Sunday, June 19, 2011

17 Ιουνίου 2011

Οσοι παρακολουθούν αυτό το blog και ακόμα περισσότερο όσοι γνωρίζουν τον συγγραφέα του, δεν περιμένουν να διαβάσουν πράγματα όπως "δεν είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω το έργο μου" κλπ. 'Ο,τι έχει δρομολογηθεί, εξ άλλου, υποθέτω μπορεί να συνεχιστεί με την απαιτούμενη πολιτική βούληση.

Σε πολιτικό επίπεδο, καμιά κυβέρνηση δεν κρίθηκε από την συμμετοχή ή όχι κάποιου υφυπουργού. Θα έλεγα ούτε καν υπουργού. Ειδικά σήμερα που τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, η προσοχή πρέπει να εστιασθεί σε αυτούς που είναι στην κυβέρνηση. Γιατί έχουν μεγάλο βάρος στους ώμους τους.

Σε προσωπικό επίπεδο, δεν αισθάνομαι καμιά πικρία ή ενόχληση για την μη συμμετοχή μου στην κυβέρνηση. Aνα πάσα στιγμή κατά την διάρκεια της θητείας μου ήμουν απόλυτα χαρούμενος να επιστρέψω στην ζωή μου ως απλός πολίτης, μία ζωή που με γέμιζε. Αλλωστε, δεν επεδίωξα την συμμετοχή μου αρχικά, και δεν επεδίωξα να παραμείνω ούτε στον πρώτο ανασχηματισμό ούτε και τώρα. Ο λόγος είναι ότι το ισοζύγιο προσπάθειας και αποτελέσματος ήταν υπερβολικά ετεροβαρές. Σε όλη την διάρκεια της θητείας μου, έκανα ότι και στην υπόλοιπη ζωή μου. Εδωσα όλο μου τον εαυτό χωρίς να λογαριάζω προσωπικό κόστος ή αντοχές και δεν αδίκησα ούτε ευνόησα από πρόθεση κανένα.

Μία μικρή σημειολογική ικανοποίηση κατά την αποχώρησή μου είναι ότι κατάφερα να ολοκληρώσω την θητεία μου χωρίς να χρησιμοποιήσω αστυνομικούς ασφαλείας. Επίσης, το ότι επιβάρυνα τον κρατικό προυπολογισμό μόνο με δύο μετακλητούς υπαλλήλους που επέλεξα με ανοικτή διαδικασία.

ΥΓ. Δεν μπορώ να κλείσω αυτή την ανάρτηση χωρίς μια αναφορά στην διατήρηση αυτού εδώ το blog που αποτέλεσε την αρχή μιας διαφορετικής προσέγγισης της πολιτικής. Δεν έσβησα καμιά από τις παλαιότερες αναρτήσεις μου όταν μπήκα στην κυβέρνηση και δεν θα σβήσω καμιά τώρα που φεύγω.
Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό, είτε συνεισφέροντας με εποικοδομητικά σχόλια (θετικά ή αρνητικά), είτε και απλά με την ανάγνωσή του.
Θέλω να διαβεβαιώσω για μια ακόμα φορά ότι διάβαζα όλα τα σχόλια, θετικά και αρνητικά. ΟΛΑ τα έπαιρνα υπόψη μου, όσο σκληρά και αν ήταν. Πολλές από τις επιλογές μου και τις αποφάσεις μου επηρεάστηκαν από τα σχόλια αυτά. Λυπάμαι που δεν προλάβαινα να απαντώ και έτσι δεν ήταν φανερή η σημασία που τους έδινα.
Δέχτηκα πολλές επιθέσεις και κριτική για το μπλογκ αυτό. Δεν άλλαξα στάση -ακόμα και όταν η διατήρησή του αποτέλεσε θέμα παραμονής μου στην κυβέρνηση. Και δεν το μετανοιώνω. Γιατί μπορώ να αποκαλύψω σήμερα ότι ξεκινούσα και τελείωνα την μέρα μου με το πώς θα επέτρεπα με τον καλύτερο τρόπο στους πολίτες να γνωρίζουν τι σκέπτομαι και τι κάνω χωρίς διαμεσολαβητές και να έχω την αντίδρασή τους, στον βαθμό που αυτή εκφραζόταν με σχόλια ή με προσωπικά μηνύματα.


88 comments:

  1. Kαλή συνέχεια στη ζωή σας και ένα ευχαριστώ για το έργο σας! Μάλλον θα μείνω με την απορία γιατί δεν ήσασταν και στη νέα κυβέρνηση!

    ReplyDelete
  2. Anonymous6:19 am

    Με μεγαλη πικρα πλροφορηθηκα την απομακρυνση σας.
    Συντασσομαι απολυτα με το σχετικο σχολιο δημοσιογραφου "τον εφαγε κυριως το πανεπιστημιακο κατεστημενο".
    Σας ευχομαι οτι καλυτερο ελπιζοντας οτι ισως τωρα καταστει δυνατον να επικοινωνησω μαζι σας εστω τηλεφωνικα.
    Με εκτιμηση

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:47 am

    Αφού σας ευχηθώ κι εγώ καλή επάνοδο στην προηγούμενη απασχόλησή σας, θα ήθελα να επισυμάνω δύο σημεία που κατά την (υποκειμενική) γνώμη μου σας διέκριναν.

    1. Θετικό: Ασχέτως αν συμφωνούσε ή διαφωνούσε κάποιος μαζί σας, ξέραμε ότι είχατε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό σας, χωρίς καμία παρέκλιση και πισογυρίσματα.
    2. Αρνητικό: Επεδείξατε ιδιαίτερο ζήλο και αγωνί μαζί, να αποκαλύψετε όλα τα κακώς κείμενα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε βαθμό που αυτό σας ξεπέρασε... Επεδείξατε απεριόριστα γραφειοκρατική λογική, προσπαθώντας να "αποκαλύψετε" όσους κατά τη γνώμη σας δεν επιτελούν σωστά το έργο σας... Μόνο που μαζί με τα ξερά, κάψατε και τα χλωρα (που σε τιποτα δεν δικαιούνταν τη λογική του "όλοι μαζί τα φάγαμε" ή "όλοι φταίμε για τα προβλήματα της τριτοβάθμιας"

    Με τιμή

    ένας (θέλω να ελπίζω) εκ των "χλωρών"

    ReplyDelete
  4. Στέλλα7:06 am

    Χαίρομαι που σας γνώρισα ως άνθρωπο και ως πολιτικό μέσα από το ιστολόγιο σας. Οι δημοσιεύσεις σας είναι πάντα ζεστές και ανθρώπινες. Και φυσικά θα συνεχίζω να σας διαβάζω...Λυπάμαι απλά, γιατί εγώ και πολλοί εκπαιδευτικοί είχαμε επενδύσει σε σας για να βελτιωθεί η δημόσια εκπαίδευση...

    ReplyDelete
  5. Konstantinos Adamidis7:22 am

    Το σίγουρο είναι ότι προσπαθήσατε για δύσκολες, αλλά δίκαιες και διεθνώς εφαρμοσμένες εκπαιδευτικές πρακτικές στα Πανεπιστήμια "against all odds". Ωστόσο, έγινε το προφανές (για τα ελληνικά δεδομένα): "πονάει χέρι κόβει χέρι!" Όμως είμαι σίγουρος ότι τελικά δε θα επαληθευτεί για τα Πανεπιστήμια το κλασικό άρθρο του Galton "regression towards mediocricy" και θα επαληθευτείτε, πάλι "against all odds", γιατί η κατάσταση απλά "δεν πάει άλλο". Να είστε πάντα καλά.

    ReplyDelete
  6. Anonymous7:30 am

    ex ungue leonis

    είναι σημαντικό ότι αποχωρείτε με τον ίδια εντιμότητα που σας χαρακτήριζε σε ότι έχετε κάνει έως τώρα.

    όσοι εργάστηκαν μαζί σας και ιδιαίτερα οι πρώην συνεργάτες σας, αισθάνονται τιμή που σας γνώρισαν.

    Ν.

    ReplyDelete
  7. σας τιμάει που διαβάζατε ολα τα σχόλια, ανεξαιρέτως..
    σας τιμάει, που δεν ήσασταν "κωλοτουμπας" και να πραττετε-γράφετε, ανάλογα της "καρέκλας σας".

    ReplyDelete
  8. Anonymous8:31 am

    Σε μένα, αυτό που μένει από την απομάκρυνσή σας είναι η "μη επιβίωση" -για άλλη μια φορά- εξωκοινοβουλευτικών σε μια κυβέρνηση. Δεν παραγνωρίζω οποιαδήποτε άλλη πτυχή (έργο, συμπεριφορά, επικοινωνιακό κλπ), απλώς σημειώνω το εξής:
    Η "κρίση" που ζούμε, βοήθησε ώστε για μια φορά ακόμα να αναδειχθεί νικήτρια η ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ, το πραγματικό μας πολίτευμα. Μπιρμπίλη και Πανάρετος δεν κρίθηκαν από το έργο τους, αλλά από την ενδοκομματική, πελατειακή αναγκαιότητα και την "ιδεολογικής φύσης" πίεση προς τον Πρωθυπουργό, που συμβαίνει να είναι και αρχηγός του κόμματος.
    Περαστικά μας.
    Καλή συνέχεια Ιωάννη.

    ReplyDelete
  9. Anonymous9:08 am

    Καλώς απομακρυνθήκατε. Διαφαινόταν σαφέστατα οτι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να σας αξιοποιήσει, επειδή δεν ήταν έτοιμη για σημαντική (πόσω μάλλον ολική) ρήξη με τη γάγγραινα του χώρου μας. Άλλωστε, μας προξενούσε μεγάλη θλίψη να σας βλέπουμε να "επικοινωνείτε" απόψεις που ποτέ δεν θα πιστέψουμε οτι υιοθετήσατε. Τουλάχιστον, είναι θετικό οτι δεν θα φέρετε ευθύνη και για τις επερχόμενες "αλλαγές" στα ΑΕΙ, δηλαδή τις νομικές προσαρμογές στα διαθέσιμα χρήματα με αντάλλαγμα την παγίωση και ενίσχυση θεσμών διαφθοράς (σε περίτεχνη συσκευασία, για τα μάτια του κοσμάκη). Προσβλέπουμε στην επανοδό σας στο Υπουργείο, για τρίτη φορά, όταν κρίνετε οτι συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Σας ευχόμαστε να είστε πάντα καλά.

    ReplyDelete
  10. Anonymous9:26 am

    Σας ευγνωμονούμε διότι μας επιτρέψατε να αισιοδοξούμε - έστω και για λίγο - ότι η περιπόθητη ριζική ανατροπή στα ΑΕΙ βρισκόταν καθ΄οδόν.
    Τώρα πλέον μένει μόνο να ελπίζουμε ότι το παράδειγμά σας θα βρει μιμητές και να ευχόμαστε οι αγώνες να μην πάνε χαμένοι, αλλά να δικαιωθούν ... στο εγγύτατο μέλλον

    ReplyDelete
  11. Alexandra9:35 am

    Κύριε Πανάρετε, αγωνιούμε για τη συνέχεια. Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς καταγγελίες που έχουμε θέσει υπ' όψιν σας; Γνωρίζουμε ότι πολύ σημαντικές υποθέσεις, από τις οποίες εξαρτώνται ζωές νέων ανθρώπων, βρίσκονται στο γραφείο σας. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τύχουν δίκαιης αντιμετώπισης και από τους συνεχιστές του έργου σας;

    ReplyDelete
  12. Anonymous9:57 am

    Νομίζω ότι φέρατε μία αλλαγή που ήταν απαραίτητη, αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητη στην Ελλάδα από χρόνια (ηλεκτρονική υποβολή και αξιολόγηση προτάσεων, δημοσιοποίηση αποφάσεων στο διαδίκτυο, απευθείας επικοινωνία μέσω του blog κτλ.). Επίσης, υπηρετήσατε με ζήλο, ενθουσιασμό και θεωρώ με εντιμότητα τα πιστεύω σας. Ελπίζω αυτά να συνεχιστούν. Την επόμενη φορά να συγκρουστείτε με τα κατεστημένα συμφέροντα όχι κατά μέτωπο αλλά υπερφαλαγγίζοντας τα, αν θέλουμε να έχουμε ελπίδα να ξεκολλήσουμε κάποτε από την μιζέρια.

