Από τα σχόλια σε προηγούμενες αναρτήσεις είναι φανερό ότι έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα αλλά και προβληματισμοί για τις μεταβατικές διατάξεις.
Ανοίγω αυτό το θέμα, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να καταγράψουν τις περιπτώσεις που τους απασχολούν.
Θα παρακαλούσα τα σχόλια εδώ να περιοριστούν μόνο σε αυτό το θέμα.
Καταγράφω ήδη τρία ερωτήματα που έλαβα σε εμαιλ.
1. Ο Αναπληρωτής έχει την δυνατότητα να κριθεί για εξέλιξη μία φορά ή περισσότερες? Αν δεν κριθεί θετικά τι γίνεται?
2. Θα πρέπει τα μέλη ΔΕΠ να επιλέξουν αν θα ανήκουν στην προπτυχιακή ή στην μεταπτυχιακή σχολή? Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διδάξει κάποιος σε μεταπτυχιακά αν δεν ανήκει στην μεταπτυχιακή σχολή?
3. Αν κάποιος που υπηρετεί ήδη στο πανεπιστήμιο και δεν έχει κάνει κανένα από τους τρεις κύκλους σπουδών εκτός αυτού όπως επίσης δεν έχει 5 χρόνια σε άλλο ίδρυμα θα μπορεί να διεκδικήσει θέση ανώτερης βαθμίδας?
Wednesday, July 06, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Η κίνηση αυτή σας τιμάει.
ReplyDelete1. Σε περίπτωση εκλογής ήδη υπηρετούντος ΔΕΠ σε άλλο τμήμα, θα προβλέπεται απευθείας μετακίνηση?
2. Σε περίπτωση κατάργησης τμήματος/ιδρύματος τι συμβαίνει?
Τι θα γίνει με τους ήδη υπηρετούντες μη μόνιμους Επίκουρους;
ReplyDeleteΤι προβλέπεται για τους ήδη υπηρετούντες λέκτορες, έχουν το δικαιωμα να κάνουν αίτηση εξέλιξης και σε τι χρονικό διάστημα;
ReplyDeleteΩς προς το σημείο 3. που εμπεριέχεται στο άρθρο 25 ,4 του νομοσχεδίου πρέπει η λέξη ΙΔΡΥΜΑ να αντικατασταθεί με τη λέξη ΤΜΗΜΑ ή ακόμη καλλίτερα ΣΧΟΛΗ. Διαφορετικά είναι πολύ άδικο να μην μπορείς π.χ. ως ιστορικός ή φιλόσοφος με τίτλους από τη Φιλοσοφική ΕΚΠΑ να διεκδικήσεις θέση στο ανεξάρτητο Τμήμα ΜΙΘΕ ή στο ανεξάρτητο Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης, ή αν έχεις τίτλους από το Βιολογικό ΕΚΠΑ να μην μπορείς να γίνεις ΔΕΠ στην Ιατρική ΕΚΠΑ.
ReplyDeleteΑν μού επιτρέπετε, θέτω το επόμενο ερώτημα. Τι γίνεται με τις διαδικασίες εκλογής μελών ΔΕΠ που, ενώ έχουν προχωρήσει έως ένα σημείο (π.χ. συγκρότηση εκλεκτορικού σώματoς ή κατάθεση εισηγητικής έκθεσης) δεν έχουν ολοκληρωθεί; Ισχύουν οι θέσεις αυτές ή ακυρώνονται;
ReplyDeleteγιατί ενώ ο κάθε γραμματέας, κλητήρας, καθαριστής, τεχνίτης, εργάτης σε δημόσια υπηρεσία μονιμοποιείται εντός 2 ετών, οι ΔΕΠ χρειάζονται 6 με 8 έτη (με το παλαιό νομοσχέδιο) για την μονιμοποίησή τους; και επειδή η μονιμοποίηση ξεμακραίνει (με το νέο νομοσχέδιο) αυτό σημαίνει ότι ανάλογες μεταβολές θα γίνουν και για άλλους δημοσίους υπαλλήλους / λειτουργούς; ή απλώς οι ΔΕΠ θα είναι ο πρώτος κλάδος που θα μπει στον χορό των απολύσεων;
ReplyDeleteΔεν είμαι κατά της αξιολόγησης και των μπόνους ή της τιμωρίας (και μετάταξη εκτός πανεπιστημίου, γιατί όχι).
Έχω πραγματικά σκοτωθεί στη δουλειά να φτιάξω ένα εργαστήριο, να κάνω έρευνα, να ανανεώσω το πρόγραμμα σπουδών ενώ ταυτόχρονα κάνω την δική μου γραμματειακή υποστήριξη (γιατί τα μέλη της γραμματείας δεν μιλούν αγγλικά, δεν μπορούν να κάνουν ισολογισμούς, δεν μπορούν να γράψουν μια ευγενική επιστολή - αλλά αυτοί δεν κρίνονται - άρα δεν νοιάζονται). Βλέπω οι γραμματείς και οι ΕΤΕΠ/ΕΙΔΙΠ να παντρεύονται, να παίρνουν στεγαστικό δάνειο κλπ και εγώ ακόμα δεν ξέρω εάν θα έχει νόημα να παντρευτώ (ο υποψήφιος είναι 'περιοδεύων' δάσκαλος και ως γνωστόν δεν θα μπορώ να τον φέρω στην έδρα μου) και που θα είμαι του χρόνου. Και αυτό ενώ επέστρεψα στην ελλάδα με όνειρα και άφησα πίσω μου μια 'λαμπρή' καρριέρα στο εξωτερικό. το κερασάκι στην τούρτα θα είναι η ανοικτή διαδικασία που θα συγκριθώ με έναν εξωτερικό υποψήφιο που είχε όλες τις ευκαιρίες να κάνει το βιογραφικό που θα είχα κι εγώ εάν παρέμενα στο εξωτερικό. (το τελευταίο ήταν κάτι που οι εσωτερικοί εκλέκτορες το λάμβαναν υπόψη - όταν όμως θα έχουμε πχ έναν γερμανό κι έναν κινέζο αξιολογητή, το μόνο που θα μετρά θα έιναι οι δείκτες - και ενώ είμαι καλή για τα ελληνικά δεδομένα, είμαι πια μέτρια για τα διεθνή). νιώθω ότι τα τελευταία 6 χρόνια πήγαν χαμένα.... τόση επένδυση σε σπουδές και έρευνα για να είμαι ανέστια, ανύπαντρη, αναλώσιμη. είμαι μελό, και λυπάμαι για αυτό. στερνή μου γνώση...
Οντας λέκτορας επί 2 έτη
ReplyDeleteαναρωτιεμαι τι θα γινω; το ερωτημα των μεταβατικων διαταξεων μένει να αιωρείται...
Το (μελό) σχόλιο της συναδέλφου καταγράφει και περιγράφει πλήρως την αγωνία πολλών εξ ημών...
ReplyDeleteΟ ιδιοκτήτης του ιστολογίου υπό ποία ιδιότητα απαντά; και ποιον δεσμεύει η απάντησή του;
ReplyDeleteΘα ήθελα και εγώ να θέσω ένα προβληματισμό σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις και τους λεγόμενους "Λέκτορες υπό διορισμό". Καταρχήν, στο προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν αναφέρεται τίποτα για αυτούς, σαν να μην τους υπολογίζει. Θα έπρεπε να δημοσιευθούν και οι μεταβατικές διατάξεις εφόσον πρόθεση του Υπουργείου ήταν να προχωρήσει σε ταχύτατη ψήφιση του νομοσχεδίου. Επιπρόσθετα, γιατί πρέπει οι εκλεγμένοι λέκτορες, αυτά τα αυριανά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να περιμένουν 1,5-2-2,5 χρόνια? Ποιος έχει συμφωνήσει οτι έτσι πρέπει να είναι? Γιατί τέτοια απαξίωση? Γιατί να δέχονται τέτοια προσβολή συνεχή υποτίμηση? Σε κανένα οργανωμένο κράτος δεν υπάρχει τέτοια αναμονή (να γίνει ο έλεγχος στην Πρυτανεία, να πάει ο φάκελος στο Υπουργείο Παιδείας, να πάει στο Λογιστήριο, και μετά από ένα χρόνο εάν υπάρχει και κανένας έλεγχος νομιμότητας που οποιοσδήποτε μπορεί να τον προκαλέσει, ας περιμένουμε....). Δεν συνειδητοποιούν όλοι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου οτι δε θα αντέξουν χωρίς να εργάζονται και θα επιλέξουν να μεταναστεύσουν κάπου όπου θα σέβονται τουλάχιστον τις διαδικασίες και την έννοια του χρόνου? Στο University College of London υπήρχε προκήρυξη για λέκτορα με λήξη υποβολής ενδιαφέροντος στις 30 Ιουνίου, προφορική συνέντευξη στις 11 Ιουλίου και πρόσληψη στις 1 Σεπτεμβρίου. Το πρωτοφανές είναι οτι αφορά το 2011.......
ReplyDelete2 χρόνια μέχρι να διοριστεί ο λέκτορας
ReplyDelete3 χρόνια μέχρι να αποκτήσει το δικαίωμα να ζητήσει εξέλιξη
1 χρόνο μέχρι να εξελιχθεί
4 χρόνια να παραμείνει στη βαθμίδα του επίκουρου
1 χρόνο μέχρι να εξελιχθεί
4 χρόνια να μείνει στη βαθμίδα του αναπληρωτή
Σὐνολο 15 χρόνια με το νέο νόμο
13 χρόνια με τον ακόμα ισχύοντα.
Με δεδομένο ότι στη βαθμίδα του λέκτορα σήμερα δεν έχουμε μόνο άσχετους βυσματούχους ή αρχάριους επιστήμονες, αλλά και διεθνώς καταξιωμένους ερευνητές που βρέθηκαν σ΄αυτή τη βαθμίδα
γιατί δεν είχαν μπάρμπα στην Κορώνη για να τους προκηρύξει θέση ανάλογη των προσόντων τους,
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΩΣΤΕ οι άσχετοι να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους και όσοι έχουν πραγματικά επιστημονικά προσόντα να έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν άμεσα στην βαθμίδα που αντιστοιχεί στα προσόντα τους?
ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ εάν μείνουν καθηλωμένοι στην εισαγωγική βαθμίδα, ενώ οι ανώτερες βαθμίδες - στις οποίες ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια εκλέχθηκαν απευθείας άτομα μειωμένων επιστημονικών προσόντων - θα έχουν λόγο στη διαμόρφωση του συνολικού τοπίου των σχολών?
κ. Πανάρετε,
ReplyDeleteεπειδή μπορεί να "τσακωνόμαστε" όλοι για ένα "πουκάμισο αδειανό", υπάρχει περίπτωση να διοριστούν, ποτέ, οι εκλεγμένοι ώστε να τύχουν των τυχόν μεταβατικών διατάξεων που (θα;) υπάρχουν; Γιατί μου φαίνεται ότι έχουμε μπει σε μία διαδικασία συζήτησης κενής περιεχομένου, εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν διοριστούν ποτέ ή διοριστούν μετά την κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα.
Σας ευχαριστώ
Οι υπηρετούντες λέκτορες και οι υποδ διορισμό λέκτορες, έχουν το δικαιωμα να κάνουν αίτηση εξέλιξης; Αν ναι σε τι χρονικό διάστημα, με ποια διαδικασία (κλειστή ή ανοικτή) και με ποια προσόντα;
ReplyDeleteΟ νέος νόμος δεν αναφέρει τίποτε άλλο περί προσόντων παρά μόνο το διδακτορικό, ενώ για τα προσόντα αφήνει να αποφασίσουν τα Πανεπιστήμια.
ReplyDeleteΑυτό θα ήταν ορθό, εάν υποτεθεί ότι τις βαθμίδες των μονίμων κατέχουν πάντοτε υψηλής στάθμης επιστήμονες, οι οποίοι γνωρίζουν τις διεθνείς εξελίξεις στο γνωστικό τους αντικείμενο καθόσον τις συνδιαμορφώνουν με την προσωπική τους επιστημονική συμβολή, και είναι σε θέση να διακρίνουν τί είναι διεθνώς ανταγωνιστικό και τί παρωχημένο.
ΟΜΩΣ αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα παρά μόνο σε λίγες περιπτώσεις ανά σχολή, οι οποίες συνήθως περιθωριοποιούνται από τον όχλο των φωνασκούντων "συναδέλφων" τους.
Όπου αφέθηκε θέμα στη διακριτική ευχέρεια των πανεπιστημίων (π.χ. 407, ΕΕΔΙΠ, ΙΔΑΧ κλπ.) συνέβησαν ως γνωστόν ανατριχιαστικές παρανομίες.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ο νέος νόμος ΠΡΕΠΕΙ να ορίσει ελάχιστα προσόντα για κάθε καθηγητική βαθμίδα και τα επιπλέον προσόντα, εφόσον το θεωρούν σκόπιμο, ας τα αποφασίζουν τα πανεπιστήμια.
ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ, ΑΡΓΑ Ἠ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΑΕΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΥΘΕΡΕΣΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΚΑΤΑΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΣ ΕΛΛΗΝ ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ...
Να θίξω και ένα θέμα που δεν έχει αναφερθεί ακόμα?
ReplyDeleteΕνας Καθηγητές εφαρμογών με Phd, υπο θητεία (δεν είναι μειοψηφία, όπως φαντάζονται οι περισσότεροι, είναι αρκετοί) τι μπορεί σκέφτεται (εκτός από το οτι πρέπει να κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο 3 φορες την ημέρα που ήθελε να επιστρέψει στην Ελλαδα)? Οτι δεν έχει δικάιωμα να ζητήσει εξέλιξη (ας κριθούμε όλοι - ειναι φασιστικό να μας αφαιρείται το δικαίωμα αυτό) ή οτι δεν είναι άξιος ουτε για ΕΕΔΙΠ/ΕΤΠ
Ετσι συνεχίστε αγαπητοί κυβερνώντες: Εκδιώξτε όλα τα φρέσκια μυαλά από τη χώρα και στείλτε τα στα Πανεπιστήμια των γειτόνων!
Ένας Επίκουρος Καθηγητής με το νέο νόμο δικαιούται να ζητήσει την εξέλιξή του στη βαθμίδα του αναπληρωτή μετά από 4 έτη. Το ΑΕΙ υποχρεούται να προκηρύξει θέση αναπληρωτή; Ή θα κριθεί από το εάν "έχει κενωθεί" θέση αναπληρωτή; (άρθρο 25 παρ. 2)
ReplyDeleteΕπομένως, επιστρέφουμε στο θεσμό της έδρας;
τι προβλέπεται για τους επί θητεία Λέκτορες και Επίκουρους καθηγητές σε περίπτωση συγχώνευσης/κατάργησης ενός Ιδρύματος;
ReplyDeleteΜΕ ΠΟΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΥΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ?
ReplyDeleteΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΗΜΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
ΘΑ ΞΕΚΟΙΝΗΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ORENGOV ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
Η εφαρμογή του 25.4 σε εξελίξεις ήδη υπηρετούντων είναι άδικη και παράλογη. Αναφέρω δύο παραδείγματα που γνωρίζω (ένδειξη όσων υπάρχουν και δεν γνωρίζω).
ReplyDelete1. Δύο απόφοιτοι και διδάκτορες Νομικής Αθηνών, θέτουν υποψηφιότητα για μία θέση λέκτορα στην Αθήνα. Εκλέγεται ο πρώτος και ο δεύτερος υποβάλλει υποψηφιότητα και εκλέγεται στη Νομική Κομοτηνής. Τώρα και οι δύο είναι επίκουροι. Ο δεύτερος μπορεί να φτάσει τακτικός καθηγητής στην Κομοτηνή, ο πρώτος (μη μόνιμος) αν δεν μπορεί να εξελιχθεί θα αποχωρήσει. Η σημασία του να έρχεσαι δεύτερος...
2. Απόφοιτος και διδάκτωρ Νομικής Θεσσαλονίκης. Θέτει υποψηφιότητα σε δύο παράλληλες εκλογές λεκτόρων σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Η εκλογή της Θεσσαλονίκης προχωρεί γρηγορότερα, εκλέγεται, και, όπως είναι φυσικό, παραιτείται από τη δεύτερη υποψηφιότητα. Τώρα, αν δεν μπορεί να εξελιχθεί θα αποχωρήσει. Έπρεπε (προ 5ετίας) να έχει προβλέψει τη μεταρρύθμιση;
Παράλογο δεν είναι, κύριε συνάδελφε; Ή θα πούμε, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τα ΑΕΙ, ας θυσιάσουμε και 5-10-100 ανθρώπους;
Το ΣτΕ θα εχει μπολικη απασχολιση !!
ReplyDeleteΜπορει ενα μελος ΔΕΠ/ΕΠ να εινα μέλος σε 2 ή περισσοτερες Γενικες συνελευσεις προγραμματων σπουδων ?? 'η και σε 2 -περισσοτερες ομαδες διδασκοντων ??
Πχ Μαθηματικος που διδασκει σε 2-4 προγραμματα ???
Επισης στο αρθ 8παρ 2β εχει ξεφυγει..το Τμήμα !! και πολλα αλλα...
Ένας Επίκουρος Καθηγητής επι θητεια τι μελλον εχει με το νεο νομο?Δικαιούται να ζητήσειο ιδιος την εξέλιξή του στη βαθμίδα του αναπληρωτή μετά από 4 έτη? μετα από 8 έτη? Το ΑΕΙ υποχρεούται να προκηρύξει θέση αναπληρωτή; Ή θα κριθεί από το εάν "έχει κενωθεί" θέση αναπληρωτή; (άρθρο 25 παρ. 2)
ReplyDeleteΕπομένως,εαν το ΑΕΙ δεν θελει άλλους αναπληρωτές... απολυεται χωρις καμια ευκαιρια να κριθεί το εργο του?
Μεταβατικές Διατάξεις
ReplyDelete1. Χρειάζεται αναφορα για τις θέσεις που ειναι σε εξέλιξη ανάλογα με τη φάση.
2. Θέσεις που έχουν φύγει από τα Ιδρύματα και δεν εχουν προκυρηχθεί.
3. Η θέση και ο ρόλος των λεκτόρων μονίμων και μη.
Ορολογία
Ειναι μη δόκιμη η ορολογία "καθηγητής" για ολα τα ΔΕΠ και προβληματική διότι μόνιμοι λέκτορες θα υπάρχουν στα ΑΕΙ και μετά το νέο νόμο. Μετά δημιουργείται πρόβλημα αναγνωσης του νόμου όταν σε μια πρόταση μιλά κανείς για καθηγητές α βαθμίδας και στην επόμενη καθηγητες.
ενας επικουρος 2 χρόνια επι θητεία που εχει διατελέσει ηδη 6 χρόνια λέκτορας με τον παλιο νόμο πρέπεινα διανύσει 2 θητείες στον επίκουρο (4+4)έτη? Η μέχρι τώρα θητεία των 8 (6 λεκτορας+2 επικουρος) χρόνων δεν μετραει καθόλου? οταν τελειώσει η θητεία των 14 (8 νεος νομος+6 λεκτορας) ποιο είναι το μέλλον του? μπορεί ο ίδιος να ζητήσει να κριθεί για αναπληρωτής?
ReplyDeleteεαν καποιος εκλεγει απευθειας επικουρος με το νεο νόμο χρειάζεται χρειαζεται 8 χρονια σε σχεση με τον προηγούμενο που χρειαζεται 14 έτη !
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό που είπε ο Anonymous 9:03 AM για εισαγωγή ελάχιστων κριτηρίων ανά βαθμίδα.
ReplyDeleteΑρκετοί παλαιότεροι, δυστυχώς και νεότεροι συνάδελφοι καταφέρνουν να εκλεγούν/εξελιχθούν σε όλες τις βαθμίδες με ερευνητικό έργο το οποίο είναι δημοσιευμένο σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά (τύπου 'Γαστρεντερολογικά Χρονικά της Άνω Γαστούνης'), ισοδυναμώντας τις σχετικές δημοσιεύσεις με αντίστοιχες σε περιοδικά Διεθνούς Κύρους που αποδελτιώνονται στη βάση ISI Social Science/Science Citation Index και χρησιμοποιούν βιβλιομετρικούς δείκτες για την αξιολόγησή τους.
Παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν περιοδικά εσωτερικής κατανάλωσης και απροσδιόριστης ποιότητας στα οποία ανακυκλώνονται οι δημοσιεύσεις των περισσότερων συναδέλφων. Η κρίση στα εν λόγω περιοδικά γίνεται από Έλληνες συναδέλφους με ήπια (chic) επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με τα αγγλόγλωσσα περιοδικά. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν δημοσιεύσει αποκλειστικά σε περιοδικά ελληνικής έκδοσης (τα οποία μπορεί και να είναι στην αγγλική) χωρίς να έχουν κριθεί ποτέ ουσιαστικά για τη μεθοδολογική τους προσέγγιση και τη συνεισφορά τους στην επιστήμη.
Αυτοί οι συνάδελφοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν τη σημασία της ουσιαστικής επιστημονικής τεκμηρίωσης και καθορίζουν το μέλλον της παιδείας μας μέσω της συμμετοχής τους σε εκλεκτορικά σώματα και σε όργανα διοίκησης.
Είναι απαραίτητο να επαναπροσδιοριστεί, προς το ουσιαστικότερο, ένα βασικό κριτήριο εκλογής των μελών ΔΕΠ/ΕΠ:
Να αναφέρεται στο Νόμο ελάχιστος
αριθμός δημοσιευμένων εργασιών ανά βαθμίδα, ή/και τελευταία 5ετία. Ως δημοσίευση να ορίζεται αποκλειστικά αυτή που έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό που έχει επίσημο συντελεστή απήχησης (impact factor).
Για παράδειγμα, για να εκλεγεί κάποιος Επίκουρος Καθηγητής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 (ή 6 ή 7) δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, εκ των οποίων στις 3 τουλάχιστον θα είναι 1ο όνομα.
Οι δημοσιεύσεις στις οποίες ο υποψήφιος είναι 1ο όνομα θα πρέπει να έχουν γίνει κατ' αποκλειστικότητα σε περιοδικά τα οποία αποδελτιώνονται στη βάση ISI Social Science/Science Citation Index, ενώ οι υπόλοιπες και σε ελληνικά περιοδικά. Προφανώς, τα προσόντα θα αυξάνονται αναλογικά για κάθε βαθμίδα.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι όλοι θα έχουν έναν ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων με κοινά και επαρκή ακαδημαϊκά κριτήρια.
Με την απαίτηση για πρώτο όνομα σε συγκεκριμένο αριθμό δημοσιεύσεων διασφαλίζεται ότι κάθε ερευνητής - ακαδημαϊκός θα έχει αυτόνομο ερευνητικό έργο και δεν θα εκλέγεται με το αν συμμετέχει σε κάποια ομάδα η οποία ανταλλάσσει δημοσιεύσεις, συνήθης πρακτική στην Ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Αν γίνουν τροποποιήσεις ανάλογες με αυτές του 2001, όσοι δεχτούν να κριθούν με τα νέα κριτήρια εκλέγονται (ή όχι) και συνεχίζουν απρόσκοπτα την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη. Οι υπόλοιποι μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκλεκτορικά σώματα (ή σε θέσεις διοίκησης) και να υπονομεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών.
Μια από τις βασικότερες αρχές λειτουργίας του ανθρώπου είναι ότι οι όμοιοι επιλέγονται μεταξύ τους. Οι σημερινοί συνάδελφοι ποιους επιλέγουν;
Συμφωνόντας με τα σχόλια για τους λέκτορες, με εκφράζουν ιδιαίτερα αυτά που γράφηκαν στο σχόλιο 7:29ΑΜ, γιατί θίγει 2 βασικά θέματα: 1) της αξιοκρατίας και 2) της πολυετούς διαδικασίας.
ReplyDeleteΚάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ, για τους οποίους το Υπουργείο φαίνεται να αγνοεί ότι στην πραγματικότητα είναι (περίπου) 7 διαφορετικές κατηγορίες:
1)Επί θητεία με ΜΑΣΤΕΡ
2)Επί θητεία με ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
3)Υπό μονιμοποίηση με ΜΑΣΤΕΡ
4)Υπό μονιμοποίηση με ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
5)Μόνιμοι αμφιβόλων προσόντων
6)Μόνιμοι με ΜΑΣΤΕΡ
7)Μόνιμοι με ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ.
Από αυτές τις κατηγορίες, αυτοί που έχουν διδακτορικό είναι γενικά πολύ δυνατοί ερευνητές.
1:40 αυτό είναι το πιο σωστό σχόλιο που έχω ακούσει Θα σας παρακαλούσα κε Πανάρετε να πάρετε θέση δημόσια επ αυτού. Εγώ προσωπικά ανήκω σε μία τέτοια περίπτωση και μάλιστα το αθροιστικό impact factor των δημοσιεύσεων που έχω ξεπερνά το 12. Είμαι λέκτορας υπό διορισμό (σε ακριτικό πανεπιστήμιο), έχω οικογένεια, ενώ μου φαίνεται αδιανόητο να εγκαταλείψω την Ελλάδα. Τι έχετε να μου προτείνετε αξίζει τον κόπο να περιμένω ή να θεωρήσω ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο και να αναζητήσω άλλες λύσεις.
ReplyDeleteΌσο αφορά τους καθηγητές εφαρμογών επί θητεία με μεταπτυχιακό. Επειδή οι κανόνες άλλαξαν και εκεί όπου το απαιτούμενο ήταν η εργασιακή εμπειρία τώρα είναι το διδακτορικό και οι δημοσιεύσεις, νομίζω οτι 2 πράγματα μπορούν να γίνουν. Είτε να γίνουν και αυτοί ΕΕΕΠ, είτε να τους δοθεί επαρκές μεταβατικό διάστημα . Στο κείμενο των μεταβατικών διατάξεων που διέρρευσε οι μόνιμοι καθηγητές εφαρμογών άλλα και οι ΕΤΠ καθώς και διοικητικοί με τα απαραίτητα προσόντα, έχουν το δικαίωμα να γίνουν ΕΕΕΠ. Γιατί όχι και εμείς. Νομίζω με αυτόν τον τρόπο δεν χαλάει και η αντιστοιχία με τα πανεπιστήμια σε ότι αφορά τις βαθμίδες (που πολλοί πρόεδροι ζητούν). Σε αυτήν την βαθμίδα μπορεί σαφώς να υπάρχει και η έννοια της αξιολόγησης.
