Sunday, February 20, 2011

Συστατικά της επιτυχίας της Ελβετίας στα Πανεπιστήμια και στην Έρευνα

Μια σύντομη αναφορά σε ορισμένα ενδιαφέροντα δομικά χαρακτηριστικά του Ελβετικού πανεπιστημιακού συστήματος, μετά από την πρόσφατη επίσκεψή μου:

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελβετία βρίσκεται στην πρωτοπορία των Παν/κών σπουδών και της Έρευνας στην Ευρώπη, αλλά και σε εξαιρετική θέση παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC). Στο σύνολο των χορηγιών από το 2008 σε starting και advanced grants, τα δυο ομοσπονδιακά Ελβετικά Πολυτεχνεία (Λωζάννης και Ζυρίχης) βρίσκονται στην δεύτερη και τρίτη (μαζί με την Οξφόρδη) θέση αντιστοίχως μεταξύ όλων των Ιδρυμάτων της Ευρώπης ανεξαρτήτως μεγέθους (σε όλους τους τομείς με εξαίρεση τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στις οποίες δεν δραστηριοποιούνται). Στην όγδοη θέση στην σχετική κατάταξη είναι ένα άλλο Παν/μιο της Ελβετίας,  αυτό της Ζυρίχης.

Εκτός από τα Πολυτεχνεία της Ζυρίχης και της Λωζάννης, την πρώτη τετράδα συμπληρώνουν το Oxford και το Cambridge, δείγμα της κατάταξης αυτών των Ελβετικών πανεπιστημίων ανάμεσα στα κορυφαία Ιδρύματα στην Ευρώπη στους τομείς δραστηριοποίησής τους.



Τι είναι εκείνο που έχει προκαλέσει την τεράστια αυτή βελτίωση στα Πανεπιστήμια και την Έρευνα στην Ελβετία;

Σύμφωνα με τους συνομιλητές μου στην πρόσφατη επίσκεψή μου, Προέδρους των Παν/μίων ETH, ΕPFL, Ζυρίχης, του Ομοσπονδιακού Υπουργού Παιδείας & Έρευνας, της Υπουργού Παιδείας της Ζυρίχης και του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ελβετίας οι κυριότεροι παράγοντες είναι οι εξής:

1.Η μεγάλη διεθνοποίηση των Eλβετικών Παν/μίων, κυρίως του EPFL και του ETH. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου ανέφεραν, η πλειοψηφία των διδασκόντων σε αυτά δεν έχουν Ελβετικό διαβατήριο! Αυτό οφείλεται στο ότι οι προκηρύξεις θέσεων για τα Παν/μια είναι ανοικτές στους πολίτες οποιασδήποτε χώρας, χωρίς εθνικούς περιορισμούς.

2. Όσοι αποκτούν διδακτορικό στην Ελβετία δεν μπορούν να καταλάβουν θέση σε Eλβετικό Παν/μιο, αν δεν έχουν πρώτα περάσει από κάποιο Παν/μιο σε άλλη χώρα. Αυτό δεν είναι σε νόμο αλλά έχει ενσωματωθεί στην παράδοση των Παν/μιων. Αυτός είναι και ο λόγος που το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας χρηματοδοτεί μεταδιδακτορικές σπουδές εκτός Ελβετίας.

3. Όλα τα Παν/μια άλλαξαν την δομή της διοίκησής τους. Σε όλα τα Παν/μια πλέον υπάρχουν Συμβούλια Διοίκησης. Στο (κοινό) Συμβούλιο των Ομοσπονδιακών Πολυτεχνείων Ζυρίχης και Λωζάννης τα μέλη είναι εκτός πανεπιστημίου (συμμετέχουν και οι δύο πρόεδροι).
Επίσης, ενώ μέχρι πριν από 10 χρόνια ο Πρύτανης εκλεγόταν από τους Καθηγητές  του Παν/μίου, σήμερα σε όλα τα Παν/μια της Ελβετίας (πλην ενός), επιλέγεται από το Συμβούλιο του Παν/μίου μετά από διεθνή προκήρυξη.

4. Η υψηλή χρηματοδότηση και οι υψηλοί μισθοί που παρέχουν όλα τα Ελβετικά Παν/μια -ιδίως το ETH και το EPFL- και οι συνθήκες εργασίας τα έχει κάνει άκρως ανταγωνιστικά διεθνώς. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του EPFL, πολλοί από τους νέους Καθηγητές που έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια απέρριψαν προσφορές από Παν/μια όπως το Harvard, το Cambridge, το Yale, το Berkeley και το Stanford.

5. Τα Παν/μια χρηματοδοτούνται ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών που εγγράφουν. Μάλιστα, το κάθε Καντόνι μεταφέρει την χρηματοδότηση (κουπόνια) των φοιτητών που κατοικούν σ’αυτό, αλλά σπουδάζουν σε άλλο Καντόνι, στο καντόνι όπου σπουδάζουν. Έτσι, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την προσέλκυση φοιτητών. Τα χρήματα που διατίθενται για κάθε φοιτητή αντιστοιχούν στο κόστος σπουδών ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών.

6. Το ομοσπονδιακό υπουργείο παιδείας υπογράφει τετραετείς προγραμματικές συμβάσεις με τα δυο πολιτειακά Παν/μια ETH και EPFL. Στις συμβάσεις αυτές, υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτύχουν τα Παν/μια. Οι στόχοι αυτοί αφορούν μεταξύ άλλων τον αριθμό πτυχιούχων, τον αριθμό των διδακτόρων, των αριθμό των start-up εταιριών και την απορρόφηση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας (για παράδειγμα, στο EPFL σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 92% των πτυχιούχων βρίσκει δουλειά σε 4 μήνες από την απόκτηση του πτυχίου).  

7. Τα checks and balances λειτουργούν εξαιρετικά και δεν απαιτούνται γραφειοκρατικές δομές γι’ αυτό. Για παράδειγμα, ένας καθηγητής, ακόμα και επίκουρος, που έχει χρηματοδότηση για να προσλάβει μεταδιδακτορικούς φοιτητές ή υποψηφίους διδάκτορες, έχει την αποκλειστική ευθύνη της επιλογής. Με την έννοια αυτή, θα μπορούσε να προσλάβει όποιον θέλει με τα απαραίτητα ελάχιστα προσόντα. Όμως γνωρίζει ότι, στην κρίση που θα ακολουθήσει, θα αξιολογηθούν οι επιλογές του. Γι’αυτό κατά κανόνα, προσλαμβάνει τους καλύτερους χωρίς να υπάρχουν λεπτομερείς κανόνες, επιτροπές και γενικές συνελεύσεις για να εγκρίνουν το αντικείμενο της έρευνας και τον υποψήφιο που θα επιλεγεί. Αυτό ισχύει ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο: ο πρόεδρος του ιδρύματος κρίνεται για τις επιλογές του από το συμβούλιο, και το συμβούλιο από το κοινοβούλιο.

8. Οι επιλογές καθηγητών γίνονται με απόφαση του Πρόεδρου του Ιδρύματος και τελική έγκριση του Συμβουλίου Διοίκησης (ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει απορριφθεί πρόταση του προέδρου. Το σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο). Έχει προηγηθεί ο ορισμός από τον Πρόεδρο του ιδρύματος μιας επιτροπής διερεύνησης (search committee) που αποτελείται από καθηγητές από το τμήμα, από άλλο τμήμα και από άλλο πανεπιστήμιο, αλλά και από μη πανεπιστημιακούς. Η επιτροπή έχει την ευχέρεια να συνεχίσει να «ψάχνει» για υποψήφιους και μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

36 comments:

  1. Anonymous8:53 pm

    Η μεγαλύτερη διαφορά που δεν σας είπαν γιατί δεν γνωρίζουν την Ελληνική πραγματικότητα είναι πως στην Ελβετία δεν υπάρχει διαπλεκόμενο με την πολιτική τεχνικό επιμελητήριο το οποίο να κρατάει σε ομηρία χιλιάδες μηχανικούς αποφοίτους ΤΕΙ αλλά και να βάζει φρένο σε όσους σπούδασαν στο εξωτερικό. Επίσης στην Ελβετία δεν κάνουν ότι γουστάρουν στο κοινοβούλιο επειδή η πλειοψηφία των μηχανικών είναι είτε δικηγόροι είτε μηχανικοί. Αν θέλετε να γίνουμε Ελβετία καταργήστε το ΤΕΕ, διώξτε τους συμβούλους σας που είναι από εκεί και ας ξεκινήσετε τα πάντα από την αρχή.

    Αλήθεια γνωρίζετε τι γέλια κάνουν σε σοβαρά πανεπιστήμια του εξωτερικού όταν παρουσιάζονται κάποιοι από τους καμπόσους σουπερ επιστήμονες της Ελλάδας με το υφάκι του γνωρίζω τα πάντα;

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:57 pm

    Στην Ελβετία επιτρέπει η συντεταγμένη πολιτεία κάποιο από τα παρακάτω;
    1) Να διακινούνται ναρκωτικά μέσα στο Πανεπιστήμιο.

