Friday, April 16, 2010

Το αβάσιμο της βάσης του 10

Εκτενής ανάλυση με επιχειρήματα και στοιχεία εδώ.

146 comments:

  1. Α.Κ.3:55 am

    Βλέπω ότι δίνετε μεγάλη σημασία στη κατάργηση της βάσης του 10 ( συνεντεύξεις, σχόλια, αναρτήσεις κλπ). Μέσα σε 6 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, το μόνο μέτρο που έχετε ολοκληρώσει είναι αυτό. Η κατάργηση της βάσης του 10. Αλήθεια μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, τι έχετε κάνει για τα Κολλέγια;
    1. Κατοχυρώθηκαν με ΠΔ τα Επαγγελματικά τους δικαιώματα.
    2. Δεν ανακλήθηκαν ποτέ οι "παράνομες" άδειες Σπηλιοτόπουλου.
    3. Τους χαρίζετε τη πιστοποίηση, αφού την άδεια άσκησης του επαγγελματός τους, θα την λαμβάνουν από επιτροπή του υπουργείου σας και όχι από τις συντεχνίες των επιμελητηρίων.
    Και όλα τα παραπάνω δεν είναι υπό διαβούλευση. Είναι τελειωμένα.
    Αντίθετα για τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα κάνατε μόνον αυτό. Καταργήσατε τη βάση του 10.
    Φυσικά θα πείτε ότι τόσες αλλαγές έχουν τεθεί υπό διαβούλευση για τα ΑΕΙ. Αλλά ακριβώς αυτό. ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. Τα δικά μας θέματα είναι υπό διαβούλευση, ενώ των κολλεγίων που δεν τέθηκαν ποτέ σε διαβούλευση τακτοποιήθηκαν. Οπότε η διαφορά σας από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι εκείνη ήταν καταστροφική συνολικά για τη παιδεία ενώ η σημερινή κυβέρνηση είναι καταστροφική για τη δημόσια παιδεία και όχι την ιδιωτική.

    ReplyDelete
  2. Δεν δίνω εγώ σημασία. Αντίθετα έχω επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι είναι δευτερογενές πρόβλημα.
    Επειδή όμως έχει αναχθεί σε μείζον θέμα έχω υποχρέωση να τεκμηριώσω την απόφαση. Δεν θα ήθελα να θεωρηθεί ότι μια ρύθμιση που έγινε για επικοινωνιακούς λόγους χωρίς καμμία τεκμηρίωση καταργείται με τον ίδιο επιπόλαιο τρόπο.

    ReplyDelete
  3. Anonymous5:13 am

    Κάθε απόφαση, οσο προφανής κι αν είναι για εκείνον που αποφασίζει ή για εκείνον που την ανακοινώνει, καλό είναι να τεκμηριώνεται.

    Ελπίζω, στο άμεσο μέλλον, όλα τα data για το επίπεδο της εκπαιδευσης να ειναι προσβάσιμα από όλους.

    ReplyDelete
  4. Κ. Υπουργέ, το 1/3 των αναρτήσεων σας αφορά τη βάση του 10.Επιπλέον περΊπου το 1/4 της θητείας μίας κυβέρνησης αναλώθηκε στην συζήτηση για την βάση του 10.Τα επιχειρήματα που επικαλείστε είναι αδιαμφισβήτητα και συμφωνώ απολύτως. Όμως μέχρι εδώ, γιατί η εκπαίδευση έχει τόσα πολλά ανοικτά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε που δεν ξέρω τι από όλα θα πρωτοκάνετε. Το πολυνομοσχέδιο είναι ένα πρώτο βήμα, κινείται στην σωστή κατευθυνση γιατι μιλάει για το ΣΧΟΛΕΙΟ!

    ReplyDelete
  5. Α.Κ.7:12 am

    Δεν έκρινα κύριε Πανάρετε την ορθότητα της απόφασης. Εγώ έκρινα το υπόλοιπο έργο σας. Ξεκινήσατε με πολλές προσδοκίες. Κυρίως γιατί δεν είσασταν πολιτικός. Δεν σας απειλούσε το πολιτικό κόστος. Έξι μήνες μετά, όχι απλώς δεν τολμήσατε να αγγίξετε τα σοβαρά θέματα, αλλά δείχνετε μία απίστευτη προθημεία να λύσετε κάθε πρόβλημα της ιδιωτικής "τριτοβάθμιας" εκπαίδευσης σε αντίθεση με τα έρημα τα ΤΕΙ που τα ξεπουλήσατε (στο γιουσουρούμ, για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ όπως έλεγε και ο Νικόλαος).

    ReplyDelete
  6. Jacques8:06 am

    «Από ακαδημαϊκής απόψεως, ένα τέτοιο μέτρο προσπαθεί να συνδυάσει σε μία εξέταση δύο στόχους εκ διαμέτρου αντίθετους:

    α) Την διάγνωση ενός ελαχίστου επιπέδου, που απαιτεί θέματα μειωμένης δυσκολίας.

    β) Τον διαγωνισμό με σκοπό να υπάρξει μία αντιπροσωπευτική κατάταξη των υποψηφίων με ευρεία διασπορά, που απαιτεί θέματα αυξημένης δυσκολίας.»

    Δεν έχω διαβάσει ακόμα ολόκληρο το post αλλά θα σταθώ στο παραπάνω. Για ποιο λόγο είναι οι παραπάνω στόχοι ασύμβατοι; Με θέματα κυμαινόμενης δυσκολίας + δικαίωμα επιλογής (όπως απαντήστε σε 8 από τα 12 προβλήματα) μπορούν κάλλιστα να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι (βασικοί κανόνες signaling – δημιουργία κινήτρων έτσι ώστε οι agents να εκδηλώσουν συμπεριφορές συμβατές με τον τύπο τους). Οι καλοί μαθητές θα απαντούν σε μερικά εύκολα (χαμηλού συντελεστή) και σε δύσκολα και οι λιγότερο ικανοί θα προσπαθούν για τη βάση το 12 ή το 14 απαντώντας σε εύκολα/μέτρια θέματα. Δεν είναι απαραίτητο όλα τα θέματα να είναι της ίδιας δυσκολίας!

    Οι σημερινές εξετάσεις είναι υπερβολικά εύκολες (αρκεί να συγκρίνετε το ποσοστό των μαθητών που έπιαναν τη βάση/ αρίστευαν πριν από 15 χρόνια με τα αντίστοιχα σήμερα! Από το 85% κάτω από τη βάση φτάσαμε στο 50% (or so!) άριστα προκειμένου να γεμίσουμε τις νέες θέσεις στα πανεπιστήμια/ΤΕΙ! Και σαν να μην μας έφτανε αυτό, καταργούμε και την (εξαιρετικά χαμηλή!) βάση του 10.

    Σχετικές πηγές

    Παλαιός τύπος

    “Στα μαθηματικα της Δ’Δεσμης το 85% εγραψε κατω απο τη βαση….”

    http://www.hri.org/news/greek/kosmos/1996/96-07-17_1.kosmos.html
    http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=847898

    Πρόσφατος τύπος
    “**Στο 2ο πεδίο: Η εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των αριστούχων στα Μαθηματικά της θετικής κατεύθυνσης, μάθημα στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι περισσότερες ”

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=56063

    ReplyDelete
  7. Jacques8:53 am

    Επίσης

    -Τα κεντρικά πανεπιστήμια έχουν υπερβολικά αυξημένο αριθμό φοιτητών (το mega-uni ΑΠΘ campus πχ. φιλοξενεί διπλάσιο αριθμό φοιτητών από το μεγαλύτερο campus των ΗΠΑ* και τρεις φορές μεγαλύτερο εκείνο του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Αγγλίας**! Επομένως φοιτητές για τις υποδομές στις οποίες αναφέρεστε υπάρχουν.

    - Οι σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια, και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ελληνικού κράτους.

    -Στις περισσότερες χώρες τις δύσης το πτυχίο δεν εξασφαλίζει εργασιακά δικαιώματα (για αυτό το λόγο υπάρχουν professional qualifications, traineeships κτλ)

    -Η βάση του 10 θεσμοθετήθηκε πριν από 4 χρόνια (τα δεδομένα μας είναι ελλειπή) και είναι συνεπώς φυσιολογικό ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή μετρήσιμη ένδειξη ότι η βάση του δέκα συνεισέφερε στην βελτίωση του επιπέδου των φοιτητών»

    - Οι προβληματικές περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε θα μπορούσαν να διορθωθούν με τη θέσπιση κατώτατης επίδοσης σε βασικά μαθήματα (όπως 12 ή 14 στα μαθηματικά για πρόσβαση σε Στατιστική/Μαθηματικά/Φυσική κτλ).

