολιτικοποίηση της Δ.Δ. είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο σήμερα, αλλά το πολιτικό σύστημα το υποβαθμίζει. Χρειαζόμαστε επειγόντως ικανούς γραφειοκράτες να διοικήσουν το κράτος, όχι πολιτικά πρόσωπα, όσο ικανά κι αν είναι. Η χώρα χρειάζεται θεσμική μνήμη, όχι διαδικτυακά πυροτεχνήματα. "
Καλοδήμος Δ.
Ακομα δεν μπορω να καταλαβω γιατι παντα κανουν οτι 'ξερουν' τη δουλεια των αλλων καλυτερα..
ReplyDeleteΤα ΜΜΕ νομιζουν οτι ειναι σε θεση -ανεπιφυλακτα και χωρις αιδω- να λενε στην Κυβερνηση τι να κανει η τι επρεπε να ειχε κανει!!! θεωρουν οτι αυτο ειναι Δημοσιογραφια...
Ευτυχως που δεν πηγε σε εταιρια Human Resources. Κανενας δεν θα ειχε ουτε ενα κοκκο εμπιστοσυνης σε ενα τετοιο επιχειρημα..
Δεν διαφωνώ σχεδόν σε τίποτα από όσα γράψατε. Έχω όμως 2-3 ενστάσεις:
ReplyDelete- Επικοινωνιακά δεν διαχειριστήκατε σωστά την ανοιχτή διακυβέρνηση. Αργήσατε να απαντήσετε και να την στηρίξετε, με αποτέλεσμα να δοθεί πρόσφορος χώρος σε καλοθελητές να την πλήξουν
- Λογική η καθυστέρηση της τοποθέτησης των Γραμματέων των Υπουργείων όταν δοκιμάζεται κάτι νέο. Όμως είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση επιλογής των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ που όλοι κι όλοι είναι 13 (http://www.perifereies.gov.gr/). Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει παραλύσει εντελώς. Κανένας υπάλληλος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να υπογράψει από το πιο απλό έως και το πιο σημαντικό.
Έπρεπε να δοθεί μια προτεραιότητα σε αυτούς, μιας και είμαστε και υπέρ της αποκέντρωσης.
Καλά ο κ.Τσούκας είναι σε εντεταλμένη εδώ και καιρό.
ReplyDeleteΑς μην ξοδέψουμε άλλη ενέργεια ούτε σε αυτόν, ούτε τους ομοίους του. Ναι σε κάθε σοβαρή κριτική που έχει κάτι να προτείνει για να βελτιώσει τις αρχικές κινήσεις.
Υ.Γ.: επειδή δεν θέλω να απαξιώνω κανέναν χωρίς τεκμηρίωση, παραθέτω το ακόλουθο ως δείγμα της εντεταλμένης εμπάθειας του εν λόγω.
http://alexacos.blogspot.com/2009/09/blog-post_27.html
Κάποιοι (οι περισσότεροι) δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν πως πράγματι προσπαθείτε να λειτουργήσετε αξιοκρατικά.
ReplyDeleteΕίναι λογικό να γίνουν λάθη. Άλλωστε οι περισσότεροι στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μάθει να πουλάμε καλά ένα προβληματικό προϊόν ακόμα κι αν αυτό είμαστε εμείς οι ίδιοι. Τα βιογραφικά πολλές φορές δυστυχώς είναι πιθανό να αποδειχθούν "φούσκες".
Η 'Καλή γνώση' στους περισσότερους γίνεται 'άριστη' όταν πρόκειται να μπει σε ένα βιογραφικό. Η προϋπηρεσία κάπου δεν γνωρίζουμε αν σημαίνει ότι εκεί κυριολεκτικά εργαζόντουσαν. Τα επιτεύγματα δεν γνωρίζουμε αν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους οφείλονται σε έναν αφανή συνεργάτη.
Μία ευχή θα δώσω.
Μακάρι όσοι επιλεγούν να μην έχουν ίσως ΑΡΙΣΤΑ βιογραφικά αλλά να έχουν ΑΡΙΣΤΟ ήθος και ΑΛΗΘΙΝΗ όρεξη να εργαστούν και να προσφέρουν.
Και να ξέρετε ότι δεν είστε μόνος σας. Κι αν μία βέργα (όπως λέει μία λαϊκή ρύση) σπάει εύκολα, πολλές μαζί ακόμα κι αν λυγίσουν δεν σπάνε!
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!
Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια στα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ-2 της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» με τίτλο «Η σφαγή των Γραμματέων – Ποιοι … καθαρίζουν τα βιογραφικά» όπου και οι αναφορές:
ReplyDelete«όποιος ήταν πάνω από 60 και δεν είχε τρία μεταπτυχιακά αν δεν κοβόταν από την πρώτη κοβόταν με τη…δεύτερη»
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η : Το θέμα του ορίου της ηλικίας νομίζουμε ότι διευκρινίστηκε και σωστά από την πρώτη στιγμή
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η: Όποιοι έχουν τρία μεταπτυχιακά, μετεκπαιδεύσεις, επιστημονική/ ερευνητική και κοινωνική προσφορά στο χώρο της παιδείας, συμμετοχή στα εκπαιδευτικά δρώμενα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα είναι μικρότεροι των 60 και μέλη του ΠΑΣΟΚ από το 74 δεν νομίζουμε ότι πρέπει να έχουν και ενοχές επειδή κατέθεσαν το βιογραφικό τους
Άλλωστε δεν είναι και πολλοί αυτοί που έχουν τέτοια βιογραφικά, ιδιαίτερα στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
… και δεν πρέπει να θεωρούνται άνθρωποι μη εμπιστοσύνης [σύμφωνα με σχόλιο της εφημερίδας] γιατί αυτοί είχαν και έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και αποτελούν θετική αναφορά για το χώρο του ΠΑΣΟΚ…. Γιατί μια τέτοια αντίληψη [αν αληθεύει το σχόλιο της εφημερίδας]είναι ιδιαίτερα υποτιμητική.
Η αξιοποίηση της εμπειρίας και των τεκμηριωμένων απόψεών τους έστω και στο επίπεδο της έκφρασης γνώμης θα συνέβαλε θετικά στην επιχειρούμενη προσπάθεια αναβάθμισης της εκπαίδευσης…. Δεν το νομίζετε;
Κύριε Υπουργέ,
ReplyDeleteΕίναι τουλάχιστον ικανοποιητικό και ελπιδοφόρο αυτό που κάνετε μέσα από το blog. Ο πολίτης επικοινωνεί με τον Υπουργό άμεσα. Απίστευτο! Αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα θα ήθελα να καταθέσω κάποια σχόλια και προτάσεις με στόχο την βελτιστοποίηση της Ανοιχτής Διακυβέρνησης. Μιας διαδικασίας που δεν μπορεί να γίνει πιστευτή από το γονιδιακά πελατειακό σύστημα.
Η Ανοιχτή Διακυβέρνηση είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, έχω τη γνώμη πως οι πρώτες τοποθετήσεις των Γενικών Γραμματέων μας πήγαν στο άλλο άκρο των επιλογών. Η Ανοιχτή Διακυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί σε μια μορφή αξιολόγησης μόνο της κορυφής, τείνει δηλαδή να μεταβληθεί σε ελιτίστικη διαδικασία. Τυπικά και ουσιαστικά αποκλείει τη δυνατότητα αξιολόγησης και συμμετοχής ανθρώπων που δεν είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να έχουν θέση ευθύνης, ανθρώπων που δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πλήθος τυπικών προσόντων. Η Ανοιχτή Διακυβέρνηση δεν θα δώσει τη δυνατότητα της συμμετοχής στους φτωχούς, σ αυτούς που ψάχνουν τα προς το ζην. Για παράδειγμα αποκλείονται από τη διαδικασία οι άνεργοι: «Αναφέρατε τις εταιρείες/οργανισμούς που εργαστήκατε. Η μία είναι υποχρεωτική».