    2) Να γίνεται λαθρεμπόριο μέσα στο Πανεπιστήμιο.

    3) Να μην καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων, ο προϋπολογισμός και διάφορα άλλα σημαντικά από το Πανεπιστήμιο, αλλά να είναι υποχρεωμένο το Πανεπιστήμιο να τα καταφέρει.

    4) Oι προσλήψεις ΔΕΠ να διαρκούν έτη.

    5) Να μην τηρούνται από πλευράς Πολιτείας οι 4ετείς σχεδιασμοί, τους οποίους η ίδια η Πολιτεία υποχρέωσε να καταρτισθούν.

    6) Να καταπατούνται οι χώροι διδασκαλίας, να καταστρέφονται τα εργαστήρια, να επιτρέπεται η διανυκτέρευση του οποιουδήποτε μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου.

    7) Να ιδρύονται Πανεπιστημιακά τμήματα για να "βολευθούν" οι γόνοι πολιτικών ή να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για εξέλιξη νυν και μελλοντικών πολιτικών ανδρών μέσα σε ένα σαββατοκύριακο (ΤΥΧΑΙΑ μιλώντας για κάποιον επόμενο Τσάρο της οικονομίας: ΦΕΚ 201 ΝΠΔΔ, 10-7-2006, απόφαση Πρύτανη την Παρασκευή 7/7/2006 και έκδοση ΦΕΚ τη Δευτέρα 10/7/2006, χωρίς η απόφαση ΥΔΕ να έχει ημερομηνία παρά μόνο έτος και φαινομενικά χωρίς να έχει περάσει από τις διαδικασίες του εθνικού τυπογραφείου).

    8) Να εξελίσσονται ακαδημαϊκά βουλευτές ενόσω είναι εν ενεργεία υφυπουργοί.

    ReplyDelete
  3. αλλο Μηχανικος και άλλο Υπομηχανικός12:10 am

    @8.53
    Ας διαβάζατε κύριε, να μπείτε στο πανεπιστήμιο. Αφού δεν γράψατε καλά και πετύχατε στα ΤΕΙ, μην διαμαρτύρεστε. Ούτε έχετε τα ίδια διακαιώματα με τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων ούτε φυσικά πρόκειται να τα αποκτήσετε ποτέ.

    Ότα γίνει και στην Ελλάδα ότι με τα πρώην Polytechnic Schools στην Αγγλία, τότε θα υπάρξουν εξελίξεις. Αλλά να θυμάστε οτι για την εξομοίωση αυτή, το να πάρεις ΜΒΑ στο Westmisnter (πρωην Polytechnic School)ήταν πρακτικά 5 φορές πιο δύσκολο από αυτο του Imperial και η αξιολόγηση των ιδρυμάτων ήταν μια άμεμπτη διαδικασία και όχι ο Καθηγητής, ο Γαμπρός του και "το κακό συναπάντημα".

    προφανώς λοιπόν και το ΤΕΕ είναι των Μηχανικών και όχι των αποφοίτων ΤΕΙ.

    ReplyDelete
  4. Anonymous1:56 am

    ωραίο είναι να βλέπουμε πως λειτουργούν τα Πανεπιστήμια σε χώρες του εξωτερικού αλλά θα πρέπει πρώτα να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ και μετά να δούμε πως θα τα κάνουμε ανταγωνιστικά με τα ξένα. Δε γίνεται να θέλουμε να έχουμε υψηλό επίπεδο πανεπιστημίων και ΤΕΙ όταν οι μισθοί των καθηγητών είναι μικρότεροι από τους μισθούς των οδηγών λεωφορείων ή όταν το υπουργείο "απαιτεί" από τους έκτακτους καθηγητές να δουλεύουν τζαμπα!!
    Όσο πιο σύντομα διορθωθούν τα παραπάνω τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει αναβάθμιση. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Έλληνες καθηγητές στο εξωτερικό κάνουν θαύματα. (θα μπορούσαν να τα κάνουν στην Ελλάδα, αλλά οι συνθήκες ακόμα δεν το επιτρέπουν)

    ReplyDelete
  5. Anonymous8:16 am

    Είναι ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το Ελβετικό Πανεπιστήμιο. Θα ήθελα να κάνω κάποια σχολια.

    1. Η διεθνοποίηση του Ελβετικού Πανεπιστήμιου είναι σημαντικός παράγοντας της ανόδου του. Αυτή τη στιγμή τυγχάνει να γνωρίζω δύο περιπτώσεις μη Ελβετών που θα πάνε στο EPFL στο προσεχές μέλον (μια ελληνίδα και ένας ιταλός). Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ανοικτή στους υπηκόους της ΕΕ με την προϋπόθεση της πιστοποιημένης ελληνομάθειας. Όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή το ελληνικό πανεπιστήμιο αυτή ειναι απαραίτητη. Πως όμως θα γίνει διεθνοποίηση του ελληνικού πανεπιστημίου αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της γλώσσας? Πως θα γίνει διεθνοποίηση χωρίς ευελιξία στους μισθούς ώστε να είναι ελκυστικοί?

    2. Από οτι γνωρίζω στα Ελβετικά Πανεπιστήμια οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρά. Επομένως έχουν κάποια πηγή χρηματοδότησης που δεν έχουν τα ελληνικά.Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν.

    3.Η απαίτηση για όσους έχουν κάνει διδακτορικό στην Ελβετία να έχουν περάσει από το εξωτερικό είναι σωστή. Στην Ελλάδα πρέπει να περαστεί με νόμο διότι όπως γίνονται οι εκλογές ΔΕΠ αν κάποιος
    εκλέκτορας πεί ότι δεν ψηφίζω τον τάδε επειδή έχει πάρει διδακτορικό εδώ και δεν έχει πάει στο εξωτερικό τότε είναι πιθανό να πέσει με κάποια προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.

    4. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε όταν γίνεται μια εκλογή ΔΕΠ τον Απρίλιο να μπορεί να πάει στο Πανεπιστήμιο που τον εξέλεξε το Σεπτέμβριο. Πριν από μερικούς μήνες είχα πάει στη Γερμανία. Εκεί συναντησα ένα Έλληνα που είχε εκλεγεί σε Ελληνικό ΑΕΙ και ήταν εκεί post-doc. Είχε δουλειά για ένα χρόνο ακόμα και μολις είχε εκλεγεί σε ΑΕΙ στην Ελλάδα. Δεν ηξερε τι να κάνει αφού δεν ήταν σίγουρο πότε θα γίνει ο διορισμός του. Πως θα προσελκύσει έτσι το ελληνικό Πανεπιστήμιο έναν αλλόδαπό?

    5. Καλό είναι να έχει την ελευθερία κάποιος να επιλέγει τον post-doc. Δηλ. η χρηματοδότηση να γίνεται με βάση το θέμα της έρευνας και του ερευνητή που έχει την σχετική ευθύνη. Και μετά να μπορεί να κάνει international call. Έχει εφαρμοστεί αυτό στις τελευταίες προκηρύξεις για μεταδιακτορική έρευνα? Καλό θα ήταν να γίνει αυτό πειραματικά.

    6. Τα Συμβούλια Διοίκησης είναι ενδιαφέρουσα ιδέα και πολλοί θα συμφωνούσαν με αυτά διότι άλλο επιστήμη και άλλο διοίκηση. Αλλά πρέπει να ξεκαθαριστεί τι λέει το Σύνταγμα. Τα ΑΕΙ ειναι αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ. Έχουν τέτοιες αναφορές στο Σύνταγμα τους οι Ελβετοί? Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος και όχι η ιδέα αυτή καθευατή.

    7. Τα καλά Πανεπιστήμια είναι σε χώρες με καλή οικονομική κατάσταση. Η Ελβετία είναι μια τέτοια χώρα όπως και οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα δυστηχώς δεν είναι. Οι αλλαγές του κανονιστικού πλαισίου όσο χρήσιμες και αν είναι δεν είναι αρκετές. Είμαστε έτοιμοι για Πανεπιστήμια ΝΠΙΔ?

