Sunday, November 14, 2010

Η οικογενειοκρατία στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Κείμενο που μου ζητήθηκε από τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής (14/11/10)

 Το πρόβλημα της οικογενειοκρατίας έχει πολλές πλευρές  που πρέπει να τις δει κανείς νηφάλια και όχι με την διάθεση δημιουργίας εντυπώσεων. Κατ’ αρχήν υπάρχουν μερικές βασικές παραδοχές που είναι καλό να τις έχουμε υπ’ όψη μας:

Δεν είναι από μόνο του κολάσιμο να υπάρχει μία συγγενική σχέση, ακόμα και γονική, σε ένα πανεπιστήμιο. Το θέμα προς εξέταση είναι σε τι βαθμό η εκλογή και η σταδιοδρομία του επιστήμονα εξαρτάται και επηρεάζεται από αυτήν την ειδική συγγενική σχέση. Δηλαδή, στέκει επιστημονικά αυτός ο άνθρωπος ανεξάρτητα από την συγγενική του σχέση; Έχει κριθεί ποτέ σε "εξωτερικό" περιβάλλον; Τον έχουν εμπιστευθεί προηγουμένως με ακαδημαϊκές θέσεις και άλλα πανεπιστήμια; Είχε ποτέ προσφορές αντίστοιχων θέσεων με αυτήν που θέλει να καταλάβει σε άλλο πανεπιστήμιο από αυτό στο οποίο υπηρετεί ο συγγενής του; Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τίθενται για κάθε μορφής συγγενική σχέση, ιδιαίτερα όμως την γονική.

Στα πανεπιστήμια του εξωτερικού με ακαδημαϊκή παράδοση, οι εκλογές συγγενών δεν απαγορεύονται. Ελέγχονται όμως ενδελεχώς οι παραπάνω προϋποθέσεις ακριβώς για να αποφεύγονται φαινόμενα ευνοιοκρατίας. Ειδικά όμως η γονική σχέση είναι εξαιρετικά σπάνια σε βαθμό που δυσκολεύεται κανείς να βρει παραδείγματα, αν και υπάρχουν. Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε: γιατί στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό παρατηρείται με ασύγκριτα μεγαλύτερη συχνότητα; Είναι φυσιολογικό αυτό; Μπορεί μία τέτοια διαφορά συχνότητας να είναι απλώς συμπτωματική; Σε κάθε περίπτωση, έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για να μην υπάρχει αμφισβήτηση της αξιοκρατίας στην επιλογή; Ευνοήθηκε ένα συγγενικό πρόσωπο σε σχέση με μη συγγενικό συνυποψήφιο λόγω της σχέσης αυτής; Αυτά είναι θέματα ακαδημαϊκής παράδοσης και πρακτικής, η τήρηση των οποίων θα έπρεπε να διασφαλίζεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια.
 Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Η απροθυμία να δοθούν στοιχεία είναι άλλη μία έκφανση της εσωστρέφειας των πανεπιστημίων. Και είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό γιατί δημιουργούνται στην κοινή γνώμη αρνητικές εντυπώσεις που δεν εξυπηρετούν την αξιοπιστία των ιδρυμάτων. Διότι μπορεί κανείς να αναρωτηθεί, αν δεν συμβαίνει τίποτα το μεμπτό τότε γιατί γίνεται τόση προσπάθεια να μην δοθούν στοιχεία;
 

Η κοινωνία πρέπει να ξέρει τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια. Δεν είναι το πανεπιστήμιο κάποιο αποκλειστικό κλαμπ για να λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες. Αν μη τι άλλο, αυτή η μυστικοπάθεια ευνοεί την διαιώνιση τέτοιων πρακτικών, αφού οι υποπίπτοντες σε αυτές αισθάνονται ότι απολαμβάνουν κάποιας ασυλίας.

Το επιχείρημα περί προσωπικών δεδομένων είναι ελάχιστα πειστικό. Η χρήση του από ορισμένους μοιάζει με απέλπιδα προσπάθεια διατήρησης αυτής της μυστικοπάθειας. Σε ερωτήσεις που κατατίθενται στην Βουλή, επίκληση προσωπικών δεδομένων μπορεί να γίνει μόνο αν πρόκειται για στρατιωτικά ή διπλωματικά μυστικά, η αποκάλυψη των οποίων απειλεί την ασφάλεια της χώρας. Να σας δώσω όμως και ένα απλούστερο επιχείρημα. Η αστυνομική ταυτότητα του κάθε πολίτη αναγράφει το όνομα του πατρός και της μητρός. Το κράτος, όχι μόνο δεν θεωρεί την γονική σχέση ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, αλλά το θεωρεί ουσιώδες στοιχείο στον καθορισμό της ταυτότητας του πολίτη και στην σχέση του με το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το στοιχείο παρέμεινε στις ταυτότητες, ενώ πολλά άλλα απαλείφθηκαν με βάση την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Θα έλεγα βέβαια ότι το πρόβλημα του Ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι μόνο η οικογενειοκρατία. Είναι γενικότερα η ευνοιοκρατία. Και τα φαινόμενα ευνοιοκρατίας πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπισθούν.

Για να αντιμετωπίσουμε όμως το πρόβλημα πρέπει να εντοπίσουμε τι είναι εκείνο που του επιτρέπει να διογκώνεται.
O εντοπισμός και η δημοσιοποίηση του προβλήματος είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα η δημοσιοποίηση γιατί το πρόσφορο έδαφος δημιουργίας των πρακτικών αυτών ήταν ακριβώς η συγκάλυψη. Φαντασθείτε όταν το θέμα "έχει βγει στην φόρα" και έχει αποδοκιμασθεί από την κοινωνία, πόσο δυσκολότερο είναι να γίνουν στο μέλλον παρόμοιοι ελιγμοί. Βέβαια, και ο νομοθέτης θα κινηθεί πλέον στην κατεύθυνση αυτή.

Κατά την γνώμη μου, το συγκεκριμένο πρόβλημα –αλλά όχι μόνο αυτό- οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων. Οι ισχυρές διασυνδέσεις   της κεντρικής διοίκησης του πανεπιστημίου με διοικήσεις και άτομα τμημάτων που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο υποχρεώνει τις κεντρικές διοικήσεις να λειτουργούν περισσότερο ως πολιτευτές παρά ως ακαδημαϊκοί ηγέτες.  Η θέση εξουσίας τους σήμερα εξαρτάται από αυτούς που οφείλουν να ελέγξουν, και δυστυχώς στο δίλημμα του να διαφυλάξουν την ακαδημαϊκή δεοντολογία ή το πόστο εξουσίας τους δεν δίνουν πάντα πειστική απάντηση.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις εξηγούν και το σκεπτικό που οδήγησε το Υπουργείο να κάνει τις προτάσεις που έχει δώσει σε διαβούλευση. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κομμάτι που βρίσκει την μεγαλύτερη αντίδραση στις υπάρχουσες σήμερα διοικήσεις των πανεπιστημίων είναι αυτό ακριβώς που αφορά τον τρόπο διοίκησης.

48 comments:

  1. Anonymous7:34 am

    Ο ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΡΘΡΑ ΠΕΡΙ "ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΤΑ "ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ" ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ

    ReplyDelete
  2. Anonymous7:47 am

    Kύριε Πανάρετε,

    Πολύ σωστά θέτετε το θέμα ως γενικότερο πρόβλημα ευνοιοκρατίας. Το πρόβλημα αυτό ελέγχεται μόνο μέχρι έναν βαθμό. Γιατί ακόμα και ανάμεσα σε αξιόλογους, ακόμα και στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, μπορεί να υπάρξει εύνοια για κάποιον. Πάντα όμως θα επιλέξουν αξιόλογους.

    Το ερώτημα λοιπόν είναι: ΓΙΑΤΙ στο ελληνικό πανεπιστήμιο, το κάθε τμήμα και το κάθε εκλεκτορικό, εκλέγει κάποτε μη αξιόλογους; Για να το πω αλλιώς: πώς θα μπορούσε το ελληνικό πανεπιστήμιο να έχει ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ, να θεωρεί αυτονόητο, να εκλέγει ΜΟΝΟ αξιόλογους; Και αντίστροφα: πώς θα θεωρεί ΖΗΜΙΑ και ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να εκλέγει μη αξιόλογους.

    Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς για να αντιμετωπήσει το θέμα στη ρίζα του. Πώς θα μπορούσαν οι Έλληνες ακαδημαικοί, όχι μόνο να εκλέγουν, αλλά και να κυνηγούν να φέρουν στο τμήμα τους τους πιο αξιόλογους!

    Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

    ReplyDelete
  3. Anonymous9:56 am

    @ 7.47

    Το κινητρο για αξιολογο προσωπικο ειναι η αξιολογηση του πανεπιστημιου και αντιστοιχα η χρηματοδοτηση του. Αυτα στο εξωτερικο βεβαια...

    ReplyDelete
  4. Anonymous3:08 pm

    Εκεί που γίνεται το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ πάρτυ αναξιοκρατείας, είναι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες (Επιστημονικοί Συνεργάτες & Εργαστηριακοί Συνεργάτες) στα ΤΕΙ.

    Γιατί δεν ζητάτε στοιχεία σχετικά με το πόσοι και ποιοί - ονομαστικά - συμβασιούχοι διδάσκοντες σε ΤΕΙ είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε συγγενείς (κόρες και γιοι) μελών ΕΠ των ΤΕΙ;

    Πιστέψτε με, θα εκπλαγείτε με την απάντηση που θα λάβετε!!!

    Ακόμα περισσότερο, θα εκπλαγείτε με τα χαμηλότατα προσόντα των γιών και των κορών αυτών.

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:47 am

    Κι ένα μπράβο για αυτή σας τη πρωτοβουλία που όμως θα πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος...Τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας δυστυχώς! Στα τέσσερα χρόνια σπουδών μου σε τεχνολογικό ίδρυμα με "αξίωσε" ο θεός να έχω καθηγήτριες σε διαφορετικά μαθήματα κάθε φορά τη μητέρα αλλά και τις δύο κόρες της...!!!

    ReplyDelete
  6. Anonymous6:02 am

    Πραγματι το "πάρτυ αναξιοκρατείας" μη συγκρισιμο με τιποτε είναι Επιστημονικοί Συνεργάτες & Εργαστηριακοί Συνεργάτες στα ΤΕΙ.

    Τα στοιχεία σχετικά με το πόσοι και ποιοί - ονομαστικά - συμβασιούχοι διδάσκοντες σε ΤΕΙ είναι συγγενείς (κόρες, γιοι, νυφες κτλ) μελών ΕΠ των ΤΕΙ θα ειναι εκπληκτικά οπως επισης εκπληκτικα θα ειναι και τα ανυπαρκτα προσοντα αυτων των συγγενων.
    Παραδειγμα: η νυφη καθηγητριας ΤΕΙ η οποια αν και Τεχνολογος Τροφιμων (ΤΕΙ) διδασκει εδω και χρονια Ιατρικη Μικροβιολογια, Ανοσολογια κτλ., παρακαμπτοντας γιατρους, βιολογους κοκ.
    Αν και εχουν γινει στο παρελθον σχετικες καταγγελιες, φωνη βοωντος εν τη ερημω.

