Wednesday, January 30, 2008

Η Siemens και οι μίζες

Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στα διεθνή θέματα, γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το θέμα των δωροδοκιών της Siemens σε κυβερνητικά στελέχη διαφόρων χωρών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί, η εταιρία έχει πληρώσεις 12 δισ ευρώ σε κυβερνητικά στελέχη στην Νιγηρία, την Λιβύη και την Ρωσσία. (Οσον αφορά την Ευρώπη, σχετικό είναι και το σχόλιο στο αγγλικό μπλογκ μου). Επομένως, τα 100 εκ. ευρώ για τα οποία γίνεται συζήτηση στην Ελλάδα είναι ένα μικρό μέρος των "εξόδων" της εταιρίας σε αυτή την κατηγορία δαπανών.

Στην διεθνή οικονομία ενδιαφέρον έχει το κατά πόσον η υπόθεση Siemens θα αποτελέσει την απαρχή αποκαλύψεων για ανάλογες πρακτικές άλλων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Κάτι τέτοιο βέβαια θα κλονίσει την παγκόσμια οικονομία, περισσότερο ίσως από ότι η διαφαινόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

Οι πιθανότητες να διελευκανθεί πλήρως η υπόθεση στην διεθνή της διάσταση είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.

Στην χώρα μας όμως, επαναλαμβάνεται η γνωστή κατάσταση: Από το 2006 η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη διερευνά το σκέλος που μας αφορά. Ως συνήθως, δεν υπάρχει καμμιά πρόοδος. Χθες η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (με το σύνηθες πρόσχημα ότι την υπόθεση διερευνά η δικαιοσύνη). Οταν βέβαια η υπόθεση μπει στο αρχείο (βλέπε υπόθεση υποκλοπών), η σύσταση εξεταστικής επιτροπής δεν θα έχει έννοια αφού η δικαιοσύνη δεν θα έχει στοιχειοθετήσει αδικήματα.

Εκτός και βρεθεί κάποια Τσέκου για να σταλεί στην φυλακή και να σωθούν τα προσχήματα...

No comments:

Post a Comment