Thursday, August 04, 2011

Συνέντευξη στον Αθήνα 984. (4/8/2011)

Τα κυριότερα σημεία:

Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση δεν προσπαθεί να καθορίσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας του πανεπιστημίου μέσω ενός νόμου αλλά επιχειρεί να διαμορφώσει τις προυποθέσεις για να αναπτυχθεί η ακαδημαική κουλτούρα που λείπει από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει.
Το ελληνικό παν/μιο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί ως ακαδημαική μονάδα αλλά ως μια δημόσια υπηρεσία. Χρειάζεται να αναπτυχθεί η ακαδημαϊκή κουλτούρα και αυτό επιτυγχάνεται όχι με περίπλοκους και λεπτομερείς νόμους αλλά με βασικές αρχές και κατευθύνσεις ώστε οι πανεπιστημιακοί, να μπορούν να αποδώσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Σήμερα, το ελληνικό πανεπιστήμιο, οι καθηγητές και φοιτητές, αναλώνουν τις ικανότητες και το χρόνο τους σε μίζερες και εσωστρεφείς συζητήσεις ήσσονος σημασίας για αφίσες, ποσοστώσεις, αριθμό εξεταστικών κλπ.
Το άσυλο είναι δευτερογενής έκφανση ενός βασικού προβλήματος που είναι ο τρόπος λειτουργίας των παν/μίων και της διοίκησης τους. Αν διορθώσουμε τα τελευταία θα εκλείψουν αυτές και οι δευτερογενείς αρνητικές εκφάνσεις.
Η προηγούμενη αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας έγινε το 1995. Οι προτάσεις που περιείχε ούτε μελετήθηκαν, ούτε εφαρμόστηκαν. Η σημερινή έκθεση δεν κάνει απλά προτάσεις. Αναφέρεται σε πρακτικές και πολιτικές, τις οποίες προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και τις οποίες αξιολογεί από τις καλύτερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόοδο που πρέπει να τονισθεί.
Είναι φανερό ότι, επιτέλους, αρχίζουμε να κινούμαστε και να προβληματιζόμαστε σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς εσωστρέφεια. Οι αλλαγές στα παν/μια διεθνώς τα τελευταία χρόνια είναι κοσμογονικές. Και αυτό δεν είναι σύνηθες, αν κανείς σκεφθεί οτι τα πανεπιστήμια,
ως δομές είναι, παραδόξως, μαζί με την εκκλησία οι πλέον συντηρητικοί θεσμοί της κοινωνίας. Χρειάζεται και τα δικά μας πανεπιστήμια να μπουν σε αυτό το διεθνές περιβάλλον και να μην μένουν προσκολλημένα στο παρελθόν.

Η εκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται και στην Δανία, όπου η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου είναι εξωπανεπιστημιακοί. Αυτό το μοντέλο διοίκησης έχει αποδειχθεί επιτυχές.

Αναφερόμενος στην έρευνα τόνισε ότι στην χώρα μας έχει επικρατήσει μία μηχανιστική λογική απαρίθμησης δημοσιεύσεων ενώ η ουσία της έρευνας και η συνεισφορά της στην κοινωνία έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Τέλος διατύπωσε την άποψη ότι τα προσόντα των υποψηφίων καθηγητών πρέπει να κρίνονται στην ουσία και όχι να περιγράφονται με λεπτομέρεια στον νόμο. Με τον ισχύοντα σήμερα νόμο πολλοί επιστήμονες που εκλέγονται επίκουροι καθηγητές στα μεγάλα πανεπιστήμια Harvard, Cambridge, Berkeley, Stanford, δεν θα εκλέγονταν στα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί δεν θα είχαν τα τυπικά προσόντα που θέτει ο νόμος. Αμφισβητεί όμως κανείς ότι διαθέτουν σημαντικά ουσιαστικά προσόντα;


Αναφέρθηκε τέλος σε έκθεση του ΟΟΣΑ που κυκλοφόρησε σήμερα και συγκρίνει την απόδοση των μαθητών ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων στο πρόγραμμα PISA σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία αποδίδουν σημαντικά καλύτερα από αυτούς των δημοσίων. Εμείς ως χώρα, ως λαός και παράδοση θέλουμε να παρέχεται στους νέους ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. Η ποιότητα πρέπει να είναι το καθοριστικό κριτήριο και στοιχείο σε όλα τα επίπεδα στην εκπαίδευση στη χώρα μας.

78 comments:

  1. Νίκος Χατζησάββας11:18 pm

    Είναι πραγματικά κρίμα που το Υπουργείο δεν προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση επί του συγκεκριμένου σχεδίου Νόμου. Το σχέδιο έχει σοβαρές ατέλειες, και θα μπορούσε να καταρρεύσει στην εφαρμογή τους, ή να μπαλωθεί και αυτό με τη σειρά του με πλήθος τροπολογιών.
    Συμφωνώ απολύτως ότι "για πρώτη φορά μια κυβέρνηση δεν προσπαθεί να καθορίσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας του πανεπιστημίου μέσω ενός νόμου αλλά επιχειρεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η ακαδημαική κουλτούρα". Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει, όπως είχα γράψει και στις προτάσεις μου στο νόμο Γιαννάκου:

    http://www.gurforum.org/2006/11/16/παρατηρήσεις-πάνω-στο-σχέδιο-του-υπεπ/

    Μου κάνει επίσης εντύπωση πόσες από εκείνες τις προτάσεις μου έχουν ενσωματωθεί στο παρόν νομοσχέδιο. Μάλιστα η ακροτελεύτια "Ίσως η αρχή θα έπρεπε να γίνει με την κατάργηση του όρου «μέλος ΔΕΠ» και επαναφορά του ορθού «καθηγητής Πανεπιστημίου»" δεν έχει επίπτωση στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, αλλά είναι δηλωτική των προθέσεων του νόμου.

    Μία μόνο παρατήρηση από τις πολλές. Ορθώς το νομοσχέδια αφήνει στα ΑΕΙ όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας εκλογής. Θα πρότεινα όμως να προβλέπει την υποχρεωτική δημοσίευση κάθε προκήρυξης σε συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου, ώστε να διευκολύνονται οι υποψήφιοι. Το θυμήθηκα γιατί έμαθα ότι για μια εκλογή σε βαθμίδα επίκουρου, το τμήμα μας είναι υποχρεωμένο βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν2083/92, άρθρο 6) να την δημοσιεύσει σε 17(!) εφημερίδες. Με δεδομένες τις πελώριες περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό, οι υπηρεσίες διαλέγουν τις πιο φτηνές, άρα αυτές που δε διαβάζει κανείς.

    ReplyDelete
  2. Anonymous5:00 am

    Κάποιοι/ες εκφράζουν αυθεντικά τις θέσεις και τα οράματα του «κάποτε», είναι αυτοί/ες που με την εντιμότητα που τους διακρίνει σώζουν τα όποια προσχήματα, είναι αυτοί/ες που υλοποιούν τα αυτονόητα, τα ουσιώδη, τα μεγάλα και γιαυτό αποδομούνται από αυτούς/ες που γελοιοποιούν την όποια θετική προσπάθεια για την παιδεία, γιατί απλά είναι και ανίκανοι και αποβλέπουν μόνο στο ίδιον συμφέρον, είναι οι χωρίς προσόντα, χωρίς άποψη … οι λίγοι, οι επικίνδυνοι [σοφία ΠΑ.ΣΟ.Κ]

    ReplyDelete
  3. Κυριάκος Η. Κουρούσης12:13 pm

    Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην νοοτροπία που διέπει την λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Για τον λόγο αυτό οι βασικές γραμμές που χαράσει ο Νόμος πιστεύω ότι είναι στην ορθή κατεύθυνση.
    Όταν περιορισθεί σε επαρκή βαθμό ο πόλεμος διατήρησης των συμφερόντων (μεταξύ αυτών που επωφελούνται της νοσηρής κατάστασης όλα αυτά τα χρόνια), τότε ίσως κινηθούμε προς την ορθή κατεύθυνση. Η εφαρμογή του Νόμου είναι σαφώς το ζητούμενο πλέον. Οι περισσότερο προοδευτικοί και θετικοί άνθρωποι (καθηγητές,φοιτητές,υπάλληλοι) θα δουν τα θετικά στοιχεία και θα τα εκμεταλλευθούν προς την θετική κατεύθυνση. Αυτοί οι οποίοι αρνούνται να δουν θετικά απλά θα αντιδράσουν αρνητικά.
    Ελπίζω (για όλους μας) να υπερισχύσει το θετικό πνεύμα (αυτό της αλλαγής).

    ReplyDelete
  4. George Maliaras11:04 am

    Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι....
    Πχ. Δημοσιεύσεις 2007-2011
    Ιόνιο Πανεπιστήμιο 280
    ΤΕΙ Κρήτης 570

    Κάτι δεν πάει καλά!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. UK prof11:28 pm

    @ George maliaras
    Kai na skeftei kaneis oti DEN 8a epiblepoyn DIDAKTORIKA sto TEI Kritis !! me to NEO NOMO oyte kan os meloi symboyleftikis epitropis.