    ReplyDelete
  7. Anonymous2:28 pm

    Επικροτώ τις ενέργειές σας. Όμως συμφωνώ με ένα προηγούμενο σχόλιο ότι το πρόβλημα είναι η θεσμοθέτηση εκείνων των διαδικασιών ώστε να εκλέγεται ο αξιόλογος.

    Παρόλο που ο έλεγχος της διαδικασίας εκλογής ενός μέλους ΔΕΠ είναι σημαντικός, ήρθε η ώρα όμως να κοιτάξουμε την ουσία, δηλαδή εάν το μέλος ΔΕΠ αποτελεί την πλέον καλύτερη επιλογή για μια συγκεκριμένη θέση.

    Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην όσο το δυνατότερο αντικειμενικότερη αξιολόγηση των προσόντων του μέλους ΔΕΠ με βάση τα διεθνή στάνταρτ. Για παράδειγμα, η αξιολόγηση του προγράμματος του Θαλή βασίζεται στο βιογραφικό του ερευνητή και στις δημοσιεύσεις του και στο ποιόν του. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει το βιογραφικό του, κάνει και τα σχετικά link και οι reviewers / κριτές θα προχωρήσουν απευθείας σε αξιολόγηση της πρότασης. Έχοντας ως βάση αυτό, θα μπορούσε η αξιολόγηση της ερευνητικής δράσης ενός οποιοδήποτε υποψηφίου να περάσει από τέτοια διαδικασία,ενώ πτυχές που αφορούν το λοιπό διδακτικό και ακαδημαϊκό έργο να κρίνονται από σχετική επιτροπή.

    Φυσικά στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι πολλά δεινά προκύπτουν από τον τρόπο που προκηρύσσονται οι θέσεις. Οι περισσότερες είναι εξαιρετικά πολύπλοκες στην προσπάθεια των τμημάτων να πάρουν τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο ή των αιτούμενων μελών ΔΕΠ προς εξέλιξη να αποφύγουν συν-υποψηφιότητες. Θα πρέπει λοιπόν να εφαρμοστεί ο νόμος και να δοθεί η δυνατότητα στα τμήματα να αλλάξουν τα αντικείμενα των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ γύρω από συγκεκριμένα και διακριτά αντικείμενα - πεδία και στη συνέχεια να γίνει εντοπισμός των μελλοντικών αναγκών σε προσωπικό με βάση τον προγραμματικό σχεδιασμό του τμήματος.


    Επίσης, θεωρώ απαράδεκτη, την δυνατότητα να επιστρέφει μια εκλογή ώς άκυρη για διαδικαστικούς λόγους και να αναγκάζεται ένα άτομο να περνάει από διαδικασία εκλογής 2 ή περισσότερες φορές, για αστείους λόγους όπως γιατί ένας εκλέκτορας δεν πήρε την πρόσκληση στην ώρα της ή γιατί οι φοιτητές ήταν παρόντες ή απόντες την στιγμή της εκλογής ή γιατί οι εκλέκτορες δεν ήρθαν την ημέρα της εκλογής (!) ή..... (ο κατάλογος συνεχίζεται). Δεν μπορώ να φανταστώ πως με αυτές τις συνθήκες θα έρθει κάποιος καθηγητής από το εξωτερικό να δουλέψει στη Ελλάδα. Καταρχήν, θα πρέπει να μάθει καλά το ποινικό κώδικα αφού μόνο με αυτόν μπορεί κανείς να προλάβει την ακύρωση μιας εκλογής! Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη της μείωσης της γραφειοκρατίας που πλαισιώνει τη διαδικασία της εκλογής, την θέσπιση συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων εκλογής (σε τομείς όπως η έρευνα) αλλά και της θεσμοθέτησης μιας αρχής εντός του κάθε πανεπιστημίου η οποία θα εξετάζει τα ζητήματα που προκύπτουν από τις εκλογές μελών ΔΕΠ και να τα λύνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    ReplyDelete
  8. Anonymous5:20 pm

    Το πρόβλημα τελικά της οικογενειοκρατίας φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται «φιλοσοφικό» και σιγά-σιγά μέσα από την γενίκευσή του τείνει να εξαλειφτεί. Φαίνεται να ήταν ένα πυροτέχνημα και μόνο. Θα ήταν λάθος εάν δεν προχωρήσει η υπόθεση μέχρι το τέλος, εάν δεν ακυρωθούν εκλογές. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν καταγγελίες αλλά πρέπει να γίνει σοβαρός έλεγχος στοιχείων, πηγαίνοντας και σε παλαιότερα γεγονότα από το τελευταίο γεγονός για το ίδιο άτομο. Το λέω αυτό γιατί η προσπάθεια να φτάσει ένας γιος ή μία κόρη σε μια θέση ΔΕΠ είναι συνήθως συστηματική δουλειά, προγραμματισμένη μέσα στο χρόνο, πολλές φορές καταναλώνοντας σημαντικούς πόρους του πανεπιστημίου, δυνατότητα που δεν δίνεται σε άλλους. Σκεφτείτε μόνον αυτό: την θέση αυτή θα την είχε κάποιος άλλος περισσότερο άξιος που είναι τώρα απέξω και ο οποίος κόπιασε σημαντικά να δημιουργήσει το προφίλ που έχει. Αυτός έρχεται με έναν σεβασμό στο σύστημα, αντίθετα με έναν γιο ή μια κόρη που νομίζουν ότι τα πάντα τους ανήκουν και πρέπει να τους δίνονται (και τους δίνονται συστηματικά). Δεν είναι δίκαιο αυτό, οπότε μια και τέθηκε το θέμα προχωρήστε μέχρι το τέλος. Αλλιώς μην περιμένετε κάτι να αλλάξει, όσους νόμους και να φέρετε, γιατί κάθε πισωγύρισμα θα θεωρηθεί νίκη της υπάρχουσας κατάστασης, άρα ενισχύει την συνέχειά της σε οποιοδήποτε μελλοντικό πλαίσιο νόμων. Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα γιατί το πλήθος τέτοιων καταστάσεων είναι πραγματικά μεγάλο. Σταματώντας αυτό εδώ και τώρα –και σε κάποιο βάθος χρόνου όπως κάνετε- θα βοηθηθεί το πανεπιστήμιο σημαντικά ήδη μόνο από αυτό.

    ReplyDelete
  9. Anonymous1:09 am

    ΕΠΕΙΓΟΝ
    ΑΓΑΠΗΤΕ Κ. ΠΑΝΑΡΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΔΙΟΤ ΙΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ...
    ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 407/80 ή ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΕΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΛΟΓΩ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ Ή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ (ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΘΗΡΕΣ). ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ (ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ). ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ 407/80 ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΕΛΗΓΕ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2010 ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΙΠΛΟΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΑΝΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΟΙ, ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΑΡΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΑΣ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΩΡΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΑΜΤΟΘΗΡΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    ReplyDelete
  10. Anonymous4:49 am

    Διαβάζουμε στο:
    http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10183:akirosi-diorismou-panepistimiakou-logo-patera&Itemid=1796
    «Ακύρωση διορισμού πανεπιστημιακού λόγω πατέρα»

    Οι πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών προσφέρονται για συγκρίσεις και όχι μόνο.

    Αν ψάξει κανείς ποιοι εκλέχθηκαν
    Αν ψάξει κανείς ποιοι δεν εκλέχθηκαν, αλλά πρώτευσαν σε σταυρούς
    Αν ψάξει κανείς ποιοι προκάλεσαν την ακύρωση από τη δικαιοσύνη των αποφάσεων τους επειδή συμμετείχαν παράτυπα για τους ίδιους λόγους που προς τιμή σας κύριε υφυπουργέ προκαλέσατε την ακύρωση διορισμού του πανεπιστημιακού ή και για πιο σοβαρούς όπως αυτοί του διορισμού του εαυτού τους , γιατί το να διορίσεις το παιδί σου … γονιός είσαι ….. αλλά τον εαυτούλη σου αυτό πάει πολύ και το αδίκημα είναι διαρκές όταν επαναλαμβάνεται με τη συμμετοχή και των άλλων…..

    Οι παρατηρήσεις διαπερνούν σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα

    ΤΟΤΕ θα βγουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα
    Σημεία των καιρών

    ReplyDelete
  11. Anonymous6:49 am

    Αξιότμε κ Υπουργέ

    Σήμερα 18/11/2010 κάνατε μία γενναία πράξη με την ανάκληση της πράξης διορισμού υιού καθηγητή και μάλιστα προέδρου τμήματος.
    Να προχωρήσει ο έλεγχος και να διερευνηθούν και αν υπάρχουν και άλλα συγγενικά πρόσωπα του εν λόγω κυρίου στο τμήμα του είτε ως διοικητικοί υπάλληλοι είτε με οιαδήποτε άλλη σχέση.

    ReplyDelete
  12. Anonymous9:49 am

    Συμφωνώ απολύτως με το προηγούμενο σχόλιο. Πρέπει να συνεχίσετε. Ελπίζω οι επόμενοι 300 που θα διοριστούν να έχουν περάσει από αυτό το φίλτρο με αυστηρό τρόπο. Βλέπετε ότι ο κόσμος το απαιτεί, θέλει δικαίωση. Σας παρακαλώ, μην βάζετε τον κόσμο να καταγγέλλει ο ένας τον άλλο. Είναι πάρα μα πάρα πολύ εύκολο να βρείτε τουλάχιστον τις τρανταχτές περιπτώσεις –και υπάρχουν!!!!! Μια απλή ματιά στο site της κάθε σχολής χρειάζεται μόνο για να βρείτε αυτές τις περιπτώσεις! Ακόμη και εάν δεν δημοσιεύσετε το σχόλιο αυτό, λάβετέ το τουλάχιστον υπόψη σας.

    ReplyDelete
  13. Anonymous10:29 am

    Και εγώ συμφωνώ απολύτως με τα προηγούμενα σχόλια οι περιπτώσεις που υπήρχαν και υπάρχουν στο υπουργείου σας ειναι προφανώς στο απυρόβλητο και αφορούν και ιδρύσεις τμημάτων και μαζικές μεετακινήσεις μελών ΔΕΠ.

