Wednesday, January 23, 2008

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, ο εκλογικός νόμος, τα κέντρα ελευθέρων σπουδών και το άρθρο 16

Τα δεδομένα για τα παραπάνω θέματα είναι τα εξής:

1. Με δεδομένη την απουσία του ΠΑΣΟΚ από την συνταγματική αναθεώρηση, δεν υπάρχει δυνατότητα να ψηφιστεί αλλαγή οποιουδήποτε άρθρου, επομένως η αναθεώρηση είναι ουσιαστικά νεκρή.
2. Απαλλαγή του πολιτικού συστήματος από την επιρροή των οικονομικών κέντρων είναι αδύνατη χωρίς την ουσιαστική αλλαγή του εκλογικού νόμου (κατά το γερμανικό σύστημα).
2. Υπάρχει πίεση από την ΕΕ για αναγνώριση των διπλωμάτων που απονέμουν τα ΚΕΣ που συνεργάζονται με αγγλικά και γαλλικά πανεπιστήμια και η κυβέρνηση προτείνει την αναγνώρισή τους μετά από αξιολόγηση.
3. Τέτοια αξιολόγηση δεν έχει έννοια χωρίς ουσιαστική αναθεώρηση του 16 που θα επιτρέψει στα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με ουσιαστική αυτοτέλεια (που θα περιλαμβάνει επιλογή των φοιτητών τους, αποκλειστική ευθύνη και με δικά τους κριτήρια επιλογή των καθηγητών τους και πλήρη ευχέρεια στην διαχείρηση των οικονομικών τους), ώστε να μην κινδυνεύουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Με αυτά τα δεδομένα μόνη διέξοδος είναι η συμφωνία των κομμάτων (τουλάχιστον των δύο μεγάλων) να θεωρηθεί ανενεργή η παρούσα αναθεώρηση και να ξεκινήσει μια ουσιαστική αναθεώρηση από μηδενική βάση αφού έχουν συμφωνηθεί οι ουσιαστικές διατάξεις που θα αναθεωρηθούν.
Οι καθηγητές συνταγματικού δικαίου με τους οποίους έχω συζητήσει προβληματίζονται για το ενδεχόμενο αυτό, αφού δεν έχει προκύψει στο παρελθόν αντίστοιχη περίπτωση. Οι εμπειρότεροι πιστεύουν ότι με συμφωνία των κομμάτων, τουλάχιστον των δύο μεγαλυτέρων, αυτό μπορεί να γίνει.

Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε το πρώτο βήμα. Απομένει στην κυβέρνηση να κάνει το επόμενο. Αν δεν το κάνει, συνταγματική αναθεώρηση θα είναι δυνατή μετά από 13, τουλάχιστον, χρόνια!

1 comment:

  1. Μα κ. Πανάρετε, το άρθρο 16 έχει κριθεί αναθεωρητέο. Με την σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ μπορούμε να έχουμε ένα νέο άρθρο 16 σε 1-2 χρόνια, ούτε σε 5, ούτε σε 13. Τώρα, αν το περιεχόμενο θα είναι ικανοποιητικό είναι άλλη ιστορία. Κανείς δεν συζητάει επί αυτού. Ασχολούμαστε με τους Θέμους και τους Μάκηδες και τα ροζ DVD. Το έχουμε συζητήσει αυτό και στο παρελθόν και ακόμα δεν έχω ακούσει από το ΠΑΣΟΚ μιά σοβαρή αιτιολόγηση της στάσης του.

    ReplyDelete