Wednesday, October 06, 2010

Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες

Σε συνέχεια της προηγούμενης σχετικής ανάρτησης, ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας η νέα προκήρυξη για την ενίσχυση μεταδιδακτορικών σπουδών.

Το σχετικό δελτίο τύπου είναι εδώ.

25 comments:

  1. Ηλίας Βαγενάς2:18 pm

    Θα μπορούσαμε να έχουμε την Περίληψη της Πρόσκλησης και τις οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας στα αγγλικά ?

    ReplyDelete
  2. Anonymous4:04 am

    Κ. Πανάρετε,
    Αρχικά σας είχα σύρει τα εξ αμάξης για την καθυστέρηση, κάτι που δεν παίρνω πίσω διότι όντως καθυστερήσατε.
    Όμως θα πρέπει να πω ότι αυτή η προκήρυξη είναι ίσως η πιο καλή προκήρυξη που έχει βγει για μεταδιδάκτορες και η πιο δίκαια. Ελπίζω να μην αλλάξετε πάλι την προκήρυξη γιατί τότε καλό θα ήταν να παραιτηθείτε μιας και ήδη διαπραγματευόμαστε τις συνεργασίες με τους υπάρχοντες όρους.
    Επίσης καλό θα είναι να ξέρουμε αν ο προϋπολογισμός θα μοιραστεί ισόποσα μεταξύ αυτών που έχουν phd εξωτερικού και μεταξύ αυτών που έχουν phd από Ελλάδα.

    ReplyDelete
  3. Ηλίας Βαγενάς8:26 am

    Κ. Πανάρετε,

    Μόλις έλαβα το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα στο λογαριασμό που έχω στο ΕΚΠΑ:

    http://mail.elsevier-alerts.com/go.asp?/bECU001/mHBPFT1F/u0GSD1B2/xP22GT1F

    Θα μπορούσατε να δράσετε ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα το οποίο θα δυσκολέψει την έρευνα όλων μας (συμπεριλαμβανομένων και των μεταδιδακτόρων).

    Φιλικά.
    Η.Β.

    ReplyDelete
  4. Κε Υφυπουργέ,

    θεωρείτε δίκαιο να "διώχνουμε" αξιόλογους διδάκτορες που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην Ελλάδα προς το εξωτερικό;
    Ποιοτικά διδακτορικά δεν πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ στο εξωτερικό. Που και που πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα....
    Δεν είναι κρίμα αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι να μην έχουν ευκαιρίες και στην χώρα τους; Γιατί τουλάχιστον δεν τους δίνετε την δυνατότητα να αξιολογούνται επί ίσοις όροις με τους συναδέλφους τους που θέλουν να συνεχίσουν στο εξωτερικό;

    Κρίμα...

    Με εκτίμηση

    Ιωάννης Νικολάου
    Επίκουρος Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς
    Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας
    Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    ReplyDelete
  5. Δεν "διώχνουμε" κανέναν. Ολες οι αιτήσεις θα κριθούν. Είναι όμως χρήσιμο να ενισχυθούν όσοι έκαναν προπτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και κάποια εμπειρία στο εξωτερικό.

    ReplyDelete
  6. @Ηλίας Βαγενάς: http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=2869

    ReplyDelete
  7. Anonymous1:09 pm

    Κ. Πανάρετε,
    Καλύτερα να πάνε οι άνθρωποι στο εξωτερικό. Αφήστε τους καθηγητές να μυξοκλαίνε. Αυτοί έχουν το Θαλή και τον Αρχιμηδη για να φέρουν κόσμο. 140.000.000 ευρώ...
    Να φύγουν οι Ελληνες να πάνε έξω και μετά ας γυρίσουν πίσω αν πετύχονυ. Ποις σας είπε ότι θέλουμε να μείνουμε στην ξεφτίλα των Ελλήνων μελών ΔΕΠ που το μόνο που κάνουν είναι να τρώγονται σαν τα σκυλιά με πρόσχημα τα κομματικά ή άλλα παιγνίδια για να καλύπτουν την αχρηστία και την τεμπελιά τους; με φωτεινές εξαιρέσεις φυσικά. Καλό είναι να επανακριθούν μερικοί. Οι πλειονότητα έχουν γίνει καθηγητές με κριτήρια που σήμερα δεν θα στεκότανε. Δεν τους κάνετε μια υποβάθμιση; θα γλιτώσετε και χρήματα.

