Monday, June 28, 2010

ΠΔ για επαγγελματικά δικαιώματα

Η κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ που θα ασχοληθεί με τα σχέδια των ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Η αναβολή ολίγων ημερών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί οφείλεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών των πανελληνίων εξετάσεων.

38 comments:

  1. Anonymous1:18 am

    Κύριε Πανάρετε τι σχέση έχουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις με τα επαγγελματικά δικαιώματα??!!

    Θα εκδόσετε μέχρι την 01-09-2010 όλα τα εκκρεμή σχέδια Π.Δ όπως ρητά έχετε δεσμευτεί ή παίζετε καθυστερήσεις και εσείς?

    Παρακαλούμε για την απάντηση σας διότι είναι θέμα πολιτικής αξιοπιστίας !!!

    ReplyDelete
  2. CRE 632:48 am

    αγαπητε Κε Παναρετε..
    Εχετε την Ελπιδα ..οτι ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ ΜΑΖΙ ....θα δωσουν αποτελεσμα??? ουτε 1 στο εκατομμυριο!!!

    Απορια. Μηπως ΚΑΙ τα Επαγγελματικα δικαιωματα..πρεπει να εξαταστουν ΞΑΝΑ στο πλαισιο των νέων ΑΕΙ που θα δινουν πολλων επιπεδων πτυχια με ΕΔ 5/6/7 ....αφου απο οτι καταλαβαινω βλεπετε και τα ΙΕΚ στο συστημα μετα-δευτεροβαθμιας...στο συστημα Πανεπ-ΤΕΙ-ΙΕΚ???

    ReplyDelete
  3. Alkythira2:50 am

    Αδυνατώ με το ταπεινό μου μυαλό να κατανοήσω τη σχέση που μπορεί να έχουν οι πανελλήνιες εξετάσεις με τα παραπάνω συμβούλια, ωστόσο εσείς κάτι παραπάνω θα ξέρετε. Φαντάζομαι ότι μία ενδεχόμενη έξαρση του ηφαιστείου της Ισλανδίας ή κάποια τρομοκρατική επίθεση στη μέση ανατολή, θα καθυστερήσει εκ νέου την διαδικασία αυτή. Όπως και να έχει, δεν κάνει να είμαι συνέχεια επιθετικός απέναντί σας. Γι' αυτό σας εύχομαι καλό καλοκαίρι. Να περάσετε καλά.

    ReplyDelete
  4. Και για τα δύο θέματα έχω την ευθύνη.
    Πως θα μπορούσα να τα κάνω ταυτόχρονα; (Εκτός αν πιστεύετε ότι δεν χρειάζεται η παρουσία μου).

    ReplyDelete
  5. Anonymous3:57 am

    Όχι, δεν είπαμε πως δεν χρειάζεται η Παρουσία σας, Κύριε Υφυπουργέ, Κύριε Ιωάννη Πανάρετε, αλλά ελπίζουμε τουλάχιστον να μην υπάρξει και άλλη καθυστέρηση, λόγω απρόβλεπτων γεγονότων.

    ReplyDelete
  6. Alkythira5:06 am

    Καλό καλοκαίρι κύριε Υφυπουργέ...
    Η εμπιστοσύνη πρέπει να συνοδεύετε με πράξεις. Τα λόγια, οι υποσχέσεις και κυρίως οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν τα καλύτερα υλικά για την οικοδόμησή της.