    * http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_United_States_university_campuses_by_enrollment
    ** http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_UK_universities_by_size

    υγ. Απέστειλα το ίδιο μήνυμα και στο άλλο σας blog. Συγγνώμη για την επανάληψη

    ReplyDelete
  8. Β.Β.9:29 am

    Καμμιά δουλειά δεν είναι ντροπή.

    http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7465:2010-04-16-13-01-24&catid=204:2009-12-01-09-56-07&Itemid=654

    ReplyDelete
  9. Λάθος και παραπληροφόρηση.
    Η απάντησή μου αφορούσε σχόλιο ότι δίνω μεγάλη σημασία στην κατάργηση της βάσης του 10.

    ReplyDelete
  10. Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Έχω γράψει δημόσια και στο ιστολόγιό σας τις απόψεις μου για τη βάση του 10, δεν χρειάζεται να επανέλθω. Όμως ΠΡΕΠΕΙ να κάνω δύο επισημάνσεις.

    1)Όταν εφαρμοσθεί το μέτρο της κατάργησης της βάσης του 10, ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, για τους οποίους δυστυχώς ίσχυαν πάντα διακρίσεις και αδικίες σε βάρος τους σε πολλούς τομείς.
    Ποτέ γι αυτούς τους μαθητές μας των Τ.Ε.Ε. και μετά των ΕΠΑ.Λ. δεν είχε καταργηθεί η βάση του 10 και έπρεπε πάντα να συγκεντρώνουν από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα τουλάχιστον 1000 μόρια (50% των 2.000 που είναι το μέγιστο), δηλαδή να έχουν επιτύχει τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση 10. Έτσι λοιπόν, πάντα έμεναν κενές θέσεις από αυτές που τους αναλογούσαν, ακόμη και πριν το 2006, που δεν συνέβαινε στους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων.

    2)Επίσης για τους μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προβλέπεται ποσοστό θέσεων εισακτέων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ του ποσοστού τους επί του συνολικού αριθμού των μαθητών. Συγκεκριμένα, διατίθενται λίγο περισσότερες του 10% των θέσεων και του 7% των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών αντί του 29% που αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στον πραγματικό μαθητικό πληθυσμό τους (στοιχεία του ΥΠΕΠΘ). ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ δηλαδή ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΘΕΣΕΩΝ που τους αναλογούν.
    Θα πρέπει οι θέσεις εισακτέων να διατίθενται ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ στους αποφοίτους Λυκείων Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Νομίζω ότι είναι δίκαιο, γιατί τώρα με την κατάργηση της βάσης του 10, και αυτοί οι μαθητές θα μπαίνουν ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ στα ΑΕΙ/ΤΕΙ και άρα ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ πανελλαδικές εξετάσεις και πρέπει να τους διατίθενται ΟΛΕΣ οι θέσεις που αριθμητικά τους αναλογούν.

    Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι αυτονόητα, αλλά και για τα αυτονόητα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για να αποφεύγεται η άνιση μεταχείριση μεταξύ των μαθητών μας.

    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και θα σας ήμουν υποχρεωμένος αν δημοσιεύατε την άποψή σας για τα παραπάνω δύο ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ζητήματα.

    Με εκτίμηση
    Γεώργιος Στάμος, ΠΕ14.01, Σύμβουλος Σ.Ε.Π., 1ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων.

    ReplyDelete
  11. Anonymous11:59 am

    Το 1999-2000 επί «Υπουργίας» Αρσένη διπλασιάσθηκε ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οι ούτως ή άλλως πλασματικές «βάσεις εισαγωγής» έπεσαν κατακόρυφα. Οι εισαχθέντες τότε, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, δε χρειάζονταν να γράψουν πολλά για να «πετύχουν». Οι πλέον αδιάφοροι και κοπανατζήδες μαθητές της Γ’ Λυκείου μπορούσαν να «πετύχουν» την εισαγωγή τους σε κάποιο Τμήμα ΤΕΙ.

    Παράλληλα οι απόφοιτοι Τεχνικών Λυκείων συνέχισαν να εισάγονται στα ΤΕΙ με προνομιακή μεταχείριση (ποσοστό επί των εισακτέων, ειδικές εξετάσεις με διαφορετικά και απλουστευμένα θέματα).

    Παράπλευρες επιπτώσεις: Τα Τεχνικά Λύκεια ή ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ ή όπως τα μετονόμαζε ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας για να ρίχνει στάχτη στα μάτια των αφελών Ελλήνων, άρχισαν να αδειάζουν από μαθητές, αφού δε χρειάζονταν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την παράπλευρη διαδρομή οι πλέον αδύνατοι μαθητές Γενικών Λυκείων για να περάσουν στα … «ανώτατα» πλέον ΤΕΙ. Έτσι Καθηγητές και «Καθηγητές» των Τεχνικών Λυκείων, που είχαν διορισθεί αφειδώς τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκαν μετά το 2000 να μην έχουν μαθητές, να μη συμπληρώνουν το ελάχιστο ωράριο ανά εβδομάδα! Αθάνατη Ελλάδα!!! Αυτά και άλλα πολλά πληρώνουμε σήμερα και θα πληρώνουμε στα επόμενα χρόνια!

    Οι εισαγόμενοι από τότε, στα ΤΕΙ ειδικότερα, αφού οι λίγο καλύτεροι μπορούσαν να «πετύχουν» σε κάποιο Πανεπιστήμιο, ήταν αδύνατο να παρακολουθήσουν σπουδές μεταλυκειακού επιπέδου. Είχαν τεράστια κενά συσσωρευμένα από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, πόσο μάλλον από το Λύκειο!

    Παρ’ όλα αυτά, ο επόμενος Υπουργός Παιδείας, Ευθυμίου, βάφτισε τα ΤΕΙ … «ανώτατα», ακριβώς την εποχή, που ο προηγούμενος Υπουργός τα είχε κάνει ΚΑΤΩΤΑΤΑ!!!

    Η επόμενη Υπουργός Παιδείας, Γιαννάκου, αντιμετωπίζοντας τη δημοσιοποίηση των βαθμολογιών εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και τη γελοιοποίηση του συστήματος εξετάσεων, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών ή Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών ή … «Κολλεγίων», που με την ανοχή όλων των Κυβερνήσεων ιδρύονταν και εξελίσσονταν, νομοθέτησε τη λεγόμενη «βάση του 10»!!!

    Η λεγόμενη «βάση του 10» ήταν και είναι ένας πλασματικός και κατευθυνόμενος τρόπος «υπολογισμού» των εκάστοτε εισαγόμενων σε κάθε Τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Σε ένα Τμήμα ΤΕΙ, όπου κάποτε ο αριθμός εισακτέων ήταν 90 ανά έτος, που έγιναν στη συνέχεια 120, μετά 160 και επί Αρσένη … 300 (!), χωρίς φυσικά να σχετίζεται αυτός ο αριθμός των εισακτέων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ή με τις δυνατότητες παροχής (σωστής) εκπαίδευσης κάθε Τμήματος, με την εφαρμογή της βάσης του 10 εισάγονταν 100.

    Στους πριν την εφαρμογή της λεγόμενης «βάσης του 10» εισακτέους, αλλά και εισαγόμενους 300, οι 70 προέρχονταν από Τεχνικά Λύκεια και οι 230 από Γενικά ή Ενιαία Λύκεια, με τεράστια κενά από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, με σαφώς χειρότερους βέβαια τους … 70 των Τεχνικών Λυκείων.

    Μετά την εφαρμογή της λεγόμενης «βάσης του 10» επί των 100 εισαγόμενων, οι 30 είχαν «πιάσει» την όποια πλασματική «βάση», επιπέδου μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου, ενώ οι 70 από τα Τεχνικά Λύκεια, ήταν πολύ χειρότεροι, σχεδόν … «αγράμματοι»!!!

    Με την εφαρμογή της κατά Γιαννάκου "βάσης του 10" αυξήθηκε το ποσοστό των τελείως αδύνατο να παρακολουθήσουν μεταλυκειακές σπουδές και με αδυναμίες να παρακολουθήσουν ... "λυκειακές" σπουδές από περίπου 25% σε 70% !!!

    Η απλή κατάργηση της λεγόμενης «βάσης του 10» επαναφέρει το σύστημα στο προηγούμενο επίσης άθλιο επίπεδο, ενώ βέβαια τα ΤΕΙ συνεχίζουν να ονομάζονται «ανώτατα» και να διεκδικούν την εξέλιξή τους σε … «Πανεπιστήμια» !!!

    Ούτε στην … Ουγκάντα γίνονται αυτά!

