Saturday, October 23, 2010

Συνέντευξη στον Flash (22/10/2010)


Συνέντευξη στο Flash Radio,
στην εκπομπή του Γ. Κύρτσου και Γ. Σταματόπουλου
(22-10-2010)

Γ. Σταματόπουλος: Έχουμε άλλο ένα ρεκόρ. Ρεκόρ το οποίο διαπιστώνει κανείς αν δει τις λίστες μπροστά του. Ρεκόρ οικογενειοκρατίας στα Πανεπιστήμια, στην εξέλιξη των Πανεπιστημιακών. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνεται και αλλού. Σίγουρα γίνεται και αλλού.
Γ. Κύρτσος Νομίζω ότι είναι εντοπισμένο αυτό.
Γ. Σταματόπουλος: Σε σχολές εννοείς;
Γ. Κύρτσος: Σίγουρα στην Ιατρική. Επειδή είναι χρυσωρυχείο εκεί…
Γ. Σταματόπουλος: Αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πάντως, ο Υφυπουργός Παιδείας ο κύριος Πανάρετος τον Σεπτέμβριο στέλνει μια επιστολή και ζητάει από τα Πανεπιστήμια να του στείλουν τα βιογραφικά των διορισθέντων . Ο άνθρωπος δεν παίρνει απάντηση. Οπότε επανέρχεται με επιστολή.
Γ. Κύρτσος: Είναι όμως και λεπτό το ζήτημα γιατί θα σου πει η Πανεπιστημιακή κοινότητα ότι υπάρχει μια σχετική αυτονομία, διαδικασίες.
Γ. Σταματόπουλος: Κύριε Πανάρετε, καλημέρα σας.
Υφυπουργός Ι. Πανάρετος: Καλή σας μέρα.
Γ. Σταματόπουλος: Κατ’ αρχήν γιατί το αρχίσατε αυτό;
Υφυπουργός Ι. Πανάρετος: Ξεκίνησε το θέμα αυτό από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ του κύριου Αϊβαλιώτη. Το Υπουργείο Παιδείας έχει πάντοτε υποχρέωση, εφ’ όσον υπάρχει ερώτηση βουλευτή με την οποία ζητούνται στοιχεία, να ζητά από τις οποιεσδήποτε μονάδες τις οποίες εποπτεύει την παροχή των στοιχείων αυτών. 
Γ. Κύρτσος:  Άρα, τι ακριβώς στοιχεία ζητήσατε;
Υφυπουργός Ι. Πανάρετος: Ζήτησα τα στοιχεία που ζήτησε ο βουλευτής. Ο βουλευτής ζήτησε να κατατεθούν οι περιπτώσεις εκείνες όπου παιδιά καθηγητών έχουν εκλεγεί στο Πανεπιστήμιο. Αλλά αυτό που θέλω να επισημάνω -γιατί νομίζω πως μπορεί εύκολα να ξεφύγει η συζήτηση από την ουσία του θέματος,- είναι ότι, πέρα από τις περιπτώσεις εκείνες όπου πράγματι υπάρχει μια ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων υποψηφίων, αυτό που έχει σημασία στο Πανεπιστήμιο είναι να δούμε την ουσία του προβλήματος και όχι αυτό που δημιουργεί εντύπωση. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να δούμε ακριβώς ποιος έχει συγγενική σχέση, αλλά να δούμε αν πράγματι η επιλογή που έγινε ήταν μια αξιοκρατική επιλογή και αν επελέγη ο καλύτερος από αυτούς που ήταν υποψήφιοι. Σε αυτό το σημείο, σωστά ελέχθη προηγουμένως ότι δεν είναι ρόλος του Υπουργείου Παιδείας και άλλωστε δεν μπορεί, δεν έχει και από τον νόμο αυτήν την δυνατότητα. Οι όποιες περιπτώσεις ελέγχου εκλογών που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας γίνονται για την νομιμότητα, δηλαδή για τυπικούς λόγους. Οι ουσιαστικοί λόγοι πρέπει να είναι και είναι υποχρέωση εσωτερική των Πανεπιστημίων.
Η σημερινή δομή διοίκησης του Πανεπιστημίου, η επιλογή και εκλογή αυτών που διοικούν το Πανεπιστήμιο γίνεται αποκλειστικά από το εσωτερικό του Πανεπιστημίου, δηλαδή από ανθρώπους που είναι ήδη στο Πανεπιστήμιο. Αυτό δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να ελέγχεται η ουσία των διαδικασιών, να ελέγχεται αν πραγματικά εκλέγονται αυτοί που είναι οι καλύτεροι. Γι’ αυτό, έχουν δημιουργηθεί τα φαινόμενα που αναφέρατε στην αρχή.
Γ. Κύρτσος: Νομίζω ότι η διαδικασία προβλέπει την συμμετοχή εκλεκτόρων από άλλα Πανεπιστήμια. Αυτές οι στοιχειώδεις εγγυήσεις τυπικά τουλάχιστον υπάρχουν,  δεν υπάρχουν;
Υφυπουργός Ι. Πανάρετος: Ναι, ξέρετε έχει αποδειχθεί ότι, παρ’ ότι αυτό βοηθάει σε έναν βαθμό μια καλύτερη, μια πιο εξωστρεφή διαδικασία, μην ξεχνάτε ότι οι εκλέκτορες που έρχονται από τα άλλα Πανεπιστήμια, επιλέγονται από τους καθηγητές  που είναι ήδη στα Πανεπιστήμια.
Γ. Σταματόπουλος: Ωραία και εσείς ζητάτε αυτά τα στοιχεία. Μετά μπορείτε να παρέμβετε κύριε Πανάρετε;
Υφυπουργός Ι. Πανάρετος: Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να παρέμβει στις περιπτώσεις εκείνες, που προκύπτει από την διαδικασία ότι δεν ακολουθήθηκε ο νόμος - και σωστά κατά την γνώμη μου. Το ουσιαστικό όμως, και σε αυτό θέλω να επιμείνω, δεν είναι απλά να πιάσουμε τις παραγράφους του νόμου για να δούμε εάν έχει παραβιαστεί ο νόμος γιατί, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος υποψήφιος να πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά μπορεί να μην είναι ο καλύτερος. Γι’ αυτό, πρέπει τα ίδια τα Πανεπιστήμια να μεριμνούν- είναι ένα θέμα ακαδημαϊκής κουλτούρας- ώστε οι επιλογές στα Πανεπιστήμια να γίνονται πραγματικά με αξιοκρατικά κριτήρια.

1 comment:

  1. Θα βοηθούσε αρκετά αν όταν δημοσιεύετε συντεντεύξεις/συζητήσεις το κάνετε στο αρχικό format (text, audio ή video). Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο χάνει όλη την αυθεντικότητα, είναι δύσκολο/βαρετό να το παρακολουθήσει κανείς, και δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι πλέον, ακόμα και όσον αφορά την αρχειοθέτηση...

    Ευχαριστώ,
    Γ.

    ReplyDelete