Επανέρχομαι σήμερα γιατί μου προκάλεσε εντύπωση ο τρόπος που ο Υπουργός Παιδείας αντιλαμβάνεται τον όρο "εκπρόσωπος". Με άγνωστα δικά του κριτήρια επέλεξε των εκπρόσωπο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στην επιτροπή χορήγησης αδειών σε Κολλέγια.
Επειδή όμως το θέμα έγινε πάλι επίκαιρο, θα επαναλάβω συνοπτικά την άποψη μου για το πρόβλημα και την λύση του.
Αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα είναι να αποφεύγουμε να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του και να το κρύβουμε κάτω από το χαλί.
Δυστυχώς το υπαρκτό αυτό πρόβλημα φοβηθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε πολιτικά και στην ουσία του και βρήκαμε την εύκολη λύση να το αφήσουμε να μας το λύσουν τα δικαστήρια. Και έρχεται τώρα η ΝΔ με περισσή ευκολία και υποκρισία να δίνει άδειες εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με την δικαιολογία ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Το ουσιαστικό είναι ότι ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες του τις δραστηριότητες δημόσιες και ιδιωτικές, χρειάζεται αξιόπιστη αξιολόγηση.
Παίρνω υπόψη μου τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πανεπιστημίων και των φοιτητών. Δεν μπορώ όμως να αγνοήσω και τα παιδιά εκείνα και τις οικογένειες τους που είτε επέλεξαν είτε υποχρεώθηκαν να σπουδάσουν εκεί. Δεν είναι σωστό να ψάχνουμε διοικητικά μέτρα για να τους «μπλοκάρουμε».
Και, όσο αφορά τα κολλέγια που λειτουργούν με το δικαίωμα της δικαιοχρησίας, μέχρι να γίνει η αξιολόγησή τους από το επίσημο κράτος, πρέπει να απαιτήσουμε από τα μητρικά πανεπιστήμια να αξιολογούν τα παραρτήματά τους με τον ίδιο τρόπο που αξιολογούν (και αξιολογούνται) τα ίδια. Είναι μια ελάχιστη απαίτηση που ούτε η Ευρωπαική Ενωση μπορεί να αρνηθεί.
Και μια και η ΕΕ αντιμετωπίζει το θέμα στο πλαίδιο της εσωτερικής αγοράς και της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και εργαζομένων. Αναρωτιέμαι αν η BMW, θα μπορούσε να πουλά στην Ελλάδα αυτοκίνητα δεύτερης ποιότητας χρησιμοποιώντας το όνομά της επειδή ξερει ότι οι Ελληνες δεν θα τα οδηγούν και πολύ στους δρόμους της Γερμανίας για να κινδυνεύουν από ατυχήματα οι Γερμανοί πολίτες.
No comments:
Post a Comment