ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θα συζητηθεί η με αριθμό 85/5-10-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίου Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με την επίλυση του προβλήματος της στέγασης όλων των φοιτητών του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα κλπ.
Ο κύριος Χαραλάμπους έχει το λόγο προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την επίκαιρη ερώτησή του.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος ότι ξέρετε ότι τις τελευταίες δέκα μέρες η φοιτητική κοινότητα στην Κέρκυρα είναι ανάστατη και κατ’ επέκταση βέβαια και η κερκυραϊκή κοινωνία. Όλοι είναι ανάστατοι γιατί εκεί που περίμεναν να συνεχιστεί η μέχρι τότε πολιτική του Πανεπιστημίου να ικανοποιεί όλες τις αιτήσεις των φοιτητών για στέγαση, όχι μόνο δεν έγινε αυτό αλλά εντελώς ξαφνικά ο κύριος Πρύτανης εξέδωσε τη λίστα αυτών που γίνονται δεκτοί. «Φοιτητικές εστίες» είναι τρόπος του λέγειν διότι στην Κέρκυρα δεν υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε ξενοδοχεία μένουν. Όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν οι νέες αιτήσεις, αλλά και από τους παλιούς περίπου διακόσιοι είκοσι φοιτητές πετάχτηκαν έξω από τα ξενοδοχεία. Βέβαια μπροστά στην αποφασιστικότητα των φοιτητών ο κύριος Πρύτανης ανέκρουσε πρύμναν προσωρινά και έδωσε εντολή στα ξενοδοχεία να μην εκδιωχθούν οι φοιτητές μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Μετά την ερώτηση έχουμε και επί τα χείρω εξελίξεις. Όχι μόνο συνέχισαν αυτή την πολιτική, αλλά από το ένα διακόσια που πλήρωναν πέρσι για τη στέγαση των φοιτητών, έγινε εισήγηση -και έγινε αποδεκτή από τη Σύγκλητο- να κοπεί και το 20% με αποτέλεσμα άλλοι περίπου διακόσιοι φοιτητές να εκδιωχθούν. Έτσι ενώ φέτος υπήρχαν περίπου εννιακόσιες αιτήσεις, όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν αυτές αλλά περίπου πεντακόσιες από τις εννιακόσιες αιτήσεις απορρίφθηκαν.
Εμείς ζητάμε από το Υπουργείο έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ούτως ώστε και οι εννιακόσιες τόσες αιτήσεις να ικανοποιηθούν και να ληφθούν άμεσα μέτρα ούτως ώστε να χτισθεί και στην Κέρκυρα μια σύγχρονη φοιτητική εστία που να πληροί όλα τα δεδομένα μιας σύγχρονης φοιτητικής εστίας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Την ερώτηση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Πανάρετος, ο οποίος έχει και το λόγο.
Ορίστε, κύριε Πανάρετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω ότι με τις διευκρινίσεις που δώσατε σήμερα στην ερώτησή σας, τοποθετείτε την ερώτηση, κατά ένα μέρος της, στο σωστό πλαίσιο. Δηλαδή, δεν έχουν πεταχτεί έξω οι φοιτητές, όπως αντιλαμβάνομαι από την ενημέρωση από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει η Επιτροπή Στέγασης, στην οποία συμμετέχουν και φοιτητές, για να καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν όσοι θα έχουν στέγαση με κρατική επιχορήγηση.
Γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι στη φοιτητική εστία στην Κέρκυρα υπάρχουν εβδομήντα έξι δωμάτια τα οποία είναι υψηλών προδιαγραφών, είναι δωμάτια στα οποία μένει μόνο ένας φοιτητής και δωμάτια στα οποία το καλοκαίρι, σε διεθνή συνέδρια, φιλοξενούνται και επιστήμονες.
Επίσης, γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι θα γίνει η επιλογή μελετητή για τη δημιουργία μιας νέας φοιτητικής εστίας στην Κέρκυρα με εβδομήντα πέντε δωμάτια εξίσου υψηλής ποιότητας.
Στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας φιλοξενούνται, με κρατική χρηματοδότηση, πεντακόσιοι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η χρηματοδότηση για το 2010 για τη φοιτητική στέγαση και σίτιση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι 3.500.000 ευρώ. Είναι ένα υψηλό ποσό. Και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που περνάει η χώρα, πιστεύω ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Πανάρετο.
Ο κ. Χαραλάμπους έχει το λόγο για δευτερολογία, προκειμένου να απαντήσει στον Υπουργό.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υφυπουργέ, η Επιτροπή Στέγασης συνήλθε χθες και απέρριψε, βέβαια, το να μπουν κριτήρια.
Εδώ θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση και να σας πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι παιδιά που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, αυτών των οικογενειών που με την αντιλαϊκή πολιτική της η Κυβέρνηση έχει πλήξει στο χείριστο βαθμό. Υπάρχει ουσιαστικά θέμα επιβίωσης. Αν λάβουμε υπόψη ότι η Κέρκυρα είναι και από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας, γιατί είναι μία τουριστική περιοχή, καταλαβαίνετε ότι ουσιαστικά εάν δεν υπάρχει στέγαση για τους φοιτητές, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.
Κοιτάξτε: Οι φοιτητές στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αυτή τη στιγμή είναι περίπου τρεις χιλιάδες. Κι εσείς λέτε ότι περίπου πεντακόσιοι θα στεγαστούν. Ήδη υπάρχει το φαινόμενο να έχουν έρθει στην Κέρκυρα ελάχιστοι πρωτοετείς. Και υπάρχει ο ενδεχόμενος κίνδυνος, λόγω της ακρίβειας κι εφόσον δεν βρουν στέγη από το Πανεπιστήμιο, να μην προσέλθουν. Και υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι πετιούνται έξω από τις εστίες, διότι εργάζονται και γι’ αυτό καθυστερούν ένα λογικό χρονικό διάστημα να πάρουν το πτυχίο τους.
Το 40% των φοιτητών της Κέρκυρας εργάζεται, κύριε Υπουργέ.
Για όλα αυτά εσείς μας δίνετε την απάντηση ότι υπάρχει μία σύγχρονη –μία υποτυπώδης λέω εγώ- εστία για εβδομήντα τέσσερα άτομα, τη στιγμή που στα ξενοδοχεία συστεγάζονται –γι’ αυτό και στην ερώτησή μας λέμε ότι δεν πληρούνται όροι υγιεινής και ασφάλειας- δύο και τρεις φοιτητές σε κάθε δωμάτιο.
Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται μια σύγχρονη, υψηλής στάθμης, αποκλειστικά δημόσια παιδεία και μέσα σε αυτά τα πλαίσια βέβαια πρέπει να υπάρχουν και σύγχρονες φοιτητικές εστίες.
Η Κυβέρνηση με την αντιλαϊκή πολιτική οδηγεί μάζες του ελληνικού λαού κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επομένως με τον ίδιο τρόπο αν δεν στηριχθούν οι φοιτητές, πάρα πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Ίσως να είναι αυτό το ζητούμενο, αυτό το οποίο επιδιώκετε εσείς: το πρώτο βήμα για τον «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση, που λέτε. Όταν οι φοιτητές δεν θα μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν, μαζικά θα εγκαταλείψουν την εκπαίδευση. Το δεύτερο βήμα είναι να πείτε ότι τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν έχουν φοιτητές και άρα, συμπτύσσονται ή κλείνουν.
Εμείς είμαστε διαμετρικά αντίθετοι. Ζητούμε -και μέσα από τους αγώνες θεωρώ ότι το φοιτητικό κίνημα θα το κατακτήσει- να υπάρχει πράγματι δωρεάν δημόσια παιδεία σε όλες τις βαθμίδες και βέβαια σύγχρονες φοιτητικές εστίες, στις οποίες οι φοιτητές όχι μόνο να μένουν, αλλά και να σιτίζονται, όπως επίσης ζητάμε να υπάρχει και δωρεάν μεταφορά των φοιτητών.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους.