    ReplyDelete
  12. Anonymous12:14 pm

    Αν μειώσετε τις θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά 30%, η ύπαρξη βάσης του 10 δεν θα έχει νόημα.

    Επιτέλους, γιατί ο έλληνας φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει για να παίρνουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ σχεδόν όλοι;

    ReplyDelete
  13. Anonymous1:22 pm

    «Από απόψεως Εθνικής Στρατηγικής, η διαχρονική πολιτική στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής τα τελευταία 20 χρόνια, υπήρξε η προσπάθεια διεύρυνσης της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους (μαζική τριτοβάθμια εκπαίδευση)».

    Είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό; Ειδικά για την Ελλάδα; Έκρινε δηλαδή κάποιο «όργανο εθνικής στρατηγικής», ότι πρέπει να αυξήσουμε τους Μηχανικούς ή τους ... «Μηχανικούς» στην Ελλάδα; Την ίδια εποχή που εντείνονταν η αποβιομηχάνιση; Σχεδίασαν κάποιοι την παραγωγή «Μηχανικών» χωρίς αυτοί να χρειάζεται να έχουν γνώσεις και ικανότητες; Στη λογική ότι το Υπουργείο Παιδείας εισάγει μαθητές «μαζικά» στη λεγόμενη τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η «εξαγωγή» επαφίεται στην κρίση των επιμέρους Καθηγητών; «Λύνει» δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας ένα κοινωνικό πρόβλημα (την προκατασκευασμένη από το ίδιο και την εκάστοτε Κυβέρνηση πίεση για σπουδές) και αφήνονται «ελεύθεροι» οι Καθηγητές να αντέξουν τις πιέσεις … «εξαγωγής» των εκ των πραγμάτων αδύνατο να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε επίπεδο σπουδών φοιτητών-σπουδαστών !!! Αλήθεια, έτσι γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας ή της Αφρικής;

    Αν δε χρειάζεται κατά την άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας μια πραγματική βάση εισαγωγής, τότε γιατί να χρειάζεται μια … «βάση εξαγωγής»; Είτε 5 γράφει κάποιος σε ένα μάθημα, είτε 0, πρέπει να προάγεται και να παίρνει πτυχίο!

    Στο τέλος-τέλος γιατί να ξοδεύεται το κράτος για να στήνει Πανεπιστήμια και ΤΕΙ; Μπορεί ο καθένας να δηλώνει ότι είναι ό,τι θέλει και να ασκεί όποιο επάγγελμα θέλει. Μετά τη «μαζική τριτοβάθμια εκπαίδευση» μπορούμε να περάσουμε στη «μαζική και ελεύθερη άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος». Δηλώνω «Γιατρός», «Μηχανικός», «Δικηγόρος», … και … τελείωσα!

    Αστείο ή … έγκλημα;

    ReplyDelete
  14. Anonymous11:35 pm

    «Από απόψεως Εθνικής Στρατηγικής, η διαχρονική πολιτική στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής τα τελευταία 20 χρόνια, υπήρξε η προσπάθεια διεύρυνσης της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους (μαζική τριτοβάθμια εκπαίδευση). Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία από την μία να κάνει τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό για την επίτευξη αυτού του στόχου, και ύστερα η ίδια να οδηγεί σε υποαπασχόληση το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές, κατασπαταλώντας τεράστιους πόρους. Σημειώνεται, ότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κενές θέσεις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τις οποίες μάλιστα να δημιουργεί με τεχνητά φίλτρα».

    Για την πρώτη σας φράση το σχόλιό μου ήδη το καταχωρήσατε και ευχαριστώ. Σχολιάζω τις δύο επόμενες φράσεις σας.

    Όταν η πολιτεία διπλασίασε τους εισακτέους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ το 1999-2000 δεν αύξησε τις υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αλλά και πριν από το διπλασιασμό των εισακτέων δεν λέγαμε πως είχαμε πολύ χαμηλό ποσοστό δαπανών επί του ΑΕΠ για την Παιδεία; Οι σπατάλες ήταν και είναι άλλο θέμα, που δεν τολμήσατε, τουλάχιστον ακόμη, ούτε καν να θίξετε! Με τη «διεύρυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» (διπλασιασμό εισακτέων από το 1999-2000), «πέτυχε» η Πολιτεία να αυξήσει τον αριθμό των «εκπαιδευομένων» σε έναν πάγκο εργαστηρίου με έναν επιβλέποντα-εκπαιδευτή από 4-5 προ διπλασιασμού σε 10 μετά τον διπλασιασμό (2000) και σε 15 μετά τον περιορισμό δαπανών (2004). Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι τα εργαστήρια μπορούν να παρουσιάζονται εξ αποστάσεως, ίσως σε ένα αμφιθέατρο ή και μέσω διαδικτύου. Θα μπορούσατε όμως να εμπιστευθείτε να σας εγχειρίσει ένας Καρδιοχειρουργός, που δεν έπιασε ποτέ νυστέρι, αλλά «είδε» τον Καθηγητή του να κάνει μια εγχείριση ή βρήκε και επεξεργάσθηκε στον υπολογιστή του μια συνάρτηση μεταξύ της πίεσης και της ταχύτητας ροής του αίματος στην καρδιά ενός υποθετικού ασθενούς;

    Σε υποαπασχόληση οδήγησε η Πολιτεία τους Καθηγητές Τεχνικών Λυκείων μετά το διπλασιασμό των εισακτέων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ !!! Το ανθρώπινο δυναμικό στα ΑΕΙ-ΤΕΙ ήταν και είναι σε υποαπασχόληση ως προς το εκπαιδευτικό έργο, με βάση τους Νόμους που ισχύουν (υποχρεωτικό ωράριο, απαλλαγές κλπ.) ή που δεν εφαρμόζονται (παρουσία, έλεγχος). Το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό «υπεραπασχολείται», όπου υπάρχουν πρόσθετες αμοιβές (ερευνητικά ή δήθεν ερευνητικά προγράμματα, ταξίδια «αναψυχής» κλπ., όλα χωρίς έλεγχο, οπωσδήποτε χωρίς ουσιαστικό έλεγχο).

    Κενές θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργούνται ή εξαλείφονται και χωρίς την «κατά Γιαννάκου βάση του 10». Αν τριπλασιάσετε τους εισακτέους, έτσι ώστε οι θέσεις να είναι περισσότερες από τους υποψήφιους, θα έχετε κενά! Αν τις υποδιπλασιάσετε, δεν θα υπάρχουν κενά. Απλά Μαθηματικά, δεν είναι; ΣΗΜ. Με τον τριπλασιασμό των εισακτέων, θα κλείσετε και τα περισσότερα «Κολλέγια», οπότε «λύνεται» και αυτό το πρόβλημα !

    (συνεχίζεται)

    ReplyDelete
  15. Anonymous11:37 pm

    (συνέχεια από προηγούμενο)

    Το ερώτημα «γιατί στην Ελλάδα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για σπουδές σε (λεγόμενα) τριτοβάθμια Ιδρύματα» πρέπει να απαντηθεί με ειλικρίνεια από αυτούς που είχαν και έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης (με ή χωρίς … ηλεκτρονικά μέσα!) της χώρας.

    Η Πολιτεία έσπρωχνε και σπρώχνει με Νόμους, τους νέους σε «τριτοβάθμιες» σπουδές, χωρίς να δημιουργεί ή να προκαλεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να ορίζει αμοιβές ανάλογες της παρεχόμενης εργασίας και όχι ανάλογες των τίτλων των πτυχίων (χωρίς αντίκρισμα γνώσεων πολλές φορές).

    Γιατί άραγε στα ΚΕΠ, στις Δημοτικές Αστυνομίες κλπ., πρέπει να προσλαμβάνονται πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ διαφόρων ειδικοτήτων με αυξημένη μοριοδότηση λόγω κατοχής «πτυχίου»;

    Γιατί δημιουργήθηκαν Τμήματα Μεταπτυχιακών σπουδών με πρόσθετη μοριοδότηση λόγω κατοχής τίτλου ή και αποκλεισμό λόγω μη κατοχής του; Για να έχουν πρόσθετες αμοιβές οι διδάσκοντες στα Μεταπτυχιακά προγράμματα; Για να εμφανίζουμε πλασματική μείωση της ανεργίας των νέων; Για να καλύψουμε τα κενά της βασικής εκπαίδευσης;

    Από το 1982 (με αρχή το Ν. 1262) τα Πανεπιστήμια μετατράπηκαν σε … «Βιομηχανίες παραγωγής papers», στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς αντίκρισμα. Σε κάθε περίπτωση, με κατασπατάληση εθνικών πόρων.