Θα μου πείτε αυτές οι θέσεις δεν είναι θέσεις βιοποριστικές , είναι θέσεις ευθύνης, θέλουν εμπειρία, θέλουν γνώση, θέλουν προσωπικότητες, θέλουν καθηγητές - επιστήμονες. Δηλαδή η Ανοιχτή Διακυβέρνηση αφορά μόνο τους σπουδαίους; Δεν αφορά τους ανέργους; δεν αφορά τους φτωχούς; δεν αφορά τους κοινωνικά αποκλεισμένους; αυτούς που ψάχνουν ένα stage, ένα ρουσφέτι αξίας 400 ευρώ; Δεν αφορά τους ανθρώπους που δεν τους δόθηκε ποτέ –ούτε τώρα- η δυνατότητα να αναλάβουν θέση ευθύνης; Δεν αφορά τους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να σπουδάζουν συνέχεια, αλλά και αυτούς που σπούδασαν και δεν βρήκαν θέση ευθύνης; Μήπως, τελικά, και αυτές οι θέσεις θα αφορούν αυτούς που προήγαγε το σάπιο και αναξιοκρατικό σύστημα που καταγγέλλετε;
Θεωρώ , βεβαίως, ότι η απάντηση στα παραπάνω έχει ήδη δοθεί από τις επιλογές του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος συμπεριέλαβε στην Κυβέρνηση και άτομα χωρίς περγαμηνές πτυχίων, αλλά με περγαμηνές έργου. Η απάντηση, βέβαια, προϋπάρχει και στο Σύνταγμά μας, το οποίο δεν θέτει ελιτίστικους περιορισμούς για τη συμμετοχή στα κοινά. Αλλά είμαι βέβαιος ότι και εσείς από την προσωπική σας πείρα και πορεία γνωρίζετε ότι δεν αρκεί μόνο η γνώση, αλλά χρειάζεται ένα συνονθύλευμα ιδιοτήτων. Κυρίως, όμως, πιστεύω ότι αναγνωρίζετε την αναγκαιότητα για πραγματικό άνοιγμα στους πυρήνες της κοινωνίας και την επιλογή «οστού εκ των οστών της και σαρξ εκ της σαρκός της». Δεν αρκούν οι βαθμοί και τα πτυχία, δεν αρκούν οι θέσεις και τα αξιώματα, δεν αρκεί η τυπική αναγνώριση αλλά χρειάζεται και η ΦΑΝΤΑΣΙΑ! Χρειαζόμαστε ανθρώπους ζυμωμένους μέσα στα προβλήματα και όχι μια διαδικασία που θα εντείνει έναν κοινωνικό αποκλεισμό!
Σίγουρα αυτό είναι μια θεωρητική προσέγγιση του θέματος. Διότι ως επιφορτισμένος με την επιλογή είναι σίγουρο ότι δεν μπορείτε –και δεν πρέπει- να αγνοήσετε τα ΔΥΝΑΤΑ βιογραφικά. Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να γίνει και μία ευρύτερη αξιολόγηση πέραν των τυπικών προσόντων, μία όσμωση –θα έλεγα- δυνατοτήτων!
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των βιογραφικών αυτών που θα επιλεγούν δεν πρέπει να εγκλωβίσει την επιλογή σε άκρως τυπικά προσόντα, προκειμένου να κερδηθεί και τυπικά το στοίχημα του εγχειρήματος της Ανοιχτής Διακυβέρνησης. Προσωπικά, δεν θα με «χάλαγε» να δω επιλεγμένο ένα βιογραφικό που θα είναι ενός αποφοίτου Λυκείου ή και Δημοτικού αρκεί να με έπειθε πως μπορεί να τα καταφέρει. Εξάλλου, όπως ήδη ανέφερα, και στη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης - και καλώς, πολύ καλώς, άριστα - έχουν επιλεγεί τέτοια πρόσωπα. Η Ανοιχτή Διακυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ανασύρει, να «ξεθάψει» από την κοινωνία τις δημιουργικές δυνάμεις. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ!
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων διευκρινίζω ότι δεν ανήκω στις κοινωνικές κατηγορίες που αναφέρομαι παραπάνω (άνεργοι, κοινωνικά, εκπαιδευτικά ή
πολιτικά αποκλεισμένοι κλπ)
ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ!
Απ΄ότι διαπιστώνω κ. υπουργέ, απαντάτε μόνο σε ανώδυνα και κολακευτικά για το έργο σας σχόλια. Για κείνα που "καίνε" όμως ....
ReplyDeleteΔεν έχω καμιάν εμπιστοσύνη στην αξιοκρατία ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε άλλου κόμμματος. Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα...
Ένας δάσκαλος
που εδώ και 32 χρόνια περιμένει να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στην εκπαίδευση αλλά δυστυχώς όλα αλλάζουν πάντα προς το χειρότερο. 32 ολόκληρα χρόνια !!!
Και για να μη λέτε πως καλύπτομαι από την ανωνυμία και τα λέω, τα στοιχεία μου είναι:
Βασίλης Μπούσιος
Δάσκαλος
9ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας
Διαχειριστής
της e-Πύλης Εκπαίδευσης
www.pekp.gr
===============================
Υ.Γ. Τώρα αν κάνω κρίση Διοικήσεως και ...τιμωρηθώ, δε θα είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει γιατί σκέφτομαι φωναχτά.
Κατά τα άλλα, καλή δύναμη στο έργο σας και όσο αντέξετε....
Είμαι νέος άνθρωπός που μόλις τέλειωσε το μεταπτυχιακό του. Τυχαία διαβάζοντας το βήμα έπεσε το βλέμμα μου στο όνομα Ελένη Βαλαβάνη (αναφέρεται για το υπουργείο παιδείας). Πρόκειται για την γνωστή Ελένη Βαλαβάνη, καθηγήτρια του ΜΙΤ? Διότι αν πρόκειται για αυτή, έχω διαβάσει πάρα πολλές δημοσιεύσεις της και φαίνεται ότι έχει κάνει σοβαρή έρευνα. Απλά εσείς πιθανόν να γνωρίζεται αν πρόκειται για αυτήν και για αυτό ρωτάω. Θα ήταν πραγματικά, αν κρίνω από το βιογραφικό της, πραγματικά τιμή για το υπουργείο παιδείας, να συμμετέχει ένα τέτοιο άτομο ενεργά στην χώρα μας. Απλά θα ήθελα μια επιβεβαίωση. Ευχαριστώ. Σας το αναφέρω αυτό γιατί κατά καιρούς η Ελλάδα έχει κάψει πολλούς ξένους ερευνητές, παγκοσμίου κύρους και φήμης (Νανόπουλος κ.α) που αντί να υπάρχουν στη χώρα μας και να προσφέρουν, εμείς απλόχερα τους δείχνουμε την πόρτα της εξόδου.
ReplyDeleteΕυχαριστώ και περιμένω την απάντηση σας.
Τις τελευταίες μέρες διαβάζω φανατικά το ιστολόγιό σας. Καταγράφω ως πρώτο θετικό το γεγονός ότι ένας υφυπουργός διαβάζει τα σχόλια των αναγνωστών και απαντά σε αρκετά απ΄αυτά.