    ReplyDelete
  14. Anonymous10:49 am

    Κύριε Υφυπουργέ, οι ενέργειές σας μου δημιουργούν ανάμεικτα αισθήματα. Από τη μια χαίρομαι που βάζετε το μαχαίρι στο κόκαλο αλλά από την άλλη δεν βλέπω κανένα αποτέλεσμα στο χώρο μου. Ανήκω στους διοικητικούς υπάλληλους του ΕΑΠ που μέχρι τώρα εργαζόμαστε υπό καθεστώς τρομοκρατίας, αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας, που ασκείται κυρίως από το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος καταχρηστικά εκμεταλλεύεται την ανάγκη των εργαζόμενων για επιβίωση. Όμως το τελευταίο διάστημα το κακό παράγινε. Αρκεί να σας πληροφορήσω ότι ετοιμάζουν να απολύσουν κάπου 10 συναδέλφους μου ενώ έχουν προσλάβει περίπου ίδιο αριθμό τέκνων πανεπιστημιακών και άλλων φιλικών προς τη διοίκηση προσώπων, εντάσσοντας τους στο ΕΣΠΑ και προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι προσληφθέντες έχουν περισσότερα προσόντα, χωρίς όμως να κοινοποιήσουν στους ενδιαφερόμενους υπό απόλυση συμβασιούχους και στους συλλόγους, τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΔΕ, βάσει της οποίας δρομολογήθηκαν αυτές οι διαδικασίες. Και αυτό αφού κυκλοφόρησε η εγκύκλιος της κυβέρνησης για τη διαφάνεια. Φαίνεται ότι η διορισμένη από τη προηγούμενη κυβέρνηση διοίκηση του ΕΑΠ βιάζεται να τακτοποιήσει όπως όπως και με συνοπτικές διαδικασίες τους λογαριασμούς της, εν όψει της αντικατάσταση της, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στους τύπους λόγω του …..επείγοντος. Σε ποια χώρα βρίσκεται το ΕΑΠ και δεν υπακούει στους νόμους; Αν θέλετε να αρχίσετε με το καθάρισμα της κοπριάς και της ευνοιοκρατίας στα πανεπιστήμια αρχίστε από το ΕΑΠ. Ρωτείστε πως είναι δυνατόν άτομα χωρίς προσόντα απόφοιτοι λυκείου να κατέχουν θέση προϊσταμένου τμήματος ενώ άλλοι υπάλληλοι στον ίδιο χώρο είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου; Ρωτείστε να μάθετε γιατί η προϊστάμενη διοικητικού προσωπικού και ο οδηγός του προέδρου της ΔΕ, διαγράφτηκαν από το σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων και ενημερωθείτε για το πως χρησιμοποιείται το πολυτελές αυτοκίνητο του απόντος προέδρου. Τέλος ενημερωθείτε γιατί το ΕΑΠ βρίσκεται συνεχώς με αρνητικά σχόλια, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τύπου και της κοινωνίας.

    ReplyDelete
  15. Anonymous12:59 pm

    Πως δρομολογείται μια πανεπιστημιακή καριέρα (ένα απόλυτο παράδειγμα οικογενειοκρατίας): στην ιστοσελίδα του pubmed αναφέρονται με συγγραφείς τους Kanellos D. και Kanellos I. 38 (!!!) δημοσιεύσεις με χωρο προέλευσης "4th Surgical Department, Aristotle University, Thessaloniki, Greece".
    Διευκρινιστικά:
    ο Ι. Κανελλος ειναι καθηγητής της χειρουργικής κλινικής και ο Δ. Κανελλος ειναι ο γιος του Ι. Κανελλου ο οποιος εργαζεται ως ειδικευόμενος γιατρός σε νοσοκομεία στη Γερμανία απο το 2005 ή 2006.
    Παρα ταυτα καθισταται δυνατον να εμφανιζεται ως ερευνητης της χειρουργικής κλινικης (μονο το 2010 αν και βρισκομενος στη Γερμανια εμφανιζονται μεχρι τωρα 14 !!!!!! δημασιευσεις του).
    Και οχι μονο αυτα. Ο γιος Κανελλος αν και εργαζεται στη Γερμανια και εμφανιζεται ως ερευνητης στις παραπανω 38 δημοσιευσεις καταφερνει παραλληλα να εκπονισει και τη διδακτορικη του διατριβη -ερευνητικη- στην Ιατρικη Σχολη του ΑΠΘ την οποια και υποστηριξε τον Ιουλιο του 2009.
    Και για να μην ξεχναμε και τη συζυγο και μητερα Κανελλου (Κ. Γαλοβατσεα) -καθηγητρια στο ΤΕΙ Θεσσαλονικης με τις γνωστες διαδικασιες- εμφανιζονται σε μια δημοσιευση και οι τρεις.
    Θα μπορουσε οιοσδηποτε μελλοντικος συνυποψηφιος του γιου Κανελλου να παρουσιασει μεγαλυτερο ερευνητικο εργο?
    Μηπως τετοιες περιπτωσεις -που αναλογες ασφαλως θα υπαρχουν σε ολες τις σχολες- να ερευνηθουν και να δημοσιοποιηθουν τα σχετικα συμπερασματα?
    Με εκτιμηση

    ReplyDelete
  16. Anonymous9:51 am

    Η ευνοικρατία (και η οικογενεικοκρατία κατ' επεκταση) της Ελλάδας αντανακλά την ελληνική κοινωνία η οποία δε διαθέτει θώκους στους οποίους να μπορούν να δράσουν και να δημιουργήσουν άνθρωποι που διαφέρουν από το σύνολο.
    Η προσωπική μου εμπειρία ειναι ότι άνθρωποι εσωστρεφείς, "geeks", "nerds" κλπ δεν εχουν χώρο έκφρασης στο παν-μιο και συχνά ούτε και στην υπολοιπη κοινωνία. Αν δεν είσαι "μάγκας κι αλεπού" δεν επιβιώνεις στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  17. Anonymous1:43 pm

    Διαβάζουμε στο www.esos.gr “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «Λουκέτο» στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας , λόγω οικογενειοκρατίας –ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ”

    Ήταν καιρός να μπει μια τάξη
    Γι΄ αυτό σήμερα στο σχολείο μας συνδικαλιστές θεολόγοι και θεολογούντες σε πηγαδάκια γκεμπέλιζαν με αναφορές σε γνωστές «καθημερινές προβοκάτσιες» για το πρόσωπο του υφυπουργού παιδείας και όχι μόνο.
    ΑΛΛΑ σε άλλο επίπεδο δεν κάνετε τίποτε ΟΤΑΝ
    • τάξεις σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης [με την ηχηρή ανοχή στελεχών που συμμετέχουν σε ηγετικά κλιμάκια των συνιστωσών των ρόζ επαναστατών και όχι μόνο] έχουν μετατραπεί σε χώρους προσηλυτισμού με καντήλια, θυμιατά και διαθέτουν βιβλιοθήκες με παραχριστιανικά έντυπα.
    • διευθυντές σχολείων απευθύνονται σε γονείς με το « ευλόγισον » και μοιράζουν σε όλους τους μαθητές την Αγία Γραφή και έντυπα των ιερών μονών του περιβολιού της Παναγιάς στις οποίες κατοικοεδρεύουν οι «πνευματικοί τους» και οι οποίοι κοσμούν τα ψηφοδέλτια της παράταξης του κόμματος σας υπερασπίζοντας αυτούς που διόρισαν τους εαυτούς τους προκειμένου να κερδίσουν την «βασιλεία» θεσούλας στις επερχόμενες κρίσεις
    Είναι οι ίδιοι που κάνουν μαϊμού προγράμματα
    Είναι οι ίδιοι που συμμετέχουν εικονικά σε προγράμματα προκειμένου να έχουν μειωμένο ωράριο για να εξασφαλίσουν την παραμονή στο σχολείο καθηγητών που δεν συμπληρώνουν ωράριο για να έχουν με το μέρος τους τον συσχετισμό δυνάμεων για τη διαιώνιση ενός τέλματος που τους βολεύει
    Είναι αυτοί που τους ξέρουν και καλύπτουν στελέχη της εκπαίδευσης του ΥΠΔΜ και Θρησκευμάτων που περιτριγυρίζουν παραγοντίζοντες, που «συμβουλεύουν», «διαβάλουν», «υπονομεύουν» ειδικά την όποια προσπάθειά για κάτι καλό.
    Είναι αυτοί των πιο συντηρητικών κύκλων που διεκδικούσαν θέσεις στο Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας και οι οποίοι όταν δεν πήραν θεσούλα στελέχους της ΔΕ κατάγγειλαν την εκπαιδευτική πολιτική του πρωθυπουργού την οποία θα υπηρετούσαν «ευλαβικά» αν την έπαιρναν.
    Τι άλλο να πούμε «ας βάλλει το χέρι του ο πανάρετος μεγαλοδύναμος» και να σας φωτίσει να συνεχίσετε παρά το «θεάρεστο έργο» που προσπαθούν να επιβάλουν. Κάποιοι τους υπομένουν στο χώρο της μαχόμενης εκπαίδευσης παρά την αδράνεια και στήριξη των πρακτικών τους από τους καλοθελητές . Είναι αυτοί οι κάποιοι που προτείνουν , οι επικίνδυνοι των οπαδών του τέλματος[…]

    ReplyDelete
  18. Anonymous2:25 am

    Διαπλοκή , οικογενειοκρατία σε πλήρη ανάπτυξη και όποιος τολμήσει στην πυρά

    Είναι δυνατόν διευθυντής σχολείου θετικής ειδικότητας να αναλαμβάνει την εκτός ωραρίου εκπαίδευση των μαθητών με γνωστικό αντικείμενο τις «καλές τέχνες» και να αμείβεται υπερωριακά και να εισπράττει χιλιάδες ευρώ ΚΑΙ με τις ευλογίες του ΠΥΣΔΕ

    Το ίδιο πρόσωπο στο βιογραφικό του αναφέρει ότι ήταν μέλος οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων αμαρτωλού σωματείου τα οποία όχι μόνο δεν οργάνωσε αλλά ούτε καν παραβρέθηκε όταν γινόντουσαν.

    Το ίδιο πρόσωπο συμμετείχε σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα μαζί με κολλητούς καθηγητές για να κάνουν ταξιδάκια στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι στα προγράμματα αυτά πρέπει να συμμετέχουν κατά τεκμήριο και μαθητές [Εκτός αν με διακρατική συνεννόηση νομιμοποιείται η «λαμογιά». Μετά μας ζητάει και τα ρέστα η κυρία Μέργκελ η χώρα της οποίας συμμετέχει «ενεργά» στο εν λόγω πρόγραμμα]. Τρίχες σγουρές κανείς δεν συμμετέχει για τα ταξιδάκια τα κάνουν, όπως και τις «εκπαιδευτικές» εκδρομές για ψώνια στο εξωτερικό.

    Όλα αυτά για να εμπλουτισθεί και το βιογραφικό του προσώπου [που διόρισε στο δημόσιο όλα του τα παιδιά εκμεταλευόμενο τις υπερπροοδευτικές ροζ ιδέες του, ευτυχώς ο συνδυασμός του προσώπου που συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές μαυρίστηκε]

    Και το πρόγραμμα το διεθνές συνεχίζεται με κάθε χρόνο άλλη σύνθεση [!!!] για να δικαιολογείται μειωμένο ωράριο σε καθηγητές και για να μην μετακινούνται καθηγητές σε διπλανά σχολεία.

    ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ , Πανάρετε Μεγαλοδύναμε είναι σίγουρο ότι θα αποδώσεις δικαιοσύνη γιατί και από τη δεξιά σου και από την «μαϊμού» αριστερά σου μπάζει το σύστημα.

    ReplyDelete
  19. Anonymous4:20 am

    Εγω δεν θα σας επαινεσω, αν και οι πρωτοβουλίες και οι ρήξεις σας όντως δείχνουν άνθρωπο με θέληση και όραμα. Και δεν θα το κάνω γιατί το πρόβλημα που πράγματι είναι μεγάλο και εννοώ την ευνοιοκρατία που θρασύτατα έγινε πια οικογενειοκρατία δεν λύνεται με κλείσιμο σχολών, οπως ήδη το ζητήσατε! Αυτό δεν είναι παιδαγωγικό επιχείρημα! Ειναι εκφοβισμός των υπευθύνων. Συμφωνοι, όμως μια σχολή και μάλιστα πανεπιστημιακή δεν κλείνει γιατί μεσα της οργιάζουν διεφθαρμένοι. Ουτε οι φοιτητές ευθύνονται ούτε οι οικογενειες των φοιτητών. Και δεν ειναι λύση η μεταφορά τους σε αλλο τμημα. Τους ενοχους τους αποτάσσουμε και τους δικάζουμε και τους τιμωρούμε προς παραδειγματισμό, κυριε Πανάρετε. Αλλιώς μιλάμε για νεοταξικό φασισμό!!!