    Διδακτορικό στην Παιδαγωγική χρειάζονταν και χρειάζονται οι Δάσκαλοι στο Δημοτικό Σχολείο. Οι Γιατροί, οι Μηχανικοί και πολλές ακόμη ειδικότητες, είτε ως επαγγελματίες, είτε ως Καθηγητές, χρειάζονται (πραγματική!) εμπειρία και συνεχή μελέτη και παρακολούθηση της εξέλιξης στην επιστήμη τους. Η «Πολιτεία» (την ευθύνη έχουν βέβαια συγκεκριμένοι Υπουργοί!) έκανε το ακριβώς αντίθετο.

    Η εργασία και η ικανότητα παραγωγής έργου απαξιώθηκε και απαξιώνεται από την ίδια την Πολιτεία, που συνεχίζει να κατασπαταλά τα χρήματα των φορολογουμένων !

    ReplyDelete
  16. Τα σχόλια θίγουν πολλές πλευρές και αναδεικνύουν προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και αδυναμίες της εκπαιδευτικής πολιτικής (ή, σε αρκετές περιπτώσεις, έλλειψης τέτοιας πολιτικής). Δεν είναι εύκολο να διορθωθούν όλα άμεσα. Θα προσπαθήσουμε όμως. Παρά τις δυσκολίες. Πιστεύω όμως ότι η βάση του 10 δεν έλυνε κανένα από τα προβλήματα αυτά.

    ReplyDelete
  17. Anonymous1:00 am

    Κύριε Υπουργέ διάβασα με προσοχή τα επιχειρήματα σας και βρίσκω πως είναι απόλυτα σωστά και συμφωνώ μαζί σας. Στο θέμα των κολλεγίων βρίσκω επίσης την κυβέρνηση ιδιαίτερα αποτελεσματική και άμεση στο να δώσει λύση. Οι κακές γλώσσες λένε για το ότι δεν αντέχαμε το πρόστιμο που έπεφτε κάθε μέρα.

    1)Γιατί δεν κάνετε το ίδιο και στα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ αλλά το τρενάρετε με τόσες διαβουλεύσεις;
    Πρέπει να φτάσει και αυτό το θέμα στα όργανα της Ε.Ε. και να αρχίσουν τα πρόστιμα για να κινήσει ο τροχός;

    2)Γιατί λέμε πως έχουμε δωρεάν σπουδές στην Ελλάδα ενώ όταν κάποιος θέλει να κάνει μεταπτυχιακό τα περισσότερα ΑΕΙ απαιτούν μεγάλα δίδακτρα που δεν μπορούν να πληρώσουν στη πλειοψηφία οι εργαζόμενοι των 800Ε? Γιατί αφήνετε τις σπουδές σε δημόσια πανεπιστήμια να είναι προνόμιο μόνο των όσων οι γονείς έχουν;

    Εμείς μόνο εσάς έχουμε και πιστεύουμε πως κάτι υπάρχει στο τούνελ να περιμένουμε κάτι και όχι την υπουργό ΤΕΕ που εκτελεί πιστά κάθε τους εντολή και έχει ένα γιο (να της ζήσει) που πηγαίνει στη Δευτέρα Λυκείου. Ο γιός της, όμως πηγαίνει σε ιδιωτικό Σχολείο (στου Γείτονα στη Βάρη) και μάλιστα ΔΕΝ παρακολουθεί το Ελληνικό πρόγραμμα αλλά το IB(Διεθνές Μπακαλορεά).

    Όλα αυτά σημαίνουν δύο πράγματα:
    1. Δεν έχει εμπιστοσύνη στο.... Δημόσιο Σχολείο.
    2. Δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αφού είναι γνωστό ότι όποιος παρακολουθεί το ΙΒ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις και πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές στο εξωτερικό.
    Η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, που χτες το απόγευμα υπεραμύνθηκε στη Βουλή του Δημόσιου Σχολείου και Πανεπιστημίου!

    Εσείς δεν είσαστε Ελληνας πολιτικός πράγμα συνώνυμο με τη διπροσωπία γιαυτό και έχουμε τόσες απαιτήσεις από εσάς.

    Σας ευχαριστούμε. Είσαστε ο μόνος Ελληνας που πέρασε απο εκεί και έχει τουλάχιστον τη διάθεση να αλλάξει τα κακώς κείμενα.

    ReplyDelete
  18. Alkythira3:01 am

    http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7472:2010-04-16-19-18-05&catid=336:2009-12-02-06-42-26&Itemid=674

    Εάν είχατε ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα καθορισμού του περίφημου "φορέα", θα είχατε τουλάχιστον τη μία πλευρά (ΤΕΙ) μαζί σας. Όσο το αφήνετε έτσι να αιωρείται, θα έχετε όλες τις πλευρές απέναντί σας (για τα πολυτεχνεία βέβαια εκφράζω κάποιες επιφυλάξεις). Το ότι δεν ξεκαθαρίζετε το τοπίο γύρω από το φορέα αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το μόνο που προσπαθείτε είναι να πετάξετε την ευθύνη από πάνω σας και να τη φορτώσετε σε κάποιον άλλο (βλέπε ΤΕΕ).

    ReplyDelete
  19. Anonymous3:05 am

    κ. Υφυπουργέ,

    Διάβασα προσεχτικά την ανάλυσή σας για τη βάση του 10 και τα αποτελέσματά της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζονταν αλλαγή. Το ζήτημα όμως είναι ότι η αλλαγή που χρειάζονταν να γίνει δεν θα έπρεπε να είναι απλώς η κατάργηση της βάσης του 10. Με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που το κάνατε, πιστεύω ότι δώσατε –ουσιαστικά, πολιτικά και συμβολικά- πολύ αρνητικά σήματα στην κοινωνία! Εξηγούμαι:

    Ουσιαστικά γιατί, όπως σωστά –πιστεύω- επισημαίνετε στην ανάλυσή σας, το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που έχουμε επιχειρεί να συνδυάσει δύο αντίθετους στόχους (διάγνωση ελάχιστου επιπέδου-κατάταξη υποψηφίων). Η κατάργηση όμως της βάσης του 10 δεν μεταβάλλει αυτή τη βασική αδυναμία του συστήματός μας. Το σύστημά μας συνεχίζει να επιχειρεί να συνδυάσει τους δύο αντίθετους στόχους, απλώς τώρα αντί για 10 η βάση είναι το 0. Δεν είναι έτσι;

    Συμβολικά, επίσης, αντί για «το βήμα προς τα μπρος» που φαίνεται ότι αναζητεί η κοινωνία και -υπόσχεται η κυβέρνησή σας- η απλή κατάργηση της βάσης του 10 αποτελεί απλή «επαναφορά στο παρελθόν». Πιστεύω ότι υποτιμήσατε αυτό ακριβώς που σας επισήμανε η κ. Γιαννάκου. Ότι δηλαδή, η βάση του 10 είχε μια συμβολική δύναμη και σημασία. Πέρα από το «βήμα πίσω» αντί για το «βήμα μπρος», η αντικατάσταση του «10» με το «0» σηματοδοτεί -φοβούμαι- ανάλογα τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για την παιδεία. Κάτι όχι δύσκολο με δεδομένη την -ούτως ή άλλως- χαμηλή αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος συνολικά, και τον πρότερον βίο του ΠΑΣΟΚ στα θέματα ποιότητας στην παιδεία.
    Επιπλέον, φαίνεται ότι υποτιμήσατε το γεγονός ότι ενώ η ευρύτερη κοινωνία είχε αποδεχτεί τη βάση του 10, ακριβώς για το συμβολισμό της, το αίτημα για την κατάργησή της, συντηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια κυρίως επειδή, ενώ αποκάλυψε τις πραγματικές αδυναμίες ορισμένων από τα περιφερειακά ΤΕΙ και τα λάθη της πολιτικής του παρελθόντος, δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό για αυτό από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε και από τη δική σας μέχρι τώρα!

