Sunday, November 07, 2010

Η νομοθεσία περί δημοσκοπήσεων

Οι σημερινές εκλογές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά το πρόβλημα με την απαγόρευση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές. Διαρροές, "διαρροές", δημιουργία εντυπώσεων με διατύπωση απόψεων και υπαινιγμών των ειδικών, ακόμα και παραπληροφόρηση.

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν πληροφορία. Και εφ' όσον υπάρχει η πληροφορία ο πολίτης δικαιούται να έχει πρόσβαση σε αυτήν. Τόσα απλά. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ρυθμίσει ο νομοθέτης για να διασφαλίσει στον πολίτη την αξιοπιστία των μετρήσεων. Η "προστασία" τους από την πληροφορία δεν είναι μέσα σε αυτά. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μάλιστα, στην προσπάθεια "προστασίας" από την πληροφορία να εκθέτουμε τον πολίτη στην παραπληροφόρηση.

Τις απόψεις αυτές τις επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά, ακριβώς την στιγμή που κλείνουν οι κάλπες και πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Γιατί νομίζω ότι αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή.

8 comments:

  1. Συμφωνώ. Αν και στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν ξέρω αν θα είχαν προσθέσει κάτι αξιόλογο στην όλη εικόνα οι δημοσκοπήσεις. Πάντως, επί της αρχής (γιατί επ' αυτής πρέπει να συζητάμε το θέμα), έχετε δίκαιο.

    Με την ευκαιρία, μια και δε βλέπω να αναφέρεται γύρω μου (ίσως γιατί δεν ασχολούμαι με τα τηλεπαράθυρα και αρνούμαι να "αγοράσω" τηλεσκουπίδια), αν θα πρέπει κανείς να συγκρίνει το χθεσινό αποτέλεσμα με εκείνο προηγούμενων αναμετρήσεων, αυτό θα πρέπει να γίνει μάλλον με τις ευρωεκλογές 2009. Βλέπω πολλές αναλογίες και μικρές διαφοροποιήσεις. Ίσως είναι χρήσιμο το συμπέρασμα. Θα μπορούσα να επεκταθώ, αλλά μόνο αν ενδιαφέρει κι άλλους η συζήτηση.

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:27 pm

    Αγαπητέ κ. Πανάρετε
    Πολύ καλή η ενέργειά σας να ζητήσετε από τα πανεπιστήμια να σας δώσουν τα ονόματα των συγγενών των καθηγητών που έχουν διορισθεί στο πανεπιστήμιο επίσης. Θα πρέπει όμως να ζητήσετε το ίδιο πράγμα και από τα ΤΕΙ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous12:11 am

    Αγαπητέ κ.Πανάρετε,

    Συμφωνώ με την αποψή σας, αλλα είμαι σίγουρος οτι την άποψη αυτή την έχουν διατυπώσει πολλάκις και άλλα πρόσωπα.

    Αυτό που μάταια ψάχνουμε είναι λύσεις και προτάσεις, και στην προκειμένη περίπτωση ούτε εδω διατυπώθηκε πρόταση λύσης αυτού του σημαντικού προβλήματος.

    Με τιμή,
    Α.Α.
    (Ανώνυμος Άνεργος)

    ReplyDelete
  4. Πρόταση λύσης έχει διατυπωθεί από μένα επανειλημμένα στο παρελθόν. Υπάρχει και στο μπλογκ σε παλαιότερη ανάρτηση.

    ReplyDelete
  5. Anonymous2:04 pm

    Καλησπέρα σας
    κάπως λειψή είδα την εγκύκλιο σας σχετικά με τα συγγενικά πρόσωπα που έχουν διοριστεί σε ΑΕΙ. Μήπως θα πρέπει να συμπεριλάβετε συζύγους και αδελφούς - αδελφές διδασκόντων; Τι θα λέγατε και για τις Διοικούσες Επιτροπές που έχουν παρελάσει από τα ΑΕΙ; Τι συγγενικά πρόσωπα έχουν διορίσει;

    ReplyDelete
  6. Anonymous2:30 am

    υπουργε μου ευχαριστουμε που ενδιαφερεσαι για τα εδ των οποφοιτων τει εγω ως ναυπηγος τε
    μπορω να ασκησω αμεσα το επαγγελμα
    μου

    ReplyDelete
  7. Anonymous9:55 am

    επισης ΠΟΣΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ εχουν βολεψει με το ΕΠΕΑΕΚ τα παιδια τους????
    Για παραδειγμα ΟΛΟΙ οσοι ηταν υπάλληλοι στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ ....εκβίαζαν να γινει συμβαση στο ΕΠΕΑΕΚ, γιααυτους ή τα παιδια τους, διαφορετικα εκαναν λευκή απεργία στη διαχειριση του εργου!!! Και το εκαναν αυτό γιατι στο ΕΠΕΑΕΚ οι Επιστημονικα Υπευθυνοι ειχαν βαλει τους γιους και κορεσ τους. Μαλιστα ο σημερινος Αντιπρ. οταν ειχε ΕΠΕΑΕΚ ειχε το γιο του που την ιδια ωρα σπουδαζε στο εξωτερικό....και φυσικα μολις εγινε Αντιπρ. ο γιος εγινε μονιμος καλυπτοντας ...[π]αγιες αναγκες. Καλα ξεμπερδέματα!!!

    ReplyDelete
  8. http://www.guardian.co.uk/education/2010/nov/10/student-protest-fees-violent

    Student protest over fees turns violentProtesters smash windows and get onto roof of Tory HQ as estimated 50,000 attend London rally

    ReplyDelete