Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι νομοθετικές διατάξεις σχετικά με τον διορισμό καθηγητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το έτος 2002.
Σύμφωνα με την πλειοψηφία των δικαστών του Γ' τμήματος, που παρέπεμψαν την υπόθεση για τελική κρίση στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, οι διατάξεις του νόμου 3027/2002, βάσει των οποίων έγιναν οι διορισμοί καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων (μαθηματικών, φιλολόγων, θεολόγων κ.λπ.) παραβιάζουν το άρθρο 101 του Συντάγματος αλλά και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, γι' αυτό και είναι ανίσχυρες.Ο επίμαχος νόμος προέβλεπε ότι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για το 2002 θα γίνονταν κατά 75% από την επετηρίδα προσωρινών αναπληρωτών του 2000 και κατά 25% από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Οπως αναφέρουν οι δικαστές, μετά την τελευταία αναθεώρηση, η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις στον δημόσιο τομέα πρέπει να γίνεται με διαγωνισμό βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και πάντα υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Κατά συνέπεια, οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν καθώς οι πίνακες των διοριστέων καθηγητών καταρτίστηκαν χωρίς να τηρηθούν οι συνταγματικές εγγυήσεις της πρόσληψης προσωπικού κατόπιν διαγωνισμού ή επιλογής από το ΑΣΕΠ. Την άποψη περί αντισυνταγματικότητας υποστήριξε ο πρόεδρος του Γ' τμήματος, Γ. Σταυρόπουλος, και οι σύμβουλοι Επικρατείας, Ν. Μαρκουλάκης και Ν. Σακελλαρίου.
Αν τελικά η Ολομέλεια του ΣτΕ αποδεχθεί την άποψη της πλειοψηφίας του Γ' τμήματος, ποιός από την διοίκηση θα αναλάβει την ευθύνη;
No comments:
Post a Comment