    Πολιτικά, νομίζω, ότι κάνατε μια ούτως ή άλλως δύσκολη –παρότι αναγκαία- πολιτική απόφαση ακόμα δυσκολότερη: το κλείσιμο ορισμένων περιφερειακών σχολών! Εσείς προσωπικά γνωρίζετε καλά ότι ένας αριθμός τμημάτων (κυρίως περιφερειακών ΤΕΙ) λειτουργούσε εικονικά, δηλαδή χωρίς πραγματικούς φοιτητές και αποφοίτους, αλλά μόνο με «εισακτέους» και εμφανιζόμενους ως «εγγεγραμμένους». Ήταν αυτά ακριβώς τα τμήματα που έθιξε η εισαγωγή της βάσης του 10, αποκαλύπτοντας σε όλους αυτό που λίγοι γνώριζαν μέχρι τότε! Με την κατάργηση της βάσης του 10 οι εμφανιζόμενοι ως «εγγεγραμμένοι» –αλλά εικονικοί- φοιτητές θα αυξηθούν, δίνοντας νέα επιχειρήματα σε όσους αντιδρούν στην προοπτική αυτή. Μια εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές σας διακηρύξεις για την «χωροταξική αναδιάρθρωση» της ανώτατης εκπαίδευσης («Καποδίστρια» της παιδείας» το ονόμαζε η Υπουργός).
    Και υποθέτω ότι η πολιτική για μαζική ανώτατη εκπαίδευση στην οποία αναφέρεστε, δεν συμπεριλαμβάνει τους εικονικούς φοιτητές σε εικονικά τμήματα!

    Συνοπτικά, κ. Υφυπουργέ, ήταν ΛΑΘΟΣ πολιτική επιλογή να ξεκινήσετε τις αλλαγές στην παιδεία αντικαθιστώντας τη «βάση του 10» με τη «βάση του 0»!
    Εκτιμώ ότι καταφέρατε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την απόφασή σας αυτή. Ηταν μια παρέμβαση πολύ κάτω των περιστάσεων και των προσδοκιών της κοινωνίας, σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, και με ένα πολιτικό σύστημα και πολιτικό προσωπικό χωρίς περιθώρια νέων λαθών!
    Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα βήματά της πολιτική σας στο χώρο της παιδείας θα συνοδεύονται από λιγότερη εμπιστοσύνη, μεγαλύτερη καχυποψία, και λιγότερους συμμάχους –τουλάχιστον εκείνους που θα σας χρειάζονταν.
    Η άσκηση της πολιτικής δεν είναι μόνο «ουσία» και «αποτέλεσμα». Όπως έχει ειπωθεί είναι και η τέχνη διαχείρισης των συμβόλων. Φοβάμαι ότι στο πρώτο σας βήμα αποτύχατε σε όλα!
    Κρίμα!

    ΕΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ReplyDelete
  20. Anonymous3:25 am

    Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση, την άμεση δημοσίευση και το σχολιασμό των σχολίων μου, ως «ανώνυμου» (11:59 ΠΜ , 1:22 ΜΜ , 11:35 ΜΜ , 11:37 ΜΜ ).

    Έχω «ζήσει» τις εκπαιδευτικές ή «εκ-παιδευτικές» μεταρρυθμίσεις, από την εποχή Παπανούτσου 1963-64. Εξακολουθώ να θεωρώ, ότι η εποχή Παπανούτσου ήταν η μοναδική πραγματική προσπάθεια ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με όραμα!!! Έχω ακόμη στη βιβλιοθήκη μου το βιβλίο του Παπανούτσου «Αγώνες και Αγωνία για την Παιδεία». Από τότε και μετά, όλες οι μεταρρυθμίσεις ήταν – κατά τη γνώμη μου – μεταρρυθμίσεις (μικροκομματικών, συντεχνιακών, προσωπικών κλπ.) σκοπιμοτήτων. Όλες, μα όλες, καταστροφικές!

    Έχω γράψει εκατοντάδες σελίδες με αγωνία και άλλες τόσες με αγανάκτηση!

    Συμφωνώ, ότι η «κατά Γιαννάκου βάση του 10» δεν έλυνε κανένα πρόβλημα. Ήταν «απάτη»! Ούτε όμως και η απλή κατάργησή της λύνει κάποιο πρόβλημα, ούτε συμβάλλει στην «ανάπτυξη της Περιφέρειας», όπως πανηγυρίζουν ήδη κάποιοι στα Περιφερειακά ΤΕΙ !

    Θα γεμίσουν οι άδειες και πολεοδομικά αυθαίρετες γκαρσονιέρες, θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή, θα δουλέψουν τα φαστφουτάδικα, τα ταξί, τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, θα γεμίσουν τα μπαράκια, οι καφετέριες, τα νυχτομάγαζα, … αλλά αυτό δεν είναι ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!! Απλή μεταφορά χρημάτων μεταξύ Περιφερειών ή μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας! Στην πραγματικότητα είναι ΑΦΑΙΜΑΞΗ των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, με αντάλλαγμα ένα πτυχίο, χωρίς αντίκρισμα γνώσεων και χωρίς ελπίδα για δουλειά!

    Να καμαρώσουμε για τη «μαζικοποίηση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»; Όπως ο τέως Υπουργός Ευθυμίου, που μας έβγαζε τα ποσοστά των «πτυχιούχων» ή των φοιτητών ανά εκατομμύριο κατοίκους σε σύγκριση με τα ποσοστά άλλων χωρών; Αυτά δυστυχώς δεν είναι αστεία! Είναι «εγκλήματα», που δυστυχώς καλύπτονται από την … ασυλία των «βολεμένων»!

    Ζητήστε να σας βγάλουν από τα βιβλία Μαθηματικών Γυμνασίου και Λυκείου, όσα γράφονται για τη γραμμική συνάρτηση y=αx+β.

    Ζητήστε να σας ετοιμάσουν έναν αριθμό ερωτήσεων-ασκήσεων-θεμάτων σχετικά με τη συγκεκριμένη μόνο γραμμική συνάρτηση.

    Επισκεφθείτε χωρίς προειδοποίηση, 2-3 Τμήματα Περιφερειακών ΤΕΙ, από αυτά, που ισχυρίζονται, ότι είναι ήδη … «Τεχνολογικά Πανεπιστήμια» (δηλαδή κάτι παραπάνω από το … Μ.Ι.Τ.!!!) και δώστε σε όσους σπουδαστές βρείτε παρόντες, τις ερωτήσεις-ασκήσεις σχετικά με τη γραμμική συνάρτηση. Προβλέπετε τί απαντήσεις θα πάρετε ;

    Το ίδιο ή παρόμοιο «πείραμα» θα μπορούσατε να κάνετε και με το εκπαιδευτικό προσωπικό!!! Εκεί θα βλέπατε τί αξία έχουν κάποιοι «διδακτορικοί» ή «μεταπτυχιακοί» τίτλοι!

    Τί να πρωτοπεί ή να πρωτοδιορθώσει κανείς;

    Νομίζετε, ότι θα λύσει κάποιο πρόβλημα η εσωτερική ή εξωτερική «αξιολόγηση»;

    Μόνο αν φέρετε κάποιους έξω από την Ελλάδα, κάτι αντίστοιχο με τους ειδικούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (!), θα αποκαλυφθεί η «απάτη» στα λεγόμενα «τριτοβάθμια» Ιδρύματά μας!

    Αντέχετε;

    ReplyDelete
  21. Γεια σας κ. Υφυπουργέ,

    έχετε γνώση σχετικά με τη διαχείριση των σχολίων της ιστοσελίδας σας στο site του υπουργείου?
    Στο παρακάτω μήνυμα εκεί δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα.


    Αφού αλλάξατε το link της ανάρτησης (αρχικό http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=1316#more-1316) φροντίστε παρακαλώ να μεταφερθεί και το σχόλιο μου που είχε αναρτηθεί το μεσημέρι γύρω στις 14:00 (16/04).

    Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται περί λανθασμένου χειρισμού, ο κ. Πανάρετος έχει αποδείξει ότι χειρίζεται διάφανα την επικοινωνία μέσω διαδικτύου με τους πολίτες.

    Σχόλιο από Βασίλης Μαντάς — 16/04/2010 @ 16:29


    Με εκτίμηση,
    Βασίλης Μαντάς

    ReplyDelete
  22. Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι ναι. Περιμένετε και θα δείτε.

    Η άποψή μου για την βάση του 10 δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη της περιφέρειας. Ούτε εγώ πιστεύω ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας επιτυγχάνεται με την κατάργηση της βάσης του 10. Εχετε δει να χρησιμοποιώ τέτοιο επιχείρημα;
    Η δική μου άποψη (που την έχω εξηγήσει αναλυτικά) είναι ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας σε σχέση με την εκπαίδευση επιτυγχάνεται με την δημιουργία τοπικών κολλεγίων.