ReplyDeleteΤώρα αν επιλέξετε για κάποιον λόγο (που προσωπικά δεν καταλαβαίνω) να διαχωρίσετε τους μόνιμους με τους μη μόνιμους το μεταβατικό στάδιο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 8 χρόνια. Τόσα είναι τα χρόνια που απαιτούνται για ένα part-time διδακτορικό. Νομίζω πως η 16 ώρες διδασκαλία και οι πρόσθετες διοικητικές δουλειές είναι αρκετές για να νοούνται ως full-time job. Επίσης λάβετε υπόψη πως παίρνετε ως δεδομένο πώς κάποιος βρίσκει επιβλέπων. Κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτο και είναι σύνηθες ο επιβλέπων να ζητάει και άλλα πράγματα (αγγαρείες). Οπότε 8 χρόνια χρειάζονται σίγουρα. Με το μεταβατικό διάστημα που δίνατε προσωπικά θα έπαιρνα άδεια άνευ αποδοχών με την ελπίδα να προφτάσω, για ότι επακόλουθο θα είχε αυτό για την ζωή μου, την οικογένεια μου άλλα και για το τμήμα μου, που τον χρόνο αυτό πήρε πολύ καλή εξωτερική αξιολόγηση χάρη και στην δίκια μου σημαντική συμβολή (είμαστε 3 μέλη ΕΠ).
Για τους εφαρμογών με διδακτορικό ας μιλήσουν οι συνάδελφοι. Πάντως νομίζω πως η «μελό» λέκτωρ μας εκφράζει όλους απόλυτα.
Στον ιδιωτικό τομέα οι κανόνες είναι γνωστοί. Στο δημόσιο ΑΕΙ όχι.
Στα ΑΕΙ με αυτόν τον νόμο δεν θα συμφέρει να κάνεις καμία άλλη δουλειά μέσα στο ίδρυμα σου (σωστή διδασκαλία, διοικητικά) εκτός από έρευνα. Θα πρέπει τα ιδρύματα να βάλουν και άλλους κανόνες εκτός από τα papers. Νομίζω η σύνδεση της χρηματοδότησης με δείκτες αξιολόγησης είναι ένα σωστό βήμα (αν και νεοφιλελεύθερο θα πουν κάποιοι) . Θα οδηγήσει στην επαρκή αυτονομία τα ιδρύματα ώστε να κρατούν αυτούς που αξίζουν βάση όποιων κανόνων θέλουν (ότι ισχύει δηλαδή και με τον υγιή ιδιωτικό τομέα). Αλλιώς αν πράξουν με άλλες λογικές θα βουλιάξουν. Τουλάχιστον με τα περιφερειακά ΤΕΙ αυτό θα συμβεί αφού σε κάποια χρόνια θα υπάρχει και ο ανταγωνισμός των κολλεγίων που μπορεί να μην είναι αναγνωρισμένα άλλα ποιος νοιάζεται αφού δεν θα υπάρχει πλέον το κίνητρο του διορισμού στο δημόσιο και είναι και μέσα στα αστικά κέντρα.
@Anonymous 7:11AM
ReplyDeleteΠρώτα απ' όλα δεν είσαι μελό, είσαι αγανακτισμένη, και όχι "δήθεν" αγανακτισμένη, που είναι πια και της μόδας.
Οι "άνετοι" μόνιμοι κάνουν τις "απεργίες" τους, κατεβαίνουν στην Πλατεία, και το μεροκάματο το εισπράττουν κανονικά. Κοιτούν το ρολόι και βλέπουν την αντίστροφη μέτρηση για να σχολάσουν, ενώ κάποιοι άλλοι, αντίθετα, βλέπουν τη θηλιά μιας προθεσμίας να πλησιάζει. Επιπροσθέτως, δουλεύουν στο σπίτι, τα Σαββατοκύριακα, δεν έχουν ζωή και το χειρότερο: ενδεχομένως να μην έχουν συμπαράσταση.
Δεν πειράζει όμως. Για μένα, τέτοιοι άνθρωποι είναι οι πραγματικοί αγωνιστές, και όχι αυτοί που μου "μοστράρουν" στα κανάλια και στα πρωτοσέλιδα. Υπάρχουν κάποιοι κύριοι που επιδιώκουν να μπλέξουν σε κάποια αναμπουμπούλα για να μπει η φωτό στην εφημερίδα, και να προστεθεί σαν... προσόν στο κομματικό/παραταξιακό/πολιτικό βιογραφικό τους.
Εσάς η δουλειά που κάνετε, (για την οποία κανονικά κάποιοι άλλοι είναι μόνιμοι και πληρώνονται γιαυτό, και δεν κρίνονται για τίποτα) δεν μπαίνει σε κάποιο βιογραφικό. Παρόλα αυτά να ξέρετε ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι εκεί έξω που σας θεωρούν πραγματικούς αγωνιστές, και θέλουν να σας δώσουν ΚΟΥΡΑΓΙΟ....
Με τόσα αναπάντητα ερωτήματα ΜΟΝΟ για το θέμα των μεταβατικών διατάξεων γιατί η Διαμαντοπούλου θέλει να το ψηφίσει το σ.ν. τόσο βιαστικά? Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι οι Έλληνες θέλουν αλλαγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αρκεί να είναι δίκαιη και ολοκληρωμένη ώστε ο επόμενος Υπουργός να μην χρειάζεται να την ξαναγκρεμίσει από τα θεμέλια!
ReplyDeleteΤι θα γίνει με μια θέσει που έχει προκηρυχθεί το 2009 κατατέθηκαν χαρτιά το 2010 (έκλεισε η προθεσμία) έχει γίνει συγκρότηση εκλεκτορικού σώματος και περιμένουμε μόνο την εκλογή;
ReplyDeleteΓενικότερα τι θα γίνει με τις θέσεις που απομένει μόνο η εκλογή;
Είμαι υποψήφιος για μια θέση που έχει προκηρυχθεί για επίκουρο ή για λέκτορα η οποία έχει προκηρυχθεί το 2009 εισηγητική δεν έχει κατατεθεί και μάλλον θα πάμε για εκλογή χωρίς εισηγητική είτε μέχρι τέλη Ιουλίου (δύσκολο μου φαίνεται) ή τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο) Τι θα ισχύει τότε;
Στο νέο νόμο, θεωρώ ότι τα περισσότερα είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει ο Οργανισμός και ο Εσωτερικός Κανονισμός να είναι σωστοί νομικά γιατί αρκετά πολύπλοκο είναι ήδη το νομικό πλαίσιο, δε χρειάζεται να γίνει ακόμη πιο σύνθετο. Αν τα πράγματα γίνουν ακόμη πιο σύνθετα, τότε οι εξελίξεις των ΔΕΠ/ΕΠ θα αργούνε τόσο πολύ ή θα κινδυνεύουνε να ακυρωθούνε από απλές παρατυπίες ή πλημμέλειες, που θα πάψουμε να ελπίζουμε σε θέση Καθηγητή πριν τη σύνταξη. Δεδομένης της καθυστέρησης ψήφισης του νόμου, δημιουργίας και έγκρισης του Οργανισμού/Εσωτ. Κανονισμού, ξαπαγώματος των διαδικασιών εξέλιξης, καθυστερήσεις στην εξέλιξη λόγω του 1:5 κλπ, ο χρόνος για τη μεταπήδηση σε επόμενη βαθμίδα (αν γίνει) αυξάνεται πάρα πολύ.
ReplyDeleteΈνα από τα θετικά είναι το ασυμβίβαστο για όσους είναι σύμβουλοι ή παίρνουν σύνταξη γήρατος. Ξέρω περίπτωση Καθηγητή που παίρνει σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ λόγω 35ετίας και παίρνει και το μισθό Καθηγητή από το Δημόσιο, κάτι που με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν είναι παράνομο.
Θεωρώ ότι είναι άδικο να υποβαθμίζονται αυτόματα οι Καθηγητές Εφαρμογών των ΤΕΙ χωρίς διδακτορικό και όσοι έχουν διδακτορικό να μην αναβαθμίζονται αυτόματα αλλά ούτε και να εξελίσσονται με κλειστές διαδικασίες αλλά με ανοικτές. Για να δικαιολογήσω την αδικία αναφέρω ότι, ένας Καθηγητής Εφαρμογών με διδακτορικό, δημοσιεύσεις, ξένη γλώσσα, πολυετή προυπηρεσία σε ερευνητικά προγράμματα, διακρίσεις κλπ παίρνει τον ίδιο βασικό μισθό και τα ίδια επιδόματα με έναν απόφοιτο ΚΑΤΕΕ (παλιά ΤΕΙ) χωρίς τίποτα από όλα τα παραπάνω (1100 € για το πρώτο έτος, 1210€ μετά). Επιπλέον, επιφορτίζεται με όλο το διοικητικό έργο διότι οι παλαιοί Καθηγητές Εφαρμογών δεν εξελίσσονται, άρα δεν αναλαμβάνουν καθόλου διοικητικό έργο παρά μόνο την πρακτική άσκηση που είναι αμειβόμενη, δε συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα, δεν κάνουν μάθημα κλπ (πειθαρχικές ποινές δεν "πέφτουν" λόγω ηλικίας, μπλεξίματος κλπ κατά τα γνωστά). Με όλο το φόρτο εργασίας που έχει, μπορεί να χάσει τελικά τη θέση από κάποιον π.χ. προερχόμενο από το εξωτερικό (που δεν θα γνωρίζει που έρχεται προφανώς...) με 2 παραπάνω δημοσιεύσεις. Επίσης, βλέπει συναδέλφους που διορίστηκαν απευθείας σε βαθμίδα Αναπληρωτή νεότερους και με λιγότερα προσόντα από εκείνους να γίνονται Καθηγητές αλλά και Προϊστάμενοι, Διευθυντές κλπ, να πληρώνονται 500 € επιπλέον και να τους ανατίθενται (ως Επιστ. Υπεύθυνοι) προγράμματα Αρχιμήδης και Θαλής αλλά στους Εφαρμογών ούτε σε έναν ??? σε ολόκληρο ΤΕΙ από τα μεγαλύτερα της χώρας . Με το νέο νόμο, θα πιέζονται επιπλέον να κάνουν δημοσιεύσεις για τους Καθηγητές ή Αναπληρωτές του Τμήματος που δεν έχουν ούτε 1 δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό ??? αλλά ούτε σε 1 συνέδριο δεν έχουν πάει από τότε που διορίστηκαν ??? προκειμένου να περάσουν την αξιολόγηση. Το ακόμη πιο άδικο είναι ότι σε Καθηγητές με τέτοια προσόντα τους ανατέθηκαν προγράμματα Αρχιμήδης....
Με το νέο μισθολόγιο, ελπίζω τουλάχιστον να αναγνωριστεί το διδακτορικό και η ξένη γλώσσα μήπως και γλιτώσουμε την αναμενόμενη μείωση μισθού.
Συμφωνώ σχεδόν σε όλα με τους προλαλήσαντες και τους καταλαβαίνω απόλυτα. Δυστυχώς, εμείς θα πληρώσουμε τα λάθη των προηγούμενων γεννεών και κυβερνήσεων. Ελπίζω όχι και της τωρινής. ΚΟΥΡΑΓΙΟ και από μένα...
To KOYΡΑΓΙΟ και η ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του δεν φτάνει.
ReplyDeleteΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ στο κύριο σώμα του νόμου θα γίνουν ώστε να πάψει να διαιωνίζεται η αδικία?
Αυτό είναι το ζητούμενο.
Πολύ καλή η πρωτοβουλία σας κ Πανάρετε αρκεί να έχει καλύτερη τύχη από την διαβούλευση. Τώρα που οι περισσότερες ερωτήσεις έχουν καταγραφεί πιο θα είναι το επόμενο βήμα? Σας ευχαριστώ
ReplyDeleteΣχετικά με τη βαθμίδα των καθηγητών εφαρμογών που καταργείται.
ReplyDeleteΓια χάρη συντομίας δεν θα αναφερθώ σε κάποιες διαρροές μεταβατικών διατάξεων που είδαμε την προηγούμενη βδομάδα. Θα πρέπει πάντως οι μεταβατικές διατάξεις να δημοσιευτούν γρήγορα ώστε να μπορούμε να σχολιάζουμε επί συγκεκριμένου και να μη λέμε απλά τον πόνο μας.
Οι καθηγητές εφαρμογών, είτε σε θητεία είτε μόνιμοι, θεωρώ ως πιο δίκαια αντιμετώπιση τους, την αυτόματη ανανέωση θητείας, ή μετάβασης σε θητεία για τους μόνιμους, κατόπιν απλής αίτησης στη σχολή. Αυτό να ισχύσει για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι και παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα για διδακτορικό τίτλο σε πανεπιστήμιο. Η πιστοποίηση γίνεται εύκολα με μια βεβαίωση σπουδών από το πανεπιστήμιο φοίτησης. Η διάρκεια της νέας θητείας προτείνω να είναι 3+1 χρόνια, ώστε ακόμη και κάποιος συνάδελφος που μόλις ξεκίνησε ΔΔ να έχει τη χρονική ευχέρεια να ολοκληρώσει και να διεκδικήσει την εξέλιξη του σε θέση επίκουρου καθηγητή. Οσοι δεν έχουν ξεκινήσει διδακτορική διατριβή, θα πρέπει να μεταβούν στην κατηγορία ΕΕΔΙΠ, οι μόνιμοι άμεσα, οι επί θητεία, έστω και μετά αξιολόγησης αντίστοιχη αυτής που θα ετύγχαναν προκειμένου να μονιμοποιηθούν στη βαθμίδα τους, σύμφωνα με το ισχύοντα νόμο. Είναι αυτονόητο ότι και ως ΕΕΔΙΠ, οι συνάδελφοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσουν την προσπάθεια τους για ΔΔ και κατόπιν να μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για επίκουροι σε κάθε ευκαιρία.
Επίσης καθώς η θέση του επίκουρου είναι πλέον η εισαγωγική βαθμίδα στα ιδρύματα και είναι μόνο με θητεία και αυτή, για αυτές τις περιπτώσεις καθηγητών εφαρμογών που θα ανανεώσουν ή θα ενταχθούν σε θητεία προκειμένου να ολοκληρώσουν τη ΔΔ τους, είναι πιο δίκαιο η αίτηση τους για εξέλιξη να κριθεί σε κλειστή διαδικασία. Η κλειστή διαδικασία μπορεί και οφείλει να είναι εξίσου αυστηρή και ενίοτε να οδηγεί σε απόρριψη της αίτησης εξέλιξης. Σε μια ανοιχτή διαδικασία μπορεί να προκύψει υποψήφιος με καλύτερα προσόντα και να υπερισχύσει. Αυτό ενώ θεωρείται καλό για το ίδρυμα από τη μία, από την άλλη θα πρέπει δεχτούμε ότι ο νέος υποψήφιος δεν αφήνει κάποια άλλη εργασία/απασχόληση για να υποβάλλει την υποψηφιότητα του. Υπάρχει η περίπτωση να υποβάλλει κάποιος αίτηση να εκλεγεί και μετά να μην αναλάβει υπηρεσία, γιατί εν τω μεταξύ βρήκε κάτι άλλο καλύτερο για αυτόν. Ενώ αντίστοιχα ο καθηγητής εφαρμογών θα έχει ήδη από 3 έως 7 χρόνια στην πλάτη του, και είχε πάρει τις αποφάσεις (ζωής) του με άλλο θεσμικό πλαίσιο όταν ανέλαβε υπηρεσία στο αρχικό χρονικό σημείο, και παράτησε την όποια καριέρα είχε έξω για να σταδιοδρομήσει στο ΤΕΙ, δεν είναι δίκαιο να του ανατρέπεται τόσο απλά ο οικογενειακός προγραμματισμός. Δικαιούται μιας ελάχιστης προστασίας ώστε να μπορεί να διεκδικήσει επί τη βάση της προσπάθειας του την εξέλιξη του, τουλάχιστον μέχρι τη διαδικασία του επίκουρου, της εισαγωγικής πλέον βαθμίδας στο ίδρυμα και εις γνώση του πλέον ότι θα διανύσει ξανά μια θητεία και θα κριθεί μετά για εξέλιξη με ανοιχτή διαδικασία, ή όπως αλλιώς θα προβλέπει ο νόμος την ημέρα που θα πάρει την απόφαση να ζητήσει εξέλιξη.
Βασίλης Μαντάς
Καθηγητής Εφαρμογών επί θητεία
και υποψήφιος διδάκτορας
ME τα ΕΠΙ [ πανεπιστημιακα Ερυνητικα Ινστ] και τα ΚΤΕ [ κεντρα τεχνολογικης Ερευνας] που ηταν/ειναι συνδεδεμενα με τα ΑΕΙ τι θα γινει ??? ΑΟΡΑΤΑ τα μελλουμενα ???
ReplyDeleteΣε κάθε περίπτωση δεν είναι λογικό η εξέλιξη από Αναπληρωτή σε Καθηγητή να γίνεται με κλειστή διαδικασία και του Επίκουρου σε Αναπληρωτή με ανοικτή.
ReplyDeleteΕπίσης, θεωρώ ότι οι μεταβατικές διατάξεις για τους επί θητεία καθηγητές θα πρέπει να καθορίζουν κλειστή διαδικασία εξέλιξης για μία φορά τουλάχιστον. Αλλιώς φαίνεται ξεκάθαρα μια μεροληψία προς τις ανώτερες βαθμίδες (πιθανώς και για να μην υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις-οι μικρές βαθμίδες δεν έχουν τόσο δυνατή φωνή).
Εχω εκφράσει την άποψη μου για τους καθηγητές εφαρμογών παραπάνω @2.23.
ReplyDeleteΝομίζω οτι η άποψη του κ Μαντά είναι σωστή και πιάνει όλες τις κατηγορίες καθηγητών εφαρμογών.
Επιπλέπον δεν δημιουργεί κάποια αναντιστοιχία μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ σε έναν ενιαίο νόμο.
Ειναι φανερό επίσης πως οι ανοικτές διαδικασίες για τους επι θητεία ΔΕΠ/ΕΠ είναι μεγάλο πρόβλημα.
Όσο αφορά το 3. δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αφήνει στην δικαιοδοσία του Οργανισμού (όπως αναφέρεται πολλές φορές στο κείμενο) να το ρυθμίσει.
ReplyDeleteΥπάρχουν εξαιρετικοί καταξιωμένοι επιστήμονες που πράγματι εργάστηκαν στο εξωτερικό (άλλο ίδρυμα) για χρονική περίοδο 2 ετών (συνήθως) όπου εκεί αποκόμισαν περαιτέρω εμπειρίες. Ως εδώ λογικό. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι επιστήμονες θα πρέπει να γυρίσουν (αν επιθυμούν) σε άλλο ίδρυμα για τον λόγο ... ποιό; αδυνατώ να κατανοήσω και δεν δικαιολογείται πουθενά στο σχέδιο νόμου.
Επίσης καταργούνται βαθμίδες χωρίς κάποια επαρκή στοιχειοθέτηση. Αναφέρονται ορισμένα επιχειρήματα τα οποία όμως θα έπρεπε να οδηγήσουν στην κατάργηση της βαθμίδας του αναπληρωτή καθηγητή αφήνοντας μόνο την εισαγωγική βαθμίδα και την τακτική βαθμίδα. Δεν αναφέρεται πουθενά ο λόγος ύπαρξης της βαθμίδας του αναπληρωτή οπότε θα έπρεπε και να καταργηθεί.
Γενικά φαίνεται πρόχειρα γραμμένο καθώς δεν δικαιολογεί σε πολλά σημεία τις αλλαγές που επικαλείται με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται κάποιος το σκεπτικό του νομοθέτη. Η εμπειρία δείχνει ότι πολλά από τα άρθρα θα αναπροσαρμοστούν με ποικίλα μελλοντικά διατάγματα. Μάλλον χάνεται μια σημαντική ευκαιρία για την περιβόητη αναθεώρηση και αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για τα μέλη ΕΠ και ΔΕΠ που δεν έχουν εμπειρία σε άλλο ΑΕΙ του εσωτερικού ή εξωτερικού μετά το διδακτορικό τους, σε όποια βαθμίδα και να βρίσκονται προτείνεται το άνοιγμα το θέσεων τους και η ανοιχτή προκήρυξη με τα ίδια κριτήρια. Φτάνει πια το βόλεμα εσαεί γι' αυτούς. Στους αναπληρωτές καθηγητές και στους Καθηγητές που έχουν πρόβλημα ενδογαμίας υποχρεώστε τους να θητεύσουν στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό ή καθυστερήστε τους τις προαγωγές. Όσοι από αυτούς απότύχουν ας γίνουν ΕΕΔΙΠ, ΕΕΕΠ ΕΤΠ ή στη χειρότερη ας απολυθούν ή ας χάσουν βαθμίδα ή ας πέσουν σε βαθμίδα. Υπάρχουν πολλοί καθηγητές ΤΕΙ που δεν έχουν καθόλυ ερευνητικό έργο (μιλάμε για καθηγητές ΤΕΙ πρώτης βαθμίδας με ένα ή δύο εργασίες. Είναι δυνατόν να θέλετε να διατηρήσετε αυτό το καθεστώς;;;;;;;;;!!!!!!!! Όλοι αυτοί έξωωωωωω!!!!!! Γνωρίζω Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου με τρεις εργασίες που έγινε Καθηγητής χάρη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τον διατήρησε επάξια. Και οι περιπτώσεις είναι πολλές. Αξιολόγηση όλων σε όλα και όχι διατήρηση των προνομίων τους. προτείνω για καθηγητές πρώτης βαθμίδας να πέφτουν σε βαθμίδα αν σταματήσουν να παράγουν ή αν δεν έχουν καθόλου έργο να γίνονται ΕΕΕΠ. Αυτό είναι ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΝΕΜΕΣΙΣ
ReplyDeleteΛΕΕΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 3.25ΑΜ "Εχω εκφράσει την άποψη μου για τους καθηγητές εφαρμογών παραπάνω @2.23.
ReplyDeleteΝομίζω οτι η άποψη του κ Μαντά είναι σωστή και πιάνει όλες τις κατηγορίες καθηγητών εφαρμογών.
Επιπλέπον δεν δημιουργεί κάποια αναντιστοιχία μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ σε έναν ενιαίο νόμο.
Ειναι φανερό επίσης πως οι ανοικτές διαδικασίες για τους επι θητεία ΔΕΠ/ΕΠ είναι μεγάλο πρόβλημα."
ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟΙ !!!! ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΩΡΑΣ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΝΤΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩς ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΕΙ
ΚΑΙ ΛΕΚΤΟΡΕΣ ΑΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 10ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΩΣ Α Ν Ε Π Ι Δ Ε Κ Τ Ο Ι Μ Α Θ Η- Σ Ε Ω ς ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΣ ΤΟ ΑΠΩΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ.
ΠΑΡΑΛΟΓΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ?
ΤΙ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ?
Αγαπητέ ανώνυμε @4:06 που γράφεις με κεφαλαία φωνάζοντας απο αγανάκτιση.
ReplyDeleteΔιάβασε προσεκτικά αυτά που γράφονται. Απο που προκύπτει οτι μιλάμε για επικούρους στα ΤΕΙ χωρίς διδακτορικό η με διδακτορικο της κακίας ώρας; Σίγουρα δεν προκύπτει απο πουθενά. Κάθε άλλο.
Αντίο σε όλους και καλή διαβούλευση (η αλλιώς ψυχοθεραπεία)
ΜΗΠΩΣ Η ΘΗΤΕΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 8 ΕΤΩΝ (ΛΕΚΤΟΡΑ+ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΝΟΜΟ) ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕ ΒΑΘΜΙΔΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ?
ReplyDelete@7:11 μελό - ξεμελό τα είπες άψογα. Έτσι ακριβώς νιώθουμε και ακόμα χειρότερα...Επιτροπές, διαγωνισμοί, προδιαγραφές για ταμπέλες και καρεκλάκια, 16 ώρες την εβδομάδα διδασκαλία, 500 φοιτητές, μηδέν budget από τι τσέπη μας για συνέδρια, ατομική έρευνα χωρίς μεταπτυχιακούς - διδακτορικούς και μετά "ανοιχτή" διαδικασία εξέλιξης για να συγκριθεί το ερευνητικό μας έργο με αυτό των συναδέλφων μας στο εξωτερικό...
ReplyDeleteΦυσικά για αυτά κανένας δεν ενδιαφέρεται. Στο όνομα των γόνων, των κομματικών εγκάθετων και των βυσμάτων που αυτοί διόρισαν μας θεωρούν απλά παράπλευρες απώλειες. Θα σου πουν και ένα "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά" και καθάρισαν
Μια πρόταση και μια ερώτηση λοιπόν. Τα μέλη των εκλεκτορικών σωμάτων θα έχουν την χαρά να εργαστούν για 1-2 μήνες στις συνθήκες με τις οποίες εμείς δουλεύουμε πριν μας κρίνουν;
Αναλαμβάνουμε και την φιλοξενία τους, λεφτά υπάρχουν από τα πλεονάσματα που μας αφήνει κάθε μήνα ο μισθός του Καθηγητή Εφαρμογών
Θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους σχολιαστές, ότι δηλαδή τίθεται γενικότερα ΜΕΓΑ ΖΗΤΗΜΑ για τις ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ διατάξεις που απουσιάζουν (σε σχέση και με το κείμενο που είχε "διαρρεύσει"). Σχετικά με αυτό θα ήθελα και εγώ να προσθέσω και να θυμίσω ότι στα Πανεπιστήμια υπάρχει προσωπικό ΙΔΑΧ (αορίστου χρόνου), που στην πραγματικότητα διεξάγει σημαντικό εργαστηριακό αλλά και ερευνητικό έργο. Χειρίζεται υψηλού τεχνολογικού επιπέδου εξοπλισμό, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και προσφέρει γενικά σημαντικό έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ορισμένοι μάλιστα έχουν πολλές δημοσιεύσεις, μεταπτυχιακό ή ακόμη και διδακτορικό τίτλο. Τελικώς όμως αυτό το προσωπικό, στα χαρτιά, "ανήκει" στο διοικητικό προσωπικό!. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ (όπως υπήρχε αρχικά στο σχεδιασμό και στο κείμενο που είχε "διαρρεύσει") αυτό το προσωπικό να ενταχθεί στη νέα κατηγορία Ε.Ε.Ε.Π. η ΕΤΠ (εφόσον κατέχει τα τυπικά προσόντα). ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!
ReplyDeleteΕυχαριστώ
Ποιος ο μισθός του καθηγητή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης?