    ReplyDelete
  13. Anonymous10:11 am

    Μόνο και μόνο το γεγονός οτι οι συναδελφοι που πανηγύριζαν μετά τον ανασχηματισμό είναι το χειρότερο υλικό που υπάρχει στα ελληνικά ΑΕΙ δείχνει οτι κακώς απομακρυνθήκατε. Κρίμα!

    ReplyDelete
  14. Anonymous10:20 am

    Είναι τιμή μου που είμαστε φίλοι από το 1975. Εκανες περισσότερα από τους περισσότερους. Μη στενοχωριέσαι αλλά να είσαι περήφανος. Οι αξίες σου είναι μιάς προηγούμενης και μιάς επόμενης εποχής που έρχεται γοργά.

    ReplyDelete
  15. Anonymous10:48 am

    στενοχωρήθηκα για την συμπεριφορά που σου έδειξαν, προτού διαβάσω το σχόλιό σου. δεν πειράζει, με αυτό τον τρόπο, απλά σε βοήθησαν να έχεις ένα πολύ καλλίτερο τρόπο ζωής, στα κύθηρα!!!!!

    για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται αυτό που λένε, κανένας δεν είναι πιο αχάρηστος από τον ευεργετηθέντα.

    τελειώνω λέγοντας, ότι δυστυχώς, είμαστε σε εποχές όπου δύσκολα γίνεται αντιληπτό, το καλό έργο.

    και εσύ σε αυτό ήσουν όχι μόνο καλός, αλλά και πρωτοπόρος.

    μια απλή παρατηρήτρια του έργου σου.

    ReplyDelete
  16. Anonymous11:02 am

    Η περίπτωσή σας δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική σκηνή.
    Απελπιστικά μοναχική.
    Σαν την αλήθεια.
    Γ.Χ

    ReplyDelete
  17. Anonymous11:20 am

    Απογοητεύτηκα μόλις πληροφορήθηκα την αποχώρησή σας...Είχα αρχίσει να πιστεύω στο όραμά σας για όλες τις εποικοδομητικές αλλαγές στην παιδεία. Ελπίζω το έργο σας να συνεχιστεί από τους αντικαταστάτες σας...

    Με τιμή ΜΠ.

    ReplyDelete
  18. Anonymous11:49 am

    Ήταν μια αναλαμπή που έσβησε :(

    ReplyDelete
  19. Anonymous1:02 pm

    Κύριε Πανάρετε, σας γνωρίζω, όχι σε προσωπικό επίπεδο, από την εποχή που είχατε τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο ΥΠΕΠΘ και είχα την αίσθηση για το πρόσωπό σας του δίκαιου αλλά και καλοσυνάτου Γραμματέα και Πανεπιστημιακού, με ενίσχυση σε αυτή μου την πεποίθηση και από κοινό μας φίλο – συνεργάτη σας.
    Όταν αναλάβατε υφυπουργός και παρακολουθώντας τα πρώτα σας βήματα για δίκαιες επεμβάσεις σας σε παρανομία είχα χαρά μεγάλη για την τόλμη σας. Ήμουν απλά μαζί σας. Όμως ανεξήγητο μέχρι σήμερα για μένα για να επαναλάβω την παροιμία του παραπάνω σχολιαστή για ξερά και χλωρά που κάψατε μαζί, απερίσκεπτα με ελαφρά τη καρδία φερθήκατε και κατάφωρα άδικα και άκρως παράνομα. Και το γνωρίζετε πολύ καλά και το έχετε και ομολογήσει. Νομίζω ότι υπήρξατε θύμα της ιντερνετικής ανωνυμίας συγκεκριμένου Forum. Πως το επέτρεψε αυτό η ευφυΐα και οξύνοιά σας; Το αποκλείω να μην έχετε τύψεις. Και μάλιστα βαριές. Διαπράξατε ύβρι που επιφέρει την τίση. Την απομάκρυνσή σας θεωρώ αποκατάσταση της ηθικής νομοτέλειας που είναι πέραν από τις ανθρώπινες επεμβάσεις. Εγώ όμως παρά τη δυσβάστακτη άδικη πληγή σας εύχομαι με ειλικρίνεια τα καλύτερα για την προσωπική και οικογενειακή σας χαρά, γαλήνη και πρόοδο του γιού σας. Τίμιοι ηθικοί και σπουδαίοι γονείς πολλές φορές γεννούν και ανατρέφουν αντίστοιχα πανάξια τέκνα.
    Έρρωσθε!
    Συνάδελφός σας

    ReplyDelete
  20. Panagiotis1:29 pm

    Σας εύχομαι αρχικά καλή συνέχεια σε ότι και να κάνετε…
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι νομίζετε εσείς και τι είχατε κάνει τόσο καιρό για να μην φύγουν οι καλοί επιστήμονες τις χώρας μας, από την Ελλάδα, προς άλλες χώρες?

    Σας παρακαλώ πολύ απαντήστε μου…

    Ένας άνεργος Ερευνητής – Επιστήμονας…

    ReplyDelete
  21. Anonymous1:37 pm

    ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΡΕΤΕ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΡΓΟ ΣΑΣ. ΔΩΣΑΤΕ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΦΟΥ ΤΑ ΒΑΛΑΤΕ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΑΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ 2 ΓΝΩΣΤΩΝ (ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΕΩΝ) ΤΜΗΜΑΤΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕ ΣΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΑΣ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΤΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΞΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΕΠΩΜΙΣΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ) ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΣΑΣ. ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΤΕ ΠΟΛΥ...

    ReplyDelete
  22. Anonymous1:51 pm

    Θα ήθελα να συμπληρώσω μία άλλη διάσταση, ήσσονος σημασίας αλλά κάποιας σημασίας. Η βουλή θα είναι φτωχότερη χωρίς εσάς, παρ'ότι δεν υπήρξατε βουλευτής. Έχω διαβάσει στο μπλόγκ σας αρκετά από τα πρακτικά συζητήσεών σας με βουλευτές στις επίκαιρες ερωτήσεις. Και αυτό γιατί μου κίνησε το ενδιαφέρον πώς μιλούσατε επί της ουσίας. Σπάνιο το να ακούει κανείς κάτι πραγματικά ουσιαστικό από το βήμα της βουλής. Μία πραγματική αγόρευση. Έχουμε συνηθίσει τόσο στον ξύλινο λόγο. Επίσης εντύπωση μου έκανε ο σεβασμός που δείχνατε στους βουλευτές και η μετριοπάθειά σας. Ποιός θα περίμενε ότι έπρεπε να περιμένουμε έναν εξωκοινοβουλευτικό για κάτι τέτοιο!

    ReplyDelete
  23. Anonymous3:32 pm

    Κε Πανάρετε,

    Εδώ και δυο χρόνια παρακολουθούσα συστηματικά το μπλογκ σας. Σίγουρα ήταν κάτι το διαφορετικό, πρωτόγνωρο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και αρκετά «επαναστατικό».
    Θέλω να σας συγχαρώ κι εγώ για την προσπάθεια εξυγίανσης των πανεπιστημίων που ξεκινήσατε άσχετα αν σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίχθηκε σε κυνήγι μαγισσών.
    Θα ήθελα όμως να αναφερθώ ιδιαίτερα σε δύο σημεία, στους ελέγχους νομιμότητας και στα αδιόριστα μέλη ΔΕΠ (αν δεν κάνω λάθος το δεύτερο είχε συγκεντρώσει αθροιστικά και τα περισσότερα σχόλια στο μπλογκ σας).
    Στο θέμα των νομικών ελέγχων των εκλογών μελών ΔΕΠ είχε ξεφύγει η κατάσταση. Χωρίς να αμφισβητώ την πρόθεσή σας ως προς τις αξιοκρατικές διαδικασίες ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε, ειδικά στην περίπτωση ανώνυμων καταγγελιών αλλά και η αντίληψη η οποία καθιερώθηκε στα πανεπιστήμια, τελικά ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τις προθέσεις σας. Παρακολούθησα διαδικασίες εκλογών στις οποίες όταν κάποιοι από τους εκλέκτορες έβλεπαν ότι η εκλογή δεν εξελισσόταν όπως ενδεχομένως ήθελαν έκλειναν το μάτι ο ένας στον άλλον ψήφιζαν χωρίς να αιτιολογήσουν την ψήφο τους και έστελναν και μια ανώνυμη καταγγελία μετά. Δε θέλω να πιστεύω ότι αυτός ήταν ο σκοπός σας. Το δε παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ίσως είναι η μόνη περίπτωση που δεν τιμωρείται αυτός που παρατυπεί/παρανομεί αλλά ένα τρίτο πρόσωπο ουδέτερο ως προς τη διαδικασία. Διότι εντάξει αν ο υποψήφιος καταθέσει ένα πλαστό πιστοποιητικό να τιμωρηθεί με ακύρωση της εκλογής του. Στις άλλες περιπτώσεις, όμως, δε θα έπρεπε να τιμωρείται και ο πρόεδρος που δε διασφαλίζει σωστές διαδικασίες, η επιτροπή που δεν κατέθεσε την έκθεση με τη μορφή που προβλεπόταν, ο εκλέκτορας που δεν αιτιολόγησε την ψήφο του, ο νομικός σύμβουλος για τον έλεγχο που (δεν) έκανε, η γραμματεία για τα πρακτικά κλπ;
    Θα ήταν όμως παράλειψη αν δεν ανέφερε κανείς την υπέρβαση που κάνατε με τη δημοσιοποίηση της λίστας των εκκρεμών διορισμών. Και ήταν υπέρβαση ως προς το κομματικό κράτος. Και γι αυτό σας αξίζουν συγχαρητήρια. (Τώρα βέβαια η κα υπουργός ψάχνει ανοικτά με τη συνεργασία της ΠΟΣΔΕΠ πώς θα την παρακάμψουν.)
    Πίστευα όμως μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα κάνατε και μια δεύτερη υπέρβαση και θα προχωρούσατε στους διορισμούς των αδιόριστων μελών ΔΕΠ. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μόνο εσείς καταλαβαίνατε τι σημαίνει αδιόριστος πανεπιστημιακός. Και μόνο εσείς θα μπορούσατε να το στηρίξετε και να επιχειρηματολογήσετε υπέρ αυτού (κάτι που κάποια στιγμή έστω και δειλά έστω και αντιφατικά κάνατε). ‘Εμεινε πλέον μία στάσιμη εκκρεμότητα στα χέρια ατόμων που δεν καταλαβαίνουν. Πέραν όλων των άλλων, σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμεί με το «θάνατο» επιστημονικών αντικειμένων αιχμής που θα έδιναν ίσως και ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας. Κρίμα.
    Διατηρώντας την πεποίθηση ότι θα έχετε τη δυνατότητα και στο μέλλον για καίριες παρεμβάσεις, σας εύχομαι καλό κουράγιο! Δεν ξέρω αν θα μας λείψετε αλλά σίγουρα δε θα σας ξεχάσουμε.
    Συναδελφικά (πλέον)

    ReplyDelete
  24. Η απομάκρυνσή σας από το Υπουργείο είναι αναγνώριση ήττας της Τριτοκοσμικής αντίληψης την οποία προσπαθήσατε να περάσετε στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

    Μιας αντίληψης - του στενού περιβάλλοντος του Γιώργου - η οποία θέλει την χώρα να αλλάζει και να σώζεται ακολουθώντας τις συμβουλές και προτάσεις των κατ'επάγγελμα σωτήρων και πεφωτισμένων Ελλήνων και μη του εξωτερικού.

