Wednesday, September 29, 2010

Λίντα Κατέχη

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πει κανείς για τον τρόπο που γίνεται η πολιτική στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι πρακτικές που υιοθετούνται από ορισμένους προκαλούν θλίψη.

Ας πάρουμε το παράδειγμα αντιμετώπισης της Λίντας Κατέχη, από κάποια μέσα ενημέρωσης (λίγα είναι αλήθεια). Μίας γυναίκας που ξεκινώντας από την Σαλαμίνα και σπουδάζοντας μετά πολλών δυσκολιών στην Αθήνα, κατάφερε να φτάσει στην κορυφαία θέση -αυτή του πρύτανη- ενός από τα εξέχοντα πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Ενδεχομένως να είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο.

Ποιο είναι το «αμάρτημά της»; Οτι δέχθηκε να βοηθήσει την πατρίδα της αφιλοκερδώς, με την μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει, στην προσπάθεια που κάνει η τελευταία για να ξαναβρεί τον δρόμο της στον χώρο της παιδείας. Την διεθνή αναγνώριση και την εκτίμηση των συναδέλφων ανά τον κόσμο την είχε ούτως ή άλλως ήδη.

Στην προσπάθεια να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, μια εφημερίδα "ανακάλυψε" κάποια δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, και χωρίς να κάνει τον κόπο να διερευνήσει όλη την ιστορία, χωρίς να ενδιαφερθεί να μάθει την εξέλιξη των πραγμάτων και τον αντίλογο, κατέληξε αβίαστα -όπως τόσο συχνά συμβαίνει δυστυχώς στην χώρα μας- στο απόλυτο συμπέρασμα: «Ανέντιμη η Κατέχη».

Δεν φαίνεται να προβληματίστηκαν καν για το πώς είναι δυνατόν, αφότου γράφτηκαν αυτά στα οποία αναφέρονται, και αφότου διατυπώθηκαν οι καταγγελίες, να ήλθε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον εξέχοντα δημόσια πανεπιστήμια στον κόσμο και να την τοποθέτησε σε αυτή την θέση μετά από μια αξιοκρατική και εξαντλητική διαδικασία.

Ας δούμε όμως τι έχει γίνει, πάλι από τις πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Στην πολιτεία του Ιλλινόις, διατυπώθηκε πριν από χρόνια η κατηγορία ότι έγιναν εγγραφές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις μετά από πολιτικές πιέσεις του τότε κυβερνήτη Blagojevich.

Η Πολιτεία του Ιλλινόις, με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, προέβη σε έρευνα σχετικά με την φερόμενη προσπάθεια του Κυβερνήτη Blagojevich (ο οποίος υποχρεώθηκε αργότερα σε παραίτηση για άλλους λόγους διαφθοράς) να ασκήσει πίεση στο Συμβούλιο Διοίκησης, τον Πρόεδρο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις να κάνουν δεκτούς κάποιους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο το 2003 και το 2005. Αυτό συνέβη 3 χρόνια και 1 χρόνο, αντίστοιχα, προτού αναλάβει η κ. Κατέχη την θέση του κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.

Περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη της έρευνας (τον Μάιο του 2009), έγινε γνωστή η ανάληψη από την Κατέχη της θέσης του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis. Ένας Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, ο Leland Yee, εξέφρασε αντιρρήσεις για το μισθό της (που βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο των μισθών που λαμβάνουν οι άλλοι Πρυτάνεις μεγάλων Πανεπιστημίων). Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος Γερουσιαστής έχει γενικότερες αντιρρήσεις με την λειτουργία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και σε πολιτικό επίπεδο έχει εγείρει πολλές ενστάσεις απέναντι στις πράξεις του Προέδρου του Πανεπιστημίου.

Όταν άρχισε η έρευνα στο Ιλλινόις, ο Yee επεχείρησε να εμπλέξει την Κατέχη στην υπόθεση, ισχυριζόμενος κατ' αρχήν ότι ήταν υπεύθυνη για την υπόθεση με τις ανάρμοστες παρεμβάσεις του Κυβερνήτη.