ReplyDeleteΝα συμφωνήσω 3:11 AM. Κατά την άποψη μου όλες οι κρίσεις εξέλιξης (για να είναι κυριολεκτικά εξέλιξη) θα πρέπει να γίνονται με κλειστές διαδικασίες και υψηλότερα κριτήρια (κια όχι min τυπικά) όπου κρίνεται η δουλειά του προς εξέλιξη ΔΕΠ (όπως γίνεται σε όλα τα πανεπιστήμια της δύσης).
ReplyDeleteΑν βέβαια επιμείνουμε σε ανοιχτές διαδικασίες τότε θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε όλες τισ βαθμίδες (ακόμη και στην αξιολόγηση των πρωτοβάθμιων καθηγητών)
Προς Καθ. Εφαρμογών/Λέκτορες:
ReplyDeleteΔεν ξέρω ποιοί σας έχουν βάλει σε αυτό το παιχνίδι αλλά είναι καιρός να ενημερώθείτε ότι οι μεταβατικές διατάξεις αλλά και ο Καλλικράτης έχουν συμφωνηθεί από καιρό. Το σημαντικό πρόβλημα κύριοι το έχουν όσοι είναι στην βαθμίδα του Καθηγητη Εφαρμογών και λεκτορα (μόνιμοι, επι θητεία και υπο διορισμό, με ή χωρίς phd). Οι μεταβατικές διατάξεις του υπουργείου προβλέπουν ότι οι καθ. Εφαρμογών και λεκτορες θα παραμείνουν για μια ακόμα θητεία και με ανοικτή κρίση θα μπορούν να μεταβούν στην βαθμίδα του επίκουρου ΟΧΙ όμως ως μόνιμοι. Η πλειοψηφία δεν θα τα καταφέρει για πολλούς λόγους και θα απολυθεί. Η υπουργός δεν θα δώσει την παράταση που ζητάνε οι πρυτανεις για περαιτέρω διάλογο γιατί έχει εξασφαλίσει την συναίνεση της αντιπολίτευσης (και άλλων) παρόλα όσα υποκριτικά λέγονται. Τα όσα γράφω είναι τελικά αλλά δεν θα απαντήσω ξανά σ αυτό το blog. H επιβεβαίωση θα έρθει σε λιγότερο από 1 μήνα.
H καλύτερη λύση για τους καθηγητές εφαρμογών χωρίς διδακτορικό είναι να μετατραπούν σε ΕΕΕΠ. H αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν αποτέλεσαν μέρος της ακαδημαικής κοινότητας. Οι υπόλοιποι όλοι έχουν δυνατότητα εξέλιξης
ReplyDeleteκ. Πανάρετε
ReplyDeleteΟι καθηγητές εφαρμογών είναι στην πιο δύσκολη θέση από όλους. Καταργείται η βαθμίδα τους και πλέον αντιμετωπίζουν άμεσα το κίνδυνο της απόλυσης. Θα πρέπει οι μεταβατικές διατάξεις να λάβουν υπόψη τους ότι έχουμε ανθρώπους που διορίστηκαν σε εν δυνάμει μόνιμες θέσεις αρκεί να ήταν ικανοί να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Πολλοί από μας αφήσαμε μόνιμες θέσεις σε άλλες υπηρεσίες για να διοριστούμε ως καθηγητές εφαρμογών και τώρα κινδυνεύουμε με απόλυση. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μονιμοποίηση όλων των Καθηγητών Εφαρμογών με μεταπτυχιακό, μόνιμων και επί θητεία, σε μόνιμη θέση (έστω ΕΕΕΠ). Για τους κατόχους διδακτορικού ή υποψήφιους διδάκτορες να δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα 2-3-5 ετών να κάνουν αίτηση για εξέλιξη στην επόμενη βαθμίδα. Η συγκεκριμένη λύση νομίζω ότι είναι δίκαιη, σύννομη και καλύπτει όλους όσοι θέλησαν να γίνουν καθηγητές εφαρμογών έχοντας συγκεκριμένα δεδομένα μπροστά τους είτε είναι κάτοχοι διδακτορικού είτε όχι.
Είμαι 39 ετών, πριν 4 χρόνια διορίστηκα ως καθηγητής εφαρμογών και ξεκίνησα το διδακτορικό μου πέρυσι. . Έχω τρία παιδιά το μεγαλύτερο 4 και περιμένω ακόμα ένα σε επτά μήνες. Πώς θα μπορέσω μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, όπως ακούγετε ότι θα είναι η «παράταση ζωής» που θα πάρουμε, να αποκτήσω όλα τα απαραίτητα προσόντα και να συναγωνιστώ των 28αρη με όλο το χρόνο στη διάθεση του για έρευνα? Νομίζω ότι υπάρχουν και άνθρωποι εκτός από δημοσιεύσεις διδακτορικά και θητείες επί θητείας. Μεριμνήστε παρακαλώ και για τους ανθρώπους εκτός από τους δείκτες και την «ποιότητα».
ReplyDeleteΗ γάγγραινα των ΤΕΙ είναι οι καθηγητές εφαρμογών. Ούτε το 2001 ούτε αργότερα με αλλεπάλληλους νόμους μπήκε η κατοχή διδακτορικού διπλώματος ως προαπαίτηση για τη θέση καθηγητή εφαρμογών, επιτρέποντας να συνεχιστεί να πολιτικό αλισβερίσι. Επίσης η ντροπή βαραίνει τα τμήματα που ολόκληρη τη δεκαετία συνέχισαν να προκηρύσσουν θέσεις εφαρμογών, γνωρίζοντας ότι μπορεί να εκλέξουν μέλος ΕΠ χαμηλών προσόντων, το οποίο θα κουβαλάνε στο τμήμα τους για δεκαετίες.
ReplyDeleteΘλίβομαι που διαβάζω καθηγητές εφαρμογών να μιλούν για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σαν να είναι το απλούστερο πράγμα στον κόσμο. Αυτό υποδηλώνει ότι το προϊόν που θα παραχθεί θα είναι χαμηλής ποιότητας, δίνοντας λαβή στους επικριτές των ΤΕΙ να μιλούν για διδακτορικά μαϊμού. Επίσης αγνοείται παντελώς ο παράγοντας "δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά", οι οποίες βέβαια δεν προκύπτουν από διδακτορικά γιαλαντζί.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους συναδέλφους καθηγητές εφαρμογών ότι υπάρχουν πολλοί άξιοι επιστήμονες με εξαιρετικά προσόντα αλλά χωρίς ακαδημαϊκή θέση, οι οποίοι θλίβονται όταν ακούν να γίνονται αναφορές σε απόκτηση πτυχίων ελαφρά τη καρδία. Επομένως θα συνιστούσα στους καθηγητές εφαρμογών να σχολιάζουν με σεμνότητα, σκεπτόμενοι τις δυνατότητες που τους έδινε έως τώρα ο νόμος αλλά και τις προοπτικές για την πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις οποίες θα έπρεπε να είχαν δει προ πολλών ετών.
Πρωτοβάθμιος Καθηγητής ΤΕΙ
Δεν γίνεται να μιλάμε για ανώτατα ιδρύματα στα οποία θα διδάσκουν άτομα χωρίς διδακτορικό? Και το να κάνουν διδακτορικό σε 3 χρόνια παράλληλα με τη δουλειά δεν είναι λύση. Ξέρουμε όλοι πως θα το πάρουν....
ReplyDeleteΑς γινουν ΕΕΔΙΠ ή ΕΤΠ ή κάτι άλλο τελος πάντων και να αφήσουν τις θέσεις τους για άτομα με αναγνωρισμένο ερευνητικό και διδακτικό έργο.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο πρεπει να μπούν στο νόμο κριτήρια αυστηρά για κάθε θέση. Αν κάποτε θέλουμε α ανεβάσουμε το επίπεδο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μας θα πρέπει να βγεί ενας αλγόριθμος που θα δίνει κάποια μόρια με διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες!!!! (ώστε τα κομματικά ή άλλα συμφέροντα να μην μπορούν να δίνουν θέσεις...)
Καταλαβαίνω το μένος ορισμένων κατά των εσωτερικών υποψηφίων. Τα προβαλλόμενα επιχειρήματα μπορεί να δικαιολογούν τον περιορισμό του 25.2. για τις εφεξής προκηρύξεις (τελικά όλοι ξέρουμε ότι θα το κρίνει το ΣτΕ). Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, και δεν πρόκειται να σταθεί, εφαρμογή σε εξελίξεις ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί πριν από 2, 12, ή 22 χρόνια, υπό άλλο καθεστώς! Επομένως, είναι επιβεβλημένο να προβλεφθεί σχετική μεταβατική διάταξη- στο κάτω κάτω είναι και κωμικό να προβλέπονται επιτροπές εκλεκτόρων, εξωτερικά μέλη, επιστολές από διακεκριμένους επιστήμονες, προϋποθέσεις δηλαδή ουσιαστικής αξιολόγησης, και στο τέλος της ημέρας οι εξελίξεις να κρίνονται με βάση ένα τυπικό προσόν, που μπορεί να διαμορφώθηκε πριν μια δεκαετία και επιβλήθηκε αναδρομικά. Και για κάθε απίθανη ιστορία διαφθοράς που θα προβληθεί, αντιτείνω ότι εξίσου τραγικό μου φαίνεται ο αναπληρωτής καθηγητής Χ να πάρει νόμπελ φυσικής, αλλά να μη μπορεί να γίνει τακτικός, γιατί πήρε πτυχίο και διδακτορικό από το Φυσικό Αθηνών (ενώ θα μπορούσε να γίνει τακτικός, αν είχε κάνει και ένα master στην Πάτρα)!
ReplyDeleteΕρωτήματα για τον κ. Πανάρετο ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ...
ReplyDeleteΑγαπητέ κ. Πανάρετε,
Είναι πράγματι πολύ θετική η πρωτοβουλία σας να ξεκινήσετε στο δικό σας blog μια "άτυπη δημόσια διαβούλευση" για τον νέο νομο. Όμως αν δεν δοθούν κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται, η χρησιμότητα του εγχειρήματος θα είναι περιορισμένη. Καταλαβαίνω ότι εσείς δεν έχετε αυτή τη στιγμή θεσμική θέση και άρα δεν μπορείτε να απαντήσετε ως φορέας του Υπ. Παιδείας, της Πολιτείας κ.ο.κ. Όμως έχω τρία ερωτήματα για ΕΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, τα οποία πιστεύω ότι μπορείτε να απαντήσετε. Τονίζω ότι ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΏ ΝΑ ΑΝΤΙΔΙΚΉΣΩ μαζί σας αλλά να αντλήσω πληροφόρηση.
1. Ποια είναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ σας άποψη για την ρύθμιση του θέματος των ΔΕΠ επί θητεία (λέκτορες και επίκουροι)? Πιστεύετε, π.χ., ότι πρέπει να κριθούν με το παλιό σύστημα, με το καινούριο (οι λέκτορες άρα θεωρούμενοι επίκουροι?), να απολυθούν μετά την λήξη της θητείας τους?
2. Η Υπ. Παιδείας δημοσιοποίησε το προσχέδιο του νόμου πριν λίγες μέρες και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την ψήφιση του τελικού νόμου εντός του καλοκαιριού. Δεδομένων των στενών προθεσμιών έχετε κάποια εκτίμηση των λόγων για τους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται στο προσχέδιο οι μεταβατικές διατάξεις για ΔΕΠ επί θητεία? Δεν θα ήταν λογικό, επικείμενης της ψήφισης του νόμου να έχουμε πληροφόρηση και για το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ αυτό θέμα? Δεδομένης και της μέχρι τώρα ΠΑΡΕΛΚΥΣΤΙΚΗΣ τακτικής του Υπ. επί του θέματος αυτού, εκτιμάτε ότι είναι στόχος του Υπ. να τους απολύσει μετά την λήξη της θητείας τους?
3. Έχετε κατηγορηθεί και ο ίδιος ως ένας εκ των αιτίων της εν λόγω παρελκυστικής τακτικής. Έχω διαβάσει την δική σας εξήγηση των καθυστερήσεων. Δεν εκφέρω άποψη για το αν αποδέχομαι ή όχι τις εξηγήσες σας, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω: δεδομένου ότι οι ΔΕΠ επί θητεία υποβάλλονται τουλάχιστον σε μια μακρόχρονη και βασανιστική αγωνία (και ενδεχομένως και σε χειρότερα), έχετε ίσως αναθεωρήσει την στάση σας ως Υφυπ. επί του θέματος? Π.χ. έχετε σκεφτεί ότι ίσως θα ήταν ΔΙΚΑΙΌΤΕΡΟ να επισπεύσετε (στο μέτρο που σας ήταν δυνατό) την διαδικασία ώστε οι εν λόγω άνθρωποι να μην χρειαζόνταν να υποβληθούν στην ταλαιπωρία που τώρα περνούν?
Για άλλη μια φορά: ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΏ ΝΑ ΑΝΤΙΔΙΚΉΣΩ μαζί σας αλλά να αντλήσω πληροφόρηση. Κατά συνέπεια ευελπιστώ σε μια απάντηση εκ μέρους σας.
Αγαπητέ ανώνυμε @5:14 AM γνωρίζω ανάγνωση και ευτυχώς καταλαβαίνω ελληνικά. Έγραψα με κεφαλαία για να ξεχωρίζουν από αυτά που τεχνηέντως εισηγείσθε και πιστεύετε ότι θα πετύχετε διά της γνωστής οδού των εκβιασμών και της πώλησης εκδουλεύσεων.
ReplyDeleteΜου είναι γνωστές αρκετές περιπτώσει ΤΕΙτζηδων εφαρμογών που κάνουν διδακτορικά σε άσχετες σχολές και ειδικότητες για να γίνουν λέκτορες και τώρα επίκουροι ΤΕΙ. Επομένως, όσο και να θέλετε να σκεπάσετε τις προθέσεις σας, δεν κρύβονται πλέον.
Εφόσον δεν έχετε διδακτορικό γιατί δεν ζητάτε να μπείτε κατά προτεραιότητα στη Βθμια εκπαίδευση ή στα ΙΕΚ? Eκεί είναι η θέση σας.
Αλλά μάθαμε στην Ελλάδα να κάνουμε τους βυσματούχους μη έχοντες πτυχίο καθηγητές στα τεχνικά επαγγελματικά λύκεια και στη Σιβυτανίδειο και τους βυσματούχους μη έχοντες διδακτορικό Καθηγητές (εφαρμογών) στα ΤΕΙ.
Η συνεισφορά των καθηγητών εφαρμογών είναι δεδομένη (παρόλα τα απαξιωτικά σχόλια που δεν αξίζει τον κόπο να αντικρούσω). Όμως η βαθμίδα ΠΟΤΕ δεν ήταν ακαδημαϊκή βαθμίδα. Εργαστήρια έκαναν πάντα και αν δεν υπηρχε ανώτερος καθηγητής τότε αναλαμβάναν θεωρία. Πρέπει να προβλεφθεί μετάβαση σε ΕΕΕΠ.
ReplyDeleteΚάποια από τα σχόλια πολλών συναδέλφων του εξωτερικού δείχνουν εμπάθεια και αυτό ίσως είναι ένα από τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είμαι βέβαιος ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν απροκάλυπτα αδικηθεί και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η πικρία τους αλλά θα το ξαναπώ: δεν είμαστε όλοι διεφθαρμένοι και λαμόγια ούτε έχουμε συγγενείς, κολλητούς ή γνωστούς στα ιδρύματα που εκλεχθήκαμε.
ReplyDeleteΥπάρχουν πολλοί Καθηγητές Εφαρμογών που έχουν διδακτορικά από αξιολογότατα Πανεπιστήμια όπως και αξιοπρεπείς δημοσιεύσεις. Αυτή η θέση άνοιξε (του Εφαρμογών), σε αυτή υποβάλαμε κάπου στην επαρχία τα χαρτιά μας- δεν είχαμε κάποιον "ημέτερο" να μας ανοίξει την θέση στα καλά κεντρικά Πανεπιστήμια. Παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες προσπαθούμε να προσφέρουμε γιατί αγαπάμε αυτό το χώρο.
Η πρόταση μας λέει κάντε την διαδικασία εξέλιξης κλειστή γιατί όποιος είναι σε ελληνικό ίδρυμα για προφανείς λόγους δεν μπορεί να έχει την ίδια παραγωγή ερευνητικού έργου με συναδέλφους του εξωτερικού σε οργανωμένα ιδρύματα. Παράλληλα βάλτε τα κριτήρια που θεωρείτε απαραίτητα πχ εξέλιξη σε Επίκουρο με 8 journal, impact factor τόσο, τόσες ετεροαναφορές. Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό και γιατί είναι άδικο;
Σας παρακαλώ κύριε πανάρετε, παρόλου που είστε (κακώς κατ'εμέ) εκτός Υπουργείου, χρησιμοποιείστε την επιρροή σας στο εξής θέμα που δε θιχτηκε καθόλου. Στα μέλη ΔΕΠ όπως πολύ καλά γνωρίζετε δίνεται η δυνατότητα του sabbatical όπως περιγράφεται επακριβώς στο νόμο για 1 εξάμηνο ανά τριετία κλπ. Αυτό που δεν αναφέρεται στο νόμο είναι οι διπλές αποδοχές. Δηλαδή όποιος θέλει να φύγει στο εξωτερικό για αναβάθμιση των γνώσεών του, εκτός του ότι στερείται την οικογένειά του για κάμποσους μήνες, θα πληρώνει και από την τσέπη του? Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιοδήποτε να φύγει έξω, να ενημερωθεί με τις νέες εξελίξεις της επιστήμης, να αναβαθμίσει το Τμήμα - Σχολή που υπηρετεί και τις γνώσεις - επαφές του με ομάδες εργασίας από το εξωτερικό. Εντάξει τα οικονομικά μας είναι δύσκολα, αλλα η κατάργηση της αποζημίωσης των διπλών (για την ακρίβεια 60 - 65% επιπλέον του μισθού) βάζει ταφόπλακα σ'αυτού του είδους τις μετακινήσεις, αφού μόνο κάτι ρομαντικοί δονκιχώτηδες θα το κάνουν και θα αναδειχθούν στο τέλος η γραφική μειοψηφία. Σας παρακαλώ, δέστε το. Σας ευχαριστώ...
ReplyDeleteΚύριε πρωτοβάθμιε καθηγητή @9:13 AM θα έπρεπε καλά να ξέρετε πώς η γάγγραινα των ΤΕΙ και Πανεπιστήμιων είναι κυρίως οι ανεπαρκείς πρωτοβάθμιοι καθηγητές που είναι και πάλι στον αφρό καθώς είναι δύσκολο για το υπουργείο να τους αγγίξει.
ReplyDeleteΘα έχετε ακούσει φαντάζομαι για αναπληρωτές και πρωτοβάθμιους καθηγητές των ΤΕΙ με διδακτορικά από Βουλγαρία , Ρωσία, Ρουμανία. Η μήπως αυτά σας είναι άγνωστα; Η μήπως σας είναι άγνωστες οι περιπτώσεις αναπληρωτών με μια και δύο δημοσιεύσεις. Με καλά που ζείτε; Σε ποιο ΤΕΙ υπηρετείτε;
Σίγουρα πλάκα κάνετε όταν λέτε ότι είστε πρωτοβάθμιος. Και ένας πρωτοβάθμιος δεν θα έπρεπε να μιλάει ανώνυμα δεν νομίζετε.
Και για να πάρω και την άλλη περίπτωση…. σας είναι άγνωστες και οι περιπτώσεις διδακτορικών που δίνονται σε ελληνικά πανεπιστήμια από πρωτοβάθμιους καθηγητές με συνοπτικές διαδικασίες;
Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεπαρκείς πρωτοβάθμιοι καθηγητές.
Εσείς μπορεί να είστε καλός άλλα για κοιτάξτε γύρω σας.
Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει.
Σε αυτό το Blog πάντως βλέπει κανείς την απόγνωση της ελληνικής κοινωνίας. Ολοι εναντίον όλων. Να δούμε μετά την πτώχευση που θα τρέξει να κρυφτεί ο καθένας
Είμαι φοιτητής στο ΤΕΙ Πειραιά. Μπαίνω στα blogs αυτές τις μέρες για να διαβάζω απόψεις για τον νόμο πλαίσιο. Το ποιο καλό το άκουσα από κάποιον πρωτοβάθμιο καθηγητή που λέει ότι η γάγγραινα στα ΤΕΙ είναι οι καθηγητές εφαρμογών. Δεν γνωρίζω και πολύ καλά το θέμα άλλα εγώ ξέρω πως στο ΤΕΙ μου υπάρχουν πρωτοβάθμιοι καθηγητές που δεν πατούν ποτέ στα μαθήματα τους. Και όταν λέμε ποτέ εννούμε ΠΟΤΕ. Και αυτό γίνεται χρόνια.
ReplyDeleteΓια αυτό το θέμα εκτιμάτε πως θα κάνει κάτι το υπουργείο κ Πανάρετε;
Κ Πανάρετε είμαι σε περιφερειακό ΤΕΙ εδώ και χρόνια. Στο ίδρυμα μου τις θέσεις για καθηγητές εφαρμογών τα 5 τελευταία χρόνια (8 σύνολο) διεκδίκησαν ώς επι το πλείστων άνθρωποι χωρίς διδακτορικά. Μόνο ένας είχε διδακτορικό ο οποίος κατέλαβε και μια απο τις θέσεις. Δεν υπήρχαν επιστήμονες με διδακτορικά για να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις. Υποθέτω πως η κατάσταση ήταν διαφορετική στα αστικά κέντρα άλλα σας δια βεβαιώ πως τα περιφερειακά ιδρύματα στηρίχθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε ανθρώπους (κυρίως έκτακτους) με πτυχία, σε λίγους μεταπτυχιακούς, και σε ελάχιστους διδάκτορες.
ReplyDeleteΣίγουρα υπήρχαν διδάκτορες στα αστικά κέντρα άλλα αυτοί δύσκολα έφευγαν για να διεκδικήσουν μια θέση με χίλια ευρώ στην επαρχία. Πολύ δύσκολα και κάποιος με μεταπτυχιακό που δούλευε στον ιδιωτικό τομέα άφηνε την θέση του για να κάνει κάτι τέτοιο. Τώρα που η κρίση έδειξε τα δόντια της φυσικά η κατάσταση θα αλλάξει και οι καλοθελητές θα είναι πολλοί. Επιπλέον τώρα υπάρχουν και πολλοί άνεργοι νέοι διδάκτορες άλλα η κατάσταση δεν ήταν η ίδια 5-6 χρόνια πριν.
Οπότε μην τιμωρείτε τους καθηγητές εφαρμογών που είναι επι θητεία με απόλυση.
Πίσω απο τα νούμερα, την ποιότητα κτλ υπάρχουν και οι άνθρωποι.
Οσοι μπορούν και θέλουν να εξελιχθούν θα ισχύσει φυσικά ότι ισχύει και για τους λέκτορες (όπου και εκεί υπάρχουν τα προβλήματα με τις ανοιχτές διαδικασίες που αναφέρουν οι συνάδελφοι). Υπάρχει όμως και η κατηγορία των λιγοστών μη μόνιμων , χωρίς διδακτορικό άλλα σε πάρα πολλές περιπτώσεις αξιόλογων ανθρώπων που παράτησαν στα 35 η στα 40 η στα 50 τους άλλες δουλειές για να μπουν σε αυτήν την βαθμίδα. (δεν έχω κανένα πρόβλημα και μάλλον θα σας στείλω και προσωπικά το βιογραφικό μου για να καταλάβετε για τι μιλάω). Νομίζω είναι δίκαιο να μπουν στην κατηγορία των ΕΕΕΠ όπως και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη ΕΠ με η χωρίς μεταπτυχιακό.
Τώρα αν η τροικα δεν συμφωνεί γιατι θέλει απολύσεις σας θυμίζω ότι αυτή η κατηγορία αποτελείτε απο λιγοστούς ανθρώπους που δεν θα στοιχίσουν κάτι στον προϋπολογισμό (αφού οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν ούτως η άλλως με έκτακτους).
Επίσης αυτός που είναι υπο διορισμό έχει την ευχέρεια να το σκεφτεί. Αυτός που είναι επι θητεία οχι. Έχει κάνει τις επιλογές του.
Η βαθμίδα των καθηγητών εφαρμογών καταργείται και εκεί είναι το πρόβλημα. Δεν συμμερίζομαι καθόλου τα σχόλια συναδέλφων που απαξιώνουν την συνεισφορά τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλά τμήματα ιδίως στην περιφέρεια στηρίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στους καθηγητές εφαρμογών. Για μένα η μόνη βιώσιμη λύση είναι η μετάβαση σε θέση ΕΕΕΠ. Είναι άτοπο να ωθήσεις λέκτορες καθηγητές εφαρμογών και νυν επίκουρους στην νέα βαθμίδα του επίκουρου. Για απόλυση (άμεση ή μεσοπρόθεσμη) ούτε λόγος. Ήδη από ότι φαίνεται το ακαδημαικο ετος δεν θα αρχισει έστω και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί! Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει πάνω από μήνα με κλειστά τα ιδρύματα (συν όλα τα άλλα)
ReplyDeleteΆρθρο 36.3α
ReplyDeleteΤα μέλη της επιτροπής επιλέγονται από μητρώα εσωτερικών και εξωτερικών μελών του ιδρύματος
Πως ορίζεται ακριβώς το εξωτερικό μέλος του ιδρύματος? Πρέπει να διδάσκει στι ίδρυμα? Να αμείβεται απ' αυτό?
Άρθρο 26.3β
Πως ακριβώς διαβουλεύεται ο κοσμητορας με μέλη της σχολής? Είναι κάτι που θα ρυθμιστεί με εσωτερικό κανονισμό? Αν δεν υπάρξει διαβούλευση μπορεί να οριστεί επιτροπή?
Άρθρο 18.2
Πως επιλέγεται η 5μελής επιτροπή? Είναι διαφορετική για κάθε καθηγητή?
Άρθρο 21.3
Αν κάποιος στη διάρκεια της άδειάς του επισκεφτεί παν/μιο του εξωτερικού χωρίς αμοιβή τότε τι ποσοστό του μισθού του δικαιούται?
(200% όπως σήμερα, 80% ή 40%?)
Τέλος γιατί πιστεύετε ότι καθηγητές ιδρυμάτων εκτός Ελλάδας θα δεχτούν να συμμετάσχουν αμισθί στις επιτροπές επιλογής (αν αυτό εννοεί ο νόμος).
