Η εισήγηση της Υπουργού Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο (4/3/10)
Μέρος Α’
Από το Σήμερα…..
στο Νέο Σχολείο με Πρώτα το Μαθητή
Επιγραμματικά…..
ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ… ΤΟΙΧΟΥΣ!
1. ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ. Είναι η νέα αντίληψη στο νέο σχολείο που οραματιζόμαστε. Ξεκινάμε από το άλφα, όπως λέμε ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Προσαρμόζουμε το ελληνικό σχολείο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, βάζοντας στο επίκεντρο τη βασική αυτή κατευθυντήρια επιλογή της πολιτικής μας. Οι επιλογές, οι ρυθμίσεις, οι επενδύσεις, οι αποφάσεις μας αφορούν πρώτα από όλα την ποιότητα της εκπαίδευσης δηλαδή στο αποτέλεσμα για τον μαθητή
2. ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ. Τα παιδιά μας, οι νέοι και οι νέες μας, βρίσκονται μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις που αφορούν το μέλλον τους. Για να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία, για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, χρειάζονται πολύ ευρύτερες γνώσεις και δεξιότητες απ’ ό,τι χρειάστηκαν ποτέ στο παρελθόν. Τα εφόδια που θα πάρουν από το σχολείο σήμερα, θα είναι οι αυριανές ευκαιρίες τους για κοινωνική πρόοδο και επιτυχία. Και αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές, θρησκευτικές ή πολιτισμικές διακρίσεις και ανισότητες.
3. Το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ απαιτεί ανασχεδιασμό σε βάθος. Με νέα αναλυτικά προγράμματα, νέες διδακτικές μεθόδους, καινοτόμες δράσεις, πολιτιστική ζωή και με σύγχρονα ψηφιακά εκπαιδευτικά μέσα.
4. Το Νέο Σχολείο είναι πρώτα απ’ όλα ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ…ΤΟΙΧΟΥΣ! Ένα σχολείο ανοικτό στις ιδέες, και στην κοινωνία, στην γνώση και το μέλλον, που αξιοποιεί κάθε σύγχρονο εργαλείο. Ο διαδραστικός πίνακας, το ηλεκτρονικό βιβλίο, το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, ο προσωπικός μαθητικός υπολογιστής:
- διευρύνουν τους ορίζοντες κάθε μαθητή και μαθήτριας,
- καταργούν τα σύνορα της γνώσης,
- διευκολύνουν την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό,
- συνδράμουν στο να ολοκληρώνεται η μαθητική διαδικασία στο σχολείο, ώστε «η τσάντα να μένει στο σχολείο»,
- εμπλουτίζουν τον μαθητικό βίο με δραστηριότητες εκπαιδευτικού παιχνιδιού και δημιουργικές εργασίες.
5. Το Νέο Σχολείο κτίζεται με θεμέλια στο νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Επικεντρώνουμε στην πραγματική μαθητική ζωή, έτσι όπως αυτή ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και συνεχίζεται στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δεν επικεντρώνουμε στις εισαγωγικές εξετάσεις όπως συνέβη αρκετές φορές μέχρι σήμερα, - χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα - αλλά εκεί που μπαίνουν βάσεις της μάθησης. αλλά και του νέου τρόπου πρόσβασης στα ΑΕΙ.
6. ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ, το Νέο Σχολείο θα πετύχει τους στόχους του. Το Νέο Σχολείο δίνει έμφαση στη συνάρθρωση, τη συνέργεια και τον συντονισμό μεταξύ των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ισχυροποιείται ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαδικασία αναβάθμισης του σχολείου, με πρωτοβουλίες αυτενέργειας και κίνητρα καινοτομίας, με τις γνώσεις που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στην υψηλή αποστολή του και με αντίστοιχο υψηλό κύρος, θέση στην κοινωνία και αμοιβή.
7. ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Το Νέο Σχολείο καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση στο Μαθητή. Η εξοικονόμηση ενέργειας, Η υγιεινή διατροφή, η φροντίδα και ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ικανότητα αξιοποίησής του με βιώσιμο τρόπο περνάει από τη βιωματική γνώση και το «παιχνίδι» του μαθητή με τη φύση που μετατρέπεται σε προστασία και αγάπη για αυτήν.
8. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ , σε αρμονική σύνδεση με τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης. Το νέο σχολείο συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι το σχολείο όπου θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο έχουν όλοι: οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι ίδιοι οι μαθητές, η τοπική αυτοδιοίκηση. Η νέα διοικητική δομή της Χώρας, αποτελεί την βάση για μια νέα σχέση παιδείας και τοπικής κοινωνίας, με μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του Συντάγματος.
9. ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κεντρική προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Η εκπαίδευση παραμένει προτεραιότητα στον προϋπολογισμό, παρά την εξαιρετικά αρνητική και δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία. Η επιλογή αυτή αντανακλά τη βαθιά μας πεποίθηση πως το κλειδί, για την αναπτυξιακή προοπτική, την συνολική και ατομική πρόοδο είναι η παιδεία.
Α1. Η Σκληρή Πραγματικότητα του Νέου Σχολείου
Το σχολείο σήμερα μοιάζει συχνά με χώρο καταναγκαστικού έργου όπου λείπει η χαρά της μάθησης, της έρευνας και ανακάλυψης, της δημιουργίας. Το σχολείο έχει υποβιβαστεί από τις απαιτήσεις μιας στεγνής γνώσης με υπερφορτωμένο πρόγραμμα, που στις μικρές τάξεις γεμίζει την τσάντα των μαθητών με μεγάλο βάρος και στις μεγαλύτερες, τους επιβάλλει ένα εξαντλητικό ωράριο. Έτσι περιορίζεται ο δημιουργικός χρόνος στο σχολείο αλλά και ο ελεύθερος χρόνος. Μετά τη λήξη της «σχολικής μέρας» ο μαθητής συνεχίσει τη δουλειά του σχολείου, ενώ παράλληλα κάνει δεύτερη βάρδια σε φροντιστήρια και σε οργανωμένα ιδιωτικά μαθήματα αθλητισμού, καλλιτεχνικών κ.τ.λ.
Οι εκπαιδευτικοί βιώνουν ένα επαγγελματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από άγχος, αίσθηση απαξίωσης και μια επιφυλακτικότητα απέναντι στην καινοτομία. Τρέχοντας να καλύψουν την ύλη του ενός και μοναδικού βιβλίου, που σε πολλές περιπτώσεις δεν το θεωρούν ικανοποιητικό, χωρίς εναλλακτικό εκπαιδευτικό υλικό, μέσα, νέες τεχνολογίες, καθώς και επαρκή παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση και επιμόρφωση βλέπουν να περιορίζεται ο ρόλος τους σε αυτόν του απλού διεκπεραιωτή εκπαιδευτικών εντολών και κατευθύνσεων. Και αυτά όταν οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα για την ποιότητα της εκπαίδευσης, παρότι το κύρος και η αμοιβή τους δεν είναι ανάλογα της υψηλής ευθύνης του επαγγέλματός τους.
Οι γονείς υφίστανται την πίεση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το παιδί τους στο σχολείο και τα βιώνουν από τη δική τους πλευρά. Αναγκάζονται να αφιερώνουν σημαντικό μέρος του οικογενειακού χρόνου στο «διάβασμα των παιδιών» και στο πηγαινέλα στα φροντιστήρια και τα άλλα ιδιωτικά μαθήματα. Υφίστανται την δυσβάστακτη επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό και επηρεάζεται η σχέση του γονέα με το παιδί του, όταν υποχρεώνεται να αναλάβει και καθήκοντα άμεσης διδασκαλίας. Μια κατάσταση που ευρύτερα δημιουργεί πρόσθετες κοινωνικές ανισότητες που αντικατοπτρίζουν όχι μόνο οικονομικές αλλά και μορφωτικές και πολιτιστικές διαφορές.
Οι τοπικές κοινωνίες παραμένουν απομονωμένες από το σχολείο, το οποίο αδυνατεί να προσαρμοστεί και να αξιοποιήσει τοπικά χαρακτηριστικά. Στους γονείς δεν δίνεται φωνή και – με ευθύνη και των ίδιων - απουσιάζει η ενεργητική συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση της σχολικής ζωής.
Ο μαθητής υφίσταται τις συνέπειες. Όλα τα παραπάνω έχουν συμβάλλει ώστε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα όχι μόνο να συντηρεί και να αναπαράγει ανισότητες αλλά και να μην είναι ανταγωνιστικό τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο διεθνή χώρο. Οι μέτριες επιδόσεις, αφενός του εκπαιδευτικού συστήματος σε σχέση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ET 2010) και αφετέρου των ελλήνων μαθητών σε διεθνείς αξιολογήσεις όπως αυτή της PISA, καθώς επίσης η χαμηλότατη θέση της Ελλάδας ως προς τη χρήση της τεχνολογίας και το φαινόμενο της αποδημίας ελλήνων επιστημόνων, δημιουργούν μια απογοητευτική εικόνα απόδοσης του ελληνικού σχολείου. Αυτό θα αλλάξει. Είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία για αλλαγές και βαθιές τομές, σωστά μελετημένες και ιεραρχημένες.
Α2. Ένα Νέο Σχολείο με τον Μαθητή στο Επίκεντρο – Οι Στόχοι Μας
Η πρόταση μας για ένα Νέο Σχολείο βασίζεται στις προεκλογικές και προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, έχει ενσωματώσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βελτίωση των Ικανοτήτων για τον 21οΑιώνα (Ιούλιος 2008), και έχει λάβει υπόψη τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νοέμβριος 2009) αλλά και τις μελέτες αξιολόγησης που έγιναν σε ένα βαθμό από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο..
Το Νέο Σχολείο έχει στόχο την προετοιμασία των νέων γενιών ώστε να μπορούν:
· να πατούν στέρεα πάνω σε αξίες και αρχές που κάνουν κάθε νέο «πάνω απ’ όλα ΑΝΘΡΩΠΟ»
· να συνεχίζουν να αποκτούν γνώσεις σε όλη τη διάρκεια του βίου,
· να συμμετέχουν με επιτυχία στην οικονομική ζωή και να έχουν ευκαιρίες κοινωνικής ανόδου,
· να ασκούν το ρόλο του υπεύθυνου πολίτη,
· να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή,
Στο Νέο Σχολείο οι μαθητές θα αναπτύσσουν ταυτόχρονα αυτόνομη δράση, συλλογικό κοινωνικό πνεύμα, και περιβαλλοντική συνείδηση και έτσι: .
(α) Ο Μαθητής γίνεται «μικρός διανοούμενος». Αποκτά Μεγαλύτερη ικανότητα και άνεση στην χρήση, προφορικά και γραπτά, της ελληνικής γλώσσας. Έρχεται σε επαφή με το λογοτεχνικό πλούτο, το θέατρο , τη μουσική, την ιστορία και το πολιτισμό γενικότερα.
(β) Ο Μαθητής γίνεται «μικρός Επιστήμονας. Αποκτά γνωστική επάρκεια στον χειρισμό των μαθηματικών εννοιών, την εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή, και παράλληλη ανάπτυξη της μαθηματικής λογικής και αφαιρετικής ικανότητας. Κατακτά αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες στις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία.
(γ) Ο Μαθητής γίνεται «μικρός ερευνητής» . Αποκτά ποιότητα και ταχύτητα στην ανάλυση και στη σκέψη, επάρκεια στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ώστε με κριτική ικανότητα να μπορεί να επιλέγει μέσα από την πληθώρα πληροφοριών και γνώσεων που έχει πλέον στην διάθεση του.
(δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσομαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων γλωσσών που τον εξοικειώνουν με άλλες κουλτούρες, ευνοούν την ευρωπαϊκή και διεθνή επικοινωνία, και αποτελούν εφόδια επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Με την βοήθεια του δάσκαλου και της τεχνολογίας, η γλωσσομάθεια μετατρέπεται από προσόν για λίγους, σε εργαλείο για όλους.
(ε) Ο Μαθητής κατακτά το «Μαθαίνω πώς να μαθαίνω», και δίνεται τέλος στο «μαθαίνω απ’ έξω», με νέες διδακτικές μεθόδους, εκπαιδευτικά υλικά και ψηφιακά εργαλεία
(ζ) Ο Μαθητής γίνεται συνειδητός Ελληνας Πολίτης - Πολίτης του κόσμου. Ο μαθητής ενδυναμώνει την ελληνική ταυτότητα και συνείδηση με βάση τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, τον σεβασμό και αναγνώριση των άλλων. Με γνώση και υπερηφάνεια για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μαθαίνει να ζει και προοδεύει μέσα στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον, μέσα και έξω από την χώρα.
Στο Νέο Σχολείο, γίνεται μεγαλύτερη εξατομίκευση της διδασκαλίας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή και μαθήτριας και προωθείται η Ενεργητική συμμετοχή τους στις δραστηριότητες μάθησης αντί της παθητικής παρακολούθησης.
Στο Νέο Σχολείο υπηρετούνται οι εκπαιδευτικοί στρατηγικοί στόχοι, κοινοί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως:
· η προώθηση της δια βίου μάθησης,
· βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης,
· προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά,
· ενίσχυση της καινοτομίας, δημιουργικότητας και επιχειρηματικού πνεύματος.
Οι στρατηγικοί στόχοι στο πλαίσιο του νέου σχολείου υποστηρίζονται με:
§ Διασφάλιση της πρόσβασης στην προσχολική εκπαίδευση και αύξηση της συμμετοχής από την ηλικία των 4 ετών
§ Διασφάλιση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
§ Μείωση του ποσοστού μαθητών που τελειώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση με χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες.
§ Μείωση του ποσοστού της σχολικής διαρροής από τη υποχρεωτική εκπαίδευση.
§ Πιστοποίηση των γνώσεων ξένης γλώσσας και χρήσης Η/Υ
§ Δραστική αύξηση του ποσοστού των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη διδασκαλία.
Μέρος Β’
Άμεσες Οριζόντιες Δράσεις
Β1. Ψηφιακό Σχολείο – Επτά Άξονες Λειτουργίας
Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν το βασικό εργαλείο στην εξυπηρέτηση των στόχων του Νέου Σχολείου. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν, με την αναβάθμιση των υπαρχόντων δικτύων και η δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού περιβάλλοντος για μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα εξασφαλίζει ένα καλύτερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, είναι η βασική προϋπόθεση. Το εγχείρημα απαιτεί σχέδιο και ταχύτητα γιατί τόσο οι υποδομές όσο και η επένδυση στο εκπαιδευτικό δυναμικό είναι χρόνια πίσω από τις χώρες με υψηλές αποδόσεις. Επιτέλους να αποδώσουν τα πολλά χρήματα που έχουν δαπανηθεί αποσπασματικά και τυχαία
Η στρατηγική για τη ψηφιακή λειτουργία του Νέου Σχολείου διαρθρώνεται σε επτά άξονες:
1. Ευρυζωνικότητα παντού και εξοπλισμός σε κάθε τάξη ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο ως βασικό δικαίωμα και απαραίτητο εφόδιο για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και δικτύων που θα περιλαμβάνουν διαδραστικούς πίνακες και δίκτυα υπολογιστών σε κάθε σχολείο. Άμεσα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πιλοτικά της Πρωτοβάθμιας. Δυνατότητα υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Στόχος η σταδιακή αναβάθμιση από το 2010 της ευρυζωνικότητας σε 24 Mbps για όλα τα σχολεία και μέχρι τέλους του έτους η ένταξη 1.350 σχολείων στο δίκτυο Οπτικών Ινών.
2. Πύλη πληροφόρησης κάθε λεπτό για κάθε γονιό, μαθητή και εκπαιδευτικό. Δημιουργία πύλης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου και των περιφερειακών μονάδων, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες «Μιας Στάσης». Δηλαδή εξατομικευμένη ψηφιακή πληροφόρηση, ενημέρωση και διοικητική εξυπηρέτηση, προς τους γονείς, τους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Ενοποιούνται και αξιοποιούνται υπερκαλυπτόμενες και ασύμβατες ψηφιακές εφαρμογές (e-school, survey, e-data κλπ) Εξασφαλίζεται δυνατότητα αποτίμησης και αξιολόγησης των υπηρεσιών εκπαίδευσης μέσω της επεξεργασίας των στοιχείων που θα συλλέγονται από το σύστημα. Στόχο αποτελεί η ολοκλήρωση του έργου στα επόμενα 3 χρόνια.
3. Ενίσχυση στον εκπαιδευτικό. Ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού ώστε να αξιοποιήσει ο ίδιος τις δυνατότητες που του παρέχει η διαρκής εξέλιξη της Τεχνολογίας – Πληροφορίας – Επικοινωνίας (ΤΠΕ), για την διευκόλυνση και αναβάθμιση της ποιότητας του έργου του. Ολοκλήρωση της Επιμόρφωσης του συνόλου των εκπαιδευτικών με αρχή τον Σεπτέμβριο του 2010.
4. Μάθημα χωρίς σύνορα με ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ανάπτυξη ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών περιβαλλόντων με τη μορφή μιας ενιαίας ψηφιακής εκπαιδευτικής βιβλιοθήκης. Όλα τα υπάρχοντα σχολικά βιβλία, σχέδια μαθημάτων για τους εκπαιδευτικούς και ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές για τους μαθητές για κάθε μάθημα, σε κάθε τάξη στο Γυμνάσιο και το Λύκειο αλλά και στο Δημοτικό ψηφιοποιούνται. Δυνατότητα πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό από το σχολείο και από το σπίτι ώστε οι μαθητές, να μελετούν, να εκπονούν και να παραδίδουν τις εργασίες τους ηλεκτρονικά. Ενσωμάτωση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη και ψηφιακή τηλεόραση, των βέλτιστων παραδόσεων για κάθε μάθημα και υπάρχοντος ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Επιπλέον παροχή δυνατότητας στο μαθητή να ενημερώνεται με ανακοινώσεις για γεγονότα του σχολείου. Αντίστοιχα, ο εκπαιδευτικός θα μπορεί ψηφιακά να αναθέτει εργασίες για το μάθημα, να αξιολογεί την γνώση με διαγωνίσματα, να παρακολουθεί και να βαθμολογεί τις εργασίες των μαθητών αλλά και να τηρεί ημερολόγιο του μαθήματος. Στόχος, με αρχή από το 2010 να υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που θα αναρτάται σταδιακά και θα καλύπτει το σύνολο των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου. Προβλέπεται και η σταδιακή ένταξη του υλικού για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Στόχος η χρήση εναλλακτικών μέσων και πιλοτική χρήση του e-book.
5. Νέα μέσα – νέα προγράμματα. Μετασχηματισμός του υπάρχοντος Προγράμματος Σπουδών, ώστε να αξιοποιούνται νέες διδακτικές και μαθησιακές πρακτικές, καθώς και τα νέα ψηφιακά περιβάλλοντα και μέσα. Συνεργασία με την Ψηφιακή Τηλεόραση για αναμετάδοση ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών μαθημάτων από τη διδασκαλία μέχρι το πείραμα. Δημιουργία παραδειγμάτων ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών σεναρίων και παροχή εργαλείων για την κατασκευή μαθησιακών δραστηριοτήτων για όλα τα μαθήματα σε Γυμνάσιο και Λύκειο.
6. Ενίσχυση του ρόλου της ειδικής αγωγής με την ανάπτυξη και διασφάλιση τις πρόσβασης στο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και τις υποδομές ανεξάρτητα από δυσκολίες κίνησης, όρασης, ακοής ή και άλλης μορφής δυσκολίας (π.χ. δυσλεξία, αυτισμός) στη μάθηση. Στόχος η ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών σε όλα τα ειδικά σχολεία μέχρι το 2013 και η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με αρχή το 2010.
7. Δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης και εποπτείας. Νέα εργαλεία για την Προώθηση της αριστείας ώστε να ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα και η καινοτομία στη χρήση των ΤΠΕ στο σχολείο, σε όλους τους επιμέρους τομείς: διδακτική, πολιτισμό, περιβάλλον κλπ. Ψηφιακή υποστήριξη της συνεργασίας του γονιού και της εκπαιδευτικής κοινότητας και πιστοποίηση. Θεσμοθέτηση της ανάδειξης των 100 καινοτόμων σχολείων και εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.
Β2. Ο Μαχόμενος Εκπαιδευτικός είναι ο Πρωταγωνιστής Της Αναβάθμισης
Ο εκπαιδευτικός είναι το κλειδί της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του, εάν οι εκπαιδευτικοί δεν δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στην τάξη και δεν αναδεικνύονται ως η πνευματική και ηθική πρωτοπορία της κοινωνίας.
Για αυτό και το Υπουργείο Παιδείας δημιουργώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις του Νέου Σχολείου αναλαμβάνει σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που επαναπροσδιορίζει τη σχέση του εκπαιδευτικού με την εκπαίδευση, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό ως τον πρωταγωνιστή της αναβάθμισης στην εκπαίδευση.
Οι πρώτες βασικές επιλογές μας αφορούν :
1. Στην καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης.
Η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχεται : α) κατά τη διάρκεια των σπουδών και εντάσσεται στο Πρόγραμμα των Τμημάτων με τη μορφή «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής», β) μετά την αποφοίτηση και με βάση όρους και προϋποθέσεις που τίθενται από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με τα ανώτατα ιδρύματα.
2. Σε σχέδιο για την επιμόρφωση:
Ξεκινούμε άμεσα την σταδιακή επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών της χώρας με στόχο την ολοκλήρωση σε μία τριετία.
Η επιμόρφωση εστιάζεται στους τομείς:
α) επιστημονικό αντικείμενο,
β) παιδαγωγικές μέθοδοι,
γ) νέες τεχνολογίες,
δ) στελέχη καθοδήγησης και διοίκησης της εκπαίδευσης.
Τα σχετικά Προγράμματα περιλαμβάνουν τα εξής μέρη:
· Βασικό Σεμινάριο,
· Εκπαίδευση από Απόσταση,
· Σεμινάριο Ανατροφοδότησης.
Η διάρκεια των επιμορφωτικών προγραμμάτων υπολογίζεται σε 200 ώρες εκ των οποίων 50 ώρες κατά πρόσωπο και 150 ώρες εξ αποστάσεως. Και θα υλοποιηθούν από μεγάλο αριθμό εκπαιδευτών / πολλαπλασιαστών που θα επιλεγούν με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.
3. Στη διασφάλιση ενός αντικειμενικού και ενιαίου τρόπου επιλογής και πρόσληψης εκπαιδευτικών με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.
Η πρόσληψη του νέου εκπαιδευτικού προσωπικού συναρτάται άμεσα με την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, την προσφορά στον μαθητή, αλλά και την αποδοτικότητα των πόρων που διατίθενται για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Κρίνεται επομένως αναγκαία η αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων με βασικούς στόχους:
· Τον εξορθολογισμό του συστήματος με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό που προσδιορίζονται τόσο από τα διεθνώς ισχύοντα όσο και από τις ιδιομορφίες της χώρας και
· Την εμπέδωση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Έτσι, η εισαγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα προβλέπεται :
· Με βάση τα κενά των σχολικών μονάδων
· Μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών που θα διαθέτουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης
· Με πρόσληψη από το Υπουργείο Παιδείας σε επίπεδο Δ/νσης Εκπ/σης , με βάση την επιτυχία του στον ΑΣΕΠ, συνυπολογίζοντας την προϋπηρεσία και τις μεταπτυχιακές σπουδές.
· Με μεταβατική περίοδο για γρήγορη αλλά ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα.
4. Τη μετάθεση μόνον σε πραγματικά οργανικά κενά.
Η πολιτεία οφείλει να καλύπτει, κάθε φορά, τα οργανικά κενά με μόνιμους διορισμούς. Πρόβλημα προκύπτει όταν τα κενά που δίνονται είναι πλασματικά. Το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί με την ενεργοποίηση και ευθύνη των Διευθύνσεων σε επίπεδο Νομού και την εκπόνηση οργανογραμμάτων που θα αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες. Θα προχωρήσει επίσης η επανακατάταξη των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων στις οποίες οι εκπαιδευτικοί θα έχουν υψηλή μοριοδότηση υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπηρετούν εκεί.
5. Την εφαρμογή του κανόνα πως «κανένας εκπαιδευτικός δεν θα μετακινείται εάν δεν υπάρχει ο αντικαταστατής του».
Επιπροσθέτως, για τις αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Παιδείας, οι θέσεις θα προκηρύσσονται αμέσως μετά τις μεταθέσεις. Στην προκήρυξη θα αναφέρονται:
- Ο αριθμός των θέσεων προς κάλυψη, κατά υπηρεσία ή φορέα
- Τα συγκεκριμένα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι,
- Ο χρόνος της απόσπασης .
Θα προβλέπεται επίσης ότι
- Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας θα μπορούν νααποσπασθούν σε άλλα σχολεία αλλά όχι σε υπηρεσίες.
- Εθελοντική μετάταξη εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις
6. Την ενεργοποίηση του θεσμού του «Δόκιμου εκπαιδευτικού».
Η ομαλή προσαρμογή των νέων εκπαιδευτικών στις συνθήκες της σχολικής ζωής και ιδιαίτερα στις συνθήκες της τάξης αποτελεί σοβαρή πρόκληση για το εκπαιδευτικό σύστημα. Προκειμένου ο απόφοιτος του πανεπιστημίου να μετατραπεί σε λειτουργό της εκπαίδευσης χρειάζεται ο νέος εκπαιδευτικός να υποστηριχθεί ώστε να αποδώσει καλύτερα στο έργο του στη συνέχεια.
Ο εκπαιδευτικός προβλέπεται να διορίζεται ως δόκιμος με διετή θητεία και θα μονιμοποιείται μετά από αξιολόγηση. Η αξιολόγηση μπορεί να καταλήξει:
• Σε πρόταση μονιμοποίησης
• Σε πρόταση μετάταξής του σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας
7. Την καθιέρωση αξιοκρατικού συστήματος επιλογής στελεχών διοίκησης στην εκπαίδευση.
Η ανάγκη αλλαγής του πλαισίου επιλογής στελεχών της διοίκησης στην εκπαίδευση προέκυψε από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την εφαρμογή του υφιστάμενου συστήματος επιλογών, με τις αυξημένες προϋποθέσεις προϋπηρεσίας και έλλειψη κινήτρων.
Με το νέο πλαίσιο, διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση των εκπαιδευτικών στη διαδικασία επιλογής καθώς και η διεύρυνση της βάσης των υποψηφίων. Διασφαλίζονται χαρακτηριστικά και εχέγγυα για αξιοκρατικές επιλογές, αίρονται τα εμπόδια και οι περιορισμοί στη συμμετοχή με ταυτόχρονη αξιοποίηση των ικανοτήτων και γνώσεων που προκύπτουν από την εμπειρία, Καθίσταται υποχρεωτική η επιμόρφωση σε θέματα διοίκησης της Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα υπηρετείται η διαμόρφωση ενός πλαισίου επαγγελματικής εξέλιξης των διοικητικών στελεχών. Προϋπόθεση επιλογής θα είναι η συμμετοχή σε προγράμματα αυτό- αξιολόγησης και αξιολόγησης σε δεύτερη φάση
8.Τη θέσπιση της Αυτο – αξιολόγησης/ Αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας αποτελεί μοναδική διαδικασία διαπίστωσης της θετικής αλλά και της αρνητικής πορείας, και εντοπισμού αδυναμιών. Σε πρώτη φάση ορίζεται ως εσωτερική διαδικασία – ως αυτοαξιολόγηση – που επιδιώκει την ενεργοποίηση των μελών της με στόχο τη βελτίωση των εκπαιδευτικών πρακτικών.
Αυτή αφορά σε τομείς που σχετίζονται με:
- τους Πόρους της Σχολικής Μονάδας (υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό)
- τη Διοίκηση της Σχολ. Μονάδας (συντονισμός σχολικής ζωής, διαμόρφωση-εφαρμογή σχολικού προγράμματος, αξιοποίηση μέσων και πόρων)
- την υλοποίηση του προγράμματος χωρίς απώλεια διδακτικών ωρών.
- το Κλίμα και τις Σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας
- Το συνολικό πρόγραμμα κοινωνικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής δράσης του Σχολείου
- τις Εκπαιδευτικές Διαδικασίες και τις καινοτομικές δράσεις του σχολείου σε όλους τους τομείς
- τα αποτελέσματα (φοίτηση, επίδοση, ατομική-κοινωνική ανάπτυξη μαθητών)
Κάθε σχολείο μπορεί να τροποποιήσει ή να εμπλουτίσει τα πεδία αυτά, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Η Έκθεση Αυτο-αξιολόγησης περιλαμβάνει την αναλυτική παρουσίαση των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων της αυτο-αξιολόγησης και θα συνοδεύεται από συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της.
Μέρος Γ’
Από το «Σχολείο Αγγαρεία»…..
στο Νέο Σχολείο Δημιουργικής Μάθησης Συγκεκριμένα Μέτρα και Πολιτικές
Παράλληλα με τις οριζόντιες δράσεις της ψηφιακής αναβάθμισης και καινοτομίας και της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση του έργου και του κύρους των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί σε ένα πλήθος βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων αλλαγών και παρεμβάσεων, οι οποίες αλληλοσυμπληρούμενες και οργανικά διασυνδεόμενες οδηγούν στο Νέο Σχολείο.
Να υπενθυμίσουμε ότι το νέο Σχολείο είναι ολοήμερο και όλες οι δράσεις λαμβάνουν υπόψη αυτή την προοπτική.
Συγκεκριμένα προχωρούμε στις εξής πρωτοβουλίες :
Γ1. Αλλαγή στα Προγράμματα Σπουδών
Τι ισχύει σήμερα:
Τα Αναλυτικά Προγράμματα που εφαρμόζονται σήμερα, παρά το γεγονός ότι περιγράφουν την υιοθέτηση σύγχρονων αρχών δεν έχουν στην πράξη επιφέρει αλλαγές στο σχολείο. Δεν προκαλούν τον μαθητή να ερευνήσει και να ανακαλύψει τη γνώση αλλά προσφέρουν έτοιμες απαντήσεις προς απομνημόνευση, ενώ δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης πρωτοβουλιών από τον εκπαιδευτικό.
Τί προτείνεται:
Για να γίνει πραγματικότητα και να εκπληρώσει τους στόχους του το Νέο Σχολείο, απαραίτητη είναι η διαμόρφωση νέου Προγράμματος Σπουδών, που να υιοθετεί νέες αρχές οργάνωσης και εφαρμογής του. Ένα πρόγραμμα σπουδών :
Ø Ανοικτό και ευέλικτο ως προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα έχει δυνατότητα παρέμβασης και αυτενέργειας στο περιεχόμενο και μέθοδο διδασκαλίας· ως προς τη διαδικασία σύνταξης όπου συμμετέχουν μάχιμοι εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των επιστημονικών κλάδων και των ειδικών φορέων της πολιτείας· και επίσης ως προς τον μαθητή.
Ø Στοχοκεντρικό, ώστε να περιγράφεται με σαφήνεια η ανάπτυξη των βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και από τις οποίες απορρέει η επιλογή περιεχομένων και διάρθρωσης της ύλης και οι μέθοδοι διδασκαλίας και αξιολόγησης.
Ø Ενιαίο και συνεκτικό από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο ώστε με βάση τους εκπαιδευτικούς στόχους να εξασφαλίζεται η συνέχεια και η σύνδεση της γνώσης μεταξύ των μαθημάτων της τάξης αλλά και από τάξη σε τάξη και βαθμίδα σε βαθμίδα.
Ø Συνοπτικό ώστε να αποτελεί εργαλείο επικοινωνίας και καθοδήγησης της εκπαιδευτικής πράξης, που να είναι προσιτό στους εκπαιδευτικούς αλλά και κατανοητό από τους γονείς. Αυτό σημαίνει ότι η ύλη θα είναι περιορισμένη και θα εξασφαλίζεται η ισορροπία ανάμεσα στα είδη μάθησης. Σημαίνει επίσης ότι η διαδικασία μάθησης ειδικά στις μικρές τάξεις ολοκληρώνεται μέσα στο σχολείο και απαλλάσσεται οι οικογένεια από το άγχος της διδασκαλίας στο σπίτι.
Ø Διαθεματικό με την έννοια ότι προωθούνται και καλλιεργούνται με τρόπο εγκάρσιο οι βασικές δεξιότητες-ικανότητες καθώς και η ανάπτυξη θεμάτων και αξιών σε όλο το εύρος των επιμέρους μαθημάτων,
Ø Παιδαγωγικά διαφοροποιούμενο για να λαμβάνει υπόψη τους διαφο-ρετικούς ρυθμούς μάθησης των μαθητών, τις ιδιαιτερότητες στην τάξη, τις διαφορετικές κοινωνικό-πολιτισμικές αναπαραστάσεις και όλα τα άλλα στοιχεία που καταστούν τη διδασκαλία μια μοναδική, μη-τυποποιημένη διαδικασία.
Πρέπει επίσης να:
Ø Ενσωματώνει στοιχεία της σύγχρονης ζωής ώστε να καλλιεργεί την αποδοχή και την κατανόηση μέσα από τη συλλογικότητα.
Ø Προωθεί νέες μεθοδολογίες που καλλιεργούν το βιωματικό και συνεργατικό τρόπο μάθησης.
Ø Χειραφετεί, αναπτύσσοντας των ικανότητα των μαθητών να παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους με τρόπο αυτόνομο και υπεύθυνο.
Τα Προγράμματα Σπουδών για το νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο θα αναπτυχθούν μέχρι τον Ιούνιο 2011. Στη συνέχεια θα εφαρμοστούν πειραματικά τη σχολική χρονιά 2011-12 σε αριθμό νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Τη σχολική χρονιά 2012-2013 θα γενικευθεί η εφαρμογή στα σχολεία της χώρας. Κατά την πειραματική εφαρμογή θα υπάρξει συνεχής ανατροφοδότηση από τα συνεργαζόμενα πειραματικά-υποδειγματικά σχολεία (το καθεστώς των οποίων επανεξετάζεται) ως προς την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών ενώ προβλέπεται και τελική αξιολόγηση-έρευνα.
Οι αλλαγές στο επίπεδο του Λυκείου είναι οργανικά ενταγμένες στις συνολικές αλλαγές και αναβάθμιση της ποιότητας στις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου οργανώνεται ταυτόχρονα με αυτό της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ενώ παράλληλα οργανώνεται και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναδιοργανώνονται πλήρως οι δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Θα μειωθεί ο σημερινός υψηλός αριθμός μαθημάτων χωρίς να μειωθεί ο συνολικός χρόνος εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ ο περιορισμένος αριθμός γνωστικών αντικειμένων θα αντιστοιχεί σε ορισμένα υποχρεωτικά μαθήματα κορμού και σε μαθήματα επιλογής. Οι εισαγωγικές εξετάσεις θα διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο κεντρικά, αλλά πλέον τα θέματα θα επιλέγονται από σχετική τράπεζα, στην οποία περιλαμβάνεται πληθώρα θεμάτων σταθμισμένης δυσκολίας. Τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ορίζουν τους όρους που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή φοιτητών στα τμήματά τους.
Γ2. Αναβάθμιση στις Διδακτικές Μεθόδους.
Τί ισχύει σήμερα:
Παρά τα κατά καιρούς εξαγγελλόμενα, στην πράξη η υπερφόρτωση της ύλης και τα εγχειρίδια οδηγούν στην μετωπική διδασκαλία, στην αφήγηση και την απομνημόνευση. Ο μαθητής βασικά αξιολογείται πάνω στην δυνατότητα αποστήθισης
Τι αλλάζει:
Τέλος στην αποστήθιση: Από το «τόσες λέξεις ξέχασες», στο «τι κατάλαβες». Προωθούνται μαθητοκεντρικές διδακτικές προσεγγίσεις που αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα του κάθε μαθητή και μαθήτριας καθώς και της κάθε σχολικής τάξης. Κύρια χαρακτηριστικά των νέων παιδαγωγικών τεχνικών που απαιτούνται είναι το πιο ευέλικτο μαθησιακό περιβάλλον, η βιωματική μάθηση, η ενεργητικότερη συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες και στο σχεδιασμό της προσωπικής τους μάθησης, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η μεγαλύτερη εξατομίκευση της διδασκαλίας. Βασικές διδακτικές προσεγγίσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση και σε συνδυασμό μεταξύ τους είναι:
· Η διαθεματική προσέγγιση - ώστε να αλληλοτροφοδοτείται η γνώση
· Τα σχέδια εργασίας – από το «αποστηθίζω» να περάσουμε στο «ερευνώ»
· Η διδασκαλία σε ομάδες – με στόχο το συλλογικό πνεύμα
· Η διαφοροποιημένη παιδαγωγική – που αφορά τις ανάγκες του μαθητή και όχι γενικά της τάξης.
· Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία – που αποτελεί βασικό συντελεστή της νέας πραγματικότητας που είναι το ψηφιακό σχολείο.
Γ3. Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στα Νέα Προγράμματα Σπουδών
Τι ισχύει σήμερα:
Μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί αρκετά προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Από τους ίδιους καταγράφηκαν πολλά προβλήματα στην οργάνωση και το περιεχόμενό τους, τα οποία ελήφθησαν υπόψη.
Τι προτείνεται:
Όπως προκύπτει και από το Πρόγραμμα Γενικής Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που αναλύθηκε στο Κεφάλαιο Β2 δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία για συστηματική, ουσιαστική επιμόρφωση σε θεματικές και αντικείμενα που συνδέονται λειτουργικά με τις αλλαγές στο σχολείο και τις διευκολύνουν.
Ταυτόχρονα όμως προωθείται και η εξειδικευμένη επιμόρφωση για το Νέο Σχολείο. Για πρώτη φορά οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών συνδέονται άρρηκτα με την εξειδικευμένη επιμόρφωση σε αυτά, των εκπαιδευτικών που καλούνται να τα εφαρμόσουν αλλά και ταυτόχρονα να τα συνδιαμορφώσουν. Αντίστοιχα θα υπάρχει επιμόρφωση στις διδακτικές πρακτικές που συνοδεύουν τα προγράμματα.
Η δράση αυτή αξιοποιεί στο μέγιστο τους σχολικούς συμβούλους οι οποίοι επιμορφώνονται ώστε να λειτουργήσουν ως υποστηρικτικές στην εφαρμογή των νέων διδακτικών προσεγγίσεων απαραίτητων για την επιτυχία των νέων προγραμμάτων σπουδών.
Η επιμόρφωση θα ξεκινήσει τουλάχιστον εξη μήνες πριν την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών και με το ρυθμό που αυτά αρχίζουν να υλοποιούνται. Εκτιμάται ότι θα είναι διάρκειας 180 ωρών περίπου, κυρίως με την φυσική παρουσία των εκπαιδευομένων αλλά και από απόσταση.
Η στοχευμένη και μεγάλης κλίμακας αυτή επιμόρφωση θα δώσει σταδιακά τη θέση της σε άλλες μορφές επιμόρφωσης που θα ενθαρρύνουν κύρια την ενδοσχολική επιμόρφωση με βάση τις ανάγκες μικρών ομάδων ή και μεμονωμένων σχολικών μονάδων.
Γ4. Το Τεχνολογικό Σχολείο σε σύνδεση με την τοπική ανάπτυξη
Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα που αφορά άμεσα το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας , την περιβαλλοντική διάσταση στα τεχνικά επαγγέλματα και την σχέση του σχολείου με την τοπική οικονομία και τις προτεραιότητες που τίθενται σε περιφερειακό επίπεδο.
Τι ισχύει σήμερα:
Σήμερα η ΤΕΕ περνά δύσκολους καιρούς. Τα λάθη, και οι στρεβλώσεις την έχουν οδηγήσει σε κρίση που δεν επιτρέπει να επιτύχει τους στόχους της, είτε αυτοί είναι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί είτε είναι κοινωνικοί και αναπτυξιακοί. «Κρίση του σχολείου σημαίνει σχολική αποτυχία και διαρροή, αδιαφορία και απομάκρυνση των μαθητών από την γνώση, σύγχυση των εκπαιδευτικών, μαζική ανεργία των νέων.»
Τα αποτελέσματα της πολιτικής και αλλαγής του νόμου το 2006 οδήγησαν σε:
· Ραγδαία μείωση του μαθητικού δυναμικού στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ κατά 35% σχέση με το 2001-02, ενώ η αναλογία μαθητών Γενικής Εκπαίδευσης προς ΤΕΕ από 57,7% και 42,3% αντίστοιχα βρίσκεται στο 76% έναντι 24%.
· Δημιουργία χιλιάδων υπεραρίθμων εκπαιδευτικών λόγω της προχειρότητας δομής και περιεχομένου των εκπαιδευτικών προγραμμάτων
· Κατάργηση πολλών δυναμικών ειδικοτήτων χωρίς καμιά μελέτη και η παράλογη έως και προκλητική κατανομή ακόμη και των ειδικοτήτων που απέμειναν μεταξύ ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ
· Αφαίρεση των γενικών μαθημάτων από τις ΕΠΑΣ με αποτέλεσμα παιδιά σχολικής ηλικίας να μην εκπαιδεύονται πλέον, αλλά απλά να «καταρτίζονται»
· Φραγή εκπαιδευτικών διαδρομών με αποτέλεσμα την αδυναμία επιλογής εναλλακτικών διαδρομών για την επίτευξη των επαγγελματικών στόχων (πρώτη φορά στην ιστορία της ΤΕΕ)
· Κατάργηση της δυνατότητας πρακτικής άσκησης
· Στη γενικότερη απαξίωσή της στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
Τι προτείνεται:
Προχωράμε σε λεπτομερή αξιολόγηση του κάθε σχολείου χωριστά και ταυτόχρονα προχωράμε σε νόμο – πλαίσιο για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, με θέσεις ότι :
Ø Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί διακριτή εκπαιδευτική Βαθμίδα παράλληλη με την Γενική εκπαίδευση.
Ø Στον χώρο της ΤΕΕ θα λειτουργεί το «Τεχνολογικό Λύκειο». στο οποίο ενσωματώνονται τα σημερινά ΕΠΑ.Σ. και ΕΠΑ.Λ. και το οποίο συνδέεται στενά με την Περιφέρεια και την τοπική οικονομία.
Ø Σε κάθε Τεχνολογικό Λύκειο οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογών σε προγράμματα και εκπαιδευτικές διαδρομές για την ολοκλήρωση των επαγγελματικών τους στόχων, χωρίς φραγμούς και μονόδρομους. Διευρύνονται οι δυνατότητες οριζόντιας μετακίνησης των μαθητών στους διαφορετικούς τύπους Λυκείου.
Ø Διασφαλίζεται η εισαγωγή των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την επιλογή ειδικού προγράμματος γενικής παιδείας που ο μαθητής μπορεί να επιλέξει στο τρίτο έτος των σπουδών του.
Ø Στο πρόγραμμα της Α’ και Β’ τάξης του Τεχνολογικού Λυκείου λαμβάνονται συμπληρωματικά και υποστηρικτικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα μαθησιακά ελλείμματα που υπάρχουν σε ένα σημαντικό μέρος των μαθητών.
Ø Οι ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου, θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους, με τους οποίους συνδιοργανώνεται και η πρακτική άσκηση
Ø Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων βασίζεται στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ( το προσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση)
Ø Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα είναι συμβατά με τα εθνικά πρότυπα «Επαγγελματικών Περιγραμμάτων».
Ø Η Λειτουργία Πειραματικών Τεχνολογικών Λυκείων, σε συνεργασία με ΤΕΙ και Πανεπιστήμια.
Γ5. Ξενόγλωσση Εκπαίδευση με πιστοποίηση
Τι ισχύει σήμερα:
Τα προβλήματα εστιάζονται στην έλλειψη συνέχειας ανάμεσα στις βαθμίδες και το εκπαιδευτικό υλικό, στην απαξίωση του μαθήματος στο Γυμνάσιο με λίγες ώρες διδασκαλίας, στην έλλειψη προγράμματος σπουδών για επίπεδα γλωσσομάθειας, στην έλλειψη κατάλληλης επιμόρφωσης των καθηγητών ξένων γλωσσών, στην έλλειψη εργαστηρίων ΤΠΕ στο Δημοτικό όπου η γνώση της χρήσης νέων τεχνολογιών δεν είναι υποχρεωτική.
Τι αλλάζει:
Η αναβάθμιση της παρεχόμενης ξενόγλωσσης παιδείας και κατάρτισης στη δημόσια εκπαίδευση θα γίνει σε συνεργασία με τον φορέα του ΕΚΠΑ με σκοπό να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο και να εκπονηθούν σχετικές επιμέρους μελέτες.
Θα εκπονηθεί νέο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για όλες τις σύγχρονες γλώσσες του σχολικού προγράμματος. Αυτό θα ακολουθεί τις αρχές του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο ορίζει μια εξάβαθμη κλίμακα επιπέδων γλωσσομάθειας που έχει υιοθετηθεί και από το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ). Συνεπώς, το πρόγραμμα αυτό θα προσδιορίζει τι απαιτείται από κάθε Έλληνας χρήστη μιας ξένης γλώσσας σε κάθε ένα από τα παρακάτω επίπεδα:
Α1 Αρχική γνώση
Β1 Μέτρια γνώση
Γ1 Πολύ καλή γνώση
Α2 Βασική γνώση
Β2 Καλή γνώση
Γ2 Άριστη γνώση
Πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικής σύμφωνα με τα παραπάνω θα εφαρμοστεί πειραματικά σε 60 Δημοτικά σχολεία και 30 Γυμνάσια σε διαφορετικούς νομούς της χώρας. Η πρόταση είναι η αποφοίτηση από το Δημοτικό να συνδέεται με πιστοποίηση Α2 ή Β1 και η αποφοίτηση από το Γυμνάσιο με πιστοποίηση Β2 (καλή γνώση- first certificate/lower).
Ο σχεδιασμός ξεκίνησε ώστε να υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2010, τόσο μέσω του πιλοτικού προγράμματος όσο και με την αύξηση των ωρών παρακολούθησης σε 10θέσια, 11θεσια και 12 θεσια Δημοτικά Σχολεία.
Γ6. Αναβάθμιση των δράσεων για την αντιμετώπιση ανισοτήτων και την ένταξη όλων. Ολοι προχωρούν χωρίς κανένα αποκλεισμό.
Γ6α. ΕΝΤΑΞΗ
Τι ισχύει σήμερα:
Η διαχείριση του εκπαιδευτικού συστήματος σήμερα, χαρακτηρίζεται από έλλειψη ευελιξίας και διαφοροποίησης του εκπαιδευτικού έργου ανάλογα με τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών. Η έλλειψη υποστήριξης των εκπαιδευτικών, η έλλειψη κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού καθώς και η ελλιπής εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων ενίσχυσης του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος σε ευπαθείς κοινότητες, κατέληξαν στην αποτυχία ουσιαστικής στήριξης
Τι αλλάζει:
Στόχος μας είναι η επιτυχημένη σχολική πορεία όλων χωρίς κανέναν αποκλεισμό, σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ).
Προχωράμε στην Εφαρμογή Δικτύου Σχολείων Εκπαιδευτικών Καινοτομιών με καινοτόμες εκπαιδευτιικές πρακτικές που εντάσσονται στη λογική της θετικής διάκρισης, προωθούν την κοινωνική ισότητα και συμβάλλουν στην άμβλυνση των διαφορών στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, καθώς και στη βελτίωση του γενικού εκπαιδευτικού επιπέδου όλων.
Το σχολικό έτος 2010-2011 θα εφαρμοστεί πιλοτικά το σύστημα σε σχολεία 3 περιοχών με στόχο μετά από αξιολόγηση του θεσμού των πρώτο χρόνο να εξαπλωθεί σε ένα σύνολο 10 περιοχών ως το 2013.
Παράλληλα, θα προχωρήσει άμεσα η εκπαιδευτική υποστήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων με τρία ειδικά προγράμματα, τα οποία μετά από διαβούλευση και επεξεργασία έχουν ολοκληρωθεί και προκηρύσσονται για υλοποίηση :
1. Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη
2. Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων μαθητών
3. Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά.
Γ6β. ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ολοκληρώνεται και θα παρουσιασθεί συνολικά το νέο θεσμικό πλαίσιο στη λογική της Ένταξης.
Σε ότι αφορά την άμεση αντιμετώπιση θεμάτων Ειδικής Αγωγής, βασικές αρχές της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας είναι:
· Κανένα παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δε θα στερείται του αγαθού της εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό καταγράφονται όλοι οι μαθητές με αναπηρία, αποκτούν Αριθμό Μητρώου Μαθητή (Αρ.Μ.Μα) και ανήκουν στο μαθητικό δυναμικό του σχολείου.
· Συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την εναρμόνιση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, αλλά και τις διατάξεις του Συντάγματος έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί στο χώρο της εκπαίδευσης.
· Θα αξιοποιηθεί όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό που διαθέτει ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή προκειμένου να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες για εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής.
· Για την προώθηση και καθιέρωση της φυσικής και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας αναπτύσσεται εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό.
· Για τα κωφά και τυφλά παιδιά καθιερώνεται επίσημη διαδικασία πιστοποίησης της επάρκειας της Νοηματικής και δημιουργούνται δομές πιστοποίησης της μεθόδου Γραφής Braille.
· Χαρτογράφηση, Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της Ειδικής Αγωγής.
Η ποιοτική και ποσοτική χαρτογράφηση της Ειδικής Εκπαίδευσης που ξεκινούμε άμεσα αποτελεί τη βάση για την συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών δράσεων και δομών.
· Καθιερώνουμε την Εκπόνηση και Δημοσίευση Πορίσματος σε ετήσια βάση με κατάλληλη μεθοδολογία. Το πόρισμα θα αναφέρεται στην κατάσταση της Ειδικής Εκπαίδευσης με μετρήσιμη αξιολόγηση των μέτρων και πολιτικών που εφαρμόσθηκαν
Μέρος Δ’
Εφαρμογή – Άμεσα μέτρα – Χρηματοδότηση
Δ1. ΕΣΠΑ – Εργαλείο Υλοποίησης του Προγράμματος.
Με δεδομένο ότι στόχος μας είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για το Νέο Σχολείο, με δεδομένη επίσης την συγκεκριμένη δημοσιονομική συγκυρία, προχωρήσαμε στην πλήρη αναμόρφωση του προγράμματος ΕΣΠΑ, ώστε να υπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική μας. Κάθε μέτρο να εξυπηρετεί σαφή πολιτικό στόχο.
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ σε θέματα που άμεσα σχετίζονται με το Νέο Σχολείο ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ είναι :
(α) Έργα στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα –
προυπολογισμού 575 εκατ. Ευρώ του Υπουργείου Παιδείας
Μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα εκδοθούν 19 προσκλήσεις έργων από τα τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (Ε.Π. «Εκπαίδευση & Δια βίου Μάθηση», Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση»). Τα έργα αφορούν:
1. την ψηφιακή τάξη σύμφωνα με τους άξονες που αναπτύχθηκαν. (3 προσκλήσεις από το ΕΠ «Εκπαίδευση & Δια βίου Μάθηση», 1 πρόσκληση από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και 1 πρόσκληση από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση»),
2. την αναμόρφωση των προγραμμάτων & προετοιμασία λειτουργίας νέων υποδειγματικών σχολείων από το Σεπτέμβριο 2011, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί.
3. τον εξορθολογισμό της ύλης στη νέα μεταβατική περίοδο,
4. την επιμόρφωση εκπαιδευτικών,
5. το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας,
6. την εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος & απαραίτητων παρεμβάσεων σε σχολεία που βρίσκονται σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας,
7. την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (μετανάστες, ρομά, μουσουλμανόπαιδες) (3 προσκλήσεις),
8. την διαμόρφωση μητρώου ΑμεΑ στην εκπαίδευση & την βελτίωση της ειδικής αγωγής (3 προσκλήσεις),
9. την αξιολόγηση κάθε ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ και την σύνταξη τεκμηριωμένης πρότασης εφαρμογής για την αναβάθμισή τους,
10. την διαμόρφωση ηλεκτρονικού κόμβου σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού για εφήβους.
Από τις προσκλήσεις αυτές:
- Σε 14 περιπτώσεις, οι φορείς υλοποίησης είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένοι (προκύπτουν εκ του θεσμικού πλαισίου ως αποκλειστικά αρμόδιοι) και για το λόγο αυτό η ένταξη των σχετικών έργων θα γίνει ταχύτατα (εντός 20 ημερών από την πρόσκληση κατά μ.ο.) και θα προωθηθεί η υλοποίηση τους.
- Σε 5 περιπτώσεις (ψηφιακή τάξη, διαπολιτισμική εκπαίδευση, μάθημα διδακτικής σε ΑΕΙ) οι προσκλήσεις απευθύνονται σε ευρύ φάσμα δικαιούχων που θα αξιολογηθούν συγκριτικά και ο χρόνος ένταξης των έργων προβλέπεται να διαρκέσει 2,5 μήνες κατά μ.ο.
(β) Έργα στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (έργα υποδομών πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) –προϋπολογισμού 815 εκατ.ευρώ.
Σημειώνουμε εδώ ότι το συνολικό πρόγραμμα σχολικής στέγης θα αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης παρουσίασης
Από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν ήδη εκδοθεί σε όλες τις περιφέρειες προσκλήσεις για έργα σχολικής στέγης και προχωράει η ένταξη έργων σε συνεννόηση των περιφερειών με το Υπουργείο Παιδείας
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι προσκλήσεις για την προμήθεια εξοπλισμού για ειδικά σχολεία.
Για όλα τα παραπάνω υπάρχει αναλυτικός σχεδιασμός και οι σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος αρχίζουν να δημοσιεύονται από τις 16 Μαρτίου και τελειώνουν στις 10 Μαίου.
Δ2. Ολοήμερο Σχολείο
Το Νέο Σχολείο είναι ολοήμερο, και σταδιακά όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μετατρέπονται με επιλογή σε ολοήμερα με ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως ήδη αναλύθηκε. Ο χρόνος παραμονής είναι μακρύτερος, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολουθούν μαθήματα ξένης γλώσσας που οδηγούν σε πιστοποίηση, κάνουν αθλητικά, εξοικειώνονται με τις τέχνες ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες που σήμερα κατά κανόνα αναζητούν στην ιδιωτική αγορά. Στις πρώτες τάξεις η μελέτη (ομαδική ή ατομική) γίνεται στην τάξη και έτσι η τσάντα μένει στο σχολείο.
Στην νέα χρονιά προχωράμε στην Α’ φάση με σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων που αφορά σε 10θέσια, 11θέσια και 12θέσια σχολεία . Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και αναφέρονται σε:
· Μείωση της ύλης
· Διεύρυνση του υποχρεωτικού ωραρίου
· Εστίαση στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά
· Στόχευση στα μαθηματικά και στη ξένη γλώσσα
· Προτεραιότητα στη ξένη γλώσσα και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
· Αύξηση των ωρών που αφορούν τον πολιτισμό και ειδικά την λογοτεχνία
Προγραμματισμός για κάθε σχολείο 5 τουλάχιστον παιδαγωγικών επισκέψεων σε χώρους κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Επίλογος
Για ένα Κίνημα Παιδείας
Το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ θέτει στόχους προς κατάκτηση από την ίδια την κοινωνία στο σύνολό της. Είμαστε στην αφετηρία ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου, ενός δρόμου αντοχής, του οποίου κύριο χαρακτηριστικό είναι οι συνεχείς και συνεπείς παρεμβάσεις ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ, έτσι ώστε όλα τα ελληνικά σχολεία χωρίς εξαίρεση, από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, να κόψουν το νήμα και να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο.
Το προσκλητήριο είναι ανοιχτό προς όλους. Κάθε μαθητής, κάθε εκπαιδευτικός, κάθε γονιός, κάθε συλλογικός φορέας, κάθε πολίτης, έχει λόγο και ρόλο. Ο πιο σίγουρος και ασφαλής δρόμος προς την επιτυχία του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ είναι να πει η κοινωνία «Ναι, με νοιάζει!».
Η Παιδεία μας είναι αναβαθμίσιμη. Χρειάζονται όμως «αναβαθμιστές». Ένα συλλογικό, αποφασισμένο, πολύπλευρο και πολυεπίπεδο Κίνημα Παιδείας που θα πάρει στους ώμους του την αποτελεσματική υλοποίηση του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ για να διαμορφώσει την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Ένα Κίνημα Παιδείας που θα αξιοποιήσει εμπειρίες, γνώσεις, δημιουργικές ιδέες και μεγάλα αποθέματα τόλμης.
Σε τελική ανάλυση, αν όλοι συμφωνούμε πως επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια «κοινωνία των αρίστων» και όχι στην «κοινωνία των αρεστών», από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε για να το επιτύχουμε. Η κοινή λογική υπαγορεύει να ξεκινήσουμε από εκεί που αρχίζουν και τελειώνουν όλα: Τον μαθητή.
ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ.
Friday, March 05, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Νέο σχολείο ή "Εικονικό σχολείο";
ReplyDeleteΟ καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του...
Καλημέρα κ. Πανάρετε. Χαίρομαι γιατί οι απόψεις για το Νέο Σχολείο συμπίμπουν με απόψεις και θέματα που ήδη πολλοί και πολλές Σχολικοί Σύμβουλοι συζητάμε μεταξύ μας και προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε στις εισηγήσεις μας και στις συμβουλές μας στους εκπαιδευτικούς ευθύνης μας.
ReplyDelete1) Πως θα μπορέσετε να πείσετε τους εκπαιδευτικούς να αλλάξουν τις κλασσικές εκπαιδευτικές μαθόδους του μονόλογου και της αποστήθισης στην δράση του μαθαίνω πως να μαθαίνω; γιατί σας διαβεβαιώνω, όσο και αν προσπαθούμε δεν φαίνεται να τα καταφέρνουμε.
2) Η τεχνολογία και η χρήση της από τους εκπαιδευτικούς φαίνεται να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η τεχνοφοβία που υπάρχει δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες και αντιστάσεις στην προσπάθεια ένταξης ICT στην διδασκαλία. Παράλληλα, ενώ υπάρχει πολύ εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο, μόνο οι νέες γενιές συναδέλφων,είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται για την προσπάθεια να γίνει ο μαθητής εκείνος που θα βρεί την γνώση. Η αίσθηση ότι ο εκπαιδευτικός δεν θα είναι η αυθεντία αλλά μόνο ο καθοδηγητής και συντονιστής γνώσης βρίσκει πολλές φορές τους εκπαιδευτικούς απροετοίμαστους και χωρίς την διάθεση να προσπαθήσουν να υπερνικήσουν τις φοβίες τους. Και πιστέψτε με, προσπθούμε πάρα πολύ για την επιμόρφωσή τους σε αυτό το επίπεδο.
3) "ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Το Νέο Σχολείο καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση στο Μαθητή. Η εξοικονόμηση ενέργειας, Η υγιεινή διατροφή, η φροντίδα και ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ικανότητα αξιοποίησής του με βιώσιμο τρόπο περνάει από τη βιωματική γνώση και το «παιχνίδι» του μαθητή με τη φύση που μετατρέπεται σε προστασία και αγάπη για αυτήν."
Η παράγραφος αυτή δεν κομίζει κάτι νέο. Το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας στο γυμνάσιο περιέχει ακριβώς όλες αυτές τις αρχές, και η προσπάθεια των καθηγητών-τριών Οικιακής Οικονομίας αλλά και των Σχολικών Συμβούλων Οικιακής Οικονομίας είναι προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, της αναβάθμισης της καθημερινής ζωής του ατόμου αλλά και της οικογένειας και της κοινωνίας, που είναι και ο κεντρικός στόχος του μαθήματος. Δυστυχώς ποτέ το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας δεν έχει βρεί την θέση που του αξίζει στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ελπίζω ότι αυτές οι δηλώσεις για το ΝΣ θα δώσουν την ευκαιρία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας να προσφέρει όλα όσα μπορεί στον μαθητή και στην μαθήτρια αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Περισσότερα για την Οικιακή Οικονομία μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα μου http://dide.ach.sch.gr/oikiakioikonomia/ αλλά και στο blog moy http://www.home-economics-hellas.blogspot.com/ που αποσκοπούν στην εισαγωγή της χρήσης της τεχνολογίας και του διδικτύου στην διδακτική του μαθήματος και στην πληροφόρηση των εκπαιδευτικών.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε. Στην διάθεσή σας πάντα.
Ευαγγελία Κροκίδη
Σχολική Σύμβουλος Οικιακής Οικονομίας
Σύνδεσμος για την Ελλάδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικιακής Οικονομίας.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
Το πρώτο μάθημα παιδείας που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση στην κοινωνία είναι ο καταλογισμός των ευθυνών για τα σκάνδαλα 1999-09. Αν οι υπεύθυνοι της χώρας που σήμερα δανείζεται με 6,3% στο δεκαετές ομόλογο είναι μόνον ένας πρύτανης, ένας δικαστικός που "βρήκε ένα χαρτονόμισμα", μια συμβασιούχος του Υπουργείου Πολιτισμού και δυο υπεύθυνοι χρηματιστηριακής εταιρίας, τότε, με ή χωρίς καινοτομία-ηλεκτρονικο βιβλίο-διοικητική μεταρρύθμιση-μείωση ύλης η σχολική ζωή θα συνεχίσει να πορεύεται εξωθεσμικά.
ReplyDeleteΔηλαδή τι είδους αξιοκρατία θα έχουμε στα στελέχη της παιδείας όταν το σύνταγμα εξακολουθεί να αφήνει στο ποινικό απυρόβλητο τους υπουργούς;
Greek statistics...
ReplyDeleteΤο κείμενο της υπουργού παιδείας αριθμεί 6.652 λέξεις.
Οι συχνότητες εμφάνισης ορισμένων λέξεων (και των παραγώγων τους) είναι οι ακόλουθες:
σχολείο = 90
μαθητής = 60
εκπαίδευση = 49
εκπαιδευτικός = 49
πρόγραμμα 30
μόρφωση = 29
παιδεία = 17
μαθήματα = 11
παιδιά = 9
γονιός = 8
πολιτική = 8
ποιότητα = 7
κυβέρνηση 3
αμοιβή = 2
φροντιστήριο = 2
διαβούλευση = 2
εταίροι = 1
προγραμματισμός = 1
ΠΑΣΟΚ = 1
λαός = 1
δωρεάν = 0 (στο λόγο του πρωθυπουργύ εμφανίζεται 2 φορές)
διάλογος = 0
συναίνεση = 0
παραπαιδεία = 0
σοσιαλισμός = 0
Γ.Χ.
Αγαπητέ κε Πανάρετε,
ReplyDeleteΣχετικά με τις μετατάξεις εκπαιδευτικού προσωπικού που έχουν ήδη εξαγγελθεί, αυτές θα είναι εντός ορίων του Υπ.Παιδείας ή και εκτός;
Διότι υπάρχει εκπαιδευτικό δυναμικό τεχνικών ειδικοτήτων (π.χ. Πληροφορικής) που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε υπηρεσίες άλλων Υπουργείων με ελλείψεις τεχνικού προσωπικού.
Τί πιστεύετε γι αυτά;
Το βλέπω λογικό.
ReplyDeleteδιδασκαλία με 350 ευρώ = 0
ReplyDeleteγια να συμπληρωσω τη λιστα του προηγουμενου μετρητη λεξεων...
Κύριε υπουργέ,
ReplyDeleteμε την ιδιότητα σας σαν καθηγητής, είναι βέβαιο ότι θα βρεθήκατε στην θέση να "βγάλετε θέματα" εξετάσεων.
Ο προκάτοχος σας σας παρέδωσε ένα εγχειρίδιο 81 σελίδων και σας επισημαίνει ότι από την ύλη αυτήν ακριβώς τα προηγούμενα χρόνια 2002-2009 έχουν δοθεί 32 φορές θέματα. Εσείς ανακοινώσατε ώς πρωτοπορεικό ότι η επόμενη αλλαγή θα γίνει με την (πιθανότατα) μθεπόμενη κυβέρνηση το 2015 !!!
Θα σας πίστευε κανείς ότι έχετε καλή διάθεση;
Τα παραπάνω αφορούν την φυσική κατεύθυνσης, αλλά είναι αδιάφορο το ποιο μάθημα είναι. Το ίδιο ισχύει για όλα.
Αξιότιμε κ. Πανάρετε,
ReplyDeleteΘα ήθελα να σας κοινοποιήσω προς δημοσίευση την επιστολή που έστειλα στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Μητσό την 12/1/2010 εκφράζοντας τον προβληματισμό μου για τις μη-ορθές πρακτικές προκήρυξης και πλήρωσης θέσης ερευνητή Β ή Γ΄ βαθμίδας στο Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ που επιβλέπεται από την ΓΓΕΤ.
Εν συντομία αφορά θέση που προκήρυξε ο διευθυντής του ΙΝΑ κ. Τσαυτάρης για την οποία μοναδικός υποψήφιος είναι ο υιός του.
Δύο φορές ισχυρίστηκε ψευδώς σε μένα ο κ. Τσαυτάρης ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη είχε προταθεί από τον αποχωρήσαντα ερευνητή Α΄βαθμίδας κ. Χ. Ουζούνη. Επικοινώνησα με τον Δρ. Ουζούνη και μου διέψευσε γραπτώς και κατηγορηματικώς ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την προκήρυξη.
Συνεπώς έχουμε α) μία θέση που προκηρύσσει ο πατήρ, με μοναδικό υποψήφιο τον υιό
β) Το αντικείμενο της θέσης είναι μικτής θεματολογίας, και μειώνει τους δυνητικά ικανούς υποψήφιους
γ) Η θέση προκηρύχθηκε σε αντικατάσταση του αποχωρήσαντα ερευνητή Δρ. Πολύδωρα. Τα αντικείμενα όμως είναι άσχετα μεταξύ τους και δεν υπάρχει και αντιστοιχία με το οργανόγραμμα του ΙΝΑ
δ) Ζητήθηκε από ενδιαφερόμενους υποψήφιους να έχουν προσωπική συνέντευξη με τον κ. Τσαυτάρη πριν την κατάθεση των δικαιολογητικών τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει άλλη υποψηφιότητα.
Είμαι εκ του κανονισμού μέλος της επιτροπής εκλογής, και για το λόγο αυτό έθεσα και στον κ. Τσαυτάρη τις ενστάσεις μου ως προς την ορθότητα αυτής καθαυτής της διαδικασίας προκήρυξης και προβαίνω και στη δημοσιοποίηση αυτών των ενστάσεων.
Με εκτίμηση
Αντώνης Μακρής
Ερευνητής Α' βαθμίδας
Ινστ. Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ)
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
Θέρμη Θεσσαλονίκη
Το κείμενο της επιστολης:
ReplyDeleteΠρος κ. Αχιλλέα Μητσό
Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας
Αντικείμενο׃ Προκήρυξη πλήρωσης θέσης ερευνητή στο Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του Ε.Κ.Ε.Τ.Α.
Αξιότιμε κ. Μητσέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να φέρω υπ' όψιν σας ένα θέμα που έχει προκαλέσει σε μένα και συναδέλφους μου ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό.
Αφορά την προκήρυξη πλήρωσης θέσης ερευνητή στο Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α) με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, που υπάγεται στη Γ.Γ.Ε.Τ. Στο συγκεκριμένο ινστιτούτο, εκλέχθηκα ερευνητής Α' βαθμίδας πριν ένα χρόνο περίπου.
Το αντικείμενο της θέσης είναι:
"Υπολογιστική Βιολογία και Εφαρμογές της στη Διαχείριση Δεδομένων, τη Νανοβιοτεχνολογία και Ανάλυση Φαινοτυπικών Ειδώλων".
Πληροφορήθηκα από συναδέλφους ότι μοναδικός υποψήφιος είναι ο υιός του διευθυντή του ίδιου του ινστιτούτου κ. Α. Τσαυτάρη.
Αυτή καθαυτή η μοναδική υποψηφιότητα μπορεί αυτόματα να ωθήσει κάποιον σε σκέψεις, και μερικές από αυτές θα παραθέσω παρακάτω:
1) Το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται καθορίζεται εν πολλοίς από το διευθυντή του ινστιτούτου.
2) Η θέση αυτή αποτελεί αντικατάσταση αποχωρήσαντα ερευνητή. Το θεματικό πεδίο όμως της νέας θέσης δεν έχει καμία σχέση με το πεδίο της θέσης του προηγούμενου ερευνητή.
3) Το αντικείμενο της θέσης που προκηρύχθηκε είναι κατ' ουσία 3 διαφορετικά αντικείμενα: α) Υπολογιστική βιολογία (Computational Biology), β) Νανοβιοτεχνολογία (Nanobiotechnology), όρος που πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιείται από τους πάντες και χαρακτηρίζει ένα ασαφές επιστημονικό πεδίο (στη βιοτεχνολογία το 99,9% των εφαρμογών είναι nano έτσι κι αλλιώς), γ) Ανάλυση φαινοτυπικών ειδώλων δηλαδή Imaging in Life Sciences. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο ένας έμπειρος ερευνητής να συμμετέχει παραγωγικά και στα τρία πεδία, όμως ένας υποψήφιος με ένα επίχρισμα μικρής παρουσίας στα πεδία αυτά αποκτά πλεονέκτημα.
4) Η συνάφεια της θέσης με τις δραστηριότητες και ανάγκες του ινστιτούτου είναι οριακή. Ιδίως όταν υπάρχουν τομείς του ινστιτούτου (όπως περιγράφονται στο ΦΕΚ ίδρυσης του) στελεχωμένοι κυριολεκτικά από ένα άνθρωπο, μία ακόμη θεματολογία θα αποτελούσε μία διάχυση κατευθύνσεων.
5) Η βαθμίδα προκήρυξης της θέσης. Αρχικά προκηρύχθηκε αυτόματα από τη γραμματεία ως θέση Γ' ή Δ' βαθμίδας και κατόπιν έγινε διορθωμένη επαναπροκήρυξη σε ψηλότερη βαθμίδα Β' ή Γ'. Πρακτικά αυτό σημαίνει απευθείας μονιμοποίηση. Με εξαίρεση τη θέση μου που ήταν Α' βαθμίδας (προερχόμενος από μόνιμη θέση σε άλλο ίδρυμα), όλες οι θέσεις ερευνητών, καλώς ή κακώς, είχαν πληρωθεί στη Δ' βαθμίδα. Αυτό σημαίνει ότι στα 4 χρόνια ο ερευνητής Δ' κρίνεται και αν δεν εκπληρώνει τα κριτήρια που τίθενται χάνει τη θέση του. Και αυτό που με θλίβει σε προσωπικό επίπεδο περισσότερο είναι ότι σε πρόσφατη κρίση εξέλιξης συναδέλφου ερευνήτριας Δ' βαθμίδας, με βάση το σκεπτικό του νόμου που μας παρέθεσε ο διευθυντής του ΙΝΑ, το ότι θα «πρέπει ο ερευνητής να έχει προσελκύσει χρηματοδοτήσεις», ψήφισα αρνητικά αν και είχε τον μίνιμουμ αριθμό δημοσιεύσεων. Στην προκειμένη περίπτωση βλέπω να χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά και για μένα αυτό αποτελεί προσωπική ηθική βάση δημόσιας διαμαρτυρίας.
6) Οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση πέρασαν από αποκλειστική προσωπική συνέντευξη με το διευθυντή. Σε αυτή την ιδιότυπη διαδικασία δυστυχώς ήμουν και προσωπικά μάρτυρας, καθώς τη στιγμή που ήμουν στη γραμματεία και ήρθε ενδιαφερόμενος, του ζητήθηκε να δει τον διευθυντή του ινστιτούτου πριν καταθέσει την υποψηφιότητα του. Από μόνο του ίσως δε λέει τίποτε, σε συνάρτηση με τα παραπάνω είναι όμως αρκετά εύγλωττο.
Γνωρίζω ότι εκ του κανονισμού θα συμμετέχω στο εκλεκτορικό σώμα όπου και θα εκφράσω την αντίθεση μου. H σύσταση όμως ενός σώματος είναι δυνατόν να επηρεαστεί από την διεύθυνση του ινστιτούτου. Για τους λόγους που εξέθεσα θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω την αρμόδια επιβλέπουσα διεύθυνση.
Με εκτίμηση,
Αντώνης Μακρής
Ερευνητής Α' βαθμίδας ΙΝΑ/ΕΚΕΤΑ
ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΙΔΡΥΟΥΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ
ReplyDeleteΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΡΥΣΕΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΩ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΡΥΣΕΙ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΚΑΡΣΟΝΙ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΙΝΑΝΜΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΩΙΜΟ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΤΙ ΕΧΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΥΠΔΜΘ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
1. Κατ αρχήν αντιλαμβάνομαι ότι ο μαθητής συχνά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα (και ως πατέρα τριών παιδιών αυτό με νοιάζει πολύ). Όμως όταν η οικογένειά μας είναι συχνά παιδοκεντρική και η κοινωνία μας ατομιστική (με προσθήκες= οικογένεια + παρέα), το πρόβλημά μας είναι να βάλουμε το μαθητή σε ένα βάθρο; Το πρόβλημά μας είναι να μάθουν οι μαθητές να δουλεύουν μαζί και να παράγουν γνώση μαζί (λογαριάζοντας βέβαια και τις ατομικές ανάγκες ή επιθυμίες των μαθητών). Πρόβλημά μας είναι η δυσκολία και των εκπαιδευτικών να συνεργασθούν και να παράγουν έργο μαζί. Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η ικανότητα για κοινή δουλειά με αμοιβαίο νοιάξιμο και τελικό πρακτικό αποτέλεσμα είναι που θα έπρεπε να αναδειχθεί με όποιο σλόγκαν επιλεγεί.
ReplyDelete2. Για να πετύχει το όραμα να μη μείνει κανένα παιδί πίσω χρειάζεται πολύ καλή επικοινωνία και ουσιαστική συνεργασία με τους γονείς. Στην Ελλάδα οι γονείς είναι τις περισσότερες φορές μόνο για να πληρώνουν. Η πολιτεία συχνά φοβάται τις αξίες και τις προθέσεις τους και αυτό βολεύει και πολλούς εκπαιδευτικούς που δεν ξέρουν πώς να χειρισθούν πραγματική διαπραγμάτευση. Το να βάλει κανείς τους γονείς ουσιαστικά σημαίνει (κατά τη γνώμη μου) ότι θα πρέπει να αποδεχθεί φυγόκεντρες τάσεις (κάτι που η πολιτεία παραδοσιακά φοβάται) καθώς και ότι θα πρέπει να τους ακούσει (δηλαδή να βάλει λίγο νερό στη μεσσιανική τάση του «εμείς ερχόμαστε να φωτίσουμε εσάς τους σκοτισμένους» που χαρακτηρίζει πολλούς έλληνες διανοούμενους και στην οποία η σημερινή κυβέρνηση είναι επιρρεπής λόγω της θέσης της –ευτυχώς η διάθεση για διαβούλευση ισορροπεί κάπως τα πράγματα-)
3. Τι πειράζει να επαινέσουμε και ό,τι καλό έχει ήδη γίνει; Τι πειράζει να πούμε ότι πατάμε πάνω σε κάποια δουλειά άλλων που προηγήθηκαν; Να τιμήσουμε όσους δούλεψαν πριν από εμάς ακόμα και όταν εμείς σκεφτόμαστε και προσπαθούμε να πάμε παραπέρα. Ας πούμε πχ τα περι Πράσινου Σχολείου. Η έμφαση σε ζητήματα περιβάλλοντος είναι κάτι που υπάρχει χρόνια τώρα.
4. Με τι διάθεση θα έρθουν για επιμόρφωση εκπαιδευτικοί που πληρώνονται λιγότερο από όσο ήδη θεωρούσαν λίγο; Οι πιο πολλοί δεν θα θέλουν καν να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει θέλοντας να αποδείξουν ότι «τα χρήματα που δίνονται σε αυτούς τους άσχετους που μας λένε πράγματα που ήδη ξέρουμε θα έπρεπε να μπαίνουν στις δικές μας τσέπες». Εδώ θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τις επιστημονικές ενώσεις του κάθε κλάδου. Να πεισθούν και να υποστηρίξουν τις επιμορφώσεις ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες
5. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στο πρόγραμμα. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι στο σύστημα συμμαχιών στο οποίο θα στηριχθεί. Συμφωνώ με την παρουσίαση άλλου σχολιαστή για την απουσία αναφοράς στο διάλογο. Η εικόνα που παίρνω είναι: εμείς οραματιζόμαστε, εμείς σχεδιάζουμε, εμείς εφαρμόζουμε, εμείς αξιολογούμε, εμείς θέτουμε νέες κατευθύνσεις. Δηλαδή δεν είναι σαφές (δεν είναι διάφανο) μέσα από τι πρακτικές θα γίνει η διαπραγμάτευση με ή θα αντληθεί γνώση από μια ποικιλία άλλων «παικτών» (επιστημονικές ενώσεις, Πανεπιστήμια, θρησκευτικές κοινότητες, ΜΚΟ κλπ)
6. Να προσέξετε πάρα πολύ να μην καταλήξετε σαν τον Αλογοσκούφη που βγήκε και είπε ότι δεν δούλεψε το πρόγραμμά του επειδή η διοίκηση δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις αλλαγές που προωθούσε. Αλλά δεν είναι δουλειά μας να προσφέρουμε σε ένα άνθρωπο της διοίκησης μαντίλι για να σκουπίζει τα δάκρυά του. Θα κριθείτε από την επιτυχία σας να κάνετε ένα καλό βήμα εμπρός (άσχετα από οράματα, ευχές, σχέδια κλπ που είναι τα εργαλεία)
Να προσθέσω το πόσο χαίρομαι που βλέπω ενδιαφέρον για την τεχνική παιδεία. Είναι πολύ σπουδαίο να γίνει πολύ καλη δουλειά εκεί. Μόνο αυτό να πετύχει, η πραγματική αναβάθμιση της τεχνικής παιδείας (πράγμα που συνεπάγεται κάποια πράγματα και για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο),(δεν εννοώ μόνο στα θέματα γνώσης της α ή της β τέχνης που και εκεί χρειάζεται) και θα έχετε πετύχει έργο που θα ευλογούν το όνομά σας.
ReplyDeleteΣυγχαρητήρια καιρός ήταν να ασχοληθεί και κάποιος πραγματικά με τους μαθητές, να μειωθεί ο υπέρογκος όγκος της ύλης των μαθημάτων και να περιορισθεί στην ουσία του μαθήματος. Να σταματήσει η αποστήθιση των μαθητών και να αναπτυχθεί η κριτική γνώση. Να σταματήσει η δασκαλοκεντρική διδασκαλία μέσα στις τάξεις και να εφαρμοσθούν βιωματικές μέθοδοι διδασκαλίας με χρήση των ενεργητικών τεχνικών όπως ο καταιγισμός ιδεών, η εργασία σε υποομάδες, η εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις, το παιχνίδι ρόλων, η συνέντευξη με τον ειδικό, η εφαρμογή της μελέτης περίπτωσης κλπ τεχνικών οι οποίες ενισχύουν τη συμμετοχή των μαθητών, αναπτύσσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ δασκάλου και μαθητή και αναζητούν πληροφορίες, να σχεδιάζουν και να επεξεργάζονται λύσεις και να μαθαίνουν μέσα από την εφαρμογή, οδηγώντας τον μαθητή σε νέους δρόμους που αφορούν την ανάπτυξη της κρίσης και την ερευνά και βεβαίως αφήνουν ελεύθερο χρόνο στους μαθητές για συμμετοχή τους σε αθλητικές κλπ εκδηλώσεις , καθώς και την ενασχόληση τους με θέματα αγωγής υγείας και προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την συνέχιση της ζωής στο πλανήτη.
ReplyDeleteΣυμφωνώ να Παραμείνει «η βάση του 10» για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), δηλαδή τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), (βλέπε Νόμους 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009 κ.α..), αν και αυτό το μέτρο δεν είναι ότι πιο καλό. Ο μαθητής του 19 στις εισαγωγικές, πλέον φοιτητής αν παρατήσει το διάβασμα (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις), το πιο πιθανόν είναι να μην τελειώσει τις σπουδές του ποτέ ή να αργήσει πάρα πολύ, ενώ ο μαθητής που θα «πιάσει» έστω και 8 στις εισαγωγικές και μετά μέσα στην σχολή του και θα προσπαθήσει αρκετά με πολύ και σωστό διάβασμα μπορεί και να αριστεύσει (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις). Η δική μου η γνώμη είναι ότι κάποιο μέτρο θα πρέπει να υπάρχει, έστω και «η βάση του 8» , αν και καλύτερα θα ήταν να είναι «η βάση του 10». Όμως και χωρίς εισαγωγικές μπορεί να γίνει το ζητούμενο, όποιος προσπαθήσει αρκετά με σωστό διάβασμα και σκέψη, τότε θα τα καταφέρει. Επίσης, τα μόρια των εισαγωγικών εξετάσεων είναι ένα «μέτρο μορίων» που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλη «φούσκα» για διάφορες σχολές, οι εξετάσεις εντός των σχολών είναι αυτές που σε κρίνουν ικανό για την συγκεκριμένη επιστήμη, όχι οι «βάσεις εισαγωγής». Φυσικά, καλό είναι να υπάρχει κάποιο «όριο-βάση» εισαγωγής, αν και οι περισσότερες χώρες κατάργησαν τις εισαγωγικές και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όποιος μπορεί και θέλει να γίνει κάτι τα καταφέρνει, διαφορετικά τα παρατάει και ψάχνετε για κάτι διαφορετικό. Θα είναι πιο χρήσιμο και σωστό μέσα στα Γυμνάσια και Λύκεια να υπάρχει πιο οργανωμένη και σωστή εκπαίδευση, ίσως με λιγότερη ύλη αλλά πιο καλά και σωστά επιλεγμένη , επεξηγημένη και διδαγμένη, ιδίως όσον αφορά μαθήματα «δύσκολα» όπως π.χ. Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία Ελληνικά…κ.α..). Επίσης καλό είναι να υπάρχουν κρατικά φροντιστήρια-εκπαιδευτήρια το απόγευμα, δωρεάν μέσα στα ίδια τα σχολεία για όλους, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν κενά και απορίες πάνω στην διδακτέα ύλη. Σαν αποτέλεσμα, να γίνει ένα πιο ολοκληρωμένο σχολείο, με πολύ περισσότερη επιτυχία σε ότι και αν επιλέξει και έχει κλίση μετά να ασχοληθεί και να σπουδάσει.
ReplyDeleteΜε εκτίμηση,
Θεοδώρου Θεόδωρος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.