Friday, July 22, 2011

Παράλληλη απασχόληση καθηγητών σε ξένα και ελληνικά Α.Ε.Ι.

1. Καθηγητές πρώτης βαθμίδας που υπηρετούν σε ομοταγή Α.Ε.Ι. του εξωτερικού και είναι καταξιωμένοι στο αντικείμενό τους, μπορούν να είναι υποψήφιοι και να εκλεγούν με αυτοτελή κρίση σε θέση καθηγητή πρώτης βαθμίδας ελληνικού Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, για θητεία πέντε ετών, με δυνατότητα ανανέωσης. Αν αυτοί εκλεγούν, μπορούν να διορισθούν σε θέση καθηγητή χωρίς προηγουμένως να πρέπει να παραιτηθούν από τη θέση που κατέχουν στο εξωτερικό.

2. Οι καθηγητές της προηγούμενης παραγράφου κατά το χρόνο απασχόλησής τους στο ελληνικό ίδρυμα έχουν όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, πλην της συμμετοχής στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος, και υποχρεούνται να απασχολούνται σε αυτό με πλήρη απασχόληση για διάστημα τουλάχιστον τριών έως έξι μηνών ετησίως σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος, με την αντίστοιχη αμοιβή.

3. Τη δυνατότητα διορισμού σε θέση καθηγητή Α.Ε.Ι της αλλοδαπής έχουν αντίστοιχα και καθηγητές των ελληνικών ιδρυμάτων, χωρίς να παραιτηθούν από τη θέση τους στο ελληνικό Α.Ε.Ι. Ο χρόνος απασχόλησής τους στο ίδρυμα της αλλοδαπής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες κατ’ έτος. Κατά το διάστημα της απασχόλησής τους στο ίδρυμα της αλλοδαπής δεν λαμβάνουν αμοιβή από το ίδρυμα της ημεδαπής.

6 comments:

  1. Anonymous10:30 am

    Αγαπητέ κε. Πανάρετε,

    γνωρίζετε μήπως τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να λάβει άδεια παράλληλης απασχόλησης στο εξωτερικό; Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων σφυρίζουν αδιάφορα προκειμένου να μην εφαρμοστεί κάποια διάταξη του νέου νόμου.

    Συναδελφικά.

    ReplyDelete
  2. Δεν βλέπω κάποια ασάφεια. Αίτηση και έγκριση από την ΓΣ. Θα έλεγα μάλιστα ότι η έγκριση είναι εύκολη δεδομένου ότι η άδεια θα είναι ανευ αποδοχών. Ολοι κερδίζουν από μια τέτοια άδεια. Ο επιστήμονας που θα προσληφθεί να αντικαταστήσει τον αδειούχο, το πανεπιστήμιο που θα μπορεί να δοκιμάσει κάποιον νέο επιστήμονα (ειδικά τώρα που έχουν περιοριστεί οι προσλήψεις), οι φοιτητές από τις εμπειρίες που θα αποκομίζει ο καθηγητής τους, το πανεπιστήμιο του εξωτερικού,και φυσικά ο αιτών την άδεια.

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:38 am

    Αγαπητέ κε. Πανάρετε,

    σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση σας. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο να προβλέπεται κάτι τέτοιο στον Οργανισμό του Ιδρύματος, όπως συμβαίνει με τις παραγράφους α και β του ίδιου άρθρου (26)? Αρκεί μόνο η απόφαση της Γ.Σ. και η γνωστοποίηση στην Πρυτανεία ώστε να μην καταβάλονται αποδοχές κατά το διάστημα της απουσίας? Χρειάζεται κάποια σχετική απόφαση της Πρυτανείας ή του Υπουργείου? Γνωρίζετε με ποιόν θα πρέπει να επικοινωνήσω στο υπουργείο καθώς μέχρι τώρα δεν μου έχει δώσει κάποιος μια σαφή απάντηση?
    Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά.
    Συναδελφικά.

    ReplyDelete
  4. Δεν χρειάζεται καμιά πρόβλεψη εσωτερικού κανονισμού. Η διάταξη είναι σαφέστατη. (Είναι κρίμα ότι σε πολλές διατάξεις, όπως π.χ. στον ελάχιστο χρόνο σπουδών για απόκτηση πτυχίου, υπάρχει τέτοια προβλεψη που ουσιαστικά αδρανοποιεί σημαντικές καινοτομίες).
    Φυσικά χρειάζεται η γνωστοποίηση στην πρυτανεία και στις οικονομικές υπηρεσίες.
    Δεν ξέρω τι παραπάνω θα μπορούσαν να σας πουν στο υπουργείο. Αν ξεκινήσετε με αλληλογραφία θα καθυστερήσετε.
    Σας εύχομαι καλή συνέχεια. Θεωρώ την διάταξη αυτή μια από τις σημαντικότερες για την εξωστρέφεια του ελληνικού πανεπιστημίου. Αν ακολουθήσουν και άλλοι, θα αποδειχθεί ότι πραγματικά υπάρχουν καθηγητές που "μετράνε" και στο εξωτερικό.

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:11 pm

    Σας ευχαριστώ, για μια ακόμα φορά, για τις παραπάνω απαντήσεις σας.

    ReplyDelete
  6. Anonymous1:04 am

    Επειδή στην Ελλάδα υπάρχει μια τάση να ερμηνεύει ο καθένας τους Νόμους όπως θέλει, έπρεπε να είχε μπεί η όλη διαδικασία στον Νόμο...

    ReplyDelete