Friday, September 10, 2010

Ηρακλειτος ΙΙ: Tα πρώτα αποτελέσματα

Ανακοινώθηκαν σήμερα ( εδώ) οι πρώτες 116 προτάσεις διδακτορικής έρευνας, που θα χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια της πράξης «Ηράκλειτος ΙΙ». Οι εν λόγω προτάσεις διακρίθηκαν ως άριστες σύμφωνα με τις αξιολογήσεις οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής.

36 comments:

  1. Anonymous10:48 am

    Κύριε Υφιπουργέ,

    Μήπως γνωρίζετε σε πόσο καιρό θα βγουν και τα υπόλοιπα αποτελέσματα;

    ReplyDelete
  2. Γιάννης11:09 am

    Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν links με abstract για την κάθε πρόταση ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε/αξιολογήσουμε καλύτερα τα επιμέρους...

    Ευχαριστώ,
    Γιάννης

    ReplyDelete
  3. Κ. Υφυπουργέ,

    γράφετε ότι: «Η χρηματοδότηση όλων των προτάσεων ... θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και θα έχει διάρκεια 3 ετών.»

    Αυτό δεν είναι αναντίστοιχο με τις διάφορες διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά από 01.05.2009, όπως ανέφερε η αρχική πρόσκληση; Δεν είναι επίσης εντελώς άδικο για όσους έχουν προχωρήσει το διδακτορικό τους σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που υπέβαλαν;

    Σας παρακαλώ να λάβετε υπ' όψιν ότι κάποιοι φοιτητές τήρησαν τις αρχικές υποσχέσεις των προτάσεών τους και έχουν ήδη ολοκληρώσει το μισό διδακτορικό τους, με τα αντίστοιχα παραδοτέα.

    Δεν θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για τέτοιες περιπτώσεις;

    ReplyDelete
  4. Anonymous6:09 am

    Στο πλαίσιο της διαφάνειας θα ήταν πολύ σημαντικό να ανακοινώνονται τα ονόματα των επιστημονικών υπεύθυνων των προτάσων. Οπως ανέφερε και ο Γιάννης (δεύτερο σχόλιο) θα ήταν πολύ θετική εξέλιξη να ανακοινώνονταν και οι περιλήψεις των εγκεκριμένων έργων όπως άλλωστε γίνεται διεθνώς.
    Ευχαριστώ, Χρήστος.

    ReplyDelete
  5. Κύριε Υφυπουργέ
    Πιστεύω ότι στοιχειώδης κανόνες διαφάνειας και ευθιξίας υπαγορεύουν την υποχρέωση του υπουργείο να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία κάθε πρότασης διδακτορικής έρευνας που έτυχε ή δεν έτυχε χρηματοδότησης στα πλαίσια της πράξης «Ηράκλειτος ΙΙ. Δηλαδή θα πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα τα εξής:
    1. Το Πανεπιστημιακό Τμήμα,
    2. το γνωστικό αντικείμενο της έρευνας,
    3. ο τίτλος της ερευνητικής πρότασης,
    4. τα ονόματα του υποψηφίου διδάκτορα και του επιβλέποντος καθηγητού,
    5. η βαθμολογία που έλαβε η πρόταση από κάθε βαθμολογητή ανά ενότητα, και τέλος
    6. η συνολική βαθμολογία της πρότασης)
    Η αναγραφή στην κατάσταση μόνο του κωδικού και μόνο των χρηματοδοτουμένων προτάσεων χωρίς άλλα στοιχεία δεν εξυπηρετεί την διαφάνεια και εγείρει ερωτήματα. Επίσης η πιθανή δικαιολογία ότι τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν «προσωπικά δεδομένα» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
    Με εκτίμηση

    Α.Ι. Βαρδουλάκης
    Καθηγητής
    Τμήμα Μαθηματικών, Α.Π.Θ.

    ReplyDelete
  6. Quarkonium9:43 am

    κ.Πανάρετε μας κοροιδεύτε; Εσείς δηλαδή τι καταλαβαίνετε από τον πίνακα στον οποίο μας παραπέμπετε. Βλέπετε καμία πρόταση;

    Αφού δεν απαντάτε που δεν απαντάτε στα περισσότερα σχόλια τουλάχιστον τα posts ας έχουν λίγη περισσότερη ουσία

    ReplyDelete
  7. Konstantinos8:22 am

    κ. Πανάρετε

    Είναι δυνατόν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα κάτω από τον σύνδεσμο "Διαφάνεια" και να αναγράφεται απλά ο κωδικός της πρότασης; Μα για ποιά διαφάνεια μιλάμε μετά;
    Προσυπογράφω τα όσα αναφέρει ο κ. Α.Ι. Βαρδουλάκης στην παραπάνω ανάρτησή του.
    Επιπλέον, η μη αναδρομική χρηματοδότηση τι σκοπό έχει; Υπάρχουν ΥΔ (συμπεριλαμβανομένου και εμού) που έχουν τηρήσει στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα που είχε καταρτιστεί εξαρχής. Τώρα μας λέτε πως η χρηματοδότηση ξεκινά αντί για τον Απρίλιο του 2009, τον Σεπτέμβρη του 2010; Αν τα χρήματα υπάρχουν, θεωρώ τελείως λάθος αυτή την κίνηση. Στην ουσία μας λέτε πως δεν θα πάρουμε ποτέ τα "δεδουλευμένα" για το διάστημα 4/09-8/10. Δεν πιστεύω να υπάρχει ΥΔ που θα παρατείνει την εκπόνηση της διατριβής μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2013 για να πάρει τα χρήματα.
    Κρίμα.
    Αναμένουμε σύντομα και τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  8. Anonymous12:39 pm

    Κε Πανάρετε,
    Κατ' αρχήν, η ανακοίνωση κάποιων αρχικών αποτελεσμάτων μπορεί μεν να προσφέρει μια ανακούφιση σε όσους περιμέναμε για 16 μήνες τα αποτελέσματα, ωστόσο διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η τμηματική ανακοίνωση μέρους μόνο των αποτελεσμάτων όταν δεν έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή.
    Ωστόσο, για να πάμε στο σημαντικότερο κατ' εμέ (αλλά υποψιάζομαι και για πολλούς άλλους) πρόβλημα που προκύπτει, είναι η αυθαίρετη αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης της χρηματοδότησης από 1/5/09 σε 1/9/10. Δηλαδή ουσιαστικά μας λέτε τι ακριβώς; Ότι όποιος ΥΔ με λιγότερες ή περισσότερες δυσκολίες προχώρησε την περιγραφείσα έρευνα στο διάστημα από την ημερομηνία αποδοχής του ως ΥΔ από το Πανεπιστήμιό του (ή, έστω, την ημερομηνία προδιαγεγραμμένης έναρξης έρευνας 1/5/09) μέχρι την 1/9/10, θα “επιβραβευτεί” με την ΜΗ χρηματοδότηση για αυτό το χρονικό διάστημα! "Σωστά, διότι για να προχώρησε στην έρευνα, αυτό σημαίνει ότι δε χρειαζόταν την υποτροφία, αφού τα έβγαλε πέρα έτσι κι αλλιώς!" Μάλλον κάπως έτσι θα σκεφτήκατε! Ας επιβραβεύσουμε δηλαδή αυτούς που δυο χρόνια δεν έκαναν τίποτα (οκ, δέχομαι ότι κάποιοι δεν μπορούσαν να κάνουν χωρίς χρηματοδότηση, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν το σύνολο) και που θα ξεκινήσουν τώρα, και αυτοί που προσπάθησαν να τηρήσουν αυτά που είχαν προδιαγραφεί, ας είναι (για ακόμα μια φορά) τα κορόιδα. Μένω κυριολεκτικά ενεός με την αντιμετώπισή σας.
    Σας καλώ να ξανασκεφτείτε άμεσα τους λόγους και τη σκοπιμότητα αυτής της αλλαγής.

    ReplyDelete
  9. Anonymous1:23 am

    ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΡΕΤΕ
    ΚΑΚΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΗΛΠΙΖΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ.

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟ ΜΑΪΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

    ReplyDelete
  10. Καλησπέρα σε όλους!
    Δυστυχώς παρατηρούμε ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα! Αντί να πάμε μπροστά, πάμε πίσω.
    Κύριε ΥΦΥΠΕΠΘ περιμένουμε να μας δικαιολογήσετε την απόφαση σας να αλλάξετε την ημερομηνία του Ηράκλειτου με επικαιροποίηση, μιας και δικαιολογίες για την τεράστια καθυστέρηση δεν υπάρχουν! Δηλαδή εγώ που δουλεύω το διδακτορικό μου, με όσα μέσα διαθέτω, από την ημερομηνία που ΕΞΑΡΧΗΣ όριζε η προκήρυξη, τώρα χάνω τις όποιες ελπίδες μου; Θέλετε να με κάνετε τεμπέλη και να "κάτσω" να περιμένω τρία χρόνια μέχρι να πάρω τα λεφτά; Δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι αρθρώνετε λόγο πριν καν σκεφτείτε τι εννοείτε. Γιατί αν σκεφτόσασταν λιγάκι δεν θα βγάζατε τέτοιες άδικες αποφάσεις.
    Κρίμα...