Κύριε Υφυπουργέ,
ReplyDeleteείμαι λέκτορας εκλεγμένος εδώ και 2,5 χρόνια και διορισμένος εδώ και ένα χρόνο. Αν καταργηθεί η θέση του λέκτορα γιατί να μη μας δοθεί άμεσα η δυνατότητα να κριθούμε για επίκουροι? και γιατί θα πρέπει υποχρεωτικά να μείνουμε σε μια καταργημένη βαθμίδα έως την τριετία?
ή μέχρι να βγει εσωτερικός κανονισμός υποτίθεται σε 6-12 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου ?( η ιατρική Αθηνών παρά την νομοθεσία δεν απέκτησε ποτέ εσωτερικό κανονισμό..... )
Γιατί κάποιος να μην θεμελιώνει δικαίωμα για ανέλιξη σε διάστημα που να υπολογίζεται από την εκλογή του? Δεν θα ήταν πιο δίκαιο? Ειδικά σε μια εποχή που οι διορισμοί καθυστερούν χωρίς ευθύνη του μέλους ΔΕΠ?
@3:15 ξεκίνησα από αναπληρωτής καθηγητής (δηλαδή με το νόμο 2916) όντας ΜΟΝΙΜΟΣ επίκουρος καθηγητής σε παλαιό περιφερειακό πανεπιστήμιο.
ReplyDeleteΕπειδή δεν είμαστε πολλοί στο κλεινόν άστυ μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Πρωτοβάθμιος Καθηγητής ΤΕΙ
Με όλο αυτό τον σάλο που έχει δημιουργηθεί με το θέμα των απολύσεων των καθηγητών εφαρμογών βλέπω μεγάλες κινητοποιήσεις στα Τμήματα και ΜΑΛΙΣΤΑ εκτός ΟΣΕΠ. Νομίζω ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση
ReplyDeleteΧαίρομαι ιδιαίτερα που κάποιος α'βαθμιος καθηγητής 9.13 (ΤΕΙ όπως υποστηρίζει) αντιλήφθηκε, ανακάλυψε και στοιχειοθέτησε ποια είναι η γάγγραινα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Κατά την συνήθη τακτική, μπορεί να βάλει τους φοιτητές του ή ακόμα και τους συνεργάτες του καθηγητές εφαρμογών, να το δημοσιεύσουν ώστε να ανέβει και άλλο το impact factor του. Την παιδεία τόσα χρόνια την είχαν στα χέρια τους οι α'βαθμιοι καθηγητές άρα, λογικά σκεπτόμενοι, για να χρειάζεται αλλαγή αυτοί απέτυχαν και πρέπει να απολυθούν (πλην αρκετών εξαιρέσεων που αληθινά κοιτάνε το πραγματικό καθήκον τους). Είναι πλέον γνωστό στα Πανεπιστήμια ότι ο καθηγητής είναι ο manager των μεταπτυχιακών και υπ. διδακτόρων για την παραγωγή προτάσεων και εργασιών. Πολλές φορές χωρίς αμοιβή. Αυτό βέβαια, πέρα από τα papers, δεν φαίνεται γιατί ο υπεύθυνος έργων (όχι ο συγγραφέας) είναι ο καθηγητής. Όσο για μαθήματα και γραπτά...!!!. Με αυτό τον τρόπο οι α'βάθμιοι παράγουν papers και εργαστήρια. Για τα ΤΕΙ κάτι παρόμοιο, σε μικρότερη έκταση όμως, μόνο που τη θέση των υπ. διδ. την έχουν οι καθ. εφαρμογών, οι φοιτητές και εξωτερικοί συνεργάτες που συνεισφέρουν από χόμπυ. Όσο για τα διδακτορικά μαϊμού, μάλλον τα περισσότερα τα έχουν αυτοί που τώρα είναι Αναπληρωτές και Καθηγητές και όχι οι λέκτορες και οι εφαρμογών. Οι λέκτορες και οι εφαρμογών είναι αυτοί, οι νέοι άνθρωποι που πληρώνουν τις αμαρτίες των παλαιών, που δίνουν αυτή τη στιγμή ανανέωση και φρεσκάδα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην έρευνα. Κλείνοντας, σύντομα και με οργή, διότι στην πλειοψηφία η συζήτηση για το νομοσχέδιο αναλώνεται στο πως θα μοιράσουν την εξουσία τους οι α’βάθμιοι (όχι εδώ στο blog αλλά στα κανάλια και τον τύπο) και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του φοιτητή από το ΤΕΙ Πειραιά θέλετε κύριε α’ βάθμιε καθηγητά να ρωτήσετε τους φοιτητές αν προτιμούν εσάς ή τους καθηγητές εφαρμογών στο μάθημα και στην εκπόνηση εργασιών αλλά και τους λόγους που τελικά δεν σας προτιμούν (γιατί η απάντηση είναι σίγουρη).
ReplyDeleteΖητώ συγγνώμη από τους Καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ (και είναι αρκετοί αυτοί) που πραγματικά ασκούν το καθήκον τους σύμφωνα με τον τρόπο που πρέπει και αντιλαμβάνονται την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτοί είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα ασκούσαν τέτοια κριτική και απαξίωση σε νεότερους επιστήμονες και ειδικά υπό το πρίσμα ότι αυτοί δεν χάνουν τελικά την θέση τους με το νέο νομοσχέδιο.
Όσο και να τα έχουν κάνει πλακακια κυβέρνηση, αντιπολίτευση και σωματεία ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Αυτό θα το δείτε από Σεπτέμβριο
ReplyDeleteκ. Πανάρετε ανήκω ταυτόχρονα σε δύο από τις κατηγορίες που συζητήθηκαν νωρίτερα.
ReplyDelete1. Είμαι διορισμένος λέκτορας και
2. Είμαι σε αναμονή διορισμού σε άλλο πανεπιστήμιο και στην ίδια βαθμίδα.
Δεν ευθύνομαι εγώ γι'αυτή την τραγελαφική κατάσταση καθώς είχα εκλεγεί και στα δύο ιδρύματα πριν καν διοριστώ στο πρώτο. (Ο χρόνος διορισμού ξεπέρασε τα 2.5 χρόνια). Έτσι για βιοποριστικούς λόγους δε θα μπορούσα να μην αποδεχτώ τον πρώτο διορισμό, αν και ο στόχος μου είναι να βρεθώ στο ίδρυμα στο οποίο δεν έχω ακόμη διοριστεί.
Φυσικά δε μπόρεσα να εκμεταλλευτώ την σχετική εγκύκλιο που βγάλατε στο παρελθόν καθώς το ίδρυμα που υπηρετώ δε δέχεται να απαρνηθεί της πίστωσης που ακολουθεί τη θέση μου. Απ'ότι είδα ούτε ο νέος νόμος προβλέπει κάτι σχετικό για τη μεταφορά πιστώσεων μεταξύ των ιδρυμάτων σε μελλοντικές εκλογές, λες και ο μισθός που λαμβάνω τώρα θα προέρχεται από άλλη πηγή στο μέλλον.
Έτσι με την κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα νοιώθω να καταργούμαι δύο φορές.
Υπάρχει περίπτωση οι μεταβατικές διατάξεις να είναι διαφορετικές μεταξύ υπηρετούντων και αδιόριστων μελών ΔΕΠ και να βρεθώ σε μια νέα κατάσταση μεταφοράς όχι πιστώσεων αυτή τη φορά αλλά μεταβατικών διατάξεων;
Φυσικά αν οι εκκρεμείς διορισμοί γίνονταν νωρίτερα θα μειωνόταν και το μπέρδεμα...
Διάβασα όλες τις παραπάνω απόψεις για το πρόβλημα με την βαθμίδα του Καθηγητη Εφαρμογών. Η βαθμίδα καταργείται, αυτόματη εξέλιξη στην βαθμίδα του επίκουρου δεν γίνεται, οπότε ο μόνος τρόπος να μην απολυθούν οι άνθρωποι αυτοί είναι η μεταβαση σε ΕΕΕΠ. Εξάλλου πολλοί δεν έχουν καν phd οπότε σωστά δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν τα τυπικά προσόντα για ακαδημαική καριέρα! Και σίγουρα δεν μπορείς να τους επιβάλλεις να κάνουν phd... δεν είναι μεταπτυχιακό.
ReplyDeleteΕίναι αποκαρδιωτικό το επίπεδο διαλόγου και ανάλυσης από κάποιος φερόμενους ως επιστήμονες/καθηγητές που σχολιάζουν σε αυτή την ανάρτηση.
ReplyDeleteΑναρωτιέμαι η έννοια αξιολόγηση τους λέει κάτι; Πως είναι δυνατόν να απορρίπτει κανείς διδακτορικά, ερευνητικό έργο, εκπαιδευτική προσφορά, χωρίς να δει τα στοιχεία. Με αυτή τη λογική σε λίγο θα πρέπει να βάλουμε κριτήρια όπως το πλήθος γραμμάτων του ονόματος, ο τόπος καταγωγής, και άλλα προκειμένου να αξιολογήσουμε αν κάποιος πρέπει να ενταχθεί σε μια βαθμίδα καθηγητική σε κάποιο ίδρυμα. A priori αποκλεισμός κύριοι συνάδελφοι.
Θλίψη και άλλα συναισθήματα μένουν μόνο.
Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο προβλέπει απολύσεις προτείνω να μην γίνουν εγγραφές πρωτοετών φοιτητών τον Σεπτέμβριο. Δεν χρειάζεται να κλείσουνε τα Ιδρύματα . Η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχιστεί κανονικά.
ReplyDeleteΟι καθηγητές εφαρμογών διδάσκουν εργαστήρια. Είναι λογικό να γίνουν ΕΕΕΠ και ίσως να προβλεφθούν ευνοικές διατάξεις για όσους θέλουν να εκλεγούν σαν επίκουροι
ReplyDeleteΑπό όσους υπηρετούν ή είναι υποψήφιοι για τη βαθμίδα καθηγητού εφαρμογών ΤΕΙ πλήττονται μόνον εκείνοι που δεν διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα αλλά ήδη εργάζονται προς απόκτησή του. Εκείνοι που ήδη διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα υποστηριζόμενο από επαρκές επιστημονικό έργο, δημοσιευμένο σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, μάλλον ευνοούνται αφού θα καταλάβουν βαθμίδας επίκουρου καθηγητή, δεδομένου ότι καταργούμενης της βαθμίδας δεν καταργούνται και οι ανάγκες που εξυπηρετούσε. Εκείνοι που δεν διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα ή δεν έχουν εγγραφεί για διδακτορικό δίπλωμα παρότι η απαίτηση του νόμου για διδακτορικό δίπλωμα και στη βαθμίδα αυτή από το 2014 ήταν από ετών γνωστή, προφανώς δεν έχουν ερευνητικά ενδιαφέροντα. Γι’ αυτό δεν έχουν θέση σε ΑΕΙ. Με τις σκέψεις αυτές θεωρώ δίκαια για όλους (και για την υπηρεσία) την εξής μεταβατική ρύθμιση για τους καθηγητές εφαρμογών: «1. Για όσους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπηρετούν στη βαθμίδα του καθηγητή εφαρμογών εφαρμόζονται τα εξής: α) Εάν δεν διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα και δεν έχουν ήδη εγγραφεί για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, μετατάσσονται αυτεπάγγελτα σε άλλη θέση του Δημοσίου αντίστοιχης ειδικότητας αναδρομικά από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου. β) Όσοι διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα ή έχουν ήδη εγγραφεί σε αναγνωρισμένο Ίδρυμα εντάσσονται σε θέση της προσωρινής βαθμίδας Επιμελητή Εργαστηρίων, με καθήκοντα προβλεπόμενα στον εσωτερικό κανονισμό. Η προσωρινή βαθμίδα καταργείται την 31-12-2014 και όσοι υπηρετούν σ’ αυτή μετατάσσονται αυτεπάγγελτα κατά το προηγούμενο εδάφιο. γ) Μέχρι την 31-12-2014 όσοι ενταχθούν σε θέση Επιμελητή Εργαστηρίων δύνανται να υποβάλλουν αίτηση κατάληψης θέσης βαθμίδας Επίκουρου Καθηγητή με κλειστή διαδικασία είτε να υποβάλουν αίτηση μετάταξης σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου. δ) Οι προκηρύξεις για θέσεις καθηγητών εφαρμογών ΤΕΙ που δεν έχουν ολοκληρωθεί με έκδοση πράξης διορισμού, θεωρούνται ως προκηρύξεις θέσεων βαθμίδας επίκουρου καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο την ειδικότητα και ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις απαιτήσεις του νόμου για τη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή ως ίσχυαν κατά τη δημοσίευση της προκήρυξης»
ReplyDeleteΚύριε 6:35 AM ν'αγιάσει το στόμα σας! Την δε κλειστή εξέλιξη την βάλανε γιατί οι περισσότεροι αναπληρωτές ειδικά στα ΤΕΙ έχουν από 3-5 δημοσιεύσεις και αυτές μαϊμού. Σου λέει εμείς τη βολέψαμε ας τους άλλους να κουρεύονται…. Και το παίζουμε και υπέρ άνω. Πάντως το όλο κείμενο του νόμου θα πρέπει να συντάχθηκε σε χρόνο το πολύ διπλάσιο από αυτόν που απαιτείται για την δακτυλογράφησή του.
ReplyDeleteΕνα σχόλιο σχετικά με τις κλειστές εξελίξεις. Στις ΗΠΑ οι εξελίξεις ειναι κλειστές. Στην Ελλάδα ήταν κλειστές και άνοιξαν κάποια στιγμή μετά το 1992. Προσωπικά δεν με απασχολεί αν ειναι κλειστές ή όχι. Η διαφορά με το προσχέδιο είναι ότι αλλάζει η σύσταση του εκλεκτορικού.
ReplyDeleteH ΛYΣΗ για ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ΠΡΙΝ ΤΗν ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ Ο Λ Ο Ι ΜΑ Ο Λ Ο Ι ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, από τους καθηγητές εφαρμογών (ΤΕΙ) και τους λέκτορες των ΑΕΙ μέχρι τους πρωτοβάθμιους.
ReplyDeleteΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ.
Βάλτε τους όλους ανά γνωστικό αντικείμενο σε σειρά, ανάλογα με την επιστημονική τους αξία.
ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ, ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ, ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΕ ΤΟῪΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΚΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΤΑΤΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΤΟΥΣ ΔΕ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΜΗ ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΕΤΕ, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΜΙΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ.
Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.
ΔΕ ΝΟΜΙΖΕΤΕ???
Αγαπητέ κε Πανάρετε,
ReplyDeleteΕίμαι ένας από τους πολλούς αδιόριστους που έχουν εκλεγεί σε θέση μέλους ΔΕΠ σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Τι θα με συμβουλεύατε, αξίζει τον κόπο να περιμένει κανείς τον διορισμό ή πρέπει καλύτερα να δει πως θα φτιάξει τη ζωή του στο εξωτερικό; Μπορεί να κάνει κανείς προγραμματισμό για τη ζωή του, αν 1) δεν ξέρει πότε θα διοριστεί και 2) δεν ξέρει τι καθεστώς θα ισχύει τότε;
Ευχαριστώ πολύ,
Ας είμαστε ρεαλιστές! Κανένας Καθ. Εφαρμογών και λέκτορας δεν θα δεχτεί όλα αυτα και σίγουρα η κυβερνηση δεν θέλει να τα βάλει μαζί τους γιατί θα έχει με άλλους ανοικτα μετωπα. Το πρόβλημα είναι ότι σαν Καθηγητές Εφαρμογών και Λέκτορες δεν μπορούν να μείνουν. Υπάρχουν 2 επιλογές: η 1η επιλογή είναι να τους μετατρέψουν σε μόνιμους επίκουρους σε προσωποπαγή θέση (υπάρχουν σήμερα ακόμα και χωρίς MSc στα ΤΕΙ), η 2η επιλογή να διαλεξουν αν θέλουν να γίνουν μόνιμοι ΕΕΕΠ ή αν θέλουν παράταση για μια ακόμα θητεία ωστε να κριθούν με κλειστή διαδικασία σαν τακτικούς μόνιμους επίκουρους. Όλα τα άλλα που προτείνεται απλά δεν θα γίνουν αποδεκτά και θα οδηγήσουν σε απολύσεις και κινητοποιήσεις
ReplyDelete@2:54 PM "η 1η επιλογή είναι να τους μετατρέψουν σε μόνιμους επίκουρους σε προσωποπαγή θέση (υπάρχουν σήμερα ακόμα και χωρίς MSc στα ΤΕΙ), η 2η επιλογή να διαλεξουν αν θέλουν να γίνουν μόνιμοι ΕΕΕΠ ή αν θέλουν παράταση για μια ακόμα θητεία ωστε να κριθούν με κλειστή διαδικασία σαν τακτικούς μόνιμους επίκουρους."
ReplyDeleteΕΧΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΧΑΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.
ΠΡΟΣΩΠΑΓΗΣ ΘΕΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ, ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ χωρίς ούτε καν μάστερ !!!!!!!!!!!
ΕΝΤΑΞΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΜΕΤΑ ΑΠ΄ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ....
ΜΠΟΡΩ??????????
Κι όμως και η δική μας συνέλευση αυτό αποφάσισε. Δεν έχει χαθεί κανένα μέτρο. Η κυβέρνηση αποφασίζει σε μια νύκτα να καταργήσει μια βαθμίδα ενώ μέχρι χθες γινόντανε εκλεκτορικά για λέκτορας ή καθηγητής εφαρμογών. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν στην κατώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα και εκεί θα μεινουν... και οι λέκτορες και οι καθηγητές εφαρμογών. Εμέις είμαστε ανένδοτοι για κάτι άλλο στο όνομα της όποιας μεταρρύθμισης
ReplyDeleteΣυνάδελφοι μην μιλάτε για μετατάξεις. ΜΕΤΑΤΑΞΗ=ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ. Και διορισμός δεν θα ξαναγίνει στην Ελλάδα λόγω της τρόικας. Για να το πω καλύτερα, μετάταξη σήμαίνει απόλυση. Επίκουροι σε Προσωποπαγή θέση ακούγεται λογική διάταξη ώστε οι λέκτορες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να μην απολυθούν
ReplyDeleteΕιπώθηκαν νομίζω αρκετά για τα μέλη ΕΠ/ΔΕΠ επι θητεία.
ReplyDeleteΑς μιλήσουμε για κάτι ποιο ενδιαφέρον
Θα πρέπει τα μέλη ΔΕΠ να επιλέξουν αν θα ανήκουν στην προπτυχιακή ή στην μεταπτυχιακή σχολή? Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διδάξει κάποιος σε μεταπτυχιακά αν δεν ανήκει στην μεταπτυχιακή σχολή?
Κύριε πανάρετε από ότι καταλαβαίνετε μάλλον τον κόσμο που γράφει στο blog σας τον ενδιαφέρουν ποιο ζωτικά προβλήματα.
Αν θέλετε να φτιάξετε το πανεπιστήμιο του μέλλοντος θα πρέπει να ξεκινήσετε από πάνω.
Ειλικρινά πόσοι πρωτοβάθμιοι και αναπληρωτές πιστεύετε θα ήταν σήμερα στις θέσεις τους αν ίσχυε αυστηρή αξιολόγηση με ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης.
Το «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα υπάρχουν ποινές» και οι κλειστές διαδικασίες από αναπληρωτή σε καθηγητή του νομοσχεδίου τα λέει όλα.
Ο σημερινός λέκτορας μετά από 10-15 χρόνια , με τις τόσες αξιολογήσεις που θα έχει περάσει δεν θα φοβάται τίποτα από ανοιχτές διαδικασίες στην βαθμίδα του αναπληρωτή. Αφήστε λοιπόν τις εξελίξεις ανοιχτές και σε αυτήν την βαθμίδα. Γίνετε αυστηροί και με τους πρωτοβάθμιους. Γιατί δεν το κάνετε; Ποιόν προστατεύετε σήμερα; Ποια ήταν η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου. Να έχουμε καλό πανεπιστήμιο όταν βγουν οι ανεπαρκείς αναπληρωτές και πρωτοβάθμιοι στην σύνταξη;
Εγώ δεν καταλαβαίνω τις προθέσεις σας... Μπηκα για ακαδημαϊκή καριέρα και εσείς θέλετε να με πετάξετε έξω? Έχω λαμπρό επιστημονικό έργο και δεν δέχομαι να με απολύσει κανενας και να μείνουν όλοι οι απόφοιτοι των ΙΕΚ στα γραφεία. Όσοι νομίζουν ότι οι επιστήμονες δεν ξέρουν να διεκδηκούν κάνουν λάθος και θα το δείτε πολύ σύντομα
ReplyDeleteΔεν υπάρχουν λέκτορες σε ΤΕΙ αλλά καθηγητές εφαρμογών που έχουν διοριστεί με διάφορα τυπικά προσόντα. Υπάρχουν άλλοι με phd, άλλοι με msc, άλλοι μόνο με bsc κλπ
ReplyDeleteΤο βρίσκω δύσκολο να τους κάνει όλους επικουρους και από πλευράς μισθολογικού κόστους. Θα πρέπει να υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για κάθε μια κατηγορία. Όσοι έχουν phd δικαιούνται να συνεχίσουν την ακαδημαική τους καριέρα. Όσοι δεν έχουν να μεταβούν σε ΕΕΕΠ και αργότερα αν θέλουν ας βάλουν την υποψηφιότητα να καθηγητές μέσα από τις ανοικτές διαδικασίες.
Συμφωνώ με τον @1:15. Αυτό πήγε να κάνει και το υπουργείο με το σ.ν. που διέρρευσε μόνο που εξαιρούσε τους επι θητεία και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων! Η αλήθεια είναι πως οι ίδιοι οι συνδικαλιστές που ειναι μόνιμοι προτείνανε αυτές τις μεταβατικές διατάξεις και αυτοι ΞΕΧΑΣΑΝ να συμπεριλάβουν τους επι θητεία και υπο διορισμό. Σε ένα σχέδιο νόμου με τόσες αλλαγές το Υπουργείο δεν θα ασχοληθεί με τις μεταβατικές διατάξεις. Θα δεχθεί ότι και αν προταθεί αρκεί φυσικά η ΟΣΕΠ και ΠΟΣΔΕΠ να τους ενδιαδέρει και κάποιος άλλος πέρα από το δικό της συμφερον (εννοώ το συμφέρον όσων διαπραγματεύονται απ ευθείας με την υπουργό)
ReplyDeleteΑυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα όπως το επισήμανε ο 1:15. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες καθηγητών εφαρμογών που όμως διορίστηκαν νόμιμα! Πέρα από αυτό τώρα είναι μόνιμοι και προσωπικά δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θέλει (ή μπορεί) να απολύσει μόνιμους. Προτείνω να τους δώσει επιλογή: μετάβαση σε ΕΕΕΠ ή κρίση σε επίκουρο.
ReplyDeleteΚ Πανάρετε
ReplyDeleteείμαι διορισμένος λέκτορας 3 χρόνια (στην Ιατρική). Τον Αύγουστο έχω κανονίσει μετεκπάιδευση 9 μηνών σε κάτι εξαιρετικά εξειδικευμένο το οποίο ασκείται μόνο σε νοσοκομειακή βάση καθώς αφορά σπάνια και ορφανά, όπως τα λένε, νοσήματα (υπάρχει ένα μόνο κέντρο στην Αθήνα). Παρόμοιες πριπτωσεις θα υπάρχουν πολλές. Τι μας συμβουλεται να κάνουμε, καθώς αν απολυθούμε δεν μπορούμε να χρηποιήσουμε τις γνώσεις πουθενά αλλου ( να τις παρέχουμε και να τις διδάξουμε), και φυσικά καθόλου στον ιδιωτικό τομέα. Αξίζει να επενδύσουμε τόσο, για κάτι που δεν θα ασκηθεί ποτέ?
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως ενώ η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να μας "κρατήσει" ειναι υποχρεωμένη, εαν θέλει να λέγεται σοβαρή, να μας ενημερώσει έγκαιρα για τις μεταβατκές διατάξεις, ώστε να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα μας...
Λογικό μου ακούγεται το υπουργείο να μην το ενδιαφέρουν οι μεταβατικές διατάξεις μπροστά σε εναν νόμο πλαίσιο. Όμως προσωπικά δεν με νοιάζει αν τα βρουν με τους συνδικαλιστές ούτε αν θα ψηφιστεί ο νόμος τέλη αυγουστου. Εγώ διορίστηκα νόμιμα, παλεύω καθημερινά μέσα στο ίδρυμα και θέλω να με αντιπετωπίζουν σαν άνθρωπό. Εγώ το δίκιο θα το βρω μόνη μου και χωρίς τους συνδικαλιστές
ReplyDeleteΔεν νομίζω να είναι σοβαρό να θεωρούμε ότι φταίει η ΠΟΣΔΕΠ και η ΟΣΔΕΠ-ΤΕΙ για το σ.ν.
ReplyDeleteΤην ευθύνη την έχει αποκλειστικά το υπουργείο παιδείας και οι παραλείψεις θα βαρύνουν την ηγεσία (πριν και μετά τον ανασχηματισμό)
Δεν χρειάζεσαι συνάδελφε να απολογίσε που είσαι διορισμένος. Ανοικτή εκλογή έγινε, ο καθένας θα μπορούσε να υποβάλλει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει την θέση... και οι επιστήμονες από το εξωτερικό. Οι μεταβατικές διατάξεις δεν είναι διαπραγματεύσιμες και απλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποπροσανατολισμού. Διαβάστε τι άλλο λέει εκτός απο τις μεταβατικές διατάξεις. Διαβάστε τι θα γίνει στο νέο πανεπιστήμιο αν διοριστεί ένας αναποτελεσματικός πρύτανης. Σκεφτείτε την τοπική σας κοινωνία και αν είστε διορατικοί βρείτε ποιοι θα είναι οι 7 επιφανείς που θα συγκροτήσουν το νέο συμβούλιο?
ReplyDeleteΔεν υπάρχει χειρότερος εκβιασμός από αυτόν της κυβέρνησης. Ή σας απολύει ή περνάει ο νόμος! Ή σας αρέσει ο νόμος ή δεν έχει μεταβατικές διατάξεις.
ReplyDeleteΣτην εφαρμογή του από το Φθινόπωρο τα διλήματα θα τα θέσουν άλλοι!