    ReplyDelete
  8. Ηλίας Βαγενάς1:28 pm

    Σας ευχαριστώ πολύ αν και το έχω δεί και στείλει στους ενδιαφερόμενους PRs με το που το αναρτήσατε.

    Να αναμένουμε και περισσότερες οδηγίες (Guide for applicants) οι οποίες θα τους ενημερώνουν τι θα τους ζητηθεί από το σύστημα κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης τους (και στις 2 φάσεις)?

    Η.Β.

    ReplyDelete
  9. Anonymous1:46 pm

    Προς 1:09 μμ
    Οι Ελληνες καθηγητές έχουν τις παθογένειές τους αλλά το 10% εξ αυτών έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας με αρκετές δυσκολίες της εποχής. Πολλά νέα μέλη ΔΕΠ στέκονται παντού. Διώξτε τους παλιούς. Ακόμα και αυτούς που ήρθανε Ελλάδα με μεγάλα βιογραφικά΄και απλά κοπροσκυλιάζουν με αριστερές και δεξιές κομματοταμπέλες. Και προσλάβετε νέους με εμπειρία στο εξωτερικό. Προτείνω να γίνει υποχρεωτικό για κάποιον να έχει τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια παρουσίας τουλάχιστον (προπτυχιακά μεταπτυχιακά μεταδιδακτορικά whatever) στο εξωτερικό σε αναγνωρισμένο ίδρυμα για να γίνει μέλος ΔΕΠ.

    ReplyDelete
  10. Anonymous1:56 pm

    θετική η μείωση του ορίου από 10 χρόνια post phd σε 7 χρόνια αλλά και τα 7 πολλά είναι

    ReplyDelete
  11. @Ανώνυμος: Δεν "μυξοκλαίμε" (εγώ τουλάχιστον). Αυτό το πρόγραμμα (καλώς) δεν περιλαμβάνει αμοιβές για ΔΕΠ. Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ ότι μπορεί (απλώς) να προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση για έναν Post-doc που απλά θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, έχοντας κάνει διδακτορικό εδώ και 1-2 χρόνια post-doc στο εξωτερικό; Δυστυχώς, σε κάποια αντικείμενα όπως τα δικά μου, δεν υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες χρηματοδότησης για ερευνητές...

    @Ιωάννης Πανάρετος: Θεωρώ ότι στην πράξη τους διώχνουμε αφού στην περίληψη αναφέρεται ρητά:
    "Για τους έχοντες αποκτήσει διδακτορικό στην Ελλάδα, προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν επιλέξει να εκπονήσουν τη μεταδιδακτορική τους έρευνα στο εξωτερικό (σελ. 4). Αυτό δεν είναι διακριτική μεταχείριση;

    Η μόνη δυνατότητα που έχει ο διδάκτορας που έχει σπουδάσει εδώ είναι να αποφασίσει να αλλάξει ίδρυμα και επόπτη προκειμένου να παραμείνει στην χώρα.... Πόσο εφικτό είναι αυτό σε νέες επιστημονικές περιοχές, όπως η δική μου; Εδώ καλά-καλά δεν βρίσκουμε εκλέκτορες για τις εκλογές μας...Καταλαβαίνω ότι το κάνετε για να περιορίσετε "περίεργα" φαινόμενα, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι δημιουργούνται αδικίες και θα σας παρακαλούσα να ξαναβλέπτα το θέμα.

    ReplyDelete
  12. @Ανώνυμος: Δεν μυξοκλαίμε (εγώ τουλάχιστον). Μπορεί απλώς να ψάχνουμε τρόπους να χρηματοδοτήσουμε έναν μετα-διδακτορικό που θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνεχίσει την έρευνά του με τον άνθρωπο που επέβλεψε το διδακτορικό του. Με αυτή την προκήρυξη, αυτό αποκλείεται.