    ReplyDelete
  6. Anonymous1:29 pm

    κ. Υπουργέ,

    όσο αφορά το σημείο ν.2, νομίζω ότι θα έκανε θαύματα εάν μπορούσε να εφαρμοστεί και εδώ. Προς το παρόν, αυτό που παρατηρείται κατά κόρον από διδακτορικούς φοιτητές είναι μια σθεναρή άρνηση να δοκιμαστούν σε μεταδιδακτορική θέση στο εξωτερικό και να ανοιξουν λίγο τα μυαλά τους (για να το πω ωμά). Δεν ξέρω αν φοβούνται, δεν ξέρω αν νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά ικανοί χωρίς το "σπρώξιμο" κάποιου καθηγητή, δεν ξέρω αν δεν θέλουν να χάσουν το φραπέ και τη παραλία. Ισως είναι λίγο από ολα. Οσοι έχουν δουλέψει έξω θα καταλάβουν τι εννοώ και πόσο σημαντικές εμπειρίες αποκομίζει κανείς, οι οποίες είναι απαραίτητες για μια θέση Λεκτορα ή Επικουρου εδώ

    ReplyDelete
  7. Anonymous3:31 pm

    Οι παρατηρήσεις σας από το ταξίδι αυτό είναι πολύ ενδιαφέρουσες (αν και γνωστές σε όσους έχουν περάσει κάποια χρόνια έξω). Ωστόσο, νομίζετε ότι μπορεί να δουλέψουν αυτά στην Ελλάδα εάν δεν φιλτράρετε το υπάρχον προσωπικό ΑΥΣΤΗΡΑ και ΓΡΗΓΟΡΑ? Κανένα σύστημα δεν πρόκειτε να αποδώσει βλέποντας την "κατάντια" στην οποία οδήγησαν το πανεπιστήμιο οι κάθε είδους βολεμένοι (άσχετα με την επιστημονική τους κατάρτιση, ο βολεμένος παραμένει βολεμένος). .... για αρκετή ώρα κόλλησα χωρίς να ξέρω τι να γράψω, βλέποντας το μάταιο της κατάστασης! Θα τελειώσω με μια ερώτηση: πόσο χρόνο θα πάρει κατά την γνώμη σας ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο επίπεδο της Ελβετίας με τις αλλαγές που προτείνετε? Εμένα με ποιάνει "φοβία" σκεφτόμενος το νούμερο!!! Εσάς?

    ReplyDelete
  8. Anonymous12:06 am

    Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του 3.31. Ο κ Πανάρετος όμως παρουσίασε μόνο τις διαδικασίες και δεν αναφέρθηκε στην ερευνητική πολιτική. Οι Ελβετοί, δεν βάζουν γενικόλογους στόχους αλλά συγκεκριμένους και όχι κατ ανάγκη συνδεδεμένους άμεσα με βιομηχανικές εφαρμογές. Πράγματικά είναι ένα καλό παράδειγμα που αξίζει να το συζητήσουμε. Πως όμως; Εμείς δεν έχουμε ακόμα ΓΓΕΤ. Ο χρόνος που χρειάζεται ακόμα και για την αξιολόγηση προτάσεων είναι τεράστιος. Σνομπάρουμε το ESFRI και η συμμετοχή μας στα ερευνητικά κέντρα είναι υποτονική λόγω της χρηματοδότησης. Ακόμα και τομείς όπως περιβάλλον και ενέργεια είναι νεφελώδεις, υπάρχουν μόνο προθέσεις αλλά δεν υπάρχει πολιτική. Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια θα εφαρμοστούν το 2013 και μετά θα αρχίσουμε με τα ερευνητικά κέντρα. Ακόμα και αν αυτές οι αλλάγές βάλουν την βάση για αριστεία θα αργίσει πολύ να έχουμε αποτελέσματα. Για την ώρα συνεχίζουν να πνίγονται οι ικανοί επιστήμονες. κ. Πανάρετε πρέπει να ξαναδείτε την πολιτική σας και να βάλετε και ως στόχους γρήγορα αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  9. Anonymous7:11 am

    Κύριε υπουργέ,

    8. Οι επιλογές καθηγητών γίνονται με απόφαση ... μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

    Πόσα χρόνια μετά την εκλογή του, ο κάθε νέος καθηγητής αναλαμβάνει καθήκοντα στην Ελβετία;

    ReplyDelete
  10. Anonymous10:12 am

    ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ

    ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
    ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    .... το σχόλιο

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μερίδα των εκπαιδευτικών επενδύει κομματικά και πολιτικά πάνω στην αγωνία συναδέλφων τους [ΜΠΡΑΒΟ ΤΗΣ]
    NA HTAN MONO AYTO
    Και οι μερίδες αυτές [διαχρονικά οι ίδιες] επενδύουν και στους μαθητές που τους προτρέπουν να απαξιώνουν τη δουλειά φωτισμένων καθηγητών /τριών με υποσχέσεις να περνούν καλά με επιχειρήματα που οδηγούν την νεολαία στην αμάθεια, την ελάχιστη προσπάθεια, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της παραπαιδείας.
    ΓΙΑ ΝΑ μην αξιολογείται το εκπαιδευτικό σύστημα , να παρουσιάζουμε μια εικονική πραγματικότητα που εξυπηρετούν αυτούς που επί χρόνια επιβιώνουν επενδύοντας στην αμάθεια τους ,τη διακομματική διασφάλιση της «καρέκλας»
    ΑΛΛΑ ΦΤΑΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΕ , ΓΙΑ ΤΑ «ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ». ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ που του παρουσιάζεται μια επίπλαστη πραγματικότητα που διαιωνίζει το τέλμα που διασώζει τους «μικρούς»

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΗ ΛΑΣΠΗ ΤΟΥ "ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ" ΤΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΓΚΕΜΠΕΛΣ

    ReplyDelete
  11. Anonymous12:07 am

    [ΜΕΡΟΣ Α]
    23 Φεβρουαρίου 2011

    ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ
    είτε βραδυάζει
    είτε φέγγει
    μένει λευκό
    το γιασεμί


    Ημέρα «γενικής απεργίας»


    Ξεκινώ από το σπίτι μου. Σε περιοχή υποβαθμισμένη. Εκεί που όπως λέει η λαϊκή ρήση «κουτσοί στραβοί στον Άγιο ……» Εκεί που ήταν διευθυντής μέλος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΜΘ και το έγραφε στο βιογραφικό για πρωτέρημα… και μετά δεν σηκώνει το τηλέφωνο για να ακούσει προτάσεις, επισημάνσεις… ο ευαισθητοποιημένος.

    Καθ΄ οδόν προς το σχολείο σε περιοχή προνομιούχο των ανατολικών- παραλιακών προαστίων. Τα μαγαζιά ανοικτά, η εργατική τάξη στη δουλειά και την παρτίδα καλούνται να σώσουν οι «κοπρίτες», αυτοί που «δουλεύουν» 21 ώρες/εβδ – 8 μήνες το χρόνο οι εκπαιδευτικοί , οι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δ.τ.

    Στο σχολείο ο έχων το κυλικείο με ρωτά αν θα απεργήσω. Του απαντάω γιατί εκείνος δεν απεργεί και με ύφος πολλών καρδιναλίων είναι και «θεούσος» μου λέει μα εχώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας!!! ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΩ . Ε και εγώ είμαι Δημόσιος Υπάλληλος και δεν θα ξαναψωνίσω έτσι για να το κλείσει το «ριμάδι» δεν κόβει και αποδείξεις και του πληρώνω εγώ το φόρο για να με θεωρεί κορόιδο, ο «κοπρίτης»

    Στο σχολείο απεργούν πλέον μόνο οι κομματικοί του καναπέ
    Ο φίλος, ο συνάδελφος που την προηγούμενη φορά με ανέβαζε και με κατέβαζε απεργοσπάστη, φερέφωνο της κυβέρνησης
    ΕΜΕΝΑ που με την κριτική μου στάση και τις δημιουργικές προτάσεις μου με αποδομείτε επειδή σαν ΕΞΟΥΣΙΑ δεν έχετε ούτε φαντασία, ούτε διάθεση υλοποίησης των αυτονόητων.


    Σήμερα λοιπόν ο συνάδελφος ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ . Με βλέπει στο διάδρομο του σχολείου, κοκκινίζει , μου χαμογελάει , είναι αμίλητος τι άλλωστε να πει
    Σε προηγούμενες απεργίες για να μην χάσουν το μεροκάματο ενώ εμένα μου κόψανε το μισθό [επειδή είμαι αξιοπρεπής και προοδευτικός λόγω «στάσης ζωής»] με προτροπή των επαναστατών του καναπέ αρρώστησαν ομαδικά για να επιβεβαιώσουν τη συνέπεια του κλάδου [ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ]

    ReplyDelete
  12. Anonymous12:09 am

    [ΜΕΡΟΣ Β]
    23 Φεβρουαρίου 2011

    ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ
    είναι η ζωή
    ψυχρή
    ψαρίσια

    Ημέρα «γενικής απεργίας»


    Και όταν κάνεις προτάσεις για την υλοποίηση της διαθεματικότητας και της ολιστικής προσέγγισης του Α+Ω προγράμματος για συνεργασίες σε επίπεδο σχολείου – γραφείου κα διεύθυνσης ΔΕ όλοι σφυρίζουν αδιάφορα . Ο λόγος κανένας δεν θέλει την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας που μόνο το δημόσιο σχολείο μπορεί να προσφέρει με εγκυρότητα και αξιοπιστία.
    Η συμμετοχή σε προγράμματα «μαϊμού εξυπηρετεί όλους, τον καθένα για τους ιδιαίτερους λόγους του [μαθητές – καθηγητές και εσάς [όχι όλους] εκεί στο ΥΠΔΜΘ]

    Κανένας δεν θέλει την αξιολόγηση. Και όποιος λέει την άποψη έγγραφα στα διοικητικά όργανα της εκπαιδευτικής ιεραρχίας, στη γωνία ως γραφικός – αιρετικός. Πραγματιστής θα έλεγα, ρεαλιστής και γι΄ αυτό επικίνδυνος.