    ReplyDelete
  11. Κύριε Υφυπουργέ,
    κι εγώ θεωρώ ότι κακώς πήρατε την απόφαση για επικαιροποίηση. Χαλάτε προγραμματισμούς που έχουμε κάνει. Εγώ πχ πήρα την υποτροφία και τελειώνω το PhD σε 1 1/2 χρόνο. Έχω δώσει ήδη περίπου 11000 για δημοσιεύσεις και εργαστηριακά υλικά, ελπίζοντας ότι αυτά θα πληρωθούν από τα αναδρομικά. Τώρα εσείς αλλάζετε με το έτσι θέλω τους κανόνες.
    Σας παρακαλώ να ξανασκεφτείτε την απόφαση σας και να δείτε αν γίνεται να πάρουν κανονικά την υποτροφία όσοι έχουν ήδη αρχίσει το διδακτορικό τους.
    Σας ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω να εισακουστούν οι αγωνίες μας!

    ReplyDelete
  12. Anonymous12:50 am

    sas krazei o papaxelas kai kala sas kanei

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_16/09/2010_415095

    ReplyDelete
  13. Anonymous3:48 am

    κ. Πανάρετε, το χειρότερο απ' όλα είναι ότι νιώθουμε για μία ακόμα φορά ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ...

    ReplyDelete
  14. PhdCan8:56 am

    Παιδιά, προφανώς ΔΕΝ υπάρχουν τα λεφτά για να γίνουν οι πληρωμές αναδρομικά - και τόσο απλά ανακοινώνεται μια άδικη απόφαση που βάζει τους υπότροφους να πληρώσουν τα σπασμένα. Μήπως να γίνονταν μια ωραία ΠΡΟΣΦΥΓΗ από όποιον έχει έννομο συμφέρον; Υποπτεύομαι ότι η απόφαση είναι τόσο αυθαίρετη που θα είναι σαν να κλέβεις εκκλησία.

    P.S. τι λέει για όλα αυτά ο κ. Πανάρετος; Συνήθως έχει το σθένος να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του.

    ReplyDelete
  15. Νίκκκ10:39 am

    Κύριε Υπουργέ
    Θα μπορούσατε να δώσετε τη δυνατότητα να πάρουν τα χρήματα όσοι τα δικαιούνται. Όσοι άρχισαν το Μάιο κι όσοι πιο μετά. Είναι άδικο για όσους έχουν δουλέψει ήδη. Αν εσείς καθυστερήσατε τα αποτελέσματα, δεν είναι δικό μας φταίξιμο. Σας παρακαλώ να μην μας επιβαρύνετε άλλο, δώστε τα χρήματα αναδρομικά σε όσους τα πήραν.
    Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας

    ReplyDelete
  16. Anonymous11:16 am

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα πότε θα ανακοινωθούν;
    Την καθυστέρηση του υπουργείου θα την πληρώσουν οι συνεπείς ΥΔ;
    Μία ανακοίνωση τριών γραμμών μετά από αναμονή 16 μηνών, και αυτή χωρίς πλήρεις απαντήσεις, δείχνει τη στάση σας απέναντι στους ΥΔ. Σας ευχαριστούμε.

    ReplyDelete
  17. Anonymous1:41 am

    Κύριε Πανάρετε,
    Το μείζον θέμα είναι τα λεφτά, και πιο συγκεκριμένα τα αναδρομικά λεφτά. Θέλω να σας κάνω μια απλή ερώτηση. Έστω ότι Δέχομαι για την αλλαγή της ημερομηνίας και Εστω ότι τελειώνω το διδακτορικό μου σε 1 μήνα. Θα πάρω το ποσό των 1200 ευρώ. Τα υπόλοιπα 40000 και κάτι ψιλά θα πάνε στο ταμείο αλληλεγύης του ΠΑΣΟΚ? Θα πάνε σε άλλο ΥΔ και ας μην έχει εγκριθεί η δουλειά του? Τα λεφτά που Βάζουμε καθημερινά απο την τσέπη μας ή μάλλον απο την τσέπη του πατέρα μας για να κάνουμε διδακτορικό ποιός θα τα πληρώσει?
    Ευχαριστώ πολύ και σας είμαι υπόχρεος αν απαντήσετε τουλάχιστον σε ένα απο τα ερωτήματα μου η των συνομιλητών μου.

    ΥΣ Αν δεν απαντάτε στο blog σας γιατί το διατηρείτε?

    ReplyDelete
  18. Anonymous8:25 am

    κ. Υφυπουργέ:
    Μπορείτε να μου εξηγήσετε το νόημα που έχουν οι προσαυξήσεις για αποφοίτους ΤΕΙ και γυναίκες;
    Γιατί θα πρέπει να πριμοδοτείται κάποιος που έβγαλε ΤΕΙ τα οποία θέλουν λιγότερα (και πιο εύκολα) χρόνια σπουδών;
    Γιατί θα πρέπει να πριμοδοτείται μια γυναίκα ΥΔ; Είναι λίγες οι γυναίκες ΥΔ ή μήπως εμποδίζονται από την κοινωνία στο να γίνουν ΥΔ; Δε ζούμε στην κοινωνία του 1850.