    ReplyDelete
  20. Anonymous6:54 am

    Διάβασα μόλις τώρα ο,τι έχετε σκοπό να καταργήσετε ενα πανεπιστημιακό τμήμα(κοινωνικής θεολογίας),εξαιτίας παρατυπιών οικογενειοκρατικής φύσης.Οσα συγχαρητήρια και αν σας γράψω δεν θα είναι αρκετά.Αφουγκράζεστε άριστα το κοινό΄αίσθημα περί της περίφημης αξιοκρατίας και το δείχνετε έμπρακτα.Να σας ευχηθώ απο καρδιάς καλή΄επιτυχία στο τιτάνιο έργο σας και ελπίζω να μη σας φρενάρουν τα αρπακτικά πάσης φύσης,που λυμαίνονται τον χώρο της παιδείας.Πρέπει να γίνουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΛΛΑΓΈΣ στην εκπαίδευση και χρειάζονται πολύ μα πολύ δυνατό στομάχι.Να είστε καλά!!

    ReplyDelete
  21. Anonymous8:33 am

    Με αφορμή κάποιες «κριτικές» επισημάνσεις για το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας

    Σίγουρα δεν πρέπει να αποτελεί πρακτική πάντα η άσκηση του δικαιώματος ελέγχου της νομιμότητας ΚΑΛΗ μέθοδο παρέμβασης στη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας και παράκαμψης του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.

    Αν διαβάσει κανείς με προσοχή το πλήρες κείμενο του εγγράφου του ΥΠΔΜ και Θρησκευμάτων παρατηρεί τα εξής:

    1. Ζητείται από το Πανεπιστήμιο η προάσπιση από το ίδιο της νομιμότητας, και του αυτοδιοίκητου με το να αποφασίσει το ίδιο για το θέμα που έχει προκύψει και είναι θέμα θεσμικής λειτουργίας του πανεπιστήμιου και επομένως θέμα ύπαρξής του.

    2. Ζητείται από το ΥΠΔΜΘ «όπως ανασταλεί οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία που να μεταβάλει τα υφιστάμενα δεδομένα» το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ δηλαδή να μην γίνουν πράξεις που θα «κουκουλώσουν» παρανομίες που εκθέτουν τον κατ εξοχή χώρο της «ελεύθερης διακίνησης των ιδεών»» που στοχεύει στην προσέγγιση της αντικειμενικής αλήθειας ,στην επικράτηση του δικαίου, στη διαμόρφωση πολιτών, στην προάσπιση των αξιών.


    3. Εκφράζεται από το ΥΠΔΜΘ η εκτίμηση « ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος, ως ανεξάρτητου, με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, δεν δικαιολογείται επιστημονικά, αφού καλύπτεται επαρκώς από το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστήμίου» που σημαίνει ότι και το υπουργείου ακροβατώντας με πολύ «στογυλοποιημένες» εκφραστικές διατυπώσεις να πει στην πανεπιστημιακή κοινότητα ότι δεν μπορεί «το δόγμα» να αναγορεύεται σε επιστήμη και να αναιρεί το πανεπιστήμιο ως χώρο έρευνας και αναζήτησης

    4. Και τελευταία θα αφήσουμε έκπληκτοι ασχολίαστους τους λόγους που διατυπώνονται στα 6 σημεία του εγγράφου του ΥΠΔΜ και Θρησκευμάτων και τα οποία ως πράξεις θα περίμενε κανείς να αποτελούν αντικείμενο ύπαρξης σωφρονιστηρίων και φυλακών και όχι συστατικά στοιχεία ύπαρξης ενός τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας.

    Η έκπληξη σε όλη αυτή την υπόθεση έγκειται στο γεγονός ότι οι σχετικές διαδικασίες θα έπρεπε να είχαν απασχολήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα του αρχαιότερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας

    Αφήστε που έχει επέλθει σύγχυση μεταξύ των βασικών αρχών λειτουργίας της δημοκρατίας με ιδεολογήματα περί «φασισμού» που παραπέμπουν σε μεσαιωνικές πρακτικές και ΘΕΟρήσεις «περί επιπέδου γης»

    Θα πείτε σημεία των καιρών

    [… ΣΗΜ: Όταν γίνονται πρυτάνεις ή καθηγητές χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο βασικών σπουδών τι να περιμένει κανείς ]

    ReplyDelete
  22. Anonymous8:36 am

    @4:20 πμ

    ποιών υπευθύνων όλοι σε αυτό το τμήμα ίδιοι είναι

    ReplyDelete
  23. Anonymous12:21 pm

    @8:36 πμ ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΕΤΑ ΓΝΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ΑΡΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ....

    ReplyDelete
  24. Anonymous11:46 pm

    Κανελλου και Σια συνεχεια
    pub med: Pramateftakis MG, Kanellos D, Kanellos I.:20 δημοσιευσεις
    Ερωτημα: ο Πραματευτακης Μ. ειναι συζυγος της κορης του καθηγητη Ι. Κανελλου;;;

    ReplyDelete
  25. Anonymous1:38 pm

    Συγχαρητήρια κύριε Υφυπουργέ.
    Επιτέλους χρειαζόταν να έρθει ένας Πανάρετος να βάλει επιτέλους χέρι στη Θεολογική Σχολή Αθηνών!!!

    Όμως κύριε Υφυπουργέ κοιτάξτε λίγο και τι γίνετε με το Θεολογικό Τμήμα Αθηνών όπου κατακρεουργούν το έργο ικανών υποψηφίων για να εκλέξουν δικούς τους, που έκαναν διδακτορικό στη Σχολή τους, και τους εκλέγουν (μερικούς μήνες μετά) με υπό δημοσίευση έργο, εν έτη 2009!!!

    ReplyDelete
  26. Anonymous10:28 am

    Μου είναι αρκετά δύσκολο να δεχθώ ότι μέσα στα πανεπιστήμια υπάρχουν μόνον καθηγητές που είναι μη-αξιοκράτες ή βλέποντας την αναξιοκρατία σιωπούν διότι ελπίζουν ότι και οι ίδιοι κάποια στιγμή θα πρέπει θα "βολέψουν" ένα δικό τους συγγενή. Όντας και εσείς καθηγητής σε Ελληνικό πανεπιστήμιο, θα γνωρίζετε, ότι οι εκβιασμοί παίρνουν και δίνουν μέσα στα πανεπιστήμια. Πως περιμένετε από κάποιον λοιπόν να κάνει την υπέρβαση, όταν γνωρίζει, ότι σε τέτοια περίπτωση ο εκβιαστής θα τον τιμωρήσει και μάλιστα με τρόπο έμμεσο και πιθανότατα νομότυπο (όχι απαραίτητα ηθικό); Πριν λοιπόν καταλογίσετε ευθύνες σε αυτούς που πράγματι "βόλεψαν" τους συγγενείς τους, φροντίστε να εξαλειφθούν εκείνες τουλάχιστον οι εξουσίες που μπορεί να εκμεταλλευθούν με σκοπό τον εκβιασμό και αν και τότε δεν εξαλειφθούν τα όποια φαινόμενα οικογενειοκρατίας τότε κλείστε τα όλα. Δείτε παραδείγματος χάριν τι συμβαίνει με τους διευθυντές κλινικών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Μήπως κάποιοι από αυτούς εκβιάζουν τους υπόλοιπους συναδέλφους και μη;

    ReplyDelete
  27. Anonymous10:49 am

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    Κύριε Υφυπουργέ,

    Διάβασα το θέμα που θίξατε σχετικά με την οικογενειοκρατία και αναξιοκρατία και μια ανακοίνωση στο μπλοκ σας σχετικά με ανανέωση συμβάσεων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
    Με την ευκαιρία θέλω να σας γνωστοποιήσω και μερικές καταστάσεις που υπάρχουν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
    Α) Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) εργάζονται περίπου 130-140 άτομα.
    Η κατανομή του προσωπικού αυτού έχει ως εξής:
    1) περίπου 15 άτομα έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ.
    2) Περίπου 45-50 άτομα έχουν γίνει ΙΔΑΧ και είναι κατά πλειοψηφία (περίπου 99.9%) συγγενείς και φίλοι της παλιάς διοίκησης και της αυλής της (πρόεδρος της τότε Διοίκησης ήταν ο καθηγητής κ. Α. Λυκουργιώτης)
    3) Περίπου 60-70 άτομα είναι συμβασιούχοι, από αυτούς οι 20-25 είναι άτομα από την παλιά ανωτέρω διοίκηση (δεν πρόλαβαν το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου για να γίνουν ΙΔΑΧ) και οι υπόλοιποι 40-45 είναι άτομα των δυο επόμενων διοικήσεων (οι πιο πολλοί από αυτούς είναι της ενδιάμεσης διοίκησης). Σημειώνω ότι στο Ε.Α.Π μέχρι τώρα έχουν περάσει μαζί με την σημερινή τρεις (3) διοικήσεις.

    Κάποιοι από αυτούς τους βολεμένους συμβασιούχους βλέποντας ότι οι συμβάσεις τους κινδυνεύουν να μην ανανεωθούν φωνάζουν για κάποιους άλλους (όντος λιγότερο βολεμένους γιατί τουλάχιστον για τους καινούριους αναρτήθηκε και μια υποτυπώδες προκήρυξη, ενώ στην περίπτωση τους αναρτιούνταν προκηρύξεις σε «περίεργες εφημερίδες» του κέντρου για να μην τις βλέπει ο κόσμος) άρχισαν να μιλούν για προσλήψεις κρυφές ή για αδιαφανείς και χωρίς τα ανάλογα προσόντα προσλήψεις, δηλαδή με λίγα λόγια όπως λέει και ο λαός: «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα»…

    Επειδή το θράσος όλων αυτών με εξοργίζει θέλω επιτέλους σαν πολιτεία λαμβάνοντας τις πρωτοβουλίες που πρέπει να σταματήσετε όλους αυτούς που θεωρούν την αναξιοκρατία ως κάτι λογικό και φυσικό. Μήπως και καταφέρουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας μια άλλη νοοτροπία και μια άλλη Ελλάδα.

    ΥΓ. θέλω να σημειώσω ότι για τα άτομα που οι διοίκηση έχει κάνει μικρότερες συμβάσεις (και ίσως δεν ξανά ανανεώσει) δεν υπάρχουν και οι καλύτερες μαρτυρίες σχετικά με την παραγωγικότητα τους, αν και δεν είναι οι μόνοι και θα έπρεπε να το είχε κάνει από καιρό.