    Αφήστε τώρα την δουλειά σε εμάς που έχουμε κάτι ουσιαστικό και αυθεντικό να πούμε και δεν αντιγράφουμε τα προγράμματα της Καλιφόρνιας πουλώντας τα για χρυσό στους Τριτοκοσμικούς ιθαγενείς.

    Ευχαριστούμε για τις προσπάθειές σας. Ευχόμαστε καλή σύνταξη.

    ReplyDelete
  25. Anonymous4:22 pm

    Η αδικία και η αναξιοκρατία δεν έχουν συνήθως θέση σε αυτό τον τόπο.Ως νέος εκπαιδευτικός σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ για το ήθος σας την διακριτικότητά σας και την εργατικότητά σας.Δυστυχώς άλλο πρόσωπο έπρεπε να αποχωρήσει από την θέση του στο υπουργείο αυτό για διάφορους λόγους,μα ειδικότερα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει και απευθύνεται στους υπαλλήλους-υφιστάμενους,θίγοντας συνεχώς τις δυνατότητες και ικανότητές τους!Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  26. Σε μια χώρα που ο ελιγμός είναι τρόπος ζωής και η παραδοχή αξιών σοβαρό εμπόδιο στον δρόμο προς την ψεύτικη καταξίωση, πραγματικά ήταν μια ελπίδα η παρουσία σας στα πολιτικά και κυρίως εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου μας.
    Παρόλο που υποκειμενικά δεν εμπιστεύομαι το πασοκ ( υποκειμενικά, πάντα, το αντιλαμβάνομαι ως ένα στέγαστρο για βολεμένους περισσότερο παρά ένα κόμμα με όραμα και ουσία) η επιλογή μερικών αξιόλογων προσώπων με έκανε να ελπίζω αλλά και να προβληματίζομαι.
    Επίσης, να ελπίζω ότι η γνώμη των πολλών , ασήμαντων ίσως για την εξουσία ανθρώπων, θα ακουστεί και που ξέρει κανείς μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην λήψη αποφάσεων.
    Ταυτόχρονα ένιωθα ότι δεν μπορεί, η καινοτόμα πρακτική της διαβούλευση, να εκφράζει ένα κόμμα με απαρχαιωμένα χαρακτηριστικά, αλλά ότι αποτελεί μια επίφαση μοντερνισμού, όπως και η συνύπαρξη ικανών προσώπων με τυχοδιώκτες ή κενόδοξους της πολιτικής...
    Τελικά αυτό που κατάλαβα είναι ότι μέσα στα δύο κόμματα εξουσίας στην χώρα μας υπάρχουν τάσεις που απηχούν τις πεποιθήσεις της πλειοψηφίας αλλά δεν αντιπροσωπεύονται ικανά. Η βουλευτική ιδιότητα, δυστυχώς, είναι συνυφασμένη με το ρουσφέτι (είτε είναι άμεσο είτε συγκαλυμμένο ως προεκλογική υπόσχεση) και στρεβλώνει τον διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ εξουσίας και πολιτών.
    Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει με ένα «μαγικό» τρόπο η τεχνολογία, αξιοποιούμενη, στην πολιτική επικοινωνία.
    Αλλά η παραδοσιακή υποκρισία δεν μπορεί να δεχθεί αυτό τον αγωγό επικοινωνίας. Και μιλάω κύρια για την δημοσιογραφία που έρχεται με την σειρά της , μετά τους πολιτικούς, να ολοκληρώσει το κακό. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, όπως και οι επαγγελματίες βουλευτές θέλουν τον προστατευτισμό στην έκφραση. Θέτουν κανόνες ψεύτικης δεοντολογίας, που οι ίδιοι δεν ικανοποίησαν ποτέ, και διαβάλλουν ως οχλοβοή τον ψίθυρο ενός στερημένου και απαξιωμένου πλήθους.
    Τι ακριβώς περίμεναν όλοι αυτοί από ένα κόσμο που δεν έχει μάθει να διαμορφώνει και να υποστηρίζει δημοκρατικά τις απόψεις του;
    Άλλωστε ο δικός τους θεσμικός ρόλος είναι που δεν απέδωσε κανένα καρπό στην προάσπιση και στην ανάδειξη των δικαιωμάτων της αντικειμενικής ενημέρωσης και πλουραλιστικής έκφρασης.
    Κύριε Πανάρετε σας γράφω με ψευδώνυμο ενώ εσείς είστε εκεί με επώνυμο , διάφανο λόγο και κρίση.
    Και με το δικό μου επώνυμο να έγραφα πάλι, δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αφού είμαι ένας απ’ το πλήθος. Θέλω να πω ότι η αξία είναι σε αυτό που λέμε και όχι στο ποιος είναι αυτός που μιλά απ’ το πλήθος, αφού δεν φέρει εξουσία…
    Εσείς θα μπορούσατε να κρυφτείτε πίσω απ’ την επίσημη υπουργική σας ιδιότητα, αλλά δεν το κάνατε και αφήσατε αυτό το blog προς άμεση επικοινωνία.
    Μας δώσατε ένα στίγμα ότι η εξουσία δεν είναι απρόσωπη. Και πιστεύω ότι αυτό ενόχλησε περισσότερο από όλα. Ότι η εξουσία χάνει ένα μέρος απ’ την αίγλη της και το δέος που την περιβάλλει, αλλά έπρεπε να δουν και το κέρδος επί της ουσίας.
    Γιατί η Δημοκρατία είναι ακριβώς αυτό: Η εξουσία να μην είναι απρόσωπη και ως εκ’ τούτου να μην είναι και αυθαίρετη…

    ReplyDelete
  27. Anonymous9:02 pm

    Το κυριότερο είναι να σε καλοχαιρετούν οι πεζοί, και νομίζω δεν θα έχετε πρόβλημα.
    Δυστυχώς δεν είχατε ψήφο στην κοινοβουλευτική ομάδα να εκβιάσετε, να το παίξετε αντάρτης, να είστε κομματάρχης νάχετε ψήφους.
    Θεωρώ σημαντική την προσφορά σας στο Υπουργείο Παιδείας σε τόσους δύσκολους καιρούς.
    Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε καλοχαιρετούν όταν ξεπεζέψεις λέει μια κρητική μαντινάδα.

    ReplyDelete
  28. Anonymous10:48 pm

    Η αντικατάσταση του αρμόδιου Υπουργού στη πιο κρίσιμη για την ολοκλήρωση της τόσο πολύπλοκης και ευαίσθητης των Πανελλαδικών Εξετάσεων δείχνει τη ποιότητα της πολιτικής στην Ελλάδα. Κύριε Πρωθυπουργέ αυτή αντικατάσταση τη δεδομένη στιγμή συνιστά κορυφαίο λάθος και έλλειψη υπευθυνότητας απέναντι στις χιλιάδες των υποψηφίων.

    Ένα απογοητευμένος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ

    ReplyDelete
  29. @Panagiotis.
    Εκανα ότι μπορούσα. Δεν ξέρω αν αυτά ήταν αρκετά.
    Σε προσωπικό επίπεδο, μια από τις μεγαλύτερες χαρές που έχω πάρει στους 20 αυτούς μήνες είναι το ότι κατάφερα με ανοικτές, διαφανείς και αξιοκρατικές διδικασίες να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι. Ανθρωποι μου μπορούν να στέκονται με το κεφάλι ψηλά και να κάνουν σωστά την δουλειά τους χωρίς να χρωστούν "υποχρέωση" έχοντας compromised την αξιοπρέπειά τους.

    Σε πολιτικό επίπεδο προσπάθησα να μην εξαρτώνται οι νέοι επιστήμονες από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Γι' αυτό στα postdocs ο νέος ερευνητής που θα επιλεγεί θα είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος και όχι ο επιστήμονας με τον οποίο θα συνεργασθεί.
    Στο ίδιο πρόγραμμα, το γεγονός ότι οι αξιολογήσεις θα γίνουν από επιστήμονες του εξωτερικού θα αποκλείσει το ενδεχόμενο άνισου ανταγωνισμού μεταξύ εκείνων που είναι "μέσα" και εκείνων που είναι "έξω".
    Επίσης, ελπίζω ότι θα τροποποιηθεί σύντομα η προκήρυξη του προγράμματος Αριστεία ώστε να κριθούν χωριστά και με χωριστό προυπολογισμό οι προτάσεις των νέων ερευνητών από αυτές των ώριμων ερευνητών (αντίστοιχα με τις πρακτικές του ERC).
    Υπάρχουν και μερικά ακόμα πράγματα υπό διαμόρφωση που θα τα δημοσιοποιήσω τις προσεχείς ημέρες.

    ReplyDelete
  30. Anonymous11:29 pm

    Αγαπητέ κ. Πανάρετε,

    ευχαριστώ για τις προσπάθειές σας να αλλάξετε τα κακώς κείμενα στο χώρο των ΑΕΙ.
    Ελπίζω ο διάδοχός σας στο Υπουργείο να συνεχίσει με τον ίδιο προσανατολισμό.

    GN

    ReplyDelete
  31. Anonymous12:01 am

    Καλά όλα αυτά που λέτε, αλλά για τους νέους επιστήμονες που μετά από πολλές θυσίες κατόρθωσαν να πάρουν μία θέση σε ένα πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ τους φερθήκατε με το χειρότερο τρόπο.
    Μπορεί να έχετε εμπάθεια στα πρόσωπα των πανεπιστημιακών αλλά εμείς οι νέοι που κατορθώσαμε να πάρουμε μια θέση δε σας φταιγαμε σε τίποτα, εκτός αν θέλατε να μας προστατέψετε από το να μπούμε σε ένα χώρο που ακόμα και εσείς δεν καταφέρατε (η δεν είχατε αρκετό χρόνο ) να τον καθαρίσετε.