    Περικλής Αθανασιάδης
    einai_aplo@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. K. Πανάρετε,

    είμαι υποψήφια διδάκτωρ από τον Μάρτιο του 2009. Επέλεξα να ξεκινήσω διδακτορικό και να μην ψάξω για άλλη δουλειά δεδομένου ότι η πρόσκληση του Ηράκλειτου δηλώνε ότι τα χρήματα θα δωθούν αναδρομικά από τις 05/09/10. Είμαι ήδη στον ενάμιση χρόνο μεγάλου κόπου και σκληρής δουλειάς. Οι αποδείξεις μου είναι οι δημοσιεύσεις μου. Σας παρακαλώ πολύ να ανακαλέσετε την επικαιροποίηση και να δωθούν τα χρήματα αναδρομικά. Μην σκοτώνεται άλλο τις φιλοδοξίες μου και τα όνειρά μου..

    Ελευθερία

    ReplyDelete
  20. Anonymous2:29 am

    Κύριε Πανάρετε,
    ανήκω και εγώ στην ομάδα των αφελών που πίστεψαν στις δεσμεύσεις σας και περίμεναν τα αποτελέσματα με ατελείωτη υπομονή και έχοντας βασίσει όλες τις ελπίδες μου σ αυτά. Όμως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διαδέχτηκε η απογοήτευση και η αποστροφή. Αποστροφή σε όλους εσάς που εδώ και δυο χρόνια εμπαίζετε τους υποψήφιους διδάκτορες. Απογοήτευση γιατί μέσα σε όλους αυτούς τους υποψήφιους που κατέθεσαν προτάσεις στα πλαίσια του προγράμματος Ηράκλειτος ΙΙ υπήρξαν άτομα που πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν και παρά τις όσες καθυστερήσεις επέμειναν και βρήκαν τρόπους να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με όποιο κόστος ελπίζοντας πως οι επιλογές τους θα δικαιωθούν. Αυτή τη μερίδα ατόμων απαξιώνετε γράφοντας πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει τμηματικά και η χρηματοδότηση θα αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010. Σε παλαιότερη ημερομηνία διάβασα έναν υποψήφιο διδάκτορα να γράφει … «Κύριε Πανάρετε, έχει ήδη περάσει παραπάνω από ένας χρόνος που έκανα αίτηση για το "Ηράκλειτος ΙΙ". Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις της Υφυπουργού ότι τα αποτελέσματα θα έβγαιναν το πολύ μέχρι 10 Μαΐου, τώρα μας ξανακοροϊδεύουν και λένε τέλη Μαΐου, μετά θα γίνει τέλη Ιούλιου κοκ... Το διδακτορικό μου το συνεχίζω κανονικά και το αγαπώ, αλλά με ντρέπομαι που είμαι 30 χρονών και δημοσιεύω σε journal από τη ψωροσύνταξη του πατέρα μου... Σας παρακαλώ κύριε Υφυπουργέ, μην καθυστερείτε κι άλλο την κατάσταση.» Κι όμως αυτά τα λόγια δεν αγγίζουν κανέναν από σας και ξέρω γιατί.. γιατί πολύ απλά δεν αποτελούν την καθημερινότητα σας! Ξεχνάτε όμως πως η προκήρυξη του προγράμματος έγινε δυο χρόνια πριν και ανέφερε ρητά την αναδρομική χρηματοδότηση των υποψηφίων διδακτόρων. Μάλιστα ανέφερε πως ακόμα και αν ο υποψήφιος δικαιούται υποτροφίας θα πρέπει από 1-5-2009 οπότε ξεκινά και η χρηματοδότηση, να παραιτηθεί από αυτήν. Πολλοί από μας έπειτα από την επιτυχία μας στις αντίστοιχες εξετάσεις του ΙΚΥ είχαμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε την υποτροφία μας για το διδακτορικό και δεν το κάναμε εν αναμονή της πιθανής μας χρηματοδότησης. Η προκήρυξη του προγράμματος έγινε δυο χρόνια πριν και σε παλαιότερη δήλωσή σας είχατε πει πως οι υποψήφιοι διδάκτορες ξεκίνησαν την ερευνά τους ανεξάρτητα από την προκήρυξη του προγράμματος. Κατά την γνώμη σας τουλάχιστον γράψατε έτσι θα έπρεπε να είναι. Όσοι όμως όντως ξεκίνησαν την ερευνά τους ανεξάρτητα με την προκήρυξη έχουν κλείσει ήδη τουλάχιστον τον δεύτερο χρόνο των σπουδών τους. Με την ανακοίνωση σας τους λέτε ευθαρσώς πως για να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να επιμηκύνουν τις σπουδές τους για άλλα τρία χρόνια όταν η διάρκεια φοίτησης είναι τρία χρόνια κατ ελάχιστον. Αλήθεια πιστεύετε ότι με την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία κάτι τέτοιο είναι εφικτό? Είναι λοιπόν κι αυτός ένας τρόπος προώθησης της έρευνας ή ένα τέχνασμα για την παράταση των νέων να βγουν στην αγορά εργασίας με σκοπό την μείωση έστω και τεχνητά της ανεργίας? Παρόλα αυτά όλοι εμείς θα κρατήσουμε τα παραδοτέα μας στο συρτάρι και θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε σε journals αναφέροντας τα ονόματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε πείσμα των ανεγκέφαλων που προσπαθούν να απαξιώσουν την προσπάθειά μας.