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Πανάρετος έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να ζητήσω από τον κ. Χαραλάμπους να μην μονοπωλεί εκείνος και το κόμμα του το ενδιαφέρον για τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Αποδείξτε το όμως, κύριε Υφυπουργέ! Κόψατε 30% από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Οι περικοπές ήταν σε όλα τα Πανεπιστήμια και δεν έγιναν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ειδικά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Και λοιπόν; Ακόμα χειρότερα!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Επιτρέψτε μου, αν θέλετε.
Η χώρα περνάει μια δύσκολη περίοδο και περιμένει και από τα Πανεπιστήμια και από τα ΤΕΙ να συμβάλουν σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών.
Η τοποθέτηση που κάνατε νομίζω ότι είναι υπερβολική και μου δημιουργεί μια εντύπωση συνωμοσιολογίας: Ισχυρίζεσθε ότι θέλουμε να φύγουν οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο, ώστε στη συνέχεια να κλείσουμε το Πανεπιστήμιο. Είναι μια υπερβολή, νομίζω, σε μια γενικότερη προσέγγιση που έχετε στο να θεωρείτε ότι οτιδήποτε κάνει είναι η Κυβέρνηση είναι εναντίον των λαϊκών στρωμάτων και εσείς είστε οι αποκλειστικοί προστάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας, απλώς θέλω να σας παρακαλέσω να μην αμφισβητείτε και εσείς τις δικές μας τις προθέσεις. Να μας κάνετε κριτική εκεί που νομίζετε ότι κάνουμε κάτι στραβό.
Έρχομαι στο συγκεκριμένο θέμα τώρα. Έχετε μια άποψη, την οποία την αποτυπώνετε και στην ερώτησή σας, όλοι οι φοιτητές να έχουν δωρεάν σίτιση και στέγαση. Μακάρι να μπορούσαμε. Αν μου πείτε μια χώρα στο κόσμο που παρέχει σε όλους τους φοιτητές, είτε είναι στα πρώτα χρόνια των σπουδών τους, είτε έχουν περάσει οκτώ ή δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, είτε είναι από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό δωρεάν, σίτιση και στέγαση θα είχε ενδιαφέρον να δούμε με βάση ποια οικονομική προσέγγιση το επιτυγχάνει.
Τι κάνουμε φέτος που νομίζω ότι είναι σωστό- και ελπίζω να βοηθήσετε σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν έχετε λόγο να μην βοηθήσετε. Λέμε ότι με αυτά που υπάρχουν –εσείς λέτε ότι είναι λιγότερα από όσα πρέπει, εμείς λέμε λίγα είναι, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι- να γίνει ένας καλύτερος τρόπος επιλογής αυτών που μένουν στις εστίες. Να δούμε, δηλαδή, ποιος έχει πιο πολύ ανάγκη για να μείνει στις εστίες.
Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, όπως θα το γνωρίζετε, να υπάρχουν άτομα –υπήρχαν, τα βρήκαμε, φάνηκε- τα οποία είναι στις εστίες δεκαοκτώ χρόνια. Έχουν το δωμάτιο της εστίας για δεκαοκτώ χρόνια.
Έρχομαι εγώ και σας λέω: Ένα παιδί μια πολύτεκνης οικογένειας, που η οικογένειά του έχει οικονομικό πρόβλημα και είναι πρωτοετής, δεν δικαιούται να διεκδικήσει την παραμονή στην εστία;
Δεν πρέπει, λοιπόν, να μπουν κάποια κριτήρια με βάση τα οποία αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη ή περισσότερη ανάγκη –γιατί δεν είναι μόνο αυτοί που μπαίνουν στις εστίες- να διεκδικήσουν την παραμονή τους στις εστίες;
Γι’ αυτό το λόγο ένα πράγμα που λέμε φέτος είναι να μπουν κριτήρια και εγώ σας ζητώ, αν θέλετε, να συμβάλλετε και σεις σε αυτά τα κριτήρια. Εάν προτείνετε κριτήρια, τα οποία είναι καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε και εσείς –και επιτρέψτε μου αυτή την αναφορά- δεν έχετε κανένα λόγο και ως κόμμα και ως ιδεολογία να μην υπάρχουν κριτήρια στις εστίες. Βοηθήστε μας, λοιπόν, να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση και με αυτά που είναι διαθέσιμα, θα έχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εστιών, προς όφελος εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Sunday, October 10, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment