Monday, March 15, 2010

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, 14/3/2010 (Ισμήνη Χαραλαμποπούλου)

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

 ΙΧ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε την πρόταση σας για την δημιουργία τοπικών κολλεγίων, ιδιαίτερα το μέρος εκείνο που αναφέρεται στον τρόπο εισαγωγής  στα Πανεπιστήμια;

ΙΠ. Ο εναλλακτικός τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια -και όχι η αντικατάσταση των πανελληνίων εξετάσεων- αποτελεί μια μόνο από τις θετικές πλευρές της πρότασης αυτής.
Παράλληλα με την  επιλογή της συμμετοχής στις  πανελλήνιες  εξετάσεις για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ, οι νέοι θα έχουν την εναλλακτική δυνατότητα της απευθείας εισαγωγής σε ένα διετές δημόσιο τοπικό κολλέγιο, από όπου μετά το τέλος των σπουδών τους, θα μπορούν είτε να μεταπηδούν σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ με προσμέτρηση μέρους των σπουδών τους είτε να εισέρχονται στην αγορά εργασίας με τίτλο σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα.
 Σήμερα, η εισαγωγή στα πανεπιστήμια ή ΤΕΙ στηρίζεται σε μια εξέταση. Όπως ξέρετε, δεν είναι λίγοι οι νέοι που δεν μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε μια εξέταση.
Η εναλλακτική πρόσβαση μέσω των τοπικών κολλεγίων θα δώσει την δυνατότητα σε όσους νέους δεν πετύχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις στην σχολή που επιθυμούν να δοκιμάσουν μια εναλλακτική οδό μέσω μίας ενδιάμεσης βαθμίδας. Για την είσοδο τους στην βαθμίδα αυτή, δεν θα απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με το απολυτήριο του Λυκείου. Μετά από τον χρόνο φοίτησης εκεί, αν δουν ότι μπορούν, θα έχουν την δυνατότητα να μεταπηδήσουν σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, με προσμέτρηση μέρους των σπουδών που έχουν ήδη κάνει. Αντί, δηλαδή, να δαπανήσουν ένα και δύο χρόνια αντιπαραγωγικά σε φροντιστήρια που απλώς καταρτίζουν τα παιδιά στο να αποδίδουν σε μία εξέταση που θα δώσουν άπαξ στην ζωή τους, θα μπορούν να φοιτούν και να παίρνουν ουσιαστικές γνώσεις.
Αν αποφασίσουν ότι δεν έχουν τις δυνατότητες να ακολουθήσουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα μπορούν να αποφοιτήσουν από την ενδιάμεση βαθμίδα αυτή με τίτλο σπουδών, με μία «προστεθείσα αξία».
Αλήθεια, αν μετά από τρία χρόνια φροντιστηρίων ένας νέος τελικώς αποτύχει να εισέλθει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ποιά είναι η προστεθείσα αξία ή η κατάρτισή που πήρε στα τρία χρόνια αυτά, και ποιο το οικονομικό κόστος για την οικογένεια του;
Πιστεύω ότι αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να ελαφρυνθεί και το υπέρμετρο βάρος των οικογενειακών προϋπολογισμών που απαιτούν σήμερα τα φροντιστήρια. Βάρος που θα γίνει ακόμα περισσότερο δυσβάστακτο με τα νέα οικονομικά δεδομένα.

 ΙΧ. Με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έχετε βρει κάποιο modus vivedi;

 ΙΠ. Την σχέση μου με την Άννα Διαμαντοπούλου καθορίζει ένας βασικός κοινός στόχος. Το καλό της παιδείας.  Οι προσεγγίσεις για την επίτευξη του στόχου μερικές φορές διαφέρουν αλλά αυτό δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα. Το βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. H αποστολή που μας έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός είναι να συνεργαστούμε για να κάνουμε τις ουσιαστικές και βαθιές αλλαγές που απαιτούνται στον χώρο της παιδείας – και αυτό κάνουμε.

ΙΧ.  Πολλοί σας κατηγορούν για τη σχέση σας με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Για κάποιους έχει φθάσει να είναι αρνητικό στοιχείο. Εσείς πώς απαντάτε;

 ΙΠ. Η σχέση μου με τον Γ. Παπανδρέου ήταν και είναι βαθύτατα πολιτική και εδράζεται σε κοινές αρχές και αξίες όπως αυτές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.
Το γιατί διατυπώνεται ως «κατηγορία» το ότι έχω υπάρξει διαχρονικά συνεργάτης του πρωθυπουργού, είναι δύσκολο να το εξηγήσω λογικά. Διότι δεν βρέθηκα ξαφνικά κοντά του την στιγμή του θριάμβου του. Αντίθετα, αισθάνομαι χαρά και δικαίωση που υποστήριξα τον σημερινό Πρωθυπουργό σε όλα τα στάδια της πολιτικής του σταδιοδρομίας από τα πρώτα της βήματα μέχρι σήμερα και πίστεψα στις ικανότητές του ακόμα και σε εποχές που πολλοί άλλοι τον εγκατέλειψαν ή τον αμφισβήτησαν. Ποτέ δεν επεδίωξα, ούτε έλαβα, ανταλλάγματα για την στήριξη αυτή. Η ευρεία αποδοχή του Γ. Παπανδρέου σήμερα, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς, επιβεβαιώνουν τις ικανότητές του.
Η σχέση μου σήμερα με τον πρωθυπουργό κινείται στο πλαίσιο των σχέσεων όλων των Υπουργών και των Υφυπουργών με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και διέπεται από τους ίδιους κανόνες. Το ότι υπάρχει μια μακρά προηγούμενη συνεργασία στα θέματα παιδείας μόνο καλό για την παιδεία μπορεί να αποτελεί. Άλλωστε, πολλές από τις απόψεις που έχω σήμερα έχουν διαμορφωθεί από αυτή την συνεργασία.

ΙΧ. Έχετε αναλάβει τη διαδικασία της ανοικτής διακυβέρνησης. Πιστεύετε ότι απέδωσε ή απέτυχε. Κάποιοι υποστηρίζουν  ότι έγινε για να επιλεγούν οι φίλοι  σε ορισμένες περιπτώσεις υπουργών  ή διοικητών. Τι απαντάτε και πώς θα συνεχισθεί το εγχείρημα;

 ΙΠ. Πρέπει να γίνει αντιληπτό και να εκτιμηθεί ότι η όλη προσέγγιση της ανοικτής διακυβέρνησης είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, πρωτοφανές για την χώρα μας. Είναι αστείο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η διαδικασία έγινε για να επιλεγούν οι «φίλοι» των υπουργών. Αν όντως ήταν αυτός ο σκοπός , τι πιό απλό από το να ακολουθήσουμε την  παραδοσιακή –και καθ’ όλα νόμιμη– διαδικασία; Μία διαδικασία που έλεγε ότι είτε ο Πρωθυπουργός είτε ο Υπουργός διορίζει όποιον θέλει, χωρίς να δίνει αναφορά πουθενά. Μία διαδικασία που εθεωρείτο αυτονότη και απολύτως αποδεκτή: δεν είδα να γίνεται καμμία φασαρία το 2004 όταν ο τότε Πρωθυπουργός  -όντας και Υπουργός Πολιτισμού- επέλεξε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού. Είπαμε ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, και αποδεχθήκαμε ότι κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα μπορεί να δημιουργούσε κάποιο –κυρίως επικοινωνιακό– κόστος, αλλά μακροπρόθεσμα θα βελτιώσει την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης.
 Ας μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω μερικές αγκυλώσεις της προηγούμενης κατάστασης. Ακόμα και οι ίδιοι οι υπουργοί δεν ήξεραν ποιοί ήταν οι φορείς που επόπτευαν. Πολλούς τους μάθαιναν από «ενδιαφερόμενους» για διορισμό. Σήμερα, όλοι οι πολίτες ξέρουν ποιοί είναι οι φορείς που στελεχώνονται, ποιές είναι οι θέσεις στελεχών και ποιά είναι τα προσόντα που απαιτούνται για την κατάληψη των θέσεων αυτών. Με την προηγούμενη κατάσταση, μόνο πρόσωπα του στενού κύκλου ενός υπουργού, οι «φίλοι» όπως λέτε, αποτελούσαν εν δυνάμει υποψηφίους για τις θέσεις αυτές. Πλέον, ο κάθε πολίτης μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για κάποια από τις θέσεις.
Στο παρελθόν, μαθαίναμε τα ονόματα, το υπόβαθρο, τα έργα και τις ημέρες των κατεχόντων τις θέσεις αυτές όταν ξεσπούσε κάποιο σκάνδαλο, ή έπεφτε κάποιος από ένα μπαλκόνι. Πλέον, γίνεται γνωστό ποιοί καταλαμβάνουν την θέση και ποιά προσόντα έχουν από την πρώτη μέρα.
Αρκεί να σας δώσω κάποια στοιχεία για να αντιληφθείτε το μέγεθος του εγχειρήματος και την συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αυτή: από την έναρξη λειτουργίας του, στις 6/10/09, ο ιστότοπος του opengov.gr έχει δεχθεί 2.719.199 μοναδικές επισκέψεις. Τον τελευταίο μήνα μόνο, δέχθηκε 199.789 επισκέψεις. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία μέσα της διεθνούς κοινής γνώμης όπως οι TIMES του Λονδίνου, η Wall Street Journal κλπ., έχουν ενδιαφερθεί για τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος.
Δεν είναι όμως μόνο η επιλογή στελεχών. Είναι και η διαφάνεια στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών με την έκφραση γνώμης και την διαβούλευση. Δεν σταμάτησαν μόνο οι μεταμεσονύκτιες τροπολογίες. Σήμερα, ο κάθε πολίτης ξέρει τι πρόκειται να ψηφιστεί στην Βουλή και μπορεί να εκφράσει άποψη. Πρόκειται για μία επανάσταση στην Ελλάδα.

ΙΧ. Μπορεί κατά την γνώμη σας να βελτιωθεί η διαδικασία αυτή; Θα επιμείνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της και στο μέλλον;

 ΙΠ. Μα και βέβαια. Σε πολλά επίπεδα. Και η κριτική που γίνεται έχει βάση σε πολλές περιπτώσεις. Μην ξεχνάτε όμως που ήμασταν μέχρι πρόσφατα και που είμαστε σήμερα. Και την επόμενη φορά, θα είμαστε καλύτεροι.
Ένα είναι βέβαιο. Όπως συνέβη και με την εκλογή αρχηγού από την βάση που ξεκίνησε ο Γ. Παπανδρέου, η οποία λοιδορήθηκε στην αρχή και τώρα υιοθετείται ακόμη και από τους αντιπάλους του, έτσι θα γίνει και με την ανοικτή διακυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι παράγοντες που αντιστρατεύθηκαν την εκλογή αρχηγού από την βάση, προσπαθούν και σήμερα να απαξιώσουν την διαδικασία της ανοικτής διακυβέρνησης. Γιατί τέτοιες διαδικασίες καταργούν τους «μεσάζοντες» στην σχέση της κορυφής με την βάση αλλά και στην άσκηση της εξουσίας.
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Και αυτή η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου που σήμερα θεωρείται από μερικούς ανορθόδοξη θα την βλέπουμε σε πέντε χρόνια -αν όχι νωρίτερα- ως αυτονόητη. Και είμαι περήφανος που είμαι μέρος αυτού του εγχειρήματος.

ΙΧ. Μπορεί ένας Υφυπουργός να διατυπώνει δημόσια προτάσεις για θέματα των αρμοδιοτήτων του;


ΙΠ. Θα ήταν παράδοξο και βαθύτατα αντιδημοκρατικό αν αυτό δεν συνέβαινε. Οι υφυπουργοί έχουν την ευθύνη να διατυπώνουν απόψεις για θέματα της αρμοδιότητάς τους στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, την κορυφαία διαδικασία της δημοκρατίας. Και εκεί δεν πρόκειται απλώς για άποψη αλλά για κυβερνητική πολιτική.
Πρόβλημα θα υπήρχε αν ένα κυβερνητικό στέλεχος, μετά την διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής σε ένα θέμα -που ολοκληρώνεται με την υιοθέτησή της από το υπουργικό συμβούλιο- διαφωνούσε με την πολιτική αυτή. Τις απόψεις αυτές τις συμμερίζονται και κορυφαίοι πολιτικοί άνδρες, με μακρά κοινοβουλευτική και κυβερνητική εμπειρία.
Νομίζω ότι ο θόρυβος δημιουργήθηκε γιατί διετύπωσα τις απόψεις μου με ένα μη παραδοσιακό τρόπο. Αν το είχα κάνει με συνέντευξη σε μια μεγάλη εφημερίδα, με διαρροή πληροφοριών ή μέσω «έγκυρων κύκλων» δεν θα είχε δημιουργηθεί θέμα. Το νέο πάντα έχει αντιδράσεις.
Και κάτι ήσσονος σημασίας: Θα ήταν τραγελαφικό να επιτρέπω σε οποιονδήποτε πολίτη επιθυμεί να θέτει στην σελίδα μου θέματα για διαβούλευση και να απέκλεια από τον εαυτό μου την δυνατότητα αυτή.

ΙΧ. Είστε καθηγητής σε   Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μέτρα. Μήπως έπρεπε να ληφθούν και άλλα;

 ΙΠ. Είναι φανερό ότι η χώρα βρίσκεται σε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση. Παλεύει κάθε μέρα για την επιβίωσή της. Κανείς δεν είχε φανταστεί ότι η διαχείριση των τελευταίων ετών υπήρξε τόσο καταστροφική. Το να καταφεύγει σε τέτοια σκληρά μέτρα μία Σοσιαλιστική κυβέρνηση είναι το τελευταίο που θέλει να κάνει. Όταν δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή, όταν οτιδήποτε άλλο οδηγεί στον γκρεμό, δεν υπάρχει άλλη υπευθυνότερη στάση. Δεν αρέσουν σε κανέναν τα μέτρα, και πρώτα απ’όλα δεν αρέσουν ούτε σ’ εμάς τους ίδους. Η χρεωκοπία όμως δεν είναι επιλογή. Τα μέτρα ήταν αναγκαία. Στόχος τώρα είναι να αποδειχθούν στην πράξη και επαρκή.

ΙΧ. Οι  διαφωνίες  και οι κόντρες υπουργών  και βουλευτών  με νυν στελέχη τι κλίμα δημιουργεί;


 ΙΠ. Η πολιτική είναι πρωτίστως έκφραση απόψεων και θέσεων. Οι πολιτικοί δε, είναι η μόνη ομάδα που κρίνεται καθημερινά σε κάθε ενέργεια ακόμα και σε κάθε λέξη. Γι’ αυτό άλλωστε ακόμα και ατυχείς δηλώσεις και παρορμητικές εκφράσεις διορθώνονται άμεσα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα συχνά δημιουργούνται με δηλώσεις ή σχόλια που ακολουθούν μια τοποθέτηση. Ο στόχος για την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τα στελέχη, αλλά –θα έλεγα– και για όλους τους Έλληνες είναι κοινός. Η σωτηρία της χώρας. Και όλοι ξέρουμε ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει άλλος δρόμος για την σωτηρία δεν υπάρχει.


ΙΧ.  Φέρνετε  τεχνογνωσία  από το εξωτερικό. Τι  άλλο να περιμένουμε στον τομέα της εκπαίδευσης ;

 ΙΠ. Δεν θα έλεγα τόσο ότι φέρνω τεχνογνωσία όσο ότι παρακολουθώ και μελετώ όλες τις εξελίξεις στα εκπαιδευτικά, τους προβληματισμούς που διατυπώνονται  και τις ακολουθούμενες πολιτικές και στρατηγικές. Ο μοναχικός δρόμος στην εκπαίδευση, όπως και στην οικονομική ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική είναι αδιέξοδος.
Είναι φανερό, για παράδειγμα, ότι όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης -π.χ. Γαλλία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Λουξεμβούργο- αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων με έμφαση στην αυτοτέλεια, αλλά και την κοινωνική λογοδοσία. Πρώτο βήμα στις αλλαγές αυτές είναι η αλλαγή του τρόπου διοίκησης των πανεπιστημίων. Θα είναι λάθος να αγνοήσουμε τις εξελίξεις αυτές και να εξακολουθούμε να τσακωνόμαστε για το άσυλο και για το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών. Τα μικρά Γαλατικά χωριά μπορούν να υπάρχουν μόνο στα κόμιξ, είναι καταδικασμένα να εξαφανισθούν από τον διεθνή χάρτη των εκπαιδευτικών πραγμάτων. Θέλουμε να παραμένουμε στο κουκούλι της δήθεν «ελληνικής πραγματικότητας» ή μήπως είναι καιρός να κοιτάξουμε την διεθνή πραγματικότητα;
Το ίδιο ισχύει και στην έρευνα. Η ΕΕ πλέον φαίνεται –με μεγάλη καθυστέρηση– να υιοθετεί την άποψη εν όψει του 2020, ότι πρέπει να επιβραβεύεται η αριστεία, να  περιορισθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθούν οι τολμηρές, φιλόδοξες αλλά και ριψοκίνδυνες  ερευνητικές πρωτοβουλίες, καθώς και η υποστήριξη των νέων ερευνητών. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούμε και εμείς.
Δεν μπορούμε να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε θέματα παιδείας και έρευνας. Το οικονομικό μας έλλειμα δεν είναι άσχετο με το έλλειμα στον χώρο της παιδείας και της έρευνας. Και αν θέλουμε οποιαδήποτε λύση στο οικονομικό μας πρόβλημα να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη, πρέπει να επιδείξουμε το θάρρος να αξιοποιήσουμε την διεθνή εμπειρία και να προχωρήσουμε σε τομές στον χώρο της παιδείας και της έρευνας.

50 comments:

  1. Εύγε. Καθαρός λόγος όπως πάντα. Όπως θα έπρεπε να είναι η πολιτική.

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:43 am

    Εξαιρετική πένα αυτή η δημοσιογράφος. Δύο ερώτησεις για την πολιτική που ακολουθείτε ως υφυπουργός, 8 ερωτήσεις για τα κουτσομπολιά των σχέσεών σας με την Υπουργό και το πρόεδρο. Έχετε χάσει μάλλον το μέτρο. Οι πολίτες ενδιαφερόμαστε για τις πολιτικές σας δράσεις και όχι τις προσωπικές - κομματικές...
    Υ.Σ. Το σχόλιο φυσικά δεν αφορά εσάς κύριε Πανάρετε, αλλά τους δημοσιογράφους στους οποίους ταιριάζει άριστα το "τρία πουλάκια κάθονταν..." Αναρωτιέμαι για το θέμα των ΕΔ των ΤΕΙ, δεν θεώρησε σκόπιμο να σας ρωτήσεις? Και αν όχι, εσείς δεν το θεωρήσατε σκόπιμο να της πείτε δύο κουβέντες προς ενημέρωση του κόσμου?

    ReplyDelete
  3. Anonymous12:24 pm

    NA EIMASTE KAI PIO APOTELESMATIKOI KALA 8A HTAN

    ReplyDelete
  4. Anonymous1:49 am

    ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ- ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΔΒΜΘ και όχι μόνο [Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ" ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ]

    Τις τελευταίες ημέρες γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση για το θέμα της πρόγνωσης των σεισμών.
    Με την ευρύτερη έννοια τίθεται το θέμα της λειτουργίας του πανεπιστημίου αναφορικά με τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές του συνιστώσες και έμμεσα η πραγματική διάσταση αναφορικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου
    Η διανόηση πάλι αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων

    Για προσέξτε το σχόλιο [16 Μαρ 2010 1:59:00 π.μ. ] της ανάρτησης στο [http://press-gr.blogspot.com/2010/03/blog-post_6070.html] της Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010 με θέμα «Τεράστιο θέμα με το Αστεροσκοπείο‏..».

    Μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και για το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και για τη διανόηση στη χώρα μας
    Και μην ξεχνάμε το σύστημα έχει και μνήμη και γνώση […]

    ReplyDelete
  5. Κε Υφυπουργέ, καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις παρεμβάσεις σας ως τώρα.

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι θα γίνει με τον Ηράκλειτο τελικά;;; Πραγματικά, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Ένα χρόνο τώρα περιμένουμε για να δούμε πως συνεχίσουμε το διδακτορικό μας!
    Σταματήστε επιτέλους να ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ τους υποψήφιους Διδάκτορες αυτής της χώρας (δεν είναι προσωπικό αυτό)!
    Κε Πανάρετε, πείτε μας υπεύθυνα, σας παρακαλώ, τι γίνεται με αυτό το θέμα; Πόσο θα περιμένουμε ακόμη;

    ReplyDelete
  6. http://www.ellispoint.gr/index.php?option=com_resource&controller=article&article=1779&category_id=4&Itemid=21

    ReplyDelete
  7. Anonymous7:12 am

    ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ "ΑΙΣΧΗ" ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΔΕ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ;



    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
    ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

    Εργαστήριο Παιδαγωγικών και Ψυχολογικών Ερευνών και των Εφαρμογών τους


    Eπιμορφωτικό Σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή 610 ωρών
    (παράταση ημερομηνίας συμμετοχής)



    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ


    To Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο, προτίθεται να οργανώσει ετήσιο κύκλο σεμιναρίων κατάρτισης στην Ειδική Αγωγή (με έναρξη το Απρίλιο του 2010 και λήξη το Απρίλιο του 2011) στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

    Το Σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δασκάλους κ’ Νηπιαγωγούς), Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι όλων των ειδικοτήτων), σε εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους-διατροφολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς

    Η ειδική αγωγή βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο. Τόσο η ανάγκη για διεπιστημονική συνεργασία, όσο και η σύγχρονη τάση της ένταξης έχουν δώσει νέες διαστάσεις στη φιλοσοφία και το σκοπό της ειδικής αγωγής, η οποία σήμερα πρέπει να αφομοιώσει δημιουργικά τα επιστημονικά ευρήματα πολλών επιστημών.

    Σκοπός επομένως, του προγράμματος είναι η θεωρητική και εμπειρική επιμόρφωση ερευνητών στις σύγχρονες τάσεις της Ειδικής Αγωγής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν με αξιοπιστία και μέσα από όλες τις διαστάσεις τους ζητήματα εκπαίδευσης μαθητών με ειδικές ανάγκες, με απώτερο στόχο να διασφαλίσουν σε αυτούς ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ίσες δυνατότητες για πλήρη ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, πλήρη συμμετοχή και συνεισφορά στην κοινωνία, ανεξάρτητη διαβίωση, αυτάρκεια και αυτονομία. Tις διδασκαλίες αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής στην πλειοψηφία τους καθηγητές Πανεπιστημίου.

    Οι επιμορφούμενοι –ες θα επιλεγούν κατόπιν υποβολής αίτησης προς την Επιστημονική και τη Συντονιστική Επιτροπή του Τμήματος.

    Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 610 διδακτικών ωρών με επιπρόσθετο αριθμό ωρών που προορίζονται για την Πρακτική Άσκηση, η οποία και θα είναι υποχρεωτική. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (10 ώρες ανά ημέρα).









    Οι αιτήσεις συμμετοχής θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, στην διεύθυνση www.rhodes.aegean.gr/tepaes/ea, μέχρι και Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να αποστέλλονται ταχυδρομικά, επικυρωμένα αντίτυπα των πτυχίων, καθώς και φωτοτυπία της ταυτότητας, στην παρακάτω διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΤΕΠΑΕΣ, Λεωφόρος Δημοκρατίας 1, για: γραμματεία Ειδικής Αγωγής, γραφείο Β8 .

    Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 2000€ (πληρωτέα σε τέσσερις δόσεις).

    Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, χορηγείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βεβαίωση παρακολούθησης

    Το σεμινάριο εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 3699 02/10/2008, Αρ.Φύλλου Εφημερίδος της Κυβερνήσεως 199, Κεφάλαιο Γ΄ Άρθρο 22, περί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και είναι εγκεκριμένο από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πράξη:9/24.06.09), όπως εγκεκριμένη από το ΥΠΕΠΘ είναι και η Πρακτική Άσκηση (Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής: αρ. 56729/56- 19.05.09)


    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22410-99170. Ώρες επικοινωνίας: 17.00-19.30 εργάσιμες ημέρες.
    Συντονιστής για τους Νομούς Χανίων-Ρεθύμνης: τηλ. 6932292710

    Η Επιστημονική Επιτροπή του Σεμιναρίου

    ReplyDelete
  8. Anonymous8:37 am

    ΠΡΟΣ :Τη Βουλή των Ελλήνων
    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΧΟΛΙΟ

    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΗΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ !!!!!!!!!!!
    ".....
    Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού

    Ελέγχου

    Τμήμα Ερωτήσεων

    ΚΟΙΝ : Βουλευτές κ.κ.

    -Σπ.-Άδωνι Γεωργιάδη

    -Αθανάσιο Πλεύρη

    (Δια της Βουλής των Ελλήνων)

    ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτησημε αριθμό 6326/18-2-10 »

    Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 6326/18-2-10, την οποία κατέθεσαν οι

    Βουλευτές κ.κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης και Αθανάσιος Πλεύρης σχετικά με το «Βασικός Τίτλος Σπουδών και Ειδική Γραμματέας Υπουργείου» , σας κάνουμε γνωστό ότι η Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του Υπ.Παιδείας Δ.Β.Μ. Θ., με το αριθμ. Φ.120.62/_Υ/Β2 έγγραφό της, έχει ζητήσει στοιχεία από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας προκειμένου να σας ενημερώσουμε σχετικά.

    Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ....."

    ReplyDelete
  9. Anonymous10:39 am

    Θα είχεν εξαιρετικόν ενδιαφέρον εάν εγένετο ανάρτησις εκ μέρους σας κύριε υφυπουργέ του έγγραφου Φ.120.62/_Υ/Β2 σύμφωνα με τας σχετικάς εξαγγελίας του προέδρου της κυβερνήσεως.

    ReplyDelete
  10. Anonymous1:01 am

    Κύριε Υφυπουργέ

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε θα ανακοινώσει το υπουργείο τις μεταθέσεις των καθηγητών.
    Υπάρχει μια καθηστέρηση αδικαιολόγητη αφού υποτίθεται ότι τα πράγματα θα διορθωθούν στην εκπαιδευση (SIC).LOL...
    << Β) Λειτουργία Συμβουλίων
    Σήμερα δε λειτουργεί κανένα συμβούλιο, που συμμετέχω ως αιρετός, εκτός του ΚΥΣΠΕ.

    Το συμβούλιο Διευθυντών και Προϊσταμένων Εκπαίδευσης συνεδρίασε τελευταία φορά στις 28/08/2009. Το Συμβούλιο Σχολικών Συμβούλων συνεδρίασε τελευταία φορά στις 17/12/2009. Εδώ και μήνες δεν έχει συνεδριάσει ούτε το Συμβούλιο Επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού.
    Είναι εύλογο να βρίσκονται σε εκκρεμότητα αρκετά θέματα, όπως κάλυψη κενών θέσεων Σχολικών Συμβούλων και Προϊσταμένων Γραφείων, ορισμός Προϊσταμένων Τμημάτων Επιστημονικής Καθοδήγησης, πειθαρχικά, κλπ.
    Η πολιτική ηγεσία καθυστερεί αδικαιολόγητα την ανασυγκρότηση των Συμβουλίων, παρά το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία προώθησε σχέδιο ανασυγκρότησης των Συμβουλίων Σχολικών Συμβούλων και Προϊσταμένων Γραφείων.

    Η καθυστέρηση συγκρότησης και λειτουργίας των συμβουλίων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά…

    Πάντα στη διάθεσή σας

    Παληγιάννης Βασίλης >>

    TA NEYRA MAS!!!!

    ReplyDelete
  11. Anonymous3:08 pm

    ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΥΑΣΘΗΤΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ- ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΟΣΜΕΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ , ΕΝΩ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    "...ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ , ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    διαβάσαμε, αντιγραφουμε και περιμενουμε κάποιον υπευθυνο να πει κατι...

    ΜΑΣ ΤΑΡΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ !!!!!

    ΕΝΩ ΜΑΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΨΙ...

    ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

    ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΤΑΓΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
    ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ
    ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ
    ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

    Διαβάσαμε …… και απάντηση δεν υπάρχει ακόμα…. ΕΝΩ διακηρύσσουν την ανάγκη για περιστολές δαπανών
    «Mας έχουν επιβάλει λιτότητα και μας κόβουν μισθούς και επιδόματα και το υπουργείο παιδείας έχει αποφασίσει να μετακινήσει για 7 μέρες με έξοδα διαμονής και μετακίνησης πληρωμένα από το δημόσιο κορβανά περίπου 500 [πεντακόσιους καθηγητές (περιφερειακούς διευθυντές, προϊστάμενους επιστημονικής καθοδήγησης, διευθυντές διευθύνσεων και διευθυντές γραφείων ΔΕ, σχολικούς συμβούλους, υπευθύνους ΕΚΦΕ[τι είναι αυτό], τα μέλη του ΔΣ και της οργανωτικής επιτροπής , και 4 καθηγητές από κάθε διεύθυνση της χώρας] για να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στην Πάτρα από 17-21 Μαρτίου 2010.

    Δηλαδή ένα ολόκληρο τάγμα δημόσιων υπάλληλων θα μετακινηθεί σε μια εποχή λιτότητας που μας λένε να κάνουμε το σκατό μας παξιμάδι.
    Το ξέρει ο πρωθυπουργός και το έχει εγκρίνει η υπουργός παιδείας τι στιγμή που μας λένε ότι όλα αυτά θα περικοπούν. Μα είναι δυνατόν, το άκουσα και δεν το πίστευα. Δεν μπορεί κάποιο λάθος θα έχει γίνει. Όποιος θέλει να παρακολουθήσει το συνέδριο να πληρώσει από την τσέπη του …..δεν μπορεί να μας κόβουν το μισθό για να πληρώνουμε τι διασκέδαση κάποιων για 7 ημέρες τον Μάρτιο και βέβαια δεκάδες σχολεία θα υπολειτουργήσουν για μια βδομάδα και μετά τις διακοπές για το συνέδριο οι διακοπές του Πάσχα»
    .

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1:

    Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ , ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 500 ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ 7 [ΕΦΤΑ] ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ
    ΙΔΟΥ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
    Ενιαίος Διοικητικός Τομέας
    Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
    Δ/νση Σπουδών Εκπαίδευσης
    Τμήμα Α
    ΘΕΜΑ: 13ο Συνέδριο Φυσικής
    Μαρούσι 29.12.2009
    Α.Π.161343/Γ2
    ΠΛΗΡΟΔΟΡΙΕΣ : Αν. Πασχαλίδου
    Τηλ: 2103442238

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2:
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ [ απόπειρα αμοιβής επιτροπής της προηγούμενης κυβέρνησης με 36.000 ΕΥΡΩ!!!!!!]

    Θα επέμβει αμέσως
    ΓΙΑ Να εφαρμοστούν αμέσως οι εντολές του πρωθυπουργού για μη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε μια εποχή που όπως δηλώνει ο υπουργός οικονομίας δεν υπάρχει λέπι

    ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ"

    ReplyDelete
  12. Anonymous11:05 pm

    αν έχει γίνει αντιληπτό το θέμα που αφορά το σχόλιο [3:08 μμ]είναι εξαιρετικά σοβαρό και επικαιρο σήμερα που η κυβέρνηση και ανακοινώνει τη φορολογική πολιτική και ο πρωθυπουργός οργώνει Ευρώπη και Αμερική συζητώντας επαχθή μέτρα για τους μισθοσυντήρηρους.
    Παράλληλα είναι και θέμα αρχής προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος των εκπαιδευτικών που καθημερινά και άδικα απαξιώνεται και όχι με δική τους ευθύνη και η περίπτωση αυτή είναι το παράδειγμα για το οποίο οι ΔΥ-εκπαιδευτικοί δεν φέρουν καμία ευθύνη.
    Και βέβαια θα πρέπει να εξετάσει κανείς και την όχι και τόσο καθαρή πορεία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών [σεμινάρια ειδικής αγωγής και χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση και "μαϊμού" σεμινάριαπληροφορικής τα οποία έχουν καταγγελθεί από όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς πληροφορικών. Περιπτώσεις που έχουν οδηγήσει σε σωρεία παράνομών - παράτυπων διορισμών και αγγίζουν τα όρια των ποινικών ευθυνών]
    ΚΟΡΪΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
    κύριοι του ΥΠΔΜΘ μη μας θεωρείται όμως ως δεδομένα κορόϊδα. Και κάτι τελευταίο οι πριμοδοτούμνοι να κάνουν "Συνεδριακό Τουρισμό" σύμφωνα πάλι με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί και αφορά την επιλογή στελεχών θα μοριοδοτηθούν με τη βεβαίωση συμμετοχής σε ένα συνέδριο στο οποίο πήγαν για δημόσιες σχέσεις και ουζάκια.....
    αν δείτε μεταξύ αυτών που χαιρέτισαν είναι ακι αυτοί που έκαναν λάθος και ψήφισαν αυτούς που μας "εκπροσωπούν συνδικαλιστικά ... μια διαχρονική ομάδα αρτηριοσκληρωτικών και επαγγελματιών του συνδικαλισμού

    ReplyDelete
  13. Aπόσπασμα από το βιβλίο [όπως το κατεγραψε το GURF] "The Calling of Education: The Academic Ethic and Other Essays on Higher Education, (Edward Shils)"

    Το κεφάλαιο έχει τίτλο “Κριτήρια Διορισμού στο Πανεπιστήμιο”
    Η αποστολή των εκλεκτορικών σωμάτων, λοιπόν, είναι

    “Να εντάξουν στο προσωπικό του πανεπιστημίου άτομα που θα έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις στην αποστολή της έρευνας, της διδασκαλίας και της κατάρτισης και την καλλιέργεια της σκεπτόμενης πανεπιστημιακής κοινότητας. Ένα πανεπιστήμιο που δεν έχει επιδόσεις σε αυτό το επίπεδο θα χάσει το κύρος του στον κόσμο και, μαζί με αυτό, τη δυνατότητα να προσελκύει εξέχοντα μέλη ΔΕΠ και εξαίρετους φοιτητές. Με τη σειρά της, η αδυναμία να τους προσελκύσει θα υποβαθμίσει την ποιότητα της απόδοσής του. Κάθε επιλογή ενός μέτριου υποψηφίου κάνει δυσκολότερη την επιλογή ενός διακεκριμένου υποψηφίου αργότερα, ενώ παράλληλα καθιστά δυσχερή την προσέλκυση εξαιρετικών φοιτητών στο πανεπιστήμιο. Για το λόγο αυτό είναι υψίστης σημασίας για ένα πανεπιστήμιο να επιμένει σθεναρά στα αυστηρότερα κριτήρια σε μια εκλογή.”

    ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΕ και στα Ελληνικά ΑΕΙ !!! θα είνια μια καλή σκέψη το βιβλίο να αγοραστεί μαζικά απο το ΥΠΕΠΘ και να μοιραστεί σε όλα τα μέλη ΔΕΠ. Δεν λέω να δίνουν και διαγώνισμα ...σ'αυτο...αν και δεν ειναι κακή ιδεά!!

    Φιλικότατα

    ReplyDelete
  14. Quarkonium4:23 pm

    Αγαπητέ κ.Υφυπουργέ,

    Με αφορμή την ερώτηση για τις διαδικασίες για την ανοιχτή διακυβέρνηση αλλά και την τελευταία ερώτηση που αφορά το μέλλον της εκπαίδευσης θα ήθελα να αναφερθώ στον περίφημο οργανισμό αναγνώρισης πτυχίων (ΔΟΑΤΑΠ). Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση αβεβαιότητας μέσα στον οργανισμό με αποτέλεσμα σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις στην αναγνώριση πτυχίων. Περισσότερη εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός πως ενώ η εισηγήτρια του κλάδου των Θρησκευτικών και της Ψυχολογίας έχει παραιτηθεί εδώ και 2 εβδομάδες δεν έχει ακόμα ορισθεί αντικαταστάτης (λυπάμαι που θα το πω αλλά νομίζω πως δε θα λυθεί πριν το Πάσχα).
    Δεν μπορώ να καταλάβω πόσο ξαφνική ήταν αυτή η παραίτηση ώστε να μην μπορέσει να υπάρξει ένα ομαλό καθεστώς μετάβασης.
    Τα προβλήματα βέβαια δεν είναι τωρινά. Όπως αρκετοί γνωρίζουν (είχα και προσωπική εμπειρία αναγνώρισης 2 μεταπτυχιακών) ο Οργανισμός λειτουργεί με αρκετές ελλείψεις (και στη στελέχωσή του) που συνεπάγονται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία αναγνώρισης. Η κατάσταση επιδεινώνεται κατά την άποψη μου και από τη συγκεντρωτική οργάνωση
    του οργανισμού η οποία δεν εξυπηρετεί ούτε όσους έχουν καταθέσει χαρτιά προς αναγνώριση ούτε και πανεπιστημιακούς που έρχονται από περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας.
    Νομίζω βέβαια πως έχουμε να κάνουμε με δύο θέματα. Το πρώτο αφορά την ουσιαστική λειτουργία αυτού του οργανισμού και το δεύτερο την αναδιοργάνωσή/αποτελεσματικότερη οργάνωσή του για όσο καιρό συνεχίσει να υπάρχει.

    Αντιλαμβάνομαι πως μέσα στα προβλήματα της παιδείας μας τα παραπάνω μοιάζουν σταγόνες στον ωκεανό. Θα ήθελα όμως κάποια στιγμή να διαβάσω τις σκέψεις σας στον τρόπο που σκέπτεστε να προχωρήσετε με τις αναγνωρίσεις πτυχίων. Πιστεύω άλλωστε πως πρέπει να δώσουμε σημασία και σε αυτά τα μικρά πριν προχωρήσουμε και στα μεγάλα.

    ReplyDelete
  15. Anonymous12:36 am

    Κύριες υφυπουργέ πολύ θετικές οι απόψεις σας για τη βάση του 10. Θεωρώ πως ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν μπορεί να λειτουργήσει με φοιτητές της μονάδας ή του πέντε αποτελεσματικά. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι καθηγητές, μερικοί από τους οποίους τυγχάνουν και γνωστοί μου, των τμημάτων αλλά δεν μπορούν να το πουν αφού προέχει για αυτούς η κάλυψη των κενών θέσεων των φοιτητών. Οπότε σωστά αν κάποιος δεν μπορει να ανταποκριθεί σε μια βαθμίδα να πάει σε κάποια άλλη για το καλό όλων των ιδίων, των οικογενειών τους και της κοινωνίας (φαντάζεστε για παράδειγμα ένας μηχανικός δομικών έργων που μπήκε με βάση κάτω από 10 να χτίζει σπίτια ή να κάνει έργα;). Και κάτι άλλο μια πρόταση για την κάλυψη θέσεων στα ΤΕΙ. Είναι πολλοί είναι επαγγελματίες ήδη κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΤΕΙ στα πλαίσια μιας δια βίου μάθησης και επειδή τους αρέσει. Ο θεσμός όμως των κατατακτηρίων εξετάσεων είναι αναποτελεσματικός αφού οι προυποθέσεις και η δυσκολία της ύλης είναι απαγορευτικά για μεγαλύτερης ηλικίας άτομα αφού η ύλη όταν ήταν φοιτητές ή μαθητές ήταν διαφορετική. Θεωρώ λογικό λοιπόν στα τμήματα που δεν συμπληρώνεται ο αριθμός φοιτητών να μπορούν να μπουν όσοι ενδιαφέρονται πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς εξετάσεις. Εδώ μιλάμε για διαβίου εκπαίδευση στην πράξη κάτι που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και καλύτερο από το να λειτουργεί τμήμα με 1, 2 ή 10 φοιτητές

    ReplyDelete
  16. Quarkonium7:32 am

    Συγγνώμη που επανέρχομαι αλλά θα ήθελα με βάση και το παραπάνω σχόλιο του ανώνυμου να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αλγόριθμος με βάση τον οποίο το Υπουργείο υπολογίζει τον αριθμό εισακτέων σε κάθε σχολή. Αφορμή στάθηκε μια επίσκεψη που έκανα πρόσφατα στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ όπου μου είπαν πως θεωρούν υπερβολικά μεγάλο τον αριθμό των 75 εισακτέων. Από τους 75 ένα μικρό ποσοστό μπορεί να απορροφηθεί στην εγχώρια κινηματογραφική/τηλεοπτική βιομηχανία και δυστυχώς δεν είναι μια σχολή με μεγάλη παράδοση που θα έστελνε αποφοίτους στο εξωτερικό.
    Δεδομένου μάλιστα πως δεν αποφοιτούν όλοι ταυτόχρονα σήμερα η σχολή μετά από 6 χρόνια λειτουργίας έχέι ήδη 500 εγγεγραμμένους φοιτητές. Βέβαια άλλο θέμα πόσοι εισάγονται και άλλο το γιατί δεν τελειώνουν στην ώρα τους οπότε ας μείνω στο αρχικό μου ερώτημα.
    Νομίζω θα πρέπει να δεί το θέμα το υπουργείο καθώς είναι κρίμα σε νεοσύστατες σχολές να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
    Τέλος, μου μετέφεραν πως το βασικότερο πρόβλημα τους δεν είναι ούτε το υλικοτεχνικό ούτε η χρηματοδότηση (αν και έχουν εισπράξει μόλις το 10% του προυπολογισμού τους από την επιτροπή ερευνών). Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως οι ίδιοι οι φοιτητές δεν αγαπούν τη σχολή και δεν την υπερασπίζονται προς τα έξω. Νομίζω πως αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη σχολή.
    Συγγνώμη που θίγω δυο διαφορετικά θέματα στα σχόλιά μου. Θα χαρώ να έχω την άποψή σας κάποια στιγμή.

    ReplyDelete
  17. Anonymous9:41 am

    Χαίρεται κ. Υφυπουργέ, συγχαρητήρια για τις παρεμβάσεις σας και καλή τύχη στο έργο σας.

    Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει αντιληφθεί κάποιος από τους αξιωματούχους του Υπ.Ε.Π.Θ. τη σημασία που έχει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ» για περίπου 2.500 πολίτες (και πιθανότατα τις οικογένειές τους).
    Αντιλαμβάνεστε πως, δεδομένης και της δυσκίνητης χρηματοροής τέτοιων κονδυλίων, το Ελληνικό Υπ.Ε.Π.Θ. θα κληθεί να χρηματοδοτήσει το 2011 ένα PhD που θα έχει ξεκινήσει το 2008? Πράγματι, η δική σας λογική το χωράει αυτό?
    Γίνεται αντιληπτή από τους υφισταμένους σας η ομηρία εκατοντάδων νέων, οι οποίοι ούτε καν να ψάξουν για εργασία μπορούν δεδομένου ότι κινδυνεύουν να χάσουν το πρόγραμμα αν και όποτε το πάρουν?
    Επιπλέον, μετά από την παρέμβασή σας για τη νομιμότητα της εμπλοκής Πρυτάνεων στη Β φάση αξιολόγησης (σε μια χώρα που ο όρος conflict of interest είναι άγνωστη λέξη) γιατί δεν ξανακούσαμε κάτι, ο,τιδήποτε, σχετικά με μια οριστική ημερομηνία ανακοίνωσης έστω?
    Απέναντι σε ένα κράτος που δε θέλει να σεβαστεί τις προθεσμίες που το ίδιο θέτει, εμείς, όμηροι και εγκλωβισμένοι, τι μας απομένει να κάνουμε?
    Ποιος θα μας δώσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια απάντηση?

    ReplyDelete
  18. να κανω μια ερωτηση...μια που θελουμε να ειμαστε διαφανεις πληρως ... υπαρχουν καπου διαθεσιμες οι τακτικές επιχορηγήσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ κατά πανεπιστήμιο και μετά μηπως πρεπει οι πρυτάνεις και προεδροι να αναρτησουν καπου στο διαδικτυο τις κατα τοπους κατανομες στα τμήματα, σχολές κλπ...???

    επισης αυτος ο περιβοητος αλγοριθμος κατανομης των επιχορηγησεων γιατι δν ειναι καπου ευκρινως δημοσιευμένος;

    Ευχαριστώ
    Χριστοφής Απόστολος

    ReplyDelete
  19. Anonymous2:23 pm

    των οικιών υμών εμπιμπραμενων υμεις αδετε

    ReplyDelete
  20. Anonymous9:06 am

    ΚΟΥΙΖ:
    *ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ [ΦΑΓΗΤΟ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ,ΥΠΝΟ] ΓΙΑ ΕΦΤΑ ΠΛΟΚΛΗΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

    ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΔΒΘ ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

    ReplyDelete
  21. ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε ανώνυμο ΚΟΥΙΖ(9:06 πμ):
    ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του 13ου Συνεδρίου της ΕΕΦ που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη συνεργασία του Τμήματος Φυσικής, μπορείτε να επισκέπτεστε τη διεύθυνση www.patraseef.gr όπου έχουν αναρτηθεί, το πρόγραμμα των προσκεκλημένων ομιλιών, το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου ή να ρωτήσετε κάποιο συνάδελφο εκπαιδευτικό που παρακολούθησε τις εργασίες, σχετικά με την ποιότητα και το περιεχόμενο.
    ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κανένας δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ως ¨ΚΟΡΟΪΔΑ¨ τους συμπολίτες μας. Ο χαρακτηρισμός επιστρέφεται στους εκδότες του, που πιθανόν να νοιώθουν έτσι για τους δικούς τους λόγους.

    Γ.Ζ.

    ReplyDelete
  22. Anonymous10:57 pm

    ΓΖ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ
    ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΔΕΙΧΝΕ Η ΚΑΜΕΡΑ ΣΤΗΝΕΝΑΡΞΗ ΠΟΣΟΙ ΗΤΑΝΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
    ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΠΟΝΣΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
    ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΙΜΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΕΦ
    ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕΦ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
    ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΙΜΟΥ ΤΩΝ Η/Υ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

    ΜΗΠΩΣ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

    ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΖ

    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

    ReplyDelete
  23. Anonymous4:14 am

    [3:14 μμ] ή ΓΖ το σχόλιο ΚΟΥΙΖ του /την [9:06 πμ] δεν αναφέρει πουθενά για την Ένωση Ρλλήνων Φυσικών. Στο χωρίο μου λένε" ότι όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται" και "καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει" . Άσε τις διαφημίσεις μαιμού μιας υποθεσης που από όπου και αν τη δεις μπάζει.
    Φαίνεται ο /η [10:57 μμ] έχει δίκιο και όπως όλοι μας ξέρουμε πολλά.
    [ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ - ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ "ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ"].
    και κάτι τελευταίο όλοι εκείνοι από την πόλη μας που "αγωνιζόντουσαν" για την ΕΕΦ γιατί έχουν εξαφανισθεί και έχεις μείνει ασύ από το Αίγιο να εκπροσωπείς την πόλη μας???

    ReplyDelete
  24. Anonymous9:01 am

    ανοικτή επιστολή στον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας και όχι μόνο [στήριξη στην άτολμη προσπαθεια του πρωθυπουργού μας σε σχέση με τα εκκλησιαστικά θέματα]

    ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΜΑΣ ΑΠOΓΟΗΤΕΥΣΑΤΕ

    ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΣΤΑΣΗ:

    ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΝΑ ΕΚΠΟΙΗΘΕΙ ή ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΛΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΠΟΣΟ ΙΣΟ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

    ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ [ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΑΣ] Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ

    ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΔΕΚΤΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ


    ΑΝΤ΄ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ [ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΚΡΑΝΟΥΜΕ…. ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ….] ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ


    ΚΡΙΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΤΕ


    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΟΥΤΕ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΣΤΑ ΟΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΒΩΝΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΛΟΓΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΤΕ


    ΑΥΤΑ ΚΡΙΜΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΡΙΜΑ ΧΑΣΑΤΕ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΑΣΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ....

    Χριστιανός Ορθόδοξος Καθολικά Διαμαρτυρόμενος [όπως και ο Γεωργίος Παπανδρέου]

    ReplyDelete
  25. Anonymous10:51 am

    25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2010…. ο εορτασμός
    Α ΜΕΡΟΣ

    ο εορτασμός της επετείου της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου σε σχολική μονάδα….
    παρευρίσκονται οι μισοί μαθητές /τριες και μερικοί καθηγητές /καθηγήτριες
    …. και καμιά δεκαριά γονείς [ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ .. ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ]
    …. ο/η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια για την παρουσίαση του προγράμματος της σχολικής εορτής αναφέρει ότι τα κείμενα που αφορούν την ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της επανάστασης του 21 είναι αποτέλεσμα δουλειάς των μαθητών /τριών [Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΕΚΠΛΗΚΤΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ/ΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ…..]
    Οι μαθητές /τριες απλά , όπως πάντα αποτελούν τους παρουσιαστές/στριες ενός τυποποιημένου προγράμματος που ανάλογα με τα θέλω και πιστεύω του/της καθηγητή/τριας ικανοποιείται, προσεγγίζεται ή και όχι η αντικειμενική πραγματικότητα.[Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ …. Η ΜΗ ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ…. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ …….]

    Και κάπου οι μαθητές/τριες αναφέρουν ότι το αρχειακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε αντλήθηκε από μια συμβατική βιβλιοθήκη για να είναι γνήσιο και αυθεντικό και όχι μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η αναζήτηση μέσο του κυβερνοχώρου [ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ/ ΚΑΘΗΓΗΤΗ… ΚΑΙ ΜΕΤΑ…. ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ , ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ , ΔΕΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ]

    … θα περίμενα κάποιος από τους οργανωτές της εκδήλωσης [συνάδελφους και συναδέλφισες] να μου έδινε το λόγο στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης του ιστορικού γεγονότος,… να πω δυο λόγια,… δεν μου τον έδωσαν, όχι γιατί δεν το ήθελαν… δεν το σκέφτηκαν και γιατί οι παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις μου είναι αυτές που γίνονται αποδεκτές από ΟΛΟΥΣ μόνο σε επιστημονικά συνέδρια, αλλά στο επίπεδο της σχολικής πραγματικότητας προκαλούν την ηρεμία ενός συστήματος που έχει ως αρχή λειτουργίας του τις καταστάσεις «μηδενικής εντροπίας»

    ….. αλλά αν μου τον έδιναν θα έλεγα … αυτά που καθημερινά λέω στην αίθουσα διδασκαλίας

    «…. Αγαπητοί συνάδελφοι , αγαπητοί γονείς… αγαπητά παιδιά…. Εμείς οι παλιοί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την νέα πραγματικότητα που τα παιδιά βιώνουν …. είναι αυτό που χαρακτηρίζεται ως χάσμα των γενεών….
    …έτσι η γενιά μου δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η προσέγγιση της πραγματικότητας δεν μπορεί να γίνει μέσα από την άντληση πληροφοριών από μια συμβατική βιβλιοθήκη αλλά ΜΟΝΟ μέσα από την αναζήτηση από ειδικές και γενικές βάσεις δεδομένων όπου μπορεί να προσεγγισθεί η αυθεντική , η γνήσια , η συνολική χρήσιμη πληροφορία/ γνώση….. με συγχωρείτε για το ότι δεν μπορώ να αποστασιοποιηθώ από τους περιορισμούς που επιβάλουν στερεότυπα που χαρακτηρίζουν το χάσμα των ηλικιών… έτσι θα μου συγχωρέσετε το ατόπημα ότι μέσα από μια αναζήτηση στην ηλεκτρονική έκδοση μιας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης βρήκα το πόνημα του Καραγκιοζοπαίχτη από την Χαλκίδα « Τα δύο 21» και θα ήθελα σαν ρομαντικός και αιθεροβάμων να σας επαναλάβω την αναφορά του
    «… το 21 ήταν ηράκλεια άρτιο για να μας το περπατάν με δεκανίκια..»

    [Ο ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΗγΗΤΗΣ πΕ04 ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘμΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ]
    [συνεχίζεται]

    ReplyDelete
  26. Anonymous10:51 am

    [συνέχεια]
    25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2010…. ο εορτασμός
    Β ΜΕΡΟΣ

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
    • Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την νοοτροπία οι παραστάτες της σημαίας , οι άριστοι μαθητές/μαθήτριες να προκρίνουν να πάνε εκδρομή αντί να συμμετέχουν στις τοπικές παρελάσεις ανήμερα 25 Μαρτίου.
    • Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να γίνονται οι γιορτές αυτές όταν η συμμετοχή για την προετοιμασία τους γίνεται μόνο για να «γλιτώσουν» μάθημα οι συμμετέχοντες και όχι σε ώρες εκτός ωραρίου διδασκαλίας…. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες δράσεις του σχολείου ….. οι οποίες παρουσιάζονται ως ιδιαίτερες και καινοτόμες προσεγγίσεις του σχολικού προγράμματος
    • Δεν μπορώ να συμβιβαστώ ότι ΜΟΝΟ οι χορευτικές εκδηλώσεις, το τραγούδι και οι ποδοσφαιρικοί σχολικοί αγώνες [ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ…] προσδιορίζουν το άλλο σχολείο που θέλουμε και ότι όλα αυτά γίνονται σε ώρες του κανονικού ωρολογίου προγράμματος και ότι η διαδικασία αυτή είναι αυτονόητη και καινοτόμο στοιχείο του πρότυπου σχολείου που εναρμονίζεται με μια κοινωνία της ελάχιστης προσπάθειας που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδες καταστάσεις. [Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ…!!!. ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ….??? ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ…]

    [Ο ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΗγΗΤΗΣ πΕ04 ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘμΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ]

    ReplyDelete
  27. K. Πανάρετε,

    τί κατάσταση είναι αυτή που επικρατεί στην ΑΣΟΕΕ; Μέσα στο Πανεπιστήμιο και στον προαύλιο χώρο υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κονσόλες συνοδευόμενες από τεράστια ηχεία, όπου φοιτητές κάνουν τον dj καθημερινή, μέρα μεσημέρι, εν ώρα μαθημάτων. Η μία δε εξ αυτών βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα παράθυρα της βιβλιοθήκης. Πώς γίνεται μάθημα εκεί μέσα, πώς διαβάζουν οι φοιτητές;
    Η αφισορύπανση δεν περιγράφεται, όπως και η βρώμα. Στην είσοδο δε από Δεριγνύ αριστερά, καθημερινά στήνεται στο τραπεζάκι της εκδρομής στη Μύκονο και κανονικό χαρτοπαίγνιο. Πώς επιτρέπονται όλα αυτά; Είναι αυτό Πανεπιστήμιο; Είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά να αναπτύσσουν επιστημονικά ενδιαφέροντα όταν ο χώρος μέσα στον οποίο κινούνται θυμίζει κάτι ανάμεσα σε παρακμιακό club, χαρτοπαιχτική λέσχη και καφενείο;
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!
    Και ας σκεφτούμε πως εκεί μέσα υπάρχουν και φοιτητές προερχόμενοι από το εξωτερικό με το Erasmus. Τί εικόνες μεταδίδουν στις χώρες τους;
    Να επιληφθούν άμεσα οι αρμόδιοι γιατί αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Τα παιδάκια αυτά έχουν μπερδέψει τις σπουδές με το κλάμπινγκ και την χαρτοπαιξία και νομίζουν πως το άβατο των Παν/μίων είναι για να κάνουν τον dj ελεύθερα. Σεβασμός προς τους άλλους και προς τον εαυτό τους μηδέν.
    Και επιτέλους πετάχτε τις κομματικές νεολαίες έξω από τα Παν/μια. Μόνο σε φασιστικά καθεστώτα γινόταν τέτοια στρατολόγηση. Εάν θέλουν χώρο δώστε τους ένα γραφείο στα κεντρικά του κόμματος σας να τελειώνουμε.
    Ό,τι μεταρρυθμίσεις και εάν κάνετε θα πέσουν στο κενό, όσο επιτρέπονται αυτά τα φαινόμενα σε Πανεπιστημιακούς χώρους.

    ReplyDelete
  28. Anonymous2:48 pm

    “Αποκλειστικό Ρεπορτάζ:esos.gr
    Την παρέμβαση του Γενικού Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου να εξαντλήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να επιστραφούν οι παράνομες αμοιβές σε στελέχη του ΟΕΕΚ κατά την χρονική περίοδο 1997-2003 που υπουργοί ήταν οι κ.κ. Αρσένης και Ευθυμίου ζητά με έγγραφό του ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος (ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟ esos.gr”

    ????
    Διευθύνων Σύμβουλος ΟΕΕΚ

    Πρόεδρος [μετέπειτα, δεν σας λέμε πότε για να μην στοχοποιηθεί] του ερευνητικού κέντρου συνδικαλιστικής οργάνωσης

    Κάτοχος πτυχίου σχολής που καταργήθηκε γνωστικού αντικείμενου οι παχιές αγελάδες και τα ραπανάκια [δεν κάνουμε πλάκα- αυτό ήταν το γνωστικό αντικείμενο της σχολής και γι αυτό καταργήθηκε]

    Έχει να πάει στη δουλειά του από τότε που διορίστηκε [περίπου 30 χρόνια]

    Όταν μιλάει σε κομματικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ όλοι γελούν με το επίπεδο του χωρίς προσόντα κατέχοντα θέση προέδρου ερευνητικού κέντρου !!!

    ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

    ReplyDelete
  29. Anonymous12:15 am

    Η [ΕΛΕΝΗ 1:54 μ μ ] ακροβατεί όπως πάντα σε επικίνδυνες ατραπούς που θέτουν σε αμφισβήτηση τη λειτουργία του πανεπιστήμιου ως χώρου εκπαίδευσης , έρευνας και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

    Ως εκ τούτου και η διάσταση άποψης με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις/πρτοτάσεις..

    Αγαπητή Ελένη, η ποιότητα της λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος δεν είναι αρμοδιότητα του όποιου υπουργού παιδείας, αλλά των αρχών διοίκησης του ιδρύματος και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας [φοιτητών, μελών ΔΕΠ και υπαλληλικού προσωπικού]

    Στο πανεπιστήμιο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το αυτοδιοίκητο .

    Ο υφυπουργός της παιδείας θεωρώ ότι με κατανοεί ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, όμως έχεις «μπερδεφθεί» Ελένη με τον έλεγχο νομιμότητας που κατά περίπτωση ασκεί και προς τιμή του.

    Αυτά από κάποιον που μπορεί να μην είναι πανεπιστημιακός αλλά είχε μικρή αλλά καθοριστική συμβολή σε ανατροπές, θετικές κατά τη γνώμη μου και στις αλλαγές στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης που βέβαια έχουν αδύνατα σημεία αναφορικά με τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες και λειτουργικές ανάγκές που πρέπει να ικανοποιηθούν.

    Αυτή όμως η διαπίστωση δεν μπορεί να αναιρέσει μια τομή που έγινε με το «Νόμο Πλαίσιο» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την οποία ο καθηγητής Ανδρέας Γ. Παπανδρέου και πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του 1981 είχε χαρακτηρίσει ως την προοδευτικότερη σε παγκόσμιο επίπεδο νομοθετική παρέμβαση στη λειτουργία των πανεπιστημίων […]

    ReplyDelete
  30. Anonymous1:54 am

    Υπάρχουν σχόλια στις αναρτήσεις με πολύ τεκμηριωμένες απόψεις που στο συνολό τους προτείνουν μια ολοκληρωμένη προγραμματική στρατηγική και τακτική υλοποίησης πολιτικών που πραγματικά συνθέτουν τις διαχρονικά και επίκαιρες απόψεις του κινήματος χωρίς να παραγράφουν το δημιουργικό παρελθόν, χωρίς να αποκλείουν επίκαιρες και αναγκαίες αναθεωρήσεις [σοφία ΠΑΣΟΚ]

    ReplyDelete
  31. Αγαπητέ Ανώνυμε 12:15,

    δεν είμαι εγώ αυτή που αμφισβητεί "τη λειτουργία του πανεπιστήμιου ως χώρου εκπαίδευσης , έρευνας και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών." Είναι οι ίδιοι οι φοιτητές του. Εάν εσύ μέσα σε όλα αυτά που έγραψα βλέπεις έναν χώρο εκπαίδευσης, έρευνας και διακίνησης ιδεών, εγώ βλέπω όλα τα παραπάνω να παρεμποδίζονται. Και για τον λόγο αυτό έγραψα και το κείμενο. Ο κ. Πανάρετος είναι καθηγητής αυτής της σχολής. Τα θέματα αυτά φαντάζομαι τα γνωρίζει καλύτερα και από εμένα. Φυσικά φταίνε οι πρυτανικές αρχές για το χάλι της σχολής, με τις οποίες υποθέτω ο υφυπουργός πως μπορεί να επικοινωνήσει. Δεν είπα να πάει να τους συλλάβει, ούτε να βγάλει υπουργική εγκύκλιο. Μία επικοινωνία όμως θα μπορούσε να έχει.

    Απορώ πραγματικά πώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι υπερασπίζονται αυτό το μπάχαλο στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
    Αγαπητέ Ανώνυμε βάλτε καλά στο μυαλό σας πως ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, διότι καμία έρευνα, καμία εκπαίδευση και καμία διακίνηση ιδεών δεν μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες. Εκτός εάν θεωρείτε πως η χαρτοπαιξία, η βρώμα, οι εκκωφαντικές μουσικές και η αδιαφορία για τους άλλους που διαβάζουν είναι κάποιου είδους πανεπιστημιακή εκπαίδευση που πρέπει να λαμβάνουν οι φοιτητές.

    ReplyDelete
  32. Anonymous2:32 pm

    Λυπάμαι αγαπητή Ελένη γιατί αναγκάζομαι να σου πω ότι ίσως δεν αντιλήφτηκες ΤΙΠΟΤΕ από τις αναφορές μου

    Ως εκ τούτου να μην απορείς « … πώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι υπερασπίζονται αυτό το μπάχαλο στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών» ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ

    Και επίσης λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει αναφορικά με εκφράσεις όπως «…Αγαπητέ Ανώνυμε βάλτε καλά στο μυαλό σας πως ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, διότι καμία έρευνα, καμία εκπαίδευση και καμία διακίνηση ιδεών δεν μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες. Εκτός εάν θεωρείτε πως η χαρτοπαιξία, η βρώμα, οι εκκωφαντικές μουσικές και η αδιαφορία για τους άλλους που διαβάζουν είναι κάποιου είδους πανεπιστημιακή εκπαίδευση που πρέπει να λαμβάνουν οι φοιτητές.»

    Και μην ξεχνάς ότι όπου υπάρχει κίνηση «αυξημένη εντροπία» υπάρχει ζωή και πρόοδος. ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΑ ΒΑΛΩ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ. Και κάτι ακόμα τι κάναμε όλοι μας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου διαμορφώθηκαν προσωπικότητες με τις αξιακές αρχές που εσύ βλέπεις στο χώρο του πανεπιστήμιου.

    Αναγκάζομαι να επανέλθω επειδή τίποτε από όλα τα παραπάνω δεν εννοούν ή περιέχονται στις απόψεις που διατύπωσα.
    Εξακολουθώ όμως να έχω μια άλλη λογική για το πανεπιστήμιο και τον τρόπο λειτουργίας του.
    Γιατί αν ακολουθήσουμε τις ατραπούς της σκέψης σου τα ίδια μπορούμε να διατυπώσουμε για όλους τους θεσμούς του κράτους και τότε τα ολισθήματα ίσως να είναι πολύ οδυνηρά για όλους μας…..

    Και κάτι τελευταίο για έκφραση επιστημονικών απόψεων τις τελευταίες ημέρες ζητήθηκε η επέμβαση του εισαγγελέα και η ποινική δίωξη πανεπιστημιακών δασκάλων και λίγο παλαιότερα η δίωξη των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ για την οποία τοποθετήθηκε στο πνεύμα του σχολίου μου η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και εγώ ΕΠΩΝΥΜΑ αγαπητή Ελένη.

    Όσο για το επιλογή της ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ αυτή γίνεται ως μια προσωρινή-προσωπική επιλογή ενός επωνύμου που σε δύσκολες εποχές πάντα ΕΠΩΝΥΜΑ εξέφραζε τις απόψεις του. Άλλωστε η έκφραση της άποψης δεν έθιξε προσωπικά κανένα ….
    Και κάτι τελευταίο και την ανάρτηση των σχολίων σου ως ΕΛΕΝΗ ….. που μάλλον ταυτίζεται με ΑΝΩΝΥΜΕΣ τοποθετήσεις που είναι και επικίνδυνες όταν στοχοποιούν προθέσεις έστω και αν δεν είναι στις όποιες προθέσεις. Και βέβαια δεν θα βάλω ΠΟΤΕ καλά στο μυαλό μου υποδείξεις που αποτελούν «τσιτάτα εντυπωσιασμού" [ΓΠΜ]

    ReplyDelete
  33. Πες τα, χρυσόστομη, Ελένη!

    Είναι τραγικό το 2010 να υπερασπιζόμαστε τον απόλυτο ξεπεσμό του πανεπιστημιακού χώρου (εννοώ υποδομών και οτιδήποτε άλλου συνυποδηλώνεται από αυτή την κατάντια) με αναφορές στο Νόμο Πλαίσιο της αρχής της δεκαετίας του '80!!

    Η αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου από τον Ανώνυμο είναι κατά τη γνώμη μου άστοχη. Όποιος ζει ακόμα από τους πρωτοπόρους πολιτικούς εκείνης της εποχής δε μπορεί να χαίρεται για τον τρόπο που οι δικές τους πολιτικές μετατράπηκαν σε πουκάμισα αδειανά και κύμβαλα αλαλάζοντα...

    ReplyDelete
  34. Anonymous5:36 am

    Πες τα χρυσόστομε Κ. Κουλούρη δεν μπορεί να φταίει ο πρωτοποριακός νόμος της δεκαετίας του 80 αλλά οι πολιτικές και οι νοοτροπίες αυτών που υποτίθεται τον υλοποιούν

    Δεν μπορεί ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου υπέρμαχος της κατάργησης της έδρας να φανταζότανε ότι τον "καθηγητή αυθεντία" θα τον αντικαθιστούσαν οι συντεχνίες των μελών ΔΕΠ- Φοιτητών και όχι μόνο που λυμαίνονται ένα χώρο διανόησης που όμως η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να αναβαθμίσει

    Δεν μπορεί οι πολιτικές ηγεσίες, μέλη ΔΕΠ, να οικτίρουν τον εαυτό τους όταν καλούνται να βρουν λύσεις τις οποίες όφειλαν να βρουν και υλοποιήσουν με την ακαδημαϊκή τους ιδιότητα.

    Ένα πανεπιστήμιο της δημιουργίας και της συμμετοχής στο επιστημονικό- ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο οραματιζότανε ο Ανδρέας Παπανδρέου εραστής της συμμετοχής στην υλοποίηση πολιτικών και του δημοκρατικού προγραμματισμού.

    Δεν μπορεί λοιπόν να είναι άστοχη η αναφορά στον πολιτικό και διανοούμενο Ανδρέα Παπανδρέου και αυτό γιατί ΑΓΠ είχε οραματιστεί μια άλλη ανάπτυξη όχι μόνο του Πανεπιστημίου αλλά ολόκληρης της κοινωνίας και δυστυχώς προδόθηκε από αυτούς που κλήθηκαν να υλοποιήσουν πολιτικές που δεν πίστευαν ή συνειδητά εκμεταλλεύτηκαν την όποια ιδιότητά τους για να οδηγήσουν την κοινωνία στα σημερινά αδιέξοδά της.
    Και βέβαια οι λύσεις δεν μπορεί να είναι προσεγγίσεις του όποιου χρυσόστομου/ης για υλοποίηση πολιτικών που στηρίζονται σε πρότυπα που απαξιώνουν οράματα και πρότυπα ζωής συμβάλλοντας στην εδραίωση μιας κοινωνία της «σύγχυσης» και της εικονικής πραγματικότητας.

    ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1974 – ΣΗΜΕΡΑ [ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ- ΑΦΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ. ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΩΣ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΩΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ.

    [Πολιτικός εκείνης της εποχής- ΜΗ πρωτοπόρος – σκεπτόμενος ΝΑΙ - ΜΗ συμβιβασμένος με την εκάστοτε συγκυρία και ως εκ τούτου ΜΗ βολεμένος]

    ReplyDelete
  35. Anonymous6:49 am

    theoro oti o 5:36 πμ ta eipe ola BRAVO tou, epitelous ftani o laikismos tis apaxias kai efkolis kritikis

    ReplyDelete
  36. Το Πανεπιστήμιο είναι ο κατεξοχήν χώρος, όπου προάγεται η επιστήμη. Για να γίνει αυτό στην Ελλάδα ως πρώτο βήμα θα πρέπει να χάσει τον κομματικό του χαρακτήρα. Οι κομματικές νεολαίες πρέπει να φύγουν από τα πανεπιστήμια. Ούτως ή άλλως δεν προσφέρουν τίποτα και μόνο ζημιά κάνουν. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος στρατολόγησης νέων, ούτε χώρος "ψαρέματος" μελλοντικών ψηφοφόρων. Καμία δουλειά δεν έχουν τραπεζάκια σε κοινόχρηστους χώρους του. Καμμιά δουλειά δεν έχουν κομματικοί εκπρόσωποι να προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες και εξυπηρετήσεις. Εκδρομές και λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να οργανώνονται από ειδικό γραφείο της κάθε σχολής, σε συγκεκριμένο χώρο εκτός Πανεπιστημίου. Γιατί να υπάρχει ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και δεν ξέρω τί άλλο και να μην υπάρχει Students' Union, όπου οι φοιτητές μπορούν να απευθυνθούν για το οτιδήποτε πέρα από τις σπουδές τους; Τα κόμματα ας μαζέψουν τις κομματικές τους νεολαίες στους χώρους τους. Δεν είναι τα Πανεπιστήμια τα γραφεία της κάθε νεολαίας, επειδή έτσι τα κόμματα την βγάζουν στο τσάμπα.
    Να τελειώνουμε επίσης κάποια στιγμή και με αυτά τα πάρτυ μέσα στις σχολές. Προβλέπει η νομοθεσία των Πανεπιστημίων πως οι χώροι διατίθενται και για πάσης φύσεως εκδηλώσεις;
    Εάν θέλετε να κάνετε τομές ξεκινήστε από εκεί. Δεν γίνεται οι σπουδές του κάθε φοιτητή ή η σταδιοδρομία του κάθε πανεπιστημιακού να περνάνε από τα κομματικά τραπεζάκια.
    Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα εάν δεν αρχίσουμε να ξηλώνουμε σιγά σιγά το κομματικό κράτος που χτίστηκε με επιμέλεια επί δεκαετίες. Μπορεί βέβαια με αυτόν τον τρόπο να μην εξασφαλίσουν τα κόμματα την συνέχεια των κυβερνήσεων τους, αλλά θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον την συνέχεια του Κράτους. Και αυτό νομίζω προέχει.

    ReplyDelete
  37. Anonymous9:51 am

    @9:16 πμ
    καπου αλλου είμαστε εναντίον των συνδικάτων
    εδω εναντίον των κομμάτων
    ...... και ο πάτος του πηγαδιού που βρίσκεται???

    ReplyDelete
  38. Anonymous9:53 am

    Students' Union?? στην ελλάδα βρισκόμαστε μήπως εννοείς την εφεε

    ReplyDelete
  39. Anonymous2:59 pm

    ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ... ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

    Σεμινάριο Φυσικών ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων

    ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ
    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ:

    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

    ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών στα πλαίσια των δράσεων των πρωτοβουλιών των καταστατικών στόχων και σκοπών της, αποφάσισε την διοργάνωση επιστημονικού επιμορφωτικού σεμιναρίου για τους φυσικούς, μέλη της ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις σχετικά με τη μελέτη και πιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων.

    Ο τομέας περιβάλλοντος και μετεωρολογίας του τμήματος φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Σανταμούρη Ματθαίο ανέλαβε την επιστημονική ευθύνη του σεμιναρίου.
    Συγκεκριμένα :

    • Ανέλαβε την σύνταξη του προγράμματος διδασκαλίας, της επιλογής των πανεπιστημιακών δασκάλων και της επιλογής των θεματικών ενοτήτων.

    • Όρισε την χρονική διάρκεια του σεμιναρίου σε 200 ώρες διδασκαλίας ως εξής:

    -60 ώρες διδασκαλίας σε αίθουσα
    -80 ώρες διδασκαλίας elearning
    -40 ώρες πρακτικής εξάσκησης –μετρήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
    -20 ώρες εργασίας

    Το ολικό κόστος του σεμιναρίου είναι 600€

    Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΗΝΙΟΧΟΣ ( Βερανζέρου 26, Ομόνοια , ως εξής :

    Σάββατο - Κυριακή -Δευτέρα από 9:00 - 14:00

    Πέμπτη από 18:00 - 22:00

    Με την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου ο τομέας περιβάλλοντος και κτηριακών μελετών του τμήματος φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα χορηγεί σε κάθε φυσικό βεβαίωση παρακολούθησης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του σεμιναρίου : Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων – Εξοικονόμησης Ενέργειας και Εφαρμογής Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας στα κτίρια.


    Δ.Σ της Ε.Ε.Φ
    Πληροφορίες: Γραφεία της Ε.Ε.Φ.:
    Τηλ.: 210.36.35.701
    Υπεύθυνος Σεμιναρίου : Δράκος Ανδρέας , Φυσικός
    Κινητό : 693.21.92.667

    ReplyDelete
  40. Anonymous10:51 pm

    Η ανάρτηση @2:59 μμ προκαλεί

    Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η παράδοση των σεμιναρίων κατά τα πρότυπα των σεμιναρίων «μαϊμού» για την Ειδική Αγωγή και τα σεμινάρια με τις «μαϊμού» βεβαιώσεις για την πληροφορική συνεχίζεται.

    ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο : Γιατί γίνονται τα σεμινάρια σε ξενοδοχείο και όχι στο Πανεπιστήμιο που θα δώσει τις «βεβαιώσεις»
    ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο : Ποια η άποψη των υπευθύνων των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Φυσικού Τμήματος
    ΕΡΩΤΗΜΑ 3Ο: Ποια η επιστημονική – επαγγελματική αξία των βεβαιώσεων αυτών
    ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο : Μήπως θα πρέπει να επέμβει το ΣΔΟΕ διαχρονικά γι΄ αυτή την υπόθεση . Κόβονται αποδείξεις και τι είδους..
    ΕΡΩΤΗΜΑ 5ο : Ποια η άποψη του ΤΕΕ για την υποθεση
    ΕΡΩΤΗΜΑ 6ο ; Έχει απασχολήσει το ΕΣΥΠ και το ΥΠΔΜΘ αυτή η υπόθεση των σεμιναρίων και μάλιστα με ευθύνη αυτών που υποτίθεται συμμετέχουν για την διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής στο ΕΣΥΠ και αλλού!!

    … και όλα αυτά μετά τη χρηματοδότηση συνεδριακού τουρισμού της ΕΕΦ σε εποχή λιτότητας με την μετακίνηση εκατοντάδων καθηγητών από το δημόσιο κορβανά

    Άμα το μάθουν οι πτυχιούχοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής θα γίνουν έξαλλοι

    Να δείτε άμα το μάθει ο πρωθυπουργός θα γίνει και αυτός έξαλλος

    ReplyDelete
  41. Anonymous2:15 am

    Καλά τα λέει η Ελένη, λίγα λόγια, σταράτα και ουσιαστικά.

    ReplyDelete
  42. Mερος Α

    Eίναι ενδιαφερον ότι η δημοσιογραφος κανει 1,5 ερωτησεις για θεματα παιδειας (την πρωτη και την τελευταια). Οι υπολοιπες ερωτησεις είναι είτε μεσημεριαναδικο, είτε ανοιχτή διακυβερνηση, ειτε …οικονομικες!
    Ουσιαστικο ενδιαφερον για θεματα παιδειας εχει μονο η πρωτη ερωτηση. Στο θεμα των κολλεγιων εχω τοποθετηθει και σε άλλο topic του blog. Εδώ θελω να σχολιασω Κατ’ αρχας, είναι ενδιαφερον ότι η δημοσιογραφος, υποτιθεται ειδικη σε θεματα παιδειας, κανει 1,5 ερωτησεις για θεματα παιδειας (την πρωτη και την τελευταια). Οι υπολοιπες ερωτησεις είναι είτε μεσημεριαναδικο, είτε ανοιχτή διακυβερνηση, ειτε …οικονομικες!
    Ουσιαστικο ενδιαφερον για θεματα παιδειας εχει μονο η πρωτη ερωτηση. Στο θεμα των κολλεγιων εχω τοποθετηθει και σε άλλο topic του blog. Εδώ θελω να σχολιασω ορισμενες από τις αποψεις του κ. Υφυπουργου, σχετικα με την αναγκαιοτητα αλλα και τις πιθανοτητες επιτυχιας ενός τετοιου θεσμου.
     Εάν αντιλαμβανομαι σωστα, μετα την παρακολουθηση του κολλεγιου, ο υποψηφιος υποβαλλει αιτηση στο Ιδρυμα της επιλογης του και αυτό κρινει αν τον κανει δεκτο ή όχι. Εάν τα ΑΕΙ δεν εχουν την ωριμοτητα να επιλεξουν τους φοιτητες τους μονα τους, πώς αραγε θα το κανουν αυτό με τους αποφοιτους των τοπικων κολλεγιων; Εάν εχουν την ωριμοτητα, γιατι αραγε δεν τους δινεται η ιδια δυνατοτητα σημερα με τους κανονικους αποφοιτους των Λυκειων;
     Για να λειτουργησει ενας τετοιος θεσμος, απαιτειται η διαθεση του υποψηφιου να μαθει. Αν δεν την εχει, η «βαθμιδα» αυτή θα εξελιχθει σε παρκινγκ και θα «γεννησει» και μια παραπλευρη βαθμιδα ρουσφετιου εισαγωγης σε ΑΕΙ. Η οποια μαλιστα θα εχει και χρονο μπροστα της (μια διετια!) για να γινουν οι καταλληλες κινησεις. Επισης, τιποτα δεν διασφαλιζει ότι δεν θα προκυψουν φροντιστηρια για τα κολλεγια (ή ακομα φροντιστηρια «για να μπειτε στα κολλεγια»!)

    ReplyDelete
  43. Μερος Β

    Συνολικοτερα, όπως εχω ξαναγραψει, το μεγαλυτερο προβλημα ΟΛΗΣ της Τριτοβαθμιας είναι η ελαχιστη διαθεση της (μαλλον μεγαλης, αλλα δεν παιρνω και ορκο) πλειοψηφιας των εισαγομενων για μαθηση. Όταν κάποιος με τις σημερινές συνθηκες δεν καταφερνει να γραψει 10, θα αφοσιωθει και θα τα καταφερει σε δυο χρονια, επειδη μπηκε στο κολλεγιο; Κατι ανέφερε ο Quarkonium για το Τμημα Κινηματογραφου ΑΠΘ. Όπως βλεπετε, ακομα και εκει που είναι αυταποδεικτο ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΓΙΞΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ, συσσωρευονται 500 ανθρωποι. Και βαζουμε 75 εισακτεους, λες και είναι μαθημα Μακροοικονομιας ή Ιστοριας (που και εκει συζητιεται βεβαια αν είναι σωστο). Και το Υπουργειο αυξανει τις θεσεις… Παρεμπιπτοντως, αγαπητε, πιστευετε πραγματικα ότι είναι δυνατον η απαντηση στο ερωτημα σας για την υπαρξη αλγοριθμου κατανομης θεσεων να είναι καταφατικη («ναι, υπαρχει και εφαρμοζεται κτλ.»);
    Αραγε τι σημαινει «επαγγελματικα δικαιωματα», ειδικα για αποφοιτους διετων κυκλων σπουδων;;; Το μονο που θα εχει προλαβει να κανει ο «αποφοιτος» θα είναι ορισμενα στοιχειωδη, τα οποια μαλιστα εχουν προφανη κυριο σκοπο να καλυψουν τα κενα (που μπορει να είναι και χαραδρες!) από την προηγουμενη βαθμιδα. Δηλαδη πώς ακριβως θα προλαβει να μαθει και πραγματα τα οποια να του δινουν και δυνατοτητα (με βουλα και σφραγιδα από την Ελληνικη Πολιτεια) να κανει και την όποια δουλεια;;; Αν βεβαια προκειται για «δικαιωματα» υδραυλικου, ηλεκτροτεχνιτη, κτλ., τοτε μαλλον σε λαθος μερος τον εχουμε στειλει, ξοδευοντας και παλι ένα σκασμο λεφτα
    Βέβαια, ούτως ή αλλως, τα επαγγελματικα δικαιωματα αποτελουν μια τεραστια φουσκα στην Ελλαδα, εκτος από τα αντικειμενα οπου απαιτειται υπογραφη και το δικαιωμα για υπογραφη ρυθμιζεται από Νομους. Υπαρχει ωστοσο τοσο μεγαλη καψα με το να υπαρχουν επαγγελματικα δικαιωματα σε όλα, που βλεπει κανεις κατι απιστευτες περιγραφες: «ο πτυχιουχος μπορει να συμμετεχει σε επιχειρηματικες διαδικασιες» (Διοίκηση Επιχειρησεων), «ο πτυχιούχος μπορει να απασχολείται σε θέσεις διαχειριστών δικτύων Η/Υ» (Πληροφορική), δουλειες που όπως ολοι γνωριζουμε μπορει να εξασκησει ο κάθε πολιτης αυτης της χωρας (ισως και γειτονικων), χωρις να εχει το «δικαιωμα».
    Όλα τα παραπανω είναι παθογενειες της ελληνικης κοινωνιας και της ασβηστης φλογας για ένα πτυχιο, «ο,τι να ‘ναι». Και με τη βαθμιδα των κολλεγιων (αλλα και με αλλα μετρα κατά καιρους), παμε να λυσουμε το γορδιο δεσμο του «τι να τους κανουμε ολους αυτους;». Νομιζω θα επρεπε να είναι πλεον σαφες, υστερα από τοσες και τοσες αποπειρες, ότι τετοιες λυσεις απλως επιτεινουν το προβλημα. Για να το πουμε με αλλα λογια, κανενα μετρο ή δεσμη μετρων δεν μπορει να δημιουργησει πραγματικο ενδιαφερον μαθησης αν οι (μη) ενδιαφερομενοι δεν το θελησουν πραγματικα.

    ReplyDelete
  44. Μερος Γ

    Πρεπει σαν κοινωνια να παραδεχθουμε μια απλη αληθεια: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Η προσβαση πρεπει να παρεχεται σε ολους, αλλα είναι αδυνατον να ενδιαφερθουν πραγματικα ολοι (ποσω μαλλον σε μια χωρα με εμφανη πλεον σημαδια παρακμης στους περισσοτερους τομεις της πολιτικης και κοινωνικης της ζωης). Αυτό θα μας λυτρωσει από το αγχος να βρουμε λυσεις για οσους δεν τους καιγεται καρφακι αν θα βρεθει λυση ή όχι. Η μοναδικη λυση σε ολο αυτό το χαοτικο πλεγμα σχεσεων και κοινωνικων δεσμευσεων είναι κατά τη γνωμη μου μια: τα Ιδρυματα θα πρεπει να βαλουν από μονα τους καποια ορια με κοινη συνισταμενη την παρακατω: δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να δωσουμε πτυχιο σε κανεναν αν δεν δουλευει στοιχειωδως (αυτό το «στοιχειωδως» ας το καθορισει μονο του το κάθε Τμήμα). Και οποιος δεν μπορει να τα καταφερει να είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να φυγει (επειδη θα εχει μεινει χιλιομετρα πισω), αν βεβαιως δεν θελει να παλεψει. Ενδεχομενως να ακουγεται ψυχρη και σκληρη αποψη. Ας σκεφτουμε όμως και τη θετικη πλευρα της αναγνωρισης της σκληρης δουλειας των υπολοιπων που το παλευουν και δεν χρωστουν τιποτα να απαξιωνεται το πτυχιο τους από την παρουσια στην αγορα εργασιας και των υπολοιπων αντιστοιχων πτυχιων που αποκτηθηκαν με μικρη (ή και καθολου) προσπαθεια. Πρεπει με καποιο τροπο να σπασει η αντιληψη ότι το Πανεπιστημιο είναι η συνεχεια του Λυκειου, κατι σαν υποχρεωτικη τριτη βαθμιδα. Και αν δεν είναι ικανοί η ιδια η Τριτοβαθμια Εκπαιδευση και οι λειτουργοι της γι’ αυτό, τοτε τι ακριβως περιμενουμε από τις πλατιες μαζες;

    ReplyDelete
  45. Anonymous4:30 am

    einai duskolo na parakolou8isei ton lavirin8p tis skepsis tou N.Andomiadi.
    Mas berdepsate kyrie yfypourge, ti 8elei na maw pei,Oh The;e moy kai amesos meta tin epikrotisi ton apopseon tiw elemitsas pou ta midenisei ola
    ti ;itan afto pou mas brike paramones megalis ebdomadas, afta diavasate kai apapaxate apo olous tous forous tin ekklisia
    o 8eos mazi mas. KALO PARXA

    ReplyDelete
  46. Αγαπητε ανωνυμε@4:30

    1. Κρινοντας απο τα πλουσια greeklish σας και το εμπνευσμενο συντακτικο σας, αντιλαμβανομαι οτι ειναι δυσκολο να παρακολουθησετε το lavirin8p της σκεψης μου. Ευχομαι να μην ειστε φιλολογος που διδασκετε παιδια....

    2. Καποιο προβλημα δειχνετε να εχετε με το Θεο και τους περι αυτον οργανισμους. Πιστευω οτι ειστε σε λαθος topic για να το προβαλετε, ποσω μαλλον για να το λυσετε...

    3. Η "ελενιτσα" και ο υποφαινομενος ειναι απο τους λιγους που γραφουν και προβαλλουν τις αποψεις τους εδω ΕΠΩΝΥΜΑ. Η απαξιωση και ο χλευασμος ειναι απειρως ευκολοτερα, ειδικα μαλιστα οταν γινονται απο τον κ. Ανωνυμο. Απο την αλλη, τετοια ανωνυμα παραληρηματα τελικα χαρακτηριζουν τον ιδιο τον παραληρουντα (ο οποιος γι αυτο παραμενει και ανωνυμος).

    Νικος Αντωνιαδης

    ReplyDelete
  47. Anonymous5:54 am

    Για να λέμε και του στραβού το δίκιο η ΕΛΕΝΗ έχει δίκιο.
    Σήμερα πήγα να εκκλησιαστώ και ο ιερέας μας διάβασε ένα κείμενο για το κακό κράτος που θέλει να αρπάξει την περιουσία της εκκλησίας.
    Και τα είπε αυτά από τον άμβωνα και κανένας δεν τόλμησε να πει τίποτε όλοι σταυροκοπιόντουσαν και έκλαιγαν γοερά και ζητούσαν για το κράτος συγγνώμη από τον μεγαλοδύναμο.
    Όπως ακριβώς προτείνει η ΕΛΕΝΗ μας να λειτουργούν τα πανεπιστήμια.
    Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ [συγγνώμη ο καθηγητής ήθελα να πω] κατά την «κρατούσα άποψη της» θα λέει κάτι και όλοι θα ασπάζονται τις όποιες απόψεις και η επιστήμη θα προχωρά και η ζωή θα συνεχίζεται ήσυχα και ωραία.
    Τι νομίζετε ότι γινόταν και τότε που είχαν φτιάξει στα πανεπιστήμια την πως την είπε η ΕΛΕΝΗ μας Students' Union, [ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΤΗ ΛΕΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΤΕ] τι καλά περνάγαμε και τι πολλά μαθαίναμε με συμφοιτητές μας κάτι τύπους από την ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ [συγγνώμη από το υπουργείο πολιτισμού ήθελα να πω].
    Αυτά μεταξύ αστείου και σοβαρού
    Καλά κάνατε κύριε υφυπουργέ κάποτε και ως πρόεδρος του ΕΣΥΠ ασκούσατε έντονη κριτική στην τότε κρατική εξουσία [ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ] που ήθελε να ελέγξει τα όργανα συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου, θυμάστε. Μπορεί κάποιοι να είχαμε διαφορετικές απόψεις εκείνο που δεν κάναμε ποτέ και δεν κάνατε ήταν να κάνουμε- να κάνετε εκπτώσεις στα πιστεύω μας και τις απόψεις για το τι είναι πανεπιστήμιο.
    Και το πανεπιστήμιο πρέπει να βρει το δρόμο του και θα τον βρει από τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας οι οποίοι και το μπορούν και το θέλουν.

    ReplyDelete
  48. Anonymous2:10 pm

    @5:54 πμ ΒΡΑΒΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΑΡΕΜΒΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΣΑΕΚΑΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΜΙΑΣ ΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ .... ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
    ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΕΙ Ο ΓΥΑΛΟΣ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ....

    ReplyDelete
  49. Anonymous3:03 pm

    "Πρεπει σαν κοινωνια να παραδεχθουμε μια απλη αληθεια: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ."

    Πράγματι, αλλά βλέπετε την πολιτική ηγεσία να λέει ή να κάνει κάτι επί τούτου; Οι θέσεις στα ΑΕΙ/ΤΕΙ φέτος παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά.

    Ίσως, θα πρέπει να έρθει το ΔΝΤ να μας πει να το κάνουμε και αυτό.

    ReplyDelete
  50. Anonymous4:18 am

    Σιγα μη σου απαντησει κυρα Λενη.
    Σιγα που μπορει να τα βαλει με το σαρακι του κομματισμου,που τρωει τα παντα,σε πληρη συμπραξη με την αρχη της ησσονος προσπαθειας,που ειναι κρυμενη απο κατω.
    ...δεν εχει πλοιον δι εσέ,δεν εχει οδον...
    ...κι αποχαιρετα την,την Αλεξανδρεια που χανεται...

    ReplyDelete