    ReplyDelete
  7. Anonymous6:54 am

    κ. Πανάρετε συγχωρέστε την ανάγκη μας για επαγγελματική δικαίωση που μας αναγκάζει κάποιες φορές να είμαστε καυστικοί καθότι είναι φυσικό αποτέλεσμα του γεγονότος του αισθήματος της μη απονομής δικαιοσύνης - μη εφαρμογής των νόμων από τα αρμόδια όργανα των προγενέστερων ετών . Θα ήθελα να μου απαντήσετε σε δύο ερωτήσεις : α)με ποιον νόμο είναι αναγκαία η συνεδρίαση του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ δια την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και το ερωτώ αυτό επειδή ενθυμούμαι ότι συμφώνα με τον νόμο του κ. Σπηλιωτόπουλου όσον αφορά τα εκκρεμή Π.Δ. δεν είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση του ΣΑΠΕ αλλά και αυτονόητα η απονομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να γίνεται με βάση του προγράμματος σπουδών και όχι με συναντήσεις τέτοιου τύπου.(εδώ αναρωτάτε κανείς : τι θα συζητήσουν ? αυτά που έχουν σπουδάσει οι απόφοιτοι ?αυτά που δικαιούνται ?).Σε αυτό το σημείο καταλαβαίνω ότι πιθανότατα κάποια πράγματα τα πράττετε γιατί δεν θέλετε να συνεχίσετε με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και επιθυμία σας είναι από ότι έχετε πει να βάλετε γερές βάσεις σε ένα σύστημα που βγάζει σε αδιέξοδο. και β)ποιες είναι οι κινήσεις σας μέχρι σήμερα για το υπό σύσταση ενιαίο επιμελητήριο μηχανικών και αυτή η ερώτηση είναι υψηλής σπουδαιότητας καθότι δίνετε σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. επαγγελματικών δικαιωμάτων στο επιμελητήριο το δικαίωμα απόδοσης των προαναφερθέντων επαγγελματικών δικαιωμάτων και αν δεν έχετε ορίσει το επιμελητήριο και τις προϋποθέσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά σας)ουσιαστικά δεν θα μας έχετε δώσει επαγγελματικά δικαιώματα.

    Ευχαριστώ προκαταβολικά και σας συγχαίρω για την μέχρι σήμερα πορεία σας στο έργο που σας έχει ανατεθεί και θα επιθυμούσα ως πολίτικος που είσαστε να κατανοήσετε την αντίδραση κάποιων οι οποίοι έχουν αδικηθεί μέχρι σήμερα και μπορεί να είναι επικριτικοί και καυστικοί παρότι εσείς έχετε αναλάβει τα καθήκοντά σας λίγους μήνες μόνο.

    ReplyDelete
  8. Quarkonium7:35 am

    Αγαπητέ κ.Υφυπουργέ,

    Συγγνώμη αν ξεφεύγω λίγο από το θέμα της ανάρτησης αλλά ήθελα να ρωτήσω αν αναμένεται και πότε κάποια εξέλιξη σχετικά με το θέμα των σεμιναρίων 400 ωρών.
    Στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες τοποθετήσεις αλλά δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση γύρω από το καθεστώς που διέπει αυτά τα σεμινάρια.
    Οι αναφορές που βρήκα στο παρόν ιστολόγιο αφορούσαν κυρίως την Ειδική Αγωγή και ένα σεμινάριο που οργάνωνε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόσφατα όμως πληροφορήθηκα πως αντίστοιχα σεμινάρια (με διάφορες κατευθύνσεις) που ξεκινούν από Σεπτέμβριο οργανώνονται και από το πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ίσως και από άλλα πανεπιστήμια.
    Υπάρχουν κάποιες σκέψεις γύρω από το θέμα;

    ReplyDelete
  9. Anonymous8:49 am

    Ξέρετε κύριε Υπουργέ , ακούμε χροοοονια τώρα για χρονοδιαγράμματα , τα οποία δυστυχώς δεν τηρήθηκαν ποτέ . Σε αναμονή λοιπόν ....

    Μηχανολόγος Μηχανικος ΤΕ
    Τελοιοφοιτος Μηχ/γος Μηχ/κος ΕΜΠ

    Σύνολο πόσα πτυχία θα έχω ???

    ReplyDelete
  10. hhhhhbbbbb9:44 am

    Κε Παναρετε,
    παρουσιασατε μια αλλαγή στην λογική της εκπαιδευσης. Γιατι θα πρεπει να εγκλωβιστεί η κοινωνία στη λογική των Επαγγελαμτικών Δικαιωματων οπως μεχρι ΣΗΜΕΡΑ??
    Αν το δουμε σε σχεση με τα προγραμματα σπουδων ολο το σκεπτικό αλλαζει. Δηλαδή ας καθοριστει [ αν γινετε] τι γνωσεις πρεπει να εχει καθε ενας για να ασκει ενα επαγγελμα και αν ενα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ προγραμμα σπουδων [ course] τις προσφερει ...τοτε δεν υπαρχει λογος για ΤΕΙΙ, ΕΕΤΕΜ και μπεζ αλογα!!! ΔΗΛΑΔΗ η πιστοποιηση δινετε στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ απο ανεξαρτητο φορεα που ελενχει υποδομές/προσωπικο/προγραμμα σπουδων.