    ΥΓ1. Θα παρακαλούσα να μου στέλνατε τα όποια κείμενά σας με τις σκέψεις που έχετε διατυπώσει διαχρονικά. Η δια βίου μάθηση είναι χρήσιμη και στους υπουργούς αλλά και στους καθηγητές πανεπιστημίου :) (τουλάχιστον σε ότι με αφορά).
    ΥΓ2. Εχω διαβάσει τα βιβλία του Ε. Παπανούτσου. Μην αγνοείτε όμως ότι αυτό που ήταν κοινωνικά δίκαιο τότε, δεν είναι υποχρεωτικά κοινωνικά δίκαιο και σήμερα.
    ΥΓ3. Δεν "καμαρώνω" για την μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι πρόκειται για μια πολιτική που καθόρισε τον τρόπο λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το αν ήταν σωστή ή όχι είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που το έχω θίξει αλλού. Το βέβαιο είναι ότι η κ. Γιαννάκου δεν την ανέτρεψε, αλλά αντίθετα την διεύρυνε αφού δημιούργησε και άλλα τμήματα.

    ReplyDelete
  23. Να συγχαρώ πρώτα εσάς κ.Πανάρετε που καταδέχεστε να συνομιλείτε μαζί μας και το εννοώ, δεν το έχουμε ξαναδεί ολόκληρος Υφυπουργός να απαντά σε σχόλια πολιτών, ελπίζω να συνεχίσετε έτσι!( η ελαφρά ειρωνεία δεν αναφέρεται φυσικά σε σας, αλλά σε προκατόχους σας,καταλαβαίνετε).
    Nα συγχαρώ επίσης και τον κ.Στάμο, διότι σπανίως ασχολείται κανείς δημόσια με τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, δλδ τα παιδιά των ΕΠΑΛ!
    Οι αυτόκλητοι σωτήρες-φωστήρες-σούπερ επιστήμονες- συνάδελφοι-εκπαιδευτικοί(και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) συνήθως ασχολούμαστε μόνο με τα παιδιά-ρομπότ που παλεύουμε να κατασκευάσουμε και να ρυθμίσουμε έτσι ώστε να γράψουν όσο πιο πολλά 19ρια γίνεται και να εισαχθούν σε "καλές σχολές", ανεξαρτήτως κόστους (ηθικού ή οικονομικού).
    Επειδή το παιδί μου σκέφτεται να συνεχίσει σε ΕΠΑΛ με τη νέα σχολική χρονιά, και επειδή δε θεωρώ αυτά τα σχολεία "κάλαθο αχρήστων" όπως οι περισσότεροι, ούτε βέβαια και το παιδί μου "άχρηστο", σας παρακαλώ, μην αφήσετε, όσο περνάει από το χέρι σας, να συνεχιστεί η απαξίωση
    αυτών των σχολείων!!!

    ReplyDelete
  24. H κατάργηση της βάσης του 10, θέμα για το οποίο διαφωνώ, δεν προσφέρει τίποτα και κυρίως δεν δίνει εναλλακτικές λύσεις, και τα κολλέγια ήταν μία από αυτές, στα παιδιά που δεν θέλουν να σπουδάσουν, θέλουν να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους. Αυτή τη στιγμή μία μεγάλη μάζα μαθητών μας είναι σε αδιέξοδο, ακόμη και αν περνάει πλέον σε οποιοδήποτε ΤΕΙ, στο οποίο δεν θα μπορέσει να φοιτήσει για διάφορους λογους. Τί κάνετε για αυτά τα παιδιά, που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, να ασχοληθούν με την γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό μόλις τελειώσουν το σχολείο; Ποιά κατάρτιση τους παρέχει το κράτος, από τη στιγμή που αντίστοιχες σχολές δεν υπάρχουν σε παραδοσιακά αγροτικές, κτηνοτροφικές και τουριστικές περιοχές. Πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της περιφέρειας αν όλοι σηκώνονται να φύγουν λόγω της ανεργίας και του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται, γιατί κανείς δεν φρόντισε να τους δώσει ιδέες, προτάσεις, γνώσεις, ώστε να μπορούν να ζήσουν και να προκόψουν στον τόπο τους;
    Δικό σας επιχείρημα μπορεί να μην είναι η διατήρηση των άχρηστων σχολών ΤΕΙ προκειμένου να αναπτυχθεί η περιφέρεια. Η κοινωνία όμως έτσι το βλέπει.

    ReplyDelete
  25. Αναφερθήκατε σε κάποια παραδείγματα προκειμένου να δείξετε την αποτυχία της βάσης του 10 ως σύνολο, αφού υπάρχουν φοιτητές με κάτω από 10 στα βασικά τους μαθηματα. Και ρωτάω το εξής. Γιατί δεν θεσπίσατε βάση του 10 και για τα βασικά μαθήματα, που θα τα ορίζει η κάθε σχολή; Νόμιζα πως παλιά ίσχυε κάτι τέτοιο.Κάνω λάθος;
    Όσο για την Αγγλική φιλολογία που αναφέρετε, ουδεμία σημασία έχει ο βαθμός στα Αρχαία είτε είναι 5 , είτε μείον 5, αφού ποτέ ο φοιτητής αυτός δεν θα συναντήσει τα Αρχαία στη διάρκεια των σπουδών του. Τα μαθήματα στην ξένη φιλολογία είναι όλα στην ξένη γλώσσα. Ένας βαθμός κάτω από τη βάση στα Αγγλικά (και γύρω από την βάση) είναι πρόβλημα, όχι στα Αρχαία.
    Το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό. Η κατάργηση της βάσης του 10 δεν λύνει τίποτα. Απλά ενισχύει την υποβάθμιση των ανώτατων πτυχίων και την παραγωγή απαίδευτων και ανίκανων πτυχιούχων.
    Όσο για το ότι δεν υπάρχουν κενές θέσεις πουθενά στον κόσμο, θα έλεγα πως μάλλον δεν υπάρχουν και τόσες τριτοβάθμιες σχολές, αναλογικά πάντα με τους υποψήφιους φοιτητές. Αν δεν απατώμαι έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών, αναλογικά πάντα, στην Ε.Ε.
    Η μαζική τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνο στη χώρα μας ερμηνεύθηκε με την πολιτική της ίδρυσης άσχετων σχολών, του κατακερματισμού των σπουδών, της ανωτατικοποίησης τεχνικών σχολών, που δεν είχαν τις υποδομές και του πτυχίου για όλους. Όλα τα υπόλοιπα κράτη δίνουν σοβαρές εναλλακτικές λύσεις στους μαθητές τους σε επίπεδο τόσο τεχνικής εκπαίδευσης όσο και σε μεταλυκειακές σπουδές, ώστε να μην οδηγούνται όλοι ντε και καλά στα Πανεπιστήμια χωρίς προσόντα. Για να μην πω και για τα φίλτρα που ισχύουν από έτος σε έτος σπουδών.
    Δεν έπρεπε να συμφωνήσετε κ. Πανάρετε. Είστε Πανεπιστημιακός, καταλαβαίνετε τί σημαίνει χαμηλό επίπεδο φοιτητών και μετέπειτα πτυχιούχων.

    Και μία τελευταία ερώτηση.
    Πού ακριβώς στην ανοιχτή διαβούλευση για το νομοσχέδιο τέθηκε ως θέμα η βάση του 10;

    ReplyDelete
  26. Anonymous7:19 am

    @1:00 πμ γιατί θα πρέπει η εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο να συνδέεται με το να δίνεται δικαίωμα σε όποιον παρακολουθεί το ΙΒ να δίνει πανελλήνιες εξετάσεις.

    Ο γιος σας και σεις είχατε εξ αρχής αποκλείσει το ελληνικό δημόσιο σύστημα γιατί κατά την προσωπική σας άποψη δεν είναι της ποιότητας που ίσως επιθυμείται.

    Το ελληνικό κράτος καλώς ή κακώς δίνει στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη δυνατότητα να παρέχει σπουδές ΙΒ με συγκεκριμένη στόχευση την διεκδίκηση μιας θέσης σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Κάνατε την επιλογή σας, να μην ακολουθήσετε τη διαδικασία εισαγωγής στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Κάνατε την επιλογή να κάνει ο γιος σας τις δευτεροβάθμιας σπουδές του σε ένα ιδιωτικό σχολείο, που λίγοι το μπορούν ή το θέλουν και μάλιστα στην κατεύθυνση ΙΒ [το ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τις σπουδές αυτές ως ισότιμες με απολυτήριο ΔΕ.. δεν σας φτάνει αυτό]

    Γιατί επίσης πρέπει ο γιος σας να έχει το προνόμιο με διαφορετικό τρόπο να διεκδικεί θέσεις στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που εσείς δεν προτιμάται με διαφορετική δηλαδή διαδικασία από αυτή που ισχύει για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού.