Όταν έγινε σαφές ότι αυτές οι παρεμβάσεις του Κυβερνήτη στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις είχαν γίνει πριν από την περίοδο απασχόλησης της Κατέχη στο πανεπιστήμιο Ιλλινόις, ο Yee επικεντρώθηκε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε στείλει η Κατέχη ζητώντας πληροφορίες για μία Ελληνίδα φοιτήτρια έπειτα από παράκληση της οικογένειάς της. Η φοιτήτρια αυτή δεν είχε καμία σχέση με τους φοιτητές που είχαν γίνει δεκτοί ως συνέπεια των επαφών ανάμεσα στον Κυβερνήτη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας του οποίου γίνεται επίκληση είναι ένα από αυτά τα παλιά άρθρα του Yee και των συνεργατών του οι οποίοι προσπάθησαν να συνδέσουν την Κατέχη με το σκάνδαλο στο Ιλλινόις για να κάνουν κριτική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τον Πρόεδρό του και τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Επί της ουσίας της υπόθεσης στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, η πολιτεία του Ιλλινόις ερεύνησε την όλη υπόθεση μέσω ειδικής δικαστικής επιτροπής. Τα πορίσματα αυτής της επιτροπής δημοσιεύθηκαν σε μορφή τελικής έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2009. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις ενέργειες του πρώην Κυβερνήτη του Ιλλινόις, του Πρύτανη και του Προέδρου. Το όνομα της Κατέχη δεν αναφέρθηκε πουθενά στην έκθεση, γεγονός που διέλυσε κάθε υπόνοια για οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση των μεροληπτικών εισαγωγών φοιτητών στο πανεπιστήμιο. Μετά από την δημοσίευση της έκθεσης αυτής δεν υπήρξε καμιά άλλη αναφορά στην Καλιφόρνια ή οπουδήποτε αλλού για το θέμα αυτό σε σχέση με την Κατέχη.

Οσο για τις αμοιβές της Κατέχη, αυτές είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, όπως εξ άλλου ισχύει και για κάθε άλλο δημόσιο πρόσωπο στην Αμερική. Το αν αυτές θεωρούνται υψηλές, δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο κριτικής για την ίδια. Αυτή είναι η πραγματικότητα με τους μισθούς των Προέδρων μεγάλων Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Άλλωστε στις ΗΠΑ, μέρος της αποτίμησης των ικανοτήτων των πρυτάνεων των πανεπιστημίων εκφράζεται και μέσω του ύψους του μισθού που εξασφαλίζουν.

34 comments:

  1. Anonymous4:23 am

    Μήπως θα μπορούσατε να δείξετε παρόμοια αντανακλαστικά και για την περίπτωση του αντιπρυτάνεως του ΕΚΠΑ? Τι κάνει την (επί ούτως ή άλλως ασήμαντου ηθικού ζητήματος) περίπτωση Κατέχη, πιο σημαντική για την ελληνική κοινωνία από την περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης?

    ReplyDelete
  2. Anonymous5:43 am

    Εξαιρετικά χρήσιμη η παρέμβασή σας.

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:51 am

    ΠΑΝΤΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΜΠΛΟΚΗΣ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΕΧΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΑ ΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ «ΜΙΜΗΣΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

    ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΕΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΜΙΑ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΤΙΜΟΥΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ «……ενός από τα εξέχοντα πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις. ……» (Δικές σας οι διατυπώσεις)
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΕΩΝ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ «ΠΟΜΦΟΛΥΓΑ» ΠΟΥ «ΛΑΝΣΑΡΕΤΑΙ» ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ…
    .
    …. ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΝΑ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥΝ» ΩΣΤΕ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ?

    Πανεπιστημιακός Περιφερειακού πανεπιστημίου που προβληματίζεται έντονα για τα τεκταινόμενα

    ReplyDelete
  4. Anonymous9:29 am

    @6:51 πμ πολύ σημαντικές επισημάνσεις.

