Friday, July 22, 2011

Οργανα του τμήματος

1. Όργανα του τμήματος είναι:

α) ο διευθυντής και

β) η συνέλευση.

2. Ο διευθυντής εκλέγεται για δύο έτη από τη συνέλευση του τμήματος, με απλή πλειοψηφία των παρόντων και εφόσον υπάρχει απαρτία. Ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή των ανωτέρω προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ιδρύματος.

3. Ο διευθυντής του τμήματος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) συγκαλεί τη συνέλευση, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, ορίζει ως εισηγητή των θεμάτων μέλος της συνέλευσης, προεδρεύει των εργασιών της και εισηγείται τα θέματα για τα οποία δεν έχει οριστεί ως εισηγητής άλλο μέλος της συνέλευσης,

β) μεριμνά για την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και του Εσωτερικού Κανονισμού,

γ) συγκροτεί επιτροπές για τη μελέτη ή διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων της αρμοδιότητας του τμήματος,

δ) διαβιβάζει στην κοσμητεία τις απόψεις της συνέλευσης και

ε) συντάσσει ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του τμήματος και τη διαβιβάζει στην κοσμητεία.

4. Ο διευθυντής του τμήματος σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του, αναπληρώνεται από καθηγητή, κατά προτίμηση πρώτης βαθμίδας, που ορίζεται με απόφασή του.

5. Η συνέλευση του τμήματος αποτελείται από καθηγητές όλων των βαθμίδων που διδάσκουν στο οικείο πρόγραμμα σπουδών.

Ο αριθμός των μελών, ο τρόπος συγκρότησης της συνέλευσης και η δυνατότητα εκ περιτροπής συμμετοχής καθηγητών σε αυτήν καθορίζονται στον Οργανισμό.

6. Η συνέλευση έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού:

α) την εκλογή του διευθυντή του τμήματος,

β) την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών και τη συνεχή βελτίωση της μάθησης σε αυτό,

γ) τον ορισμό των διδασκόντων των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών,

δ) την επιλογή και έγκριση των συγγραμμάτων για κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών,

ε) τη διατύπωση γνώμης προς την κοσμητεία για τρόπους βελτίωσης του προγράμματος σπουδών,

στ) τη συγκρότηση ομάδων για την εσωτερική αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών και

ζ) την εισήγηση προς την κοσμητεία για την προκήρυξη θέσεων καθηγητών.

1 comment:

  1. Anonymous12:34 pm

    Επί της ουσίας τίποτα δεν αλλάζει σε επίπεδο Τμήματος με το νομοσχέδιο. Το γεγονός ότι εκλέγεται ο Πρόεδρος Τμήματος θα δείξει εάν ο διορισμένος Κοσμήτορας θα μπορέσει να επιφέρει αλλαγές εφόσον/εάν τα Τμήματα αρνούνται ή δεν συμφωνούν με το Στρατηγικό Σχέδιο. Εφόσον η Βάση εκλέγει Πρόεδρο θα ταμπουρώνεται πίσω από τον Πρόεδρο Τμήματος στις δύσκολες αλλαγές. Σίγουρα. Γιατί ν κάνουμε τον ρόλο του Κοσμήτορα τόσο δύσκολο χωρίς λόγο δεν το καταλαβαίνω αλλά εδώ Ελλάς.
    Ριζικές αλλαγές σε επίπεδο βάσης δεν πρόκειται να γίνουν σε περίπτωση που τα Τμήματα αρνούνται. Ο Κοσμήτορας δεν μπορεί να αλλάξει τον Πρόεδρο, αλλά ο Πρύτανης μπορεί να αλλάξει τον Κοσμήτορα εφόσον τον διόρισε. Εφόσον ο Πρόεδρος δεν θα είναι η επιλογή του Κοσμήτορα, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται στην αρχή των αλλαγών. Λυπάμαι αλλά αυτό είναι λάθος. Το γεγονός ότι ίσως και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο δηλαδή να αξιολογεί ο Κοσμήτορας τον Πρόεδρο, μπορεί να είναι αργά για τον Κοσμήτορα όταν δεν θα έχει καταφέρει τις αλλαγές, αλλά θα έχει αξιολογήσει τον πρόεδρο άσχημα. Ο πρόεδρος Τμήματος θα γίνει ο ήρωας της αντίστασης ενάντια των αλλαγών,… Όλοι χάνουν. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τον ρόλο του Κοσμήτορα τόσο δύσκολο χωρίς λόγο. Δεν έχουμε το χρονική άνεση …να το αλλάξουμε μετά. Δύσκολο. Τώρα θέτεις σωστά θεμέλια.

    ReplyDelete