    Η δε πιθανη εξελιξη στο επεγγελματικό επιπεδο θα δινετε μετα απο συνδιασμο εξετασεων και ποιοτητας εργου απο τον ανεξαρτητο φορεα. Και θα ισχυει για ολους, αποφ. Πανεπιστημίων/ΤΕΙ [αν υπαρχουν]/κολλεγια/αποφοιτοι εξωτερικου.

    Σε καθε περιπτωση θα πρεπει να καταπολεμιθει το πουλημα τις υπογραφής που ειναι ή κυρια αιτια του κακου στον Ελληνικό επαγγελματικό χωρο.

    Επισης παρατηρω μια συνχυση για την κατοχή ΜSc/PhD και επαγ. δικαιωματος. Προσωπικα δεν τα συσχετίζω. Το PhD σαφέστατα ΑΚΑΔΙΜΑΙΚΟΣ τιτλος και δεν εχει καμια δουλια με τα Επ. Δικ. Οσο για τις 5-ετης σπουδες. Υπερβολή στο μεγαλειο της. Το προγραμμα των Πολυτ. αριστα καλυπτετε σε 4 χρονια με συμμαζεμα των πολλων ασχετων μαθηματων που διδασκονται σε τμήματα 1-5 φοιτητων ωε επιλογής. Προσφατα πληροφορηθηκα οτι και η φαρμακευτική εγινε 5 ετη . [στα χρονια μου ηταν 4]!!! με σκοπο τον 5 χρονο να γινετε ΠΡΑΚΤΙΚΗ !!!! ελεος...το κοστος για τους νεουσ και την κοινωνία το σκεφτηκαν !!!!

    αυτα σαν σκεψεις...ισως και λανθασμενες...αλλα με αγωνια για το μελλων των παιδιών μας.

    ReplyDelete
  11. Anonymous11:53 pm

    Τότε δεν υπάρχει σκοπός ύπαρξης για Πανεπιστήμια/Πολυτεχνεία, Τ.Ε.Ε. και μωβ καγκουρό.

    Και θα ισχύει για όλους, απόφ. Πανεπιστημίων (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) [αν υπάρχουν] / Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) / Κολλέγια / απόφοιτοι εξωτερικού.

    ReplyDelete
  12. hhhhhhbbbbbbbbb12:25 am

    Dior8osi
    "για ΤΕE, ΕΕΤΕΜ και μπεζ αλογα!!! ΔΗΛΑΔΗ η πιστοποιηση δινετε στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ απο ανεξαρτητο φορεα που ελενχει υποδομές/προσωπικο/προγραμμα σπουδων. "

    ReplyDelete
  13. Anonymous1:14 am

    THA ISTE O PROTOS YPOYRGOS POY THA EPALITHEYTHI .MPABO

    ReplyDelete
  14. Anonymous1:43 am

    Κύριε Πανάρετε,

    πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος υποτροφιών Ηράκλειτος ΙΙ; Όπως θα γνωρίζετε, πολλοί διδακτορικοί φοιτητές έχουν βασιστεί στα χρήματα αυτού του προγράμματος αλλά, δυστυχώς, εδώ και 1 χρόνο μας πάνε από μήνα σε μήνα...

    ReplyDelete
  15. Anonymous3:16 am

    Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι προέδροι μας, αύριο, θα δείξουν απόλυτη κατανόηση στην αναποδιά που βρήκε το υπουργείο σας. Την Παρασκευή θα δηλώσουν και πάλι την απόλυτη εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους σε εσάς κύριε Υφυπουργέ για τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κάνετε για να αποκαταστήσετε τη νομιμότητα σε αυτή τη χώρα.
    Άλλωστε ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει τις καλές σας προθέσεις, όταν μέσα σε αυτό το τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχετε κάνει τόσα πολλά προς την επίλυση του προβλήματος που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νέους (και μεγαλύτερους) ανθρώπους. Μπράβο!

    ReplyDelete
  16. Anonymous5:01 am

    Kύριε Πανάρετε.
    Το θέμα με τον Ηράκλειτο έχει αρχίσει να γίνεται πολύ κουραστικό. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια αξιόπιστη πληροφορία για το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα?