ReplyDeleteΌπως και να το κάνουμε είναι μια καλή αρχή!
Τουλάχιστον κάποιος στο υπουργείο ακούει..
Όσο για τα υπόλοιπα περί αξιοκρατίας και διαφάνειας που λέτε...
Μακάρι! Το εύχομαι ολόψυχα!
Αν και καλοπροαίρετος, τα 25 χρόνια υπηρεσίας μου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με κάνουν να κρατάω μικρό καλάθι.
Αχ! το ενδιαφέρον μου για τα σχόλια είναι ευθέως ανάλογο με την αγανάκτησή μου για τις δήθεν καλοπροαίρετες κριτικές και τις θερμές τάχα ευχές. Τί κάνατε, άραγε, όλοι εσείς οι κρίνοντες και επικρίνοντες για την Δημόσια Διοίκηση? από την θεσούλα σας, από το μικρό πόστο σας? σε τί αντισταθήκατε ώστε να έχετε το δικαίωμα να αμφισβητείτε τώρα? Καποιανού του χαρίζανε άλογο και το κοίταζε στα δόντια! Αυτό που με ανησυχεί είναι η επερχόμενη κόπωση των νέων στελεχών, που θα μειώσει τα κουράγια τους και, συνακόλουθα, τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας. Είθε, στα όνειρά μας αυτήν την Κυριακάτικη νύχτα των Αρχαγγέλλων, να ανταμώσουμε με τα Κύθηρα της Καραΐνδρου...Όχι άλλη γκρίνια - δουλειά...πολύ δουλειά. Εγώ, μόλις τα έκλεισα και είμαι από τους προνομιούχους.
ReplyDeleteΜέχρι τώρα μόνο όσοι είχαν άμεση πρόσβαση στον Υπουργό (και δεν ήταν πολλοί), μπορούσαν.
ReplyDeleteΚάτι που συχνά συντηρούσε σχέσεις εξάρτησης... Φιλόδοξοι ανερχόμενοι κομματικοί αστέρες, αμφιβόλων προσόντων, προσέγγιζαν (ενίοτε με γλοιώδη τρόπο) μεγαλοστελέχη σε ένα απίθανο κυνηγητό θέσεων... Και μετά, όταν η θέση ερχόταν, πούλαγαν και μούρη μεγατόνων...
Σχολιάστε παρακαλώ...
ReplyDeletehttp://www.antinews.gr/?p=22370
Το κείμενο του υφυπουργού Παιδείας είναι εξαίρετο. Το προσυπογράφω, σαν να το είχα γράψει ο ίδιος. Το χειρότερο για όλους τους καλοθελητές είναι ότι όσα γράφει προφανώς τα εννοεί. Το ίδιο τα εννοεί και ο πρωθυπουργός.
ReplyDeleteΈχω μείνει εμβρόντητος από την πυγμή και την αποφασιστικότητα για στροφή προς την αξιοκρατία σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα που εκδιπλώθηκε μετά τις εκλογές από την στρατηγική του πρωθυπουργού. Ομολογώ ότι δεν περίμενα μια τέτοια εξέλιξη, που για τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας αποτελεί μισή επανάσταση.
Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση των πρώτων τοποθετήσεων και ειδικά της Μ. Καραβασίλη στην Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έχω αρχίσει να αισιοδοξώ ότι γίνεται προσπάθεια να αποκτήσει προοπτικές αυτή η καταταλαιπωρημένη χώρα. Η μέθοδος είναι απλή, αλλά έχει και προφανές κόστος: ο πρωθυπουργός αγνοεί το "βαθύ" ΠΑΣΟΚ και αξιοποιεί τις δυνάμεις της κοινωνίας.
Αυτή η πολιτική επιλογή, κακά τα ψέματα, ήταν το μεγάλο πολιτικό έλλειμμα της χώρας. Ελπίζω να συνεχισθεί, παρά την εσωτερική επανάσταση που κήρυξαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ -χαμός γίνεται στα blogs.
Σε ό,τι με αφορά ως ενεργός πολίτης, δεν βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο να μην υποστηρίξω την επιλογή αυτή και να μην πιστώσω με άφθονο χρόνο την νέα κυβέρνηση και διοίκηση να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούν σε πολλά μέτωπα και οι οποίες -μέχρι τώρα- είναι όλες θετικές.
Ας μην ξεχνάμε στο μεταξύ την απαθλιωμένη οικονομική κατάσταση του κράτους και της εθνικής οικονομίας. Αλλά, με αυτά που έχει δρομολογήσει ο πρωθυπουργός υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να κινητοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία, όχι μόνο για να σώσει την οικονομία αλλά για να ξαναεργασθεί με κάποια αγάπη για την δουλειά του ο καθένας και να ενεργοποιηθεί κοινωνικά σε ένα όραμα καλύτερης συλλογικής ποιότητας ζωής. Το γιατί εξηγείται με απλό τρόπο: η εμπέδωση της αξιοκρατίας είναι ένα εργαλείο ικανό να ενεργοποιήσει το ισχυρότερο "όπλο" των Ελλήνων, το φιλότιμο.
Κύριε υπουργέ
ReplyDeleteΑρχικά θέλω να σας συγχαρώ για το blog σας˙ είναι απίστευτο το γεγονός ότι βρίσκετε τόσο χρόνο για να το συντηρείτε (ξέρω λόγω ειδικότητας πόσο χρόνο χρειάζεται η σωστή ενημέρωση και παρακολούθηση ενός ενεργού διαδραστικού blog). Όμως πράγματι αξίζει τον κόπο, γιατί πιστεύω – μετά από 30 χρόνια στην εκπαίδευση – ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί η σωστή διαδικασία για την αντικειμενική, σφαιρική και γρήγορη πληροφόρηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας για την καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα. Η επικοινωνία μέσω του blog συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η διαδικασία επιλογής στελεχών με τον τρόπο που γίνεται αποτελεί πράγματι μία καινοτομία, η οποία θα δικαιωθεί από το χρόνο και νομίζω ότι θα αποτελέσει καλή πρακτική που θα επαναληφθεί στο μέλλον.
Ελπίζω όμως, να μην αναλωθεί η συζήτηση και η δυναμική των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην Παιδεία στην ανασυγκρότηση της διοίκησης. Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να ανοίξει το πρώτο και το μείζον πρόβλημα της Παιδείας μας, που είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Όπως και εσείς διαπιστώσατε (αναφέρομαι στο σχόλιο σας της 25.10.2009), διάφορα θέματα προσωπικά, διαχειριστικά κ.τ.λ. απασχολούν πράγματι τους λειτουργούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης, σχεδόν στο σύνολο του χρόνου τους, και το κύριο θέμα της διδακτικής μεθοδολογίας έχει σχεδόν ξεχαστεί. Κοντεύουμε να καταλήξουμε σε λογιστές της εκπαίδευσης (που θα έλεγε ο Ροΐδης) και ξεχνάμε ότι είμαστε δάσκαλοι με κύρια αποστολή την όσο το δυνατόν καλύτερη διδασκαλία.
Εξακολουθούμε να έχουμε ως κύρια μέθοδο το απαρχαιωμένο δασκαλοκεντρικό σύστημα της μετωπικής διδασκαλίας, παρόλο που σοβαρές προσπάθειες στο παρελθόν κατέληξαν σε ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ που ισχύουν από το 2000-2002. Στα προγράμματα αυτά προβλέπονται πολλαπλές μορφές σύγχρονων διδακτικών πρακτικών που δεν εφαρμόζονται .