    ReplyDelete
  21. kimimi4:41 am

    Κύριε ΥΦΥΠΕΠΘ
    Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο blog σας για να σας εκφράσω τον προβληματισμό μου.
    Δυστυχώς η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Κύριε Πανάρετε πρέπει να κάνετε κάτι το συντομότερο δυνατόν ώστε να δοθούν τα χρήματα σε όσους τα δικαιούνται.
    Το δεύτερο σημείο είναι το θέμα της επικαιροποίησης, που όπως βλέπω είναι μεγάλο ζήτημα για πολλούς συναδέλφους μου. Σας παρακαλώ θερμά να δώσετε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν αναδρομικά όσοι δικαιούνται την υποτροφία, καθώς (για μένα μιλάω) τα έξοδα μου δεν καλύφτηκαν, παρά από τη τσέπη του πατρός! Δυστυχώς, επειδή αγαπώ το διδακτορικό μου, αφιερώνω όλο μου το χρόνο αποκλειστικά σε αυτό. Έτσι, δεν έχω άλλες πηγές και εναποθέτω τις ελπίδες μου στον Ηράκλειτο ΙΙ, έχοντας αποκλείσει άλλες υποτροφίες ως τώρα.
    Κύριε Πανάρετε, ελπίζω να κατανοείτε το πόσο σημαντικό είναι να μην αλλάξετε τις ημερομηνίες. Κι αν το κάνετε, καλό θα ήταν όσοι το επιθυμούν να λάβουν αναδρομικά από το 2009 (να είναι θέμα επιλογής). Είναι κάτι πολύ σημαντικό και δίκαιο, ειδικά μετά από τόσο αδικαιολόγητη καθυστέρηση από την πλευρά των αξιολογητών.
    Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι να υπηρετείτε το πόστο σας δίκαια και δημοκρατικά.
    Γεια σας

    ReplyDelete
  22. Anonymous5:15 am

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100028_22/09/2010_415796
    "στο 2,92% έχει καθηλωθεί το ποσοστό απορροφητικότητας του Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», που διαχειρίζεται κατά κύριο λόγο το υπουργείο Παιδείας"
    Και παρόλα αυτά, ανακοινώσατε ότι τα χρήματα για τον Ηράκλειτο δεν θα δοθούν αναδρομικά. Απορώ...

    ReplyDelete
  23. Anonymous6:01 am

    Θα βγείτε ποτέ να απαντήσετε κύριε υφηπουργέ? Οι σύμβουλοί σας δεν μπορούν να σας ενημερώσουν για το blog σας? Ο κόσμος φωνάζει σε ολα τα blogs για το τι θα γίνει με το μέλλον του Ηράκλειτου 2.

    ReplyDelete
  24. Anonymous12:35 am

    κ. Υφυπουργέ,
    θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επιτρέπεται να ανακοινώνονται αποτελέσματα προκηρύξεων της διαχειριστικής αρχής (ΕΥΔ ΕΠΕΔΒΜ) από τον Υφυπουργό (σύγκρουση συμφερόντων, η διαχειριστική πρέπει να λειτουργεί ή να φαίνεται τουλάχιστον ότι λειτουργεί ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα από πολιτικές παρεμβάσεις). Πολύ δε περισσότερο δεν επιτρέπεται να ανακοινώνονται αποτελέσματα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και επικυρωθούν τα αποτελέσματα. Οι στοιχειώδεις δε κανόνες δημοσιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος δεν τηρούνται. Τουλάχιστον ο τίτλος της πρότασης θα έπρεπε να αναγράφεται. Η συγκεκριμένη πρακτική έχει δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά στους υποψηφίους και όχι μόνο.