    ReplyDelete
  5. Anonymous11:10 am

    "Μίας γυναίκας που ξεκινώντας από την Σαλαμίνα και σπουδάζοντας μετά πολλών δυσκολιών στην Αθήνα, κατάφερε να φτάσει στην κορυφαία θέση -αυτή του πρύτανη- ενός από τα εξέχοντα πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Ενδεχομένως να είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο."

    Τόσο γρήγορα ξεχάσαμε την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ;

    Καλά κάνετε και διευκρινίζετε κάποια πράγματα, αλλά ας μην υπερβάλουμε κιόλας.

    ReplyDelete
  6. Anonymous11:56 am

    κοιτάξτε, κ Πανάρετε, μπορεί να δημοσιεύετε διάφορα θέματα κι εγώ να γράψω κάτι που δεν είναι σχετικό. Αλλά δεν πάει άλλο. Με το που θα τολμήσετε να μειώσετε κι άλλο το μισθό του εκπαιδευτικού, θα γίνει ξεσηκωμός.

    ReplyDelete
  7. John Proodeutikos2:22 pm

    Το πρώτο πράγμα που έρχετε στο μυαλό μου μόλις διάβασα το άρθρο, είναι ό,τι μπορεί μεν να είναι ικάνοτατη η κυρία Κατέχη, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι είναι συντρόφισσα και αγωνίστρια των προοδευτικών δυνάμεων αυτού του τόπου... (το φάντάζομαι αυτό, αυτή η εικόνα μου έρχεται στο μυαλό μου)

    Και ίσως τελικά αυτό να είναι το τελικό κριτήριο αν είναι να γραφούν δυο καλά λόγια...

    μετά τιμής
    John Proodeutikos

    ReplyDelete
  8. Anonymous2:34 pm

    Οποιος δέχεται να εργαθεί υπό τον ΓΑΠ, την Διαμαντοπούλου και τους συν αυτοίς είναι εξ' ορισμού ύποπτος.

    ReplyDelete
  9. Anonymous3:15 pm

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΙΑΒΑΛΛΕΤΑΙ
    ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΑΙ

    ReplyDelete
  10. Οι μειώσεις μισθών στους εκπαιδευτικούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή των όρων του μνημονείου. Άμα δεν συγκεντρωθούνε τα απαραίτητα έσοδα οι μειώσεις μισθών θα αυξηθούνε ειδικά στους εκπαιδευτικούς που είναι υπεράριθμοί. Οπότε οτι και να γράφεις χάνεις τον χρόνο σου. Άμα συμβεί ξεσηκωμός και απεργίες θα εφαρμοσθεί η επίταξη. Ο ελληνικός λαός αρκετά ανέχτηκε καταστάσεις του παρελθόντος.

    ReplyDelete
  11. Anonymous4:39 am

    Με το επερχόμενο ενιαίο μισθολόγιο, είναι ευκαιρία να μειωθούν και άλλο οι μισθοί των πανεπιστημιακών.
    Γιατί δηλαδή ένας πρωτοβάθμιος καθηγητής πανεπιστημίου να αμοίβεται πάνω από το όριο φτώχειας μιας 4-μελούς οικογένειας;

    ReplyDelete
  12. Κ. Υφυπουργέ

    Γράφετε:

    "Ενδεχομένως να είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο."

    Θα θυμίσω την Ελένη Αρβελέρ. Μια γυναίκα που θα μπορούσε να βοηθήσει την Παιδεία στη χώρα μας πολύ, αλλά έμεινε μονίμως αναξιοποίητη, ακριβώς επειδή ήταν ικανή, έντιμη και θαρραλέα.