Η ομαδοσυνεργατική διδακτική προσέγγιση, η συνεργατική και η ανακαλυπτική μάθηση, η μέθοδος project, και γενικότερα οι σύγχρονες τεχνικές και μέθοδοι διδασκαλίας, λείπουν από τα σχολεία μας. Ο Έλληνας μαθητής εκπαιδεύεται σε ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό, όπου κυριαρχεί η ατομική προσπάθεια και η αποστήθιση, και μετά - όταν μπαίνει στην αγορά εργασίας - καλείται για πρώτη φορά στη ζωή του να συνεργαστεί. Η δημιουργική και η κριτική σκέψη, ο προγραμματισμός και η κατανομή αρμοδιοτήτων και έργων, είναι έννοιες που δεν έχουν εμπεδωθεί από τη βασική εκπαίδευση
Ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που διαλύονται στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους μπορεί να είναι θεωρηθεί ως άμεσο επακόλουθο αυτής της κατάστασης.
Οι συνήθεις δικαιολογίες, όπως λ.χ. πίεση τις διδακτέας ύλης, εξετάσεις, υποδομές κ.τ.λ., φαίνεται ότι αποτελούν προφάσεις τουλάχιστον για το Δημοτικό και για το Γυμνάσιο. Πέρυσι, σε έρευνα στα Γυμνάσια της περιοχής μου, όπου διδάσκεται η Πληροφορική απαλλαγμένη από τα παραπάνω προβλήματα (υπάρχουν υποδομές, σχέδια διδασκαλίας και γενικότερα κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, δόθηκαν επίσης σχετικές οδηγίες στην αρχή της χρονιάς), οι περισσότεροι συνάδελφοι εξακολουθούν να εφαρμόζουν τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας και μάλιστα σε ένα μάθημα που η φύση του προσφέρεται για άμεση αλλαγή διδακτικής μεθοδολογίας.
Επομένως, πρέπει να ανοίξουμε αμέσως το θέμα αυτό. Η επιμόρφωση και κυρίως η αλλαγή της νοοτροπίας των εκπαιδευτικών φαίνεται ότι πρέπει να είναι οι άμεσοι στόχοι μας.
Θόδωρος Καρτσιώτης
Μαθηματικός, Δρ. Πληροφορικής
Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής
Α΄ Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής
kartsiot@sch.gr
ΥΓ: Το θέμα που θίχθηκε, όπως και πολλά άλλα θέματα ποιότητας της εκπαίδευσης, δεν έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος, ούτε χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις. Ας θυμηθούμε διαχρονικά, ότι σε πολλές από τις σημαντικές εκπαιδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις , ο παράγων κόστος είχε την μικρότερη συμμετοχή.
Στη ζωή υπάρχουν ευσεβείς πόθοι και σφοδρές επιθυμίες. Ο χρόνος θα δείξει που υπάγονται οι προθέσεις της κυβέρνησης σας. Εύχομαι καλή συνέχεια..
ReplyDeleteΘανάσης
Ελπιζω ο φορτος εργασιας-που το καταλαβαινω απολυτα- να μη διακοψει την πρωτοφανη ενημερωση/δημοσια συσκεψη εδω μεσα!
ReplyDeleteΣε αλλα μερη διαπιστωνουμε την καταρευση των οικονομικων της χωρας. Εδω μιλαμε για αξιοκρατια κλπ . Και ειναι πασιφανες οτι τα δυο συνδεονται αμμεσα σαν τις 2 οψεις του ιδιου νομισματος.
Το τεραστιο κοστος του κρατους, αναλογικα με τον πληθυσμο μας και την ποιοτητα + ποσοτητα των υπηρεσιων που παρεχει αυτο ειναι αποτελεσμα της ανυπαρξιας της αξιοκρατιας στον πως ο κρατικος μηχανισμος στελεχωνει τον εαυτο του. Θα ξεκινησω με την ερευνα του ΟΟΣΑ στην αρχη της δεκαετιας-δεν πιστευαν στα ματια τους οι ανθρωποι οτι συναντουσαν ‘διευθυντες’ υποχρεωτικης παιδειας με ‘κατωτερους’ υπαλληλους στον ιδιο εργασιακο φορεα που εφεραν διδακτορικα στους τιτλους τους! Καταλαβαινω καλα –και προσωπικα ασπαζομαι -τους ενδοιασμους για την εμφανη αξιοκρατια των ‘ελιτ’ αλλα δεν ειναι αυτη η μονη λυση σε ενα ακομα μεγαλυτερο καινωνικο προβλημα που αντιμετωπιζει η χωρα μας, αυτο της Ισοτητας στην Ευκαιρια για μια αξιοπρεπη διαβιωση.
Γενικα η Ελλαδικη ‘αγορα εργασιας’ ειναι ενα τερατουργημα και καθε τι αλλο απο ‘γνησια’ αγορα δεν ειναι. Το κρατικο εργασιακο προτυπο εχει επηρεασει αρνητικα και τις εργασιακες σχεσεις στους ιδιωτικους φορεις και γενικα ολοκληρη την ατμομηχανη δημιουργιας νεων θεσεων εργασιας.
Νομιζω πως οι πρωτες κινησεις για αναζητηση της αξιοκρατιας –με οποιες ελλειψεις, λαθη η παραλειψεις που θα εμφανιστουν καθ’οδον-δεν ειναι μια απλα ηθικη επιλογη. Ακομα κι ετσι θα μπορουσε να σταθει σαν μια αξιεπαινη αρχη. Ειναι και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ επιταγη. Δεν μπορει πια να στηριξει ο Ελληνικος λαος με τους φορους του αυτο το σπαταλο κρατος για τις υποβαθμισμενες υπηρεσιες.
Η σχεση λαου προς το κρατος –και αντιστροφα-εχει παρει χρωματα και οσμες που ειναι ακρως προβληματικες για την Ελλαδα του 21ου αιωνα. Εαν το αγνοησουμε παλι εμεις -με τα παιδια μας πρωτα-θα ειμαστε τα θυματα.
Μέλος της Διοικούσας του Πανεπιστημίου του Aιγαίου (1992-1993), του Eλληνικού Aνοικτού Πανεπιστημίου (1995 –2004) και του Kέντρου Eκπαιδευτικής Έρευνας (2000 - 2004).
ReplyDeleteΒουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ 2007-09.
Κύριε Υπουργέ
Τελικά η συγκεκριμένη επιλογή ΓΓ δεν διαφέρει σε τίποτα από την επιλογή που θα γινόταν με τα άλλα δυο συστήματα που αναφέρετε στο μήνυμά σας.
Γεια σας κ. Πανάρετε,
ReplyDeleteΣυγχαρητήρια για την πολύ καλή ενημέρωση που μας παρέχετε, την αμεσότητα και τις άριστες προθέσεις.
Πιστεύω πως για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι διαδικασίες ανοιχτής διακυβέρνησης θα πρέπει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες επισήμως ως προς τη διαδικασία.