    ReplyDelete
  25. Anonymous3:09 am

    Και για να συμπληρώσω τον Ανώνυμο 12:35 πμ, κυρίως όταν δεν έχουν ούτε α/α, ούτε υπογραφή ούτε οτιδήποτε που να δηλώνει ότι είναι επίσημο έγγραφο.
    Πάλι καλά που δεν έγιναν tweets...

    ReplyDelete
  26. Anonymous5:26 am

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Θεωρώ άδικο όσοι δούλεψαν να στερηθούν τα χρήματα και παράλληλα να πάει το διδακτορικό τους και 3 χρόνια πίσω...
    Ενώ στον Ηράκλειτο Ι οι Υ.Δ. πήραν διδακτορικό σε 3 χρόνια, στον Ηράκλειτο ΙΙ γιατί να πάρουν σε 4.5 χρόνια?
    Παρακαλώ διορθώστε την αδικία αυτή.
    Τέλος καλό θα ήταν να δημοσιεύσετε και τις αναλυτικές βαθμολογίες.
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  27. Anonymous2:49 am

    Ανήκω και εγώ στους (ατυχώς) φιλότιμους ΥΔ που ακολουθώντας τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ και εν αιωνία αναμονή των αποτελεσμάτων θεώρησα χρέος μου να συνεχίζω να εργάζομαι πάνω στην έρευνά μου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχα υποβάλλει. Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν δήλωσα συμμετοχή σε άλλα προγράμματα του εργαστηρίου (διότι υπάρχει σχετικός περιορισμός), δεν υπέβαλλα τα χαρτιά μου για άλλη υποτροφία και φυσικά δεν ήμουν σε θέση να εργάζομαι καθώς οι ώρες που περνάω στο εργαστήριο είναι πολλές και εξαντλητικές, με τα ωράρια απαγορευτικά για οποιαδήποτε άλλη φυσιολογική εργασία (οι θέσεις μερικής απασχόλησης για μετά τις 8 το βράδυ για μια κοπέλα είναι ελαφρώς.... ακατάλληλες). Όλον αυτό τον καιρό έχω στερηθεί πολλά πράγματα, έχω επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς μου, βλέπω γνωστούς και συμμαθητές που δεν προσπάθησαν να σπουδάσουν κάτι ιδιαίτερο να ζουν μια ζωή απείρως πιο αξιοπρεπή από τη δική μου και να με περιγελούν για τις επιλογές μου και την εμμονή μου στην επιστήμη και, το κυριότερο, ήμουν υποχρεωμένη να παρακαλάω παντού για τη δυνατότητα να δημοσιεύσω τα άρθρα μου ή να εξασφαλίσω κάποια αντιδραστήρια.

    Και σήμερα, μετά από όλο αυτόν τον αγώνα, ανακαλύπτω ότι εγώ δεν θα λάβω καμία χρηματική αποζημίωση για ό,τι (κακώς;) έπραξα μέχρι τώρα.

    Θα σας πω τον πόνο μου με λίγο πιο απλά λόγια μήπως με καταλάβετε. Το θεωρώ ντροπή να με προσκαλούν εκδότες διεθνών περιοδικών από όλο τον κόσμο να δημοσιεύσω άρθρα μου στα περιοδικά τους κι εγώ να διαλέγω μόνο αυτά που έχουν δωρεάν υποβολή. Το θεωρώ λυπητερό να λαμβάνω συνέχεια προσκλήσεις συμμετοχής σε διάφορα συνέδρια κι εγώ να έχω τη δυνατότητα να παρευρίσκομαι μόνο σε όσα διοργανώνονται εκεί που ζω και με την ελπίδα ότι θα έχω έκπτωση ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια. Το θεωρώ άσχημο η χώρα μου να υπερηφανεύεται για την έρευνα που διατελείται στις πλάτες φτωχών, απλήρωτων νέων παιδιών.

    Και θα συμπληρώσω. Εγώ σε 1 χρόνο περίπου θα έχω ολοκληρώσει το διδακτορικό μου. Και όπως είναι φυσικό, θα προχωρήσω σε αναζήτηση εργασίας. Τι θα γίνει με τα λεφτά που θα χάσω πλέον (γιατί όσοι εργάζονται χάνουν το κυριότερο μέρος της υποτροφίας); Ή μήπως θα πρέπει να παραμείνω άνεργη για άλλα 3 χρόνια για να λάβω τα χρήματα που μου αντιστοιχούν;

    Δυστυχώς, τελικά έχω πολλά παράπονα από αυτή τη χώρα που εγώ προσπαθώ να υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ, αλλά σε αντάλλαγμα λαμβάνω μόνο εκμετάλλευση.