    EXONTAS prosopiki antilipsi...oi egatasteseis kai o eksoplismos toys se polla ergastiria einai apo tis PLEON sinxrones kai arties.
    Xaraktiristiko paradeigma Ta laser sto re8imno, i seismologia sta xania kai ta Ylika me ti Geoponia sto Hrakleio.
    Aksioi an8ropi me arista apotelesmata poy to Elliniko kratos katafora toys ADIKOI

    @ I. PANARETO
    H SIOPH DEN EINAI PANTA XRYSOS...

    ReplyDelete
  6. Eleni Vlastou5:39 am

    Με αφορμή το σχόλειο του UK Prof, έψαξα για το ΤΕΙ Κρήτης στο Scopus. Έμεινα άναυθος.... Πραγματικά η ρετσινιά του ονόματος χαντακώνει τόσους λαμπρούς επιστήμονες.
    Αναφορικά,
    Βαλιανάτος, κορυφαίος στη σεισμολογία
    Ταταράκης, υπεύθυνος του Hyper, lasers Imperial College.
    Κυμάκης, φωτοβολταϊκά, Cambridge.
    Μανιός, γεωπονία.

    Κάντε αξιολόγηση κ. Πανάρετε, πριμοδοτήστε τους άξιους και υποβαθμίστε τους άχρηστους......

    ReplyDelete
  7. Anonymous8:54 am

    Δηλαδή ούτε μια απάντηση δεν δικαιούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ κύριε Πανάρετε?

    ReplyDelete
  8. Anonymous12:12 pm

    Στα αποτελεσματα για τους μεταδιδακτορες ειναι δυνατόν να μας παρουσιαστει απο τη ΓΓΕΤ μια κατανομη ανα Ιδρυμα ή και Τμήμα???

    ReplyDelete
  9. Anonymous10:31 pm

    Σχετικά με την πρόσκληση για τους Μεταδιδάκτορες, δεν έχουν βγει αποτελέσματα της Α' φάσης για κάποιες κατηγορίες.

    Μήπως γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία?

    ReplyDelete
  10. Anonymous1:02 am

    Ναι, αλλά πόσο προσωπικό διαθέτει το Ιόνιο και πόσο το Κρήτης?
    Και πόσες οι αναφορές?
    Να τα λέμε όλα.

    ReplyDelete
  11. Anonymous4:49 am

    Μια που αναφέρεστε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημοσιοποίησε κατάλογο διδακτόρων που κατέλαβαν θέσεις ΔΕΠ την τελυταία δεκαετία. 3 από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας κατέλαβαν θέσεις ΔΕΠ στο τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σαν να ήταν παράρτημα ...

    ReplyDelete
  12. Scopus maniac5:35 am

    Να τα λέμε όλα.......
    2005- 2011

    Ιόνιο Πανεπιστήμιο [SCOPUS Ionian Panepistimion" 60013925]
    Δημοσιεύσεις: 240
    Ετεροαναφορές: 217
    Μέλη ΔΕΠ: 103
    Δημοσιέυσεις ανά μέλος ΔΕΠ: 2.72
    Ετεροαναφορές ανά μέλος ΔΕΠ: 2.1

    ΤΕΙ Κρήτης [SCOPUS "Technologiko Ekpaideutiko Idrima Kritis" 60032307]
    Δημοσιεύσεις: 590
    Ετεροαναφορές: 2.792

    Μέλη ΕΠ: 89
    Δημοσιεύσεις ανά μέλος ΕΠ: 6.63
    Ετεροαναφορές ανά μέλος ΕΠ: 31.37

    Μέλη ΕΠ με διδακτορικό: 55
    Δημοσιεύσεις ανά μέλος ΕΠ με δ: 10.72
    Ετεροαναφορές ανά μέλος ΕΠ: 31.37
    Ετεροαναφορές ανά μέλος ΕΠ με διδ: 50.76

    Υπολογίστε ότι μόλις το 1/3 των καθηγητών ΤΕΙ ασχολούνται με έρευνα, δεν έχουν διδακτορικούς φοιτητές, και κάνουν και 10-16 μάθημα τη βδομάδα........... η διαφορά είναι χαώδης.

    Πηγές: SCOPUS, ΥΠΕΠΘ: Ηλεκτρονικά αρχεία μελών ΕΠ ΤΕΙ & ΔΕΠ Πανεπιστημίων

    ReplyDelete
  13. Anonymous5:37 am

    @1:02
    Ολα ειναι ανοικτα στο http://www.ekt.gr/metrics/
    Eλληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις 1993-2008 Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά

    Διαβαστε το και θα εχετε απαντησεις ΣΕ ΟΛΑ.

    Με οτι ΜΕΤΡΟ και να διαλεξετε καποια ΤΕΙ μεταξυ αυτων κυρια το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ υπερέχουν.

    Οι νησίδες αριστειας του ειναι κατα πολυ ανώτερες του μεσου ορου....ισως γι' αυτο πρπει να θελουν καποιοι ΘΕΣΜΙΚΕΣ οροφές.
    Ειναι η θεωρία του "κλαδευω οτι με ξεπερνα".....

    ReplyDelete
  14. Anonymous12:36 pm

    Όχι, η σύγκριση αυτή είναι άδικη. Υπάρχουν διαφορετικές επιστημονικές κατευθύνσεις. Όλοι ξέρουν πχ ποιος είναι ο λόγος των δημοσιεύσεων στις ανθρωπιστικές επιστήμες διεθνώς σε αντιπαραβολή με τις τεχνικές ειδικότητες. Δεν συγκρίνονται ποσοτικά ανόμοια πράγματα. Απλά εικονική πραγματικότητα. Και δεν ξέρουμε τον αριθμό των "ομαδικών δημοσιεύσεων" και πολλούς άλλους παράγοντες.
    Αν ήταν τόσο απλοϊκά τα πράγματα...

    ReplyDelete
  15. Anonymous9:22 pm

    @12:36
    θα ηταν ομως "απλοικα τα πραγματα" αν ηταν ο λογος να "θαψουμε" ενα ΤΕΙ !!!
    Συμφωνα με το ΕΚΤ το Ιονιο εχει περιπου 50% ερευνα σε natural sciences. Ποσοστο αντιστοιχο με τα ΤΕΙ.....αρα...μη ψαχνετε ...
    ΑΠΛΑ ...υπαρχουν και καλα εως ερευνητικά αριστα ΤΕΙ ..δυστυχως για τις "πανεπιστηΜΙΑΚΕς" ιδεοληψιες καποιων.
    ΕΛΕΟΣ πια... αςπουμε και εναΜΠΡΑΒΟ ..δεν βλαπτει

    ReplyDelete
  16. Dr. UK1:04 am

    Γενικά πιστεύω ότι εφόσον ένας διδάκτορας του Imperial, Oxford etc έχει καταδεχθεί να πάρει θέση σε ένα ΤΕΙ, σημαίνει πολλά. Πρώτον, ότι γίνεται πραγματικά καλή δουλεία (πχ ΤΕΙ Κρήτης), ότι τα κόμπλεξ του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί, και τέλος υπάρχουν καθηγητές στα ΤΕΙ, που αντί να ακολουθούν τη πρακτική των συναδέλφων τους στα πανεπιστήμια και να βγάζουν θέσεις για τους βοηθούς τους, εκλέγουν καλύτερους απο αυτούς.
    Με αφορμή την αναφορά στο site του Πανάρετου, κοίταξα στο scopus τις δημοσιεύσεις του ΤΕΙ Κρήτης.

    Συνεργασίες και κοινές δημοσιεύσεις με:
    Imperial College London (23)
    Rutherford Appleton Laboratory (23)
    Ethniko Metsovio Polytechnico (12)
    Queen’s University Belfast (11)
    University of Leeds (9)
    Consiglio Nazionale delle Ricerche (9)
    UCL (9)
    Cranfield University (8)
    Brunel University (8)
    University of California, San Diego (8)
    Institute of Computer Science Crete (8)
    NASA Langley Research Center (7)
    University of Manchester (7)
    Lunds Universitet (7)
    Iowa State University (6)
    Ecole Polytechnique (6)
    Atomic Weapons Establishment (6)
    University Michigan Ann Arbor (6)
    University of Queensland (6)
    University of Central Lancashire (6)
    Newcastle University, United Kingdom (5)
    University of Rochester Laboratory for Laser Energetics (5)
    Max-Planck-Institut für Quantenoptik (5)
    Friedrich Schiller Universität Jena (5)
    Tyndall National Institute at National University of Ireland, Cork (4)
    University of Strathclyde (4)
    University of Cambridge (4)
    CNRS Centre National de la Recherche Scientifique (3)
    The University of British Columbia (3)

    Τέλος, πως καταδέχεται η Nasa, το Ιmperial, το Cambridge, το ΕΜΠ να συνεργάζονται με το ΤΕΙ Κρήτης???
    Εσείς να μου πείτε.

    ReplyDelete
  17. @ I. ΠΑΝΑΡΕΤΟ
    Με βαση την παραπανω συζητηση...τι γνωμη εχετε:
    1) Τα ΤΕΙ [ εστω σε επιπεδο ΕΠ] πρεπει ή οχι να δινουν Διδακτορικό???
    2)Πως ειναι δυνατον αφου ολοι ΔΕΠ και ΕΠ θα κριθουν ενα μελος ΔΕΠ που θα ΚΡΙΘΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ να επιβλεπει Διδακτορικους Φοιτητες και ενα μελος ΕΠ πχ του ΤΕΙ Κρητης να μην εχει ΘΕΣΜΙΚΑ το δικαιωμα συμμετοχής οθτε σε 3 μελη [ με το νεο Σ/Ν] ή οπως τωρα να χρειαζετε Πανεπιστημιακο "προστατη" ??
    3] Πως συναδει η αποψη περι τοπικών κολλεγίων με τα παραπανω??