Δηλαδή:
α. Για τα κριτήρια επιλογής
β. Για το ποιοι ακριβώς είναι οι εξεταστές των αιτήσεων, ονόματα. Γενικότερες αναφορές, όπως ομάδα συνεργατών κλπ, μάλλον ενισχύουν τις όποιες επιφυλάξεις της κοινής γνώμης
γ. Για την ενημέρωση όσων βρίσκονται στη λεγόμενη λίστα των 2000 στελεχών που προέκυψε από το φιλτράρισμα των αρχικών 23000 αιτήσεων, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα
δ. Μήπως πρέπει να ενημερωθεί και το ευρύτερο κοινό για αυτά τα ονόματα;
ε. Τί μεσολάβησε και μόνο 3 κυβερνητικά στελέχη επέλεξαν τις διαδικασίες ανοιχτής διακυβέρνησης για τη στελέχωση των γραφείων τους;
στ. Γιατί καθυστερεί η διαδικασία ανακοίνωσης ορισμένων ονομάτων γεν γραμματέων που έχουν επιλεγεί, ενώ στο ίντερνετ κυκλοφορούν εδώ και μέρες ονόματα; Τα περισσότερα από τα ονόματα που κυκλοφορούν έχουν επιβεβαιωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις (βλ. και περίπτωση με περιοδικό Nature που σχεδόν άμεσα επιβεβαιώνει το όνομα που κυκλοφορεί για τη ΓΓΕρΤεχν).
Καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.
Ζaλευκος
Καταρχήν να συμφωνήσω με την Μαρία ότι το γενικότερο κλίμα στο δημόσιο ανατινάζει και τον ιδιωτικό τομέα και άρα το γενικότερο κλίμα.
ReplyDeleteΝα επαυξήσω στην παρατήρηση για τα δημοσιονομικά. Από τα 57 δις των δαπανών του προυπολογισμού 2010 τα 26 είναι μισθοί και συντάξεις και τα 16 είναι ασφάλιση/περίθαλψη. Πιστεύει κανείς ότι σε αυτά τα νούμερα δεν χωράνε μειώσεις ή ότι παίρνει το αντίστοιχο αποτέλεσμα?
Για να μήν γκρινιάζουμε μόνο και επειδή πιστεύω ότι όλα αυτά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιο έχω μερικές προτάσεις.
1.Κατ'αρχήν αυτός ο διάλογος δεν έπρεπε να γίνεται εδώ. Μαζί με το Opengov έπρεπε να υπάρχει και ένα πιο ανεπίσημο φορουμ για συζήτηση. Εν πάσει περιπτώση και το facebook καλό είναι και θα έχουμε και περισσότερο κοινό.
2. Εγώ θα ανακοίνωνα όλο το διακύβευμα μαζί http://www.opengeodata.gr/ . Ετσι θα γλυτώσετε από μιά ξεχωριστή μάχη κάθε φορά και θα διαλέξει ο καθένας που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει.
3. Συμφωνώ με την κατάσταση του εθελοντισμού διαφωνώ με την δυναμική του. Εχετε ήδη μιά βάση υποψηφίων που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν. Αν πραγματικά υποστηριχθεί η εθελοντική προσφορά μπορεί να κάνει θαυματα (αναλυτικότερα παρακάτω)
4.Σε αυτή καθαυτή την διαδικασία της επιλογής ξεπερνάω τους ΓΓ και έρχομαι σε όλες τις άλλες θέσεις. Εκεί έχετε πολλά, ξεχωριστά κάθε φορα προβλήματα πολυκριτήριας ανάλυσης.
Βαζεις λοιπον τα κριτήρια που έχεις περιγράψει στην τελευταία προκύρηξη και ο καθένας χρεώνεται σέ δύο αξιολογητής και παίρνει ένα βαθμό 1-10 για κάθε κριτήριο. Απο κεί και πέρα για κάθε θέση αλλάζεις την συνάρτηση έτσι ωστε κάποιο κριτήριο να υπερτερεί απο τα άλλα. πχ ενδεικτικά αν α= σπουδές β= επιτευγματα γ=κοινωνική δράση, για τον ΟΛΠ η συνάρτηση σήμερα θα ήταν 20%α+30%β+50%γ ενώ για το ΔΣ της ΔΕΗ 30%α+50%β+ 20%γ.
5. Πιθανώς στην θέση της συνεντευξης να γίνει μια ηλεκτρονική εξέταση μέσα από μιά βάση θεμάτων που πιθανώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υποψήφιος. Ετσι θα πάρετε μια ιδέα απο τις απόψεις και τις ιδέες καθενός.
6. Σε κάποιους υποψήφιους που καταθέσαν καλές προτάσεις, αλλά τελικά δεν επιλεγούν, προτείνεται να σας στείλουν αναλυτικότερα τις προτάσεις τους και να μέινουν σε επαφή για να βοηθήσουν στην υλοποίηση τους.
7.Αφού περάσουν κάνα δύο χρόνια και δούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας περιγράψτε το σε νόμο.
Ελπίζω να επανέλθω και με άλλες προτάσεις
Πολλά αδιάβλητη η διαδικασία τελικά... Το Nature πρόλαβε το υπουργείο Παιδείας....
ReplyDeletehttp://www.nature.com/news/2009/091105/full/news.2009.1042.html
http://yperpasok.blogspot.com/2009/11/nature.html
Βασικοί πυλώνες στην σωστή λειτουργία μίας δημοκρατίας είναι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η συμμετοχή των πολιτών. Δυστυχώς, η χώρα μας πάσχει σοβαρά και στις τέσσερις αυτές παραμέτρους.
ReplyDeleteΠολύ καλά τα λέτε.
Μαθαίνω ότι έχετε την πρόθεση να προχωρήσετε και σε πράξεις.
Μαθαίνω ότι θα σταματήσει σύντομα αυτό το χάλι με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.
Οι μαθητές και οι γονείς των δυσπρόσιτων σχολείων βέβαια το ζητάνε , αλλά όχι για λόγους διαφάνειας. Το ζητάνε γιατί τα σχολεία τους μένουν χωρίς καθηγητές μέχρι να φθάσουν αναπληρωτές στις θέσεις των αποσπασμένων .
Υ.Γ.1 διαφάνεια και αξιοκρατία πρώτα στο Υπουργείο Παιδείας .
Υ.Γ.2 το λέω και το ξαναλέω γιατί τώρα ( επιτέλους ) πιστεύω ( ή τουλάχιστον ελπίζω ) πως μπορεί να γίνει πράξη .
Διαβάζω όλα αυτά τα οποί γράφετε και νιώθω πως επιτέλους κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Και μετά ανακοινώνονται οι Γ.Γ. και απογοητεύομαι :-(
ReplyDeletehttp://frappelections.blogspot.com/2009/09/blog-post_5662.html
http://theamapati.wordpress.com/2007/09/25/250907/
Δε γνωρίζω κατά πόσο ισχύουν όλα αυτά τα οποία αναφέρονται για την κα Δραγώνα, για ποιο λόγο όμως η κυβέρνηση να δώσει τροφή για συζητήσεις, τη στιγμή που θα μπορούσε να κάνει μία άλλη επιλογή από το σύνολο των βιογραφικών που έχει συλλέξει;
Όσο για την επιλογή θεολόγου με εκπαίδευση στην ΣΕΛΜΕ, ως του ποιο κατάλληλου ανάμεσα σε όλους τους άλλους για Γ.Γ. Μεταφορών και Επικοινωνιών...
Το κείμενο του υφυπουργού και τα σχόλια μου φέρνουν στο μυαλό και έναν Γ.Γ. του ΥπΕΠΘ της προηγούμενης κυβέρνησης, κυρίως για τη συμμετοχή του στο θέμα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2007.