    Ξεκινώντας από μια φτωχή οικογένεια, κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο επειδή είχε την τύχη να συλληφθεί για τα πολιτικά της φρονήματα αφού έδωσε τις εξετάσεις και όχι πριν μπει στην αίθουσα για να δώσει, διάλεξε αντικείμενο σπουδών που δεν της προσέφερε οικονομική αποκατάσταση, έφυγε στο εξωτερικό, έγινε γυναίκα καθηγήτρια στη Σορβόνη σε μια εποχή που οι γυναίκες καθηγήτριες ήταν ελάχιστες, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, έγινε υπεύθυνη για το εκπαιδευτικό σύστημα από τα νηπιαγωγεία μέχρι την Ακαδημία του Παρισιού...

    Μια γυναίκα με άποψη για το ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός μοντέρνου εκπαιδευτικού συστήματος (θυμίζω τα πέντε κύρια στοιχεία: καλή γνώση μητρικής γλώσσας, γιατί αυτό ανοίγει ολόκληρο πνευματικό ορίζοντα στο παιδί, καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας για να καταλάβει πως και οι γείτονες σκέφτηκαν, έζησαν και ένιωσαν τα ίδια πράγματα και πως δεν είμαστε μοναδικοί, καλή γνώση της τεχνολογίας για να αποφύγει το παιδί τον νέο αναλφαβητισμό, επαφή με την τέχνη, για να καλλιεργήσει το παιδί το συναίσθημα και τον εσωτερικό του κόσμο, επαφή με το σώμα του, ώστε να είναι μια ισορροπημένη προσωπικότητα στον κόσμο που γεννήθηκε μετά το Χάπι και την σεξουαλική απελευθέρωση) η οποία δεν αξιοποιήθηκε από την μητέρα Ελλάδα, σε ζημία των ελληνόπουλων.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. stin Ellada ise o,ti dilosis8:52 am

    Nά'το πάλι αυτό το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης!

    Καλά, δεν τραβάει σε κάποιον την περιέργεια να ψάξει στο google το περιβόητο αυτό πανεπιστήμιο - γιατι όποιος το κάνει θα βρεί ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Και φυσικά δεν υπάρχει πρύτανης αν δεν υπάρχει πανεπιστήμιο! Το θέμα το είχε αναδείξει η Καθημερινή κάποτε, αλλά παρ'ολα αυτά η καραμέλα συνεχίζεται.

    Καλή είναι, δεν λέμε, αλλά έλεος με τα φούμαρα πλέον! Αμήν!

    ReplyDelete
  15. Ο/Η stin Ellada ise o,ti dilosis είπε...

    "Nά'το πάλι αυτό το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης!"

    Πούν'το;

    Ποιος ανέφερε αυτό το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης;

    ReplyDelete
  16. Anonymous9:43 am

    Η κ. Κατέχη είναι τυχερή γιατί κάποια στιγμή πήρε την απόφαση να μην γυρίσει πίσω.

    Κι αν τη γνώριζα θα της έλεγα, πως όλες οι επιτροπές σοφών ή μη, που έχουν γίνει ως σήμερα είναι για να χρησιμοποιούνται διακεκριμένοι και σοβαροί άνθρωποι σε έναν καραγκιόζ-μπερντέ πολιτικών.

    Εμείς όμως μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι γιατί το U Illinois και το UC Davis είναι τα ίδια και χειρότερα με τα αγαπημένα μας Ελληνικά πανεπιστήμια...

    ReplyDelete
  17. stin Ellada ise o,ti dilosis10:06 am

    Ο/Η Andreas είπε...
    Ποιος ανέφερε αυτό το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης;

    Δυστυχώς η ίδια!

    ReplyDelete
  18. Άρες μάρες κουκουνάρες...

    Τέλος πάντων, η γυναίκα έδρασε (και δρα) στη Γαλλία, οπότε αυτά τα σχετικά με την Ελλάδα και τις... δηλώσεις είναι μάλλον άτοπα. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τέτοιες μικροπρεπείς επιθέσεις απέναντι σε μια προσωπικότητα αυτού του βεληνεκούς.

    Όσον αφορά τον "Πανεπιστημιακό Περιφερειακού πανεπιστημίου που προβληματίζεται έντονα για τα τεκταινόμενα", να του δείξω προχθεσινό άρθρο του Μουτσόπουλου για αυτά που γίνονται στα δικά μας Πανεπιστήμια:

    http://www.drassi.gr/index.php?id=1167&title=Έγκλημα%20δίχως%20τιμωρία!