    Καλο 15-αυγουστο ...και η Παναγια μαζι μας !!!

    ReplyDelete
  18. Anonymous4:43 am

    Πρώτο μέλημα ενός ανθρώπου που ασχολείται με την επιστήμη πρέπει να είναι να μην γενικεύει πέφτοντας μάλιστα στη λογική πλάνη της λήψης του ζητουμένου (beginning the question). Δηλ. θέλω να αποδείξω μια συγκεκριμένη θέση όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Τι κάνω? Μαζεύω αποκλειστικά στοιχεία ευνοϊκά για το επιχείρημά μου αδιαφορώντας για τα αντίθετα στοιχεία της έρευνας. Έτσι καταλήγω αναπόφευκτα να αποδείξω αυτό που από την αρχή είχα στο νου μου κάνοντας χρήση αποκλειστικά των στοιχείων που ενισχύουν τη θέση μου. Σα να μη φτάνει αυτό γενικεύω τα αποτελέσματα της έρευνας για να περιλάβουν ό,τι εγώ θέλω να περιλάβουν. Και στο τέλος έχω παρουσιάσει μια τεκμηριωμένη με ποσοτικά στοιχεία έρευνα που αποδεικνύει "ακράδαντα" αυτό που σκόπευα εξαρχής να αποδείξω...
    Το παραπάνω παράδειγμα (λήψη ζητουμένου, αφελής επαγωγισμός) δεν αναφέρεται σε κάποιον, είναι απλώς γενικό και περιγράφει μια λανθασμένη μεθοδολογία έρευνας, η οποία βέβαια είναι γνωστή και γι' αυτό δεν διαθέτει πειστικότητα ή απήχηση στο ευρύτερο κοινό.

    ReplyDelete
  19. Anonymous5:45 am

    κ.Πανάρετε μήπως γνωρίζετε πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών?

    ReplyDelete
  20. Anonymous6:29 am

    @4:43
    απορια ψαλτου...βηξ !!

    ReplyDelete
  21. Scopus maniac follower9:49 am

    Διαβάστε μια διαφορετική άποψη. Πήγα και εγώ στο scopus και κοίταξα τις δημοσιεύσεις του ΤΕΙ Κρήτης για το 2005-2011. Σύμφωνα με τον Scopus maniac, υπάρχουν 590 δημοσιεύσεις και 89 μέλη ΕΠ. Υπολογίζω ότι ένας αξιοπρεπής καθηγητής πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 δημ τον χρόνο, οπότε τοποθετώ το theshold στο 15.
    Οι δημοσιεύσεις κατανέμονται ανά συγγραφέα ως εξής:
    Vallianatos, F. (38)
    Katsarakis, N. (31)
    Koudoumas, E. (29)
    Manios, T. (28)
    Tatarakis, M. (22)
    Krushelnick, K. (18)
    Kymakis, E. (18)
    Potamitis, I. (18)
    Stratakis, E. (18)
    Kolokotsa, D. (16)
    Vernardou, D. (16)
    Kenanakis, G. (16)
    Pavlakis, K.G. (15)
    Matsoukas, C. (15)
    Vardavas, I. (15)

    Εγώ βλέπω 8 (ο ξένος μάλλον είναι συνεργάτης) με σημαντικό έργο, αντίστοιχο των πανεπιστημίων όπως επικαλείστε. Οι άλλοι 81 που είναι??
    Μήπως, οι παραπάνω να πάνε στα πανεπιστήμια και σε ερευνητικά κέντρα και να κάνουν έρευνα, και οι άλλοι να παραμείνουν στα ΤΕΙ, που θα γίνουν κολέγια ως teaching professors?
    Φυσικά αυτό είναι παράδειγμα ala kart και δεν θέλω να θίξω κανέναν, αλλά κάτι λέει.

    Για να δούμε όμως και την άλλη άκρη, έκανα το ίδιο στο Πολυτεχνείο Κρήτης
    Μέλη ΔΕΠ: 126
    Δημοσιεύσεις (2005-2011) : 1854
    Δημοσιεύσεις ανά μέλος ΔΕΠ: 14,74 [ΤΕΙ Κρήτης 10.72].
    Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, ΔΕΠ με >15 δημοσιεύσεων.
    Mantzavinos, D. (75)
    Sidiropoulos, N.D. (58)
    Zervakis, M. (53)
    Kalogerakis, N. (49)
    Papageorgiou, M. (45)
    Georgilakis, P.S. (45)
    Koutsakis, P. (44)
    Marinakis, Y. (39)
    Zopounidis, C. (39)
    Diamadopoulos, E. (39)
    Potamianos, A. (38)
    Papaefstathiou, I. (38)
    Christodoulakis, S. (35)
    Lazaridis, M. (34)
    Xekoukoulotakis, N.P. (32)
    Dollas, A. (32)
    Doulamis, A. (31)
    Marinaki, M. (30)
    Matsatsinis, N. (29)
    Psillakis, E. (28)
    Karafyllis, I. (27)
    Pasiouras, F. (26)
    Gidarakos, E. (25)
    Doumpos, M. (24)
    Pnevmatikatos, D. (23)
    Wang, Y. (23)
    Papamichail, I. (21)
    Tsili, M.A. (21)
    Sakkalis, V. (21)
    Zervakis, M.E. (21)
    Komnitsas, K. (20)
    Paterakis, M. (20)
    Karystinos, G.N. (20)
    Lagoudakis, M.G. (20)
    Petrakis, E.G.M. (20)
    Amoiralis, E.I. (19)
    Hristopulos, D.T. (19)
    Katsaounis, A. (19)
    Kelessidis, V.C. (19)
    Nikolaidis, N.P. (19)
    Grigoroudis, E. (19)
    Spitas, C. (19)
    Spitas, V. (19)
    Mantzavinos, D. (18)
    Nikolos, I.K. (18)
    Tsompanakis, Y. (18)
    Tsoutsos, T. (18)
    Stavroulakis, G.E. (18)
    Yentekakis, I.V. (18)
    Kladas, A.G. (18)
    Zampetakis, L.A. (17)
    Tsinaraki, C. (16)
    Karatzas, G.P. (16)
    Sotiriades, E. (16)
    Moustakis, V. (16)
    Kouikoglou, V.S. (16)
    Providakis, C.P. (15)
    Blazadonakis, M.E. (15)
    Tsourveloudis, N.C. (15)

    Οι υπόλοιποι 67 που είναι????????

    Τα συμπεράσματα δικά σας......

    ReplyDelete
  22. Anonymous4:50 pm

    Πολύ χρήσιμα τα στοιχεία του 9:49 αλλά και τα συμπεράσματα.
    Ελπίζουμε να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία. Ο φορολογούμενος πολίτης απαιτεί να έχουν τα χρήματά του αντίκρισμα και να πιάνουν τόπο. Δεν του περισσεύουν καθόλου στις μέρες μας...

    ReplyDelete
  23. Anonymous12:20 am

    @9:49
    Ξεκινάτε από μία εσφαλμένη προϋπόθεση, αυτή των 3 δημοσιεύσεων το χρόνο και κάθε χρόνο, όταν στα ΤΕΙ δεν υπάρχουν υποψήφιοι διδάκτορες.

    Επιπρόσθετα, σε μεγάλες ερευνητικές ομάδες (όπως συνήθως συγκροτούνται σε σοβαρά εργαστήρια των πανεπιστημίων) οι συγγραφείς είναι περισσότεροι του ενός. Επομένως θα έπρεπε να αποδώσετε μία δημοσίευση σε ένα μόνο συγγραφέα, αλλιώς τα αποτελέσματα είναι παραπλανητικά.

    Αυτό που έχει αξία δεν είναι οι απόλυτοι αριθμοί αλλά το κατά πόσον οι διδάκτορες καθηγητές των ΤΕΙ έχουν ερευνητική δραστηριότητα, επομένως πληρούν και ουσιαστικά τα προσόντα που πρέπει να έχει ένα μέλος ΔΕΠ. Το μέγεθος της δραστηριότητας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες εργασίας. Επί παραδείγματι, οι καθηγητές στα ΤΕΙ δεν έχουν τη στρατιά ερευνητικών συνεργατών που έχουν οι ομόλογοί τους στα Πανεπιστήμια, δεν έχουν βοηθούς διδασκαλίας, δεν έχουν μόνιμους επιστημονικούς συνεργάτες και πληθώρα μελών ΕΤΠ για να λειτουργούν ομαλά τα εργαστήρια. Επιπρόσθετα, επειδή στην πλειοψηφία ων τμημάτων τα μέλη ΕΠ είναι λίγα, έχουν μεγάλο διοικητικό φόρτο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τομείς δεν έχουν γραμματείς και τα τμήματα έχουν ελάχιστο διοικητικό προσωπικό.

    ReplyDelete
  24. @12:20
    Αρα τα παραπάνω κανουν την αποδοση των συναδελφων στο ΤΕΙ ακομα ποιο ουσιαστική.

