Sunday, September 06, 2009

Οι εκλογές και το ΕΣΥΠ

Το κείμενο της επιστολής που απέστειλα την Παρασκευή στον πρόεδρο του ΣΠΔΕ του ΕΣΥΠ.

Προς: Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη

Πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαί-δευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Κοιν: 1.Καθηγητή Θ. Βερέμη, Πρόεδρο Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας
2. Γραφείο Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

4 Σεπτεμβρίου 2009

κ. Πρόεδρε,

Μετά την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου θεωρώ ότι θα ήταν σωστό να διακοπεί η λειτουργία του Συμβουλίου, μέχρις ότου αναλάβει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Συνέχιση των εργασιών του Συμβουλίου θα είχε έννοια αν αυτό ήταν ανεξάρτητη αρχή και όχι υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, όπως είναι σήμερα. Δυστυχώς η κυβέρνηση, παρά τις επίμονες αναφορές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τις υπομνήσεις μου κατά τις συνεδριάσεις, αγνόησε πλήρως την υπόδειξη αυτή.

Εξ άλλου, οι εκλογές παρέχουν την καλύτερη ευκαιρία για την διατύπωση της γνώμης των ίδιων των πολιτών για τις εκπαιδευτικές πολιτικές των κομμάτων.

Πέραν του ουσιαστικού αυτού λόγου, υπάρχουν και πρακτικοί αντικειμενικοί λόγοι (πιθανή απουσία μελών λόγω άλλων υποχρεώσεων).

Με δεδομένο ότι επόμενο θέμα των συνεδριάσεων θα ήταν το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ήταν εξαιρετικά άστοχο να ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα αυτό με υπηρεσιακή, ουσιαστικά, κυβέρνηση.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω, τόσο εσάς όσο και τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου για την εποικοδομητική συνεργασία μας στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις μας που, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, βάζει τις βάσεις για την μελλοντική αποτελεσματική λειτουργία του.

Καθηγητής Ιωάννης Πανάρετος

2 comments:

  1. Διαφωνώ. Το ότι το ΕΣΥΠ δεν είναι ανεξάρτητη αρχή δεν είναι επαρκής λόγος για να σταματήσει τη λειτουργία του. Ας ολοκληρώσει το ΣΠΔΕ το έργο που του ανατέθηκε και ας καταθέσει το (όποιο) πόρισμά του. Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει φυσικά την ευχέρεια να το αποδεχθεί ή να το απορρίψει. Το βρίσκω αντιφατικό να ζητάμε από τη μια αυξημένη ανεξαρτησία αυτών των συμβουλίων και από την άλλη την διάλυσή τους όταν προκηρύσσονται εκλογές.

    ReplyDelete
  2. Θα έλεγα το αντίθετο. Αντιφατική θα ήταν η συνέχιση της λειτουργίας του, δεδομένης της νομικής του υπόστασης. Το ΕΣΥΠ αποτελεί αυτή την στιγμή υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ.Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ ισχυριζόταν ότι ο διάλογος γίνεται από μηδενική βάση. Το κόμμα στο οποίο ανήκει η ηγεσία αυτή, θα πρέπει να παρουσιάσει στους πολίτες ένα πρόγραμμα. Αυτές όμως δεν είναι κυβερνητικές προτάσεις.

    Επιπλέον, διάλογος σημαίνει ότι οι συνομιλούντες έχουν την ευχέρεια να αποδεχθούν απόψεις διαφορετικές από εκείνες που εκφράζουν οι φορείς που εκπροσωπούν, αν αυτό συμβάλει στην βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει σε προεκλογική περίοδο με τους εκπροσώπους των κομμάτων που έχουν διαμορφωμένο πρόγραμμα που θα θέσουν υπό την κρίση των πολιτών σε λίγες μέρες.

    Πρακτικά τέλος, το να μην συνεδριάσει το ΕΣΥΠ για 1 μήνα δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.

    ReplyDelete