    Γιατί το αντίστροφο δεν ισχύει?
    Αυτά και υπάρχει και το θέμα αν το ΙΒ είναι πιο αξιοκρατικό σύστημα και βέβαια ερωτήματα αναφορικά με το επίπεδο και την ευρύτητα των γνώσεων που δίνεται και βέβαια υπάρχουν και παιδαγωγικές ενστάσεις που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν
    … Και κάτι ακόμα αν η όλη διαδικασία είναι και αδιάβλητη ….

    Αυτά για να μη βλέπει ο καθένας το πρόβλημα μόνο από τη δική του σκοπιά και συμφέρον.
    Τα προβλήματα της παιδείας για να επιλυθούν θέλουν άλλου είδους προσεγγίσεις
    Και κάτι ακόμα … το δημόσιο σχολείο ακόμα και σήμερα προσφέρει υπηρεσίες παιδείας που δεν θα έπρεπε να απαξιώνονται με τρόπο που το μόνο που επιτυγχάνει είναι η παραπομπή στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που συνεπάγεται μια τέτοια προοπτική.
    Και για να μην παρεξηγηθώ είμαι από αυτούς που θέλουν και επιδιώκουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα με βάση μια αντικειμενική αξιολόγηση τόσο του δημόσιου σχολείου όσο και του ιδιωτικού [και τότε θα υπάρξουν εκπλήξεις που θα δυσαρεστήσουν τους θιασώτες της εκπαίδευσης που προσφέρεται στα ιδιωτικά σχολεία και όχι μόνο]

    ReplyDelete
  27. Στα αμερικάνικα κολλέγια πάνε όσοι δε θέλουν ανώτερες σπουδές ή έχουν κακό SAT score ή δεν έπεισαν σε καμία τους συνέντευξη ή δεν έχουν χρήματα για τα διδακτρα του παν-μιου.

    (1) Τα κολλέγιά τους παρέχουν τεχνική γνώση.
    Τα δικά μας ΤΕΙ για τον ίδιο λόγο δε συστάθηκαν? Τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν ειναι το πλήρες όνομά τους? Σε τι διαφέρει το κολλέγιο από το ΤΕΙ?
    Το κολλέγιο της Αμερικής είναι το ΤΕΙ.

    (2) τα κολλέγια είναι εφαλτήριο για την είσοδο στο παν-μιο αν οι επιδόσεις τους ξεπερνούν ορισμένο όριο (ναι! έχουν βάση!).
    Αντίστοιχα, μπορείτε να εφαρμόσετε ενα σύστημα πιστοποιησης γνώσης/εξετάσεων για τη μετάβαση από το ΤΕΙ στο ΑΕΙ.

    Εφόσον
    (1) τα ΤΕΙ ήδη υπάρχουν,
    (2) οι περισσότεροι μαθητές της χώρας γίνονται δεκτοί σε κάποια σχολή,
    (3)πολλά ΤΕΙ εχουν διάφορα προβλήματα

    γιατι να μην
    (1) εστιάσετε στην επιλυση των πρακτικών προβλημάτων του ΤΕΙ αντι να δημιουργήσετε και δευτερο προβληματικό εκπαιδευτικό οργανισμό (διότι προβληματικά θα είναι τα κολλέγια στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ας μην κοροιδευόμαστε)
    (2) αυξήσετε τη δυνατότητα μετακίνησης μεταξύ των διάφορων σχολών ή εντός κάθε σχολής? Π.χ. είμαι απο αγροτική περιοχή, θέλω να πάρω γνώσεις κτηνοτροφίας αλλά "βρέθηκα" π.χ. στη διπλανή σχολή της ανθοκομίας. Γιατί να μην υπάρχει τρόπος να πάρω μαθήματα και από τη σχολή που στην πορεία καταλαβα ότι προτιμώ?

    [Αντιστοιχα.. βρέθηκα στη Βιολογία αλλά στην πορεία καταλαβα ότι ειμαι καλύτερος στη Χημεία... γιατι να μην μπορώ να πάρω ενα minor στη Χημεία?]

    ReplyDelete
  28. Anonymous7:33 am

    ".... και τα κολέγια ήταν μια από αυτές (τις λύσεις)" με λύπη, με καχυποψία, με αγανάκτηση μπορώ κα εγώ να εκφράσω τη θετική μου άποψη για την κατάργηση του 10 κα την αμέριστη εμπιστοσύνη μου στο δημόσιο πανεπιστήμιο ΚΑΙ την πεποίθησή μου ότι τα λεγόμενα κολέγια εν Ελλάδι ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, η παραπαιδεία της ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ είναι

    ευχαριστώ για την ανοχή σας κύριε υφυπουργέ, αγαπητέ συνάδελφε
    Μέλος του πάλαι ποτέ ΕΔΠ και τώρα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ [Καθηγητής (α΄ βαθμίδας- παράλληλης πορείας με εσάς) που πιστεύει στο πανεπιστήμιο της συμμετοχής, στο δημόσιο πανεπιστήμιο της αξιοκρατίας που πρέπει να το φροντίζουμε ως κόρη οφθαλμού, στις δύσκολες εποχές της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας που κατάντησαν την πατρίδα μας όπως την κατάντησαν]

    ReplyDelete
  29. Anonymous11:22 am

    @ Ανώνυμο 7.19

    Οταν η κα. Υπουργός Παιδείας πάει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο εμπιστεύεται το δημόσιο;

    Ασφαλώς και όχι. Η διαφορά δεν είναι στο αν είναι νόμιμο ή στο αν είχε το περιθώριο να το επιλέξει, είναι στο αν είναι ηθικό και τελικά ρεαλιστικό τέτοιοι άνθρωποι να εργάζονται για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης όταν με τη στάση τους την απαξιώνουν. Ο καθένας μας αν πάει το παιδί του στο ιδιωτικό δεν τρέχει τίποτε. Θα τρέχει όμως όταν θα βγεις δημόσια και θα μιλάς για τα καλά του δημόσιου και μάλιστα θα ορίζεις και πολιτική γι'αυτό. Ελπίζω να με καταλαβαίνεις για το χάσμα που χωρίζει την μια κατάσταση από την άλλη.

    Και βέβαια είχε την επιλογή να το κάνει όμως επέλεξε αυτό που θα επέλεγε ο άνθρωπος που δεν έχει αντιστοιχία απόψεων και πράξεων.

    Γιαυτό και ήταν λάθος να υπάρχουν στην πολιτική ηγεσία του κάθε Υπουργείου άτομα που δεν έχουν σχέση με τον χώρο αυτό.

    Σε αντίθεση με τον κο Πανάρετο που ποιεί τιμή και έργο στους χώρους που βρίσκεται με την πορεία του ως Καθηγητής αλλά και ως Πολιτικός.

    Οταν η Υπουργός Παιδείας βάζει το παιδί της να ακολουθεί το ξένο πρόγραμμα σπουδών εμπιστεύεται το Ελληνικό; Προφανώς μπορεί να μην εμπιστεύεται της δυνατότητες του παιδιού της. Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ομως και πάλι είναι προκλητικό και κατακριτέο. Να της θυμήσουμε πως είναι Υπουργός και της Δημόσιας Παιδείας όχι μόνο τις Ιδιωτικής (βλ. ιδιωτικά σχολεία-κολλέγια κτλ)

    'Οποιος ακολούθησε αυτή τη διαδρομή ζωής γνωρίζει πως θέλει δουλειά για να περάσεις σε Ελληνικό Ανώτατο 'Ιδρυμα. Και άλλη τόση να το τελειώσεις.

    Προσωπικά δεν έχω κανένα συμφέρον να πάει το παιδί του οποιοσδήποτε υπουργός σε δημόσιο σχολείο και δεν βγάζω λεφτά από αυτό. Ομως υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα πολιτικών που με τη στάση τους στηρίζουν όχι το να βελτιώνουν τη δημόσια παιδεία αλλά το να χρηματοδοτούν την ιδιωτική. Διαβάστε με τα δικά σας μάτια το άρθρο της Βασιλικής Σιούτη δημοσιευμένου στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στις 14/01/2007.

    Τελικά διαβάζοντας το άρθρο είναι να αναρωτιέται κανείς αν εμπιστεύεται το Ελληνικό Σχολείο κάποιος που πέρασε ή βρίσκεται από το κοινοβούλιο.

    Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τελειώσει η υποκρισία πλέον. Να μην γίνονται δεκτοί σε βουλευτικά καθήκοντα άτομα που δεν έχουν έστω και ένα πτυχίο από Ελληνικό ΑΕΙ.

    Παρακαλώ να δημοσιεύσετε το παρόν και ζητώ την ανοχή σας για τα εκτός θέματος αφού το θέμα μας είναι η βάση του 10.