    ReplyDelete
  17. Anonymous1:12 am

    Μην επιτίθεστε στον κ. Υφυπουργό για την καθυστέρηση της διαδικασίας για τα σχέδια ΠΔ. Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα το έχει τακτοποιήσει μέχρι το Σεπτέμβρη το θέμα. Και σας εξηγώ αμέσως τους λόγους.
    Α) Όλους αυτούς τους μήνες ο κ. Πανάρετος ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Ποτέ δεν είπε ότι είναι πρώτη προτεραιότητά μου η επαγγελματική αναγνώριση των αποφοίτων ΤΕΙ. Ως πρώτη προτεραιότητά του αποκαλούσε την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων (τα οποία με τη σημερινή τους μορφή, σημαίνουν πάλι επαγγελματική ομηρία).
    Β) Είχε τονίσει αρκετές φορές ότι βούλησή του είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα να χορηγούνται από τους επαγγελματικούς φορείς και όχι την ελληνική πολιτεία.
    Άρα το συμπέρασμα είναι ότι μέχρι το Σεπτέμβρη (άντε Οκτώβρη σου λέω γω) θα έχει εκδόσει τα ΠΔ. Διότι τα εκδόσει δεν τα εκδόσει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και πάλι δεν θα μπορούν να εργαστούν, αναμένοντας για μία ακόμη φορά ένα νέο ΠΔ το οποίο θα πρέπει να συνταχθεί, να διαβουλευθεί, να υπογραφεί κλπ κλπ κλπ. Κάτι μου λέει ότι μέχρι να γίνουν όλα αυτά μπορεί να προκύψουν εκλογές, ανασχηματισμός ή το τέλος του κόσμου. Οπότε ένας νέος πολιτικός θα κάτσει στη καρέκλα του κ. Υφυπουργού μας, ο οποίος θα έχει διάθεση να δώσει λύση, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου το διάλογο από μηδενική βάση κλπ κλπ κλπ. Οπότε μην έχετε αμφιβολίες για την έκδοση των ΠΔ. Είδατε να δίνει καμία απάντηση στις δεκάδες ερωτήσεις που δέχθηκε γι' αυτό το περίφημο Επαγγελματικό Φορέα; Είδε ποτέ κανείς το κύριο Πανάρετο να μιλάει ποτέ για επαγγελματική κατοχύρωσή μας; Είδατε να δείχνει έστω και το 1/1000 του ενδιαφέροντός του και της ταχύτητάς του για τις δικές μας εκκρεμότητες από αυτά που έδειξε για των κολλεγίων; Είδε ποτέ κανείς κάτι χειροπιαστό; Κάτι, οτιδήποτε;

    ReplyDelete
  18. Anonymous7:26 pm

    Κύριε υφυπουργέ
    στην συνεδρίαση θα συζητηθούν και τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος συντήρησης κτιρίων του ΤΕΙ Πατρών. Γιατί επικοινωνούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σας και μας λένε ότι δεν έχουν αρμοδιότητα να μας ενημερώσουν.
    Αν είχατε την ευγενή καλοσύνη και το χρόνο θα μπορούσατε να μας πληροφορήσετε για το θέμα
    Με εκτίμηση
    ενδιαφερόμενοι φοιτητές

    ReplyDelete
  19. Anonymous11:21 pm

    @7:26@ ΜΜ
    Διόρθωση : Δεν υπάρχει κανένα τμήμα Συντήρησης Κτιρίων ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ. Το σωστό είναι τμήμα Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων του ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

    ReplyDelete
  20. Anonymous2:58 am

    @11:21 μμ@ ΜΜ
    Διόρθωση : Δεν υπάρχει κανένα τμήμα "Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων" του ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ.

    Το σωστό είναι τμήμα "Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων" του Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ

    (A.E.I.:Βλέπε Νόμους:1404/1983, 2916/2001, 3547/2007, 3794/2009).

    Φιλικά

    ReplyDelete
  21. Anonymous4:26 am

    Και επειδή, ο κύριος Πανάρετος έχει περιορισμένο χρόνο (όταν πρόκειται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ), να σας ενημερώσω εγώ ότι θα συζητηθούν στην επιτροπή (όποτε συνεδριάσει) το πλαίσιο των -επαγγελματικών δυνατοτήτων- και της παραπάνω ειδικότητας όπως και των υπολοίπων.

    ReplyDelete
  22. Anonymous3:25 am

    O/H @7:26 μμ :ΚΑΙ Η ΠΑΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΣΚΕΜΜΕΝΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
    Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΠΕΥΤΕΥΧΘΗ
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΙΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

    ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΝΥΣΥΧΙΕΣ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Καλό καλοκαίρι κύριε υφυπουργέ
    Πάντως περιμένουμε την σχετική συζήτηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου

    Οι φοιτητές του τμήματος "Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων"

    ΣΗΜ: Αλήθεια τι λέει η θεωρία των συνόλων για τις λέξεις συντήρηση, ανακαίνιση και αποκατάσταση......