    ReplyDelete
  13. Anonymous11:13 pm

    Αγαπητέ κ. Νικολάου,
    Κατά τη γνώμη μου το πρόγραμμα έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του.
    Θετική είναι η λογική της εμβάπτισης ενός διδάκτορα σε περιβάλλον Πανεπιστημίου του εξωτερικού.Έτσι ενισχύεται και αναβαθμίζεται το ανθρώπινο δυναμικό. Αρνητική είναι η λογική του "φύγετε". Σε μια εποχή α) που η Ελλάδα παλεύει να κρατήσει τα παιδιά της μέσα β)έγινε πρόσκληση του Πρωθυπουργού να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα και να παλέψουν γι' αυτή το πρόγραμμα χρηματοδοτεί εν μέρει ξένες οικονομίες και "διώχνει" τους νέους. Γι αυτό και καλό θα ήταν να πριμοδοτηδούν ατυοί που θα πάνε εξωτερικό και θα γυρίσουν Ελλάδα για την ολοκλήρωση του του τελευταίου σταδίου.
    Κ. Νικολάου πιστεύω ότι αν αλλάξει το πρόγραμμα θα γελοιοποιηθούν οι διαδικασίες. Αυτό που πρέπει να ζητήσετε είναι επιπλέον χρηματοδότηση και άλλο πρόγραμμα.

    ReplyDelete
  14. Anonymous11:16 pm

    Τα επτά χρόνια δεν είναι καθόλου πολλά. Κακώς μειώθηκαν σε επτά.

    Επίσης καλό θα είναι όσοι δεν έχουν πάει φαντάροι να αποκλειστούν. Είναι πολύ πιθανόν το πρόγραμμα να τους κάνει ανυπότακτους. Και αυτή η αδικία θα πρέπει να σταματήσει. Αναβολή στην αναβολή για 10 χρόνια σπουδές μετά σκέφτεσαι να την κοπανήσεις.

    ReplyDelete
  15. Anonymous2:07 am

    @11.13
    Συμφωνώ με την νηφάλια και ουσιαστική θέση και ιδιαίτερα πρακτική πρόταση σας για διακριτή, επιπλέον χρηματοδότηση για τους μεταδιδάκτορες που θα φύγουν στο εξωτερικό.

    @1.09
    Ισως μία καλή ιδέα είναι οι Αβαθμιοι καθηγητές να αξιολογούνται ανά 6ετια από ολιγομελείς επιτροπές ξένων επιστημόνων (ίσως by remote) και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης να δημοσιοποιούνται στον ιστότοπο της Σχολής. Είναι δίκαιο, συνάδελφοι με φτωχό ακαδημαικό και ερευνητικό έργο να μην έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε εκλεκτορικά σώματα, ή να αναλαμβάνουν περισσότερο διδακτικό έργο, απελευθερόντας τον χρόνο για έρευνα νεώτερων μελών ΔΕΠ.

    ΚΑΘ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

    ReplyDelete
  16. Anonymous2:19 am

    Πρόταση μπορούν να υποβάλλουν Έλληνες που έχουν αποκτήσει το διδακτορικό τους δίπλωμα από φορέα του εσωτερικού με τις εξής προϋποθέσεις:
    α) Ο φορέας υλοποίησης της έρευνας να είναι διαφορετικός από τον φορέα απόκτησης του διδακτορικού διπλώματος


    Προσπαθώντας να κρατήσω την ψυχραιμία μου, πόσο λογικό το θεωρείτε κάποιος να έχει προετοιμάσει μια ολόκληρη πρόταση μέσα στο καλοκαίρι με άλλες προδιαγραφές (που δεν θέτουν τον ανωτέρω όρο) και η πρόσκληση να "επικαιροποιείται", τραβώντας κυριολεκτικά το χαλί κάτω από τα πόδια και να αναιρεί τη δυνατότητα υποβολής για ορισμένους υποψηφίους.

    Σας παρακολούμε, σεβαστείτε τον κόπο των Ελλήνων ερευνητών. Δεν είναι όλοι "λαμόγια" σε αυτή τη χώρα.