    ReplyDelete
  19. Anonymous12:43 am

    Διαβάζοντας τα σχόλια δεν είναι να απορεί κανείς που έφτασε η χώρα εδώ :-)

    Εις υγείαν!

    ReplyDelete
  20. Anonymous3:00 am

    H Toyrkia exei 2 panepistimia sta top 200 tis THE katataksis

    http://www.bilkent.edu.tr/bilkent/general/index.html

    8esi 122

    kai se anotera

    Isos 8s eprepe na exete ton prytani toys kai stin DIE8NH EPITROPH. Kati kalitera 8a gnorize apo tin nootropia mas !!!!

    ReplyDelete
  21. stin Ellada ise o,ti dilosis3:09 am

    Ο/Η Andreas είπε...
    Άρες μάρες κουκουνάρες...

    Τέλος πάντων, η γυναίκα έδρασε (και δρα) στη Γαλλία, οπότε αυτά τα σχετικά με την Ελλάδα και τις... δηλώσεις είναι μάλλον άτοπα. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τέτοιες μικροπρεπείς επιθέσεις απέναντι σε μια προσωπικότητα αυτού του βεληνεκούς.


    Τους χαρακτηρισμούς αφήστε τους καλύτερα για τον εαυτό σας και κυρίως σας συμβουλεύω φιλικά να μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα.

    Παρέθεσα γεγονότα. Δεν έκανα ούτε εικασίες ούτε καμμία μικροπρεπή επίθεση: ότι δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο της Ευρώπης είναι γεγονός, και ότι Πρύτανις αυτού του υποτιθέμενου πανεπιστημίου παρ' όλα αυτά υποστηρίζει ότι είναι η ίδια η περί ης ο λόγος είναι επίσης γεγονός: στο βιογραφικό της.

    Επιπλέον δεν υποστήριξα ότι έκανε δήλωση όπως εσείς λέτε. Είπα ότι η ίδια το αναφέρει. Και όπως σας λέω πιό πάνω, το αναφέρει με τον πιό επίσημο τρόπο που θα μπορούσε: στο βιογραφικό της. Αφήστε λοιπόν τις φαιδρότητες ότι επειδή δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αυτό που αναφέρω είναι άτοπο.

    Δεν αμφισβήτησα την αξία της που εσείς σπέυδετε να υπερασπισθείτε για να αποκατασταθεί ο συνήθης καθωσπρεπισμός (που οδηγεί ακριβώς σε τέτοια φαινόμενα ανοχής σε καταστάσεις "είσαι ό,τι δηλώσεις"). Το να έχει αξία κάποιος δεν σημαίνει ότι δεν έχει και αδυναμίες στο χαρακτήρα του, και ακόμη περισσότερο ότι δεν πρέπει να τις υποδεικνύει κανείς. Υπάρχουν προσωπικότητες πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς της Γλυκατζή-Ahrweiler (εκτός αν και εδώ διαφωνήσετε!) που είχαν και αδυναμίες/αμαρτίες επίσης πολύ μεγαλύτερες από μία μικροματαιοδοξία. Αυτό δεν μειώνει την αξία τους, αλλά φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τους αγιοποιούμε και να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας όποτε κάποιος υποδείξει μιάν ατέλεια.

    Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Διαβάζοντας τα σχόλια δεν είναι να απορεί κανείς που έφτασε η χώρα εδώ :-)



    Εις υγείαν!


    Μέρος του γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο η αποθέωση και η καταβαράθρωση. Νηφάλια και μετριοπαθής αποτίμηση των πραγμάτων δεν υπάρχει. Και γι'αυτόν τον λόγο εξ άλλου έχουμε το φαινόμενο στην Ελλάδα να ανθεί τόσο πολύ το "είσαι ό,τι δηλώσεις" από την καλή και του "είσαι ό,τι δηλώσουν" από την ανάποδη. Μία χώρα μόνο αγίων και τεράτων!