    ReplyDelete
  23. Κώστας Κοντογιάννης5:32 am

    Κύριε Υφυπουργέ καλησπέρα,
    συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του blog σας που δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με εμάς του πολίτες.
    Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Τώρα που η διαδικασία των ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ μπήκε σε μία σειρά, πότε προγραμματίζετε να δώσετε στη δημοσιότητα το ΠΔ που προβλέπεται μέσα στα σημερινά σχέδια ΠΔ; Διότι όλοι πλέον καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι το κύριο στοιχείο που θα μας αφορά από το Σεπτέμβρη και μετά.
    Σας ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  24. Τις αμέσως επόμενες μέρες.

    ReplyDelete
  25. Κώστας Κοντογιάννης9:23 am

    Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας. Αναμένω με αγωνία τις εξελίξεις.

    ReplyDelete
  26. Παναγιώτης Θεοφίλου5:46 am

    Κύριε Υπουργέ κατ'αρχήν σας ευχαριστώ για όλη την ειλικρινή σας προσπάθεια για το καλύτερο στην Ελληνική εκπαίδευση.

    Θα ήθελα να σας παρακαλέσω πέρα από τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων σχολών ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν έχουν εκδοθεί ακόμα να προγραμματίσετε και το θέμα της επανεξέτασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλο το σύνολο των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τους. Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας για αυτό το θέμα.

    Καλό σας καλοκαίρι.

    ReplyDelete
  27. Alkythira5:56 am

    Σχόλια για τα "νέα" σχέδια ΠΔ.

    1ο σχόλιο : Απλώς γράψατε τα πράγματα με το όνομά τους. Το Τεχνικό Επιμελητήριο (έστω και διευρυμένο) είναι πίσω από τον όρο "Νέος Επαγγελματικός Φορέας". Προσωπικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα με το ΤΕΕ, αλλά είναι γνωστό ότι εκείνοι έχουνε μαζί μας. Οπότε βάζετε ουσιαστικά το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, αφού μας πετάτε στο ΤΕΕ λέγοντάς μας, ότι εγώ έκανα κάποιες προτάσεις για το τι μπορείτε να κάνετε, αλλά το ΤΕΕ θα αποφασίσει για το τι τελικά θα κάνετε. Αυτή τη πατέντα, θα περιμένω να την υιοθετήσετε και για όλες τις άλλες ειδικότητες και κατηγορίες μηχανικών.
    2ο σχόλιο : Σε τι πράγμα θα ζήτησετε ακριβώς να γνωμοδοτήσουν τα δύο συμβούλια σε λίγες μέρες; Όσο δεν καθορίζονται τα περίφημα όρια τεχνικής ευθύνης, όλα τα ΠΔ αποτελούν εκθέσεις ιδεών. Δηλαδή σαν να δουλεύω σε σουπερ μαρκετ και μου ζητάνε φέτα Λήμνου. Δεν θα μας πείτε πρώτα, πόση φέτα Λήμνου θέλετε; μισό κιλό, ένα, κανένα ίσως;
    3ο σχόλιο: Όλοι αυτή η ξαφνική υπερκινητικότητα για τα θέματα των ΤΕΙ αυτές τις μέρες από το Υπουργείο σας, δύο πιθανές εξηγήσεις μπορεί να έχει.
    3α) Ότι περιμένατε να καλοκαιριάσει για να πιάσετε στον ύπνο τα Πολυτεχνεία και να περάσετε το θέμα πιο εύκολα.
    3β) Ότι πρόκειται για στάχτη στα μάτια των νέων υποψήφιων θυμάτων της Ελληνικής Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς κρίνατε ανεπαρκή τη κατάργηση της βάσης του 10 (ιδίως μετά την επαγγελματική αναγνώριση των κολλεγίων) για να επιβιώσουν οι δεκάδες ειδικότητες που δεν έχουν επαγγελματική αναγνώριση (οι οποίες αν δεν επιβιώσουν, θα εξαγριώσουν τους προέδρους των ΤΕΙ που μέχρι τώρα έκαναν πως κοιμόντουσαν με επιτύχία)
    Θέλω πολύ να πιστέψω το πρώτο, αλλά η ελληνική πολιτική κουλτούρα με σπρώχνει προς τη δεύτερη εκδοχή.
    4ο σχόλιο : Παραπάνω που λέτε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα δώσετε στη δημοσιότητα το ΠΔ για τα 3 φλέγοντα ζητήματα που όλοι ξέρουμε, ενοείτε μετά την σύγκληση των ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ, ή πριν (δηλαδή αύριο - μεθαύριο), γιατί τότε θα υπήρχε μία λογική συνέχεια.