    Νομιζω η αναληση για το ΤΕΙ Κρητης αλλα και το TUC ειναι μια καλη ασκηση που εινα ιχρησιμο να γινει για ολα τα ΑΕΙ.
    Θα δειξει που υπαρχη μια καπαοια δραστηριοτητα και που ο κοσμος αραχνιαζει.......

    Παντως με οποια μετρα και να βαλουμε η πρωτη 10αδα του ΤΕΙ Κρητης ειναι ...προδιαγραφων περαν συνόρων.....και αυτο ειναι καλο οχι μονο για το ΤΕΙ της Κρητης αλλα για ολα τα ΑΕΙ.
    Ας ειμαστε μεγαλόψυχοι.....

    ReplyDelete
  25. PhD superv6:22 am

    Σαν ταξη μεγέθους ολα τα παραπανω ειναι σωστα.
    Ομως κατ' εμε το πλεον επικινδυνο αποτελει η θΕΣΜΙΚΗ δυνατοτητα οι 10-20 που εχουν ΜΗΔΕΝΙΚΟ εργο αλλα συνεχίζουν και επιβλέπουν δηλαδη ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ υποψ. διδακτορες. Αφενός με ποια επιστημονικα εφοδια και αφετερου ΤΙ ΜΗΝΥΜΑ δινουν σε αυτους τους νεους??
    Οπως εμεις εδω λεμ ο Χ ή ο Υ εχει κανει το Α και το Β με ομοιο τροπο ο νεος υποψ. διδακτορας φανταζομαι ξερει τι κανει ο κατ' ονομα μονο συμβουλος [τρομαρα του] καθηγητης !!
    Και φυσικά με οποιον δασκαλο καθήσεις τετοια γραμματα θα μαθεις.

    ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ τους ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ οι κανω καπου λαθος ???

    ReplyDelete
  26. Anonymous8:13 am

    Οι αναλύσεις είναι ενδιαφέρουσες σε θεωρητικό επίπεδο και πολλά μπορεί να πει κανείς.
    Το πρόβλημα είναι τι γίνεται στην πράξη. Ανταμοίβεται η ατομική αριστεία ή πέφτει θύμα ο άριστος ως άτομο στο βωμό του μετρίου ή υπό του μετρίου συνόλου, στο οποίο έχει ενταχθεί;

    Προχωρείστε τέλος πάντων στην ψήφιση και την εφαρμογή του νόμου, χωρίς νόθευση της κύριας φιλοσοφίας του και εφαρμόστε τον.

    Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ...

    Χρόνια Πολλά !!!

    ReplyDelete
  27. αρίστος με μενος11:20 pm

    @ Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟ
    Χρονια πολλα

    Αφου η παραπανω πρωτη αναλυση ειναι ικανή να δειξει τις νησειδες αριστειας ....γαιτι ΑΜΕΣΑ δεν τις επιλεγει το ΥΠΕΠΕΘ και η ΓΓΕΤ για ενίσχυση??

    ΠΑΡΑΤΗΡΩ οτο πχ στην προσκληση ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΔΕΝ υπάρχουν περιιορισμοι υποβολής.
    Αν και ειναι σαφες οτι αφορα ερευνητες επιπεδου.....θα υποβαλουν προτασεις καθε καρυδιας καρυδι. [ πχ ολοοι οι κομενοι θαληδες!!!]
    Στα advanced gr. calls το ESF πχ βαζει οριο πχ τουλαχιστον 10 δημοσιευσες με πρωτο ονομα τον αιτουντα την τελευταια 10-ετια, ή βιβλια η...
    Αυτο εχει κοστος σε χρονο αξιολοξισης, αμοιβες αξιολογιτων και διαχειρισης κλπ.
    Αν μπορειτε ΑΛΛΑΧΤΕ ΤΟ ...

    ReplyDelete
  28. Anonymous3:21 am

    Κατι ασχετο αλλα και σχετικο απο καποιον που τελειωσε το ''χομπι'' της ερευνας με 9 (first author) αρθρα (I.F 4.5>x>13.1) τα τελευταια 4 χρονια γιατι απλα ηθελε να βρει μια σταθερη δουλεια για να ζησει την κορη του αφου η γυναικα μου εμεινε ανεργη.
    Κυριε Παναρετε, καλο ειναι να κοιταμε την ποσοτητα των δημοσιευσεων και να πριμοδοτουμε το ''σπανιο ειδος'' ελληνων καθηγητων και ΜΗ που πραγματικα ασχολουνται αλλα με την ποιοτητα τι γινετε και το βαθμο απηχησης?(impact factor). Αυτο δεν πρεπει να ληφθει υποψην? Οπως επισης καλο ειναι να καθαρισουν και οι ''ομαδικες δημοσιευσεις''.....

    ReplyDelete
  29. Κυριάκος Η. Κουρούσης6:08 am

    Η εκτίμησή μου είναι ότι το πρόβλημα ξεκίνησε με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Πως είναι δυνατόν να έχουμε ανώτατη εκπαίδευση με δύο κλάδους μη-ισότιμους; Αυτό δημιούργησε μοιραία "συγκρούσεις" μεταξύ των διδασκόντων (ΔΕΠ/ΕΠ) και των αποφοίτων τους.

    Κατά την άποψή μου η ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να είναι ενιαία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κατάργηση του "Τεχνολογικού" Τομέα και την διατήρηση του Πανεπιστημιακού. Κατ' αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν οι όποιες ανισότητες, "γκρίνιες" αλλά θα επιτευχθεί και οικονομία. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει χωρίς κριτήρια για το ποιοί θα διαγραφούν από τον χάρτη (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), ποιοί θα παραμείνουν(Πανεπιστήμια) και ποιοί θα αναβαθμιστούν(ΤΕΙ). Για παράδειγμα, όλοι μας γνωρίζουμε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια (κατά κύριο λόγο Τμήματα) τα οποία θα έπρεπε να είχαν κλείσει χρόνια τώρα (μηδενικό ερευνητικό έργο και αναγνώριση, ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή, ανεπαρκέστατο διδακτικό προσωπικό, φοιτητές πολύ χαμηλής απόδοσης, αντικείμενα σπουδών χωρίς αντίκρυσμα, κλπ). Επίσης γνωρίζουμε όλοι ΤΕΙ και Πανεπιστήμια τα οποία διαθέτουν άριστο ανθρώπινο δυναμικό και υποδομή, φοιτητές υψηλής στάθμης, πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο, κλπ.

    Συνεπώς, μόνο μέσα από την αξιολόγηση, χρησιμοποιώντας ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ κριτήρια και δείκτες, μπορεί να γίνει η απαραίτητη διάκριση μεταξύ των "κακών" και των "καλών" Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (Τμημάτων) και να αποκτήσουμε τελικώς ΕΝΙΑΙΑ Πανεπιστημιακή (και μόνο) ανώτατη εκπαίδευση. Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να γίνει με όρους απόλυτης διαφάνειας τύπου "ΑΣΕΠ", προκειμένουν να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Επίσης, τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια τα οποία δεν θα τα "καταφέρουν" να ενταχθούν στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είτε θα πρέπει να κλείσουν, είτε να συνεχίσουν ως ιδρύματα επαγγελματικής κατάρτισης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αποδοτικά, δηλαδή ότι καλύπτουν ανάγκες της ΑΓΟΡΑΣ και την γενική (και αόριστη) "ανάγκη του έλληνα πολίτη για μόρφωση". Δεν μπορεί το κράτος να επιδοτεί "αιώνια" την ανώτατη μόρφωση του καθενός εφόσον αυτή δεν οδηγεί σε απτά αποτελέσματα στο παραγωγικό σύστημα της χώρας.

    Τα πράγματα είναι απλά και για να λειτουργήσουν θα πρέπει να εφαρμόσουμε απλές λύσεις.

    ReplyDelete
  30. Prof. USA6:08 am

    Αριστεία:
    Για την αριστεία, μοναδικό κριτήριο για να περάσουν οι προτάσεις στη 2η φάση, θα έπρεπε να είναι η αριστεία του επιστημονικού υπεύθυνου, αποκλειστικά απο το m-index. To h-index διαιρεμένο απο τον συνολικό αριθμό ετών απο την πρώτη δημοσίευση του υποψηφίου.
    Π.χ ένας καθηγητής με h-index 35, που δημοσίευσαι την πρώτη του εργασία το 1992, έχει m-index=25/19= 1.84. Οπότε, ένα κατώφλι στο m-index στο 1.5, θα ήταν ότι πρεπει. Θα δωθούν συνολικά 60 εκ, δηλαδή 100 προτάσεις. Πρέπει αυτοί που θα τους πάρουν να έχουν όνομα στο εξωτερικό, τουλάχιστον 1000 ετεροαναφορές......
    Ήμουν αξιολογητής στο Θαλή, και υπήρχαν προτάσεις απο πρωτοβάθμιους καθηγητές με h-index<10, όπου είχαν απο κάτω επίκουρους καθ. με >20.

    ReplyDelete
  31. @6:08
    Στα advanced gr. calls το ESF πχ βαζει οριο πχ τουλαχιστον 10 δημοσιευσες με πρωτο ονομα τον αιτουντα την τελευταια 10-ετια, ή βιβλια η...