Στο παρελθόν έγινε το ίδιο πράγμα και νιώθω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το καλακαίρι είχαν ψηφίσει τον νόμο, το φθινόπωρο αποσύρθηκε. Και είναι φυσικό να υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν μιλάνε για οριζόντια περικοπή μισθού αλλά για απόλυση. Ο αγώνας είναι μονόδρομος. Όσο για τους συνδικαλιστές είναι σίγουρο ότι έχουν σώσει τον ευατό τους και οι περισσότεροι στοχεύουν για υψηλότερες πολιτικές θέσεις
ReplyDeleteΕντύπωση όμως συνάδελφοι μου κάνει πως όλοι έχουν δώσει λευκή επιταγή στο υπουργείο. Η δηλώση "... δεν είμαστε θετικοί με την μεταρρύθμιση" σημαίνει φυσικά συναίνεση και την ακούμε από όλες τις παρατάξεις. Το φθινόπωρο θα ακούσει η κυβέρνηση ότι είμαστε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ και ΑΝΕΝΔΟΤΟΙ σε οποιαδήποτε υποβάθμιση του εργασιακού καθεστώς και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ReplyDeleteΗ Διαμαντοπούλου ειναι προσεκτική στα λόγια της. Όταν λεει ότι οι μεταβατικές διατάξεις θα είναι γενναιόδωρες σημαίνει ότι δεν θέλει το εκπαιδευτικό προσωπικό αντίπαλο. Και εγώ πιστεύω πως όλοι οι καθηγητές της υπό κατάργηση βαθμίδας πρέπει να μεταβούν στην νέα κατώτατη βαθμίδα του επίκουρου. Οι υπόλοιπες λύσεις ίσως να θεωρηθούν μετατάξεις, νέοι διορισμοί και να μην είναι εφικτοί
ReplyDeleteΘα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει η υποκρισία:
ReplyDelete1) Από τη μια αρκετοί αναφέρονται σε εκλογές στις οποίες οι 20 διδάκτορες έχασαν τη θέση του καθηγητή εφαρμογών από τον ημέτερο μη διδάκτορα, ενώ από την άλλη πολλοί αναφέρονται σε υπερπροσοντούχους καθηγητές εφαρμογών που άφησαν καριέρα στο εξωτερικό (sic) για την περίοπτη θέση του καθηγητή εφαρμογών.
Τι από τα δύο ισχύει επομένως;
2) Σαρώστε τις ιστοσελίδες των τμημάτων ΤΕΙ για να δείτε τα βιογραφικά των καθηγητών εφαρμογών. Έχουν ή δεν έχουν ερευνητικό έργο; Εάν έχουν αυτό περιέχει πρωτοβάθμιους καθηγητές του τμήματός τους;
3) Κατανοώ ότι το blog του κ. Πανάρετου αποτελεί ένα παράθυρο στην κοινωνία κι ένα αποκούμπι για να πει ο καθένας τον πόνο του. Δεν μπορεί όμως να ισοπεδώνονται οι πάντες και τα πάντα με βαρείς χαρακτηρισμούς και γενικεύσεις.
4) Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το διδακτορικό δεν αρκεί πλέον και δεν οδηγεί αυτομάτως σε βαθμίδα Επίκουρου Καθηγητή στα ΤΕΙ αλλά είναι η αρχή μίας ερευνητικής πορείας.
Επί της ουσίας: Είναι αδιανόητο να απολυθεί καθηγητής εφαρμογών γιατί δεν παρουσίασε ερευνητικό έργο!! Όταν προσελήφθη δεν απαιτείτο ούτε για την εκλογή του ούτε για τη μονιμοποίησή του αλλά μόνο για - πιθανή - προαγωγή, εάν και εφόσον ο ίδιος το επιθυμούσε. Η καλύτερη λύση είναι η ενσωμάτωση των καθηγητών εφαρμογών παντός πτυχίου σε βαθμίδα μόνιμου συνεργάτη και ακολούθως η εθελοντική αίτηση εξέλιξης σε επίκουρο καθηγητή για τους έχοντες τα απαραίτητα προσόντα.
Πρωτοβάθμιος Καθηγητής ΤΕΙ
Βλέπω στην τηλεόραση το φλερτ ανάμεσα στη Διαμαντοπούλου και ορισμένους πρυτάνεις και αηδιάζω. Οι αυτοκράτορες της διαπλοκής και του κομματισμού, έχουν γίνει τώρα οι τιμητές του δημοσίου Πανεπιστημίου. Από τη μια σηκώνουν το λάβαρο κι από την άλλη γλύφουν στο υπουργείο για να μη χάσουν τους θρόνους τους. Γιατί κανείς δεν τόλμησε -ούτε κι εσείς κ. Πανάρετε- να συγκρουστεί μετωπικά μαζί τους; Γιατί ποτέ δεν ασκήθηκε ουσιώδης και δίκαιος έλεγχος από το υπουργείο; Γιατί κανείς τους δεν έχει λογοδοτήσει ή τιμωρηθεί για τις αυθαίρετες και παράνομες πράξεις του; Γιατί οι πρυτάνεις είναι υπόλογοι (και αν...) μόνο σε περιπτώσεις οικονομικών σκανδάλων, ενώ μπορούν ανενόχλητοι να αυθαιρετούν σε διοικητικά και ακαδημαϊκά ζητήματα; Ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι κύριοι που έχουν θέσει εαυτούς υπεράνω νόμου; Και τέλος, τόσοι άνθρωποι εδώ θέτουμε εναγωνίως ερωτήματα που αφορούν τη ζωή μας. Πότε θα ευδοκήσετε να μας απαντήσετε, κ. καθηγητά;
ReplyDeleteΔεν αναφέρομαι στα υπόλοιπα του νόμου γιατί ο κ Πανάρετος άνοιξε το θέμα αυτό για τις μεταβατικές διατάξεις. Πάντως, αν οι μεταβατικές διατάξεις παραλείπουν την συμμετοχή λεκτόρων και καθηγητών εφαρμογών στο νέο πανεπιστήμιο ο νόμος απλά θα αποτύχει. Δεν έχει νόημα να εφαρμόσεις τον νόμο σε κλειστά ιδρύματα. Εγώ βλέπω να τον παίρνουν πίσω όπως τον νόμο 815. Κάποιοι σαν εμένα τον έχουν ζήσει σαν φοιτητές
ReplyDeleteκ Πανάρετε θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που δεν καταλαβαίνω. Όλες αυτές τις τοποθετήσεις για τις μεταβατικές διατάξεις και την παιδεία δεν θα έπρεπε να τις είχατε συλλέξει πριν την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου? Από την στιγμή που τώρα τα ψάχνεται ακόμα γιατί επιμένετε να καταθέσετε το νομοσχέδιο στην Βουλη τόσο γρήγορα? Δεν βλέπετε ότι αναπόφευκτα θα υπάρξουν λάθη και προχειρότητες?
ReplyDeleteΘα συμφωνήσω απλολυτα με τον 7:14. Δυστυχώς κάποιοι καθηγητές εφαρμογών με διδακτορικό νομίζουν ότι πρέπει να εξελιχθουν μόνο και μόνο επειδή τελειώσανε το διδακτορικό! Συνήθως δέχονται μόνο την κλειστή διαδικασία. Δεν θέλω να είμαι αφοριστικός αλλά η πλειοψηφία δεν έχει το γνώθι σαυτον. Επίσης θα συμφωνήσω ότι δεν μπορεί να απολύσει το υπουργείο εκπαιδευτικούς επειδή αποφάσισε σε μια νύχτα να αλλάξει τα τυπικά προσόντα. Είναι άδικο και θεωρώ ότι θα βρει πολλές αντιδράσεις
ReplyDeleteΑγαπητέ Κύριε Πανάρετε,
ReplyDeleteΘα ήθελα να επισημάνω ότι θα πρέπει αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου, να υπάρχουν σαφείς οδηγίες προς τα ΑΕΙ/ΤΕΙ για το τι επιλογές έχουν όσους αφορούν οι μεταβατικές διατάξεις. Για παράδειγμα, θα ήθελα να αναφέρω μερικές περιπτώσεις και να θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα:
1) Αν ένας Καθηγητής Εφαρμογών κλείνει 3ετία τον Νοέμβριο και το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να κάνει αίτηση μονιμοποίησης (έχει περιθώριο 3 μήνες με τον παλιό νόμο αλλιώς αποχωρεί αυτοδικαίως) ή να κάνει αίτηση ανανέωσης θητείας ή να κάνει αίτηση εξέλιξης αν έχει τα νόμιμα προσόντα (PhD κλπ) και σε ποιον θα την απευθύνει (Τμήμα, Σχολή, Ίδρυμα, Υπουργείο)? Μήπως πρέπει να περιμένει και την δημοσίευση του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματος ? Το πιθανότερο για έναν που βρίσκεται σε τέτοια θέση είναι, από ανασφάλεια να μη βρεθεί εκτός ΤΕΙ, να κάνει και τις 3 αιτήσεις για να είναι καλυμμένος, άσχετα από το τι θα προβλέπει ο νόμος.
2) Αν ένας Καθηγητής λαμβάνει ταυτόχρονα σύνταξη 35ετίας από ασφαλιστικό φορέα(όχι Δημοσίου) αλλά και το μισθό του ως ΕΠ/ΔΕΠ (όπως προβλέπεται από το παρόν νομικό πλαίσιο), θα πρέπει αυτόματα να κάνει αίτηση για σύνταξη ? Να περιμένει την δημοσίευση του Οργανισμού/Εσωτ. Κανονισμού ? Αν δεν κάνει αίτηση για σύνταξη όπως λέει ο νόμος, τι κυρώσεις θα έχει?
Θεωρώ απαράδεκτο τη μετάβαση χωρίς όρους στην βαθμίδα του επίκουρου, όσων πήραν μια θέση καθηγητή εφαρμογών ή λέκτορα χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα!! Είναι γνωστό ότι ιδιαίτερα στα ΤΕΙ οι καθηγητές εφαρμογών αποτελούν κατα την πλειοψηφία άτομα που δεν έχουν ούτε τα τυπικά προσόντα.
ReplyDeleteΆρθρο 18.2
ReplyDeleteΗ πενταμελής επιτροπή πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από Καθηγητές πρώτης βαθμίδας του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.
Άλλως ενισχύονται οι διαπλοκές και οι πελατειακές σχέσεις.
Οι καθηγητές εξωτερικού, όσο και να γνωρίζουν κάποιον, είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ αντικειμενικότεροι από τους Καθηγητές εσωτερικού αφού οι δεύτεροι θα ΑΛΛΗΛΟΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ(!!!).
Άλλωστε το παραπάνω προτεινόμενο είναι απολύτως συμβατό με τις ιδέες που εξάφρασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στους Δελφούς και έχει διατυπώσει πολλές φορές ο Γ. Πανάρετος.
Αυτό που οφείλει το σύστημα να επιδιώξει είναι ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ και ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Αυτά δεν επιτυγχάνονται με το ανακατεύονται στις αξιολογήσεις μεταξύ τους οι Καθηγητές πρώτης βαθμίδας του εσωτερικού.
Μα είναι δυνατόν? Υπάρχουν τόσοι πολλοί "υπερπροσοντούχοι", όπως προαναφέρθηκε, στην Ελλάδα που τους "θερμοπαρακαλάνε" να τους πάρουν στο εξωτερικό, αλλά αυτοί κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον και επιμένουν να διοριστούν στην Ελλάδα?
ReplyDeleteΜήπως η μονιμότητα και ο μισθός "βρέξει-χιονίσει" από το κράτος, δηλαδή από τους φορολογούμενους, κάθε μήνα είναι το διακύβευμα? Απλώς ρωτάω μήπως υπάρχει και τέτοια πιθανότητα?
Θα συμφωνήσω με τους παραπάνω. Οι λέκτορες και καθηγητές εφαρμογών ανήκουν στην κατώτατη βαθμίδα εκπάιδευσης. Εκεί πρέπει να παραμείνουν άσχετα με το πως το υπουργείο αποφάσισε να διαμορφώσει τις βαθμίδες. Πρέπει να μεταβούν αυτόματα σε επίκουρους σε προσωποπαγή θέση. Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τους υπο διορισμό! Για όσους δεν έχουν τα τυπικά προσόντα, επιβάρυνση για το κράτος δεν θα υπάρχει γιατί με το εννιαίο μισθολόγιο θα υπάρχει διαφορά στον μισθό για όσους δεν έχουν phd
ReplyDeleteΚαι εγώ δεν βλέπω άλλη λύση για τους λέκτορες από αυτη που προτείνει ο 4:27. Τι άλλο να τους κανει? Διοικητικούς?
ReplyDeleteΌσο για κάτι καθηγητες εφαρμογων χωρίς τυπικά προσόντα (δηλ χωρίς διδακτορικό) πρέπει να τους δώσει κίνητρα και εκπαιδευτικές άδειες για να εκπονήσουν. Δυστυχώς όμως το διδακτορικο δεν έιναι σαν το μαστερ που μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να το πάρει σε Χ έτη
Και τότε γιατί κόπτεσθε 4:27PM? Μήπως επειδή πέρα από τη μονιμότητα καιτο μισθό δεν μπορείτε να φαντασθείτε τον εαυτό σας να κυκλοφορεί χωρίς τον τίτλο του καθηγητή Ανώτατης Εκπαίδευσης?
ReplyDeleteΔιορισθήκατε σε μια βαθμίδα που δεν έχει εξέλιξη.
Στην ελληνική επαρχία είναι γνωστό πώς γίνονταν μέχρι τώρα οι προκηρύξεις και οι διορισμοί διδακτικού προσωπικού στα περιφεριακά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με μέσο άσχετα με τις ανάγκες του ιδρύματος.
Ποιοι τελικά επιλέγονταν εάν υπάρχαν πολλοί υποψήφιοι? Όσοι είχαν γερό δόντι.
Καλά καθΐσατε και κλωσήσατε και οι συνεργασίες με τη Δια Βίου και την ΤΑ εξαιρετικές ἠταν. Τώρα πατριώτες πηγαίνετε να προσφέρετε τις ανεκτίμητες υπηρεσίες σας και στα Λύκεια. Η πατρίδα χρειάζεται καλούς καθηγητές στα σχολεία.
Κι εκεί μισθό θα παίρνετε πάνω από το μισθό του εφαρμογών, καθώς λέτε, και μονιμότητα θα έχετε.
Χώρια που θα σας αποκαλούν "καθηγητές" σκέτο.
Επιπλέον, πατριώτες, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω, γιατί οι καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ χωρίς ή με διδακτορικό επιχειρούν εδώ να συμψηφισθούν με τους λέκτορες των ΑΕΙ? Δεν λέω. Βύσματα από δω βύσματα κι από κει.
ReplyDeleteΑλλά η βαθμίδα του λέκτορα ΔΕΝ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ με το κατώτερο διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ.
ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ των ΑΕΙ είναι οι ΕΕΔΙΠ. Ξέρετε, αυτοί που οι πρυτάνεις και πρόεδροι τμημάτων τους διόριζαν για να αυξήσουν την εκλογική πελατεία τους και να βολεψουν τους συγγενείς τους, όχι απλά χωρίς διδακτορικό, αλλά χωρίς καν το πτυχίο τους να έχει σχέση με το γνωστικό αντικείμενο της προκήρυξης.
Γιαυτούς ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ο νόμος? Θα παραμείνουν στη θέση τους να παριστάνουν τους ανειδίκευτους ειδικούς?
Εγώ είμαι επι θητεία καθηγητής εφαρμογών με MSc. Διορίστηκα πριν 2 έτη σε περιφερειακό ΤΕΙ αφου παραιτήθηκα από την δευτεροβάθμια. Πέρσι ξεκίνησα διδακτορικό με δικά μου έξοδα. Δεν με απασχολεί αν με θεωρούν κάποιοι το μαύρο πρόβατο της τριτοβάθμιας αλλά προσωπικά έχω τιμήσει την βαθμίδα μου και δουλεύω καθημερινά πολύ σκληρά. Δεν δεχομαι την απολυση ή την εφεδρεία για 1 έτος σαν επιλογή και είμαι αποφασισμένος να πω στο Ελληνικό κράτος: "Κοροιδία τέλος". Ας παραμείνουμε σαν καθηγητές εφαρμογών ή σαν επίκουροι. Άλλη λυση δεν υπαρχει
ReplyDeleteΔεν χρειάζεται να πάρουμε τον μισθό του επίκουρου. Μισθολογικά δεν θέλω αύξηση και αυτό το θέμα είναι μονο λογιστικό. Δεν πρέπει να υπάρξει απόλυση και αυτό γίνεται μόνο αν μεταβούμε στην βαθμίδα του επίκουρου... με τον μισθό σαν να είμασταν στην παλια μας βαθμίδα
ReplyDeleteEρωτησεις ΠΟΛΛΕΣ ...
ReplyDeleteΑΠΑΝΗΣΗ ??? ΚΑΜΜΙΑ !!!!
Σε ποια σημεια του Νομοσχεδιου ειστε ΥΠΕΡ και που ΚΑΤΑ ???
Ακουγετε οτι απλα υπαρχει ενα τεραστιο παζαρι αναμεσα στην υπουργο και καθηγητες/πρυτανεις κλπ δημοκρατικες δυναμεις.
ΤΕΛΙΚΑ θα βγει μια σουπα...και εμεις κανουμε ψυχοθεραπεια!!!
απογοητευμενος απο ολους και ολα
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ
Συμφωνώ.
ReplyDeleteΔεν μπορεί να απαιτηθεί κρίση για μετακίνηση από την κατώτερη βαθμίδα στη νέα κατώτερη βαθμίδα (για τους πρώην λέκτορες).
Αυτό δεν είναι μεταβατική διαδικασία, αλλά επανάληψη κρίσης -και μάλιστα ανοιχτής- για ένταξη και πάλι σε εισαγωγική βαθμίδα.
Για να μην υπάρξουν αδικίες για τους ήδη επίκουρους, το μόνο που πρέπει να απαιτηθεί είναι ο συνυπολογισμός της προηγούμενης υπηρεσίας:
-λέκτορας με 1 χρόνο υπηρεσίας: μπορεί να κάνει αίτηση για μονιμοποίηση στη βαθμίδα του αναπληρωτή μόνο μετά από 2 χρόνια (αυτά "χρωστάει" από την προηγούμενη υπηρεσία του ως λέκτορας) + 4 χρόνια = 6 χρόνια
κοκ
-επίκουρος με 1 χρόνο υπηρεσίας: μπορεί να κάνει αίτηση για μονιμοποίηση στη βαθμίδα του αναπληρωτή σε 3 χρόνια (καθώς δεν "χρωστάει" κανέναν χρόνο και έχει ήδη υπηρετήσει 1 χρόνο ως επίκουρος).
Στο χώρο αυτό, που διαθέσατε για τις μεταβατικές διατάξεις, εκφράζονται εν πολλοίς (υπάρχουν εξαιρέσεις) λέκτορες και καθηγητές εφαρμογών που θέλουν να φέρουν ακαδημαϊκή περιβολή χωρίς να ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και τα αναγκαία ακαδημαϊκά προσόντα που τιμούν την περιβολή. Η σαφέστατα διαφαινόμενη απορία τους είναι: «τι χρειάζονται ακαδημαϊκά προσόντα σ’ αυτό το μπάχαλο; δεν φτάνει που ψηφίζω τον πιο επιτήδειο για πρύτανη/πρόεδρο και μετέχω σε όλες τις επιτροπές διαγωνισμών και παραλαβών;» Μόνο που στη διαμόρφωση αυτού του «μπάχαλου» οι λέκτορες/καθηγητές είναι αυτοί εφαρμογών που συνέβαλαν και συμβάλουν καθοριστικά με την ψήφο τους και τη δραστηριότητα (ή τη μη δραστηριότητά τους), κάποιοι ανεβαίνοντας και κάποιοι ελπίζοντας ότι θα ανέβουν όλα τα σκαλοπάτια με το σταθερό και γοργό βηματισμό του γυμνοσάλιαγκα.
ReplyDeleteΑξιότιμε κ. Καθηγητά, σε επανειλημμένες ερωτήσεις σε αυτό το blog είχατε διαψεύσει επανειλημμένα την επαναφορά του θεσμού της έδρας και την δυνατότητα εξέλιξης μόνον εφόσον υπάρχει κενή θέση ανώτερης βαθμίδας.
ReplyDeleteΤΟ προσχέδιο εμφανίζει χειρότερη προοπτική ακόμη και από αυτό:
Σύμφωνα με αυτό (άρθρα 16 παρ. 2 εδ. 4 και 25 παρ. 2 εδ. 1), οι επίκουροι καθηγητές εκλέγονται με θητεία και δεν δικαιούνται να ζητήσουν αυτοτελώς να εξελιχθούν σε αναπληρωτές καθηγητές, παρά μόνον εάν προκηρυχθεί θέση αναπληρωτή, πράγμα που απόκειται στη διακριτική ευχέρεια του πρύτανη, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει ακόμη και κενωθείσες θέσεις σε άλλη Σχολή. Είναι, έτσι, σφόδρα πιθανό το ενδεχόμενο, ένας επίκουρος καθηγητής με ευδόκιμη υπηρεσία να αποχωρήσει από το πανεπιστήμιο, χωρίς καμία ουσιαστική κρίση της ικανότητάς του και του έργου του, απλώς και μόνον επειδή ο πρύτανης δεν θα προκηρύξει, για οποιονδήποτε λόγο, θέση αναπληρωτή καθηγητή στο αντικείμενό του.
Τι απέγιναν οι διαψεύσεις; Ή θα μας πείτε ότι αυτά είναι προσθήκες μετά την αποχώρησή σας;
@4.27 Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ δε θα ανοίκουν στο ενιαίο μισθολόγιο. Επομένως οι πιο τυχεροί της υπόθεσης θα είναι στην περίπτωση αυτοί οι καθηγητές εφαρμογών χωρίς διδακτορικό που οπουδήποτε αλλού θα έπερναν το μισό μισθό με βάση το ενιαίο.Αυτό θα είναι μεγάλη αδικία! Βέβαια οι καθηγητές αυτοί έχουν τα μέσα να βρούν μια καλή θέση όπως πήραν και τη θέση του καθηγητή εφαρμογών κρατώντας με αυτό τον τρόπο το επίπεδο των ΤΕΙ χαμηλά!!!
ReplyDelete@3.21 Εσύ μιλάς για την δέσμευση της προ μνημονίου εποχής. ΑΣΦΑΛΩΣ και ΔΕΝ εξαιρούνται οι ΔΕΠ από το ενιαίο μισθολόγιο! Προσωπικά είμαι λέκτορας και είχα στόχο (όπως όλοι πιστεύω) να εξελιχθώ. Δεν με νοιάζει αν θα παραμείνω στον μισθό του λέκτορα ... ΟΜΩΣ δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα με απολύσουν ή θα με κάνουν ΕΕΕΠ. Γι αυτό τόσα χρόνια έφαγα τα νιάτα μου στην επιστήμη και στην έρευνα? Το μόνο που μπορώ να δεχτώ είναι να μεταβώ στην κατώτατη βαθμίδα όποια και αν ειναι!
ReplyDeleteΤο σχόλια μετά την τελευταία τοποθέτησή μου επιβεβαιώνουν αυτό που ισχυρίστηκα αρχικά: Ακόμη και πριν 1 έτος σε πολλά τμήματα ΤΕΙ εκλέγονταν Εφαρμογών χωρίς διδακτορικό. Άρα στοιχειοθετείται ο αρχικός ισχυρισμός μου περί γάγγραινας.
ReplyDeleteΕπιπρόσθετα από τα σχόλια φαίνεται πόσο "διαλλάκτικοι" είναι οι εφαρμογών αρκεί να μείνουν στο χώρο.
Τα Πανεπιστήμια έχουν μόνιμους συνεργάτες χωρίς διδακτορικό, ας αποκτήσουν και τα ΤΕΙ. Αφαιρώντας τους τα δικαιώματα του μέλους ΕΠ θα σταματήσουν να καταδυναστεύουν με την κομματική ή εκ πονηρών σκοπών προερχόμενη ψήφο τους ολόκληρα τμήματα, κρατώντας τα πίσω.
Αυτοί εξάλλου ήταν που προ δεκαετίας σταμάτησαν την από τον Υπουργό Ευθυμίου προταθείσα έναρξη της διαδικασίας μετεξέλιξης σε Πανεπιστήμια, μίας πρότασης που σε συντομότατο χρονικό ορίζοντα θα είχε αλλάξει άρδην την κατάσταση και σήμερα θα συζητούσαμε από άλλη αφετηρία. Tότε είχε χρησιμοποιηθεί από την πλευρά των ΤΕΙ το επιχείρημα του διακριτού ρόλου, κάτι που σήμερα αποφεύγουμε μετά βδελυγμίας.
Πρωτοβάθμιος Καθηγητής ΤΕΙ
Αγαπητέ 3:21, το θέμα εδώ είναι οι μεταβατικές διατάξεις υπηρετουντων ΔΕΠ και ΕΠ. Ας σταματήσει ο καθένας να λέει τον πόνο του για το ότι όσοι διορίστηκαν έχουν τα "μέσα"! Οι διαδικασίες θα είναι ανοικτές πλέον και ας δοκιμάσει ο καθένας τις δυνάμεις του.
ReplyDeleteΔεν είναι δυνατόν μέχρι πριν ένα χρόνο να διορίζει το Υπουργείο υποψήφιους μόνο με MSc και μετά από ένα χρόνο να αποφασίζει ότι έκανε λάθος! Δηλαδή μέχρι χθες ήμασταν καλοί για την βαθμίδα και σήμερα δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τα καθήκοντα μας? Στο δικό μου εκλεκτορικό δεν εμφανίστηκε ούτε ένας διδάκτορας! Πρέπει να νιώθω ένοχος?
ReplyDeleteΔιορίστηκα σαν λέκτορας πριν 2 χρόνια. Θα δεχτώ να κριθώ πάλι ΜΟΝΟ αν όλες οι βαθμίδες κριθούν. Οι αυθαιρεσίες έχουν τα όρια τους.
ReplyDeleteΥπάρχει κάποιος σοβαροφανής που να πιστεύει ότι από Λέκτορας θα δεχτώ να γίνω ΕΤΕΠ, ETΠ, ΕΕΕΠ ή κλητήρας? Μα δεν θα ανοίξει το Τμήμα, Σχολή ή ότι απομείνει για να συμβεί αυτό!