    ReplyDelete
  28. Anonymous8:57 am

    Επιτέλους απαντήστε για το Π.Δ. του διευρυμένου επιμελητηρίου …………μόνο αυτό και τίποτα άλλο , χιλιάδες άτομα αυτό περιμένουν , είναι μήπως δύσκολη ερώτηση? (γιατί έχετε δηλώσει ότι πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα)………………………πως θα γίνει αυτό χωρίς το Π.Δ. για το ‘’διευρυμένο ΤΕΕ’’

    Αφιερώνετε χρόνο για να αναρτάτε τις συνεντεύξεις που σας παίρνουν και δεν απαντάτε σε αυτό το ερώτημα που ο ίδιος είπατε στο παρελθόν ότι είναι υψίστης σημασίας??????

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΤΕΕ ΠΟΤΕ??????

    ReplyDelete
  29. Alkythira12:53 pm

    Θα ήταν πολιτικά ανήθικο, να μην δημοσιεύσετε το επίμαχο ΠΔ μέχρι τη Παρασκευή και επειδή δεν μας έχετε δώσει τέτοια δείγματα, είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε. Εάν δεν γίνουν γνωστά τα 3 επίπεδα τεχνικής ευθύνης και τι προβλέπουν, τι θα κρίνουν τα αρμόδια συμβούλια τη Δευτέρα και τη Τρίτη, οπότε λογικό είναι έστω στα μέλη των συμβουλίων να γνωστοποιηθούν αυτά τα επιπλέον στοιχεία. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω και κάτι. Το ΤΕΕ, είναι ενήμερο για το ότι πλέον αναφέρεται ξεκάθαρα στα ΠΔ; Έχει αποδεκτεί το ρόλο που του προετοιμάζεται; Γιατί δεν βλέπω κάποια ανακοίνωση από μέρους τους.

    ReplyDelete
  30. Anonymous11:34 pm

    Διαβάζοντας τα σχέδια πού ανακοινώθηκαν προς συζήτηση στο ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ (13/07)διαπιστώνω τα εξής απογοητευτικά για του αποφοίτους μηχανικούς ΤΕΙ,
    α)Διατηρειται η απαξιωτικη διατυπωση οτι για μελετες δημοσιου απαιτειται υποχρεωτικα η παρουσια μηχανικου πολυτεχνιου (της Ελλαδας ή του εξωτερικου που είναι λιγοτερα χρονια σπουδων απο τα ΤΕΙ αραγές;). Θεωρειται δηλαδη τους επαγγελματιες μηχανικους ΤΕΙ επικίνδυνους;Τα επαγγελματικα προσόντα αραγες ξεκινουν και τελιώνουν στο πρώτο Πτυχίο; Ο πτυχιούχος μηχανικός με 6 χρονια εμπειρια σε μελέτες και μεταπτυχιακο θα χρειάζετε ενα Διπλωματούχο μηχανικό που μολις αποφοιτησε για να δουλεψει στο αντικειμενό του; Και ολες αυτες οι ρυθμισεις γινονται ενω το 30% των μηχανικων του ΤΕΕ ειναι αποφοιτοι εξωτερικού, και καθως στην αγορα που καλουνται να εργαστουν οι Πτυχιουχοι Μηχανικοι ΤΕΙ προυπαρχουν οι Διπλωματουχοι μηχανικοι με τα δικαιωματα τους ειναι απο το 1930 και να ειναι εντελως μαξιμαλιστικα; Για ολους αυτους τους λογους θεωρω οτι τα σχεδια στερουνται κοινωνικης δικαιοσυνης και για αυτο το λογο θα μας βρειτε ολους απεναντι.Καποια στιγμη η αδικια πρεπει να λαβει τελος.

    ReplyDelete
  31. Anonymous1:56 am

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΤΕΕ ΠΟΤΕ??????