ReplyDeleteΑπλουστευμένο το ερώτημα, αλλά όχι προβοκατόρικο: Ήταν θέμα που θα είχε αποφευχθεί με μια διαδικασία σαν αυτή που προτείνεται σήμερα, ή το θέμα της επιλογής στελεχών είχε -από το 2004- βαθύτερα αίτια;
Καλησπέρα σας,
ReplyDeleteΣυνεχίστε και εδραιώστε αυτό το έργο.
Αν δεν αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί, δυστυχώς, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε χώρα.
ευχαριστώ που μας ακούτε
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ReplyDeleteΓενική Γραμματεία Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών
Τσιόκας Χάρης, πρώην Βουλευτής και υπεύθυνος προγράμματος ΠΑΣΟΚ για τις επικοινωνίες και μεταφορές.
Σπουδές:Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκε στην ΣΕΛΜΕ[http://www.pasok.gr]
Τι σχέση ένας Θεολόγος με τη Γενική Γραμματεία Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών? Ποιό μεταπτυχιακό ή διδακτορικό έχει ο Κος Τσιόκας στις Μεταφορές και & Επικοινωνίες? Σε τόσες χιλιάδες βιογραφικά δεν υπήρχε κάποιος Μηχανολόγος ή Ηλεκτρολόγος ή Πληροφορικάριος ή οποιοδήποτε των θετικών επιστημών που να έχει γνώσεις του αντικειμένου? Επανήλθε η τακτική δεκαετιών να επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης υποψήφιοι βουλευτές που δεν εκλέχτηκαν ? Δεν διδαχτήκαμε ως ΠΑΣΟΚ απο τις «ανίδεες διοικήσεις» τις ΝΔ?
Αυτή είναι η αξιοκρατία?
Καλοδήμος Δ.
Φυσικός
Ευχαριστώ για τα μέχρι τώρα σχόλια.
ReplyDeleteΗ ηθική υποστήριξη στην προσπάθεια είναι εξαιρετικά σημαντική.
Εχω καταγράψει και την κριτική. Για ορισμένα σημεία της (γενικότερη ενημέρωση για τους υποψηφίους, την short list, τα κριτήρια επιλογής κλπ), υπάρχουν απαντήσεις. Για λόγους που θα γίνουν αντιληπτοί αργότερα δεν θα τις δώσω τώρα.
Ενα πράγμα είναι βέβαιο. Για κανένα από τους επιλεγέντες δεν υπήρχε προειλημμένη απόφαση. Και κανείς δεν έχει "εξασφαλίσει" θέση, πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού.
Υπάρχουν αδυναμίες; Θα γίνουν λάθη; Και βέβαια. Ολα όμως θα γίνουν καλύτερα από ότι στο παρελθόν. Και θα γίνουν ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Γιατί δεν υπάρχει μόνο πρόβλημα νοοτροπιών. Υπάρχει και πρόβλημα νόμων.
Εξ' άλλου, την επόμενη φορά θα υπάρχει και η εμπειρία.
Πράγματι η νέα αυτή διαδικασία είναι ριζοσπαστική σύμφωνα με τους λόγους που προαναφέρατε. Θά 'θελα να προσθέσω δύο ακόμη, επίσης σημαντικούς, κατά την άποψή μου.
ReplyDelete1)Εάν δε γινόταν η συγκεκριμένη διαδικασία, το πιθανότερο ήταν να γίνει πράσινη "επέλαση" και ο νοών νοείτω (χωρίς ουσιαστικά κριτήρια αξιολόγησης καταλήγοντας στο γνωστό "αλλάξαμε τους μπλε με τους πράσινους") και
2)Η σημασία του παραδείγματος. Δυστυχώς μέχρι σήμερα στη χώρα μας, δεν έχουμε αντιληφθεί ότι ο καλύτερος τρόπος διαπαιδαγώγησης και φυσικά αλλαγής νοοτροπιών, είναι αυτός του παραδείγματος. Θα έχει λοιπόν ιδιαίτερα οφέλη για την ελληνική κοινωνία, το μήνυμα ότι αυτός που αγωνίζεται στη ζωή με βάση τις γνώσεις και την αξία του μπορεί να δικαιωθεί! Αυτό όχι μόνο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα αλλά αντιθέτως δεν είχε κανένα νόημα να αγωνίζεσαι και να προσπαθείς, επειδή το μόνο που μετρούσε ήταν το "βύσμα" και τα "κονέ"...
Γι αυτό, κρατάτε γερά και συνεχίστε...
1.ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΟΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
ReplyDeleteEFTHYMIOS είπε...
Κύριε Πανάρετε,
Είναι αλήθεια ότι η Κυρία Θάλεια Δραγώνα που έγινε ΓΓ στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχει Πτυχίο;
Δείτε τι αναφέρει το δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο blog troktiko (http://troktiko.blogspot.com/2009/11/blog-post_1264.html)
Νομίζω ότι είστε ο πλέον αρμόδιος να μας δώσετε κάποια απάντηση
2. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ. Η ΚΥΡΙΑ Θ. ΔΡΑΓΩΝΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΕΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΝΔΑΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ
3. ΤΟ ΜΟΝΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ρίξτε μια ματιά στο http://loimoxi.blogspot.com/
ReplyDeleteγια τα θέματα της 3ο βάθμιας
Καλησπέρα σας.
ReplyDeleteΚαταρχήν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να επικοινωνήτε τόσο άμεσα με τους πολίτες. Είναι κάτι που πρέπει να μιμηθούν και άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως αρμόζει σε μια συγχρονή κοινωνία.
Είμαι διδακτορικός φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα θέματα της Παιδείας με αφορούν άμεσα. Παρακολουθώ μέσα από το Blog σας, τις εξελίξεις για την επιλογή των Γενικών Γραμματέων του υπουργείου σας. Με μεγάλη έκπληξη διάβασα ότι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΓΓΕΤ ο Κος Μητσός ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ διόρισε τον εαυτό του πρίν ανακοινωθεί η τελική απόφαση, όποια και αν είναι, από εσάς και τον Πρωθυπουργό. Αυτό δημιουργεί προβληματισμούς στο κατά πόσον μπορεί ο Κος Μητσός να ανταποκριθεί με σοβαρότητα και ευθύνη σε μια τόσο ευαισθητή θέση όπως αυτή του Γενικού Γραμματέως της ΓΓΕΤ. Διερωτάται κάνεις όταν φαντάζεται τις αυθαιρεσίες που θα ακολουθήσουν αν τοποθετηθεί στην εν λόγω θέση: άραγε θα ¨ανασάνουν¨ η παιδεία και η ερεύνα σε αυτή τη χώρα ποτέ???? Με την ελπίδα ότι θα αναφωνήσουμε ¨habemus papam!¨ όταν πραγματικά έχουμε τον αυθεντικό Πάπα ας ρίξουμε στην πυρά τον κάλπικο........
Όταν κάποιος έχει διδακτορικό από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο είναι απαράδεκτη τυπολατρεία αυτή η επιμονή στον τύπο του πρώτου πτυχίου. Έλεος!
ReplyDeleteΘα περίμενα περισσότερους να σχολιάσουν αυτή την επιλογή. Και με αφορμή το γεγονός που έχει καταγγελθεί πώς το είπαμε; "πρώτα ο πολίτης";
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ
ReplyDeleteΣας ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.
