Friday, November 12, 2010

"Don't Think of an Elephant: Know Your Values and Frame the Debate."

Για μια ακόμα φορά  δέχομαι σήμερα προσωπική επίθεση από συγκεκριμένη εφημερίδα που απλά επαναλαμβάνει γνωστά πράγματα για την δημιουργία εντυπώσεων. Είναι φανερό ότι, όσο η προσπάθεια ανάταξης των πανεπιστημίων συνεχίζεται, τόσο οι ενδιαφερόμενοι για την διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης θα χρησιμοποιούν τις ισχυρές συμμαχίες τους για να αλλάξουν την ατζέντα.

Σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία, όλα τα στοιχεία της είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μου του πανεπιστημίου, τόσα στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά (την οποία διατηρώ από το 1997). Δεν υπάρχει τίποτε που να έχω κάνει στην ζωή μου που να μην μπορεί να το βρει κανείς στην ιστοσελίδα αυτή.  Ήμουν εξ άλλου ήδη αναπληρωτής καθηγητής στην Αμερική όταν επέστρεψα στην Ελλάδα πριν από 27 χρόνια και δεν χρειάστηκα καμιά υποστήριξη στην πορεία μου. 


Στο σημερινό δημοσίευμα απλά αλλάζει η έμφαση. Δίνεται στην μεγάλη εξουσία (!) που έχει ένας πρόεδρος τμήματος 12-15 καθηγητών (που μάλιστα εκλέγεται). Οσοι έχουν εμπειρία, γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό. Σε τμήμα μάλιστα που ούτε έριδες υπήρχαν ούτε ανταγωνισμοί. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος ενός τμήματος κρίνεται από το έργο που αφήνει πίσω του. Αν κάποιος  ενδιαφέρεται να κάνει μια τέτοια αποτίμηση θα βρει στοιχεία για την επιστημονική επάρκεια των 6 νέων καθηγητών που εξελέγησαν από το 1989 μέχρι το 2002, την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, τόσο του προπτυχιακού όσο και του μεταπτυχιακού, την απορροφητικότητα των πτυχιούχων του τμήματος στην αγορά εργασίας, τον αριθμό των αποφοίτων του που έγιναν δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, την ποιότητα των πανεπιστημίων που τους δέχτηκαν, το πόσοι από αυτούς είναι σήμερα καθηγητές σε ξένα πανεπιστήμια και πολλά άλλα παρόμοια. Και δεν θα χρειαστεί να ψάξει πολύ γιατί πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες του τμήματος που επίσης υπάρχουν από το 1997, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Μια συνοπτική εικόνα για όλα αυτά μέχρι το 2001 υπάρχει στην αξιολόγηση του τμήματος η οποία έγινε το 2001 από διεθνή επιτροπή και η οποία είναι επίσης από τότε δημόσια διαθέσιμη Γιατί βέβαια είναι μια τέτοια αξιολόγηση που μετρά την ηγεσία μιας μονάδος.


Πέραν των παραπάνω, δεν θα εμπλακώ σε μία άνευ αντικειμένου αποπροσανατολιστική συζήτηση. Όχι επειδή σε ακαδημαϊκό επίπεδο δεν είναι πολύ εύκολο να την "κερδίσω", αλλά επειδή ο στόχος όσων την προκαλούν είναι ακριβώς να μετατεθεί το ενδιαφέρον από τα ουσιαστικά προβλήματα των πανεπιστημίων στα κουτσομπολιά.
Το πρόβλημα των Ελληνικών πανεπιστημίων είναι βαθύ και δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε να μετατοπισθεί. Κάποιοι φυσικά θίγονται όταν αναδύονται οι ατασθαλείες και οι αντιακαδημαϊκές συμπεριφορές στις οποίες εμπλέκονται και όταν κάποιος προσπαθεί να σπάσει αποστήματα (π.χ. ειδικές σχέσεις σε εκλογές καθηγητών). Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα "κεκτημένα" είναι λογικό να χρησιμοποιήσουν και τις όποιες άμυνες νομίζουν ότι διαθέτουν. Μία από τις άμυνές τους είναι να προκαλέσουν αντιπερισπασμό για να εκτροχιασθεί η δημόσια συζήτηση από τα προβλήματα αυτά σε μία κουτσομπολίστικου τύπου κουβέντα για τον Πανάρετο. Αυτό που στην πολιτική λέγεται αλλαγή του πλαισίου αναφοράς, τακτική την οποία ο George Lakoff έχει αναλύσει --ιδιαίτερα την χρήση της από τους νεοσυντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους-- στο γνωστό βιβλίο του 2004 "Don't Think of an Elephant: Know Your Values and Frame the Debate.".

Τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να με πτοήσει. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να προωθηθούν οι απαραίτητες τομές στα πανεπιστήμια και για να μάθει η κοινωνία ποιές  ήταν οι σάπιες πρακτικές και ποιοί ήταν υπεύθυνοι γι'αυτές. 

19 comments:

  1. Anonymous3:01 am

    Και εμείς θα είμαστε πάντα στο πλάι σας κε Πανάρετε. Όσοι σας πετάνε λάσπη θα πνιγούν σαν τα γουρούνια στη γούβα τους. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει και βλέπει το έργο που κάνετε για να εξυγιάνετε τα ΑΕΙ. Τα ΑΕΙ και όσοι βρίσκονται σε αυτά είναι μικρογραφία του σύμπαντος. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί καθηγητές παρά μόνο αυτοί που φέρνουν ισορροπία και αυτοί που ανισορροπία.

    ReplyDelete
  2. Φωνάζει από μακρυά το για ποιό λόγο έγινε η συγκεκριμένη δημοσίευση. Όσοι έχουν μυαλό καταλαβαίνουν πως κάποιοι θίγονται, κάποιων τα τέκνα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Πανεπιστημίων και επέλεξαν να "χτυπήσουν" υποτίθεται με το ίδιο επιχείρημα. Κρίμα σοβαρές εφημερίδες σαν την Καθημερινή, αν πούμε τέλος πάντων πως υπάρχουν σοβαρές εφημερίδες σε αυτή την χώρα, πράγμα για το οποίο ενίοτε αμφιβάλλω, υιοθετούν τέτοιες πρακτικές.

    Η κοινωνία πολύ θέλει να δει αυτούς που εγκαθίδρυσαν τις σάπιες πρακτικές στα σπίτια τους για να μην πω στην φυλακή. Οι πρακτικές αυτές στέρησαν τα Παν/μια από σοβαρούς και άξιους επιστήμονες και ακόμη χειρότερα εγκαθίδρυσαν την αναξιοκρατία. Είμαστε μαζί σας στον αγώνα σας να ξεριζώσετε αυτή την σαπίλα.

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:48 am

    Και εμείς οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ είμαστε μαζί σας.

    Η εκκρεμότητα των επαγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ θα πρέπει επιτέλους να λυθεί με τις υπογραφές των υπολοίπων Υπουργείων, και την δημιουργία εξ αρχής του νέου Ενιαίου Τεχνικού Επιμελητηρίου.

    Όπως όλοι γνωρίζουμε τίποτα δεν είναι τυχαίο: κλειστα επαγγέλματα, σημερινό τεε, αναξιοκρατία, βόλεμα, έλλειψη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας κ.α.

    ReplyDelete
  4. hitman6:53 am

    Εντάξει τώρα, είναι φανερό ότι το κείμενο είναι εκτέλεση contract  Παπαχελά.  Τον Παπαχελά τον ξέρουμε καιρό τώρα. Πράκτορας διαφόρων συμφερόντων, ελληνικών και ξένων. Τον κρατάνε από τα αχαμνά του ένα κάρο συμφέροντα τα οποία είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί για να μην βουλιάξουν τα σαπιοκάραβα του εργοδότη του. Τελευταία, ετοιμάζει μεθοδικά την διάδοχη κατάσταση στην Ελλάδα με Ντορούλα, οικονομικούς παράγοντες και άλλους προσπαθώντας να κοντύνει Παπανδρέου Σαμαρά. Οπότε όποτε μπορεί προσπαθήσει να χτυπήσει στο περιβάλλον τους. Επειδή εγώ δεν ξεχνώ, θυμίζω ότι παλαιότερα είχε ο ίδιος ο Παπαχελάς εκτελέσει contract με λίβελο σε σχέση με τα ερευνητικά προγράμματα και τον Πανάρετο. Ας ψάξει εκεί όποιος θέλει να δεί την σκιαγράφηση αυτών που τον κρατούν απ'τα...

    ReplyDelete
  5. Anonymous7:07 am

    Α ΡΕ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΓΑΒΓΙΖΕΤΕ ΟΣΟ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΚΑΚΟ ΜΠΕΛΑ ΕΧΕΤΕ ΜΠΛΕΞΕΙ. ΠΑΝΑΡΕΤΕ ΜΗΝ ΚΩΛΩΝΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΒΑΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΤΙΑ!

    ReplyDelete
  6. Anonymous7:23 am

    sto nisi (UK) exoun thn ekfrasi "if you throw enough mud against the wall, some will stick". eseis omos vlepo 8a parameinete toixos. giati opos kseroume kai apo ta tria gourounakia, o kakos likos oso kai na "huff and puff" ton toixo beton den prokeitai na ton riksei. kai h anasa tou kakou likou vromaei sapila. kseskepaste tous likous kai eimaste mazi sas!

    ReplyDelete
  7. lektoras ioniou panep.8:10 am

    Oι παροικούντες την ελληνική ακαδημαϊκή Ιερουσαλήμ ξέρουμε ποιός έδωσε το έναυσμα για την στρατηγική αυτή. Δεν είναι άλλος από τον περίφημο Τσαγκαράκη, πρύτανι του Ιονίου πανεπιστημίου που άρχισε να μιλάει με υποννοούμενα. Αντί να κοιτάζει τις γυναίκες των άλλων καλά θα έκανε να κοιτάξει λίγο την ερευνητική του ανυπαρξία που δεν δικαιολογεί όχι το να είναι πρύτανις, αλλά ούτε καν λέκτορας - για να μην πώ βοηθός σε σοβαρό πανεπιστήμιο. Με ελληνικές δημοσιεύσεις μόνο σε πρακτικά "Κρητολογικών συνεδρίων" δεν πας πουθενά http://www.ionio.gr/central/people/tsougarakis/index.php?p=publications

    ReplyDelete
  8. Anonymous8:45 am

    Φωνάζουνε οι κλέφτες για να φοβηθεί ο νοικοκύρης!

    ReplyDelete
  9. Anonymous9:37 am

    Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
    ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
    Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
    δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
    αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·
    γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
    είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
    πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
    πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
    πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
    Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
    όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
    πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
    κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

    ReplyDelete
  10. Anonymous1:58 pm

    ...Τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να με πτοήσει. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να προωθηθούν οι απαραίτητες τομές στα πανεπιστήμια και για να μάθει η κοινωνία ποιές ήταν οι σάπιες πρακτικές και ποιοί ήταν υπεύθυνοι γι'αυτές...

    Θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία να συνεχίσετε αυτόν τον αγώνα και μετά τη λήξη της υφυπουργίας σας, από τη θέση του καθηγητή, του απλού πολίτη.

    ReplyDelete
  11. Ακούγοντάς σας να μιλάτε για φραστικό αντιπερισπασμό και θεματικό εκτροχιασμό, δε θα μπορούσα παρά να θυμηθώ ένα παρόμοιο φαινόμενο, που μάλιστα δεν προέρχεται από δημοσιογραφική πέννα, αλλά από την υπηρεσία (και μάλιστα όχι μόνον του υπουργείου παιδείας). Το στοιχείο της υπηρεσιακής συγκάλυψης δομείται γύρω από την διαστρέβλωση και εκτροπή του θέματος που τίθεται. Πιο απλά: άλλα ρωτάς, άλλα μαθαίνεις (όταν τελικά τα μάθεις).

    Εδώ καταγράφεται η απάντηση στο ζήτημα της εκτροπής του παιδαγωγικού έργου (δευτεροβάθμια) που «νομιμοποιείται» μέσω της νόθευσης πρακτικού και πρωτοκόλλου. Εδώ καταγράφεται η απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών κατά τις σχολικές εκδρομές.

    ReplyDelete
  12. Anonymous4:22 pm

    Γαι να μην αναφερθούμε και στον ύποπτο ρόλο του Τζορτζ Σόρος στην υπόθεση

    ReplyDelete
  13. Anonymous4:31 pm

    Ο αντίλογός σας έχει κάποια πειστικά στοιχεία - αλλά το (λεπτό) βιβλίο είτε δεν το διαβάσατε, είτε το διαβάσετε απρόσεκτα και δεν το καταλάβατε, είτε το διαβάσατε και το καταλάβατε (και ξέρετε οτι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την περίπτωσή σας) αλλά υποτιμάτε το κοινό σας.

    Αν εμμένετε όμως στον πολύ χαλαρό ορισμό της "αλλαγής πλαισίου," τότε σας αξίζουν συγχαρητήρια για μια "αλλαγή πλαισίου" που άξαφνα τοποθετεί τον Πανάρετο αντίπαλο των Ρεπουμπλικάνων (και όχι μάλιστα όλων, αλλά των νεοσυντηρητικών!)

    ReplyDelete
  14. Anonymous4:50 pm

    First they ignore you.
    Then they mock you.
    Then they fight you.
    Then you win.

    -Mohandas Gandhi

    Καλό αγώνα.

    ReplyDelete
  15. Anonymous12:14 am

    Κύριε Πανάρετε, θέσατε το δάκτυλο σας πάνω σε ένα από τα μείζονα προβλήματα της παιδείας στην Ελλάδα.
    Η αντίσταση του συστήματος έγινε αισθητή και πέρα από τα σύνορα του πανεπιστημίου.

    Οι κονδυλοφόροι πιστολέρο της Καθημερινής που κόπτονταν για την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό της παιδείας, φάνηκαν εξόφθαλμα ότι μόνο αυτό δεν εξυπηρετούν.

    Δεν είναι μόνο στην περίπτωση της οικογενειοκρατίας, αλλά και σε πλείστα άλλα θέματα που κάνουν συστηματικές κωλοτούμπες ανάλογα με τα κελεύσματα.

    Επειδή όμως το ζήτημα που θέσατε έγινε ευρέως γνωστό, απλά καρφώνονται μόνοι τους, κι ο κόσμος τους πήρε χαμπάρι.

    ReplyDelete
  16. Anonymous3:23 am

    Keep walking κ. Πανάρετε...

    ReplyDelete
  17. Anonymous6:43 am

    @"Keep walking κ. Πανάρετε"

    Επιπλέον: you'll never walk alone! Όσοι έχουμε υποστεί τις βλάβες από τους άθλιους είμαστε πολύ περισσότεροι από τους άθλιους!

    ReplyDelete
  18. Anonymous6:07 pm

    Προχωρήστε γιατί είναι απαραίτητο, αγνοώντας κακόβουλες αντιδράσεις ή πιέσεις. Και θα συμπλήρωνα, ψάχνοντας την οικογενειοκρατία μην πιστεύεται όλα τα στοιχεία που θα σας δοθούν. Ψάξτε τα λίγο καλύτερα. Τα πρακτικά εκλογών δεν λένε πάντα την αλήθεια, ή τουλάχιστον όλη την αλήθεια. Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική.

    ReplyDelete
  19. Κρίμα που λόγω φόρτου εργασίας δεν είδα νωρίτερα τα σχετικά με αυτή την άθλια επίθεση. Θα είχα γράψει νωρίτερα ότι κάθε σκεπτόμενος δε μπορεί παρά να υποστηρίξει τον Πανάρετο. Δεν μας έχουν μείνει πολλές ακόμα παρουσίες στον mainstream δημόσιο βίο τόσο αυθεντικά ποιοτικές.

    Φωνάξτε, ξεσπαθώστε όσο θέλετε. Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να αλλάξει. Όχι χάρη σε κάποια φοβερή και τρομερή, άριστη κυβέρνηση (ούτε την είχαμε, ούτε την έχουμε, πιθανότατα ούτε θα την έχουμε) αλλά από την ίδια της την εντελέχεια. Ο λόγος και η πολιτική πράξη του Πανάρετου εκφράζουν μια εποχή που πια δεν "έρχεται" αλλά έχει κιόλας έρθει, μια εποχή άλλη από εκείνη στην οποία κτίσατε την κοινωνική σας υπόσταση.

    ReplyDelete