    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

    ReplyDelete
  28. Anonymous11:38 am

    @ 10:49
    Εννοείτε ότι η τωρινή διοίκηση του ΕΑΠ με πρόεδρο τον κ. Κοκκώση, νομιμοποιείται έτσι να απολύσει τους ανεπιθύμητους συμβασιούχους που είχαν διοριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λυκουργιώτη καθώς και της επόμενης (δεύτερης) διοίκησης, για να διορίσει ισάριθμους δικούς της για λόγους συμψηφισμού ;;
    Διακρίνω επίσης στα γραφόμενά σας, κάποια εχθρότητα γενικά προς όλους τους παραπάνω εργαζόμενους ή κάνω λάθος;;;

    ReplyDelete
  29. Anonymous1:05 pm

    κ. Πανάρετε,

    Έχετε σκεφτεί ότι ένας τρόπος επικράτησης της ευνοιοκρατίας και της οικογενειοκρατίας είναι οι φωτογραφικές προκηρύξεις? Πόσο εύκολο είναι να εντοπιστούν αυτές οι περιπτώσεις, που δεν είναι και λίγες?
    Πώς θα κατηγορήσετε έναν γονιό ότι ευνοήθηκε το παιδί του όταν τα προσόντα του είναι εμφανώς περισσότερα, αλλά σε αυτό έχει συμβάλει η φωτογραφική προκήρυξη?

    Καλή δύναμη στο έργο σας!

    ReplyDelete
  30. Anonymous2:11 pm

    Το προηγούμενο σχόλιο (φωτο-προκηρύξεις) είναι φυσικά πολύ αληθινό και πολύ-πολύ κοντινό σε πολλούς. Σίγουρα κάποιοι από εμάς συμβάλλαμε σε αυτό, και ... ας κάναμε κι αλλιώς!

    ReplyDelete
  31. Anonymous1:40 am

    Η διαδικασία είναι γνωστή για τα τέκνα (κόρες, θυγατέρες, γαμπροί, νύφες), "ακαδημαϊκά τέκνα" (διδάκτορες των), "πνευματικά τέκνα", "κομματικά τέκνα" κλπ:
    - εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα του "Μπαμπά" ή της "Μαμάς"
    - συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα του "Μπαμπά" ή της "Μαμάς"
    - συγγραφή επιστημονικών άρθρων με το "Μπαμπά" ή τη "Μαμά" και με τους συναδέλφους τους χωρίς την επιστημονική τους συνδρομή
    - προκήρυξη θέσεων ΠΔ 407/80 στο Τμήμα ή στο Πανεπιστήμιο ή στο ΤΕΙ του "Μπαμπά" ή της "Μαμάς" ή του φίλου του "Μπαμπά" ή της "Μαμάς"
    - πρόσληψη στη θέση ΠΔ 407/80 ή έκτακτου επιστημονικού συνεργάτη για 2 ή 3 έτη
    - προκήρυξη "φωτογραφικής" θέσης Λέκτορα στο Τμήμα ή στο Πανεπιστήμιο ή στο ΤΕΙ του "Μπαμπά" ή της "Μαμάς" ή του φίλου του "Μπαμπά" ή της "Μαμάς"
    - πρόσληψη στη "φωτογραφική" θέση γιατί κανείς άλλος δεν έχει καταθέσει αίτηση ή γιατί κανείς δεν έχει ανάλογο ερευνητικό, επιστημονικό ή διδακτικό έργο (πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού δε μπόρεσε να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, γράφει ο ίδιος τα επιστημονικά του άρθρα και δε γράφουν για αυτόν, δεν μπόρεσε να δουλέψει ως Λέκτορας Π.Δ. 408/90 ή ως έκτακτος επιστημονικός συνεργάτης γιατί δίδασκαν αναξιοκρατικά κάποιοι άλλοι).
    Και ξαφνικά το "άδικο" νομιμοποιείται ως το μόνο "δίκαιο".

    Καταθέτω προσωπική εμπειρία: πριν από 1 χρόνο κατέθεσα τα χαρτιά μου σε Τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για θέση έκτακτου επιστημονικού συνεργατή στο γνωστικό μου αντικειμένο. Οι εισηγητές έκριναν ότι τη θέση έπρεπε να λάβει επιστήμονας χωρίς διδακτορικό τίτλο (τον οποίο εγώ κατέχω), χωρίς επιστημονικές δημοσιεύσεις (τις οποίες είχα), χωρίς διδακτική εμπειρία (την οποία επίσης είχα σε άλλα Τμήματα ΑΕΙ στο γνωστικό αντικειμένο). Διαπίστωσα ότι η συνυποψήφια μου με ελλειπή προσόντα αλλά πιο "αξιόλογη" για κάποιους λόγους από εμένα, εκπονούσε εκείνο το διάστημα Διδακτορική Διατριβή στο Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο οποίο είναι μέλος ΔΕΠ ο Πατέρας της και Διοικητική Υπάλληλος η μητέρα της. Σε ερώτηση στη γραμματεία περί της εισηγητικής που επιθυμούσα να δω για να καταθέσω ένσταση έλαβα την εξής απάντηση: "κρίμα, γιατί έχετε πολύ καλό βιογραφικό αλλά δεν έχουμε άλλες ώρες να σας δώσουμε, μακάρι να είχαμε να σας βολέψουμε κάπου". H συνέχεια είναι γνωστή. Η εν λόγω επιστήμονας έχει ήδη 2 χρόνια προυπηρεσίας και φαντάζομαι η θέση θα προκηρυχθεί για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό μόλις λάβει τον διδακτορικό της τίτλο για να είμαστε και τυπικά "σύννομοι" προκειμένου να εκλεγούμε πανηγυρικά! Θα με ρωτήσετε γιατί δεν κατέθεσα ένσταση κ. Πανάρετε; Διότι θα ήμουν ακόμη μια επιστήμων στη μαύρη λίστα των φατριών καρεκλοκένταυρων Ακαδημαϊκών αυτής της χωράς και δεν ήθελα να εξανεμίσω ακόμη την "ελπίδα". Λυπήθηκα τις προσωπικές στερήσεις και θυσίες (προσωπικές αλλά και της μικρομεσσαίας οικογένειας μου) προκειμένου να γίνω επιστήμονας και "δασκάλα" στα Ανώτατα Ιδρύματα αυτής της χώρας. Όνειρο εφηβικό. Γίνονται "δάσκαλοι" στα Πανεπιστήμια μας, άνθρωποι χωρίς προσόντα και κυρίως χωρίς "διάθεση" και "επιθυμία", απλά επειδή τους είναι "εύκολο" λόγω της "ευνοιοκρατίας" όπως σωστά την ονομάζεται... Χαίρομαι που προσπαθείτε αλλά συμμάχους στον ακαδημαικό χώρο που βρίσκεται πλεόν σε ολική σήψη δε θα βρείτε και φοβάμαι ότι ο αγώνας σας είναι άνισος και μάλλον θα είναι χωρίς απότελεσμα...Καλή σας δύναμη και σας ευχαριστώ για την προσπάθειά σας
    Με εκτίμηση

    ReplyDelete
  32. Anonymous1:18 pm

    @1:40

    Η περίπτωσή σας ξενίζει για τους ακόλουθους λόγους:
    1) Γιατί δεν αναφέρετε για ποιο λόγο δεν ελήφθη υπόψη το διδακτορικό και οι δημοσιεύσεις σας; Κατά τη δημοσιοποίηση της κατάταξης αναφέρονται οι λόγοι.
    2) Πώς γίνεται η γραμματέας να σχολιάζει με τον τρόπο που αναφέρετε, εξ ονόματος του τμήματος; Οι γραμματείς παραπέμπουν πάντοτε στους ανθρώπους που κάνουν τις αξιολογήσεις και τις προσλήψεις, δηλαδή στον προϊστάμενο και τα μέλη του συμβουλίου του τμήματος.

    ReplyDelete
  33. Anonymous1:42 pm

    Κε υφυπουργέ,
    Ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας συγχαρώ για την κάθαρση που έχετε ξεκινήσει στα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα για τον πόλεμο εναντίον της οικογενειοκρατίας.
    Ως εδώ, ίσως, να τα έχετε ακούσει από πολλούς. Δε θα διεκδικήσω τα πρωτεία. Η μόνη διαφορά ίσως είναι ότι εγώ είμαι γόνος. Επομένως, θα έπρεπε λογικά να είμαι στο αντίπαλο στρατόπεδο. Κι όμως είμαι μαζί σας. Είναι απαραίτητο να προχωρήσετε στην κάθαρση. Όσοι από μας πιστεύετε ότι δεν αξίζουμε να είμαστε στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, όπως εσείς το έχετε οραματιστεί, να φύγουμε. Και όσοι αξίζουμε, να μη χρειάζεται να αποδεικνύουμε συνέχεια ότι δεν είμαστε ελέφαντες.
    Δεν ξέρω αν το Πανεπιστήμιό μου σας έστειλε ή όχι τα στοιχεία που ζητήσατε. Πιστέψτε με αν δεν το έχουν κάνει δεν είναι για να καλύψουν και να προστατέψουν εμάς. Το ντόμινο φοβούνται. Γι αυτό θα σας πρότεινα να ανοίξετε ένα λινκ στην ιστοσελίδα σας και να μπορούμε να δώσουμε μόνοι μας τα στοιχεία μας, τα πρακτικά των εκλογών μας, τα βιογραφικά μας και ότι άλλο ζητήσετε. Ίσως να σας περιμένει μία έκπληξη. Παράλληλα, θα μπορούσατε να ζητήσετε και τα στατιστικά στοιχεία των εκλογών εκείνων που ήταν υποψήφιοι γόνοι μελών ΔΕΠ και δεν εκλέχτηκαν. Ίσως να σας περιμένει μία δεύτερη έκπληξη.
    Το να ακυρώνετε όμως 4 χρόνια μετά τη διαδικασία εκλογής ένα διορισμό, επειδή ένας εκλέκτορας δεν υπέγραψε την παραλαβή της πρόσκλησης, ή επειδή κάποιος δεν είπε ότι συμφωνεί με την εισηγητική ή επειδή κάποιος είπε ότι συμφωνεί με την εισηγητική, έ δε σας τιμά και πάρα πολύ. Είναι σίγουρο ότι όταν το εκλεκτορικό σώμα (30 άτομα) έρχεται να ασκήσει μια διαδικασία και να εφαρμόσει ένα νόμο με κανένα νομικό ανάμεσά τους σίγουρα νομικές πλημμέλειες θα υπάρξουν ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες (ελάχιστες κατά τη γνώμη σας) που δεν υπάρχει σκοπός να ευνοηθεί κανένας από τους υποψηφίους. Και αφού ο νομικός έλεγχος γίνεται στα Πανεπιστήμια και εσείς στη συνέχεια βρίσκετε παρατυπίες γιατί δε ζητάτε την απόλυση των νομικών συμβούλων των Πανεπιστημίων; Δεν είναι πιο εύκολο από την κατάργηση ενός τμήματος; Γιατί να συνεχίζει να τους πληρώνει ο ελληνικός λαός αφού δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Γιατί να συνεχίζουν να παίρνουν στο λαιμό τους νέους δασκάλους και ερευνητές με διάθεση, όραμα και έργο; Υπάρχει εκλογή που να έχετε ελέγξει και να μην την έχετε ακυρώσει (και δεν αναφέρομαι σε γόνους, εμείς είμαστε χαμένοι από χέρι); Και τελικά ποιο είναι το διάστημα μετά το διορισμό που μπορείτε να ζητήσετε έλεγχο νομιμότητας, αφού ο ένας χρόνος μετράει από τη στιγμή που ζητήσετε τα στοιχεία;
    Το πρόβλημα της ευνοιοκρατίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι μεγάλο, αλλά οι οικογενειακές συγγένειες η παρανυχίδα και ο εύκολος στόχος. Αν την τραβήξετε θα ματώσει αλλά ο μύκητας δε θα φύγει. Άλλου είδους σχέσεις παίζουν καταλυτικό ρόλο. Κι εσείς ίσως το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα. Αν θέλετε να πείσετε και τους πλέον δύσπιστους ότι σκοπός σας δεν είναι απλώς να βρείτε Ιφιγένειες, οφείλετε μια απάντηση στα παραπάνω.
    Εμείς μια αφορμή ψάχνουμε να ξαναφύγουμε στο εξωτερικό,
    Με πολλή εκτίμηση τόσο στο πρόσωπό σας όσο και στο λειτούργημά σας