    ΤΑ κριτιρια του ΝΣΦ ποια ειναι ??? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ οτι ειναι κατι απο αυτα που λετε!!!
    Το θεμα ειναι ποιο σοβαρο ..ωσ προς την κριση.
    Καλως το ESF βαζει καποιο οριο/κριτιρια στο applicaation ωστε μετα να εχει ενα σωστο peer review.
    φιλικα
    UK

    ReplyDelete
  32. NSF awardee10:21 am

    To NSF έχει δυο κυρίους τύπους grant. Το starting και το κανονικό. Για το πρώτο πρέπει να είναι πολύ καλή η ιδέα, και βασίζεται κυρίως σε preliminary results. Για το κανονικό, το research track πρέπει να είναι εξαιρετικό. πχ για physical sciences Nature,Nano letters, ACS Nano, Adv Mat, etc,Επίσης πολύ σημαντικό είναι το affiliation, και με την ανάποδη έννοια. Εάν το πανεπιστήμιο σου είσαι σε φτωχές περιοχές, πχ South Dakota, New Orleans, παίρνεις εύκολα grants. Το ίδιο εάν είσαι ΜΙΤ, Stanford.To πρόβλημα το έχουν οι υπόλοιποι. Τέλος, η απόδοση σε προηγούμενη χρηματοδότηση του NSF, είναι αρκετά σημαντική.
    Κ. Πανάρετε, θα ήταν καλή ιδέα τα grants της Αριστείας, να μοιραστούν, σε ανερχόμενους επιστήμονες, και σε ήδη φτασμένους. Βάλτε ένα άτυπο όριο πχ. τα 34-36 έτη ή 8 χρόνια μετά την απόκτηση του διδακτορικού. Μην δώσετε όλες τις προτάσεις σε 60ρηδες που συνήθως έχουν τα conne.
    Σε απάντηση του Prof. USA, και εγώ αξιολόγησα Θαλή, πάντα μόνο πρωτοβάθμιοι καθηγητές ήταν υπεύθυνοι ερευνητικών ομάδων. Κάτι, που ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Με την παραπάνω πρόταση, απεγκλωβίζεται ο άριστος επίκουρος, από τον βολεμένο πρωτοβάθμιο καθηγητή.

    ReplyDelete
  33. Είχα (και έχω) την ίδια άποψη για χρηματοδότηση των νέων επιστημόμων χωριστά. Δεν ξέρω τι έχει γίνει τελικά.

    ReplyDelete
  34. Anonymous5:13 am

    @ 6:08
    Mια συνοψη των προβληματων με τους βιβλιομετρικους δεικτες και την Υψηλου επιπεδου λαμογια σε σχεση με αυτους
    http://www.gurforum.org/2011/08/12/gaming-the-impact-factor/

    ReplyDelete
  35. @ I. Panareto
    Για να εχουμε μια ΠΛΗΡΗ εικονα μηπως μπορειτε να μας ενημερωσετε ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΑΝ στον Ελληνα φορολογουμενο το διαστημα 2005-2011 τα
    ΙΟΝΙΟ Πανεπιστημιο
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
    ετσι θα εχουμε μια εικονα ακομα πιο πληρη..και σε σχεση με την λογοδοσια στον Ελληνα φορολογουμενο
    Αυτο δεν ειναι το ζητουμενο αλλοστε ??

    ReplyDelete
  36. Anonymous9:11 am

    H κυβέρνηση ετοιμάζει καλλικάτη για τα ΑΕΙ, αλλά δυστυχώς οριζόντια.
    Οι μεγάλες πόλεις θα διατηρήσουν τα πανεπιστήμια και τα τει που ήδη υπάρχουν, με το μοντέλο σχολών. Οι μικές πόλεις, που έχουν παραρτήματα, θα μετατραπούν σε κολλέγια διετούς φοίτησης. Έτσι απλά, δεν μετράει η αριστεία κάποιον ιδρυμάτων, όλα στο ίδιο τσουβάλι. Φυσικά, το δύσκολο θα είναι στηνΑθηνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα γίνει αξιολόγηση όλων των μελών ΔΕΠ/ΕΠ, και απλούστατα σε αυτούς που δεν δημοσιευσεις θα κοπεί το ερευνητικό επίδομα.

    ReplyDelete
  37. ΕΜΠ2:21 pm

    Οι ΤΕΙτζίδες των 8000 και 9000 μορίων ακόμα και καθηγητές του oxford και του MIT να έχουν δεν πρόκειται να καταλάβουνε χριστό από τους καθηγητές.

    Και οι περισσότερες δημοσιεύσεις που φαίνονται στις ιστοσελίδες καταμέτρησης είναι μαϊμού και από αντιγραφή, απότερος σκοπός των πονηρίδιδων ΤΕΙτζίδων είναι να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με τις πολυτεχνικές σχολές και έτσι να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των κτιρίων και των δημοσίων έργων, το υπουργείο παιδείας δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των πονηρίδιδων ούτε να εθελοτυφλεί.

    ReplyDelete
  38. Anonymous1:47 am

    Γιατί αναφέρεις τα 8000-9000 μόρια? Την τελευταία χρονιά είχαν μπει και με μονάδα σε τει. Νομίζω, αν δεν κάνω λάθος ήταν 900 μόρια.
    Πάντως εμένα δεν με ενδιαφέρει ο βαθμός πρόσβασης. Η διαφωνία μου έγκειται στον διακριτό ρόλο που οφείλουν να κρατήσουν και να ανπτύξουν περαιτέρω τα τει. Έτσι κι αλλιώς μεγάλη μάζα των σχολών τει ήδη έχουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα με τα πανεπιστήμια, αν και ακολουθούν διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδικασίες και είναι παράλληλοι, άρα μη τεμνόμενοι τομείς.

    ReplyDelete
  39. Διπλ. Μηχανικός2:42 am

    Κομπλεξικοί του ΕΜΠ, η αγορά έχει δώσει λύση για τον διαχωρισμό των τεχνολόγων και των διπλωματούχων μηχανικών. Εγώ σαν διπλωματούχος συνεράζομαι με τεχνολόγους με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Ιδίως στα ΑΠΕ, μας έχουν βάλει τα γυαλία. Μόνο modelling μάθαμε στο πολυτεχνείο.
    Τειτζήδες, έχουν εταιρίες πχ Αγάς, Mechatron και στην μισθοδοσία τους αμέτρητους απόφοιτους του ΕΜΠ. Η μεγαλύτερη πλειονότητα των φοιτητών ΤΕΙ είναι χαμηλής ποιότητας, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι που οι καθηγητές με προσόντα τους δίνουν τα κατάλληλα κίνητρα για να διαπρέψουν.
    Όσο αφορά τις δημοσιεύσεις, κοίτα παραπάνω που δημοσιεύουν οι καθ. ΤΕΙ και οι καθ. Πολυτεχνείου.
    Χαώδης διαφορά στα impact factors υπέρ του ΤΕΙ Κρήτης. APL, PRL, SOLAR ENERG, ADV MAT....
    Ποιός αντιγράφει??? Δεν μιλάμε για ΤΕΙ Κοζάνης.
    Τέλος, η ανεργία έχει χτυπήσει κατά κύριο λόγω τους διπλ. μηχανικούς γιατί έχουν μόνο θεωρητική κατάρτιση, και μηδενική πρακτική Μήπως πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών όλων των μηχανικών.....

    ReplyDelete
  40. Anonymous8:09 am

    Εγω παντως εχω ενα σχολιο. Λεγεται οτι βρεθηκαν 300 καθηγητες (αραγε ποσοι ειναι σε ολη την ελλαδα) που εχουν καταχραστει 1.6 δις ευρω!!!!! υπαρχουν τοσα χρηματα? και αν ναι..ΕΛΕΟΣ πως γινεται να κλεβουν τετοια ποσα χωρις ''κανενας'' να το γνωριζει? ΗΜΑΡΤΟΝ επιτελους.
    Φανταζομαι αυτοι οι ανθρωποι θα βρισκονται για πολλα χρονια ακομη στην θεση τους...μεχρι να παρουν και συνταξη...
    ουτε στην αφρικη...υπαρχει τοσο αφθονο ''τζαμπα'' χρημα???

    ReplyDelete
  41. Anonymous9:36 am

    @8:09

    Λίγο προσοχή στα νούμερα... Είναι 1,8 εκατ. ευρώ και όχι δις.

    Αυτό δεν αλλάζει το ηθικό της πράξης αλλά να μην γράφουμε ανακρίβειες...

    ReplyDelete
  42. Anonymous12:41 pm

    Και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακά και διδακτορικά (πτυχία που ΔΕ διαθέτει όλο το προσωπικό των Τεί). Δηλαδη αυτοί οι απόφοιτοι λυκείων θα πρέπει να διεκδικήσουν δικαιώματα πτυχιούχων πανεπιστημίου επιδή κάποιοι καθηγητές τους είναι διδάκτορες ή κάτοχοι μεταπτυχιακού? Και απόφοιτοι ΙΕΚ υπάρχουν πάρα πολλοί επιτυχημένοι με δικές του εταιρείς κλπ. Τι σημαίνει αυτό?