    ReplyDelete
  32. Anonymous11:09 am

    Κ Πανάρετε επαληθευτικά για άλλη μια φορά και καταλαβαίνω γιατί δεν έχετε αναρτήσει στο blog σας τις επιστολές που έχετε λάβει ( Προέδρου του ΤΕΙ Λάρισας ,Προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας , ΕΕΤΕΜ καθώς και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και μάλιστα με συνυπογραφές αρκετών πρυτάνεων και πρόεδρων επιστημονικών φορέων εκ των οποίων κανένας δεν θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση .Μάλιστα το τεχνικό επιμελητήριο αναφέρει στην επιστολή του για ‘’ ασάφειες’’ αλλά και για κορύφωση της αντιδεοντολογικής αντιμετώπισής τους από το υπουργείο (τα μισά να μου έλεγαν δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ )

    Τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να δίδονται με βάση το πρόγραμμα σπουδών και όχι μέσω συνεδριάσεων τέτοιου τύπου(αλήθεια ποιος θα έρθει στην συνεδρίαση τελικά ?)



    Πλησιάζει το τέλος της προθεσμίας που έχετε ορίσει και η οργή (λόγο της πολύχρονης αδικίας) έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.


    Ιστορική Σημείωση :τα κολλέγια απέκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα (και χωρίς διαβουλεύσεις μάλιστα αυτού του τύπου και χωρίς ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ) ενώ τα ΤΕΙ…………………………….

    ReplyDelete
  33. SpyrosK10:27 pm

    Θα σας απαντήσω εγώ συνάδελφοι σχετικά με το "διευρυμένο ΤΕΕ". Ή μάλλον θα επιχειρήσω να δώσω μια απάντηση γιατί δεν είμαι μάντης προθέσεων, αλλά κρίνω με βάση την εμπειρία από το παρελθόν.
    Το "διευρυμένο ΤΕΕ" θα προκύψει με βάση τις προθέσεις του "μη διευρυμένου ΤΕΕ", δηλαδή αυτό που γνωρίζουμε έως σήμερα.
    Η θέση που θα έχουν οι μηχανικοί των ΤΕΙ εντός του "διευρυμένου ΤΕΕ" θα κυμαίνονται από συνθήκες παρόμοιες των σχολών οικονομικών των ΤΕΙ εντός του οικονομικού επιμελητηρίου (Ο.Ε), έως θέσεις "βοηθών", δηλαδή υπομηχανικών και εργοδηγών.
    Δηλαδή από κακή έως απαράδεκτη. Εαν τώρα κάποιοι συνάδελφοι νομίζουν ότι αυτό τους ταιριάζει (χαμηλή αυτοεκτίμηση) ή αυτό πρέπει να γίνει για να δουλέψουν στοιχειωδώς (λάθος εκτίμηση) μπορούν να συμφωνήσουν.
    Οι υπόλοιποι έχουν όμως χρέος να μην αφήσουν το ΤΕΕ για μια ακόμη φορά να παραγγέλνει νομοσχέδια.

    ReplyDelete
  34. Anonymous11:25 pm

    Διαβάζοντας τις επιστολές των προέδρων των ΤΕΙ, με τις οποίες αρνούνται τη συμμετοχή τους στο ΕΣΥΠ, συμφωνώ απόλυτα μαζί τους. Θα ήταν σαν να νομιμοποιούν μία αυθαίρετη διαδικασία. Κύριε Πανάρετε, όλη η διαδικασία που εμπνευστήκατε μπορεί να φαίνεται λογική (θα έλεγε κάποιος), αλλά είναι πέρα για πέρα παράνομη. Το αποκλειστικά αρμόδιο όργανο για την πρόταση επαγγελματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι το ΣΑΤΕ και έχει ήδη μιλήσει. Είναι υποχρέωσή σας, να υπογράψετε επιτέλους εκείνα τα σχέδια ΠΔ και να προχωρήσετε τη διαδικασία και να αφήσετε στην άκρη τις "καινοτομίες". Η επιμονή σας σε μία διαφορετική διαδικασία όπου εσείς θα προτείνετε και το ΕΣΥΠ (σύσσωμο) θα έρχετε, μετά, να πιστοποιεί τη γνώμη σας δείχνει είτε ανοησία είτε δόλο. Αποφασίστε εσείς τι προτιμάτε.