ReplyDeleteκ. Πανάρετε,
ReplyDeleteδεν αισθάνεστε ότι έχετε "ανακατώσει" με άσχημο τρόπο 12 χιλιάδες (οι μισοί είναι Λέκτορες/Επίκουροι) + 800 (ταλαίπωρους υπό διορισμό, χωρίς μέλλον και κοροϊδευόμενοι συνεχώς) χωρίς λόγο, πραγματικά; Με ποιο δικαίωμα παίζετε με τις ζωές και τις καρριέρες τους, πείτε μας επιτέλους. Ξεκαθαρίστε ΑΜΕΣΑ το τοπίο διότι από Σεπτέμβριο διακυνδυνεύετε να μετατρέψετε σε "πλατεία αγανακτισμένων" και τα πανεπιστήμια.
Είναι ευχάριστο πως ένας πρωτοβάθμιος καθηγητές ΤΕΙ ενδιαφέται τόσο πολύ για τις μεταβατικές διατάξεις των κατώτερων βαθμίδων. Θα ενδιαφερθώ και εγώ με την σειρά μου για τις δικές του μεταβατικές διατάξεις όταν μετά τον Καλλικράτη θα πρέπει να συγκριθεί με πρωτοβάθμιους των Πανεπιστημίων. Η γάγγραινα που ακούει στο όνομα Καθηγητές Εφαρμογών έχει επωμιστεί όλες τις υποχρεώσεις που οι πρωτοβαθμιοι απαξιούν. Έχει αναλάβει θεωρητικά μαθήματα και ερευνητικά έργα για λογαριασμό των πρωτοβάθμιων που έχουν καταντήσει μάνατζερ, αρκετοί έχουν πάρει το phd πριν 2 δεκαετίες και η σχέση τους με την έρευνα είναι μηδαμινή.
ReplyDeleteΑγαπητέ πρωτοβάθμιε των ΤΕΙ 8:19 AM.
ReplyDeleteΌταν έρθει η μέρα που θα μετεξελιχθείτε σε πανεπιστήμια (η θα συγχωνευτείτε) θα κριθείτε από πανεπιστημιακούς οι όποιοι θα αποφανθούν σε ποια βαθμίδα θα καταταγείτε.Τουλάχιστον έτσι θα είναι δίκαιο να γίνει. Είστε σίγουροι ότι θα το αντέξει το στομάχι σας κάτι τέτοιο; Αν ναι σε τι ποσοστό;
Η μήπως πιστεύετε πώς πρέπει να μείνετε στο απυρόβλητο;
@ 8:01
ReplyDeleteκ. Πρωτοβάθμιε Καθ. ΤΕΙ θα θέλατε να μας πείτε πόσες δημοσιεύσεις (journals, citations, impact factor κλπ) έχετε αφού είστε τόσο αυστηρός με τους νεότερους συναδέλφους σας;
Επίσης θα θέλατε να μας εξηγήσετε πως σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα χωρίς διδακτορικούς - μεταπτυχιακούς φοιτητές, με αυξημένο διοικητικό/εκπαιδευτικό έργο μπορείτε και κάνετε έρευνα και θέλετε ανοιχτές διαδικασίες εξέλιξης ώστε τα νεότερα μέλη Ε.Π. να ανταγωνίζονται συναδέλφους που δουλεύουν σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα σε σοβαρά κράτη.
Τέλος μήπως αφού είστε τόσο αυστηρός θα έπρεπε να διεκδικήσετε με ανοιχτή διαδικασία κάποια θέση σε κάποιο ΑΕΙ για να το βάλετε τάχιστα στη λίστα της Σαγκάης; Από ότι γράφετε τα ΤΕΙ δε σας πάνε ιδιαίτερα και μάλλον κάτι σε κεντρικό ΑΕΙ θα σας ταίριαζε καλύτερα.
Αγαπητέ, οι Καθηγητές Εφαρμογών είμαστε περήφανοι και για τα διδακτορικά μας και για τις δημοσιεύσεις μας. Δυστυχώς λόγω των γνωστών προβλημάτων που ανέφερα μπορούμε να κάνουμε περιορισμένο αριθμό δημοσιεύσεων το έτος και θεωρούμε άδικο η εξέλιξη μας να είναι με ανοιχτή διαδικασία όταν δεν έχουμε τα μέσα να είμαστε εξίσου ανταγωνιστικοί με το εξωτερικό. Προφανώς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για αυστηρή αξιολόγηση (με όποια κριτήρια θέλει να θέσει το Ίδρυμα ή το Υπουργείο) και πιστεύουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν γίνει σε αντιπαραβολή και με κάποιους Πρωτοβάθμιους (του ιδίου Ιδρύματος πάντα).
Τέλος διοριστήκαμε Καθηγητές Εφαρμογών στην επαρχία γιατί αυτή η θέση άνοιξε και μας δέχθηκαν χωρίς να έχουμε καμία προσωπική ή επαγγελματική ή κομματική σχέση, συγγένεια ή άλλη συναλλαγή κάτι το όποιο όπως ίσως ξέρετε δε συνηθίζεται πάντα. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε χωρίς να παραπονιόμαστε να δουλεύουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το Τμήμα μας που μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του.
Ολοκλήρωσα καί τους 3 κύκλους σπουδών πριν από 8 χρόνια περίπου στο πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρετώ τώρα ως Λέκτορας.
ReplyDeleteΈχω περί τις 120 δημοσιεύσεις, οι 27 εκ των οποίων σε κορυφαία, για το αντικείμενό μου, διεθνή περιοδικά με κριτές. Το όνομά μου είναι γνωστό σε πολλά πανεπιστήμια της αλλοδαπής (στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ).
Το δημοσιευμένο έργο μου χαίρει αρκετών αναφορών τόσο από άρθρα σε διεθνή περιοδικά, όσο και από μεταπτυχιακές εργασίες σε κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού.
Το δε διδακτικό μου έργο έχει αξιολογηθεί με 9 από τους φοιτητές (σύμφωνα με τα δελτία αξιολόγησης που συμπληρώνονται στο τέλος κάθε εξαμήνου), βαθμός ο οποίος είναι +1.5 περίπου μεγαλύτερος από τον Μ.Ο. όλων των διδασκόντων του τμήματός μου.
Θεωρώ ότι είναι τιμητικό για ένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο να ξεπηδούν από τα σπλάχνα του επιστήμονες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει και τους 3 κύκλους σπουδών σε αυτό (και άρα ξεκινούν την σταδιοδρομία τους στον διεθνή ανταγωνισμό από μειονεκτική θέση), και που όμως στέκονται επάξια στο διεθνές στερέωμα.
Κύριοι, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου να κριθώ επί του διδακτικού και ερευνητικού μου έργου είτε με ανοικτή, είτε με κλειστή διαδικασία, και όχι επί ασχέτων συγκυριών παρελθόντων ετών.
οταν κάνειε κλικ στο Post a Comment η οθόνη παρουσιάζεται με γττάμματα ψείτρε κάντε κάτι
ReplyDeleteΓια τις μεταβατικές διατάξεις δεν νομίζω να υπάρχει άλλη επιλογή. Είμαστε στην κατώτατη βαθμίδα εκπαιδευτικού προσωπικού και πρέπει να παραμείνουμε σ αυτήν όπως και αν λέγεται με τον νεό νόμο
ReplyDeleteΔε νομίζω ότι πρέπει να αγχώνονται οι καθηγητές εφαρμογών χωρίς διδακτορικό. Με το νέο νόμο ενα διδακτορικό θα δίνεται με τη σύμφωνη γνώμη δύο κριτών, οπότε και η κουτσή Μαρία θα μπορεί να κανει διδακτορικό.
ReplyDeleteΘα καταντήσουμε η Βουλγαρία των διδακτορικών. Οπως παλαιότερα πήγαιναν όλοι να γίνουν γιατροί στη Βουλγαρία τώρα θα έρχονται στην Ελλάδα να κάνουν διδακτορικό!!!!
Δεν αγχωνόμαστε οι καθηγητές εφαρμογών με μαστερ. Έχουμε εκλεγεί νόμιμα και έχουμε τιμήσει την βαθμίδα μας. Ο προβληματισμός αφορά ολους τους λεκτορες και καθηγητες εφαρμογων με ή χωρίς διδακτορικό γιατί καταργειται η βαθμίδα. Στις μεταβατικές διατάξεις που διέρρευσαν απλά προβλεπότανε εξέλιξη στην μη μόνιμη βαθμίδα του επίκουρου... Ουσιαστικά απόλυση μετά από κάποια έτη αν λαβεις υπόψη τον Καλλικράτη. Ελπίζω το υπουργείο να μεριμνήσει για το προσωπικό του
ReplyDeleteΣχολιασμός στον 3.18: Από που προκύπτει ότι οι επίκουροι επί θητεία θα φεύγουν από το Πανεπιστήμιο? Περιπτώσεις:
ReplyDelete1) Όσοι λίγοι προλαβαίνουν να μονιμοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι (αίτηση) και σύσταση εκλεκτορικού (Σεπτέμβρης), θα συνεχίσουν κανονικά ως μόνιμοι και μετά από 1 χρόνο, θα ζητήσουν εξέλιξη στη βαθμίδα του αναπληρωτή με ανοικτές διαδικασίες, όπως θα προβλέπει ο νέος Νόμος.
2) Εάν δεν προλάβουν να μονιμοποιηθούν, θα πράξουν το ίδιο, (δηλαδή απευθείας αίτηση εξέλιξης στην τετραετία) μη όντας μόνιμοι.
3) Εάν δε νιώθουν ότι "πατάνε στα πόδια τους" θα ζητήσουν ανανέωση θητείας για 4 ακόμη χρόνια και κάποια στιγμή μέσα στην τετραετία, θα ζητήσουν την εξέλιξή τους. Επομένως πως από το συνδυασμό αυτών που γράφετε προκύπτει ότι οι επίκουροι θα αποχωρούν μόλις ολοκληρωθεί η θητεία τους? Μήπως ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε εμείς? Μήπως τελικά είναι καλύτερα για αυτούς που έχουν υψηλού επιπέδου προσόντα να αξιολογηθούν από εξωτερικά και αντικειμενικά εκλεκτορικά σώματα, παρά να υπόκεινται σε εκβιασμούς και συμβιβασμούς από τα γνωστά εσωτερικά εκλεκτορικά σώματα που δε θέλουν αυτούς που έχουν προσόντα να εξελίσσονται σε βαθμίδα αναπληρωτή καθηγητή για να μη νιώθουν ότι απειλούνται? Γιατί, δυστυχώς είναι κοινό μυστικό ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι αγγελικά πλασμένα. Ας δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος, μήπως τελικά είναι καλύτερα και πιο αξιοκρατικά. Τώρα εάν δεν αναφέρεται ρητά ότι ο επίκουρος θα ζητάει την εξέλιξή του, είναι κάτι που νομίζω εξυπακούεται ότι θα γίνεται και θεωρώ ότι θα προβλέπεται στο τρίτο και αναθεωρημένο σχέδιο νόμου, αφού τα δύο προηγούμενα (το πρώτο που διέρρευσε στις 1/7 και το διορθωμένο δεύτερο, αυτό χωρίς τις μεταβατικές, που διέρρευσε στις 5/7) ήταν γραμμένα στο πόδι. Δε γίνεται λοιπόν, κατά την ταπεινή μου άποψη, να φύγουν οι επί θητεία επίκουροι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο. Θα φύγουν μόνο αυτοί που δεν θα έχουν τα προσόντα και θα κριθουν αντικειμενικά από τα εξωτερικά εκλεκτορικά για τη βαθμίδα του αναπληρωτή. Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και ας μη βλέπουμε συνέχεια το ποτήρι μισοάδειο. Όποιος έχει προσόντα εξελίσσεται και μένει, όποιος δεν τα έχει, φεύγει.
Ερωτηση;
ReplyDeleteΤι θα γίνει με τις πορκηρύξεις για διδάσκοντες βάσει Π. Δ. 407/80;
Καλό είναι να αποσύρει τουπουργείο όλες τις πορκηρύξεις και να γίνουν με βάση τον νεο νόμο.
κ Πανάρετε αύριο θα κλειδώσουν οι μεταβατικές διατάξεις μετά τις συναντήσεις της κα υπουργού. Ελπίζω να τις ανακοινώσετε αυτη την φορά και να τερματίσετε αυτό το παιχνίδι που στήσατε σε βάρος μας
ReplyDeleteΣυνάδελφοι των περιφερειακών ΤΕΙ αλλά και Πανεπιστημίων.
ReplyDeleteΚάτι φαινομενικά άσχετο με τις μεταβατικές διατάξεις
Αναλογιστείτε για μια στιγμή τι σημαίνει η αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων και από το ΔΟΑΤΑΠ πλέον για τα περιφερειακά ιδρύματα.
http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=13406:me-ekspres-diadikasies-i-anagnorisi-ton-ptixion-ton-kollegion-nomo-etoimazei-to-ip-paideias&Itemid=842
Όσοι είμαστε σε ειδικότητες που δεν απαιτούν μεγάλες υποδομές για την διδασκαλία τους (τις οποίες μπορεί να παρέχει μόνο το κράτος προς στιγμήν) θα πρέπει να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε πώς μπορεί να διαμορφώσει το τοπίο μια τέτοια απόφαση (στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον).
@ anonymous 2.56
ReplyDeleteΔεν εξυπακούεται τίποτε: ο νόμος είναι -δυστυχώς- σαφής: ο επίκουρος εξελίσσεται όπως προβλέπει το 25. Και το 25 προβλέπει: Ο Πρύτανης προκηρύσσει τις νέες θέσεις, και όσες κενωθούν. Τελεία, παύλα. Δες και το 16 παρ. 3-4 (Οι θέσεις ανήκουν στο Ίδρυμα και ο Πρύτανης τις [ανα]κατανέμει, και καταλαβαίνεις που πάει το πράγμα με τους επίκουρους.
Είπαμε, μας έμειναν οι κατηγορηματικές διαψεύσεις στο blog.
Σήμερα (Δευτέρα) κλειδώνουν οι μεταβατικές διατάξεις? Υπάρχει κανενας να μας ενημερώσει?
ReplyDeleteΜάλλον πάει να τα κλείσει όλα και να αφήσει 2-3 εκπαιδευτικούς πόλους απλά για να λέμε ότι υπάρχει και δημόσια παιδεία. Οι σοφοί άλλωστε αυτό είχαν προτείνει. Αφού θα υπάρχουν τα κολέγια γιατί να ασχοληθεί το υπουργείο με τις μεταβατικές διατάξεις? Να πάτε όλοι να δουλέψετε εκεί... Σουρεαλιστικό σενάριο ίσως να σκέφτονται πολλοί (...που δεν διάβασαν τον νόμο)
ReplyDeleteΟ νόμος πλαίσιο είναι μόνο η αρχή. Τα προεδρικά διατάγματα αλλά και oι υπερεξουσίες του πρύτανη που έπονται είναι αυτά που με ανησυχούν. Για το λόγο αυτό πρέπει οι μεταβατικές διατάξεις να μας προστατεύουν όσο γίνεται από τις μελλοντικές αυθαιρεσίες ιδιαίτερα τις χαμηλές βαθμίδες.
ReplyDeleteΠρος τους επικριτές:
ReplyDelete1) Δε διαβάσααε κάποιο προηγούμενο σχόλιό μου στο οποίο ανέφερα ότι ήρθα στο ΤΕΙ όντας μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής σε παλαιό επαρχιακό πανεπιστήμιο. Επομένως δε φοβάμαι να αξιολογηθώ από καθηγητές πανεπιστημίου γιατί έχω ήδη κριθεί 2 φορές και γιατί ήμουν ένας από αυτούς.
2) Πώς γίνεται η έρευνα όταν δεν έχεις υποψήφιους διδάκτορες;
α) Προσπαθείς πολύ περισσότερο μόνος σου, έχοντας καταστήσει την έρευνα βίτσιο.
β) Συνεπιβλέπεις ΥΔ μέσω των διεθνών συνεργασιών και είσαι ενταγμένος ήδη σε διεθνείς ομάδες.
γ) Δε συμμετέχεις στα κοινά του ΤΕΙ και δεν είσαι διαδρομιστής.
Είναι φανερό ότι οι χαμηλοβάθμιοι συνάδελφοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι υπάρχουν δυνατότητες, καθώς για τους ξένους συναδέλφους αυτό που μετράει δεν είναι ο τίτλος αλλά η προσωπική επιστημονική αξία.
Γαι τον χαιρέκακο που ζητά να θέσω υποψηφιότητα σε πανεπιστήμιο: Έχετε δει τα τελευταία χρόνια να βγαίνουν υψηλόβαθμες θέσεις στην Αθήνα που να μην είναι θέσεις εξέλιξης;
Μια ερώτηση... Από την στγιμή που αφαιρείται από τα ΤΕΙ η έρευνα και ο νέος νόμος μιλάει μόνο για κατάρτιση ποιό το νόημα να θέλετε να προσελκύσετε καθηγητές με υψηλού επιπέδου στην έρευνα? Έχετε θέσει τα τυπικά προσόντα όπως τα πανεπιστήμια αλλά ο νέος νόμος υποβαθμίζει το επίπεδο σπουδών και έρευνας σε μεταλυκειακή εκπαίδευση
ReplyDeleteκύριε Πωτοβάθμιε, το να απαξιώνεις συλλήβδην μια ολόκληρη βαθμίδα δείχνει το επίπεδο σας. Η εκτίμηση και ο σεβασμός στο έργο και στην προσφορά των Λεκτορων και καθηγητων εφαρμογών είναι προυπόθεση καλής συνεργασίας που είναι απαραίτητη στο ερευνητικό και επιστημονικό έργο. Για μένα δεν αρκεί να έχετε πολλές αναφορές για να είστε καλός καθηγητής. Δεν παύω να Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την σημερινή κατάσταση στα ΤΕΙ/Πανεπιστήμια που οδήγησαν στον νόμο πλαίσιο το έχουν οι πρωτοβαθμιοι καθηγητές που τα διοικούσαν τόσο καιρό. Έχετε αποτύχει οικτρά και δεν δικαιούστε να μεταφέρετε σε άλλους τις ευθύνες σας.
ReplyDeleteΜα είναι δυνατόν κ Παναρετε να επιτρέπετε στον πρωτοβαθμιο να επιτίθεται σε συναδέλφους του μονο και μόνο για ικανοποιήσει τον εγωισμό και τα κόμπλεξ του? Το θέμα του topic είναι οι μεταβατικές διατάξεις. Τις απόψεις του, ο πρωτοβάθμιος μπορεί να τις εκφράζει καθημερινά με τους τυχερούς συναδελφους του στο Τμήμα του (ή σε άλλο topic)
ReplyDeleteΣυνάδελφοι αν κάποιος μάθει τις μεταβατικές διατάξεις παρακαλώ ας τις κοινοποιήσει σ αυτό το blog. Είμαι σίγουρη ότι από το υπουργείο δεν θα μάθουμε τίποτα
ReplyDeleteΠιστεύω ότι οι θέσεις των @1:40 PM και @9:03 AM θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής, αν και μάλλον αναρτήθηκαν σε λάθος χώρο. Εφόσον η Πολιτεία εγγυάται την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την ισοτιμία των πτυχίων των κρατικών ΑΕΙ, θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει ένα εγγυημένο ελάχιστο κατώφλι προσόντων σε κάθε βαθμίδα, κοινό για όλα τα ΑΕΙ της Επικράτειας.
ReplyDeleteΌμως, τα προσόντα κατωφλίου πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα. Και από τα προσόντα κατωφλίου δεν μπορεί να απουσιάζει ο αριθμός των δημοσιεύσεων και κατά συνέπεια δεν μπορεί να απουσιάζει από το νόμο ο ορισμός της δημοσίευσης. Ορθότατα λοιπόν κατατέθηκε από τον @1:40 PM ότι ως δημοσίευση νοείται αποκλειστικά η επιστημονική εργασία «που έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό που έχει επίσημο συντελεστή απήχησης (impact factor)». Είναι άλλωστε γνωστό ότι κάποια Βουλγαρικά, Ρουμάνικα, Κροατικά κλπ πρώην ανατολικοευρωπαϊκά Ιδρύματα καθώς και κάποια ελληνικά ΤΕΙ (!) εκδίδουν «διεθνή επιστημονικά περιοδικά» (τα τελευταία σπαταλώντας πόρους του Δημοσίου), προφανώς για να καρπούνται μη δημοσιεύσιμες «δημοσιεύσεις» ορισμένοι.
Μπορεί να συμφωνώ ώς ένα σημείο με τον προτοβάθμιο όσον αφορά τους καθηγητές εφαρμογών χωρίς διδακτορικό, αλλά η ουσία του προβλήματος δεν είναι αυτοί αλλά όλοι οι πρωτοβάθμιοι και μη που τους ψήφισαν για να πάρουν τη θέση αυτή. Μη βγαίνουν λοιπόν τώρα και γκρινιάζουν γιατί για την κατάντια των ΤΕΙ ειδικά, φταίνε αυτοί που ψηφίζουν άτομα χωρίς προσόντα αλλά και παίρνουν και ωρομίσθιους χωρίς προσόντα επίσης, απλά επειδή ήταν κάποτε συμφοιτητές ή για άλλους λόγους.
ReplyDeleteΟι λέκτορες και καθηγητές εφαρμογών έχουν κριθεί με ανοικτές διαδικασίες. Οι μεταβατικές διατάξεις πρέπει να αποκλείσουν το ενδεχόμενο της απόλυσης σε μια νύχτα. Η μόνη λύση είναι η μετάβαση στην νέα κατώτατη βαθμίδα του επίκουρου και κρίσεις ανά 5ετία όπως στις υπόλοιπες βαθμίδες.
ReplyDeleteΟι επικρίσεις Κ Πρωτοβάθμιε δεν είναι προσωπικές. Και εσείς δεν κατηγορείτε κανέναν προσωπικά αλλα απαξιώνεται μια ολόκληρη βαθμίδα δίχως να εξετάζετε φυσικά τίποτα (βιογραφικά, επαγγελματικά και ακαδημαικά προσόντα κτλ). Κάτι τέτοιο είναι ρατσιστικό και ισοπεδωτικό απο την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν καθηγητές εφαρμογών που έχουν περισσότερα ακαδημαικά προσόντα απο συναδέλφους αναπληρωτές και ίσως και πρωτοβάθμιους.
ReplyDeleteΗ εμπάθεια σας κρύβει κάτι άλλα δεν είμαστε ψυχαναλυτές για να ασχοληθούμε άλλο μαζί σας.
Mην συγχέετε τους λέκτορες με τους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ, κύριε.
ReplyDeleteΠροσληφθήκατε η πλειοψηφία σας ως βοηθητικό προσωπικό των ΤΕΙ με ή χωρίς διδακτορικό και αυτό πρέπει να μείνετε.
Όσοι από σας έχετε επιστημονικά προσόντα, διεκδικείστε, όταν προκηρυχθεί, με ανοικτές φυσικά διαδικασίες, ακαδημαϊκή βαθμίδα ανάλογη των προσόντων σας.
ΟΧΙ, ΒΓΗΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΟΙ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ...
Κατά την γνώμη μου είναι ελληνικό το φαινόμενο. Παρατηρώ πρωτοβάθμιους να απαξιώνουν τους υφιστάμενους, λέκτορες τους καθηγητές εφαρμογών, καθηγητές εφαρμογών με PHD τους καθηγητές εφαρμογών με MSc κλπ. Ο καθένας λοιπόν προσπαθεί να σώσει τον ευαυτό του αντί ΟΛΟΙ να είμαστε συντεταγμένοι ενάντια σε όποιον θίγει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Toν Σεπτέμβριο ο νόμος πλαίσιο θα αφορά ΟΛΟΥΣ και μην έχει κανένας την εντύπωση πως θα γλιτώσει. Προτείνετε μεταβατικές διατάξεις για να περισωσουμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια χωρίς να αναλώνεστε σε τρόπους για να απολυθούν συναδελφοι που δεν είναι τόσο "αξιοι" όσο εσεις...
ReplyDeleteΕπειδή πάντως εδώ έχει γίνει αρένα, νομίζω συνάδελφοι καθηγητές εφαρμογών πως δεν έχει πλέον κανένα νόημα να απαντάμε σε σχόλια που τα ισοπεδώνουν όλα και όλους.
ReplyDeleteΌτι είχε να βγάλει αυτή η μικρή διαβούλευση το έβγαλε.
Καλό καλοκαίρι σε όλους τους συναδέλφους.
Καλό καλοκαίρι και σε εσάς κ Πρωτοβάθμιε.
Να και μια σωστή κουβέντα που ακουσα από τον 4:43. Ο νόμος πλαίσιο έχει τόσες παγίδες που είναι άτοπο να κουβεντιάζουμε για τις μεταβατικές διατάξεις. Εγώ διατηρώ βασιμες επιφυλαξεις για το αν θα ψηφιστεί τελικά όσο και αν κάθε μέρα το υπουργειο υπενθυμίζει ότι θα είναι γεγονός πριν αρχίσει το νέο ακαδημαικο ετος. Το κλίμα έχει γυρίσει
ReplyDeleteΗ κόκκινη γραμμή σήμερα στις διαπραγματεύσεις για τις μεταβατικές διατάξεις πρέπει να είναι οι απολύσεις. Προσωπικά είμαι επίκουρος επι θητεια αλλά είμαι υπερ των ανοικτών κρίσεων σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες. Οι κλειστές κρίσεις δεν συνάδουν με το πνεύμα της αξιοκρατίας και δεν βοηθουν για ενα καλύτερο πανεπιστήμιο
ReplyDeleteΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ.
ReplyDeleteΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΕ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΟΛΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ.
ΟΣΟΙ ΒΡΕΘΟΥΝ ΛΕΙΨΟΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ.
ΤΑ ΑΕΙ & ΤΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥΡΑ ΜΕΣΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΑΕΙ & ΤΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΣΩΣΟΥΝ Ο Λ Ο Ι ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΑΞΙΟΙ Ή ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΞΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΣΤΑ ΑΕΙ & ΤΕΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ Ή ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΟΙ
ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ.
ΤΑ ΑΕΙ & ΤΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟ ΑΒΙΩΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΕΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.
ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΤΕ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΒΑΣΕΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ / ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΕ ΒΑΘΜΙΔΕΣ, ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΑΠΟ ΤΑ ΑΕΙ & ΤΕΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΩΝ.