    ReplyDelete
  32. Anonymous12:50 am

    Δεν θέλω να φανώ μηδενιστής αλλά θα ήθελα να κάνετε έναν απολογισμό του έργου σας τους 20 μήνες της θητείας σας. Τι άλλαξε στη παιδεία, τι ολοκληρώσατε, τι δρομολογήσατε... Ειλικρινά θα ήθελα να μας πείτε. Πιθανόν σε κάποιους τομείς να κάνατε πολλά, αλλά σε άλλους δεν κάνατε τίποτα. Όσο για το blog σας, υπήρξατε λαλίστατος στα θέματα που σας εξυπηρετούσαν. Σε όλα τα υπόλοιπα δεν δώσατε ΠΟΤΕ καμία απάντηση στα δεκάδες ερωτήματα μας. Και από σύμπτωση, αυτά τα θέματα είναι που αφήνετε πίσω σας άλυτα και ίσως και πιο περιπλεγμένα.
    Κάποτε σας είχα ρωτήσει ποια είναι η γνώμη σας για το ζήτημα της επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχιούχων ΤΕ. Όχι τι σκοπεύατε να κάνετε, αλλά ποια είναι η γνώμη σας ως εκπαιδευτικός, ως πολίτης. Φυσικά δεν απαντήσατε. Τώρα φεύγετε (εγώ πιστεύω ότι εσείς ζητήσατε να φύγετε και δεν σας έδιωξαν) και αφήνετε πίσω σας συντρίμια. Ένα ματσο ΠΔ ξεχασμένα στο ΣΤΕ χωρίς να είναι εφαρμόσιμα και ένα σχέδιο για έναν διευρυμένο φορέα φάντασμα τον οποίο οι επόμενοι από εσάς πιθανότερο είναι να τον απορρίψουν, οπότε και τα ΠΔ πάνε στα σκουπίδια και φτου και απ' την αρχή. Επιλέξατε έναν εξαιρετικά πολύπλοκο δρόμο για να "επιλύσετε" το πρόβλημά μας όταν για αντίστοιχο ζήτημα (κολλέγια) ξεπεράσατε διαβουλεύσεις, συζητήσεις, γνωμοδοτήσεις, τα πάντα...Θα ήθελα να ακούσω κάποια στιγμή τη γνώμη σας για το ζήτημα αυτό. Παίξατε με τις ζωές χιλιάδων νέων ανθρώπων και φυσικά δεν κάνατε το καθήκον σας, όπως ο νόμος ορίζει. Δεν ξέρω λοιπόν τι κάνατε στους υπόλοιπους τομείς της εκπαίδευσης, στο ζήτημα που καίει εμένα (και χιλιάδες ακόμη κόσμο) δεν κάνατε τίποτα. Εσείς φεύγετε, γυρνάτε στη δουλίτσα σας. Εμείς μένουμε με 4 χρόνια πεταμένα, με πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα, να μεταναστεύουμε στο εξωτερικό. Όχι για δουλειά μόνο αλλά και για σπουδές. Γιατί αν σπουδάσουμε εκεί 2 χρόνια, όταν θα επιστρέψουμε στη χώρα μας θα μας αναγνωρίσει το κράτος επαγγελματικά προσόντα. Γιατί έτσι είναι η Ελλάδα. Ένας απόφοιτος κάποιου άγνωστου κολλεγίου - πανεπιστημίου του εξωτερικού που σπούδασε έστω και δια αλληλογραφίας είναι πιο ικανός από εναν απόφοιτο ΤΕΙ.
    Και όλα αυτά γιατί εσείς (όπως και οι προκατόχοι σας) δεν κάνατε τη δουλειά σας...

    Ένας πτυχιούχος Μηχανικός Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων που μετανάστευσε στην Ιταλία για να σπουδάσει ένα παρεμφερές αντικείμενο γιατί στη χώρα του δεν τον αναγνώριζαν.

    Ντροπή σας (σε όλους σας) που καταντήσατε έτσι τη χώρα μας...

    ReplyDelete
  33. κ Παναρετε αναμφισβητητα προσπαθησατε να λυσετε θεματα που απασχολουν εδω και χρονια τα Πανεπιστημια, οπως πχ οι αξιολογησεις ερευνητικων προγραμματων και οι μικρες και μεγαλες ανομιες ορισμενων σχολων. Απο την αλλη δεν καταφερατε δυστυχως να συσπειρωσετε τους πανεστημιακους που υποστηριζουν τις μεταρρυθμισεις, αλλα τους βαλατε απεναντι. Αυτο ηταν ενα τεραστιο στρατηγικο λαθος κυριως επειδη η συγκεκριμενη συγκυρια ισως δεν προκυψει ξανα σ αυτη τη μορφη. Επομενως θα χρεωθειτε νομιζω μια τεραστια ευκαιρια που χαθηκε σε trivialities ενθεν και κειθεν.
    plorius

    ReplyDelete
  34. Anonymous12:56 am

    Αν και είμαι ένας από αυτούς που παγώσατε το διορισμό του και όσο να ναι δε σας τρέφω κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια, οφείλω να ομολογήσω ότι το blog αποτελεί ένα βήμα για μας. Πιστεύω να μην το κατεβάσετε και να σχολιάζετε που και που τα δρώμενα δίνοντας και σε μας βήμα. Αλλωστε "ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)", μπορείτε να έχετε και χωρίς να είστε υφυπουργός.

    ReplyDelete
  35. Κύριε Πανάρετε,

    Τα περισσότερα έχουν ειπωθεί ήδη παραπάνω. Από την πλευρά μου, θέλω απλώς να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τα μοναδικά στοιχεία ελπίδας, καινοτομίας, κοινής λογικής και, κυρίως, αξιοπρέπειας που προσθέσατε στο δημόσιο λόγο και στην
    πολιτική πράξη - τόσο στο χώρο της παιδείας, όσο και ευρύτερα στην
    πολιτική. Αυτό που φέρατε, αποτελεί τεράστιας σημασίας παρακαταθήκη για τα πολιτικά ήθη της Ελλάδας στο παρόν και στο άμεσο μέλλον. Σε προσωπικό επίπεδο, με έκανε έπειτα από χρόνια να δω και πάλι με πιο θετικό μάτι την πολιτική στην πραγματική της ουσία, την πολιτική για τον πολίτη και την ευνομούμενη πολιτεία. Λάθη γίνονται, προσπάθειες ανακόπτονται. Όμως το καινούργιο και άξιο που δοκιμάζει κανείς, δύσκολα του επιτρέπει να επιστρέψει στην προηγούμενη μιζέρια.

    Ένας από το πλήθος – επώνυμος, όπως πάντα από τότε που σας γνώρισα σε αυτό εδώ το ιστολόγιο,

    Παύλος Κουλούρης

    ReplyDelete
  36. Anonymous1:44 am

    Αγαπητέ κ.Πανάρετε,

    Θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε στην "Αριστεία" και εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ (και δυστυχώς ακόμη εν αναμονή διορισμού);
    Μέσα στην ανασφάλεια και την αναμονή τουλάχιστον θα έχουμε μια ελπίδα ότι θα συντηρήσουμε τις οικογένειές μας χωρίς να χρειαστεί να φύγουμε ξανά για το εξωτερικό.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

    ReplyDelete
  37. Anonymous2:08 am

    κ. Πανάρετε αυτή η άμεση επικοινωνία με το λαό ήταν μοναδική και, μάλλον, ανεπανάληπτη.
    Σίγουρα κάνατε πολλές προσπάθεις, δημιουργήσατε όμως και πολλά αναίτια προβλήματα, ειδικά στο χώρο των ΤΕΙ. Ο απολογισμός θα γίνει μετά την αποχώρηση του επόμενου υφυπουργού με αρμοδιότητες για την τριτοβάθμια, όπως έγινε με τη Γιαννάκου.

    Δύο απλές ερωτήσεις τώρα που ξαναγίνατε συνάδελφος:
    1) Το Σεπτέμβριο θα εργαστείτε με πλήρες ωράριο στο τμήμα σας, με αυτοδύναμη μάλιστα διδασκαλία;
    2) Θα συμφωνήσετε να καθαρίσουν τα λύματα στο δικό σας τμήμα ή θα αντιδράτε στην πρώτη απόφαση του προϊσταμένου σας υφυπουργού;

    Η πολιτεία σας θα φανεί από τη στάση σας τώρα που χάσατε την εξουσία. Ελπίζω να μη διαψεύσετε την εικόνα που χτίσατε αυτούς τους μήνες.

    ReplyDelete
  38. Anonymous2:08 am

    Αληθεύει ότι θα αναλάβετε πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ;

    ReplyDelete
  39. Anonymous3:01 am

    Κ. Πανάρετε,

    το ότι τα συγκρουστήκατε με τον χώρο μέσα από τον οποίο προέρχεστε ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα. Εσείς το επιχειρήσατε και υπήρξαν αποτελέσματα και γιαυτό σας συγχαίρω. Το ότι απομακρυνθήκατε από το νέο υπουργικό σχήμα ήταν έκπληξη για εμένα την ώρα που παρακολουθούσα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Άλλα έτσι είναι η πολιτική, μόνο επικοινωνιακές εικόνες και επιδερμική αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων, όπως αυτό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πολιτικός μεσαίωνας...

    ReplyDelete
  40. Anonymous3:17 am

    κ. Καθηγητά,

    σας περιμένουμε στο πανεπιστήμιο!

    Τι μαθήματα θα διδάσκετε του χρόνου;

    ReplyDelete
  41. Anonymous4:20 am

    Δεν μπορείτε να φανταστείτε την απογοήτευσή μου όταν έμαθα για τη μη συμμετοχή σας στην Κυβέρνηση... ήλπιζα να είναι δική σας απόφαση και όχι καρατόμηση του γ..... κατεστημένου που κάνει κουμάντο αυτή τη χώρα. Μάλλον ενοχλήσατε το κατεστημένο και κυρίως το Καθηγητικό... λυπάμαι μόνο για τον πρωθυπουργό που σε αυτό το σημείο με ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΣΕ ΠΛΗΡΩΣ !!! Παράκλησή μου να μην απομακρυνθείτε από την πολιτική ζωή και να συνεχίσετε να βοηθάτε την έρημη αυτή χώρα μπας και πάει κάποτε ένα βήμα μπροστά... Δεύτερη και σημαντικότερη παράκληση μην αφήσετε στην τύχη των τρωκτικών όλα όσα σπουδαία πετύχατε. Να είστε πάντα καλά και να ξέρετε ότι έχετε φανατικούς υποστηρικτές που σας γνώρισαν μόνο μέσα από το έργο σας. Να είστε πάντα καλά... Ενας εκπαιδευτικός

    ReplyDelete
  42. Σκέφτηκα πολύ για το αν θα έπρεπε να σχολιάσω στο blog σας για τη μη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση. Αποφάσισα λοιπόν να το πράξω.

    Είχα την τιμή να σας γνωρίσω από κοντά και να με “κερδίσετε” με τις απόψεις και τις πολιτικές που έχετε για την εκπαίδευση. Κατάλαβα, ότι δε σας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Προτείνατε και εφαρμόσατε τη διαφάνεια και κινήσατε τις διαδικασίες για τη στήριξη των νέων επιστημόνων για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα και οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε για αυτό. Ήρθατε σε ρήξη με τα πανεπιστημιακά κατεστημένα της μεταπολίτευσης και ήταν αναμενόμενο να σας πολεμήσουν και να προσπαθήσουν να αμαυρώσουν το έργο σας.

    Να γνωρίζετε όμως ότι είτε ως μέλος της κυβέρνησης είτε όχι, η χώρα χρειάζεται πάνω από όλα ανθρώπους με ιδέες και όραμα όπως εσείς. Ο τρόπος σκέψης σας και η πολιτική σας βούληση μας έχει επηρεάσει και αποτελεί το καλύτερο εφόδιο για μας τους νεότερους για μια καλύτερη κοινωνία. Να είστε πάντα καλά.

    ReplyDelete
  43. Καθηγητής ΤΕΙ4:49 am

    Κύριε Πανάρετε, θα σας θυμάμαι κυρίως για δύο πράγματα, μόνο και μόνο επειδή είχα την ατυχία να με πλήξουν άμεσα (αν και πιστεύω ότι δε φταίτε προσωπικά):

    1. Για το φιάσκο του Ηράκλειτου (παραδέχομαι πάντως ότι οι επιτυχόντες φαίνεται να επιλέχτηκαν αξιοκρατικά και ας μην έχουν πάρει μετά από τόσα χρόνια ούτε ένα ευρώ)

    2. Για τη μείωση του αριθμού των εκτάκτων / ωρομίσθιων καθηγητών ΤΕΙ στη μέση της χρονιάς, αφήνοντας μετέωρες υπογεγραμμένες συμβάσεις (και πολλούς συνάδελφους που πληρώνουν -βενζίνη, διόδια- για να δουλέψουν!).

    Καλή επιτυχία με ο,τι καταπιαστείτε στο μέλλον.

    ReplyDelete
  44. Anonymous4:55 am

    Για τουλάχιστον 800 εκλεγμένα μη διορισμένα μέλη ΔΕΠ το μόνο πράγμα που θα μείνει από τη θητεία σας είναι μια πίκρα. Είναι ένα στίγμα για την παρουσία σας στο Υπουργείο. Επιχειρήσατε να χτυπήσετε την οικογενειοκρατία και την ευνοιοκρατία. Σωστές κινήσεις. Για τους διορισμούς όμως τι κάνατε; Βέβαια δεν είναι η ευθύνη μόνο δικιά σας. Ήσασταν όμως μέλος μιας κυβέρνησης που επιχειρήσε και εξακολουθεί να επιχειρεί να εξαφανίσει μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων.