    ReplyDelete
  17. Δρ. Ευάγγελος Παπαδάκης4:47 am

    Κ. Πανάρετε,

    θεωρείτε ότι είναι ηθικά σωστό το όριο να κατέβει στα 7 χρόνια ενώ στην αρχική προκήρυξη ήταν 10? Σε όλες τις ενδιάμεσες ανακοινώσεις της ΓΓΕΤ (http://www.gsrt.gr/default.asp?V_ITEM_ID=6662) δεν αναφερόταν πουθενά ότι ενδεχομένως να αλλάξει αυτός ο όρος συμμετοχής ή κάποιος άλλος, με αποτέλεσμα το διάστημα που πέρασε μέχρι την τελική μορφή της προκήρυξης, κάποιοι από εμάς (προσωπικά έγινα διδάκτορας πριν 8 χρόνια) καθώς και οι φορείς υλοποίησης,να έχουμε κοπιάσει για την προετοιμασία προτάσεων και να έχουμε "επενδύσει" ελπίδες πάνω σε αυτές. Δυστυχώς, κάποιος προλαλήσας εδώ, ορθότατα το έθεσε, ότι μας τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια με το να μας αποκλείσετε τόσο όψιμα.

    Με εκτίμηση

    Ευάγγελος Παπαδάκης

    ReplyDelete
  18. Anonymous6:42 am

    Πρόταση μπορούν να υποβάλλουν Έλληνες που έχουν αποκτήσει το διδακτορικό τους δίπλωμα από φορέα του εσωτερικού με τις εξής προϋποθέσεις:
    α) Ο φορέας υλοποίησης της έρευνας να είναι διαφορετικός από τον φορέα απόκτησης του διδακτορικού διπλώματος

    Ακόμη προσπαθώ να συνειδητοποιήσω ότι όλη αυτή η προσπάθεια εκ μέρους αρκετών υποψηφίων έχει καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος!!!
    Ειλικρινά, δεν μπορώ ακομη να πιστέψω ότι, έτσι, "ελαφράν τη καρδία", ουσιαστικά κόβετε τα φτερά ερευνητών που "είχαν" την όρεξη και τη θέληση να καταπιαστούν με το εν λόγω πρόγραμμα.
    Έχετε αναλογιστεί κ. Πανάρετε ότι αποκλείοντας τις προτάσεις που έχουν ως ορμητήριο το οικείο ίδρυμα του κάθε υποψηφίου, είναι σαν να του λέτε ότι καλύτερα να ψάξει να βρεί μία άλλη χώρα που πραγματικά θα σέβεται τους αγώνες αλλά και τις ανησυχίες του;
    Μετά από κυκεώνα αναβολών και ανακοινώσεων για την εν λόγω χρηματοδότηση, καταλήγουμε προ εκπλήξεως να μας ανακοινώνεται ότι, ο χρόνος μας πήγε χαμένος.Έτσι απλά!
    Δυστυχώς μετά λύπης μου διαπιστώνω για άλλη μία φορα ότι, λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο. Ή μήπως δεν υπάρχει ξενοδόχος;

    ReplyDelete
  19. 1) Δεν θα ήταν πιο δικαιο να έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης και οι υποψήφιοι διδάκτορες με τον όρο να έχουν το διδακτορικό τους ή να έχει οριστεί η ημερομηνία εξέτασης κατά την υπογραφή της σύμβασης, όπως απαιτείται για τους στρατευμένους;
    2) Γιατί δεν κάνετε σαφές με ποιο τρόπο θα προτιμηθούν όσοι επιλέξουν να φύγουν στο εξωτερικό ή όσοι επιλέξουν να έλθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα; Θα πάρει η πρότασή τους κάποιο bonus; Πόσο θα είναι αυτό; Γιατί δεν κάνετε γνωστούς από την αρχή τους όρους του παιχνιδιού;
    3) Έχει φροντίσει να αναζητήσετε τους κριτές αυτών των προτάσεων (ελπίζουμε να μην έχουν σχέση με το ελληνικό κατεστημένο) ή θα περιμένουμε πάλι, όπως με άλλα προγράμματα;