    ReplyDelete
  43. Anonymous1:20 pm

    Ξεχνάς όμως ότι τα τει ανήκουν στην ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση,αναγνωρίζονται παγκοσμίως σαν πανεπιστημιακού επιπέδου,και είναι τετραετή σχολές.Έτσι δεν μπορείς να τα θεωρείς ισάξια των γυμνασίων ούτε των ιεκ.Φτάνει πια με το κόμπλεξ του καθενός

    ReplyDelete
  44. Anonymous1:26 pm

    Επειδή μερικοί περνάνε κρίση ανωτερότητας καλό είναι σκέφτονται πριν παπαγαλίζουν τις ανακρίβειες.Ναι Κύριοι τα τει είναι ανώτατα ιδρύματα(πανεπιστήμια)και αντί να κοιτάτε να τα υποβαθμίζετε καλό είναι να κάνετε κάποια στοιχειώδη έρευνα πριν, εκεί θα ανακαλύψετε ότι τα ιδρύματα των τει με τις μισές χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων κάνουν 'θαύματα'

    ReplyDelete
  45. ΕΜΠ4:52 pm

    Για τον διπλωματούχο που είπε οτι συνεργάζεται με ΤΕΙτζίδες. Μάλλον δεν διάβαζε τίποτα για να πάρει το δίπλωμα και του φαίνονται τώρα οι ΤΕΙτζίδες οτι ξέρουν περισσότερα πράγματα, άκου εκεί οτι εμείς κάνουμε μόνο μοντελοποίηση.... ούτε την τύφλα τους δεν ξέρουν εκεί.

    ReplyDelete
  46. Anonymous11:37 pm

    Και βέβαια τα τει είναι στην τριτοβάθμια ή ανώτατη εκπαίδευση. Δεν ανήκουν όμως στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Όπως έχουμε ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση θα μπορούσαμε να έχουμε ανώτατη επαγγελματική, τεχνική κοκ.
    Φαντάζομαι αν τα ΙΕΚ προσπαθούσαν να γίνουν ανώτατα και να προσομοιάσουν με τα τει και να πάρουν ισάξια επαγγελματικά δικαιώματα αυτό δε θα άρεσε στα τει.

    ReplyDelete
  47. Anonymous2:10 am

    ετσι και αλλιως ο υπουργος μολις βλεπει την συντμηση ΑΤΕΙ κλεινει τα ματια και τα αυτια..
    για να πει η να γραψει ουτε να το συζηταμε.

    ReplyDelete
  48. Anonymous5:54 am

    Η γελοιότητα ορισμένων δεν έχει όρια!!τα τει είναι πανεπιστήμια εδώ και 11 χρόνια ας το καταλάβουν επιτέλους ορισμένοι

    ReplyDelete
  49. Η κουβεντα ξεκινησε μια χαρα και ήταν ουσιαστικη μεχρι την στιγμη που οι γνωστοι -αγνωστοι μπαχαλακιδες του ΕΜΠ εκαναν την εμφανιση τους..ως αλλοι κουκουλοφοροι....εκφραζοντας τα καταστροφιακ τους κομπλεξ.

    Μερικες φορες αναρωτιεμαι αν ειναι οι "χρησιμοι ηλιθιοι της ιστοριας" για να καλυπτουν ιστορικες ευθυνες και να απαξιώνουν μελλοντικες ευκαιρίες.

    Ελπιζω ο φιλόξενος οικοδεσποτης μας να κανει κατι για να επανέλθει ο διαλογος στην ουσια.

    ReplyDelete
  50. Πρός ΕΜΠ@4:52 PM

    Επ τι έγινε ρε ψυχή ? Έσκασαν μύτη πάλι οι διπλωματούχοι συνδικαλισταράδες ΔΥ της ΕΜΔΥΔΑΣ που έκαναν άνω κάτω blogs και forums όπου ζητητούνταν θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων και κάναν μπάχαλο τον διάλογο. Άδειασέ μας την γωνιά σε παρακαλώ και πάρε τα κουβαδάκια σου να πας σε άλλη παραλία. Υπάρχουν εδώ άτομα που είπαν σωστές απόψεις και επιχειρήματα χωρίς κόμπλεξ και ακρότητες όπως εσύ και μερικοί λίγοι ομοϊδεάτες σου.

    ReplyDelete
  51. ΓΙΑΤΙ2:34 pm

    Προς Ι. Παναρετο
    Αγαπητε Συνάδελφε. Αντιγραφω απο το IN.GR
    "Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση"
    Αν ο καθε Καρταλης και ο καθε Βουγιας εχουν τη δυναμη να νατρεπουν μεταρυθμιστικες προσπάθειες...γιατι εγω θα πρεπει να "βγω στη πανεπιστημική σεντρα" στιρίζοντας το Σ.Νομου ???
    Αν το υπουργειο/υπουργος τραβα το χαλακι απο οσουν βγήκαν και εκαναν αγωνα...μη τολμησετε να ζητησετε ξανα την συμμετοχη μας στην αλλαγη. Τελικα τα λομαγια νικησαν ??

    Αν κανει πισω σε διοικηση/Σχολες/Κοσμητορες τοτε ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ για ολα τα υπολοιπα???

    Ελπιζω να μη ταραζω την καλοκαιρινή σας ηρεμια...ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ θελουμε μια απαντηση...στο γιατι ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΤΕ

    ReplyDelete
  52. Γιατί πρέπει να είναι σωστή η πηγή;

    ReplyDelete
  53. Anonymous12:00 am

    Μόλις έλαβα το τελικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σημειώνω μια ... καταστροφική αλλαγή:

    Άρθρο 8 Παράγραφος 2:

    α) Το Συμβούλιο αποτελείται από δέκα πέντε μέλη. Σε ιδρύματα στα οποία ο αριθμός των καθηγητών πρώτης βαθμίδας είναι μικρότερος των πενήντα, τα μέλη του Συμβουλίου είναι έντεκα. Η θητεία των μελών του Συμβουλίου συνεχίζεται ως τη λήξη της, ανεξαρτήτως αν έχει μεταβληθεί ο αριθμός των καθηγητών πρώτης βαθμίδας του ιδρύματος.


    β) Τα εννέα ή επτά μέλη του δεκαπενταμελούς ή του ενδεκαμελούς Συμβουλίου, αντίστοιχα, είναι εσωτερικά μέλη του ιδρύματος και, ειδικότερα, οκτώ ή έξι μέλη, αντίστοιχα, είναι καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές και ένα μέλος είναι εκπρόσωπος των φοιτητών του ιδρύματος. Τα υπόλοιπα έξι ή τέσσερα μέλη, αντίστοιχα, είναι εξωτερικά.


    Νομίζω η πλήρης αλλοίωση του αρχικού προσχεδίου και των προσπαθειών και ιδεών του Γ. Πανάρετου (ότι πιο καλή προσπάθεια έχει γίνει τα τελευταία 70 χρόνια). Νομίζω ότι η απογοήτευσή του πρέπει να είναι μεγάλη.

    Οι αλλαγές που προανέφερα ακυρώνουν όλο το νόμο, δεδομένου ότι κρατούν σε ισχύ τη φιλοσοφία του 1268/82. Ουσιατικά ο Πρόεδρος του Ιδρύματος θα είναι όμηρος των εσωτερικών μελών και βέβαια έχουμε πάλι το έκτρωμα να συμμετέχουν σε αποφασιστικά και ελεγκτικά όργανα αναπληρωτές καθηγητές (που σε λίγο καιρό θα έχουν εξέλιξη). Τίθεται, προφανώς, το ερώτημα: Προς τι η αλλαγή του Νόμου.

    Καλό θα είναι η κ. υπουργός να θυμηθεί τη τοποθέτηση του κ. Κριμιζή στη Βουλή. Ήταν απολύτως θετικός στο Νόμο ΕΚΤΟΣ από τη καθολική ψηφοφορία για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Τι θα έλεγε άραγε αν έβλεπε τη σημερινή μορφή.

    Τι κρίμα... άλλη μια προσπάθεια ατύχισε στη γέννησή της

    ReplyDelete
  54. Γιατι ???12:29 am

    7. Για προγράμματα σπουδών Πανεπιστημίων πενταετούς ή υπερπενταετούς διάρκειας, με εισήγηση της συνέλευσης του τμήματος προς την κοσμητεία, σύμφωνη γνώμη της κοσμητείας και απόφαση της Συγκλήτου είναι δυνατή η μετατροπή τους σε ισοδύναμα προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, χωρίς να είναι απαραίτητη η χορήγηση τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου. Όλοι οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών εγγράφονται αυτομάτως στον δεύτερο κύκλο σπουδών, για τον οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή διδάκτρων. Με την επιτυχή περάτωση του δεύτερου κύκλου σπουδών απονέμενεται τίτλος σπουδών δεύτερου κύκλου.

    Οταν το ΤΕΕ γραφει ΝΟΜΟΥΣ !!!
    Εφαρμογή της Μπολονια οπως μας βολευει !!!!

    Δηλαδη στα 18 καποιος μς τους βαθμους - παπαγαλιας τοων πανελλαδικων εχει δρομολογισει ΜΑΣΤΕΡ. !!! Ελεος ...
    Να δω πως θα βρεθουν τα χρηματα για να μοιραστουν και τα επιδοματα μεταπτυχιακών στους μηχανικους του δημοσιου...

    ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. ΝΤΡΟΠΗ οταν μια ολοκληρη κοινωνια δδεχετε περικοπες και μια συντεχνια γραφει νομους για τα προνομια της.