    Αντίθετος σε κινητοποιήσεις εντυπωσιασμού.
    Όλοι βάζουν ο χεράκι τους για την δημιουργία προβλημάτων για έκτακτες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό.
    Κάποιοι λόγω διοικητικής ανεπάρκειας
    Κάποιοι για να δημιουργήσουν «μαϊμου» διεκδικητικό κλίμα
    Κάποιοι για να εκμεταλλευτούν τα παιδιά
    …. και όταν τους λύνεις το πρόβλημα οικειοποιούνται οι «αφελείς» τις δήθεν διεκδικητικές ενέργειές τους για να συνεχίσουν την αδιέξοδη πολιτική διαιώνισης του τέλματος που βολεύει τους διεκδικητές του καναπέ και όσους από εσάς αποδομούν την υλοποίηση των αυτονόητων , τα οποία δεν πίστεψαν και δεν πιστεύουν.
    Και κάτι ακόμα απαξιώνουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες γιατί τις θεωρούμε επικίνδυνες για την «διατήρηση της καρέκλας» με στόχο την διαιώνιση του τέλματος για το ίδιο το προσωπικό συμφέρον.

    Ποιος είναι ο κανόνας
    Δεν απαντούμε σε όποια πρόταση – επισήμανση μας γίνεται , στην όποια προσπαθεια προγραμματισμού

    Δεν θέλουμε την αξιολόγηση και οι από εδώ και οι από εκεί [η απορρόφηση χρημάτων του ΕΣΠΑ ο σκοπός και όχι η ουσία- σας έχουν γίνει οι επιστημονικές επισημάνσεις αλλά «στου κωφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»]

    Δεν θέλουμε την πραγματική εισαγωγή των τεχνολογιών αιχμής στην εκπαιδευτική και διοικητική διαδικασία λειτουργίας των σχολικών μονάδων

    Δεν θέλουμε τον προγραμματισμό των αναγκών των σχολικών μονάδων ώστε και να γίνεται ορθολογική κατανομή των υπαρχουσών πιστώσεων και για να είναι οι διεκδικήσεις σοβαρές και μη αμφισβητούμενες.

    Τα στελέχη της εκπαίδευσης [διευθυντές σχολικών μονάδων, προϊστάμενοι διευθύνσεων, περιφερειάρχες και διευθυντές υπηρεσιών της ΚΥ του ΥΠΔΒΘ] και οι «σύμβουλοι» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΜΘ φιλτράρουν κατά το δοκούν τις επικίνδυνες απόψεις

    Η προώθηση ενεργειών που οδηγούν στη διατήρηση του καθεστώτος της ελάχιστης προσπάθειας για τους μαθητές ο κανόνας, το αποτέλεσμα η χαμηλού επιπέδου σπουδές που όμως παράγουν σωρεία αριστούχων τους αυριανούς χωρίς προσόντα και ικανότητες. Για να επιβιώσουν οι λίγοι,

    Απέναντι σε όλα αυτά
    Κάποιοι όσο και αν διαβάλλονται από τις «μερίδες» των μικρών και ιδιοτελών με προβοκατόρικό και ανέντιμο τρόπο θα λένε την άποψη τους δημόσια – επώνυμα και έγγραφα.

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΕΡΓΟΥΝ για να ΜΗ νομιμοποιούν τη διαιώνιση του τέλματος και από τους από εδώ και από τους από εκεί [σοφία ΠΑΣΟΚ]

    ReplyDelete
  13. Anonymous11:02 pm

    http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=11755:kollegia-entos-triminou-i-anagnorisi-ton-epaggelmatikon-dikaiomaton-ptixia-kai-oxi-bebaioseis-stous-ptixiouxous-me-apofasi-tou-ip-paideias&Itemid=842

    ΚΟΛΛΕΓΙΑ: Εντός τριμήνου η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων -ΠΤΥΧΊΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

    Αρμόδια αρχή για να δέχεται τις αιτήσεις των αποφοίτων των Κολλεγίων και να εκδίδει τις αποφάσεις αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, είναι το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.).

    Η αναγνώριση του δικαιώματος ασκήσεως ορισμένου επαγγέλματος γίνεται με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Συμβουλίου Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων

    Η αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων υποβάλλεται

    στην Υπηρεσία ΑναγνωρίσεωςΕπαγγελματικών Προσόντων και καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο.

    Με την αίτηση υποβάλλονται και τα έγγραφα και πιστοποιητικά σε επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα και ορίζεται ο αντίκλητος του αιτούντος, ο οποίος πρέπει να είναι κάτοικος Αθηνών.

    Η ίδια Υπηρεσία βεβαιώνει την παραλαβή του φακέλου εντός ενός μηνός από την παραλαβή και ενημερώνει τον αιτούντα για τυχόν ελλείποντα έγγραφα.

    Η διαδικασία εξέτασης αίτησης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων πρέπει να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε εντός τριών μηνών από τη συμπλήρωση του φακέλου του αιτούντος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα.

    Παράβολο ύψους 100 ευρώ για την αναγνώριση των

    επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κολλεγίων

    Η αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δημοσίου,ύψους εκατό ευρώ. Το ύψος του παραβόλου αυτού μπορεί να αναπροσαρμόζεται των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας.

    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ...
    ΣΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΕΙ!!!

    ReplyDelete
  14. Anonymous12:10 am

    Μια που μιλάμε για έρευνα, τη Δευτέρα τελειώνει ο Φεβρουάριος. Σε ανακοίνωσή σας μέσα από το site σας σημειώνετε πως εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης αξιολόγησης για τα προγράμματα Θαλής - Αρχημήδης.

    Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα;

    ReplyDelete
  15. Πολύ ενδιαφέροντα τα παρακάτω άρθρα στο Nature για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία:

    http://www.nature.com/news/2011/110112/full/469142a.html

    http://www.nature.com/news/2011/110112/full/news.2011.8.html

    http://www.nature.com/nature/journal/v469/n7329/full/469131b.html

    Τα τεκταινόμενα στη Ρουμανία είναι ιδαίτερα ενδιαφέροντα για μας. Μερικά αποσπάσματα:

    «In a drive to improve the standard of Romanian science, the government last week approved a hard-won law that enforces strict quality control on universities and introduces tough rules for funding evaluation and peer review.

    Crucially, the country is introducing legislation to ensure the new funding is spent well. Research and education minister Daniel Funeriu, a former research chemist who spent most of his adult life abroad, championed an extensive and detailed education law that brings nearly all aspects of university governance, academic hiring practices, evaluation and guidelines for good scientific practice — complete with penalties for academic misdemeanours — into line with other European countries.

    The law expressly forbids nepotistic appointments, and also bars rectors from concurrently holding other positions of power that may pose a conflict of interest, such as being a member of parliament.

    As the Romanian government has noted, a poorly performing science base cannot be fixed by just throwing money at it: regulations need to ensure that the money is well used. But in the same way, reforms are pointless if budgets are so restricted that little serious research can be performed — as is now the case in Bulgaria.»

    Ας ρίξει μια ματιά το ΥΠΕΠΘ καθώς βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

    από το www.gurforum.org

    ReplyDelete
  16. Anonymous2:21 pm

    ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΗΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    ΝΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΔΜΘ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:

    ΠΟΣΕΣ ,ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ?

    ΘΑ ΕΚΠΑΛΓΕΙΤΕ ΓΙ ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΛΑΤΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

    ReplyDelete
  17. Anonymous1:06 am

    Kάποιες πληροφορίες για την Ελβετία.
    Στην Ελβετία από τη στιγμή της προκήρυξης μιας θέσης μέλους ΔΕΠ στο πανεπιστήμιο ως τη στιγμή της πλήρωσής της ο χρόνος κυμαίνεται μεταξύ τριών και τεσσάρων μηνών. Στην Ελλάδα αντίστοιχα ο χρόνος συχνά ξεπερνά τα τέσσερα χρόνια.

    Στην Ελβετία είναι δύσκολο να βρεις υποψήφιο διδάκτορα που δεν πληρώνεται με κάποιο τρόπο από το πανεπιστήμιο ή κάποιο ίδρυμα υποτροφιών. Στην Ελλάδα -στις περισσότερες επιστήμες - είναι δύσκολο να βρεις κάποιον υποψήφιο διδάκτορα που να πληρώνεται από το πανεπιστήμιο ή κάποιο ίδρυμα υποτροφιών.

    Στην Ελβετία υπάρχουν θαυμάσιες βιβλιοθήκες και κέντρα υπολογιστών σε όλα τα πανεπιστήμια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχόυν ούτε βιβλιοθήκες ούτε κέντρα υπολογιστών της προκοπής. Εδώ πετιούνται τα λεφτά στα δωρεάν συγγράμματα στους φοιτητές και τους δωρεάν υπολογιστές στους μαθητές. Σαν να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε στους δημόσιους χώρους και πρέπει να τα έχουμε όλα στο σπίτι μας. Συγνώμη αλλά αυτό είναι μια ακριβή και γελοία πολιτική που καταστρέφει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ως κέντρα της ζωής των μαθητών και των φοιτητών. Ουσιαστικά αποτελεί μια μορφή επιδότησης του να μην πατάει ο φοιτητής το πόδι του στο πανεπιστήμιο.