    Στην υγειά σας και σας!

    ReplyDelete
  22. Anonymous3:14 am

    Συγχαρητήρια κ.Πανάρετε,συνεχίστε ετσι,πολυ καλη κινηση να φέρετε ακαδημαικους απο πανεπιστημια του κοσμου όπως και το Πανεπιστημιο Davis στην Καλιφόρνια στο οποίο πρυτανεύει η κ.Κατέχη.Τυχαίνει να εχω καταγωγή από Σαλαμίνα και να γνωρίζω πως σε ολη τη διαδρομη της κ.Κατεχη την χαρακτηρίζει η αξιοπρέπεια και η συνέπεια! Μόνο από ακαδημαικους καθηγητες του εξωτερικου θα αλλαξει το αθλιο συστημα που επικρατει εδω, στα ελληνικα πανεπιστημια οι καθηγητές συνεργάζονται με τα ''ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ'' των κομματων (ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ) που προωθουν προσωπα , φοιτητες και πολιτικες!!

    Postgraduate student in Greek University

    ReplyDelete
  23. Anonymous9:07 am

    Ειλικρινά κερδίσατε τον σεβασμό μου. Είναι σπανιότατο ένας πολιτικός να βγαίνει ακαριαία μπροστά με τρόπο τόσο καταλυτικό και αναλυτικό για να προστατέψει το όνομα ενός ανθρώπου που πάει να σπιλωθεί στον βωμό πρόσκαιρων εντυπώσεων. Χωρίς έστω να περιμένει να δεί "πόσο θα παίξει το ζήτημα" και αν θα το "σηκώσουν τα μέσα". Οι περισσότεροι φοβούνται να το κάνουν. Προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις για να μην βρεθεί και το δικό τους όνομα στα πρωτοσέλιδα. Βγήκατε μπροστά και υπερασπιστήκατε την ακεραιότητα ενός άνθρωπου τον οποίον επιλέξατε, όχι απλώς γενικόλογα αλλά μπαίνοντας στην ουσία του ζητήματος. Βάλατε την ακαδημαϊκή δεοντολογία πάνω από το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος - αυτό και αν είναι σπάνιο αλήθεια... Συγχαρητήρια που είστε πάνω απ' όλα ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ και όχι πολιτικάντης. Δίνετε επιχειρήματα σε όσους από εμάς βρισκόμαστε μακριά αλλά πιστεύουμε ότι δεν είναι μάταιο να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε για το καλό της χώρας μας. Υπάρχουν και κάποιοι που αντιστέκονται την Ελλαδική (και όχι Ελληνική!) μιζέρια.

    ReplyDelete
  24. Anonymous10:43 am

    H κα Κατέχη ήταν πάντα ένα υπόδειγμα προς μίμηση ειδικά για τους ανθρώπους που τη γνωρίζουν από την νεανική της ηλικία ή έχουν ακούσει για αυτήν όταν ήταν παιδιά. Τυχαίνει να κατάγομαι και να ζω στον "ξεχασμένο" τόπο που λέγεται Σαλαμίνα και ταυτόχρονα να υπηρετώ το Πανεπιστήμιο της Αθήνας ως επίκουρος καθηγητής και να αγωνίζομαι για την πρόοδο του Πανεπιστημίου ακολουθώντας το παράδειγμα ανθρώπων όπως η κα Κατέχη. Ας της ευχηθούμε όλοι να μπορέσει να τα καταφέρει στο έργο που της ανατέθηκε και να μην απογοητευθεί από τις δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας. Προκόπης Μαγιάτης

    ReplyDelete
  25. Anonymous12:03 pm

    ένα σχόλιο για τον μισθό της κας Κατέχη: άκουσα στο ραδιόφωνο ότι σε έναν χρόνο κατάφερε να μαζέψει 670 εκατομμύρια δολλάρια (!!!!!!) χρηματοδότηση για το πανεπιστήμιό της - ας μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και οι δικοί μας πρυτάνεις και χαλάλι οι χρυσοί μισθοί!