Προς ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟ @3:46
ReplyDeleteΕκτός από την εμπάθεια απέναντι στους Καθηγητές Εφαρμογών θέλετε να μας πείτε κάτι χρήσιμο; Είναι τέτοιο το επιστημονικό σας επίπεδο που σας προσβάλει η σύγκριση σας με τους Καθηγητές Εφαρμογών; Ελπίζω τα ακαδημαϊκά σας προσόντα όπως και ο τρόπος εκλογής σας να μην δικαιολογούν την ανασφάλεια σας. Πάντως για να μη στεναχωριέστε και οι δύο βαθμίδες ήταν εισαγωγικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι δύο καταργούνται άρα μάλλον θα είμαστε μαζί επίκουροι, συνηθίστε το!
Για τον αγαπητό πρωτοβάθμιο από αυτά που λέει νομίζω ότι τελικά έχει δίκιο και τον παρεξήγησα. Τελικά υπάρχει χρόνος για έρευνα αν:
α. Αναθέσεις όλη τη λάντζα και τη γραφειοκρατία στους Καθηγητές Εφαρμογών για να το παίζεις στη συνέχεια μεγαλό-επιστήμονας
β. Αν απαιτείς να σε βάζουν στα paper τους οι Καθηγητές Εφαρμογών και όλοι οι συνεργάτες σου (άλλωστε χάρη τους κάνεις που καταδέχεσαι να μπει το όνομα σου πριν από δικά τους). Εκτός αν γράφετε paper μόνο με πρωτοβάθμιους και δεν υπάρχει από πίσω κανένας Υπ.Διδ. που κάνει όλη τη δουλειά.
γ. Αν δε σε νοιάζει τίποτα για το Τμήμα που σε εξέλεξε παρά μόνη η προσωπική εξέλιξη. Το τελευταίο είναι καλή ιδέα, το σκεφτόμαστε και εμείς να παρατήσουμε φοιτητές, να κάνουμε τα πάντα άρπα κόλα, να είμαστε άφαντοι και να γράφουμε μόνο δημοσιεύσεις
Για τα υπόλοιπα τι να σχολιάσω; Παραδέχεστε ότι ήσασταν στην επαρχία σε χαμηλή βαθμίδα και επειδή προφανώς οι συνθήκες δε σας βόλευαν φύγατε για το κέντρο, πηγαίνοντας σε ΤΕΙ που δεν είναι και του γούστου σας (τις εποχές που υπήρχαν θέσεις). Εμείς που δε βρήκαμε θέση λέκτορα σε κεντρικό πανεπιστήμιο (για τις οποίες θέσεις ξέρετε ότι υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες) είμαστε κατάπτυστοι. Επίσης αναφέρετε το παράπονο σας ότι δεν ανοίγουν πολλές θέσεις για εσάς αλλά δε σας πειράζει καθόλου που ακριβώς για αυτό το λόγο βρεθήκαμε σε αυτή τη βαθμίδα στην επαρχία (και λέμε και ευχαριστώ σε αντίθεση με εσάς).
Αυτό το forum έχει γίνει μέσο ομαδικής ψυχοθεραπείας. Αποτυπώνει όμως ανάγλυφα την εικόνα που έχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Λίγοι μιλάνε για το τι θεωρούνε δίκαιο και σωστό για την προσωπική-επαγγελματική εξέλιξη τους ή τις απορίες και τις προτάσεις που έχουν, πολλοί περισσότεροι συζητάνε τι θέλουν να πάθουν οι άλλοι - να απολυθούν, να υποβαθμιστούν, να διαγραφούν,να φύγουν κλπ.
Είναι πράγματα να λέγονται αυτά από συναδέλφους, με αυτό το τρόπο συμπεριφέρεστε στα Τμήματα σας, στους φοιτητές σας και στους συνεργάτες σας;
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗΣ: όταν κάνεις κλικ στο Post a Comment η νέα οθόνη παρουσιάζεται με γράμματα ψείρες κάντε κάτι δεν φαίνεται τίποτε και δεν φταίει ο υπολογιστής μου. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ. Ο δαίμων του κυβερνοχώρου αποσυντονίζει τον επιχειρούμενο διάλογο. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ για να μην επιβεβαιωθεί το «διάλογος αόματων». ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΑΚΑ. Είχαμε απευθυνθεί προ καιρού σε υπηρεσία του ΥΠΔΜΘ επειδή κανείς δεν υλοποιεί δράση ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ που είχε σχεδιάσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΜΘ και μας είπαν ότι δεν γνωρίζουν και αυτοί τίποτε ΜΑΛΙΣΤΑ μας είπαν ότι οι μόνοι που ζήτησαν εξηγήσεις για προβλήματα επικοινωνίας ήταν ένα σχολείο κωφών που δεν μπορούσαν οι μαθητές τους να διαβάσουν την οθόνη του Η/Υ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΑΚΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΚΟΥΦΑΘΗΚΑΜΕ …. ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ…… Λοιπόν προτού μας τρελάνετε κάντε κάτι τουλάχιστον στο blog σας……..
ReplyDelete@4:43
ReplyDeleteΟ όλος σχολιασμός μου δεν απαξιώνει συλλήβδην τους υπόλοιπους συναδέλφους αλλά - δυστυχώς - προέρχεται από τη γνώση της πραγματικότητας: Υπάρχουν οι παλαιότεροι καθηγητές εφαρμογών που προσελήφθησαν ΝΟΜΙΜΩΣ με χαμηλά ακαδημαϊκά προσόντα (ούτε καν μεταπτυχιακό). Πολλοί προσπάθησαν και επαύξησαν τα τυπικά προσόντα τους. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν πολλοί νεοδιορισμένοι καθηγητές εφαρμογών χωρίς διδακτορικό και, φυσικά, ερευνητική κουλτούρα, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα της μικροπολιτικής νοοτροπίας που επικρατεί ακόμη. Όπως και να το κάνουμε αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθηγητική βαθμίδα και θα πρέπει να τους αποδοθεί κάποιος τίτλος συνεργάτη ώστε να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν: διδασκαλία εργαστηρίων και μετάδοση υπάρχουσας γνώσης.
Αυτό που επικρίνω είναι αφενός μεν η διάθεση εξίσωσης των Καθηγητών Εφαρμογών με τους Λέκτορες, αφετέρου δε η νοοτροπία περί αυτόματης ενσωμάτωσης σε ερευνητικό περιβάλλον και ολοκλήρωσης μίας σοβαρής διατριβής, δηλαδή το ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε.
Δεν πρόκειται να απολυθούν συνάδελφοι, τουλάχιστον από τα κεντρικά ΤΕΙ. Αυτό το ξέρουμε όλοι κι ας παίζουμε τις κουμπάρες. Το πρόβλημα είναι τα περιφερειακά τμήματα (όχι απαραίτητα ολόκληρα τα ΤΕΙ) που θα πάψουν να είναι αυθύπαρκτα, οπότε οι συνάδελφοι επί θητεία μπορεί να κινδυνέψουν.
Ο οικοδεσπότης είναι ο πιο αρμόδιος να απαντήσει καθώς είναι ο εμπνευστής του νόμου. Καταλαβαίνετε όμως ότι ακόμη κι αυτό το blog αποτελεί τακτικό ελιγμό στην - πολυετή κατά τη γνώμη μου - παρτίδα σκακιού που έχει αρχίσει.
Η γρήγορη απόδοση δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολλεγίων είναι το μείζον για όλα τα ΤΕΙ αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των 2 του λεκανοπεδίου, αλλά και για τα ανύπαρκτα περιφερειακά τμήματα των πανεπιστημίων με τους 407 και τις εικονικές υποδομές. Ας αφήσουμε την εσωστρέφεια για το κοινό καλό.
Πρωτοβάθμιος Καθηγητής ΤΕΙ
Θα συνιστούσα στον πρωτοβάθμιο καθηγητή να ασχοληθεί με την έρευνα του και να μην χάνει τις ώρες του σε ένα blog που δεν τον απασχολεί. Συγκινητικό το ενδιαφέρον για τις χαμηλές βαθμίδες αλλά ας κάνει κάτι παραγωγικό που να δικαιολογεί τον μισθό που παίρνει... Εγώ δεν δέχομαι ότι σαν καθηγητής εφαρμογών διορίστηκα παράνομα, όποιος θέλει ας ξανακάνει νομικούς ελέγχους στα εκλεκτορικά και δεν δέχομαι την απόλυση μου στο όνομα οποιασδήποτε μικροπολιτικής. Καταλαβαίνω ότι λόγω νησιωτικής πολιτικής δεν θα κλείσει το Πανεπιστημιο Αιγαίου αλλά δεν θέλω να ακούω ότι υπάρχουν ακαδημαικά κριτήρια για απολύσεις και καταργήσεις ιδρυμάτων
ReplyDeleteΚαθηγητες εφαρμογών και λέκτορες ήταν στην εισαγωγικη βαθμίδα. Δεν μπορούν να τους απολύσουν και το μονο που θα κανουν ειναι να τους κανουν επικουρους που ειναι παλι η 1η εισαγωγικη βαθμιδα. Αυτο το εχει δεχτει το υπουργειο για ολους τους υπηρετουντες
ReplyDeleteμε συνολικό impact δημοσιεύσεων 54 (για 20 άρθρα) θεωρήθηκε άξιος μόνο για λέκτορας -το αποδέχθηκε λόγω οικογενειακών λόγων και συνειδητοποιημένα. δεν έχει διοριστεί ακόμα και δεν ξέρει πότε θα διοριστεί. τώρα διαβάζω για συναδέλφους ΤΕΙ χωρίς διδακτορικό που διεκδικούν θέση μονιμου επίκουρου...!!! τι να πει ο συνάδελφος που ακόμα είναι "στον αέρα";
ReplyDeleteκάποιος παραπάνω πρότεινε αξιολόγηση για όλους ανεξαρτήτως βαθμίδας ανά γνωστικό αντικείμενο. αυτή είναι η μόνη δίκαιη λύση αφού όλοι μας κάναμε έναν προγραμματισμό με βάση έναν νόμο που ανατρέπεται τελείως... θα τολμήσουμε όλοι μας να διεκδικήσουμε την μόνη δίκαιη λύση;
Tην πραγματικότητα κ πρωτοβάθμιε την βλέπετε μονόπλευρα. Δεν λέτε πόσοι πρωτοβάθμιοι καθηγητές εκμεταλλευτήκανε το αυτοδιοίκητο και από διοικητικές θέσεις καταστρέψανε τα τμήματα! Αυτά φαίνoνται και απο τις αξιολογήσεις, και από τις κατατάξεις τμημάτων αλλά και από την αναγκη για το νόμο πλαισιο. Πόσοι απο εσάς θα μπορούσανε να δουλέψουνε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό? Στο Τμήμα μου κανένας 1ης βαθμίδας! Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές αποδείχτηκαν οι χειρότεροι λειτουργoί, δημοσιοι υπάλληλοι, μανατζερς και προϊσταμενοι και οι περισσότεροι είναι στις παραλίες τωρα γιατί ο νέος νόμος δεν τους αγγίζει. Αυτή ειναι η πραγματικότητα και όχι η δική σας που ρίχνει λάσπη στους νέους επιστήμονες
ReplyDeleteΤο παιχνίδι χάθηκε για την κυβέρνηση λόγω λαθων τακτικης αλλά κυρίως ΄λόγω της προχειρότητας. Το περιεργο είναι στην περιπτωση αυτή ότι εχει την συναινεση της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων αλλά όχι των υπολοιπων που καταλαβαν ότι ο νομος όχι μονο δεν διορθώνει τα κακως κείμενα αλλά τα μεγενθύνει
ReplyDeleteκ Πανάρετε εσείς σαν εμπνευστης του σ.ν. θα πάρετε θέση σε ολους τους προβληματισμούς των συναδέλφων ή απλά θέλετε να τα καταγράψετε μόνο ίσως για λόγους στατιστικής ή μήπως για ερευνητικο σκοπό?
ReplyDeleteΤι θα γίνει με τις θέσει που είναι σε διαδικασία εκλογής; (έχουν προκυχηρθεί εδώ και ενα ή δυ'οχρόνια κια απομει η εκλογή;
ReplyDeleteΤι θα γίνει με τις θέσεις εκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικου που προκηρυχθηκαν και αναμένεται η επιλογή των διαδασκόντων ή έχει γίνει ήδη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ;
Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί ο διδάκτορας με τα 100Papers δεν υπέβαλλε υποψηφιότητα για καθηγητής εφαρμογών στο δικο μου εκλεκτορικο. Μήπως πριν 4 έτη τα 1024 ευρώ μισθος του φαινότανε λίγα να κάνει τον κόπο να ρίξει μια αίτηση και τώρα έχει μετανιώσει? Και εγώ πρέπει να αισθανθώ προφανώς ένοχος ή μάλλον να υποβάλλω αύριο παραίτηση! Για να τελειώνει αυτή η ιστορία, οι διορισμοί γίνονται με ανοικτή εκλογή και οποιοσδήποτε θα μπορούσε να συμμετέχει. Ο νέος νόμος δεν μπορεί να απολύσει τους υπηρετούντες που κάθε μέρα δίνουν αγώνα στα ιδρύματα για να προσλάβει τους Super επιστήμονες
ReplyDeleteΤώρα όλοι μιλούν στο ΥΠΔΜΘ για το σν για τα ΑΕΙ και ο ειδικός που η θέση του ποτέ δεν προκηρύχθηκε με τη διαδικασία opengov, μην το ξεχνάτε αυτό ναι αυτός που δεν είχε βγάλει άχνα από τότε που διορίστηκε, και υπεύθυνος της διαδικασίας opengov ο π. υφυπουργός γ.π. και προχθές στη κομματική σύναξη των πανεπιστημιακών του ΠΑΣΟΚ κανένας δεν του είπε τίποτε, και μια διαπίστωση ήταν πολλοί λίγοι οι πανεπιστημιακοί του ΠΑΣΟΚ που παραβρέθηκαν, οι πολλοί [οι αξιοπρεπείς] έμειναν σπίτι τους. Πάντως ήταν παρόντες κάποιοι που επίμονα ζητούσαν να γίνει το όριο συνταξιοδότησης τα 70, κάποιοι που έφτασαν και έγιναν και αναπληρωτές σε εκείνο το τμήμα του ΕΚΠΑ που δεν ανήκει σε σχολή, ναι εκείνο που το έφτιαξε ο εκ λακωνίας πρόεδρος «επιστημονικού» σωματείου. Σημεία των καιρών. Οι πολλοί ενδιαφέρονται για την επιβίωσή τους, ελάχιστοι για το πανεπιστήμιο και είναι μεγάλος ο αριθμός που ερωτοτροπεί με τις «αγορές» και το πανεπιστήμιο που τις εξυπηρετεί.
ReplyDeleteΤελικά και αυτή την φορά θα μας αφήσετε στο σκοτάδι? Δεν θα μας πείτε τι αποφασίσατε για τις μεταβατικές διατάξεις??
ReplyDeleteΕίμαι Πληροφορικός, πτυχιούχος ΑΕΙ και διδάσκω στο εργαστήριο εδώ και 18 χρόνια, αρχικά ως ΕΔΤΠ και στη συνέχεια ως ΕΕΔΙΠ. Εντάχθηκα στον κλάδο του ΕΕΔΙΠ λόγω κατοχής πτυχίου και επειδή ήδη ασκούσα ως ΕΔΤΠ διδακτικό έργο για πάνω από 3 χρόνια, δηλαδή επειδή πληρούσα ξεκάθαρα τις προϋποθέσεις του νόμου. Αν και μητέρα 3 μικρών παιδιών, διέθεσα πρόσφατα πολύ χρόνο και κόπο στο να καταθέσω την πολύχρονη εμπειρία μου στη διδασκαλία του αντικειμένου μου σε βιβλίο που εξέδωσα σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ με διδακτορικό. Με το νέο νόμο η εμπειρία αυτή απαξιώνεται διότι δεν κατέχω μεταπτυχιακό που απαιτεί ο νέος κλάδος του ΕΕΕΠ. Τι προβλέπεται να γίνει στην περίπτωσή μου;
ReplyDelete1) Τι γίνεται εάν εκλείψει ο Πρύτανης; Ο κοσμήτωρ; Ο Διευθυντής Προγράμματος Σπουδών;
ReplyDelete2) Μπορεί κάποιος να είναι Πρύτανης σε περισσότερα από ένα ΑΕΙ;
3) Μπορεί ένα μέλος του Συμβουλίου να είναι ταυτόχρονα α) Πρύτανης; β) Κοσμήτορας; γ) Διευθυντής Προγράμματος Σπουδών; δ) Αναπληρωτής Διευθυντής Προγράμματος Σπουδών; ε) Γενικός Γραμματέας; στ) Όλα τα ως άνω; ζ) Από τα ως άνω μέχρι δύο; μέχρι τρία ή μέχρι πόσα από τα ως άνω;
4) Μπορεί ο Πρύτανης να είναι ταυτόχρονα και Κοσμήτωρ; και Διευθυντής Προγράμματος Σπουδών (όπως π.χ. είναι ο σημερινός του ΕΚΠΑ); και Αναπληρωτής Προγράμματος Σπουδών; και Γενικός Γραμματέας;
Αν κάποιος ασχολείται με χαρτομαντεια, ταρω, αστρολογία ας μας ενημερωσει για τις μεταβατικές διατάξεις που συμφώνησαν με τα σωματεία. Ίσως να ενδιαφέρει ένα, δυο, τρεις χιλιάδες υπηρετούντες ΔΕΠ και ΕΠ
ReplyDeleteΑναρωτιέμαι εάν ίσως η λύση για την κατάταξη όλων των υπό διορισμό και υπηρετούντων λεκτόρων/καθηγητών εφαρμογών στην βαθμίδα του επίκουρου θα ήταν ένα σύστημα μισθολογικής διαβάθμισης (grade 1, 2, 3, 4 or scale 1, 2, 3, 4), Με τους τωρινούς επίκουρους σε grade 3 ή 4 αναλόγως προσόντων, και τους νέους "από μεταφορά" και πάλι αναλόγως προσόντων. πχ ο καθηγ εφαρμογών με μάστερ σε επίκουρο grade 1, o εξαιρετικός λέκτορας σε επίκουρο grade 4. Έκτός της μισθολογικής διαβάθμισης καλό θα ήταν να έμπαινε άμεσα και η ιεραρχική διαβάθμιση. Έτσι ο επίκουρος grade 4 θα θεωρείται έτοιμος να υποβάλλει για εξέλιξη σε αναπληρωτή ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας => θα ικανοποιούνταν και το αίσθημα δικαίου ως προς τις καθυστερήσεις σε διορισμούς που από το 2004 αυξήθηκαν δραματικά. Φυσικά το 'κλειδί' είναι ο ορισμός της διαβάθμισης των προσόντων. Ακούστηκε μια πρόταση για αξιολόγηση ανά γνωστικό αντικείμενο. αυτό θα βοηθούσε σημαντικά. Αναλόγως όμως και οι καθηγητές 1ης και 2ας βαθμίδος θα πρέπει να μπουν άμεσα σε τέτοια διαβάθμιση, δηλαδή ο αν. καθηγητής grade 1 (δρ τεμπελάκος) να έχει "πολύ ψωμί" μπροστά του μέχρι να ζητήσει εξέλιξη σε πρωτοβάθμιο. επιπλέον ο παραγωγικός επίκουρος (δρ γρηγοράκος) που εξελίσσεται σε αναπληρωτή να μπορεί να τον 'προσπεράσει' πχ εξελισσόμενος από επίκουρο grade 4 σε αναπληρωτή grade 2 ή ο καλός αν. καθηγ (δρ αξιότατος) να διαβαθμιστεί ως grade 4 λόγω εξαιρετικού έργου και όταν εξελιχθεί σε καθηγητή να μπορεί να προσπεράσει τον καθηγητή grade 1 (δρ αργότατο), και φυσικά ανάμεσα στους πρωτοβάθμιους να γνωρίζουν όλοι ποιος παράγει και ποιός όχι. το προτεινόμενο νομοσχέδιο δίνει χρόνο στους καθηγητές να 'σουλουπώσουν' το βιογραφικό τους - στο κάτω κάτω πολλοί ετοιμάζονται για σύνταξη. Συνολικά θεωρώ ότι το κυρίως πρόβλημα με τον νέο νόμο είναι ότι δεν προτείνει 'παρόμοιας δραστικότητας' μέτρα για όλες τις βαθμίδες. μια άμεση διαβάθμιση θα διόρθωνε σημαντικά αυτήν την αδικία. JM
ReplyDeleteΙδίως σε περιφερειακά ΤΕΙ αν είστε διορατικοί σκεφτείτε τους 7 επιφανείς επιστήμονες που θα συγκροτήσουν το συμβούλιο. Πρώην Βουλευτές, Παράγοντες του ποδοσφαίρου, Νομπελιστες, πρώην Δήμαρχοι, Τραγουδιστές? Και αν έχετε μεγάλη φαντασία φωτογραφήστε και τον πρύτανη...
ReplyDeleteΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ? [όλων των βαθμίδων]
ReplyDeleteΑλιεύσαμε το σχόλιο στο
http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=13410:oi-airetoi-tis-pask-an-thessalonikis-kataggelloun-os-proxeires-kai-paratipes-tis-diadikasies-epilogis-dieithinton-sxoleion
και σας το στέλνουμε επειδή δεν είναι άσχετο αλλά αποτυπώνει την αγωνία και το όραμα των εκπαιδευτικών που τους συνθλίβει ένα σύστημα που απαξιώνει κάθε προσπάθεια για κάτι το καινούργιο στο χώρο της εκπαίδευσης όπου όλοι ενδιαφέρονται για μεταβατικές διατάξεις [κάνοντας εκπτώσεις προκειμένου να επιβιώσουν], για επιβολή της άποψής τους αδιαφορώντας για το όραμα [αρνούμενοι την άποψη, τις προτάσεις, το διάλογο], αδιαφορώντας για τα πάντα προκειμένου να επιβάλλουν πολιτικές και απόψεις που επιβάλουν λύσεις που δεν σχετίζονται με αξίες, που συμβάλουν στην απαξίωση όσων επενδύουν στην επιβίωση της σύγχυσης..
το σχόλιο….
«Τρίτη, 12 Ιούλιος 2011 12:20 δημοσιεύτηκε από Ο ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ- Ο ΠΑΝΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ – Ο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Εκείνο που με απασχολεί στη συνέντευξη είναι αν οι συνάδελφοι του ΠΥΣΔΕ είναι διατεθειμένοι να ακούσουν λύσεις για μια προσπάθεια υλοποίησης «αλλαγών της κουλτούρας», «της ευέλικτης λειτουργίας», «της καινοτόμου λειτουργίας», «της άμβλυνσης των αντιστάσεων αλλαγής των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών αρτηριοσκληρώσεων», «της αναδιοργάνωσης της δομής λειτουργίας», «της προσέγγισης του οράματος στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική πρακτική», «της εκχώρησης αρμοδιοτήτων και ανάληψης ευθύνης», «της υλοποίησης πιλοτικών εφαρμογών διοίκησης» με άξονες εφαρμογής το μοντέλο της δημοκρατικής – καθοδηγητικής και εποπτικής ηγεσίας, τις αρχές του δημοκρατικού προγραμματισμού [εισηγητική έκθεση ν.1566], τις αρχές άσκησης εσωτερικής πολιτικής [ εκχώρηση αρμοδιοτήτων, προγραμματισμός, διασταλτική ερμηνεία των κείμενων διατάξεων, διαθεματικότητα- ολιστική προσέγγιση του αναλυτικού και ωρολογίου προγράμματος- ανάληψη ευθυνών , συνεργασία γονέων- μαθητών και τοπικής κοινωνίας, ουσιαστική λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων, αυτοαξιολόγηση στην προσπάθεια υλοποίησης της εφαρμογή των αρχών της ολικής ποιότητας στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και της ανάδειξης του ρόλου του εκπαιδευτικού ως παιδαγωγού- επαγγελματία και ερευνητή].
Μήπως όλα αυτά θα γράφονται στα «σκονάκια» των απαντήσεων των «μελετών περίπτωσης» αλλά οι συνάδελφοι των ΠΥΣΔΕ θα αντιδρούν γιατί όλα αυτά τα αποδέχονται χωρίς να αντιλέγουν στις επιμορφώσεις των «ειδικών» για να πάρουν μόρια και να διοικούν με τον τρόπο που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το εκπαιδευτικό μας σύστημα με μόνο άξονα τη διαχείριση ενός τέλματος για το οποίο ποτέ δεν αξιολογήθηκαν.
Και τώρα από τη θέση του αξιολογητή του ΠΥΣΔΕ θα αντιδρούν στην έκθεση τέτοιων απόψεων όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων, επειδή στο τέλος της καριέρας τους θα τους έχει αποδομηθεί ο μύθος που είχαν δομήσει στο μυαλό τους και φοβούνται να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους και ένοχη συμβολή τους στην αδιέξοδη κατάσταση στη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων στο εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό, διοικητικό αλλά και ερευνητικό επίπεδο.
Είμαι βέβαιος ότι θα αντιδράσουν.
Δεν με απασχολεί η προσπάθεια να αποκλείσουν τις «επικίνδυνες» απόψεις
Με απασχολεί όμως ότι το σύστημα διοίκησης [ΥΠΔΜΘ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ και ΚΟΜΜΑΤΑ] συμφωνούν στην αρχή να μην διαταραχθεί η ισορροπία ενός συστήματος που η απραξία ευνοεί την επιχειρηματολογία όλων των πλευρών για να μην υλοποιηθούν τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ στην εκπαίδευση και διαταραχθούν οι εξουσιαστικοί συσχετισμοί όλων των συνιστωσών ενός συστήματος που με θρησκευτική ευλάβεια αναπαραγάγει την μιζέρια του
Ο ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ- Ο ΠΑΝΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ – Ο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ»
H πρόταση της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ ειναι στην στην τελευταία επιστολή στην σελίδα
ReplyDeletehttp://www.teiath.gr/sep/
Αποψη μου είναι οτι η πρόταση στοχεύει να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά δικαιώματα του υπηρετούντος προσωπικού και τίποτα παραπάνω
@4:24 καλό γέλασα πολύ! όμως και στην περιφέρεια υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι, λογοτέχνες, επιστήμονες, εφευρέτες ... το πρόβλημα ενός συμβουλίου σε ένα περιφερειακό ίδρυμα νομίζω είναι ότι θα 'τακιμιάσει' γρήγορα με την τοπική κοινωνία (οπότε θα έχουμε μια από τα ίδια). Σκεφτείτε το, η Αθήνα έχει μια ανωνυμία. Φανταστείτε τώρα να πηγαίνει το μέλος του συμβουλίου σε καφετέρια των Σερρών και να τον πιάνει στην κουβέντα ο πρόεδρος του τμήματος, ο εν εξελίξει ΔΕΠ, ο φοιτητής, ο καθαριστής/επιστάτης κλπ κλπ πόση 'αμεροληψία' να διατηρήσει;
ReplyDeleteΗ πρόταση της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ ουσιαστικά ζητά να μην αλλάξει τίποτε. Οι υπηρετούντες το 2001 είχαν 7 έτη να αποκτήσουν ακαδημϊκούς τίτλους. Αργότερα στα 7 προστέθηκαν κι άλλα και τώρα ζητούνται κι άλλα. Έως πότε θα δίνονται ευκαιρίες σε αυτούς που δεν έκαναν τίποτε από το 2001; Έως πότε θα πληρώνει ο ελληνικός λαός τις τριετείς εκπαιδευτικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων;
ReplyDeleteΓιατί οι διδάκτορες να εξελιχθούν ΑΜΕΣΑ; Αφού σε κάθε μετάβαση απαιτείτο τουλάχιστον τριετία, γιατί τώρα να επιταχυνθούν τα πράγματα;
Οι εφαρμογών χωρίς προσόντα πρέπει να παραμείνουν μόνιμοι αλλά ως συνεργάτες.
Εάν η πρόταση είναι επίτηδες μαξιμαλιστική για να προχωρήσει το παζάρι, τότε να μην περιμένουμε αλλαγή νοοτροπίας.
Πρωτοβάθμιος Καθηγητής ΤΕΙ
κ Πρωτοβάθμιοι μας εκπλήσετε για μια ακόμα φορά. Δεν μιλάτε ΚΑΘΟΛΟΥ για την 1η βαθμίδα λες και θα πρέπει να είστε πάντα στο απυρόβλητο! Οι κρίσεις και οι απολύσεις πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν από την δική σας βαθμίδα που τόσο καιρό διοικούσε και οδήγησε τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια στα σημερινά χάλια.
ReplyDeleteΚύριοι μην ασχολείστε με τον πρωτοβάθμιο. Το επίπεδο του το έδειξε στα παραπάνω post και αποδεικνύει ότι κακώς βρίσκεται σε αυτή θέση. Οι μεταβατικές διατάξεις πρέπει πρωτίστως να διαφυλάττουν την εργασία του υπηρετούντος προσωπικού που είναι αυτό αγωνίζεται καθημερινά και που θα στηρίξει τον νόμο πλαίσιο
ReplyDeleteκ. 8:29 είδατε μέσα στην πρόταση της ΟΣΕΠ κάτι σχετικό με τη βαθμίδα του καθηγητή που θα έπρεπε να σχολιασθεί;
ReplyDeleteΕπί της ουσίας, διαφωνείτε με όσα αναφέρω ή θεωρείτε ότι ψεύδομαι;
Εφόσον αναφέρεστε σε κακά χάλια φαντάζομαι ότι θα περιλαμβάνετε και τον ευατό σας, καθώς είστε μέλος κάποιου Παν/μίου-ΤΕΙ. Επιπλέον μάλλον έχετε δίκιο γιατί αυτοί που κατηγορείτε σας εξέλεξαν. Και μη μου πείτε ότι μόνο η δική σας εκλογή ήταν πανάρετη και οι λοιπές πανάθλιες!
Πρωτοβάθμιος Καθηγητής ΤΕΙ
@4:54 AM να υπήρχε αυτός ο προβληματισμός και στο χώρο της διανόησης πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα.
ReplyDeleteΝα είχε τέτοιες ανησυχίες και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της παιδείας θα είχαν χάσει τον ύπνο τους οι θεσιθήρες και οι κόλακες που συνήθως όχι μόνο δεν έχουν άποψη αλλά συμβάλλουν γκεμπελίζοντες στην διαιώνιση του τέλματος. Είναι συνήθως αυτοί που λογοκλέπτουν απόψεις άλλων και κακέκτυπα της μεταφέρουν ως δικές τους επινοήσεις. Όταν όμως δεν καταλαβαίνεις λόγω ανεπάρκειας συνήθως οι ενέργειες είναι βλαπτικές στην άσκηση πολιτικής… και ο μόνος τρόπος επιβίωσης η εξαφάνιση των εχόντων άποψη. Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ. Και ο νοών νοήτω. Κατά τα άλλα αποτύχαμε επειδή η δουλειά της διαχείρισης της καθημερινότητας ήταν το πρώτιστο… μέχρι εκεί φτάνει – έφτανε η επινοητικότητα των διαχρονικά μετρίων …. Που τώρα εξαφανίστηκαν προσπαθώντας να επιβιώσουν από άλλα μετερίζια…. ΤΟ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΑΓΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ.
Οι μόνιμοι εφαρμογών πρέπει να παραμείνουν μόνιμοι γιατί διαφορετικά είναι αντισυνταγματικό. Ο μόνος τρόπος για να φύγουν είναι να κλείσει το Τμήμα οπότε να μην υπάρχει οργανική θέση. Όμως, δυστυχώς έτσι θα αναγκαστείτε και εσεις κ Πρωτοβάθμιε να φύγετε...
ReplyDeleteΡε παιδιά μη χαλάτε τη ζαχαρένια σας. Υπάρχουν λύσεις και δοκιμασμένες για κάθε περίπτωση. Όποια γυναίκα ας πούμε θέλει να γίνει Λέκτορας στην Ιατρική, παντρεύεται έναν Καθηγητή Ανατομίας (δεύτερος γάμος για τον Καθηγητή). Δοκιμασμένη λύση. Έχει μέχρι τώρα 3 στα 3 (τα ΔΕΠ γνωρίζουν) και πάμε για περισσότερα.
ReplyDeleteΓια τα ονόματα ρωτήστε τον κο Πανάρετο. Είχε πάει μαζί τους ( όπως και με όλη την ΕΚΙΠΑ), πριν από 5 μήνες εκδρομούλα στη Μάνη. Τους θυμόσαστε κύριε Πανάρετε?
ReplyDeleteΘέλω να θέσω μια ερώτηση.
ReplyDeleteΚαλώς η κακώς υπάρχουν κάποιες συμφωνίες με την Τρόικα. Οι συμφωνίες αυτές λένε πώς το προσωπικό με συμβάσεις θα πρέπει να μειωθεί κατά 50%.
Επίσης η συμφωνία λέει πως θα πρέπει να γίνετε 1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις. Οπότε υποθέτω πώς σίγουρα κανείς δεν θέλει απολύσεις στην Τριτοβάθμια και ιδιαίτερα στα ΤΕΙ γιατί απλά το προσωπικό που θα μείνει θα κληθεί να κάνει αρκετές περισσότερες διδακτικές ώρες.
Οπότε όχι καιρός για έρευνα δεν θα υπάρχει …φοβάμαι ότι ούτε καιρός για τουαλέτα δεν θα υπάρχει.
Επίσης με τον κανόνα ένα προς 10 βλέπω ένα τεχνικό προβληματάκι με τις ανοιχτές διαδικασίες. Προς στιγμή όταν αποχωρεί ένας (π.χ από ένα ΑΕΙ), τότε πρέπει να αποχωρήσουν και άλλοι εννέα για να ξαναμπεί ένας. Αυτός ο ένας λογικά θα μπει σε οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου έχει περισσότερη ανάγκη (μάλλον σε κάποιο νοσοκομείο).
Ισως αυτό να λυθεί με κάποιον τρόπο άλλα προς το παρόν νομίζω πως υπάρχει ένα προβληματάκι εκτός αν κάτι δεν κατάλαβα καλά.
Συνέχεια…..
ReplyDeleteΚάποιος θα πεί πως το πρόβλημα του λιγοστού προσωπικού των ΤΕΙ θα λυθεί με τις συγχωνεύσεις με τα πανεπιστήμια. Ο διακαής πόθος κάποιων πρωτοβάθμιων και αναπληρωτών των ΤΕΙ να γίνουν επιτέλους πρωτοβάθμιοι και αναπληρωτές πανεπιστημίων θα είναι κοντά στο να επιτευχθεί. Στην πράξη όμως θα ακολουθήσουν αξιολογήσεις από πανεπιστημιακούς που θα κόψουν την χαρά από κάποιους που χωρίς να έχουν τα προσόντα έτρεφαν όνειρα. Εκεί θα φωνάζουν πως δεν είχαν τόσα χρόνια διδάκτορες κτλ κτλ. Θα είναι όμως αργά.
Προσωπικά δεν έχω καμία αυταπάτη πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μια χρεοκοπημένη χώρα δεν μπορεί να έχει το μέγεθος που έχει σήμερα. Και για αυτόν τον λόγο στο μέλλον θα δούμε εξελίξεις που δεν θα αρέσουν σε κανέναν ο οποίος υπηρετεί την δημόσια εκπαίδευση. Επίσης οι μισθοί σε καμία περίπτωση δεν θα μείνουν ως έχουν. Ξέρει κανείς ποιος είναι ο μισθός ενός πρωτοβάθμιου στην Βουλγαρία. 500 ευρώ μου είπε ένας βούλγαρος πρωτοβάθμιος. . Έχω ακούσει από πολλούς να λένε «μα δεν είμαστε Βουλγαρία». Δυστυχώς είμαστε χειρότερα (από πλευράς ελλείμματος, χρέους, ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κτλ).
Έχω την αίσθηση πως αυτό είναι ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο πάνω στο οποίο η κ Διαμαντοπούλου ποντάρει πολλά για την πολιτική της καριέρα. Αναρωτιέμαι όμως τι λεφτά θα μπορούν να διατεθούν στα δημόσια ΑΕΙ σε λίγα χρόνια.
Προτείνω κάτι απλό κ. Υπουργέ. Πλήρης απελευθέρωση. Μισθός μόνο για τους μήνες που πραγματοποιούνται μαθήματα. Τα υπόλοιπα από την έρευνα, κατάρτιση, μεταπτυχιακά συμβουλευτικές υπηρεσίες ιδιωτικές δραστηριότητες εταιρείες ότι είναι εφικτό πλήρως απελευθερωμένο χωρίς όμως κανένα περιορισμό στις αμοιβές και στην επιλογή συνεργατών. Σε 10 μήνες θα έχετε άλλο παν/μιο. Το θέλετε; Μάλλον όχι! Τα υπόλοιπα είναι τρίχες. Αν ρίξετε μια ματιά στην αγαπημένη σας Αμερική κάπως έτσι δουλεύουν. Η θα το κάνετε κανονικά ή αφήστε το καλύτερα μην ταλαιπωρείτε τον κόσμο και μην ταλαιπωρείστε και εσείς. Εκτός αν τη silicon valley θα την φτιάξει κάποιος άλλος που δεν έχει σχέση με πληροφορική.
ReplyDeleteΑγαπητέ Πρωτοβάθμιε, λυπάμαι άλλα μάλλον δε σας λένε ότι τελικά δε θα εξολοθρευθούν οι Καθηγητές Εφαρμογών όπως ελπίζετε.
ReplyDeleteΟι απόψεις σας έχουν ενδιαφέρον πάντως. Προτείνω να παραιτηθείτε απαρνούμενος την μονιμότητα που για καθηγητές του βεληνεκούς σας είναι τυπική για να ξαναεκλεχθείτε πανηγυρικά Πρωτοβάθμιος Καθηγητής σε κάποιο κεντρικό ΑΕΙ όταν ανοίξει η θέση. Μέχρι τότε φαντάζομαι ότι πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού θα σας διεκδικούν προκειμένου να σας εντάξουν έστω και λίγο στο προσωπικό τους.
Όσον αφορά την πρόταση σας να είναι συνεργάτες οι Καθηγητές Εφαρμογών με διδακτορικό και δημοσιεύσεις νομίζω ότι την καταλαβαίνω επίσης. Προφανώς έχετε απωθημένο να γίνεται μεγαλόκαθηγητης σε κάποιο κεντρικό Πανεπιστήμιο και να έχετε τους δικούς σας λέκτορες για να σας κουβαλάνε την τσάντα και να σας φέρνουν καφέ. Επειδή δικαιολογημένα αυτό δε συμβαίνει στα ΤΕΙ με τους Εφαρμογών και μάλλον δεν σας δίνουν και πολλή σημασία (καθόλου θα έλεγα αλλά να μη σας στεναχωρήσω τέτοιες μέρες) προσπαθείτε να βρείτε και σεις κάποιους να τρέχετε.
Κάντε μας τη χάρη και αποκαλύψτε μας μερικά στοιχεία του ερευνητικού σας έργου ώστε να αποδεχθούμε την ταπεινότητα μας, κάτι το οποίο αποφεύγετε επιμελώς να κάνετε και στην συνέχεια υπάρχουν τα ερωτήματα που περιμένουμε να μας απαντήστε όπως αν δημοσιεύετε μόνο με πρωτοβάθμιους κλπ, για τις δημοσιεύσεις σας, citations, impact factor και άλλα τέτοια ποταπά και θα ακούσετε τι θα πουν για σας οι συνάδελφοι σας των ΑΕΙ
Και φυσικά δεν μπορεί μετά τον νόμο να ετοιμάζετε κλεισίματα Ιδρυμάτων χωρίς ακαδημαικά κριτήρια. Δεν είναι αποδεκτό ένα Πανεπιστήμιο πχ το Παν. Αιγαίου να παραμενει λόγω νησιωτικης πολιτικής!
ReplyDelete(...και άλλα ευτράπελα που μας ετοιμάζετε με προεδρικά διαταγματα)
Γιατί μονιμότητα παρακαλώ? Η μονιμότητα είναι κίνητρο ή αντικίνητρο για την ανέλιξη των Πανεπιστημίων? Να κάνουμε μια αλλαγή για την αλλαγή και όλα να μένουν πανω-κάτω πάλι τα ίδια? Κατάργηση της μονιμότητας στα ΑΕΙ. Δεν είναι σχολεία. Πρέπει να παράγουν έρευνα και πρέπει να μείνουν αυτοί που ανταποκρίνονται στο έργο τους. Οι υπόλοιποι γιατί να σπαταλάνε τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών? Μια απάντηση. Οι πολίτες δεν ανέχονται άλλο την ίδια κατάσταση. ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ. Αλλιώς, αν δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, να πάψουν να αρμέγουν το κρατικό ταμείο και ας αναζητήσουν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα όπως εκατομμύρια συμπολίτες μας.
ReplyDelete@1:49PM Ωραίος εΐσαι φίλε! Αυτό μπορείς να το προτείνεις για τον εαυτό σου και για τους ομοίους σου,εάν υποτεθεί ότι ανήκεις στη συνοματαξία των πολυθεσιτών της Ανώτατης Εκπαίδευσης που τα παίρνουν από τις περίφημες συμβουλευτικές εταιρίες-μαϊμούδες αειφόρου ανάπτυξης αντιγράφοντας από τα Εμπορικά Επιμελητήρια και πουλώντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα ίδια στατιστικά δεδομένα και από το διαδίκτυο τις ίδιες κατ΄ ουσίαν ανεφάρμοστες προτάσεις με ελαφρές παραλλαγές.
ReplyDeleteΟ νέος νόμος ΟΡΘΩΣ σου απαγορεύει να είσαι πλήρους απασχόλησης και να πουλάς την τεχνογνωσία που απέκτησες εντός του ελληνικού πανεπιστημίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η μονιμότητα υπάρχει για να προστατεύει τους εργαζομενους από αυθαιρεσίες προισταμένων όπως τις προτασεις του πρωτοβάθμιου που βαλλεται κατά της βαθμίδας του καθηγητή εφαρμογών. Δεν κοιτάει να διορθώσει τα κακώς κείμενα της βαθμίδας του αλλά επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες για τα χάλια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως γιατί σας αρέσει να αναλώνεστε σε άχρηστα σχόλια. Η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και μέχρι να αναθεωρηθεί αδικα κουβεντιάζετε. Και ο κ Πανάρετος και ο κ Πρωτοβάθμιος και όλοι όσοι διορίστηκαν σε οποιαδήποτε βαθμίδα θα είναι μόνιμοι και μετά τον νόμο πλαίσιο. Μην αποπροσανατολίζετε την κουβέντα γιατί υπάρχουν σοβαρά θέματα για τον νόμο
ReplyDeleteΕιδικά στα πανεπιστήμια δεν πρέπει να αρθεί η μονιμότητα. Σήμερα, ακόμα και μόνιμοι χαμηλόβαθμοι ΔΕΠ , ΕΠ και 407 είναι χαμάληδες των πρωτοβάθμιων! Οι χαμήλόβαθμοι είναι αυτοί που κάνουν δημοσιεύσεις και αναγκάζονται να βάλουν το όνομα του καθηγητη που δεν έχει ιδέα για το paper ή που γράφουν την πρόταση για το ερευνητικό αλλά βάζουν τον πρωτοβάθμιο επιστημονικό υπεύθυνο ΔΗΘΕΝ για να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης...Δεν μιλάω φυσικά για διορθωση γραπτών, επικουρικό διδακτικό έργο. Η κατάργηση της μονιμότητας θα οδηγήσει σε έκρηξη της εκμετάλλευσης και της ασυδοσίας στα Ιδρύματα. Πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση για ΟΛΟΥΣ με χρηματικές ποινές ακόμα και υποβιβασμό βαθμίδας
ReplyDeleteΑγαπητέ 11:17 Δεν είμαι καν καθηγητής και σίγουρα όχι πολυθεσίτης. Αν πρόσεξες καλά στην πρότασή μου που δεν είναι δικιά μου μίλησα για αμοιβή μόνο τους 9 ή 8 μήνες διδασκαλίας. και πλήρη απελευθέρωση της δουλειάς που σημαίνει και πλήρη άρση της μονιμότητας. Και εκεί στην πράξη θα δούμε πόσα μπορούν να κάνουν οι μεγάλοι καθηγητές και θα γελάσουμε…. Γιατί με το νέο νόμο τρίβουν τα χέρια τους καθώς ετοιμάζουν τα γραφειάκια τους με τους δούλους μέσα.
ReplyDeleteΤώρα αν κάνεις μια φορά φτηνή δουλειά δε νομίζω ότι θα το επιτύχεις και τη δεύτερη φορά.
Αν όμως έχουμε κλειστές εξελίξεις και προστατευόμενο περιβάλλον είμαι σύμφωνος ακόμα και στην απαγόρευση των εξωτερικών αμοιβών.
Αλλά δεν μπορείς από τη μια να λες επίκουρος – λέκτορας επί θητεία και βλέπουμε και από την άλλη χωρίς καμία δυνατότητα για άλλη εργασία;
Το βλέπεις λογικό;
Οι μόνιμοι θέλουν να παραμείνουν μόνιμοι και οι απ έξω θέλουν να μπουν μέσα. Αυτό έχει να κάνει μόνο με τα πανεπιστήμια?
ReplyDeleteτο νέο νομοσχέδιο αναφέρει "Για κάθε υποψήφιο διδάκτορα διορίζεται τριμελής συμβουλευτική επιτροπή. Η τελική αξιολόγηση της διατριβής γίνεται από διμελή επιτροπή εξέτασης. Το ένα μέλος είναι καθηγητής του ιδρύματος και το άλλο ιδρύματος του εξωτερικού και σε εξαιρετικές περιπτώσεις άλλου ιδρύματος της ημεδαπής."
ReplyDeleteτα ερωτήματα είναι: α) θα είναι η διαδικασία εξέτασης υποστήριξης της διατριβής μια ανοιχτή ή μια κλειστή στο κοινό διαδικασία; β) θα καταγράφονται πρακτικά της συζήτησης μεταξύ εξεταστών και υποψηφίου; γ) θα τεθεί ως προϋπόθεση του άριστα μια, έστω, δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό με σύστημα κριτών και δείκτη βαρύτητας >0,5? Ευχαριστώ, JM
Τέρμα η μονιμότητα για όσους δεν εργάζονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα κι αν ανήκουν. Τρόποι υπάχουν αρκεί να υπάρξει θέληση. Απολύσεις μέσω αξιολόγησης, κάτι παρόμοιο με τις αξιολογήσεις του ΑΣΕΠ για τους υπεράριθμους. Εργασιακή εφεδρεία για 1 έτος και μετά στο καλό.
ReplyDeleteΑνοχή τέλος λέει όλη η κοινωνία. ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΊ?
Μα γιατί τετοια κακία με το MSc των καθηγητών εφαρμογών? Σαφώς είναι μία βαθμίδα που αφορά ξεκάθαρα εργαστηριακές δραστηριότητες και απαιτείται επαγγελματική 5ετη εμπειρία.
ReplyDeleteΣε πάμπολα κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού οι κάτοχοι PhD den ξεπερνούν to 50%.
Ακόμα και αυτό που η ελλάδα το έκανε από ανάγκη στα ΤΕΙ (επιστημονικοί / εργαστηριακοί συνεργάτες), στο εξωτερικό το έχουν σύστημα.. και αυτοί το λένε ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Στο κάτω κάτω... καλυτερα ένας καθ. εφ. με msc και εμπειρία για το εργαστήριο, παρά υπ. διδάκτορες χωρίς msc και χωρίς 1 μέρα δουλιάς. Για να ΜΗΝ πιάσουμε εκείνες τις περίεργες "βαθμίδες" στα πανεπιστήμια που απαιτούν απλά πρώτο πτυχίο...
Στην ελλάδα όλα γίνονται στο όνομα της ποιότητας αλλά κρύβουν φαιδρά κίνητρα!
Ξεκαθαρίστε τα ιδρύματα από συνδικαλιστές/ξεκαθαρίστε τα ΕΔ από τα επιμελητήρια. Για το τελευταίο να υπάρχουν περισσότεροι από 2 οργανισμοί πιστοποίησης. Ημεδαπή ή αλλοδαποί. Όπως στο εξωτερικό
@2:03
ReplyDeleteΑγαπητή/έ κυρία/κύριε,
μπορείτε να ειρωνεύεστε όσο θέλετε, εξάλλου με το blog κάνουμε ψυχοθεραπεία, ωστόσο ως τώρα κανείς δεν έχει απαντήσει εάν ψεύδομαι σε αυτά που λέω ή εάν οι θέσεις μου απέχουν από την πραγματικότητα.
Σε ό,τι αφορά τα ακαδημαϊκά προσόντα μου: Όσο εσείς θα γράφετε ανώνυμα τόσο και η αφεντιά μου θα κάνει το ίδιο. Εάν βέβαια είστε ακλός χρήστης του διαδκτύου και γνωρίζετε τα τεκταινόμενα στο μεγάλο ΤΕΙ της χώρας μπορείτε να με ανακαλύψετε.
Κάτι για τους διδάκτορες καθηγητές εφαρμογών: Διαβάστε την πρότασή μου καλύτερα για να διαπιστώστε ότι αυτοί θα εξελιχθούν.
Και κάτι περί αχθοφόρου: Εάν το ήθελα αυτό θα έμενα στο πανεπιστήμιο που βρισκόμουν. Επαναλαμβάνω ότι έφυγα όντας μόνιμος επίκουρος και σήμερα θα είχα αχθοφόρο.
Πρωτοβάθμιος Καθηγητής ΤΕΙ
στο πνεύμα της αλλαγής, συγχωνεύσεων κλπ θα πρέπει να επιτραπούν οι μεταθέσεις των επίκουρων (οι μόνοι μη-μόνιμοι) χωρίς γεωγραφικό περιορισμό (με την προϋπόθεση ότι τους δέχονται φυσικά). εάν ένα ίδρυμα δεν στηρίζει επαρκώς την ακαδημαϊκή ανέλιξη/ανάπτυξη ενός νέου μέλους ΔΕΠ να επιτρέπεται σε αυτό το μέλος να αλλάξει περιβάλλον και όχι να αναμένει τον πέλεκυ της απόλυσης χωρίς αντίδραση και έχοντας 'φτιάξει' το βιογραφικό των αποπάνω του....
ReplyDeleteΚαταντήσαμε να θεωρούμε επιτυχία ότι δεν θα απολυθούν μόνιμοι? Οι ισχύουσες διατάξεις πρέπει να εφαρμοστούν και για τους υπο διορισμό και για όλους όσους έχουν εκλεγεί! Έχουμε χιλιους λόγους για να είμαστε σήμερα αγανακτισμένοι. Δεν χρειαζομαστε κι αλλους!
ReplyDeleteσε γενικές γραμμές το νέο νομοσχέδιο δεν μου εμπνέει καμμιά ελπίδα αφού 'τιμωρεί' τους νέους ΔΕΠ και αφήνει 'ατιμώρητους' τους 'μεγάλους' = πρακτικές "διαίρει και βασίλευε". τι να το κάνω το υποθετικό δικαίωμα να επισκέπτομαι/συνεργάζομαι με ξένο ίδρυμα αφού δεν θα μπορώ να πάω σε εκπαιδευτική άδεια να δημιουργήσω τις συνεργασίες; τι να την κάνω την μελλοντικά 'αξιοκρατική' ανοικτή διαδικασία αφού τώρα αγοράζω αναλώσιμα με δικά μου χρήματα, και ψάχνω για περιοδικά που δεν ζητάνε πολλά χρήματα για τα έξοδα δημοσίευσης; ποιον να 'κατηγορήσω' που το μέχρι τώρα δυσβάστακτο διοικητικό μου έργο (=χαμαλίκι επιτροπών) δεν θα αναγνωρίζεται από κανέναν; τι να την κάνω την αξιολόγηση των 1ων καθηγητών αφού αυτή θα γίνει πολύ αργότερα αφού εμένα το σύστημα θα με έχει εκβάλλει (ως στυμμένη λεμονόκουπα φυσικά); ή αφού αυτή η αξιολόγηση δεν αγγίζει το 25% των ΔΕΠ που βγαίνουν στη σύνταξη "με δόξα και τιμή"...;
ReplyDeleteπόσο θα ήθελα να πρότεινε το νομοσχέδιο υποχρεωτική οκτάωρη καθημερινή παρουσία στο τμήμα (9 με 5), έστω μόνο κατά την διάρκεια των εξαμήνων, για να ξεβολευτούν όλοι αυτοί που ενώ με εμπαίζουν που διάλεξα να ζω στην επαρχία από την άλλη μου φορτώνουν δουλειά που δεν 'προλαβαίνουν' να κάνουν αφού ζουν αλλού (κι αυτό το κάνουν από ΔΕΠ έως ΕΙΔΙΠ)!
ένα τόσο απλό (αλλά ουσιαστικό) θέμα δεν το αγγίζει κανείς! κανονικά, όλοι, από βουλευτές έως καθαριστές πρέπει να "χτυπάμε κάρτα" αλλιώς τίποτα δεν θα πάει μπροστά σε αυτήν την χώρα.