    Σας ευχαριστών για το χρόνο σας και ελπίζω να δείξετε λίγο κατανόηση. Ίσως τελικά όντως να φταίμε κι εμείς γιατί στηριχθήκαμε υπερβολικά σε αυτό το πρόγραμμα και τώρα βλέπουμε κάποιες ελπίδες να γκρεμίζονται προτού καλά-καλά μάθουμε αν είμαστε επιτυχόντες. Αλλά, πιστέψτε μας, δεν διαμαρτυρόμαστε γιατί απλά βλέπουμε λεφτά και τρέχουμε. Πιστεύω ότι κάποτε θα ανταμειφθούν οι κόποι μας, αλλά εντωμεταξύ, το μόνο που ζητάμε είναι να μπορούμε να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια.

    ReplyDelete
  28. Anonymous4:14 pm

    Κοπέλα μου απορώ με την υπομονή σου και θαυμάζω την αξιοπρέπειά σου... είναι απλά πολύ κρίμα.

    ReplyDelete
  29. Anonymous8:20 am

    Κύριε Υφυπουργέ,

    σας παρακαλώ ενημερώστε μας για τις προθέσεις σας σχετικά με το τι - και κυρίως το πότε - θα συμβεί με την "επικαιροποίηση" της πρόσκλησης.
    Προσυπογράφω τα σχόλια των προηγούμενων συναδέλφων σχετικά με τη μεγάλη αδικία που θα προκύψει από την μη καταβολή των αναδρομικών στις εγκριθείσες προτάσεις και το μηδενισμό του έργου των Υ.Δ. που όλο αυτό τον καιρό προσπαθούν με ό,τι έχουν και έχουν παραιτηθεί από άλλες χρηματοδοτήσεις (και που φυσικά έχουν τηρήσει τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα).
    Σας θυμίζω, μάλιστα, πως σε κάποια παλαιότερη ανάρτησή σας αναφέρετε ότι "τα χρήματα υπάρχουν"...

    ReplyDelete
  30. Anonymous5:49 am

    κ. Υφυπουργέ,

    εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι, αντίθετα με τη συνήθη πρακτική σας – την οποία θερμά επικροτώ – δεν αναρτήσατε στο blog σας την από 25/10/2010 απάντησή σας στην υπ’αριθμό 4419/5-10-2010 Ερώτηση της κας Βόζενμπεργκ αναφορικά με το πρόγραμμα Ηράκλειτος ΙΙ, στερώντας έτσι από τους αναγνώστες σας τη δυνατότητα διαλόγου και σχολιασμού.

    Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω πως πράγματι είναι αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί αξιοκρατικά η πρόοδος της διδακτορικής έρευνας και έτσι να επιλεχθούν για ανδρομική χρηματοδότηση όσοι στήριξαν την πρότασή τους και όλο αυτό το διάστημα δούλευαν σε αυτή αναμένοντας τα αποτελέσματα. Ωστόσο, εσείς φαίνεστε να κινείστε στο απέναντι άκρο, εξισώνοντας αυτή τη μερίδα ΥΔ με ανθρώπους που, μην έχοντας μοχθήσει καθόλου για την πρόταση και δε γνωρίζουν καθόλου το αντικείμενο, μπορούν να επιλέξουν από το πουθενά να διάγουν διδακτορική έρευνα αναλαμβάνοντας μια από τις «ορφανές» προτάσεις που ήδη εμφανίζονται σιγά σιγά.

    Μπορώ να δεχτώ την τεχνική δυσκολία της «διαλογής» ή «αξιολόγησης» της προόδου των εγκεκριμένων προτάσεων.
    Μπορώ επίσης να δεχτώ ότι «…η κρίση που περνάει η χώρα μας σας έχει αναγκάσει να ξανασκεφτείτε τις πρακτικές εκείνες που οδήγησαν στην υπάρχουσα κρίση και να προσπαθήσετε να τις αλλάξετε» όπως γράφετε, και το ότι αυτό το «Master Reset» θα συμβεί στη γενιά μας.
    Μπορώ ομοίως να δεχτώ ότι, παρά το ότι συνιστά αδικία απέναντι στη δουλειά μου, και άλλοι, νέοι ΥΔ, μπορούν να επωφεληθούν από ορφανές προτάσεις και να έχουν και εκείνοι την ευκαιρία τους.

    Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι δούλεψα και επένδυσα 18 παραπάνω μήνες, χρεώθηκα και ταλαιπωρήθηκα πολύ, τήρησα τα χρονοδιαγράμματά μου και τα παραδοτέα μου και θα πρέπει να επεκτείνω το διδακτορικό μου σχεδόν δυο επιπλέον χρόνια.