    Τα ταξίδια των μελών ΔΕΠ για συνέδρια στην Ελβετία είναι 100% πληρωμένα από τα πανεπιστήμια. Για την ακρίβεια κάθε μέλος ΔΕΠ έχει έναν αριθμό ταξιδιών το χρόνο που καλύπτεται από το πανεπιστήμιό του. Αν θέλει να πάει περισσότερα ταξίδια υπάρχει ένας λογαριασμός από τις παρακρατήσεις από ερευνητικές ή άλλες δραστηριοτήτες των μελών ΔΕΠ και κάθε μέλος ΔΕΠ ανάλογα με τη συνεισφορά του έχει δικαίωμα να καλύψει από το "αποθεματικό" αυτό τα έξοδα πρόσθετων ταξιδιών. Στην Ελλάδα τα χρήματα για τα ταξίδια είναι ελάχιστα. Ένα ταξίδι για κάθε 10-15 μέλη ΔΕΠ το χρόνο. Αν μάλιστα κάποιο μέλος ΔΕΠ φέρνει μέσα από ερευνητικές ή άλλες δραστηριότητες χρήματα στο πανεπιστήμιο δεν δικαιούται τίποτα περισσότερο από αυτά που δικαιούνται όσοι δεν φέρνουν ούτε ένα ευρώ.

    Στην Ελβετία οι μισθοί των πανεπιστημιακών είναι το λιγότερο τριπλάσιοι από το κάτι σαν μισθό που παίρνουν οι Έλληνες "συνάδελφοί" τους.

    Η Ελβετία είναι μια χώρα που παρά το μικρό της μέγεθος είναι δεύτερη στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Γιατί; Πολύ απλά. Κάθε πανεπιστήμιο έχει οργανωμένο γραφείο υποστήριξης ενώ και σαν χώρα έχουν ένα γραφείο λόμπινγκ στις Βρυξέλες. Ο πανεπιστημιακός δεν χρειάζεται να γράφει προτάσεις - αιτήσεις για ερευνητικά προγράμματα. Το τεχνικό μέρος του το γράφει το γραφείο υποστήριξης και ο ίδιος επιμελείται μόνο το επιστημονικό. Εδώ πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας και μάλιστα δίχως καμία υπηρεσία λόμπινγκ στις Βρυξέλες. Το ρητορικό ερώτημα είναι πόσο κοστίζουν τα γραφεία υποστήριξης και τα γραφεία λόμπινγκ σε σχέση με τα χρήματα που μπορούν να εισρεύσουν στη χώρα από ευρωπαϊκά προγράμματα; Εμείς όμως δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα.

    Στην Ελβετία δεν υπάρχει οροφή στις απολαβές των πανεπιστημιακών. Στην Ελβετία λένε μπορείς κύριε καθηγητά να μας φέρεις χρήμα; Θα αμειφθείς. Στην Ελλάδα λέμε μπορείς κύριε καθηγητά μην τολμήσεις και φέρεις πολλά χρήματα στο πανεπιστήμιο γιατί ούτε φράγκο θα πάρεις (το πολύ να διπλασιάσεις τον πενιχρό σου μισθό) και θα σε κακολογούν οι συνάδελφοι.

    Πολύ φοβάμαι ότι θα πέσουμε πάλι σε φορμαλιστικές προσεγγίσεις αν δεν λυθούν κάποια απλά θέματα. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι μέχρι τώρα "μεταρυθμίσεις" είχαν φορμαλιστικό χαρακτήρα. Η ουσία παραμένει ίδια... Το ίδιο προβλέπω και με την επόμενη "μεταρύθμιση".
    Συγνώμη για την απαισιοδοξία μου, αλλά δεν βλέπω πουθενά καμία βελτίωση.

    ReplyDelete
  18. Anonymous10:57 am

    Απέχουμε πολύ νομίζω από ETH πέρα από ποιότητα, σε γραφειοκρατία.

    Λεπτομέρειες πρόσφατης αίτησης σε μικρό τμήμα για θέση ΔΕΠ:

    1) Αριθμός φωτοτυπιών (εκτύπωση διπλής όψεως): 1400

    2) Ώρες προετοιμασίας (αναλυτικό υπομνημα/abstract στα ελληνικά, ταξινόμηση εγγράφων): 20 ώρες full-time

    Budget

    Κόστος φακέλου αίτησης (εκτύπωσης στο εξωτερικό όπου βρίσκομαι): 350 Euro

    Kόστος εργασίας (20Ε/ώρα, worst-case): 400 Euro

    Έξοδα Αποστολής (> 2kg): 58Euro

    Συνολικό Κόστος: 808 Εuro


    Isch guet, που λένε και στη Ζυρίχη, ή αλλιώς...και εις ανώτερα....

    Το συγκεκριμένο βέβαια εμπίπτει και στα περί μη ταξικότητας στην εκπαίδευση...

    ReplyDelete
  19. Anonymous2:34 pm

    Κε υφυπουργέ,
    είπατε θα πατάξετε την οικογενειοκρατία. Γιατί τότε με βάλατε να αντιμετωπίζω μια ΚΑΚΙΣΤΗ έκφραση αυτής, και μάλιστα με πρόσφατη υπογραφή σας?

    ReplyDelete
  20. Anonymous2:42 pm

    Απόσπασμα από ένα link που έδωσε ο Σταύρος Κάτσιος παραπάνω:
    " ... Science had been blighted by a lack of competition, minimal funding and an old guard so desperate to cling on to its privileges that fresh blood was denied the opportunity to build a research career. ..."
    Αυτό στην Ελλάδα συνεχίζεται ακόμη και από τους ήδη συνταξιούχους που μάλιστα όλοι γίνονται ομότιμοι!
    Πότε θα σωθούμε επιτέλους από αυτή τη λαίλαπα?
    SOS!

    ReplyDelete
  21. Anonymous12:23 am

    Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
    Μερικές σκέψεις σε σχέση με το σημείο 8 και σε συνέχεια ενημέρωσης ότι σε συνεδρίαση του ΕΣΥΠ συζητήθηκε το εκλεκτορικό σώμα και την εισηγητική επιτροπή να τα ορίζει ο Κοσμήτωρ της κάθε Σχολής.
    -Σε γενικότερο πλαίσιο, αλλά και στο πλαίσιο της ελληνικής (όχι μόνο πανεπιστημιακής) πραγματικότητας η ανάθεση υπερεξουσιών σε ένα πρόσωπο βασίζεται στην υπόθεση ότι αυτός θα διαθέτει σειρά ηθικών αρετών, που θα του επιτρέπουν τη βέλτιστη δυνατή επιλογή, χωρίς επιρροή από προσωπικές του απόψεις, συμφέροντα, δεσμεύσεις κ.ο.κ. Είναι εμφανές πόσο πιθανόν είναι αυτό στην πράξη. Για τον λόγο αυτό, είναι μάλλον σκοπιμότερη η διατήρηση ενός συστήματος κλήρωσης του εκλεκτορικού σώματος, με κατάλληλη διαμόρφωση της "δεξαμενής" (βλ. στη συνέχεια).
    - Προτεραιότητα στη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος θα πρέπει, κατά την άποψή, μου να έχει η συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου. Η πεμπτουσία της εκλογής μελών ΔΕΠ από άλλα μέλη ΔΕΠ διεθνώς (και όχι από το ΑΣΕΠ, το Υπουργείο ή οποιονδήποτε άλλον) συνίσταται στο ότι αυτοί γνωρίζουν το αντικείμενο και μπορεί να αξιολογήσουν το έργο των υποψηφίων, όχι από ένα απλό βιογραφικό ή από στατιστικούς δείκτες, αλλά μελετώντας τις ίδιες τις δημοσιεύσεις (αυτό το νόημα έχει και η υποβολή "φακέλου" υποψηφιότητας, όσο οχληρή και αν φαίνεται). Αυτό, δεν πρέπει να απεμποληθεί, διαφορετικά δεν έχει νόημα η συγκρότηση εκλεκτορικού σώματος από πανεπιστημιακούς και όχι λ.χ. από δικαστικούς!
    Επομένως, το βέλτιστο, υπό τις παρούσες συνθήκες σύστημα θεωρώ ότι είναι η κλήρωση του εκλεκτορικού σώματος από μέλη που έχουν ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο, τόσο από το ίδιο το ΑΕΙ, όσο και από άλλα ΑΕΙ, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    ReplyDelete
  22. Anonymous8:16 am

    Κε Πανάρετε,
    ποιά είναι η απάντησή σας στα 2:34PM και 2:42PM? Υπάρχει εξήγηση και/ή λύση? Θα ήθελα απάντησή σας, αλλιώς τουλάχιστον το πρώτο φαίνεται σαν εμπάθια από τον γράφοντα, ωστόσο όμως και από εσάς (στην γενικότερη μορφή) μια και εσείς ξεκινήσατε να μιλάτε κατά της οικογενειοκρατίας! Έπειτα, το δεύτερο θέμα το αναγνωρίζετε σαν πρόβλημα? Δεν άκουσα ποτέ κανείς να αναφέρεται σε αυτό! Τι μπορεί να γίνει για αυτό? Κοστίζει πολύ στα πανεπιστήμια!