    ReplyDelete
  45. Anonymous4:57 am

    Αγαπητέ κ. Πανάρετε,
    Έκπληξη ένιωσα με την απομάκρυνσή σας από την κυβέρνηση. Έχοντάς με τιμήσει με δύο απαντήσεις στο blog σας, αλλά και με μια έμμεση αναφορά στην τελευταία σας παρουσία στη βουλή, είχα αρχίσει να ελπίζω μετά από πολλά χρόνια ότι επιτέλους ο προστατευτισμός στα ΑΕΙ θα μετριαστεί. Λυπάμαι που δεν θα οδηγήσετε τον νέο νόμο ως την κατάθεσή του, και ελπίζω να διατηρηθεί η ουσία του. Η αλήθεια είναι ότι κρατώ την ανάσα μου, και ελπίζω ο άνεμος που φυσήξατε να βαστήξει ως την ψήφιση του νόμου. Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε να υπερασπίζετστε την αξιοκρατία. Καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
  46. Anonymous6:09 am

    @3:20 AM ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 2:08 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΝ ......
    ΦΙΛΙΚΑ
    γπμ

    ReplyDelete
  47. Αναφερόμουν στο ΙΣΤΑΜΕ

    ReplyDelete
  48. MC fellow6:58 am

    "Για τουλάχιστον 800 εκλεγμένα μη διορισμένα μέλη ΔΕΠ το μόνο πράγμα που θα μείνει από τη θητεία σας είναι μια πίκρα. Είναι ένα στίγμα για την παρουσία σας στο Υπουργείο. Επιχειρήσατε να χτυπήσετε την οικογενειοκρατία και την ευνοιοκρατία. Σωστές κινήσεις."

    αν δέιτε τον κατάλογο θα προσέξετε ότι 75-80% είναι λέκτορες. Πόσοι απο αυτούς έχουν πάρει διδακτορικό απο το ίδιο πανεπιστημιο στο οποίο περιμένουν να διοριστούν? inbreeding inbreeding inbreeding.

    τα ελληνικά πανεπιστήμια έιναι τελςιωμένα αν μπούνε όλοι αυτοί.Ελπίζω τα διεθνή εκλεκτορικά και η κατάργηση του θεσμού του λέκτορα να υπάρχουν στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται.

    ReplyDelete
  49. Anonymous7:16 am

    Μήπως θα θέλατε τώρα, απελευθερωμένος από τα δεσμά μιας πολιτικής/κυβερνητικής θέσης, να υπογράψετε ως συνάδελφος πανεπιστημιακός δάσκαλος στη συλλογή υπογραφών για τον άδικο μη διορισμό των εκλεγμένων εδώ και δύο χρόνια μελών ΔΕΠ
    http://www.gopetition.com/petition/42790.html

    ReplyDelete
  50. Anonymous7:21 am

    κύριε Πανάρετε ακόμη συνεχίζεται να μην δίνεται σημασία σε σχόλια που αναφέρονται στα ΑΤΕΙ!!κρίμα τόσο απέχθεια

    ReplyDelete
  51. Anonymous7:58 am

    Κύριε Πανάρετε,
    Και από την μεριά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το παραγωγικό έργο σας και και για τον τίμιο αγώνα σας για μια πιο δίκαια και διαφανής κοινωνία.

    Δύσκολο το έργο σας, και το πετύχατε παρόλο που έγινε η αλλαγή βάρδιας με όλλο συνάδελφο σας, η στάση σας και η υποδομή που δημιουργήσατε είναι σημαντικά για το μέλλον.

    Να σας ευχαριστήσω θερμά, όπως και κάθε άλλο συνάδελφο σας που προσπάθησε να αλλάξει την κακή συντεχνιακή νοοτροπία μας, από την παιδεία μας.

    Συγχαρητήρια και στους προκάτοχους σας Στυλιανίδη και Γιαννάκου.

    Για τα ΤΕΙ ο αγώνας μας συνεχίζεται, μάθαμε να αγωνιζόμαστε με άνισους όρους, αλλά αυτό μας κάνει καλύτερους.

    Καλή συνέχεια κ. Πανάρετε.

    Νίκος

    ReplyDelete
  52. Anonymous8:17 am

    &7:21
    To blog είναι δικό του και απαντά σε όποιον θέλει. Όσοι βγάζουν πικρία για τα ΤΕΙ ας θυμηθούν ότι πλέον πρέπει να απευθύνονται στην κα Γεννηματά.
    Long live the Queen

    Το γεγονός ότι συνεχίζουμε να γράφουμε στο blog του τέως σημαίνει ότι το τελευταίο - όπως και ο ιδιοκτήτης του - έχουν αξία.

    Προσωπικά είδα με θετικό μάτι την έξοδο του κ. Πανάρετου από την πολιτική αν και είμαι σίγουρος ότι τελικά οι ιδέες του θα εφαρμοστούν. Είναι κρίμα που ενώ ως υφυπουργός είχε μία ουσιαστική θεώρηση των πραγμάτων απέτυχε στο εκτελεστικό έργο του.

    ReplyDelete
  53. Anonymous9:59 am

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=407195

    Να σημειωθεί ότι παρότι δεν εκτελεί πλέον καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας, ο κ. Πανάρετος βρισκόταν τη Δευτέρα στο γραφείο του στο κτίριο του Αμαρουσίου για να βοηθήσει στην έκδοση των στατιστικών στοιχείων των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Ολόψυχα ΜΠΡΑΒΟ. Ξέρω ότι δεν είχατε την υποχρέωση. Σας τιμά ιδιαίτερα το ενδιαφέρον σας για τα παιδιά και η προσήλωσή σας. Δείχνει πολλά. Και πάλι ΜΠΡΑΒΟ.

    ReplyDelete
  54. Αγαπητέ κ. Πανάρετε,

    λυπάμαι ειλικρινά για την απομάκρυνσή σας από το Υπουργείο και σας ευχαριστώ ως νέος επιστήμονας κυρίως για τρεις λόγους:

    - Για την εφαρμογή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ανοικτών διαδικασιών στην Παιδεία καθώς και για την άμεση και ανοιχτή επικοινωνία από τα blogs σας, το twitter κλπ.

    - Για τις αξιολογήσεις με διαδικασίες που εφαρμόζονται στο εξωτερικό (ξένοι αξιολογητές, προτάσεις στα Αγγλικα στα πρότυπα διεθνών πρακτικών, ERC κλπ)

    - Για την ελπίδα που δώσατε σε νέους επιστήμονες ότι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να εξαρτώνται από το "κατεστημένο". Για παράδειγμα, ήταν πολύ σπουδαίο και τεράστιο βήμα για την Ελληνική πραγματικότητα το ότι "στα postdocs ο νέος ερευνητής που θα επιλεγεί θα είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος και όχι ο επιστήμονας με τον οποίο θα συνεργασθεί."

    Ελπίζω ότι θα έχει συνέχεια το έργο σας.

    Με τιμή
    ΒΚ

    ReplyDelete
  55. Anonymous12:00 pm

    AΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:
    "Φέτος, το Υπουργείο υιοθετεί μία πρωτόγνωρη διαδικασία την οποία οφείλουμε ως πρωτοβουλία στον Ιωάννη Πανάρετο. Θα ήθελα και δημοσίως να τον ευχαριστήσω για τη συμβολή του, για τη μεγάλη και άοκνη προσπάθεια του να σχεδιαστεί, να τεθεί σε λειτουργία, να ξεπεραστεί κάθε πρόβλημα σε σχέση με αυτή την καινοτομία. Ο κ. Πανάρετος προσφέρθηκε και είναι παρών μέχρι και την ημέρα ολοκλήρωσης της νέας αυτής προσπάθειας." (http://www.diamantopoulou.gr/beta)

    ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΕΥΗΚΟΟΝ ΟΥΣ ... KAI ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΑΠ΄ΟΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ: ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΛΕΟΝΤΩΝ.

    ReplyDelete
  56. Anonymous12:19 pm

    @12:00 PM yparxei kai deuterH anagnodH tHs DHLOSHS kai o noon noHTO

    ReplyDelete
  57. Anonymous1:36 pm

    Από Αγροφύλακας,

    Αγαπητέ κ. Πανάρετε,
    Η έκπληξη μου δεν ήταν ότι μείνατε έξω από την Κυβέρνηση αλλά ότι ‘you lasted this long’! Και δεν το λεω αυτο με χαιρεκακια. On the balance of arguments, θεωρω το εργο σας πολύ θετικό, και σας ευχαριστώ που τολμήσατε να κόψετε το γόρδιο δεσμό με το σπαθί, όπου οι νόμιμες διαδικασίες ήταν αναποτελεσματικές η ανύπαρκτες.
    Όπως είχα γράψει και παλιότερα, και νομίζω εισακούσθηκα, η διαφάνεια που τόσο προωθήσατε made the rats run for cover, και πρέπει να συνεχισθεί και να εφαρμοσθεί από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και ας ζορίζονται ορισμένοι.
    Οπως εχει ηδη ειπωθει και απο αλλους, ο ανορθοδοξος τροπος με τον οποιο ενίοτε ενεργησατε για να αντιμετωπησετε χρονίζουσες προκλητικες αδικιες, προκαταλήψεις, και γενικά νοσηρές καταστάσεις στα Πανεπιστήμια έδωσαν μια ανάσα στους αναξιοπαθούντες αλλά δυστυχώς δεν είναι λύση. Πως μπορεί το Υπουργείο να δώσει λύση με τον έλεγχο νομιμότατος της εκλογής μελών ΔΕΠ όταν έχει να κάνει με εκατοντάδες φακέλους και όταν δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα ουσίας, ακόμα και όταν οι αποφάσεις είναι προκλητικά άδικες και μεροληπτικές. Στην δική μου περίπτωση, η καταγγελία μου αφορούσε εκλογή που έγινε τον Μάρτιο του 2009, και ο σχετικός φάκελος είναι ακόμη ‘υπό διερεύνηση’!.....Justice delayed is justice denied, αλλα το χειροτερο ειναι οτι η απογνωση μας εχει φερει στο σημειο να θεωρουμε σαν λυση την αντικατασταση των ενδικων μεσων απο διοικητικες πραξεις, που μπορει να εξαρτωνται και απο τις πολιτικες προτιμησεις των ενεργουντων.
    Όπως έγραψα και στον Πρωθυπουργό, όταν το νομικό πλαίσιο επιτρέπει στους καθηγητές μέλη των εκλεκτορικών σωμάτων να παρανομούν «νόμιμα» και κατά συροην, τότε την ευθύνη την έχει η πολιτική εξουσία που δεν αλλάζει το νομικό καθεστώς.
    Τα προβλήματα είναι γνωστά και οι ενδεδειγμένες διορθωτικές ενέργειες προφανείς. Δεν χρειάζονται επιτροπές με κορυφαίους επιστήμονες και νομπελίστες για να μας βγάλουν από το τέλμα. Θα ήταν έκπληξη να δούμε και την μεταρυθμηση στα Πανεπιστήμια να μένει ένα καινό γράμμα λόγω αλλαγής της Υπουργού η και ολόκληρης της Κυβέρνησης?