Εδώ και μέρες σας έχουμε στείλει επιστολή Αρ. Πρ. 10346, για ν'αναφέρουμε και σε σας προσωπικά, την εξαπάτηση και την αδικία όχι μόνο εις βάρος των Ελλήνων της Διασποράς αλλά και εις βάρος των Αλλογενών Φιλελλήνων. Μάλιστα που συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια τώρα, εις γνώσιν και του Υπουργείου σας. Σήμερα 10. 11. 2009μάλιστα από τη Διεύθυνση Π. Ο. Δ. Ε. στις 13:55, δια στόματος της αρμόδιας σε ερώτηση: ''Ποια εξέλιξη υπάρχει επί του θέματος, μιας και βρίσκεται το Π. Δ. 363 /98 στο τελικό στάδιο της υπογραφής των τροποποιήσεων του'' η απάντηση ήταν: ''Δεν ασχολούμαι πια''.
Κύριε Υφυπουργέ, όχι μόνο εκδηλώνουμε ανησυχία και αγανάκτηση αλλά και ζητούμε να προτείνετε λύση που θα αποκαταστήσει την ολοφάνερη αδικία.
Δ. Τ.
Μακάρι πραγματικά, κ. Υφυπουργέ, να μπορέσουμε να καταλάβουμε έστω και εκ των υστέρων τη σκοπιμότητα της αρχικής απόκρυψης πληροφοριών για τον τρόπο επιλογής των στελεχών, του shortlisting, της ενημέρωσης όσων ενδεχομένως είναι σε αυτή κλπ.
ReplyDeleteΜέχρι στιγμής όμως η πραγματικότητα τείνει να επιβεβαιώσει άρθρα όπως αυτό: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=298446&dt=10/11/2009
ή όπως αυτό από το Βήμα της Κυριακής 8/11:
"" Αλλωστε, όπως γνωστοποιήθηκε, η επιλογή των Γραμματέων έγινε τελικώς με τρία κριτήρια: να έχουν ικανοποιητικά βιογραφικά, να έχουν πολιτική συμμετοχή και να αποδέχονται το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ και τέλος, να υπάρχει πολιτική εμπιστοσύνη.""
Διαπιστώνω ότι οι αρχικές εξαγγελίες περί άριστων βιογραφικών υποβαθμίστηκε σε 'ικανοποιητικά' και εισήχθη η παράμετρος πολιτικής εμπιστοσύνης, που μάλλον θυμίζει συγκαλυμμένη κολλητοκρατία.
Έχουμε υπομονή και δίνουμε πίστωση χρόνου, αλλά και εσείς πείστε μας στην πράξη ότι η νέα διαδικασία είναι ρηξικέλευθη επί της ουσίας και όχι απλώς ένας άλλος τρόπος εφαρμογής των παλιών και αποτυχημένων κριτηρίων επιλογής.
Δεν έχετε να υποχωρήσετε πουθενά. Ο κόσμος διψάει για αλλαγές ουσίας. Μην υποκύψετε σας παρακαλούμε σε πιέσεις. Διατηρήστε την αυτονομία και τον καλώς εννοούμενο 'δονκιχωτισμό' που πάντα είχατε.
Ζaλευκος
Συνετό θα ήταν να μην παίρνουμε στα σοβαρά τα άρθρα του βήματος και ιδίως του χιωτη. Ιδίως αν το επιχείρημα είναι του τύπου, 2 χάρηδες και 2 γιάνηδες είναι καλά άλλα παραπάνω όχι. Τον είδαμε τον Χιωτη και πως καρφώθηκε στην ΝΕΤ εναντίων του Ξυνιδη.
ReplyDeleteΑλλά αρχίζει να έχει πλάκα η κόντρα με το σύστημα Λαμπράκη. Ότι λένε βγαίνει το αντίθετο Υποστήριζαν Μπενυ τους βγήκε ξινό. Υποστηρίζουν Ντόρα θα τούς βγει Σαμαράς. Οπότε μια χαρά θα πάει και το θέμα με τα βιογραφικά.
Οπότε εκλιπαρούμε το σύστημα Λαμπράκη να είναι πάντα εναντίων του ΠΑΣΟΚ και της προόδου ώστε να πάει αυτή η χώρα επιτέλους μπροστά.
Δεν είναι τυπολατρία αυτή η εμμονή. Είναι προστασία των συντεχνιακών συμφερόντων. Και έχει το νόημα να μην θιχτούν τα συμφέροντα των κάτω του μετρίου καρεκλοκένταυρων.
ReplyDelete'Ενας με πρώτο πτυχίο αναγνωρισμένο από ένα τριτοκοσμικό (και πιθανώς διεφθαρμένο) πανεπιστήμιο της ανατολικής Ευρώπης έχει πιο πολλά δικαιώματα από κάποιον με πολλά και καλά μεταπτυχιακά και διδακτορικά από αναγνωρισμένα και φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Άρα ποιον ωφελεί αυτή η διαστρεβλωμένη κατάσταση? Σίγουρα πάντως όχι την χώρα.
Το ότι το Nature στις 11-11-09 σπεύδει να “διορθώσει” , μετά τη γενική κατακραυγή στην Ελλάδα, το “σφάλμα” της συνέντευξης της 5-11-09 – το σφάλμα τίνος αλήθεια , δικό του ή του κ. Μητσού που έσπευσε να τη δώσει για να προκαταλάβει τις εξελίξεις- ,δεν αναιρεί το γεγονός της συνέντευξης.
ReplyDeleteΑν πράγματι το Nature στα πλαίσια της συνέντευξης “παρερμήνευσε”, εύλογα ελέγχεται η εγκυρότητα του. Επειδή όμως η τελευταία έχει κατακυρωθεί διαχρονικά και διεθνώς, προφανέστατα ελέγχεται πάραυτα η γνησιότητα και η αλήθεια του λόγου του κ. Μητσού, τότε (5-11) και τώρα (11-11). Ακόμη και αν την έδωσε ως ‘leading candidate’, όπως μετέπειτα για να ‘τα μαζέψει’, θέλει να τον παρουσιάζει το Nature, το ότι έγινε η συνέντευξη, πράγμα που δεν αμφισβητείται ούτε από τον ίδιο αλλά ούτε και από το Nature, θίγει θεσμούς , και οι μετέπειτα χειρισμοί του κ. Μητσού τη νοημοσύνη όλων.
Δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι όλα όσα έχουν αναφερθεί κινούνται πρωτοποριακά προς μία νέα κατεύθυνση. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Επιπρόσθετα θα καταθέσω ότι εκτός των εξειδικευμένων σπουδών απαιτείται και μία ανεξάρτητη αρχή η οποία θα συνεκτιμά όλες τις αρχές - χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν όλους όσους επιδιώκουν κατάληψης θέσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αναφέρομαι ειδικότερα για: ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ - ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ -ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ - ΠΡΟΤΥΠΟ.
ReplyDeleteΗ κάθε μία αρχή αποτελεί ένα υγιές "απόστημα" το οποίο η κοινωνία μας είναι έτοιμη να αποδεχτεί.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ.
Κύριε Υπουργέ,
ReplyDeleteπως μπορώ να ετεροπροτείνω για τις νέες προκηρύξεις;
Μπορώ;;;
δεν θα έπρεπε να μπορούσα;
Αγαπητέ κε Υπουργέ,
ReplyDeleteδεν είμαι σίγουρος αν θα διαβάσετε το μήνυμα μου αλλά δεν πειράζει. Αρκεί που μου δίνετε το περιθώριο να εκφραστώ και γι' αυτό σας δίνω συγχαρητήρια.
Αναγνωρίζω ότι αυτός δεν είναι τόπος για να θέτουμε τα προσωπικά μας προβλήματα αλλά θα προσπαθήσω να δώσω στο πρόβλημα μου μια ευρύτερη διάσταση.