    ReplyDelete
  23. Anonymous4:56 am

    κ. Πανάρετε,
    συμπληρώνονται πλέον 12/17 μήνες από την αρχική προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στα προγράμματα Θαλής/Αρχιμήδης και 4 μήνες από τη λήξη της υποβολής προτάσεων με την αναθεωρημένη διαδικασία. Οι συνεργάτες φυλλοροούν, οι διεθνείς εταίροι μας διμαρτύρονται, οι επιστήμες προχωρούν καθιστώντας μάλλον ή ήττον τις ιδέες μας μη προωθημένες.
    Η στάση αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με τις συνεχείς απαιτήσεις σας για παροχή στοιχείων από τα Πανεπιστήμια υπό ασφυκτικές προθεσμίες ή υπό τη σπάθη της μη χρηματοδότησης για κάλυψη διδακτικών αναγκών (διδάσκοντες ΠΔ 407 στα ΑΕΙ και συνεργάτες στα ΤΕΙ). Βέβαια βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη χαρακτηριστική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση διαδικαστικών θεμάτων όπως η προκήρυξη θέσεων από εξέλιξη υπηρετούντων μελών ΔΕΠ και η πολύμηνη αναμονή για τη συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων σε ήδη προκηρυχθείσες θέσεις.
    Τελικά κ. Υφυπουργέ θα «σπάσετε αυγά» (νμέος και ουσιαστικός νόμος και Καλλικράτης στα ΑΕΙ) ή θα ζεσταίνετε το τηγάνι έως ότου έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

    ReplyDelete
  24. Anonymous11:07 am

    @8.16PM, 12.23AM

    Ακόμα είστε μακριά όμως από την ουσία της υπόθεσης. Και εξηγούμαι:

    - και ας πούμε ότι γίνονται τα εκλεκτορικά με αποκλειστικά επαϊοντες εσωτερικού, πώς θα αντιμετωπιστούνε τα φαινόμενα των "ερευνητών με δημοσιεύσεις σε κιλά, αλλά με πολύ χαμηλό δυναμικό αυτόνομης έρευνας";

    Μιλάω για τα πιθανά inflated CVs με γνωστές μεθόδους (ογκώδη group με πολιτική one publishes-everybody publishes, milking -σπάσιμο papers σε κομμάτια για να φαίνεται βιβλιογραφικός όγκος, ανταλλαγές authorships κλπ.

    Μπορώ να σας παραπέμψω και σε bibliometrics papers όπου αυτά τα φαινόμενα έχουνε διαπιστωθεί και δημοσιευτεί μετά απο peer review.

    Κάποιες τέτοιες περιπτώσεις είχα την τύχη/άτυχία να συμμετέχω σε αξιολόγηση αιτήσεων τους στο εξωτερικό....όπου πέρα από το να βάζουμε τα papers που έτυχε να είναι το όνομα του/της σε μία ζυγαριά ή να κοιτάμε h-factors, μπήκαμε στην ουσία καθε περίεργης περίπτωσης (αναζήτηση contributions, επικοινωνία δειγματοληπτικά με co-authors klp.).

    ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΩ:

    Η σύνθεση των εκλεκτορικών είτε έτσι είτε αλλιώς μικρή σημασία έχει, εαν δεν ΣΥΝΔΕΘΕΙ Η ΜΟΙΡΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΔΕΠ.
    ΚΟΙΝΩΣ, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ (ΑΝΤΙ-)ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΠ.

    Πιστεύω να συμφωνούμε ότι οι ικανότητες ηγεσίας που απαιτούνται να διαθέτει το σωμα εκλογής/δίοικησης ενος ΑΕΙ περιλαμβάνουν και τη σωστή επιλογή συνεργατών και την πριμοδότηση/επιβολή κυρώσεων όταν αυτή (δε) γίνεται σωστά.

    Αλλά θα μου πείτε πώς θα εφαρμοστεί αυτό, αφού δεν υπάρχει εξωτερική αξιολόγηση;;;;

    Σωστά, έχουνε δέσει καλά τον γόρδιο δεσμό και τον έχουνε πετάξει στη θάλασσα του "θέλουμε αυτοδιοίκητο και 3% για έρευνα"...

    ReplyDelete
  25. Anonymous11:20 am

    Παρατήρηση ως προς το σημείο 4- γιατί φαντάζομαι ότι κι αυτό ενδιαφέρει το Υπουργείο, εκτός αν θεωρεί ότι με την θέσπιση "Συμβουλίου Διοίκησης" θα λυθούν όλα.
    Τα δελτία ειδήσεων μεταδίδουν ότι καταργείται, μεταξύ άλλων, το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών και το μεγαλύτερο μέρος των ειδικών επιδομάτων που λάμβαναν.
    Κατά τα λοιπά...

    Με εκτίμηση,
    ένας λέκτορας με 1200€ καθαρά, που περιμένει τώρα να πέσουν κάτω από 1000, ποσό που παίρνουν οι υποψήφιοι διδάκτορες- βοηθοί, συνομήλικου συναδέλφου μου που γνώρισα στη Γερμανία. Δεν αναφέρω τη δική του αμοιβή ως Juniorprofessor...

    ReplyDelete
  26. Anonymous12:57 pm

    Η παράλληλη ανάγνωση των posts των 11:07 am και 11:20 am αναδίδει ένα συνδυασμό τραγικότητας και σουρεαλισμού: ψάχνουμε το ιδανικό σύστημα ανεύρεσης επαϊόντων, που θα ανεύρουν τα ιδανικά κριτήρια, και θα κριθούν και επικριθούν για την επιλογή τους, ώστε να επιλέξουν, ανάμεσα σε περισσότερα άτομα, που με ένα -κατά τεκμήριο άριστο- πτυχίο, ένα ή δύο μεταπτυχιακά, ένα διδακτορικό και δημοσιεύσεις με h factor υποβάλλουν αίτηση για να καταλάβουν μία θέση στην οποία θα αμείβονται με 900 ευρώ μηνιαίως;

    ReplyDelete
  27. Anonymous3:36 pm

    Πως μπορούν να ελπίζουν οι 4:56ΑΜ και 11:07ΑΜ για το καλύτερο όταν συνεχίζουν να υπάρχουν οι περιπτώσεις των 2:34ΡΜ και 2:42ΡΜ? Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε, και μετά από τόσον καιρό ανέχειας και μιζέριας και αδράνειας (σχετικά με το εξωτερικό που ήμασταν κάποτε) έχουμε "μειωθεί" τόσο πού ούτε δουλειά έξω βρίσκουμε πλέον!!! Έχουμε ξεπεραστεί από νεότερους!!! Λυπάμαι ...

    ReplyDelete
  28. Anonymous6:06 am

    κ. Υφυπουργέ, καθημερινά στο site σας δημοσιοποιείτε ελέγχους νομιμότητας μελών ΔΕΠ, ακόμη και ακυρώσεις μετάκλησης, αφαιρώντας με τις πράξεις σας ένα σημαντικό στοιχείο του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Το επιχείρημα ότι εκ του νόμου έχετε αυτό το δικαίωμα δεν έχει ηθικό βάρος καθώς, εάν το επιθυμούσατε, μπορούσατε να επαναφέρετε τον έλεγχο νομιμότητας στο υπουργείο και να τελείωνε το θέμα. Υπενθυμίζω ότι τα όργια με τις εκλογές ΔΕΠ όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν παρά τον έλεγχο νομιμότητας που διεξήγαγε το υπουργείο.

    Σημειώνω μία περίπτωση που ταιριάζει στη Βουλγαράκειο ρήση περί νόμιμου και ηθικού: Η από παλιά αρθρογράφος στο εκλεκτό συγκρότημα ΜΜΕ (αυτό που δίνει ΒΗΜΑ στα ΝΕΑ) κα Χριστίνα Κουλούρη έφυγε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για το νεοπαγές τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής
    Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς επί υπουργίας Ευθυμίου με το ΦΕΚ 227/20-11-2003 προκηρύχθηκε θέση καθηγητή, την οποία κατέλαβε με το ΦΕΚ 78/23-3-2004.
    Πώς είναι δυνατόν μέσα σε 4 μήνες από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της προκήρυξης να έγιναν τα παρακάτω:
    1) Δημοσίευση της προκήρυξης στον τύπο και τήρηση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων.
    2) Σύγκληση εκλεκτορικού σώματος για τη σύσταση 3μελούς εισηγητικής επιτροπής.
    3) Σύνταξη της εισηγητικής έκθεσης (με τήρηση του κάτω χρονικού ορίου της προθεσμίας σύνταξής της).
    4) Διανομή της εισηγητικής έκθεσης στους υποψήφιους και σύγκληση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή.
    5) Συγγραφή και υπογραφή του πρακτικού εκλογής.
    6) Αποστολή διά της υπηρεσίας από το Παν/μιο Πελ. Στο ΥΠΕΠΘ του φακέλου εκλογής, πρωτοκόλησή του στα διάφορα τμήματα, διενέργεια του ελέγχου νομιμότητας.
    7) Συλλογή υπογραφών από την ιεραρχία.
    8) Απόφαση ΥΔΕ.
    9) Αποστολή στο εθνικό τυπογραφείο, έλεγχος και συλλογή υπογραφών από τα διάφορα τμήματα πριν τη δημοσιοποίησή του ΦΕΚ διορισμού.

