Thursday, January 17, 2008

Οι εκδότες, το τραπεζικό σύστημα και η πολιτική

Η υπόθεση Ζαχόπουλου αποτέλεσε την αφορμή να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη μερικούς από τους μηχανισμούς "συνεργασίας" των εκδοτών και ιδιοκτητών ΜΜΕ, επιχειρηματιών που έγιναν ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ιδιοκτητών ΜΜΕ που έγιναν επιχειρηματίες κλπ με το τραπεζικό σύστημα και την πολιτική.
Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την ακρίβεια και τις σκοπιμότητες κάθε δημοσιεύματος ή τοποθέτησης. (Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το σημερινό άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ για την τράπεζα BNP Paribas, αλλά και σχετικές αναρτήσεις (1), (2) στο διαδύκτιο που αφορούν τις οικονομικές δραστηριότητες των εκδοτών του Πρώτου Θέματος, αλλά και οι κατηγορίες που διατύπωσε ένας από αυτούς για τους εκδότες του συγκροτήματος, της Ελευθεροτυπίας και των ιδιοκτητών του ΜΕGΑ). Κανείς δεν γνωρίζει, ούτε μπορεί να ελέγξει, την ακρίβεια των ισχυρισμών που διατυπώνονται. Στην περίπτωση δε των blogs ούτε καν τους χειριστές τους.
Ενα είναι βέβαιο: Οτι οι τράπεζες "εξυπηρετούν" τους "παράγοντες" αυτούς με χρηματοδοτήσεις που εκπλήσσουν για την χαλαρότητα με την οποία χορηγούνται. (π.χ. δάνειο για επιχειρηματική δραστηριότητα με τα χρήματα να κατατίθενται στους προσωπικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών πριν καν δημιουργηθεί η "επιχείρηση").
Παρόμοια πράγματα συμβαίνουν με τους "ιδιοκτήτες" ποδοσφαιρικών ομάδων.
Τα "μεσαία" δημοσιογραφικά και αθλητικά στελέχη "αξιοποιούν" την αναγνωρισιμότητά τους με την εκλογή τους στην Βουλή ή την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς βέβαια να ξεχνούν τους εργοδότες τους. Τα "μεγάλα" στελέχη κερδίζουν την συμπάθεια του κόσμου με τους "αγώνες" τους για το δίκαιο του λαού και στην συνέχεια γίνονται επιχειρηματίες αλλά και power brokers.
Αυτά επιτυγχάνονται με τα χρήματα και τις αποταμιεύσεις των απλών πολιτών. (Το χρηματιστήριο ήταν η κορύφωση, όχι όμως και το τέλος). Των ίδιων πολιτών που παρακολουθούν τις θεατρινίστικες εκπομπές τους, τα περισπούδαστα άρθρα τους, τις εμβριθείς αναλύσεις τους και τους σκηνοθετημένους διαξιφισμούς τους.
Αυτό που μένει να γίνει γνωστό είναι ο τρόπος συμμετοχής στα παραπάνω τωνπολιτικών που προωθούνται από το σύστημα αυτό για να συμπληρώνεται και να ενισχύεται.

No comments:

Post a Comment