    Επισης ΠΟΙΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ναυπαρχουν ποια 4ετης σπουδες.Αναγκαστικα πχ οι Σχολες Θετικών επιστημων πρπει να πανε σε 5 χρονια.
    Δηλαδη η σχολη "λιγο απο ολα" μαθηματικων και Φυσικών επιστημων του ΕΜΠ θα δινει Μαστερ...ενω το Μαθηματικο και το Φυσικο με τισ ολιγον απο Β κυκλο 4 ετης σπουδεσ ..απλο πτυχιο !!!
    ΑΝΟΙΞΑΤΕ τις πορτες του φρενοκομειου....

    ReplyDelete
  55. ΓΙΑΤΙ12:32 am

    @ I. PANARETO
    γιατι στο esos που εχει το τελικο κειμενο...υπαρχουν οι αλλαγεσ.
    Μαλιστα οι διορ8ωσεις εχουν ξεχασμενη και την υπογραφή του σθντακτη στο word. V. PAPAZOGLOU !!!

    ReplyDelete
  56. Anonymous3:13 am

    Μεγάλη απογοήτευση!
    Θα σας θυμόμαστε ως τον υφυπουργό των νομικών ελέγχων και την υπουργό του λιφτινγκ και των μοντελάκιων.
    Κρίμα που σας υποστηρίζαμε.
    Αλλά το πήραμε το μάθημά μας. Μάυρο στο Μαυρογιαλούρο γιατί δεν πρόκειται ποτέ να ασπρίσει.
    καλό νιρβάνα, θα μας βρείτε και εμάς πλέον στους δρόμους

    ReplyDelete
  57. Anonymous11:45 am

    Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ … ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…. ΚΡΙΜΑ ….Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ

    ReplyDelete
  58. Anonymous8:56 pm

    τελικα οι αδικημένοι της υπόθεσης είναι οι λέκτορες.

    Δύο ανοιχτές κρίσεις, μια ζωή υποτελείς των πρωτοβάθμιων.

    ReplyDelete
  59. Τελικα το προβλημα τον ΑΕΙ στην Ελλαδα ειναι
    1. Ο διορισμενος Πρυτανης...
    2 Το EΜΠ να δινει MASTER
    3 Οι κακοι Λεκτορες/καθ Εφαρμογων
    4 Τα κακα ΤΕΙ και τα "Νομπελ" Πανεπιστημια

    ΚΑΛΑ....3 ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ...

    Γιατι δεν λεγατε στο ΤΕΕ να γραψει το ΝΟΜΟ.....δεν θα εκανε χειροτερα...

    ΔΕΝ υπαρχει μεγαλυτερη ΟΡΓΗ απο αυτη του ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΥ !!!!

    ReplyDelete
  60. Διπλ. Μηχανικός3:32 am

    Ως διπλωματούχος μηχανικός με Μάστερ, και τώρα με 2 Μάστερς, ντρέπομαι....
    Δεν γίνεται να κάνει κουμάντο ο Βούγιας και ο Καρτάλης. Δηλάδή, τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο προς το καλύτερο, ένα ΤΙΠΟΤΑ.
    Η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι ανεπαρκής.
    Ο ΓΑΠ έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, εάς αντιγράψει τους ξένους.
    Η παιδεία αρχίζει και θυμίζει την υγεία.
    Αντιγράψαμε το NHS της Αγγλίας με το ΕΣΥ και στο τέλος έχουμε το Αμερικάνικο σύστημα, ο φτωχός παιθαίνει...
    Απαράδεκτοι..
    Συγχωνέυστε όλα τα τμήματα σε σχολές, με εισαγωγή σε σχολή.
    Δηλαδή, το Cambridge που έχουν Department of Engineering είναι ηλίθιοι, ενώ το EMΠ έξυπνοι? Λιγότερες καρέκλες όμως...
    Επίσης όλοι οι καθηγητές φωνάζεται για τον πρύτανη, η παρακράτηση στα ερευνητικά προγράμματα κατά 25% στο συνολικό budget, και το έξτρα 10% στις αμοιβές ΔΕΠ, δεν το πήρατε χαμπάρι!!!!!

    ReplyDelete
  61. NTROPH kai AISXOS !!!4:24 am

    Και τι είναι αυτή η ρητή πρόβλεψη περί μη καταβολής διδάκτρων? Δηλαδή για όλους τους άλλους φοιτητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε δεύτερο κύκλο θα μπορούν να επιβληθούν δίδακτρα, αλλά θα εξαιρούνται οι μηχανικοί για τους οποίους θα υπάρχουν εξασφαλισμένες σπουδές 2ου κύκλου χωρίς δίδακτρα και με αυτόματη εισαγωγή (χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης) άσχετα με την όποια ακαδημαϊκή επίδοση τους στον πρώτο κύκλο (ο οποίος δεν καθορίζεται σαφώς και δεν οδηγεί σε τίτλο σπουδών!). Δηλαδή φοιτητές 2 ταχυτήτων / κατηγοριών?

    ReplyDelete
  62. Χ. Αθανασάκη12:10 pm

    Ήμουν έτοιμη να πάρω μέρος στο διάλογο αφού μεγάλο μέρος του αφορούσε τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΤΕΙ Κρήτης. Δυο σημεία ήθελα να προσθέσω. Το πρώτο ότι σε μια σύγκριση που θα συνεκτιμούσε πόρους και αποτελέσματα, το ΤΕΙ Κρήτης στέκεται επάξια δίπλα σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό ΑΕΙ. Και το δεύτερο είναι η πεποίθησή μου ότι μπορεί το ΤΕΙ Κρήτης να είναι ένα ξεχωριστό ΤΕΙ, όμως όλα τα ΤΕΙ μπορούν να έχουν ανάλογες επιδόσεις αν στηριχτούν.

    Δυστυχώς φαίνεται πως δεν έχει νόημα η συζήτηση, όπως δεν έχουν κανένα μέλλον και τα ΤΕΙ ως Ανώτατα Ιδρύματα στο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά είναι σημεία της πρόσφατης μελέτης που το Υπουργείο ανέθεσε στον ΟΟΣΑ και όπου τα στοιχεία φαίνεται να προέρχονται από τα ΚΑΤΕ. ‘Οπως ότι αποστολή των ΤΕΙ είναι να παράγουν skilled technicians και ότι πρέπει να αποθαρρύνεται το academic drift, δεδομένα που προδήλως αγνοούν οι ερευνητές του ΤΕΙ Κρήτης!
    Δικό μου παλαιότερο σχόλιο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δυστυχώς επίκαιρο και σήμερα, μετά από δυο χρόνια, στο http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/07/2009_323545
    (Ακολουθεί και δεύτερο μέρος)
    Χαρά Αθανασάκη Μιχαηλίδου
    πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης

    ReplyDelete
  63. Χ. Αθανασάκη12:17 pm

    ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

    Τα ΤΕΙ υποβαθμίζονται μεθοδευμένα και συστηματικά.
    Οι ανακοινώσεις της Συνόδου των Προέδρων στο http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=13883:sinodos-proedron-teito-sxedio-nomou-exei-idi-ksesikosei-thiella-antidraseon-apo-to-sinolo-tis-koinotitas-ton-tei
    και της ΟΣΕΠ ΤΕΙ είναι χαρακτηριστικές

    Αποκορύφωμα η προσθήκη «νύκτωρ», στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, ρύθμισης που επιτρέπει την απονομή τίτλου master για πενταετείς και άνω {προπτυχιακές ως τώρα) σπουδές, με ρητή μνεία ότι δεν απονέμεται ο ενδιάμεσος πρώτος τίτλος σπουδών και δεν υπάρχει επιλογή μεταξύ των φοιτητών ή δίδακτρα.
    Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση
    • Είναι αντίθετη με τις αποφάσεις για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και πιθανότατα δεν θα ισχύει στην Ε.Ε.
    • Δημιουργεί δυο κατηγορίες master, αυτήν που απαιτεί έγκριση και πιθανά δίδακτρα και τη νεοπαγή, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς επιλογή φοιτητών, χωρίς οικονομική επιβάρυνσή τους.
    • Δημιουργεί δυο κατηγορίες αποφοίτων Π. Ε.
    • Η οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου από τις αναμενόμενες αυξήσεις αμοιβών σε μηχανικούς, γεωπόνους, γιατρούς κ.α. που θα κατέχουν πλέον μεταπτυχιακό τίτλο, είναι δευτερεύουσα αλλά όχι αμελητέα παράμετρος.
    • Δεν παρουσιάστηκε σε όλη τη διάρκεια του διαλόγου, και δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
    • Ο χρόνος που εμφανίστηκε, δεν επιτρέπει την κατάθεση τροπολογιών, όπως π.χ. η υποχρεωτική απονομή πτυχίου πρώτου κύκλου.

    Κύριε καθηγητά, κ. Πανάρετε
    Είχατε πάντα το θάρρος της γνώμης σας. Σας ερωτώ ευθέως και προσδοκώ με ενδιαφέρον την απάντησή σας
    Συμφωνείτε με την ρύθμιση; Συμφωνείτε με τη διαδικασία που ακολουθείται;

    Η πρόταση για την αφαίρεση του τίτλου του μηχανικού από τους αποφοίτους των ΤΕΙ αποσύρθηκε ευτυχώς εγκαίρως από το νομοσχέδιο. Μήπως τα ίδια κέντρα εισηγούνται μια ακόμη θνησιγενή ευνοιοκρατική νομοθεσία;

    Χαρά Αθανασάκη Μιχαηλίδου
    πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης

    ReplyDelete
  64. Anonymous1:24 pm

    Αν τα πτυχία πενταετούς φοίτησης ισοδυναμούν και με την απονομή του πρόσθετου τίτλου του Μεταπτυχιακού Διπλώματος γιατί δεν γίνονται τετραετή?
    Μήπως τα εξαετή πτυχία των ιατρικών σχολών θα πρέπει να ισοδυναμούν με διδακτορικά διπλώματα?
    Μάλλον έχει χαθεί η διαχρονική ακαδημαϊκή ερμηνεία για το πτυχίο, το μεταπτυχιακό δίπλωμα , το διδακτορικό.
    Σκοπιμότητες ή αποδόμηση των πάντων σε αυτή την κοινωνία.
    Συμφωνείτε με όλα αυτά κύριε Πανάρετε, έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός?