Είμαι 42 ετών και αποφάσισα να δουλέψω στην Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια στο εξωτερικό σε διάφορα Πανεπιστήμια.
Εξελέγην σε κεντρικό Πανεπιστήμιο ως ΔΕΠ πριν 14 περίπου μήνες. Και έκανα το λάθος να επιστρέψω στην Ελλάδα πριν έρθει το ΦΕΚ μου. Και ακόμα περιμένω. Πίστεψα στις απόψεις που κατά καιρούς εξέφραζαν μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά:
http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/b8b10949-0f21-40d9-9259-b3307b7e0a47
http://www.chrisochoidis.gr/2007/07/25/kathysteriseis-stoys-diorismoys-melon-dep
http://fourtounis.gr/download/keimena/2009/02/09-02-2009.html
http://www.mothonas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=483&Itemid=56&limit=1&limitstart=0
Κανείς δεν μιλάει/δεν γνωρίζει τι γίνεται με αυτούς τους διορισμούς παρά το γεγονός ότι όλοι (ως αντιπολίτευση) το σχολιάζουν αρνητικά. Πείτε μου ποιόν να εμπιστευθώ?
Με εκτίμηση
ΛΛ
Μετά τις προσλήψεις Καστανίδη, Δραγώνας και Τσιόκα, μήπως θα ήταν τίμιο να πάψει το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για αξιοκρατία? Διερωτάται ο σκεπτόμενος πολίτης.
ReplyDeleteμακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα αλλά...φευ!
ReplyDeleteΤην στιγμή που είναι στον αέρα η προκύρηξη για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο (ΔΣ)του ΟΠΕ με ημερομηνία λήξης υποβολής βιογραφικών την 19η Νοέμβρη, εχθές 12 Νοεμβρίου ο νέος(!) ΔΣ είχε συνάντηση γνωριμίας με το Πρόεδρο του ΟΠΕ κ. Παπασταύρου (διορισμένο από την ΝΔ).
Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό αξιότιμε (κυριολεκτώ) κ. Πανάρετε? Δυστυχώς (για κάποιους) η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και τίποτα δεν μένει κρυφό για πολύ. Έχουμε και την τάση να μιλάμε και πολύ ως λαός...
Κύριε Υπουργέ
ReplyDeleteΗ προσπάθειά σας να δώσετε βήμα, να πλησιάσετε, να αφουγκρασθείτε αν θέλετε, τον ανώνυμο πολίτη και όχι μόνο, είναι αξιόλογη, πρωτότυπη σε επίπεδο κυβερνητικού στελέχους για τα Ελληνικά δεδομένα και θέλω να πιστεύω χρήσιμη για όλους: για σας, την εκπαίδευση και κατ' επέκταση την πατρίδα μας....
Έτσι τουλάχιστον το προσλαμβάνω, και χωρίς ν'ανήκω πολιτικά στο χώρο σας, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ με την ελπίδα να βρείτε μιμητές.
Κύριε Υπουργέ, ζούμε στην Ελλάδα και έννοιες όπως "αξιοκρατία", λόγω και τις κατάχρησης του όρου, έχουν παρεξηγηθεί, σχεδόν κατάντησαν ανέκδοτο...
Πού να στηριχθεί κανείς όταν και Βουλευτής, στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν, έφερε πτυχίο "μαϊμού" ή κάνω λάθος; Το τι γίνεται τώρα με τα Διδακτορικά εγχώρια ή εισαγόμενα ....... Μια ματιά σε γειτονικές μας χώρες θα το επιβεβαιώσει.
Δεν έχω καμιά κακόβουλη πρόθεση, αλλά όταν σύζυγος τ. Πρωθυπουργού ...... και μήπως αυτό δεν είναι η καλύτερη κάλυψη για τους παρακάτω; Το παιχνίδι έτσι παίζεται και όλοι βολεύονται. Ποιος θα τολμήσει να θέσει το θέμα άλλωστε;
Ναι υπάρχουν και αξιόλογα και πραγματικά προσόντα, το ποσοστό όμως των "σκάρτων" ή των "αγορασμένων", και αυτή η αίσθηση δεν είναι μόνο δική μου, ξεπερνά πολύ τα όρια της εξαίρεσης. Εδώ καταντήσαμε! Ας μη "θεοποιούμε" λοιπόν τα "προσόντα" και κυρίως ας μη τα επικαλούμαστε. Από μόνα τους δεν κάνουν τη διαφορά. Χόρια που είναι και "κακόφημα". Προσοχή στα "λαμόγια" και τους "γλύφτες".
Η ανοιχτή προκήρυξη των θέσεων Γενικών Γραμματέων (και όχι μόνο) είναι μια εξέλιξη θετική, και ας υπάρχει καθυστέρηση. Κάθε αρχή έχει τα προβλήματά της. Μαθαίνουμε τουλάχιστον ποιοι είναι. Όχι κανείς δεν πιστεύει ότι θα αποκλειστούν οι αρεστοί, είναι όμως μια αρχή και μπορεί να δημιουργηθεί μια τράπεζα "αξιόλογων ενδιαφερομένων" για μελλοντική χρήση.
Καλή δύναμη και καλό κουράγιο.
Κύριε Υπουργέ, καλά τα λόγια, αλλα....
ReplyDeleteαλίευσα αυτό από τη σελίδα του υπερπασοκ....
"ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ;;;
ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ= ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΕΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ;;;;
ΑΝΑΝΕΩΣΗ= ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ;;;
ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ= ΜΟΥΦΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ;;;
ΚΑΛΑ, ΓΙΑ ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΠΙΣΩ ΠΑΕΙ;;;;
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΕ ΓΙΩΡΓΟ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ;;;;ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΜΕ ΦΑΙΑ ΟΥΣΙΑ;
Η ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ;;;
ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΡΑΓΕ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ;
Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΧΑΜΠΑΡΙ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΣΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΛΕΓΕ ΜΕ ΗΛΙΑ- ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΗ;;
ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΕΑΔ;
ΑΛΛΑ ΤΟΛΟΜΟΥΣΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΦΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΙΚΙΛΙΑ ΗΔΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΩΣ Ο ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ; ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΤΟΥ ΚΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΤΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΗΡΘΕ...
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!"
τι παίζει;
όχι ότι μας ξαφνιάζει, αλλά αν βγει κανα stage στο γραφείο του President να το μάθουμε, να κάνουμε την πρακτική μας μπας και πάρουμε καμιά θεσούλα ύστερα.
Άεργος ψάχνει...
Maria
μα καλά για ποια αξιοκρατία μιλάτε ; εδώ ξέρω δύο περιπτώσεις γενικών γραμματέων που γνώριζαν από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών για τη θέση που θα καταλάμβαναν Ο ένας χρηματοδοτούσε το μετέπειτα υπουργό του και ή κυρία είνια φίλη του αδερφού του προέδρου και εκπρόσωπος μεγάλης τεχνικής εταιρίας. Κρίμα για σας κύριε Πανάρετε να αφήνετε το επιστημονικό σας κύρος και το καλό σας όνομα να ευτελίζεται μέσα από τέτοιες διαδικασίες . Όσο για τους περιφερειάρχες εδώ έχουμε την πεμπτουσία της κοριδίας . Κρίμα για τους ανθρώπους που υπέβαλλαν βιογραφικά Κρίμα για τον Πρόεδρο που πίστεψε και πιστεύει ότι όλα γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του
ReplyDelete