    ReplyDelete
  26. Οπου κι αν πας Ομογενή η Ελλάδα θα σε πληγώνει

    Αισχρή επίθεση στην κορυφαία Ομογενή ακαδημαϊκό, Λίντα Κατέχη, με πολιτικά κίνητρα και «στοιχεία» που είχαν χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν την εκστρατεία του Αλέξη Γιαννούλια

    Κύριο Αρθρο της Greek News
    Γράφει ο Αποστόλης Ζουπανιώτης
    Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας εννεαμελούς διεθνούς επιτροπής, αποτελούμενης από εννέα μέλη, πρυτάνεις και προέδρους πανεπιστημίων, καθώς και πρώην υπουργούς Παιδείας, στόχο να μελετήσει τις αλλαγές που χρειάζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η επιτροπή θα είναι άμισθη και έχει ως συντονίστρια την ομογενή Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis Λίντα Κατέχη.
    Ο σκοπός της επιτροπής είναι να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για τις διεθνείς τάσεις που κυριαρχούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επίσης, θα συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και θα καταγράψει τις προτάσεις τους.
    Δυστυχώς, η κ. Κατέχη βρέθηκε στο στόχαστρο της ελλαδικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αποκαλύψεις», η οποία ενέπλεξε το όνομα της επιφανούς ακαδημαϊκού σε υπόθεση «παράνομων εγγραφών» φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στο οποίο ήταν κοσμήτορας. Το δημοσίευμα βασιζόταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας Chicago Tribune για τις "ύποπτες" εγγραφές παιδιών πολιτικών ή παιδιών με δεσμούς σε πολιτικά κόμματα, τα οποία εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο ύστερα από πιέσεις.
    Το αστείο της υπόθεσης – και ταυτόχρονα τραγικό – είναι ότι η ιστορία αυτή της εφημερίδας «Σικάγο Τρόμπιουν», όπως είχε καταγγείλει πέρυσι στις 6 Ιουλίου με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα μας με τίτλο «Βρόμικος πόλεμος στο Γιαννούλια» (το οποίο αναπαράχθηκε από πολλά πολιτικά μπλογκ των ΗΠΑ), είχε ως αποκλειστικό στόχο να πλήξει τον Ελληνοαμερικανό υποψήφιο για την έδρα του Ιλινόι στη Γερουσία, Αλέξη Γιαννούλια. …..
    (Περισσότερα http://www.greeknewsonline.com/?p=13558 )

    ReplyDelete
  27. Anonymous10:58 am

    @6:51 πμ πολύ σημαντικές επισημάνσεις.

    ReplyDelete
  28. Anonymous1:29 pm

    ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ Ως ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ -ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ. ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ - ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΚΑ , ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ- ΤΕΛΙΚΑ .... ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ .
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ? " ΑΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ".
    ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ?
    ΜΗΠΩΣ ΑΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ - ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ - ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ?

    ReplyDelete
  29. Quarkonium6:39 am

    Μέσα στο κλίμα των μεγάλων αλλαγών, διαβάζω πως σε ορισμένα γυμνάσια και λύκεια της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει καταλήψεις από μαθητές που διαμαρτύρονται για τον περιορισμό του αριθμού των απουσιών. Σε αυτό το αίτημα προστίθενται και άλλα πιο ουσιαστικά (όπως έλλειψη στέγης, τιμέ ξενόγλωσσων βιβλίων) ή τελείως ουτοπικά (π.χ. διάβαζα πως στην Θεσσαλονίκη οι μαθητές του 4ου και 5ου λυκείου ζητούν να μην πληρώνουν εισητήριο στον ΟΑΣΘ).
    Αναρωτιέμαι αν έχετε κάποιο προσωπικό σχόλιο να καταθέσετε για τα παραπάνω.
    Προσωπικά δεν σας κρύβω πως βρίσκω ιδιαίτερα παράλογο οι μαθητές να διαμαρτύρονται για το επιτρεπόμενο όριο απουσιών (εκτός περιπτώσεων που αποδεδειγμένα υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στο σχολείο).

    Υ.Γ. Ελπίζω πως το ΥΠΕΠΘ έχει κάποια επίσημη θέση που θα πλήροφορηθούμε εντός των ημερών.

    ReplyDelete
  30. Anonymous10:22 am

    Εκτός θέματος.

    Κύριε Υπουργέ,
    Το θέμα
    http://www.heal-link.gr/journals/newsl.jsp?n_Id=78
    πρέπει να διορθωθεί σύντομα καθώς στερούμαστε πολλά περιοδικά.

    ReplyDelete
  31. Anonymous1:10 am

    "Επί της ουσίας της υπόθεσης στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, η πολιτεία του Ιλλινόις ερεύνησε την όλη υπόθεση μέσω ειδικής δικαστικής επιτροπής. Τα πορίσματα αυτής της επιτροπής δημοσιεύθηκαν σε μορφή τελικής έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2009."

    Υπάρχει κάπου διαθέσιμο το πόρισμα αυτό; Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  32. Το πόρισμα είναι εδώ:
    http://www2.illinois.gov/admissionsreview/Pages/default.aspx

    ReplyDelete
  33. Anonymous11:02 pm

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Το σημαντικό δεν είναι που το Πανεπιοστήμιο Ιλλινόϊς έκανε επιστροπή εξαταστική και έλυσε ή δεν έλυσε τα ζητήματα σψετικά με τυχόν διαφθορά-ρουσφέτια, παραγοντισμό κλπ. ΤΟ σημαντικό είναι π΄βς η ελλάδα και το ελληνικό πανεπιστήμιο ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥν τέτοια ζητήματα να τα λύσουν. Ούτε το Υπουργείο μπορεί να τα λύσει...

    ReplyDelete
  34. Anonymous12:18 am

    Το σημαντικό είναι ότι στο Πανεπιστήμιο Ιλλινόϊς συμβαίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ίδια που ενδεχόμενα συμβαίνουν και στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

    Το σημαντικό είναι ότι και στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊς και στην Ελλάδα γίνονται εξεταστικές επιτροπές με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διάβαση του Ισσού ποταμού

    Το σημαντικό είναι ότι στην Ελλάδα αλλά όχι στην Αλλοδαπή θεωρούμε ως πρότυπα εικονικές προσεγγίσεις περί αξιοκρατίας και αντικειμενικής αξιολόγησης την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊς

    Το σημαντικό ΘΑ ΕΙΝΑΙ να σταθούμε στα πόδια μας αυτοκριτικά και να κάνουμε πράξη ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, την υλοποίηση του οποίου ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΣΟΦΟΙ .

    Άλλωστε ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ότι ΟΛΕΣ οι κατά καιρούς ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΟΦΩΝ έχουν να επιδείξουν ως έργο ΕΝΑ ΟΛΟΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ

    Άλλωστε αυτή η ΣΙΩΠΟΥΣΑ και ΑΠΟΥΣΑ διανόηση που δεν τοποθετείται ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ «ΚΑΡΕΚΛΑ» είναι αυτή που υπέστη την ΚΡΙΤΙΚΗ του διανοούμενου του καθηγητή αλλά και πολιτικού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου του οραματιστή της πράξης του θεωρητικού που οι απόψεις του έχουν διαχρονική ισχύ

    ΥΣΤ. Είναι σίγουρο ότι οι απόψεις θα υποστούν την εύκολη κριτική της με ΜΕ ΜΗ επιχειρήματα προσέγγισης αυτών που τις επιστημονικές τους θεωρήσεις ΔΕΝ τολμούν να τις διατυπώσουν σε επιστημονικά συνέδρια, σε άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, σε συγγράμματα με διαχρονική ισχύ ΚΑΙ να τις κάνουν πράξη μέσα από τη «μαχόμενη πολιτική» και την προσπάθεια εφαρμογής στο στίβο των κοινωνικών τεκταινόμενων.[…]

    ReplyDelete