    Κύριε Υφυπουργέ σας καλώ να μην διορθώσετε ένα λάθος με ένα άλλο λάθος…

    ReplyDelete
  31. Anonymous4:13 am

    Παρακαλώ να διευκρινίσετε τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνά τους.Ήδη λέτε ότι η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από την 1/9/2010.
    Ένας Υ.Δ. που άρχισε την 1/5/2009 πότε θα πρέπει να τελειώσει?
    α) στις 30/4/2012 οπότε και θα χάσει τα μισά περίπου χρήματα?
    β) στις 31/8/2013? Αν ναι θα πρέπει να ξεκινήσει την έρευνά του από την αρχή (1/9/2010) ή απλά θα συνεχίσει και θα πάρει διδακτορικό στα 4.5 χρόνια?
    Γιατί καλά αυτοί που ξεκινάνε τώρα.. Οι υπόλοιποι που ήταν συνεπείς γιατί αδικούνται έτσι?
    Παρακαλώ να διευκρινιστεί πλήρως.

    ReplyDelete
  32. Anonymous8:39 am

    Κύριε υφυπουργέ, θα σας χαλάσω την έκπληξη. Συνάδελφοι, η απόφαση για τα αναδρομικά εδώ: http://www.edulll.gr/wp-content/uploads/2008/12/hrakleitos_ii_05_11_2010.pdf
    και τα συμπεράσματα δικά σας.

    ReplyDelete
  33. Anonymous2:24 am

    Αγαπητοί συνάδελφοι
    συμμερίζομαι την αγωνία σας και την αγανάκτησή σας τόσο για την καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων του Ηράκλειτου ΙΙ, όσο και για την τροποποίηση της ημερομηνίας αναδρομικής καταβολής της υποτροφίας από την 1η Σεπτ. 2010. Θα ήθελα, ωστόσο, να σκεφτείτε ότι υπάρχουν και ΥΔ οι οποίοι δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν το διδακτορικό τους εξαιτίας της καθυστέρησης του προγράμματος. Υπάρχει κόσμος που αναγκάστηκε να δουλέψει όλο αυτόν τον καιρό για να βιοποριστεί. Μήπως θα ήταν πιο σωστό να υπάρχει διπλή λύση? Να δωθούν τα χρήματα της υποτροφίας αναδρομικά από τον Απρίλιο του 2009 σε όσους έχουν προχωρήσει το διδακτορικό τους με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και από τον Σεπτέμβριο του 2010 σε όσους δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν το διδακτορικό τους χωρίς τα χρήματα της υποτροφίας και θα το προχωρήσουν τώρα με νέο αναμορφωμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών. Νομίζω ότι αυτή η λύση είναι η πιο δίκαιη.

    Και ένα ερώτημα προς τον κ. Υπουργό: κ. Υπουργέ πότε θα ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων? Ποιες οι διαδικασίες που θα ακουλουθηθούν μετά? Παρακαλούμε, ενημερώστε μας το συντομότερο. Δεν είναι δυνατό να περιμένουμε άλλο. Πρέπει κάποτε να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα και η Πολιτεία να υποστηρίξει τους ερευνητές της.

    Τέλος, να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους που πήραν την υποτροφία και να ευχηθώ στους υπόλοιπους να μπορέσουν να βρουν εύκολα και σύντομα οικονομική στήριξη από κάποιο άλλο φορέα.

    Με εκτίμηση

    ReplyDelete
  34. Anonymous4:11 am

    Κε Υφυπουργέ, μία κουβέντα θα πείτε ή να περιμένουμε εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των δύο ετών από την πρώτη πρόσκληση στις 30.12.2008; Για πόσο ακόμη θα περιμένουμε; Πότε θα μάθουμε όλους τους επιτυχόντες επίσημα; Πότε θα μάθουμε τι θα γίνει με την επικαιροποίηση; Έλεος πια..

    ReplyDelete
  35. Αύριο η μεθαύριο θα ανακοινωθεί η 5η και τελευταία Τμηματική ανακοίνωση.

    Θα χρηματοδοτηθούν τελικά περίπου 5 ή 6 προτάσεις επιπλέον των 800 λόγω ισοβαθμίας τους με τις τελευταίες προς έγκριση.

    ReplyDelete
  36. Anonymous7:00 am

    Κύριε Υφυπουργέ,
    με την (05/11/2010) 2η Επικαιροποίηση σας, ανακοινώθηκε ότι η επιλεξιμότητα των δαπανών αρχίζει στις 1/9/2010. Τα υπόλοιπα όπως ανακοινώθηκε παραμένουν τα ίδια με την αρχική πρόσκληση. Στην αρχική αναφέρεται όμως ότι "το φυσικό αντικείμενο αρχίζει στις 1/5/2009 με διάρκεια 3 χρόνια".
    Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι σημαίνει αυτό; Όσοι ήδη έχουν ξεκινήσει θα πάρουν παράταση;
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete