Wednesday, June 30, 2010

Οι βαθμολογίες των πανελληνίων εξετάσεων και η ίση μεταχείριση

Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων.

Είναι φυσικό οι ενδιαφερόμενοι, μαθητές και γονείς, να θέλουν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα όσο το δυνατόν συντομότερα. Η επιθυμία αυτή μεταφράζεται από πολλούς σε προσπάθεια να μάθουν τα αποτελέσματα «μέσω κάποιου γνωστού που ξέρει» έστω και μερικές μέρες πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Η πρακτική αυτή αποτελεί μια ακόμα έκφανση –από τις πολλές που υπάρχουν στην χώρα μας- άνισης μεταχείρισης των πολιτών. Εκείνων που έχουν πρόσβαση σε κάποιας μορφής εξουσία και εκείνων που δεν έχουν.

Με σύμφωνη γνώμη όλης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου έχω δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να μην αποκαλύπτει την βαθμολογία οποιουδήποτε υποψήφιου, πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η ίδια εντολή έχει δοθεί στους υπευθύνους των βαθμολογικών κέντρων.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μην επικοινωνούν με τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας ή με τις υπηρεσίες που συμμετέχουν στην έκδοση των αποτελεσμάτων, τόσο για λόγους ίσης μεταχείρισης των πολιτών, όσο και για να μην προκαλούνται άσκοπες καθυστερήσεις στην ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο έργο των υπηρεσιών.

14 comments:

  1. Anonymous3:36 am

    Κύριε Υφυπουργέ
    Πραγματικά σας συγχαίρω για την προσπαθειά σας.
    Ο λόγος που γράφω στο ιστολόγιο σας,ειναι ότι πραγματικά απο τα χρόνια που έδινα εγώ πανελλήνιες,το μακρινό 1988,το να μάθει κάποιος την βαθμολογία πριν αναρτηθεί ήταν αδιανόητο.
    Τόσα χρόνια πίστευα ότι κανένας πολίτης δεν έχει πρόσβαση σε αυτές τις βαθμολογίες.
    Αναρωτιέμαι γιατί χρειάστηκε η σύμφωνη γνώμη όλης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
    Υπήρχε περίπτωση δηλαδή κάποιοι να διαφωνούσαν.
    Και αν ναί,τι θα κάνατε για να διασφαλήσετε το αυτονόητο περί ίσης μεταχείρησης,τουλάχιστον σε αυτό που οι πλειοψηφία των πολιτών το θεωρεί αδιάβλητη διαδικασία.
    Ρωτώ γιατί αν αύριο δεν είστε εσείς που δείχνετε να είστε ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα,πως θα διασφαλιστεί η ιση μεταχείρηση των πολιτών.
    Με εκτίμηση
    Απιδόπουλος Κώστας

    ReplyDelete
  2. Ειναι κοινωνική τραγωδια...το φαινομενο !!! Αντε να αλλάξεις "παιδεια και νοοτροπιες"...που εχουν μπει sto DNA της κοινωνίας. Εχοντας δωσεο Πναλλαδικες στο προιστορικό 1981 [χρονια της αλλαγης!!!] μου φαινεται εξωπραγματικο.....

    ReplyDelete
  3. Anonymous5:25 am

    Μόνο μια δημόσια, ηλεκτρονική, έστω και πρόσκαιρη (για διάστημα εξαμήνου) ανάρτηση των αποτελεσμάτων του Ιουλίου και της ανακοίνωσης των σχολών εισαγωγής του Αυγούστου και όχι η ενδοσχολική ή και ενδοπανεπιστημιακή τους διαχείριση (που παρακολουθεί την αναγωγή τους σε προσωπικά δεδομένα με κωδικό κλπ) μπορεί να περιφρουρήσει αποτελεσματικά την αξιοπιστία του συστήματος επιλογής των υποψηφίων. Έως τότε, θα συνεχίσει να υφίσταται ένα τουλάχιστον δυνητικό θεσμικό κενό, που θα διευρύνεται όσο η τρέχουσα περί διαφάνειας ρητορική δεν το εντάσσει στο πλαίσιο των άμεσων πρακτικών της.

    ReplyDelete
  4. Anonymous6:42 am

    Κύριε Υπουργέ το 2009 οι βάσεις είχαν δημοσιευτεί σε γνωστό site 1 και πλέον ώρα ΠΡΙΝ την επίσημη ανακοίνωση!!! Εμείς στη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης τις πήραμε 2 ώρες και πλέον ΜΕΤΑ την δημοσίευση στο παραπάνω site

    ReplyDelete
  5. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=178897

    http://users.sch.gr/szygouras/epikair/2009/allages-armonia.pdf

    Στο δεύτερο κείμενο θα μπορούσα να βάλλω σημερινή ημερομηνία και να προσθέσω το ζήτημα «κόστος χαρτιού, γραφίτη, ρεύματος, συντήρησης φωτοτυπικού και χρόνος κατά τον οποίο οι μαθητές περίμεναν τη φωτοτύπηση των θεμάτων για τους απόντες»

    Άλλα (οργανωτικά ή μουσικά) θέματα υπήρξαν (και στην αρμονία και στο dictee) και δεν είναι ήσσονος σημασίας, απλώς δεν είναι του παρόντος.

    ReplyDelete
  6. Anonymous8:56 am

    Υπήρξα «επώνυμος» μέχρι πρότινος, με πλούσιο διαδικτυακό σαλόνι. Μετά είχα μόνο τα αρχικά μου, όπως σ' αυτό εδώ το φιλόξενο μπλόγκ ή και κάποια ψευδώνυμα εδώ και εκεί. Τώρα έγινα σκέτος "ανώνυμος" εν μέσω όλο και αυξανόμενων συναδέλφων «ανωνύμων». Περίεργοι οι καιροί. Ακόμα και στα «πετίσιονς» βλέπεις όλο μικρά ονόματα: Μπάμπης, Ανώνυμος, Είμαι μαζί σας, κ.ά. Αυτά πάνω-κάτω ισχύουν γενικά και έχουν ευρύτερες αναφορές και αιτίες.

    Αλλά και εδώ, πώς να πεις τα πράγματα με τ' όνομα τους και με τ' όνομα σου, όταν βλέπεις ότι το πελατειακό σύστημα μπορεί και διογκώνεται έχοντας αναγάγει την «ειδική περίπτωση» σε άγραφο ισοπεδωτικό κανόνα και θέλει και τα «παρακάλια» του από πάνω για να μη «καταπιεί» ακόμα και τον ίδιο τον κ. Υφυπουργό;

    Αν κατεβούμε πιο κάτω, μια απ’ τα ίδια. Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί, που λέει ένας σχολιαστής, παραπάνω. Τα μαγαζάκια, είναι καλά στημένα, σ' όλο το βάθος του τούνελ. Κι όσο οι συνθήκες θα δυσκολεύουν τόσο οι «μαγαζάτορες» θα παίρνουν βαθειές ανάσες, φιλοδοξώντας να μετεξελιχθούν σε απαραίτητους μαυραγορίτες-δωσίλογους, για να γατζωθούν πάση θυσία, στους κλονιζόμενους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, εναλλάσσοντας τη λεοντή της συγκατάβασης με αυτήν της θρασυδειλίας.

    Δεν μπορώ λοιπόν παρά να θεωρήσω την παραπάνω "παράκληση" του κ. Υφυπουργού ως βαριά καταγγελία και ταυτόχρονα σκληρή ειρωνεία προς κάθε κατεύθυνση, πάνω, κάτω, δίπλα και παραδίπλα. Και δεν χρειάζεται εδώ να περιγράψω το πώς αυτή η γλαφυρά και κομψά, δια της «παρακλητικής» διατυπωμένη πρακτική, έχει μπολιάσει το χώρο της "παιδείας", και με δικά μου παραδείγματα. Ούτε και αντέχω πια να τα βάζω με ελεεινούς ανευθυνοϋπεύθυνους ή και να τρέχω σε ατέρμονες ΕΔΕ και άλλα συντεχνιακά χειραγωγημένα παραμάγαζα. Μένω στη γλαφυρή προφορικότητα και στην συγκρατημένη ευθιξία, όταν το ποτήρι ξεχειλίζει.

    Τι; Το ποτήρι; Ποιό ποτήρι; Εδώ ήπια νερό απ’ τις τουαλέτες σήμερα, με προφορική εγγύηση προϊσταμένου:

    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=178897

    Αστεία πράγματα, θα μου πείτε. Πράγματι, όταν στα πολύ ζόρικα, στα ζορπασαλίδικα, ούτως ειπείν, ακόμα και οι καθ’ όλα σεβαστοί ανεξάρτητοι αρμόδιοι, σε ρωτάνε κατ' ιδίαν: «Έχεις παιδιά;».

    ReplyDelete
  7. Anonymous5:01 am

    Όταν 600 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς την προβλεπόμενη πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή κυλικείο, για 4 ώρες, τι προβλέπεται; Στους πόσους βαθμούς βράζουν τα Ph.D, ποτέ δεν θα το μάθω.

    ReplyDelete
  8. Anonymous7:48 am

    σχετικά με το:

    http://panaretos.blogspot.com/2010/06/blog-post_6340.html?showComment=1277987140628#c8236662772977165155


    "... το θεσμικό έλλειμα που καταφανώς εδράζεται στην διαχείριση της επιτυχίας ή μή των υποψηφίων "υπό το κράτος " του προσωπικού δεδομένου, χωρίς οι βάσεις δεδομένων Ιουλίου και Αυγούστου να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να υφίστανται τον δημόσιο συγκριτικό έλεγχο. Σ' ένα κλίμα έντονης αγοραπαιδείας πρέπει τουλάχιστον να αναζητηθούν εκείνα τα μέτρα που θα προφυλάξουν το κύρος των αξιολογικών μηχανισμών, την ισονομία των νέων πολιτών, τη ζυγαριά της Δημοκρατίας, από τους πολυμήχανους λαθρεμπόρους της..."

    http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak200610014c.php

    ReplyDelete
  9. Anonymous8:54 am

    Κι όμως μερικοί γνωρίζουν τι γράψανε στις πανελλήνιες,απότι λένε.Οι έχοντες πρόσβαση.

    ReplyDelete
  10. Anonymous12:05 am

    Προφανως και τιθεται θεμα ανισης μεταχειρισης των πολιτων, αλλα σιγουρα δεν ειναι το μονο.(πελατειακες σχεσεις πολιτων-πολιτικων κλπ). Οσον αφορα την ενημερωση των μαθητων, σχετικα με τα μορια που , ειναι αδιανοητο τα αποτελεσματα αυτα, να γινονται διαθεσιμα στην ιστοσελιδα του υπουργειου το απογευμα, μετα απο την αναρτηση τους το πρωι στα σχολεια.

    Αν δεν κανω λαθος, το internet δημιουργηθηκε για να υπαρχει μεγαλου ογκου και κυριως γρηγορη μεταφορα πληροφοριων απο ενα σημειου Α σε ενα σημειο Β. Με ποια λογικη επομενως τα αποτελεσματα ειναι διαθεσιμα στο internet το απογευμα και οχι πριν αναρτηθουν στα σχολεια πχ? Ειναι και καλοκαιρι, και οσοι μενουν στην αθηνα αλλα και σε αλλες περιοχες, δεν ειναι και οτι πιο ευχαριστο να πηγαινουν στα σχολεια μεσα στη ζεστη, καθολου ευχαριστο.

    ReplyDelete
  11. Εύλογο το ερώτημα.

    Ο λόγος είναι ότι οι διευθυντές των λυκείων παραλαμβάνουν το πρωί τα αποκόμματα και τις καταστάσεις. Στην συνέχεια χρειάζεται να κάνουν παραβολή (απαιτείται για να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρχουν λάθη). Μετά την παραβολή ανακοινώνουν τα αποτελέσματα και ενημερώνουν την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου. Η διεύθυνση πρέπει να πάρει τις πληροφορίες αυτές για όλα τα λύκεια της χώρας για να μπορεί να διαμορφώσει το τελικό αρχείο των βαθμολογιών.

    Τέλος πρέπει να ξέρετε ότι φέτος θα είναι η πρώτη φορά -μετά από δική μου επιμονή- που θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο (Τα συγκεκριμένα, γιατί άλλα αναρτώνται).

    ReplyDelete
  12. Anonymous7:47 am

    Ας μου επιτραπεί, έστω και καθ' υπερβολήν:

    Πάσαν αρετήν προς εαυτόν ελκύσας, Πράξει την κλήσιν Πανάρετος καλύπτει.


    http://www.pigizois.net/kiprioi_agioi/panaretos.htm

    ReplyDelete
  13. Anonymous10:00 am

    Γράφετε ότι δώσατε εντολή να μην δημοσιοποιηθούν οι βαθμολογίες πριν την επίσημη ανακοίνωση. Άραγε, γιατί τις κρατάτε στο υπουργείο και δεν τις ανακοινώνετε αμέσως μόλις τις παραλαμβάνετε; Δεν γνωρίζετε ότι η καλπάζουσα φαντασία μας θα υποθέσει ότι τα "μαγειρεύετε"; Καλό είναι λοιπόν μόλις παραληφθεί και το τελευταίο "πακέτο" βαθμών να αναρτώνται αμέσως και χωρίς καθυστέρηση. Άλλωστε αυτή η περίεργη καθυστέρηση είναι που μας οδηγεί να βρούμε κάποιον "γνωστό που ξέρει". Και κάτι ακόμη: μαζέψατε τα απολυτήρια διότι έγραφαν ΥΠΕΠΘ. Μήπως πρέπει να μαζέψετε και τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων φοιτητών, διότι οι σφραγίδες αναγράφουν ομοίως ΥΠΕΠΘ;

    ReplyDelete
  14. Κύριε Πανάρετε,
    θα ήθελα να σας συγχαρώ όχι μόνο για την απόφασή σας να μην διαρεύσουν οι βαθμολογίες αλλά κυρίως για το ότι γνωρίζετε τι πραγματικά γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δείχνει ότι είστε κοντά στην καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα. Παρακολουθώντας το ιστολόγιο σας διαπιστώνω με μεγάλη έκπληξη και ...χαρά ότι γνωρίζετε πολλές καταστάσεις που ζουν οι εκπαιδευτικοί. Επίσης, χαίρομαι γιατί πράγματι οι απόψεις σας και η στάση σας διαφέρουν τόσο από την ελληνική πραγματικότητα όσο και από την άποψη της πλειοψηφίας.

    ReplyDelete