    ReplyDelete
  34. Anonymous10:01 am

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Διαβάζοντας τις ανώνυμες «αναφορές-καταγγελίες» για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το διοικητικό του προσωπικό, επιχειρώντας να συνθέσω μια διαχρονική εικόνα απαλλαγμένη από σκόπιμες, δυστυχώς, στρεβλώσεις.
    Η λειτουργία του ΕΑΠ διακρίνεται ουσιαστικά σε τρεις περιόδους, ανάλογα με τις διοριζόμενες Διοικήσεις από το Υπουργείο Παιδείας. Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών περιόδων είναι η αδυναμία της Πολιτείας να στελεχώσει το ΕΑΠ με μόνιμο Διοικητικό Προσωπικό, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του, σε συνδυασμό με την απαίτησή της για ταχεία ανάπτυξη του Ιδρύματος και την εξυπηρέτηση πολύ μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων να φοιτήσουν σε αυτό. Για τον παραπάνω λόγο όλες οι Διοικήσεις του ΕΑΠ αντιμετώπισαν το ακόλουθο δίλλημα. Είτε να επιλέξουν να εργασθούν με τους λιγοστούς μόνιμους υπαλλήλους που είχαν στη διάθεσή και τους οποίους απόκτησε το ΕΑΠ αρκετό χρόνο μετά την ίδρυσή του είτε να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα και αποσπάσεις εκπαιδευτικών για να επιτύχουν την ταχεία ανάπτυξη του ΕΑΠ. Όλες ανεξαιρέτως οι διοικήσεις υιοθέτησαν τη δεύτερη λύση με τη σύμφωνη γνώμη και τη βοήθεια της Πολιτείας.
    Πραγματικά, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα βοήθησαν στην ανάπτυξη και την πιλοτική λειτουργία του Ιδρύματος, μέσω συμβάσεων ανάθεσης έργου. Σήμερα το Πανεπιστήμιο έχει 140 μέλη διοικητικού προσωπικού (μόνιμο προσωπικό - Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) - Συμβασιούχοι) οι οποίοι παρέχουν διοικητική υποστήριξη σε 30.000 περίπου ενεργούς φοιτητές, σε 38 μέλη Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και σε 1.500 περίπου μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ). Σημειώνω ότι η αναλογία διοικητικών προς διδάσκοντες και φοιτητές είναι πολύ μικρή, αν τη συγκρίνει κανείς με ξένα ανοικτά Πανεπιστήμια καθώς και με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
    Αναφερόμενος στις διάφορες διοικητικές περιόδους του ΕΑΠ θα ήθελα να παραθέσω τα παρακάτω στοιχεία, σχετικά με τους εργαζόμενους.

    Α) Διοικούσα Επιτροπή περιόδου 1995-2004 με πρόεδρο κ. Αλέξη Λυκουργιώτη
    Η μακροβιότερη (9 έτη) Διοικούσα Επιτροπή, η οποία έθεσε τη βάση του δημιουργίας του ΕΑΠ. Ο αριθμός των φοιτητών στο τέλος της περιόδου αυτής έφτασε τις 20.000 περίπου, ενώ ολοκληρώθηκε ένα πολύ μεγάλο εκδοτικό πρόγραμμα (500 περίπου συγγράμματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης), το οποίο απορρόφησε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπινων πόρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω προσλήψεις:
    • 12 με σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ (stage) (1 υπάλληλος αποχώρησε)
    • 56 με σύμβαση ανάθεσης έργου (5 υπάλληλοι έγιναν ΙΔΑΧ)
    • 14 μέσω ΑΣΕΠ
    Β) Διοικούσα Επιτροπή περιόδου 2004-2009 με πρόεδρο κ. Παναγιώτη Σιαφαρίκα
    Η δεύτερη κατά σειρά Διοικούσα Επιτροπή, η οποία συνέχισε το έργο της πρώτης. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, αυξήθηκε ο αριθμός των φοιτητών σε περίπου 30000, ενώ ολοκληρώθηκε σε σημαντικό βαθμό ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης Εναλλακτικού Διδακτικού Υλικού, το οποίο επίσης απορρόφησε ένα σημαντικό μέρος ανθρώπινου δυναμικού. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας 42 εργαζόμενοι έγιναν ΙΔΑΧ και υπήρξαν οι παρακάτω προσλήψεις:
    • 57 με σύμβαση ανάθεσης έργου
    • 4 μέσω ΑΣΕΠ
    Από τους παραπάνω αποχώρησαν
    • 8 με σύμβαση ανάθεσης έργου
    • 2 με σύμβαση ΙΔΑΧ
    • 7 μόνιμοι υπάλληλοι

    ReplyDelete
  35. Anonymous12:39 am

    Γ) Διοικούσα Επιτροπή περιόδου 2009-σήμερα με πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Κοκκώση
    Συνεχίστηκε η Ακαδημαϊκή και εκδοτική ανάπτυξη του ΕΑΠ. Κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής Δ.Ε. έγιναν οι παρακάτω προσλήψεις:
    • 15 με σύμβαση ανάθεσης έργου
    • 8 με σύμβαση ορισμένου χρόνου
    Από τους 85 εργαζόμενους με σύμβαση ανάθεσης έργου αποχώρησαν 2 με σύμβαση έργου και 8 με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι οι προσλήψεις προσωπικού στο ΕΑΠ έγιναν σταδιακά, με γνώμονα την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του διοικητικού έργου που απαιτούσε ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών φοιτητών, των διδασκόντων και των προγραμμάτων σπουδών.
    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πάγια θέση του Συλλόγου είναι η διατήρηση όλων ανεξαιρέτως των θέσεων εργασίας και η στελέχωση του ΕΑΠ με μόνιμο προσωπικό.
    Με βάση τα παραπάνω θεωρώ ότι οι ανώνυμες «αναφορές-καταγγελίες» που στοχεύουν ιδιαίτερη κατηγορία εργαζόμενων και ιδιαίτερη διοικητική περίοδο όχι μόνο είναι εντελώς άδικες, αλλά διασπούν προπάντων την αναγκαία ψυχική ενότητα όλων των εργαζόμενων σε στιγμές δύσκολες για την κοινωνία μας. Η αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας και αξιοπρέπειας για όλους τους εργαζόμενους είναι όρος απαραίτητος για την ανάπτυξη του Ιδρύματος και καθήκον της σημερινής Διοίκησης, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή.
    Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΑΠ
    Επαμεινώνδας Καραλής

    ReplyDelete
  36. Anonymous5:58 pm

    Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

    Διαβάζω το μήνυμα σχετικά με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και προσπαθώ να καταλάβω τελικά μήπως φταίμε οι απλοί πολίτες χωρίς «μέσον» που ενοχλούμε λέγοντας την αλήθεια… όπως αναφέρει το μήνυμα η εισαγωγή των γνωστών συγγενών και φίλων (99,99%) στο ΕΑΠ έγινε για να υπάρξει ανάπτυξη του ιδρύματος. Δηλαδή εάν έμπαινε κόσμος με προσόντα και ανοικτές προκηρύξεις (όχι σε περίεργες εφημερίδες της Αθήνας) που δεν θα είχαν πολλές από αυτές τον γνωστό και αποτρεπτικό όρο (για όσους δεν ήξεραν τι κρύβει) «εμπειρία στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση», σήμερα το ΕΑΠ δεν θα είχε αναπτυχτεί?
    Ακόμη θέλω να εκφράσω και μια άλλη απορία σχετικά με το ότι υπάρχει «διάσπαση στην ψυχική ενότητα των εργαζομένων». Η ψυχική ενότητα των κυρίων τόσα χρόνια δεν επηρεάζονταν με αυτά που γίνονταν στο χώρο τους? Η ψυχική ενότητα των ελλήνων ανέργων χωρίς συγγενή και φίλο, δεν διασπάται με αυτά που μαθαίνουν? Επίσης αναφέρει ότι η ψυχική ενότητα των εργαζομένων είναι «καθήκον της σημερινής Διοίκησης, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση» μήπως η σημερινή διοίκηση πληρώνει ότι έστρωσαν άλλοι?
    Τέλος έχω και μια άλλη απορία σχετικά με τις ανώνυμες «αναφορές-καταγγελίες» στο συγκεκριμένο μέσο επικοινωνίας με τον κ. Υφυπουργό. Μήπως εάν το blog του εκάστοτε υπουργού ή υφυπουργού υπήρχε από πολύ παλιά, σήμερα μερικές καταστάσεις να μην είχαν διογκωθεί τόσο?
    Τελικά μήπως πρέπει να ζητήσουν οι έλληνες πολίτες (χωρίς μέσον) συγγνώμη που ενοχλούν?

    Κύριε υφυπουργέ σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

    ReplyDelete
  37. Anonymous1:50 pm

    @5:58μμ

    Εσύ, που οργισμένος (υποτίθεται) και κάτω από μια ύποπτη για μένα σκοπιμότητα, σηκώνεις το δάκτυλο και κατηγορείς αυτούς, τους προνομιούχους όπως υπονοείς, (συζητάμε για συμβασιούχους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΑΠ αν κατάλαβες καλά ) , που έχουν ευνοηθεί, ενώ εσύ όντας απλός πολίτης χωρίς μέσον ενοχλείς λέγοντας την αλήθεια…….
    Εσένα, που αναφέρεις επιλεκτικά απόψεις, από προηγούμενες για το ίδιο θέμα αναρτήσεις, παραβλέποντας(σκοπίμως;;) την ουσία της υπόθεσης και επικεντρώνοντας δήθεν την προσοχή σου σε δευτερεύοντα θέματα, θα ήθελα να σου υπενθυμίσω (αν και θα τα ξέρεις) τα ακόλουθα:
    Κύριος υπεύθυνος της κατάστασης αυτής που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους σε όλο το δημόσιο τομέα και βεβαίως και στο ΕΑΠ είναι το κράτος, που θέλει να κάνει τη δουλειά του χρησιμοποιώντας φτηνό εργατικό δυναμικό, με αμοιβή οικονομικού μετανάστη χωρίς δώρα, τιμαριθμικές αυξήσεις και επιδόματα και όχι οι ταλαίπωροι συμβασιούχοι που όπως και να το κάνουμε, στήριξαν μαζί με τους υπόλοιπους υπαλλήλους, τις διοικητικές υπηρεσίες του τόσα χρόνια επιτυχώς.
    Η πρακτική αυτή έχει της παρενέργειες της , δηλαδή τη δημιουργία ενός ιδιόμορφου παρακράτους, που λόγω του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ έχει διογκωθεί υπέρμετρα.
    Ειδικότερα στο ΕΑΠ που διοικείται από διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από στελέχη της διοίκησης του απροκάλυπτα, η απειλή της μη ανανέωσης συμβάσεων σε συμβασιούχους, σε περιπτώσεις πχ διεκδίκησης εργατικών δικαιωμάτων τους, αφήνοντας εντέχνως να εννοηθεί ότι στο συρτάρι περιμένουν κάποια άλλα βιογραφικά υποψηφίων για πρόσληψη, συμβασιούχων.
    Δηλαδή εδώ εφαρμόζεται πολιτική ιδιωτικής εταιρίας αποικιακού τύπου.
    Ενδεικτικό του πρωτοφανούς για δημόσιο ίδρυμα κλίματος που επικρατεί, είναι η πρόσφατη ξαφνική και άνευ αποχρώντος λόγου, ομαδική παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Συμβασιούχων του ΕΑΠ, πριν από τη λήξη της θητείας του καθώς και η συνεχής αντιπαράθεση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων όπως φαίνεται από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και των δύο πλευρών
    Αυτό λοιπόν αγαπητέ 5:58 ΜΜ είναι το καθεστώς εργασίας των ευνοημένων συμβασιούχων του ΕΑΠ που είχαν το μέσον και τους οποίους ζηλεύεις για τη τύχη τους, να εργάζονται δηλαδή με πενιχρές αποδοχές , κάτω από μια αδιάφορη και παράλληλα εχθρική προς το διοικητικό προσωπικό διοίκηση, που φρόντιζε και πιθανό φροντίζει περισσότερο για τα προσωπικά της συμφέροντα (¨Βλέπε Πρακτικά της 147 Συνεδρίασης της ΔΕ του ΕΑΠ) παρά για τα συμφέροντα των εργαζομένων.