    ReplyDelete
  20. Anonymous8:49 am

    Κύριε Υφυπουργέ, νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στην προκύρηξη το θέμα με τον Ελληνικό Ανάδοχο Φορέα. Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να πάει στο εξωτερικό και μετά να γυρίσει για το υπόλοιπο 1/3, υπάρχει πάλι κόλλημα με τον Ελληνικό φορέα (δηλαδή να μην είναι ο ίδιος που πήρε ο διδακτορικό ο ΜΕ); Αν ναι, τότε αυτό δυσκολεύει κατά πολύ το έργο μιας και πρέπει να έλθουμε σε επαφή με δυο πανεπιστήμια (ένα εσωτερικού και ένα εξωτερικού) και μετά αυτά τα δυο να συννενοηθούν μεταξύ τους. Επίσης, δεδομένου ότι σε κάποιοα ερευνητικά θέματα οι φορείς που ασχολούνται με αυτά στην Ελλάδα έιναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού (και σχεδόν όλοι ανήκουν και στον ίδιο ελληνικό φορέα), η πρόταση βγαίνει τεχνικά offside μιας και δεν θα υπάρχει κατάλληλος ελληνικός φορέας για να γίνει η έρευνα.
    Παρακαλώ να διευκρινήστε το παραπάνω θέμα.

    ReplyDelete
  21. Κύριε Υπουργέ,
    Θεωρείτε λογικό ότι θα πρέπει να αλλάξουμε επιβλέποντα και πανεπιστήμιο, τη στιγμή που το μεταδιδακτορικό είναι 'συνέχεια' του διδακτορικού.

    Επίσης, γιατί ενώ έχω τελειώσει διδακτορικό στο ΟΠΑ, που θεωρείται το καλύτερο στα οικονομικά στην Ελλάδα, να αναγκάζομαι να ψάχνω, κυριολεκτικά για διαθέσιμο καθηγητή, και επίσης, να πάω σε πανεπιστήμιο κατώτερο του ΟΠΑ?

    Είμαι σίγουρος, ότι έτσι όπως είναι η πρόταση, μόνο προβλήματα δημιουργεί και αναχώματα στους νέους ερευνητές...

    Πολύ κρίμα...

    ReplyDelete
  22. Anonymous1:30 am

    Επιτέλους ρε όλοι εσείς. Προκήρυξη στα μέτρα σας θέλετε; Δεν γίνεται. Η λογική της προκήρυξης είναι: άλλαξε περιβάλλον και αναβαθμίσου.
    Τι θα γίνει με εσάς; Υποβάλετε στο Θαλή προτάσεις και στον Αρχιμήδη αλλά αυτό το πρόγραμμα είναι το μόνο πρόγραμμα που κόβει τους ομφάλιους και στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση του νέου ανθρώπινου δυναμικού αλλα και στον εμβολιασμό με ανθρώπους από το εξωτερικό. Αλήθεια τέτοια κλαψούρισμα θα είχατε σε call του FP7? Κύριε Πανάρετε μην υποκύπτετε σε πιέσεις του εσωτερικού συστήματος μοιράσματος της πίτας και της λογικής "όλοι από λίγα".

    ReplyDelete
  23. Anonymous9:23 am

    Γιατί δεν δίνετε επιπλέον βαθμούς στους ξένους που θα έρθουν στη χώρα μας για postdoc, παρ' όλο που είχατε υποσχεθεί ότι θα πριμοδοτηθούν;

    ReplyDelete
  24. Anonymous4:02 am

    Αγαπητέ κύριε Πανάρετε,

    Σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών,θα παρακαλούσα να μας ενημερώσετε εάν θα δημοσιευτεί η πλήρης προκύρηξη στα Αγγλικά. Μέχρι στιγμής έχει δημοσιευτεί στην Αγγλική μια περίληψη μίας (1) σελίδας Α4, όπου η χρησιμοποίησή της για προσέγγιση ξένων συνεργατών υψηλού επιπέδου στερείται σοβαρότητας.
    Επιπλέον θα ήθελα να σας ρωτήσω για τους ίδιους λόγους προσέγγισης, και το χρονοδιάγραμμα, κατά το Υπουργείο, αξιολόγησης των προτάσεων.

    Με εκτίμηση

    Δ.Ε.

    ReplyDelete
  25. Anonymous12:25 am

    Σχετικά με την πρόσκληση για τους postdocs θα μπορούσατε να μας πληροφορήσετε:
    1) Πόσες προτάσεις κατατέθηκαν;
    2) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η 1η φάση αξιολόγησης;
    3) Έχει δοθεί κάποιο deadline για την ολοκλήρωσή της και ποτέ αναμένεται να γίνει η πρόσκληση για τη 2η φάση;

    ReplyDelete