    Μερικά έτη αργότερα, εν μέσω μνημονίου και επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η κα Κουλούρη μετακαλείται στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (ΦΕΚ 32/27-1-2011), πράξη την οποία εγκρίνατε εσείς.

    Με ποια λογική επιτρέπετε την προσθήκη ενός ακόμη μέλους ΔΕΠ σε ένα γεμάτο τμήμα της πρωτεύουσας όταν αυτή η καθηγήτρια αφήνει ορφανή μία θέση σε ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, έστω και δίπλα στην Αθήνα; Μήπως η κα Κουλούρη γνωρίζει κάτι για την τύχη του πανεπιστημίου Πελοπ. και ήθελε να προλάβει τα μελλούμενα;

    Γιατί δε δείξατε την ίδια ευθιξία που δείξατε σε περιπτώσεις μετάκλησης από τμήματα της επαρχίας σε τμήματα της επαρχίας, γιατί δε ζητήσατε να αιτιολογηθούν οι ανάγκες που οδήγησαν το Πάντειο στο να ζητήσει τη μετάκληση της καθηγήτριας; Γιατί δε στηρίξατε το Παν/μιο Πελοπ. που χάνει ένα εκλεκτό μέλος (ο χαρακτηρισμός προέρχεται από την έλξη που ασκεί η κα Κουλούρη σε μεγάλα και παραδοσιακά τμήματα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ειρωνικός);

    ReplyDelete
  29. Anonymous10:47 am

    Με αφορμή το θέμα των συνενώσεων των σχολικών μονάδων.

    ΔΕΝ θα πάρουμε τη θέση του ΥΠΔΜΘ ή των άλλων, αυτών που εναντιώνονται

    ΘΑ παρατηρήσουμε όμως την έλλειψη επιχειρημάτων

    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι ΟΛΟΙ αρνούνται να παρουσιάσουν τα στοιχεία και να υπολογίσουν τον αριθμό των μαθητών /τμήμα μετά τις συνενώσεις. ΣΤΗ συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων προκύπτει ΜΟ μαθητών πάλι κάτω του ΜΑΓΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ 25

    Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ 18 Ή 19 ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ 25 ΚΑΙ ΒΑΛΕ
    Τα δύο σχολεία συστεγάζονται.
    Το παράδοξο πριν ξεκινήσει η όλη ιστορία οι του δεύτερου σχολείου, ναι αυτού με τα 25 και βάλε παιδιά ανά τάξη δεν μιλούσαν. Τώρα αντιδρούν και οι δύο. Ο λόγος ευνόητος κάποιοι θα πάνε σε ένα παραδίπλα σχολείο ή σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας και οι άλλοι οι 25 και βάλε για να επιβεβαιώσουν την πολιτική τους μικρότητα.
    ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ γιατί οι συνεργάτες που έχετε δεν έκαναν μια συνολική μελέτη για να μην έχουν επιχειρήματα ΟΙ ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
    ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ δεν το μπορούν , δεν το σκέφτηκαν γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν το ήθελαν και αναγκάζουν την πολιτική ηγεσία να συνδικαλίζεται αναφορικά με τα όσα λέει αντί να παράγει πολιτική με ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

    ΓΙΑΤΙ είναι σίγουρο ότι θα ήταν πιο εποικοδομητικό για την παιδεία να υπήρχαν δημιουργικές αντιπαραθέσεις για θέματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υπηρεσιών παιδείας που πρέπει το δημόσιο σχολείο να προσφέρει.

    ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ πολλά που γίνονται στην κατεύθυνση εξοικονόμησης πόρων θα αποδειχθούν «πομφόλυγες» γιατί η «ρεμούλα» έχει τις ρίζες πολύ χαμηλά και αγγίζει αυτούς που επαναστατούν ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ

    Και κάτι σαν συμπέρασμα
    ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ με τον τρόπο που εκφράζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
    ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ και όχι τον κ. Πάγκαλο.

    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ , ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ. ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΨΕΥΤΟΪΔΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ.

    ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

    Και χρησιμοποιούν και τους κομματικούς στρατούς και τα παιδιά εξαργυρώνοντας τη διάλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με βαθμούς «μαϊμού», εκδρομές αναψυχής και ίσως καταλήψεις για να ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ

    Και όποιος κάνει προτάσεις- έχει άποψη – προσπαθεί υφίσταται τη μέθοδο που αντιμετώπισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για όσα με τον πληθωρικό του τρόπο και ίσως με αμετροέπεια λέγει, αλλά για τον πρωθυπουργό τι έχουν να πουν

    ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΣ της ζωής ΚΑΙ κάποιες συνιστώσες συνεχίζουν να παίζουν με τους θεσμούς , να λασπώνουν , να γκεμπελίζουν

    Φαίνεται ότι η μέθοδος μας αγγίζει όλους και δυστυχώς κάποιοι στο ΥΠΔΜΘ το επιδιώκουν. ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ για μας που βρισκόμαστε στις επάλξεις από το 1973. ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ όταν ο καθηγητής, ο διανοούμενος Ανδρέας Γ. Παπανδρέου ίδρυε το ΠΑΚ στο οποίο ενταχθήκαμε παιδιά τότε και μετά στο ΠΑΣΟΚ , ποτέ για την καρέκλα, που δυστυχώς σήμερα πολλοί την χρησιμοποιούν για να αποδομήσουν όσους ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ αυτούς που δέχονται τη περιφρόνηση των «μικρών», των «ολίγων».που τους εξευτελίζουν επειδή και προσόντα έχουν και αξιοπρέπεια.

    ReplyDelete
  30. Anonymous11:39 am

    κ. Υφυπουργέ, καθημερινά στο site σας δημοσιοποιείτε ελέγχους νομιμότητας μελών ΔΕΠ, ακόμη και ακυρώσεις μετάκλησης, αφαιρώντας με τις πράξεις σας ένα σημαντικό στοιχείο του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Το επιχείρημα ότι εκ του νόμου έχετε αυτό το δικαίωμα δεν έχει ηθικό βάρος καθώς, εάν το επιθυμούσατε, μπορούσατε να επαναφέρετε τον έλεγχο νομιμότητας στο υπουργείο και να τελείωνε το θέμα. Υπενθυμίζω ότι τα όργια με τις εκλογές ΔΕΠ όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν παρά τον έλεγχο νομιμότητας που διεξήγαγε το υπουργείο.

    Σημειώνω μία περίπτωση που ταιριάζει στη Βουλγαράκειο ρήση περί νόμιμου και ηθικού: Η από παλιά αρθρογράφος στο εκλεκτό συγκρότημα ΜΜΕ (αυτό που δίνει ΒΗΜΑ στα ΝΕΑ) κα Χ έφυγε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για το νεοπαγές τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής
    Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς επί υπουργίας Ευθυμίου με το ΦΕΚ 227/20-11-2003 προκηρύχθηκε θέση καθηγητή, την οποία κατέλαβε με το ΦΕΚ 78/23-3-2004.
    Πώς είναι δυνατόν μέσα σε 4 μήνες από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της προκήρυξης να έγιναν τα παρακάτω:
    1) Δημοσίευση της προκήρυξης στον τύπο και τήρηση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων.
    2) Σύγκληση εκλεκτορικού σώματος για τη σύσταση 3μελούς εισηγητικής επιτροπής.
    3) Σύνταξη της εισηγητικής έκθεσης (με τήρηση του κάτω χρονικού ορίου της προθεσμίας σύνταξής της).
    4) Διανομή της εισηγητικής έκθεσης στους υποψήφιους και σύγκληση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή.
    5) Συγγραφή και υπογραφή του πρακτικού εκλογής.
    6) Αποστολή διά της υπηρεσίας από το Παν/μιο Πελ. Στο ΥΠΕΠΘ του φακέλου εκλογής, πρωτοκόλησή του στα διάφορα τμήματα, διενέργεια του ελέγχου νομιμότητας.
    7) Συλλογή υπογραφών από την ιεραρχία.
    8) Απόφαση ΥΔΕ.
    9) Αποστολή στο εθνικό τυπογραφείο, έλεγχος και συλλογή υπογραφών από τα διάφορα τμήματα πριν τη δημοσιοποίησή του ΦΕΚ διορισμού.

    Μερικά έτη αργότερα, εν μέσω μνημονίου και επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η κα X μετακαλείται στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (ΦΕΚ 32/27-1-2011), πράξη την οποία εγκρίνατε εσείς.