    ReplyDelete
  58. Anonymous1:44 pm

    Αξιότιμε κ. Καθηγητά,
    Σε συνέχεια των προηγουμένων, επιτρέψτε και σε εμένα να επισημάνω ορισμένα αρνητικά κατ' εμέ της θητείας σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σκοπός είναι να μηδενισθούν τα πάντα.
    1. Όχι ως πολιτικός, αλλά προεχόντως ως επιστήμονας, θα ανέμενε κανείς να στέκεστε κριτικά απέναντι στις αντιτιθέμενες απόψεις, και να προσπαθείτε να αναδείξετε τα θετικά σημεία κάθε μίας, αντί να υιοθετείτε en bloc ένα σύνολο προτάσεων και να τις ανάγετε σε κρατική πολιτική. Για παράδειγμα: η υιοθεσία μέχρι κεραίας, από την κατάργηση των λεκτόρων μέχρι τη θέσπιση συμβουλίου διοίκησης του συνόλου των προτάσεων του γνωστού reform forum, ενώ πολλές από τις ιδέες αυτές ήταν μεν ενδιαφέρουσες, αλλά δεν ήταν θέσφατα, ούτε συναντούν διεθνώς καθολική αποδοχή, και η συλλήβδην απόρριψη κάθε αντίθετης πρότασης από όπου και αν προήλθε...
    2. Η νομότυπη μεν ενέργεια, για την εξυπηρέτηση όμως σκοπών διάφορων από τους λόγους θέσπισης των επί μέρους διατάξεων, οσοδήποτε θεμιτών, δεν αποτελούν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, εκφράσεις κράτους δικαίου. Το να ορμάται λ.χ. κανείς από την γενική ιδέα ότι όλοι οι έλληνες πανεπιστημιακοί είναι άχρηστοι και διεφθαρμένοι, δεν απαγορεύεται- η ελευθερία της γνώμης είναι κατοχυρωμένη. Το να οδηγείται όμως ένα κρατικό όργανο, ορμώμενο από την ιδέα αυτή, να μη διορίζει τους αδιόριστους, να μην προωθεί τις εξελίξεις των υπό εξέλιξη και να ακυρώνει, για, υπαρκτούς ή ανύπαρκτους, τυπικούς πάντως (αφού μόνον αυτούς μπορεί να ελέγξει) λόγους δεκάδες εκλογές, απονομιμοποιεί την έννομη τάξη. Εν τέλει, από την ηθική διάσταση, εξομοιώνει την Πολιτεία με την Αγία Οικογένεια της Θεολογικής: αμφότεροι χρησιμοποιούν τους θεσμούς για να εξυπηρετήσουν ιδίους σκοπούς- το αν η πάταξη του inbreeding είναι σκοπός υπέρτερος από την αποκατάσταση των γαμβρών είναι δευτερεύον!
    3. Μία από τις σημαντικότερες απόψεις που είχατε διατυπώσει από το blog αυτό ήταν, κατά την άποψή μου ότι σκοπός δεν είναι η πρόσκαιρη επίλυση προβλημάτων αλλά η δημιουργία θεσμών που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση των συναφών ζητημάτων και στο μέλλον. Μία από τις απογοητεύσεις ήταν, θεωρώ, η έμπρακτη διάψευση της διακήρυξης αυτής: η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν επιτεύχθηκε, πιστεύω, όχι με τη δημιουργία, αλλ' ούτε καν με την αξιοποίηση θεσμών, αλλά με την προσωπική παρέμβαση και την επιβολή αμιγώς προσωπικών απόψεων. Η έκβαση μπορεί να ήταν καλή ή κακή, αναλόγως της ορθότητας των απόψεών σας- πάντως διάρκεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν διασφαλίσθηκε.
    4. Τελευταίο, αλλ'όχι έσχατο, ιδίως σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε: επιτυχής διαδικασία είναι αυτή που επιτυγχάνει συγκερασμό της ορθότητας με την ταχύτητα. Η επεξεργασία ζητημάτων, με σκοπό την επίτευξη -πραγματικής ή απλώς ιδεατής- τελειότητας της ρύθμισης, μπορεί να συνεπάγεται δυσανάλογο κόστος,είτε οικονομικό είτε απορρέον από την καθυστέρηση υλοποίησης των ρυθμίσεων.
    Προσδοκώ σε δημοσίευση, παρά τον κριτικό χαρακτήρα του σχολίου και, αν το επιθυμείτε, ενδεχομένως σε κάποιο σχολιασμό εκ μέρους σας.
    Με τιμή

    ReplyDelete
  59. Anonymous2:11 pm

    είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο Παπανδρέου δεν είναι τόσο χαζός για να σας απομακρύνει από την ενεργή συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων που αφορούν την παιδεία. Παρόλο που σε αρκετά από αυτά που κάνατε ή δεν κάνατε διαφωνώ, νομίζω ότι η προσπάθεια της αλλαγής στην κουλτούρα της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να συνεχιστεί από εσάς προσωπικά, από όποιο πόστο και να βρεθείτε. στα θετικά σας καταλογίζω την ελπίδα που φάνηκε να δίνετε και στα αρνητικά την υπερβολή σε ορισμένες περιπτώσεις. Κρίνοντας και από τα παραπάνω σχόλια η στάση σας ήταν θετική και αυτό τιμά όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία της ανταλλαγής απόψεων μέσω του ιστολογίου.
    Θα ήθελα τέλος να απευθυνθώ σε αυτούς που χάρηκαν με την απομάκρυνσή σας και να τους πω ότι τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και δύσκολα θα ξανά ανεχτούμε τις παλιές κακές πρακτικές προ Πανάρετου.
    καλή συνέχεια, ένας πανεπιστημιακός που δεν είναι και δεν θέλει να γίνει λαμόγιο

    ReplyDelete
  60. Εκτιμώ την δημοσίευση του σχολίου μου με την ευθεία μομφή για την Τριτοκοσμική αντίληψή σας περί Παιδείας.

    Προς στήριξη της μομφής μου αναφέρω:

    1) τα περίφημα ΕΠΙ και τους ανεξήγητους λόγους την ΜΗ κατάργησής των.

    2) Το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ, που είναι copy-paste του αποτυχημένου ERC. Πρόκειται για απίστευτη σπατάλη 60 εκ. ευρώ μέσω των γνωστών Ευρωπαϊκών καναλιών που προσπαθούν να κατευθύνουν σαν μαριονέτα την Παιδεία στη χώρα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω λεπτομέρειες και συγκεκριμένα το ότι ΔΕΝ ζητήθηκε η γνώμη των ΝΕΩΝ Ελλήνων ερευνητών για το πρόγραμμα αυτό, παρά εισακούστηκαν (και πάλι) οι γνωστές φωνές εκ-Παρισίων..

    Κρίμα, γιατί είχατε ιστορική ευκαιρία και τα χρήματα να κάνετε κάτι αυθεντικό, και όχι απλά να αντιγράψετε αποτυχημένες συνταγές.

    ReplyDelete
  61. Anonymous10:54 pm

    Θίχτηκε το Ελληνικό πανεπιστήμιο γιατί κάποιος μίλησε για την κατάντια του. Εδώ βοά ο τόπος…

    Κάθε εβδομάδα οι πανεπιστημιακοί γίνονται μάρτυρες κάκιστων εκλογών όπου συνεχώς εκλέγεται το συγγενολόι και οι κολλητοί.

    Το χειρότερο είναι πως σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες που με το τυράκι της εξέλιξης δέχθηκαν και έκαναν σκόντο στις αξίες τους. Αυτά είναι τα λεγόμενα γραμμάτια. Δυστυχώς υπάρχουν τόσα όσο το χρέος μας μέσα στο Ελληνικό πανεπιστήμιο.

    Γιατί άραγε δεν μπόρεσε να συγκροτήσει ο κ. Πανάρετος μια ισχυρή μεταρρυθμιστική ομάδα εντός των πανεπιστημίων? Θα ρωτούσα, υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια? όχι.

    Το πρόβλημα ίσως είναι βαθύτερο. Ξεκινά από το γεγονός ότι η ραδιουργία είναι επάγγελμα αποκλειστικής απασχόλησης, και οι έχοντες μεταρρυθμιστική διάθεση έχουν σαν κύριο στόχο την επιστήμη (ως όφειλαν) κι έτσι πάντοτε θα μειονεκτούν απέναντι στις οργανωμένες ομάδες αργόσχολων.

    Πάντως μαθαίνω ότι ετοιμάζεται πάρτι στη ΓΓΕΤ τώρα που έφυγε ο Πανάρετος. Θα ξαναβγούν τα μεγάλα πιρούνια.

    ReplyDelete
  62. Anonymous11:50 pm

    @8:17@
    Θα σου πρότεινα να κρατήσεις τις υποδείξεις για τον εαυτό σου. Όσο για τη Φώφη, ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι μέρος του λόγου είναι και τι μπορούμε να περιμένουμε.
    Είδαμε όμως και τι πουλιά έπιανε ο ιδιοκτήτης του blog, που ήταν και πανεπιστημιακός και θα έπρεπε (θεωρητικά) να καταφέρει κάτι καλύτερο...

    ReplyDelete
  63. Anonymous12:56 am

    @11:50
    Ωραία δικτυακή κουλτούρα έχεις που θεωρείς ένα σχόλιο υπόδειξη. Επιπλέον το "όλοι ξέρουμε" δεν ταιριάζει σε ακαδημαϊκό δάσκαλο (εάν είσαι τέτοιος).

    Αναφορικά με τη Γεννηματά: Εάν θεωρείς ότι υπάρχουν καλύτεροι πολιτικοί από αυτούς που έχουμε, γιατί 37 χρόνια δεν τους βλέπουμε; Στο φινάλε, όποιος έχει τα κότσια ή το βίτσιο να ασχοληθεί με την πολιτική γιατί δεν το κάνει;

    Εύκολο είναι από τον καναπέ να κάνουμε κριτική ή να μένουμε κλεισμένοι στη θαλπωρή του γραφείου μας στο Πανεπιστήμιο.

    Δεν είχα καλή γνώμη για τον Πανάρετο εδώ και 25 έτη που τον γνωρίζω, ωστόσο του πιστώνω ότι προσπάθησε με σκυλίσια θέληση να κάνει αυτό που ο ίδιος νομίζει σωστό. Διαβάζοντας όμως τα τελευταία 2.5 έτη ό,τι γράφτηκε σε αυτό το blog και στο GURF, διαπίστωσα ότι ελάχιστοι είχαν το σθένος να βγουν επώνυμα και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

    ReplyDelete
  64. Anonymous2:00 am

    @12:56@
    Δεν είμαι ακαδημαϊκός. Ένας απόφοιτος μηχανικός είμαι. Ξέρω πολύ καλά τι πολιτικούς έχουμε και γιατί τους έχουμε (γιατί και αυτοί είναι μέρος της κοινωνίας μας - ότι είμαστε εμείς είναι κι εκείνοι). Το σχόλιό μου αφορούσε στο ότι εάν δεν έλυσε το ζήτημα ο Πανάρετος που το κατείχε και το γνώριζε σε βάθος, τι μπορούμε να περιμένουμε από μία επαγγελματία πολιτικό του κομματικού σωλήνα που σίγουρα έχει άγνοια για το ζήτημα και τις παραμέτρους του.
    Τα σχόλια περί καναπέ δεν με αφορούν αλλά θα πρέπει να πω για την ιστορία ότι σαν σύλλογος ζητήσαμε 2 φορές συνάντηση με το κύριο Πανάρετο και μας αγνόησε (προσέξτε : σύλλογος κάποιας από τις ειδικότητες μηχανικών τει - δηλαδή άμεσα ενδιαφερόμενοι και μας αγνόησε). Προτίμησε τους πρυτάνεις, το ΤΕΕ κλπ. Σήμερα είμαστε στα δικαστήρια με το ελληνικό δημόσιο. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο και δεν το κάνουμε.
    Δεν ξέρω εσύ αν είσαι δημόσιος υπάλληλος και πόσες ώρες περνάς στο καναπέ. Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και οι ώρες του καναπέ είναι λίγες.
    Για την ανωνυμία, δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ (ειδικά σε σένα που είσαι επίσης ανώνυμος). Οι απόψεις μου και τα αιτήματά μου βρίσκονται εγγράφως στο υπουργείο με την υπογραφή μου από κάτω. Αν ήθελε ο κ. Πανάρετος να μάθει το όνομά μου θα μπορούσε απλώς να τα διαβάσει.

    ReplyDelete
  65. Mavrogiorgos G4:10 am

    Αγαπητέ συνάδελφε,
    είμαι από αυτούς που ανταποκρίθηκα, με όλες τις επιφυλάξεις που είχε το εγχείρημα σας, και σας έκανα γνωστά ιδιαιτέρως σημαντικά και συγκεκριμένα ζητήματα/προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλάκαι της στελέχωσης του ΥΠΔΒΜ με τις γνωστές "παρέες".΄Θα μου επιτρέψεις να σου καταλογίσω επιλεκτική αξιοποίηση και χρήση?

    ReplyDelete
  66. Anonymous4:42 am

    Κ. Πανάρετε,
    Λυπάμαι που δεν δημοσιεύετε όλα τα σχόλια που σας στέλνω
    Είστε ο ορισμός του ακαδημαικού υπουργού.

    Κοινώς : το χωριό καιγότανε και η ...Βασίλω λουζότανε.

    1. 20 μήνες στην εξουσία δεν δώθηκε ούτε ένα ευρώ για έρευνα μόνο ανασχεδιάσατε τον τρόπο διανομής και τελικά τώρα στην τελική φάση κανείς δεν είναι σίγουρος ότι όλα θα γίνουν αξιοκρατικά. Πολλοί επιστήμονες φύγανε στο εξωτερικό ενώ άλλοι είναι άνεργοι και καταστρέφονται οικογενειακά ψυχολογικά επαγγελματικά.

    2. ΜΕ το opengov πολλά νοσοκομεία στα οποία έπρεπε να χτυπηθούν τα πιράνχας μείνανε τουλάχιστον 1 χρόνο χωρίς διοίκηση με αποτέλεσμα σημαντική απώλεια πόρων και αργοπορία στην εφαρμογή πολιτικής της κυβέρνησης. Τελικά δε οι περισσότεροι είναι του κόμματος. Μια τρύπα στο νερό και εδώ και μεγάλη αναποτελεσματικότητα.


    Η επιτυχία σας θα είναι αν το μοντέλο αξιολόγησης των προτάσεων παραμείνει αλλά μας το εγγυάστε αυτό; Επίσης επιτυχία θα είναι αν το οικογενειοκρατικό μοντέλο στα ΑΕΙ ΤΕΙ δεχτεί χτυπήματα αλλά μας το εγγυάστε αυτό;

    Αν τίποτα από αυτά δεν γίνει μην ξαναασχοληθείτε με την πολιτική. Δεν κάνετε για την Ελλάδα. Καλά δεν συζητώ για το υπουργικό τρίο της καταστροφής που παρέμεινε στο υπουργείο και το θεωρώ χειρότερο από εσάς.. Πάρε τη μια και χτύπα την άλλη.
    Είμαι δε σίγουρος ότι η διαπλοκή θα επανέλθει δριμύτερη.

    ReplyDelete
  67. Anonymous6:28 am

    @4.42

    Μην συγχέετε τις καθυστερήσεις από το ΥΠΟΙΚ λόγω μνημονίου με την δήθεν μη-χρηματοδότηση της έρευνας.

    Ο κ. Πανάρετος, ως όφειλε, προσπάθησε να διασφαλίσει, το αυτονόητο (αδύνατο) για την έρευνα. Ανεξάρτητες αξιολογήσεις από επιστήμονες του εξωτερικού όπως γίνεται και σε άλλες χώρες (ιδιαίτερα τις μικρές).

    Δεν είχε τα λεφτά στη τσέπη του για να τα βγάλει να μας τα δώσει.

    Φαντάζομαι τώρα όμως θα γίνονται αξιολογήσεις σε 1 βδομάδα για να είναι ευχαριστημένοι οι ταγοί της παιδείας. Τα αποτελέσματα θα μας είναι γνωστά πριν την υποβολή.

    Κι όταν απεμπλακεί το ΕΣΠΑ από την εθνική συμμετοχή, εκεί να δείτε με τη ταχύτητα φωτός «τα ώριμα» έργα θα χρηματοδοτούνται.
    Αλλά είπαμε, η οικοδομή είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης.

    ReplyDelete
  68. Anonymous9:40 am

    Τελικα καμμια απαντηση για τα επ δικαιωματα των ΑΤΕΙ...
    Κανενα ενδιαφερον για πανω απο πενηντα χιλιαδες ανθρωπους...
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ReplyDelete
  69. Anonymous11:00 am

    OI ΛΑΜΟΓΙΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ, ΔΡΙΜΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΤΕΡΟΙ.

    Η ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΡΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ...

    ΕΛΠΙΣ!
    ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ!

    ReplyDelete
  70. Stella3:09 pm

    Αγαπάμε τον κύριο Πανάρετο, χωρίς ποτέ να τον έχουμε συναντήσει, χωρίς ποτέ να του έχουμε μιλήσει... γιατί ήταν ο μόνος που είχε ενεργό ιστολόγιο... ήταν ο μόνος που μπορούσαμε να γράψουμε ένα σχόλιο και πιστεύαμε ότι θα το διάβαζε. Τα σχόλια στο μπλόγκ έχουν επικεντρωθεί στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, αλλά η προσφορά του στη δημόσια εκπαίδευση ήταν σημαντική και καθοριστική. ΜΌΝΟ όταν ήταν ο κύριος Πανάρετος δε διέρευσε κανένας βαθμός Πανελλαδικών. Θεωρούμε αυτό το απλό παράδειγμα ενδεικτικό του ήθους του.

    ReplyDelete
  71. quarkonium5:02 am

    Αν και έχουν σχεδόν όλα ειπωθεί στα προηγούμενα σχόλια επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για αυτό το βήμα που διατηρήσατε ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια της θητείας σας. Από τις πρώτες μέρες του, το ιστολόγιο μου ενέπνευσε την ελπίδα πως κάτι μπορεί να αλλάξει (ακόμη και αν στην πορεία της επικοινωνίας μας διαφωνήσαμε σε πολλά).
    Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και ελπίζω πως θα συνεχίσουμε την επικοινωνία μας.

    ReplyDelete
  72. Panagiotis6:04 am

    Κ. Πανάρετε,

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αρχικά αν ισχύει ο νόμος ΦΕΚ Α 156 στις 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 και άρθρο 15, όπου απαγορεύεται η ανάθεση διδακτικού έργου σε Επιστημονικούς & Εργαστηριακούς Συνεργάτες ΤΕΙ παρά μόνο για εξειδικευμένα μαθήματα και μέχρι τεσσάρων εβδομαδιαίων ωρών ως υπερωριακή απασχόληση σε μόνιμους ή συμβασιούχους υπαλλήλους του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα μιας και την προηγούμενη χρονιά ίσχυε για όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας έκτος από αυτό της Καλαμάτας και επίσης όπως μαθαίνω δεν θα ισχύσει ούτε και φέτος, με αποτέλεσμα δημόσιοι υπάλληλοι να <> ώρες και νέοι επιστήμονες με όρεξη για δουλεία να μένουν άνεργοι και να τους αναγκάζουν να φεύγουν για το εξωτερικό.
    Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω δεν θα έπρεπε στην αξιολόγηση των επιστημονικών συνεργατών στα διάφορα ΤΕΙ της χωράς να μέτρα εκτός από την προϋπηρεσία και οι δημοσιεύσεις του κάθε ερευνητή (Δεν γίνεται μέχρι τώρα, πχ κάποιος με 1 δημοσίευση και 5 χρόνια προϋπηρεσία θεωρείται καλύτερος από κάποιον άλλον με 4 χρόνια και 11 μήνες προϋπηρεσία και 25 δημοσιεύσεις!!!) ?

    Περιμένω την απάντηση σας

    Με τιμή,
    P.A

    ReplyDelete
  73. Anonymous9:57 am

    Καλησπέρα,
    Kαθυστερήσa το κείμενο αυτό ώστε να υπάρχει μια έστω μικρή χρονική απόσταση από τα γεγονότα.Βοηθά. Είναι ενδιαφέρον το ότι ο «απολογισμός» σας γίνεται από τους αποδέκτες των ενεργειών σας και αυτό είναι πολιτικά και κοινωνιολογικά ενδιαφέρον. Ξεφεύγει από το κλασσικό στυλ πολίτικου που όλα έγιναν «επί των ημερών του». Πολλά από όσα ήταν στις σκέψεις μου έχουν αναφερθεί, άρα θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός
    1.Ξεκινήσατε μια real time επικοινωνία και μια σχεδόν άμεση απόκριση (Θεματικές Πρυτάνεων Ηράκλειτου, προγράμματα –σκάνδαλα, κρίσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗ/ΘΑΛΗ). Με την πάροδο όμως του χρόνου, η εικόνα που είχαμε ήταν ότι στα δύσκολα θέματα ξεφεύγατε. Δεν είχατε κανένα λόγο να το κάνετε. Χάσατε ανθρώπους που σας πίστεψαν.
    2.Λάθος που δεν επιλέξατε 2-3 συνεργάτες σας από τα ΑΕΙ ώστε να υπάρχει μια πιο συνεκτική ομάδα. Αυτό σας έκανε ευάλωτο σε λάθη υλοποίησης. Οι συνεργάτες σας ισως χωρίς πείρα, δεν μπορούσαν να διαχειριστούν δύσκολα και σύνθετα θέματα της Ακαδημαικής κοινότητας.
    3.Στα θετικά η ιστοσελίδα σας με τις αποφάσεις. Φάνηκε ότι το χέρι του Υπουργείου φτάνει μέχρι και στην διεκπεραίωση γελοίων θεμάτων που αυτονόητα σε ένα δίκαιο-ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο θα έπρεπε να υπάρχει κουλτούρα εσωτερικής υλοποίησης.
    4.Το άνοιγμα τους συστήματος ήταν σε πολλά σημεία αντιαισθητικό. Δεν μου άρεσε η φράση σε επιστολές σε ΑΕΙ «μετά από ανώνυμη καταγγελία». Έδωσε Βήμα στην διαχρονική Ελληνική ρουφιανία. Παράλληλα εσείς ζητούσατε «όποιος έχει συγκεκριμένες καταγγελίες [που μάλλον είχαν γίνει?] για τις κρίσεις ΘΑΛΗ/ΑΡΧΙΜΗΔΗ, να τις κάνει εγγράφως στο υπουργείο». Δυο μέτρα και δυο σταθμά. Φάουλ!
    5.Ξεκινήσατε με άριστες προθέσεις και με μια ακαδημαϊκή κοινότητα να είναι 99%μαζι σας. Όμως «βάλατε τα χλωρά μαζί με τα ξερά» και χάσατε τους φυσικούς σας συμμάχους.
    6.Λάθος που βάλατε όλους τους ακαδημαϊκούς σε μια κατηγορία με την επιγραφή «λαμόγια». Γιατί και αυτοί που ΔΕΝ είναι αντέδρασαν. Οπως πολύ συχνά γίνεται θεοποιήσατε τα νέα μελή ΔΕΠ ως αρχάγγελους τις αξιοκρατίας. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι σχετικά σημαντικό ποσοστό από τα νέα μέλη ΔΕΠ είναι χειρότεροι από εμάς. Ο θεός/και ο διάβολος/ βελτιώνουν τα προϊόντα τους.
    7.ΑΡΙΣΤΗ κίνηση η αλλαγή των διαδικασιών σε ΘΑΛΗ/ΑΡΧΙΜΗΔΗ. Εγινε πρόχειρα με αποτέλεσμα να χάσει την επικοινωνιακή της αξία. Η Β φάσης με μερικά στοιχεία από την Α ήταν αρκετή. Ηταν καθυστέρηση για να βρεθεί το 25% της εθνικής συμμετοχής? Αδιαφανής διαδικασία επιλογής κριτών και οικογενειακές σχέσεις υπαλλήλων περί τη διαδικασία με συντονιστές [κακών] προτάσεων.
    8.Δεν υπήρχε πρόβλεψη για σύγκρουση συμφερόντων με κριτές του εξωτερικού. Την πλήρωσαν καλές Προτάσεις. Οι εξωτερικοί κριτές μιλάνε και οι Έλληνες ερευνητές δεν είναι ξεκομμένοι από το εξωτερικό.
    9.Απουσία θεματικών ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ με ανοικτά ονόματα και καταξίωση. Πρακτικά που δημοσιοποιούνται ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους υποψηφίους. Έτσι θα προσέχουν τι λένε και δεν θα υπάρχει το γεγονός πχ οι γιατροί να βάζουν όλοι άριστα.
    10.Ποιο ανοικτό υπουργικό γραφείο δεν θα έβλαπτε.
    11.Σας εξέθεσαν βουλευτές που δήλωναν στον επαρχιακό τύπο ενέργειες διατήρησης ΤΕΙ φαντασμάτων και διέρρεαν έγγραφα του υπουργείου σας προς το Ανάπτυξης.
    12.Αριστες προθέσεις για την αλλαγή του σκηνικού στα ΑΕΙ. Όμως ο πολίτικος χρόνος ΔΕΝ είναι άπειρος. Ο νέος νομός έπρεπε να τρέχει εδώ και ένα χρόνο. Και το Σεπτέμβρη του 2011 να έχουμε ενεργή τη νέα χωροταξική κατανομή. Κλείσιμο-συγχωνεύσεις ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οικονομία κλίμακας που επιτρέπει να έχουμε καλά ΑΕΙ και ταυτόχρονα ανακατανομή των δομών που ελευθερώνει ακαδημαϊκές δυνάμεις συγχωνευμένων ΑΕΙ/ΤΕΙ.
    13.Πολλά από τα έγγραφα που στείλατε στα ΑΕΙ ήταν σωστά στην ουσία. Δυστυχώς όμως ήταν στο όριο [της κακής] νομιμότητας. Αν ο νόμος είναι κακός αλλάξτε των. Μέχρι τότε είναι ο νόμος. Γιατί τώρα είστε εσείς, με καλές προθέσεις και γνώση. Όμως αύριο με τι κύρος θα καταγγελθεί ο πολίτικος συνδικαλιστής αγροτοκτηνοτρόφος που θα οριστεί υπουργός Παιδείας και θα έχει κατ’ αναλογία, ΑΠΟΨΗ για τα ΑΕΙ ???
    Εύχομαι χαρά προσωπική και οικογενειακή. Σαν αναγνωρίζω τις καλύτερες των προθέσεων, ελπίζω να μου αναγνωρίζετε την τίμια «κριτική».