    ReplyDelete
  35. Anonymous1:27 am

    Καλημέρα κύριε υφυπουργέ, ήθελα να κάνω μια ερώτηση εκτός θέματος.Με τα Δημόσια ΙΕΚ λογιστικής τι πρόκειται να κάνατε, θα παραμείνουμε 15 χρόνια μ,ε τα ρυθμισμένα επαγγελματικα δικαιώματα λυκείου του ΟΕΕΚ, εχω δαπανήσει 3 ετη στο ΙΕΚ και όχι δύο , διότι η πιστοποίηση διπλώματος μου πήρε ενα ετος επειδή στο ερωτηματολόγιο η ύλη δεν μου ειχε διδαχθεί..
    Γιατι η πρακτική όπς σε ολες τις σχολές δεν εντάσσεται στο χρόνο φοίτησης?
    Γιατί με το πτυχίο "εξειδικευσης" δνε μπορώ να ασκήσω επαγγελμα ?

    ReplyDelete
  36. Anonymous1:37 am

    Επίσης κύριε Πανάρετε, επειδή διαβάζοντας μία δημοσιευση, θα ήθελα μια διευκρίνηση απο εσάς, αληθευει οτι το υπουργείο θελει να μετατοπίσει στα επιμελητήρια τα επαγγελαμτικά δικαιώματα..
    Κυριε υφυπουργέ τα επαγγελματικά δικαιωματα του λογιστή φοροτεχνη τα ρυθμίζει ο ΟΕΕ ήδη, αποτελούμενος απο αποφοίτους Οικονομικών πανεπιστημιων , ενας φορέας ασχετος με το επαγγελμα.
    Η πλειοψηφίά των λογιστών, οι αδειούχοι βασει του 340/98 ΠΔ και 2515/97 (ΤΕΙ-ΑΕΙ) και οι μη αδειούχοι (ΙΕΚ) ΄θεωρεί ξενο σώμα τον ΟΕΕ, και ζητάει χρόνια τωρα την ιδρυση φοροτεχνικού επιμελητηρίου , που ποτε δεν γίνεται, και εσεις θα δώσετε περισσοτερες αρμοδιότητες σε αυτούς? Μάλλον δεν εχουν σταθμιστεί όλα τα δεδομένα ακόμα.
    Θα ήθελα την απάτνηση σας.
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  37. Anonymous1:19 am

    Επειδή βλέπω κάποιους συνομηλιτές να φοβόνται ότι και τα ΙΕΚ θα μπούνε μετα απο 14 χρόνια στο παιχνίδι των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα ήθελα να τους καθησυχάσω και να τους πώ οτι , τι και αν δαπάνησα 3 χρόνια για ενα πτυχίο έξειδίκευσης που μόνο δικαιώμα να ασκήσω επάγγελμα δεν μου δίνει..τι και αν το χρυσοπλήρωσα μεχρι να το πάρω απο ενα δημόσιο οργανισμό, ειμαι απόλυτος ότι τα ΙΕΚ δεν θα αποκτησουν επαγγελματικά δικαιώματα ποτε..δεν αφήνουν οι δεξιοί πρυτάνεις..και ας τους παει κοντρα κάποιος...εχουν τα μέσα, διακομματικά!

    ReplyDelete
  38. Anonymous9:17 am

    Αγαπητέ κε Υπουργέ ζητάω εκ των προτέρων συγνώμη για το καυστικό σχόλιο μου αλλά πιστεύω πως είναι πέρα ως πέρα αληθινό για αυτόν τον λόγο μην το πάρετε προσωπικά, ισχύει για όλους μας. Αυτό λοιπόν που θέλω να πω είναι ότι εάν δεν καταλάβατε ότι σας ψηφίσανε για να παίρνετε αποφάσεις που κάποιους θα στεναχωρούνε και κάποιους θα ευχαριστούνε τότε δεν κάνετε σίγουρα για αυτή τη δουλειά. Για να τους κάνετε πάντως όλους ευχαριστημένους τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, οπότε δεν υπάρχει και το νόημα του διαβουλεύεστε. Για την ώρα την κοροϊδία και την καθυστέρηση, έως και την επόμενη κυβέρνηση όπου θα γίνουν πάλι τα ίδια ,εγώ προσωπικά την βαφτίζω διαβούλευση. Διαβουλευτείτε λοιπόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι να αποβιώσει και η επόμενη γενιά μηχανικών Τ.Ε.

    Παρατήρηση
    Ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι οι μηχανικοί ΤΕ να μην έχουν προβλήματα με τους υπαλλήλους των πολεοδομιών που έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίων τους.

    ReplyDelete