    Με ποια λογική επιτρέπετε την προσθήκη ενός ακόμη μέλους ΔΕΠ σε ένα γεμάτο τμήμα της πρωτεύουσας όταν αυτή η καθηγήτρια αφήνει ορφανή μία θέση σε ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, έστω και δίπλα στην Αθήνα; Μήπως η κα X γνωρίζει κάτι για την τύχη του πανεπιστημίου Πελοπ. και ήθελε να προλάβει τα μελλούμενα;

    Γιατί δε δείξατε την ίδια ευθιξία που δείξατε σε περιπτώσεις μετάκλησης από τμήματα της επαρχίας σε τμήματα της επαρχίας, γιατί δε ζητήσατε να αιτιολογηθούν οι ανάγκες που οδήγησαν το Πάντειο στο να ζητήσει τη μετάκληση της καθηγήτριας; Γιατί δε στηρίξατε το Παν/μιο Πελοπ. που χάνει ένα εκλεκτό μέλος (ο χαρακτηρισμός προέρχεται από την έλξη που ασκεί η κα X σε μεγάλα και παραδοσιακά τμήματα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ειρωνικός);

    ReplyDelete
  31. Anonymous2:12 am

    "Μιλάω για τα πιθανά inflated CVs με γνωστές μεθόδους (ογκώδη group με πολιτική one publishes-everybody publishes, milking -σπάσιμο papers σε κομμάτια για να φαίνεται βιβλιογραφικός όγκος, ανταλλαγές authorships κλπ."

    Μεγάλη πληγή στην επιστημονική κοινότητα. Εχω 14 δημοσιεύσεις με δουλειά που έχω κάνει εγώ (εργαστήριο+γραψιμο) και βλέπω νεότερους μου που μόλις έχουν πάρει το διδακτορικό αλλά ανοίκουν σε μεγάλα γκρουπ να έχουν 20 δημοσιεύσεις...ένας κάνει τη δουλειά, άλλος γράφει και φαίνονται 5-6 στο paper...

    ReplyDelete
  32. Anonymous7:43 am

    Ένα στοιχείο που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη:

    Ο πρωτοδιόριστος υπάλληλος ΥΕ στο υπουργείο οικονομικών λαμβάνει μεγαλύτερο μισθό από τον πρωτοδιόριστο Λέκτορα ελληνικού πανεπιστημίου.

    (Βλ. σελίδα 158 του προσχεδίου μελέτης μισθολογίων)

    ReplyDelete
  33. Anonymous3:18 pm

    @7.43 am
    Θα ληφθεί υπόψη, αλλά όχι προς την κατεύθυνση που νομίζετε: Τα ΜΜΕ βοούν, ότι οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, μεταξύ των οποίων και οι πανεπιστημιακοί, είναι τα "ρετιρέ", που θα θιγούν με το ενιαίο μισθολόγιο!
    Κατά τα λοιπά έχει δίκιο ένας από τους προηγουμένους, ότι διαβουλευόμαστε για το πώς θα φτιάξουμε συστήματα εκλογής για να επιλέγουν αυτούς που θα εργάζονται για 1000 ή 1500 ευρώ...

    ReplyDelete
  34. Anonymous5:05 pm

    Κύριε Υπουργέ, γίνονται αυτά στην Ελβετία;
    Ήμαρτον!
    Είναι δυνατόν τόση γραφειοκρατία για να μία έρευνα πεδίου;
    Πείτε μου σας παρακαλώ που αλλού συμβαίνει αυτό;
    Όταν μέγιστο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση της έρευνας, ιδιαίτερα στις επιστήμες της αγωγής, είναι δυνατόν το υπουργείο να δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση;
    Η διαδιακασία όλη από την υποβολή του αιτήματος έως ότου δοθεί η άδεια διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο(πολλές φορές και παραπάνω). Θεωρούσαμε ότι στο μέλλον θα βελτιωθούν τα πράγματα. Όμως μετά από το παρακάτω ... τι να πει κανείς. Το ξέρετε ότι το Π.Ι. πολλές φορές κάνει κρίσεις όχι για την ηθική της έρευνας (ethics) αλλά για την ουσία της;
    Είναι δυνατόν να μη μπορεί να γίνει η αίτηση ηλεκτρονικά και να χρειάζεται να κατατεθούν αντίτυπα, φωτοτυπίες και τόσες άλλες άχρηστες πληροφορίες;
    Είναι δυνατόν να μη μπαίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την λήψη της άδειας (π.χ. ένας μήνας από την κατάθεση της αίτησης). Υποτίθεται ότι ένας μεταπτυχιακός φοιτητής χρειάζεται ένα εξάμηνο να ολοκληρώσει τη διατριβή του, πότε θα προλάβει;! Η αίτηση για άδεια προϋποθέτει τη συγγραφή τουλάχιστον της μισής διατριβής...
    Σας παρακαλούμε, δείξτε ευαισθησία, δεν είναι διαδικασία αυτή. Έτσι θα φτάσουμε τα πανεπιστήμια του εξωτερικού; Αυξάνοντας τη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα την παράλυση της έρευνας;
    Συγγνώμη για το ύφος, όμως πραγματικά ήταν σοκ, το παρακάτω κείμενο για τη διαδικασία χορήγησης άδειας για διεξαγωγή έρευνας στα σχολεία!
    Με εκτίμηση

    Κείμενο οδηγιών για χορήγηση αδείας από το υπουργείο για έρευνα στα σχολεία της επικράτειας:
    http://www.alfavita.gr/artro.php?id=25248

    ReplyDelete
  35. Anonymous1:16 pm

    Νομίζω ότι τα συστατικά της επιτυχίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελβετία είναι συνυφασμένα με τα συστατικά της επιτυχίας της κοινωνίας. Πώς μπορείτε και οραματίζεστε εισαγόμενες υπέρ-μεταρρυθμίσεις όταν δεν μπορείτε να συμμαζέψετε τα του οίκου σας και να μεταρρυθμίσετε τα βασικά και αναγκαία ??
    Με συμβούλους αυτούς που οδήγησαν κοινωνία και εκπαίδευση σε αυτά τα χάλια που ζούμε σήμερα, με βουλευτές που στηρίζουν συντεχνιακά συμφέροντα σε αντίθεση με τον πολιτικό τους (?) ρόλο, με συντεχνίες που αντί να λογοδοτήσουν για παράνομο υπερπλουτισμό και οικονομική-κοινωνική απομόνωση μεγάλου μέρους του κοινωνικού συνόλου ζητάνε και τα ρέστα, οραματίζεστε και περιμένετε να εφαρμοστούν υπέρ-μεταρρυθμίσεις ?? Με προέδρους, πρυτάνεις, διευθυντάκους, κατά φαντασία παντογνώστες, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς κραυγαλέα διαπλεκόμενους , οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις κοινωνικές δομές, την δημόσια διοίκηση, τον εθνικό πλούτο , το δικαίωμα στην εργασία ως τον δικό τους κήπο της Εδέμ που με περίσσια τέχνη και μαεστρία πρέπει κατά αποκλειστικότητα να φυτέψουν και να καλλιεργούν και το γενεαλογικό τους δέντρο, περιμένετε εσείς να πετύχεται αλλά και να αποδώσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις??
    Ολοκληρώστε πρώτα τα αυτονόητα ( για την Ευρώπη) αλλά δύσκολα ( για την χώρα μας) και συνεχίστε με βασικές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε δομές και πρόσωπα. Τελειώνετε με τις διοικητικές εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν τους απόφοιτους Πανεπιστημίων σε σχέση με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Αυτονόητα και απλά θέματα για την Ευρώπη αλλά δύσκολα για την χώρα μας. Και μετά προχωρήστε σε χολιγουντιανές υπερπαραγωγές και εισαγόμενες υπερ-μεταρρυθμίσεις. Ειδάλλως, μόνο παλάτια στον άμμο θα κτίσετε. Και στο πρώτο κύμα συμφερόντων των γνωστών ΤΕΕστρίτζηδων θα γκρεμιστούν όλα.
    Και μια ερώτηση :
    Σύμφωνα με προηγούμενο σχόλιο θέλω να ρωτήσω από ποιο βαθμό εισαγωγικών εξετάσεων και πάνω νομιμοποιείται η πολιτικό-οικονομική διαπλοκή?? Και πια είναι η θέση του υπουργείου σε αυτό το θέμα??

    ReplyDelete
  36. ο κυριος παναρετος επιβεβαιωνει την επιτυχη χρηση του επωνυμου του, επι υπουργικης του θητειας αυτο που χαρακτηριζε τις επιλογες του ηταν η προσηλωση στις αρετες της παιδειας της ανδρειας και της δικαιοσυνης, ω αρετων θημωνια .θα του θυμισω ομως κατι που που επιμελως του διαφευγει την εκλογη σε βαθμιδα αναπληρωτη καθηγητη στο ΑΠΘ στενου συνεργατη του οικουμενικου πατριαρχη με προσοντα κατωτερα λεκτορα γνωριζω πολλα για την περιπτωση ας αφησει αυτα λοιπον τα ψευτοπροοδευτικα και να κοιταξει να πεισει τον εαυτο του να πει και καμμια αληθεια ...

    ReplyDelete