Friday, January 11, 2008

Η αποτυχία των δημοσκοπήσεων στο New Hampshire

Εχει ήδη αρχίσει η μεγάλη συζήτηση για την πρωτοφανή αποτυχία των δημοσκοπήσεων στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος στο NH στις 8/1/08. (Τα στοιχεία εδώ).

Από την πρώτη στιγμή, ανταλλάσσω απόψεις με συναδέλφους μου καθηγητές (τόσο της Στατιστικής όσο και των Πολιτικών Επιστημών) από το Berkeley και το Stanford, για την επιστημονική ανάλυση του φαινομένου. (Θα προσπαθήσω να επανέλθω στο θέμα αναλυτικά).

Πέρα όμως από τις επιστημονικές ερμηνείες, μου έκανε εντύπωση μια κυνική άποψη που από σήμερα άρχισε να διατυπώνεται από έγκυρους δημοσκόπους που εργάζονται σε μεγάλα ΜΜΕ. Οτι δηλαδή έγινε νοθεία από το κομματικό κατεστημένο του Δημοκρατικού κόμματος πού ήθελε πάση θυσία πρώτη της Clinton, και το οποίο άλλαξε το αποτέλεσμα! (Οπως είχε πει ο Στάλιν, δεν έχει σημασία ποιός ψηφίζει ποιόν, αλλά ποιός μετρά τα κουκιά).
Οι μηχανές Diebold που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτρονική καταγραφή των ψήφων, έχει αποδειχθεί ότι εύκολα "ελέγχονται". (Αυτό συνέβη στο Ohio και την Virginia το 2004 και αποτελεί σήμερα θέμα δικαστικής διερεύνησης).

Εχει ήδη διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι η καταμέτρηση των ψήφων σε πολλά εκλογικά κέντρα στο ΝΗ με τον παραδοσιακό τρόπο (με τα χέρια), έβγαζε μπροστά τον Obama με διαφορά ενώ η χρήση της μηχανής έδινε υπεροχή στην Klinton.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Chris Mathews του MSNBC TV, ακόμα και το δικό τους exit poll, με τα δεδομένα πριν σταθμιστούν, έδειχναν νικητή τον Obama!

No comments:

Post a Comment