    Συμβασιούχος ΕΑΠ

    ΥΓ. Κύριε Πανάρετε συγχωρείστε μου τη κατάχρηση του χώρου σας με θέματα που πιθανόν δεν είναι της απολύτου αρμοδιότητάς σας.

    ReplyDelete
  38. Anonymous5:50 am

    ΚΑΝΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΤΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ....ΚΑΤΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 12ΜΗΝΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ 4ΜΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ Κ.Ο.Κ. ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΓΛΩΣΙΟ ΜΗΝ ΠΑΘΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ

    ReplyDelete
  39. Anonymous8:20 am

    Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό σε Ν.Π.Δ.Δ.
    Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να απολυθώ και να εξομοιωθώ, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία, με προσλήψεις που έγιναν, τα τελευταία 13 έτη, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει το Ν.Π.Δ.Δ., και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις, διότι κάτι τέτοιο και άδικο θα ήταν (συγκρίνοντας εντελώς ανόμοιες περιπτώσεις) και σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματικό. Σε αντίθετη περίπτωση θα νομιμοποιηθούν οι ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο ως άλλη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
    Το όποιο, τυχόν πλεονάζον προσωπικό, προήλθε τα τελευταία 13 έτη από αυτές τις γενικευμένες προσλήψεις, κάτω από το καθεστώς οικογενειοκρατίας (συγγενείς υπαλλήλων, καθηγητών κ.λπ. εν ενεργεία ή συνταξιούχων), χωρίς διαγωνισμό και οι οποίοι κυρίως είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένα προσόντα. Δεν είναι δυνατόν να θυσιαστώ, για να σωθεί η οικογενειοκρατία και ενδεχομένως οι κομματικοί στρατοί και οι ως εκ τούτου ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις.
    Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας και τα κόμματα που έκαναν αυτές τις προσλήψεις να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους.
    Ποιοι θα με αξιολογήσουν, για να απολυθώ; Τα μέλη της οικογενειοκρατίας; Τα υπηρεσιακά συμβούλια ή άλλα όργανα που βγαίνουν με τις ψήφους της οικογενειοκρατίας, αφού αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία; Οι «φαμίλιες»; Το κομματικό κράτος που επέτρεψε να προσληφθούν, με αυτόν τον τρόπο; Μήπως ιδιωτικές εταιρείες, με εργοδότη το κομματικό κράτος; Μήπως η όλη προσπάθεια είναι να σωθούν η οικογενειοκρατία, οι αορίστου χρόνου, κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένα προσόντα, που μπήκαν από το παράθυρο, χωρίς διαγωνισμό τα τελευταία 13 χρόνια;
    Θέλουν να απολύσουν με τεχνάσματα ικανούς υπαλλήλους, με εμπειρία, πτυχιούχους, οι οποίοι προσλήφθηκαν μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό, για να σωθούν οι ημέτεροι;
    Μήπως η οικογενειοκρατία οδηγεί και σε φαινόμενα διαφθοράς;
    Πρέπει να διαλυθεί η οικογενειοκρατία από τις Δημόσιες υπηρεσίες.
    Να διωχθούν οι επίορκοι αρμόδιοι, που προέβησαν σε αυτές τις προσλήψεις.
    Ναι στην εξυγίανση του Δημοσίου, αλλά με διαφάνεια και αξιοκρατία.
    Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, οι έξω από αυτήν, δέχονται διαρκή ηθική παρενόχληση (mobbing) και έναν επαναλαμβανόμενο εκφοβισμό και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying).
    Επομένως επιβάλλεται άμεσα η Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του εργαζόμενου από: Την ηθική παρενόχληση (mobbing) & τον εκφοβισμό και την εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), το οποίο ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει νομοθετηθεί σε άλλες Χώρες.
    Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, θα πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των μαρτύρων για την διαφθορά. Τούτο εξάλλου ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον έτσι θα αποκαλυφθούν οι επίορκοι, ώστε να διωχθούν. Όλα τα άλλα είναι τεχνάσματα και μεθοδεύσεις.
    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.


    ReplyDelete
  40. Anonymous8:23 am

    Κύριοι,
    Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό σε Ν.Π.Δ.Δ.
    Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να απολυθώ και να εξομοιωθώ, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία, με προσλήψεις που έγιναν, τα τελευταία 13 έτη, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει το Ν.Π.Δ.Δ., και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις, διότι κάτι τέτοιο και άδικο θα ήταν (συγκρίνοντας εντελώς ανόμοιες περιπτώσεις) και σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματικό. Σε αντίθετη περίπτωση θα νομιμοποιηθούν οι ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο ως άλλη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
    Το όποιο, τυχόν πλεονάζον προσωπικό, προήλθε τα τελευταία 13 έτη από αυτές τις γενικευμένες προσλήψεις, κάτω από το καθεστώς οικογενειοκρατίας (συγγενείς υπαλλήλων, καθηγητών κ.λπ. εν ενεργεία ή συνταξιούχων), χωρίς διαγωνισμό και οι οποίοι κυρίως είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένα προσόντα. Δεν είναι δυνατόν να θυσιαστώ, για να σωθεί η οικογενειοκρατία και ενδεχομένως οι κομματικοί στρατοί και οι ως εκ τούτου ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις.
    Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας και τα κόμματα που έκαναν αυτές τις προσλήψεις να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους.
    Ποιοι θα με αξιολογήσουν, για να απολυθώ; Τα μέλη της οικογενειοκρατίας; Τα υπηρεσιακά συμβούλια ή άλλα όργανα που βγαίνουν με τις ψήφους της οικογενειοκρατίας, αφού αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία; Οι «φαμίλιες»; Το κομματικό κράτος που επέτρεψε να προσληφθούν, με αυτόν τον τρόπο; Μήπως ιδιωτικές εταιρείες, με εργοδότη το κομματικό κράτος; Μήπως η όλη προσπάθεια είναι να σωθούν η οικογενειοκρατία, οι αορίστου χρόνου, κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένα προσόντα, που μπήκαν από το παράθυρο, χωρίς διαγωνισμό τα τελευταία 13 χρόνια;
    Θέλουν να απολύσουν με τεχνάσματα ικανούς υπαλλήλους, με εμπειρία, πτυχιούχους, οι οποίοι προσλήφθηκαν μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό, για να σωθούν οι ημέτεροι;
    Μήπως η οικογενειοκρατία οδηγεί και σε φαινόμενα διαφθοράς;
    Πρέπει να διαλυθεί η οικογενειοκρατία από τις Δημόσιες υπηρεσίες.
    Να διωχθούν οι επίορκοι αρμόδιοι, που προέβησαν σε αυτές τις προσλήψεις.
    Ναι στην εξυγίανση του Δημοσίου, αλλά με διαφάνεια και αξιοκρατία.
    Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, οι έξω από αυτήν, δέχονται διαρκή ηθική παρενόχληση (mobbing) και έναν επαναλαμβανόμενο εκφοβισμό και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying).
    Επομένως επιβάλλεται άμεσα η Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του εργαζόμενου από: Την ηθική παρενόχληση (mobbing) & τον εκφοβισμό και την εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), το οποίο ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει νομοθετηθεί σε άλλες Χώρες.
    Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, θα πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των μαρτύρων για την διαφθορά. Τούτο εξάλλου ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον έτσι θα αποκαλυφθούν οι επίορκοι, ώστε να διωχθούν. Όλα τα άλλα είναι τεχνάσματα και μεθοδεύσεις.
    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

    ReplyDelete
  41. Anonymous12:34 pm

    Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, ΝΠΔΔ, μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό

    Στο ΝΠΔΔ που υπηρετώ, τα τελευταία 13 έτη έγιναν εκατοντάδες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το απόλυτο καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

    Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, μια συνεχής και διαρκής ηθική παρενόχληση (mobbing) και ένας επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), είναι βέβαιον, ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων-θυμάτων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους. Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους.

    Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, που ζητά το υπουργείο, σε ένα τέτοιο καθεστώς οικογενειοκρατίας, παράνομων προσλήψεων αοριστου χρόνου που μπηκαν από το παράθυρο, κλικών, κομματισμού, ημετέρων, ανομίας, διαπλοκής κ.λπ., εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι αναξιόπιστο. Αυτό είναι ο νέος Καιάδας για να σώσουν την οικογενεικρατία, τους αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, την διαπλοκή, την ανομία, τις "φαμίλιες",τους ημέτερους, τους κοματικούς στρατούς. Στο καθεστώς οικογενειοκράτίας, τους έξω από αυτήν, τους εξαναγκάζουν σε αδράνεια (στο ψυγείο). Τα μέλη της οικογενειοκρατίας αποτελούν την συντριπτική πληοψηφία, εκλέγουν με την ψήφο τους υπηρεσιακά συμβούλια, διοικήσεις, συλογικά όργανα, τοποθετούνται αναξιοκρατικά προϊστάμενοι κ.λπ. Είναι αστείο να ζητά το υπουργείο συμλήρωση ερωτηματολογίου, για το τι κάνει υπάλληλος-θύμα των πιο πάνω και μάλιστα με την επιβεβαίωση των προϊσταμένων, δηλαδή της ίδιας της οικογενεοκρατίας κ.λπ.!!!!!!!!

    Μετά από προσωπική οδυνηρή εμπειρία μου, που λαμβάνει χώρα τα τελευταία περίπου 2,5 έτη, ως υπάλληλος, εκθέτω τις απόψεις μου για τα εξής:

    Επιβάλλεται άμεσα η Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του εργαζόμενου από: Την ηθική παρενόχληση (mobbing) & τον εκφοβισμό και την εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying):

    Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ηθικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Στην Ελλάδα για να τεκμηριωθεί νομικά το mobbing είναι δύσκολο με την υπάρχουσα νομοθεσία!

    Και είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση της εργασιακής παρενόχλησης, καθώς επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους.

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να περιλαμβάνουν στις νομοθεσίες τους προβλέψεις για την ηθική παρενόχληση από το 1990 και ύστερα. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως σε κάποιες χώρες, αιτία για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αποτέλεσαν επιστημονικές έρευνες σχετικά με το φαινόμενο, οι οποίες έτυχαν μεγάλης απήχησης και ενδιαφέροντος π.χ., η Σουηδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία κ.λπ. Επίσης και σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθεσία στην οποία μπορεί να καταφύγει ο εργαζόμενος που έγινε στόχος κακομεταχείρισης, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ κ.λπ.

    Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, θα πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των μαρτύρων για την διαφθορά. Τούτο εξάλλου ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον έτσι θα αποκαλυφθούν οι επίορκοι, ώστε να διωχθούν.

    Α. Π.

    ReplyDelete
  42. Anonymous8:21 am

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!!!!!!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!
    Α. Π.

    ReplyDelete
  43. Anonymous8:05 am

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΗΤΑΝ ΚΑΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΛΛΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΙΝΟΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ!!!



    ReplyDelete
  44. Anonymous10:01 am

    Το Υπουργείο ζητά από τις υπηρεσίες να πουν για πλαστά δικαιολογητικά παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο!!!!! Τα ζητά δηλαδή από επίορκες διοικήσεις, που με πλήρη γνώση έκαναν παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Προφανώς και θα απαντήσουν ότι δεν υπάρχουν πλαστά δικαιολογητικά, αφού αντιθέτως θα αυτοκαρφώνονται, θα βρεθούν να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να σταλούν επιτόπου επιθεωρητές. Δεν το κάνουν!!!!!! Στο τέλος θα μας πουν ότι έγινε έρευνα (για το θεαθήναι), για να μας κοροϊδέψουν πάλι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μόνον τα πλαστά πτυχία, η μεγάλη κομπίνα έχει γίνει με ψεύτικες προϋπηρεσίες στο Δημόσιο, βάσει των οποίων προσλήφθηκαν ως αορίστου χρόνου συγγενείς τους. Τούτο εντέχνως αποσιωπάται, διότι εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αν θέλουν πραγματικά να τους πιάσουν, να δουν τι ασφάλιση είχαν με την ψεύτικη προϋπηρεσία τους!!! Διάφοροι επίορκοι υπέγραφαν ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν προϋπηρεσία, εν γνώσει των επίορκων αρμοδίων, της συνδικαλιστικής αλητείας και των επίορκων διοικήσεων!!! Αυτά που λένε είναι για να αποφύγουν να ξεσκεπαστεί η κομπίνα των μαϊμού προϋπηρεσιών. Επίσης για την οικογενειοκρατία δεν μιλάνε. Η οικογενειοκρατία έχει κατακλίσει υπηρεσίες με παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, που αποτελούν ομάδες κρούσης διαφθοράς, διαπλοκής και ανομίας. Δεν στέλνουν επιθεωρητές, ούτε καν για υπηρεσίες για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Φτάνει πια τόση υποκρισία και αθλιότητα!!!! Καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου έχουν γίνει, μην κάνουν τα στραβά μάτια οι αρμόδιοι. Άθλιες μεθοδεύσεις για να σώσουν την οικογενειοκρατία, τις παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν αυτές τις προσλήψεις, τις κλίκες, τις συμμορίες, την διαπλοκή, την ανομία, τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!

    ΠΕΡΠΑΤΟΡΟΣ.




    ReplyDelete
  45. ΓΙΑΝΝΗΣ10:42 am

    Γνωρίζετε ότι με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι το υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι αυτά τα λαμόγια καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε, ότι τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους τους έχουν στο ψυγείο, τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, ώστε να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σωθεί η οικογενειοκρατία και η διαπλοκή; Γνωρίζετε ότι γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους; Φυσικά και τα γνωρίζετε αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι, γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Τα λένε!



    ReplyDelete
  46. Anonymous9:59 am

    Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, το Υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι, αυτοί και οι επίορκοι καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο «ψυγείο», τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ., με σκοπό να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους;
    Φυσικά και τα γνωρίζετε, αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Έχουν αντιστρέψει την πυραμίδα της ηθικής και της λογικής. Το θέμα είναι απλό: Να απολύσουν τους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν παράνομα τα 13 τελευταία χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες, τους επίορκους αρμόδιους που τους προσέλαβαν, την οικογενειοκρατία!! Ας αφήσουν επιτέλους τα μαγειρέματα ετών και την εκδούλευση!
    Τώρα επινόησαν να φύγουν οι πάνω από 50 ετών. Χαρακτηρίζοντάς τους «γερασμένους», ανθρώπους νέους, πτυχιούχους, με εμπειρία και μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Εμετικές επινοήσεις, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες τα τελευταία 13 χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή, τους κομματικούς στρατούς κ.λπ. Αθλιότητες του τριτοκοσμικού, κουτοπόνηρου και διεφθαρμένου κράτους, με υποβολείς τις επίορκες διοικήσεις, που έκαναν τις παράνομες προσλήψεις, με πλαστές προϋπηρεσίες και την συνδικαλιστή αλητεία. Αυτοί κατέστρεψαν την Χώρα μας και συνεχίζουν τα ίδια. Μέχρι σήμερα, και τι δεν έχουν επινοήσει για να σώσουν την στρατιά των παράνομων και τους υψηλά ιστάμενους-επίορκους, που έκαναν αυτές τις άθλιες προσλήψεις. Μιλιά δεν βγάζουν για το βρώμικο καθεστώς της οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει ΑΕΙ τα 13 τελευταία έτη. Συνεχίζουν απτόητοι «το έργο τους» πάνω από το πτώμα της Χώρας μας. Κανένας εισαγγελέας δεν ακούει;

    ΓΡΗΓΟΡΗΣ









    ReplyDelete
  47. ΠΕΤΡΟΣ3:05 am

    Σε ΑΕΙ που εδρεύει στην Αθήνα, έχουν γίνει τα τελευταία 13 χρόνια παράνομες προσλήψεις, με πλαστές προϋπηρεσίες, πλήθος συγγενών καθηγητών, υπάλληλων κ.λπ. Αυτές έγιναν από προϊστάμενους, διοικήσεις, κ.λπ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι, το συγκεκριμένο ΑΕΙ θα μπει στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας υπαλλήλων!! Τα μέλη της οικογενειοκρατίας αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία. Εκλέγουν υπηρεσιακά συμβούλια, διοικήσεις, συνδικαλιστές κ.λπ. Τελευταία η συνδικαλιστική αλητεία κ.λπ., υπεύθυνοι για παράνομες προσλήψεις, ακόμη και τέκνων τους, με περίσσευμα θράσους κάνουν προτάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση υπαλλήλων. Επομένως έχουν πλήρη κάλυψη. Όλους αυτούς πρέπει να τους στείλουν αμέσως στον Κορυδαλλό. Με την διαθεσιμότητα θα «την πληρώσουν» οι έξω από τις "φαμίλιες". Σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον, είναι δυνατόν να ζητά το Υπουργείο εσωτερική αξιολόγηση; Δεν χρειάζεται διαθεσιμότητα, να σταλούν στον Κορυδαλλό για εγκλήματα κατά του Δημοσίου συμφέροντος. Αν το κάνουν, θα αδειάσει το ΑΕΙ και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα θα τους σώσει από τις ποινικές ευθύνες ή ακόμη χειρότερα να παραμείνουν στην θέση τους και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εκτός οικογενειοκρατίας. Μπορείτε να δείτε στην απογραφή υπαλλήλων που έκανε το υπουργείο, να έχουν τα ίδια επώνυμα -αν και θα δείτε μέρος μόνο των ημετέρων- ή από τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΑΕΙ. Θα δείτε να γίνονται υπάλληλοι στα 60 τους, πρώην συναλλασσόμενοι εργολάβοι με το ΑΕΙ κ.λπ. Εκτός, εάν η κυβέρνηση με προκάλυμμα την διαθεσιμότητα υπάλληλων στο συγκεκριμένο ΑΕΙ, διασώσει τους παράνομους. Ε, όχι και έτσι, «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»!. Η κοροϊδία και κουτοπονηριά σε τέτοιο σημείο, είναι πλέον εμετική. Επιβάλλεται να σταλούν εισαγγελείς και επιθεωρητές τάχιστα. Τέλος πια στα τεχνάσματα και τις μεθοδεύσεις. Ας αφήσουν την άθλια προπαγάνδα για «κοπανατζήδες» (άλλο και αυτό), που αποβλέπει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης για να μην πουν για τις παράνομες προσλήψεις με πλαστές προϋπηρεσίες, αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, τις «φαμίλιες», τους κομματικούς στρατούς, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν τις παράνομες προσλήψεις, τα παρεπόμενα αυτών, όπως η διαφθορά, τα εγκλήματα κατά του Δημοσίου συμφέροντος, ο παράνομος πλουτισμός, τα εικονικά ή κατατμήσεις για έργα, συντηρήσεις, προμήθειες κ.λπ.

    ΠΕΤΡΟΣ








    ReplyDelete
  48. ΝΙΚΟΣ10:23 am

    Απαντώντας στις απειλές και στο θράσος κάποιων αρμοδίων σχετικά με την προστασία της οικογενειοκρατίας και των παράνομα προσληφθέντων υπάλληλων αορίστου χρόνου σε ΑΕΙ, σας εκθέτω τα εξής:
    Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να κάνει προσφυγή για τις παράνομες προσλήψεις στο προστατευόμενο ΑΕΙ, που εδρεύει στην Αθήνα (είναι κάποιο από τα μεγάλα).
    Καμιά απολύτως προστασία στο βρώμικο κατεστημένο. Να διωχθούν οι επίορκοι που έκαναν τις άθλιες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, με πλαστές προϋπηρεσίες.
    Έμαθαν στην προστασία και απειλούν.
    Κύριοι της Κυβέρνησης, τροποποιώντας τον υπερψηφισμένο από την Βουλή Νόμο για τα ΑΕΙ, κρατήσατε τους πρυτάνεις και βλέπετε τα αποτελέσματα (τα οποία και, άλλωστε ήταν αναμενόμενα)!
    Στην προσφυγή που λένε ότι θα κάνουν, θα πουν ότι, έκαναν παράνομες προσλήψεις; Θα πουν για την διαπλεκόμενη οικογενειοκρατία κ.λπ.;
    Από τις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα είναι, άραγε, «παιδιά ενός κατωτέρου Θεού»;
    Ποιοι είναι αυτοί, που δεν θα απαντήσουν στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου; Θα είναι πάντα καθεστώς; Είναι υπεράνω κάθε νομιμότητας; Κάνουν αντάρτικο;
    Να διωχθούν οι παράνομοι του άθλιου ΑΕΙ και να μπουν στην φυλακή μαζί με αυτούς που τους προσέλαβαν.
    Ο Ελληνικός Λαός δεινοπαθεί εξαιτίας τους. Τέρμα πια στις αθλιότητες.
    ΝΙΚΟΣ

    ReplyDelete