    ReplyDelete
  74. Anonymous2:38 am

    Kalimera
    Ex8es esteila 15 simeia uetika kai arnitika ton oson eginan. Eklina to keimeno me tin apopsi oti Den exo kamia anfibolia gia tis kales pro8eseis sas kai zitoysa na moy anagnorisete tin timia kritiki.
    DYSTYXOS DEN TO ANARTHSATE.
    LYPAME
    ΦΙΛΙΚΑ

    ReplyDelete
  75. Anonymous5:53 am

    Καλή προσπάθεια αλλά απελπιστικά αργός όπως όλη η κυβέρνηση. Οι καιροί είναι τέτοιοι που το καλό σημαίνει αποδοτικά και ΓΡΗΓΟΡΑ. Μετά από 20 μήνες δυστυχώς αποδεικνύεται οτι είστε πολύ αργοί. Αν είναι λόγω πραγματικών δυσκολιών ή ανικανότητας δεν μπορώ να το κρίνω. Το αποτέλεσμα είναι οτι είσασταν μονόφθαλμος σε κυβέρνηση τυφλών και εμείς ψάχνουμε για υπουργούς με όραση αετού. Ίσως είμαστε καταδικασμένοι.

    ReplyDelete
  76. Κώστας Α.2:16 am

    Κύριε Πανάρετε καλημέρα,
    όπως ενημερωθήκαμε από το ΣΤΕ, τα σχέδια Π.Δ για τα δικαιώματα πρόσβασης πτυχιούχων ΤΕΙ σε επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν ελεγχθεί και αναμένεται να συνταχθούν οι αποφάσεις για να σταλούν πίσω στη κυβέρνηση. Μπορείτε εσείς να μας πείτε που πρέπει να απευθυνθούμε τώρα; Ποιο υπουργείο θα είναι υπεύθυνο για τη σύσταση του Διευρυμένου Επαγγελματικού Φορέα; Έχει γίνει κάποια προεργασία; Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για να ξέρουμε πως πρέπει να κινηθούμε από δω και μπρος.
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  77. Anonymous2:32 am

    Καλημερα,
    Διαβαζουμε στο ΒΗΜΑ online για αξιολογιση καθηγητων Α Βαθμιδας. Σωστο αρκει τα μετρα και τα σταθμα να ειναι ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ. Σωστη και η μισθολογική μειωση οσων δεν παραγουν επιστημονικό εργο. Φανταζομαι τα κριτιρια να ΜΗΝ ειναι η συμετοχη σε επιτροπες [προμηθειων, καθαριοτητας κλπ] και το Διοικητικο εργο...γιατι τοτε θα ειναι περαν του γελοιου!! [ Το εχω συναντησει σε εξελιξεις] να γινετε καποιος Αναπλ. ή Καθηγητης....γιατι παρα το οτι δεν ειχε επιστημονικο εργο ...προσεφερε στη λειτουργια του Τμήματος!!!

    Ομως τη φακα την ειδαμε..το τυρι??? ΔΕΝ θα επρεπε να υπραχει το ΕΥΓΕ σε οσουν εχουν επιστημονική παρουσια ??? Δηλαδη οι αριστοι να εχουν προσαυξηση αφου στους αμελεις θα γινετε περικοπη μισθου 35% ???

    φανταζομαι οτι μια και δεν δεσμευεστε απο τι θεση...μπορειτε να εχετε αποψη...δημοσια τωρα ποια.
    φιλικα
    Καθ.

    ΥΓ. Λυπαμαι που τα 15 σημεια που κατα τη γνωμη ηταν σωστα /Λαθος στη θητεια σας και σταλθηκαν..εδω...δεν βρηκαν φιλοξενο χωρο....

    ReplyDelete
  78. Τον βρήκαν! Απλά κάπου χάθηκαν στο πλήθος των μηνυμάτων.
    Μάλιστα, τα βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ουσιαστικά.

    ReplyDelete
  79. Anonymous2:49 am

    Ελπιζω τωρα που ΔΕΝ ειναι παρεξηγισιμο...να υπαρχει η δθνατοτητα συμφωνιας/διαφωνιας και δια ζωσης....
    φιλικα

    ReplyDelete
  80. Anonymous2:59 am

    Διαβαζω στη Ελευθεροτυπια
    "Τα τμήματα θα εξακολουθήσουν να «τρέχουν» τα προγράμματα σπουδών, κάθε ένα από τα οποία θα πιστοποιείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ). Η ίδια άλλωστε Αρχή θα πιστοποιεί και τα προγράμματα διά βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. "
    ΛΑΘΟΣ οι ΣΧΟΛΕΣ θα πρεπει να τρεχουν τα προγραμματα σπουδων. Αν γινει απο τα τμηματα ξανα θα εχουμε περιχαρακωση . Στη σχολή μπορουν να γινουν ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ, απο κοινου ΝΕΑ προγραμματα, διαθεματικα, και να υπαρχει course director για τα καθημερινα.
    Το ΤΜΗΜΑ ειναι η φωλια του ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΟΥ και της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.... !! ας σπασει.....
    Καθ.

    ReplyDelete
  81. Anonymous7:23 am

    @2:59 and @3:12 [IP]
    μεταφερω την αγωνία συναδελφου...για το πως "κατασκευαζουν" προγραμμα σπουδων ΑΕΙ/ΤΕΙ ....[ σε επαρχιακο ΤΕΙ συγκεκριμενα]
    Εχουμε 15 μελη ΕΠ και 45 μαθηματα=> 3 μαθηματα ανα μελος ΔΕΠ !!! Τοσο ΣΥΝΕΚΤΙΚΑ τοσο ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ....Και μετα λεμε γιατι εχουμε λιμναζοντες φοιτητες??? Γιατι αποφοιτουν μονο 1/7 στα ΤΕΙ?? Και ολα αυτα θα χρηματοδοτιθουν με τι δημοκρατικη διαιρεση !!!....και φοισικα μαθηματα δημιουργουνται για να εχουμεκαι το σωστο ωρομίσθιο για να κουβαλα τον προτζεκτορα σε κατα φαντασια καθηγηταδες [ επικουροι, τεως εφαρμογων] Προτιμω να κλεισουν καποια ΑΕΙ και σχεδον ολα τα ΤΕΙ παρα να κοπει η συνταξή των 400 Ευρω της γιαγιας και του παππου...
    ΜΜ

    ReplyDelete
  82. Anonymous9:13 am

    Καλησπερα
    Σε μερικες μερες ο νεος νομος 8α δει το φως. Παρουσιαστικε στο ΚΤΕ Παιδειας του ΠΑΣΟΚ σημερα.
    Σκεφτεσται να υπαρξει ενα βημα σχολιασμου [διαδραστικο] εδω???
    Οχι μονο να γραφουμε..αλλα να υπαρχει αμφιδρομη επικοινωνία.

    φιλικα

    ReplyDelete
  83. Anonymous11:59 am

    Κύριε Πανάρετε με την παρουσία σας στο υπουργείο ταράξατε την γραφειοκρατία των αμόρφωτων.
    Τυπικό παράδειγμα η ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού.
    Ολοκληρώστε την προσπάθεια με άμεση δημοσίευση των βάσεων.
    Είναι κρίμα με την σύγχρονη τεχνολογία να μένουν σε εκρεμότητα και αγωνία 80 χιλιάδες οικογένειες ως τον Αύγουστο.
    Ήδη μετά την αποχώρησή σας οι παλιοί ρυθμοί του υπουργείου επανήλθαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα στατιστικά των ειδικών μαθημάτων.

    ReplyDelete
  84. Anonymous12:14 pm

    ALOUGETAI OTI PHRATE THESH SYMBOYLOY TOY PRO8HPOURGOU GIA 8EMATA PAIDEIAS DHLADH YPERYPOYRGOS PAIDEIAS?

    ReplyDelete
  85. Anonymous2:01 pm

    @12:14 PM !!!!!

    ReplyDelete
  86. Lefteris Spithas1:51 am

    Πιστεύω ότι για να είστε συνεπής με τη δημόσια παρουσία σας θα πρέπει να πείτε δημόσια γιατί απομακρυνθήκατε. Αλλιώς, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι και εσείς συμμετείχατε σε μια ομάδα προσώπων όπου ο αρχηγός έχει απόλυτη και ανεξέλεγτη εξουσία. Και κάτι τέτοιο δεν είναι του χαρακτήρα σας, όπως δημόσια παρουσιάζεται.
    Ας μου επιτραπεί μιά γνώμη: Μάλλον το γεγονός ότι ξεκινήσατε έλεγχο των διαδικασιών εκλογής καθηγητών θα πρέπει να συνέβαλε στην απόφαση του αρχηγού!

    ReplyDelete