    ReplyDelete
  65. Πανεπιστημιακοί - Υπουργείο Παιδείας 0 - 0 = 0

    http://nikossakkas.blogspot.com/2011_07_01_archive.html

    Why should Germany invest also in research and education infrastructure in Greece


    http://nikossakkas.blogspot.com/2011_08_01_archive.html

    Nικος Σακκάς
    ΤΕΙ Κρήτης

    ReplyDelete
  66. Mechanical Engineer12:10 am

    Ως μηχανικός ΤΕ, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να απονέμεται στους απόφοιτους των πολυτεχνείων Μ.Εng.
    Με την προυπόθεση όμως, οι απόφοιτοι ΣΤΕΦ των ΤΕΙ με την απόκτηση Μsc να εγγράφοντε στο εννιαίο επιμελητήριο, ως ισότιμα μέλη.

    ReplyDelete
  67. Anonymous12:19 am

    ΓΙΑ ΤΗΝ/ΤΟΝ@1:24 PM
    ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
    ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΑΠΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
    ΠΑΝΤΩΣ Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΥΣΟΣ…. ΟΤΑΝ ΕΠΙΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ …ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ….ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ/Α ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΡΟΥΜΕ …ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΩΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ?
    glyro

    ReplyDelete
  68. Anonymous3:28 am

    Μπορεί ουσιαστικά να μην αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα πτυχία ΤΕΙ πλην των ακαδημαϊκών μονάδων, αλλά όσον αφορά το μάστερ στα πολυτεχνεία όλοι ξέραμε ότι θα χορηγούνταν πάντα σε συνάρτηση με την ταυτόχρονη έκδοση των Ε.Δ. μας από την κατά νόμο αρμόδια πολιτεία και όχι από τα δικαστήρια. Το νομοσχέδιο αυτό θα καταγράφει ως μνημείο υποτέλειας μιας κυβέρνησης στα βίτσια τις ποιο στυγνής συντεχνίας που γνώρισε η Ελλάδα.

    Πολιτικός μηχανικός δομικών έργων.

    ReplyDelete
  69. @1.28PM,3.28AM.
    Μα την άποψή μου την σημείωσα παραπάνω.

    ReplyDelete
  70. Anonymous6:47 am

    Gia ta metaptyxiaka ton ptixion 5 eton den exete apopsi?

    ReplyDelete
  71. Anonymous7:50 am

    Κύριε Πανάρετε γιατί δεν παίρνεται θέση απέναντι στα τει και ας είναι και αρνητική.Μπορεί κάποιος να απαντήσει εάν τα τει είναι αει η όχι?με τους μηχανικούς των τει τι θα γίνει και τα επαγγελματικά δικαιώματα?απόφοιτος τει(στεφ) με μάστερ θα ισούται με διπλωματούχο μηχανικό?

    ReplyDelete
  72. Anonymous9:36 am

    Στον @7.50
    κανεις δεν θελει να εξισωθει με τους διπλωματουχους μηχανικους, δεν γινεται αλωστε, ζηταμε μονο την δυνατοτητα να υπογραφουμε το γνωστικο μας αντικειμενο και οχι 15 ειδικοτητες οπως αυτοι.Προς το παρον θα τους αναγνωρισουν και μαστερ μαθαινω πριν δωσουν τα περιφημα επαγγελματικα δικαιωματα στα ΤΕΙ.Συγχαρητηρια στην κ. Διαμαντοπουλου, εκτος απο εξεχων μελος θα της φτιαξουν και ενα αγαλμα μετα την ψηφιση του Νομοσχεδιου

    ReplyDelete
  73. Anonymous4:08 pm

    Ούτε δικαιώματα και υπογραφές ούτε τίποτα δεν θα αποκτήσετε ΤΕΙτζίδες. Πηγαίνετε να γραφτείτε σε κολλέγιο το γρηγορότερο δυνατόν ειδικά τώρα που θα εξισωθούν με τα ΑΕΙ γιατί θα χάσετε τις δουλειές σας των 500 ευρώ το μήνα που έχετε. Και σταματήστε να ενοχλείτε τον πρώϊν υφυπουργό παιδείας, δεν είναι πλέον υφυπουργός οπότε όσο και να γκρινιάζετε δεν έχει νόημα.

    ReplyDelete
  74. Anonymous3:52 am

    Μάθε να γράφεις σωστά πρώτα!!!!!

    ReplyDelete
  75. Ανώνυμε βγάζεις πολλή κακία

    θέλεις να σου συστήσω μερικούς φοιτητές μου από το ΤΕΙ Κρήτης να δεις ότι κάνεις μπορείς να κάνεις και λάθος;

    Κοίταξε να δεις -- δε βλογάω τα γένια μου -- οι 7 στους 10 των ΤΕΙ είναι για τα μπάζα. Kαι οι 5 των 10 των ΑΕΙ αντίστοιχα. Αφού η εκπαίδευση (ξε)χτίστηκε για ποικίλες, και μόνο εξυπηρετήσεις, τι περίμενες; υψηλό επιπεδο;

    Υπάρχει ομως αυτό που λέμε στη μηχανική "θόρυβος". Και ο θόρυβος κρύβει πολλές εκπλήξεις συχνά.

    Ο θόρυβος λοιπόν που έχω υπόψη μου παίρνει 500Ε τη μέρα.

    Έχει χαθεί η μπάλα φίλε μου. Και δε φταις εσύ. Ας μη χαθεί και η ευγένεια και η λογική

    ReplyDelete
  76. Anonymous6:23 am

    Anonymous said... 4:08 PM
    Ούτε δικαιώματα και υπογραφές ούτε τίποτα δεν θα αποκτήσετε ΤΕΙτζίδες.....
    Φίλε μου διπλωματούχε για την άποψη σου αυτή θα απογοητευθείς πολύ και σύντομα. Τόσο σύντομα που δεν το φαντάζεσαι και δεν εννοώ τα ΠΔ με τα Ε.Δ. του πρώην υφυπουργού παιδείας κυρίου Πανάρετου τα οποία το ΣτΕ τα στέλνει πίσω ταχυδρομικός ως απαράδεκτα και μη εφαρμόσιμα. Το ΣτΕ κύριοι σταμάτησε να λειτουργεί ως παράρτημα (βλέπε αλλόκοτη απόφαση για το πδ 318) των κάθε λογής συντεχνιών τύπου ΤΕΕ.
    Εγώ και υπογραφώ και πολύ ποιο πάνω από τα 500 ε το μήνα Βγάζω.
    Τους διπλ. Μηχανικού δεν πολύ βλέπω τώρα τελευταία στις πολεοδομίες να φταίει η κρίση;

    Πολιτικός Μηχανικός Δομικών Έργων
    ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

    ReplyDelete
  77. Anonymous12:27 am

    ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε ..χρειάζεται. Αυτό το θέτω για προβληματισμό, έστω και την τελευταία στιγμή. Η τέταρτη τροπολογία είναι η ενίσχυση του τμήματος. Οι φοιτητές πρέπει να μπαίνουν σε τμήματα, να ξέρουν ότι ο αρχιτέκτονας είναι διαφορετικός από το χημικό μηχανικό. Η σχολή, βέβαια, ενισχυμένη μπορεί οριζόντια να συνδέσει τις επιμέρους επιλογές των τμημάτων και να τις συντονίσει. Τέλος, η επαναφορά του τομέα εκεί δυνητικά, όχι υποχρεωτικά, η δυνατότητα, δηλαδή, λειτουργίας τομέων εκεί που ένα μεγάλο τμήμα, όπως δίνει το πτυχίο, το δίπλωμα στο φοιτητή ή τον τίτλο σπουδών, όπως σωστά λέει το σχέδιο νόμου, θα μπορεί να προσθέσει και την εξειδίκευση των δύο τελευταίων ετών στα πενταετή τμήματα των πολυτεχνείων, που δεν είναι πλέον μάστερς. Καλώς ή κακώς, αυτό αποσύρθηκε. Πρέπει ο φοιτητής και μπορεί να έχει σήμερα αυτό που έχει τη δυνατότητα, εκτός από το δικαίωμα να δουλέψει ως πολιτικός μηχανικός γενικών καθηκόντων και γενικών δικαιωμάτων, να έχει το πρόσθετο ουσιαστικό προσόν να είναι υδραυλικός, συγκοινωνιολόγος, νομοστατικός ή εδαφοτεχνικός, γιατί του δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα στη δύσκολη αγορά εργασίας που υπάρχει σήμερα.
    .....πολιτικός μηχανικός γενικών καθηκόντων και γενικών δικαιωμάτων..... Κύριε βούγια είπατε πολύ μεγάλη αλήθεια.

    ReplyDelete