    ReplyDelete
  30. gumyan2:18 pm

    Τις συνέπειες της καταστροφικής απόφασης για κατάργηση της βάσης του 10 θα τις δούμε πολύ σύντομα. Οι κυριότερες:

    1ο Δίνεται το σύνθημα του "χαλαρά" στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αλλά και στην κοινωνία) για τις σπουδές στο Λύκειο. Η ποιότητα των σπουδών θα πάει ακόμα πιο κάτω, αφού μια μεγάλη μάζα μαθητών θα θεωρήσει ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και θα τορπιλίζει το μάθημα. Προς χαρά και δικαίωση φυσικά και κάποιων εξίσου χαλαρών εκπαιδευτικών.

    2ο Καθιστά λιγότερο δημοφιλή την δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση με ότι συνέπειες θα έχει αυτό. Κατά τα άλλα κάποιοι μίλαγαν ότι χρειάζεται αναβάθμιση. Τώρα απλά καταργείται.

    3ο Δυσφημεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στο εξωτερικό.Ηδη άρχισαν οι ειρωνείες σε ξένα blog ενώ σύντομα θα δούμε και σε περιοδικά-εφημερίδες. Κατά τα άλλα μας μισούν!

    4ο Δυσφημεί τις σπουδές στην Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού δέχεται μαθητές χωρίς καθόλου κριτήρια που στις σοβαρές χώρες της Ευρώπης δεν παίρνουν ούτε απολυτήριο Λυκείου. Αυτό το προνόμιο το είχαν μόνο οι μαθητές των μαγαζιών-κολλεγίων.

    Αρα κατάργηση της βάσης 10 και ποιότητα στο Λύκειο θα είναι πλέον ανέκδοτο. Μετά από αυτό δεν χρειάζεται καμία αλλή νομοθετική παρέμβαση (θα πάνε χαμένες όλες οι προσπάθειες που ενδεχομένως γίνουν). Καταργήθηκε ο σχετικός "πάτος" και ψηφίστηκε ο απόλυτος. Ο καθένας θα είναι ότι δηλώσει.

    Ευχαριστώ
    Γ.Ι.
    Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

    ReplyDelete
  31. Anonymous2:56 pm

    κύριε τφυπουργέ τι επιχειρημα είναι αυτά που γράφει κάποιος σχολιαστής για το θέμα της εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουμε στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και στην ανάγκη να αγωνιζόμαστε για την αναβάπτιση της ποίότητας των σπουδώ που το δημόσιο σχολείο παρέχει

    Τι επιχείρημα είναι αυτό αν κάποιος υπουργός ή βουλευής πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο

    Τι πειχείρημα είναι αυτό, χειρισστη η ενέργεια και του υπουργού και των βουλευτών, να μην τους ξαναψηφίσουν οι πολίτες, να τους βάλου στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

    Αλλά όλα αυτά δεν μπορούν αν αποτελούν το άλλοθι για τις ίδιες δικές μας συμπεριφορές και να επιζητούμε να βουλευτούν και τα παιδιά μας επειδή ανήκουμε σε μια τάξη που μπορεί να πηγαίνει τα παιδιά του στα κάθε είδους deree και μετά χωρίς πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος να κάνουμε μεταπτυχιακές σπουδές και να παίρνουνε διδακτορικά και να ασκούμε εξουσία εναντίον των κορόϊδων

    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ, ΛΙΓΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΙ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    Κύριε υφυπουργέ έχετε την υποχρέωση , το καθήκον να υπερασπισθείτε το δημόσιο σύστημα παιδείας στο οποίο άλωστε είστε πανεπιστημιακός δάσκαλος κα επομένως έχετε και τις ευθύνες σας για τα όποια προβλήματα

    Αυτά με πολύ αγανάκτηση ένας πολίτης με σπουδές όλων των επιπέδων στο ελληνικό δημόσιο σύστημα της εκπαίδευσης πο υδεν υστερεί από τον οποιοδήποτε άλλο και σαν δάσκαλος και σαν ερευνητής

    ReplyDelete
  32. Anonymous4:11 am

    Οι τοποθετήσεις των @ 7:19 πμ , 7:33 πμ , 2:56 μμ βάζουν πραγματικά θέματα πολιτικής που δεν στηρίζονται σε θυμικές προσεγγίσεις και προσωπικά θέλω, αλλά στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα θέματα της παιδείας με συνέπεια και πολιτικό προσανατολισμό σε μια εποχή όπου έχουν απαξιωθεί αρχές και βάλλεται το κοινωνικό κράτος προκειμένου να επιβιώσει η θολούρα της παγκοσμιοποιημένης λογικής των οικονομικά ισχυρών.

    Η απάντηση: παιδεία δημόσια ποιότητας για όλο το λαό, ΓΙΑΤΙ τότε μόνο οι σκεπτόμενοι πολίτες θα μπορούν να αντιδρούν σε κάθε μορφής εκμετάλλευση που τους θέλει «αγράμματους».

    ΕΜΕΙΣ πρέπει να επιζητούμε την υλοποίηση του συνθήματος «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» παραφράζοντάς με το ταυτόσημο «ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ»
    Για σκεφτείτε και αυτό… γιατί η όλη κουβέντα γίνεται και συνδέει την παροχή παιδείας όλων των επιπέδων ΜΟΝΟ με την επαγγελματική αποκατάσταση.

    Ο καθηγητής και οραματιστής Ανδρέας Παπανδρέου στην εμπνευσμένη θεωρητική του τοποθέτηση για το ρόλο των επιστημόνων και των διανοούμενων είχε ξεκάθαρα πει ότι δεν έχουν κανέναν φωτοστέφανο υπεροχής, απλά είχε πει ότι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τις κοινωνικές διεργασίες και επομένως μπορούν να συμβάλουν στην διαδικασία πραγμάτωσης μιας κοινωνίας όπου η ισοπολιτεία, η αξιοκρατία και το δικαίωμα της εργασίας θα αποτελούν τα αυτονόητα.
    ΑΥΤΑ γιατί οι σχολιάζοντες και μη έχοντες μνήμη και οι «α»πολιτικοί που υλοποιούν πολιτικές που δεν αφορούν το λαό είναι συνένοχοι αυτού του «εκτρώματος» που βιώνουμε στο παγκόσμιο οικονομικό –κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο … πολλές φορές χωρίς να το κατανοούν και αυτό είναι το επικίνδυνο… []

    ReplyDelete
  33. Anonymous4:18 am

    Άρθρο του Απόστολου Δοξιάδη στο Βήμα
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=72&artId=326541&dt=18/04/2010

    ReplyDelete
  34. Anonymous5:53 am

    Τα πανεπιστήμια έρμαια της διαπλοκής

    κάτι που -δυστυχώς- δεν ισχύει μόνον για την τριτοβάθμια. Υπάρχει, με άλλες μορφές και στη δευτεροβάθμια και στην πρωτοβάθμια.

    (για να μη ξεχνιόμαστε...)

    ReplyDelete
  35. Anonymous7:15 am

    Κύριε Πανάρετε η Ελλάδα διαθέτει περισσότερους πανεπιστημιακούς φοιτητές από οποιαδήποτε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου. Συγκεκριμένα διαθέτουμε 4 φορές (!) περισσότερους φοιτητές αν κάτοικο από ότι η Φιλανδία (δείτε το link)! Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα για αυτό;

    Αν μειώνατε τον αριθμό των φοιτητών δεν θα συζητούσαμε σήμερα ούτε για τη βάση του 10, ούτε για το επίπεδο των πανεπιστημιακών φοιτητών. Θεωρείται πως δεν απαραίτητος ο εξορθολογισμός;


    http://www.nationmaster.com/graph/edu_pro_of_19_yea_old_in_ter_edu-proportion-19-year-olds-tertiary

    ReplyDelete
  36. @epanechnikov: Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Ο κυριώτερος, κατά την γνώμη μου, είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ουσιαστική ενδιάμεση βαθμίδα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    ReplyDelete
  37. Anonymous8:12 am

    Με αφορμή το άρθρο Άρθρο του Απόστολου Δοξιάδη στο Βήμα
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=72&artId=326541&dt=18/04/2010 που προτρέπει για κριτική ανάγνωση ο @4:18 πμ

    «H κατάργηση του «10» ως επαναστατική καινοτομία» [ΕΙΡΩΝΙΚΑ]

    «Δεν μπορεί κανείς παρά να νοιώσει θαυμασμό για τη γενναία και οραματική απόφαση (σ.σχ. ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10)της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας…» [ΕΙΡΩΝΙΚΑ]

    «Η κατάργηση αυτού του σκοταδιστικού μέτρου ….» [ΕΙΡΩΝΙΚΑ]

    «Η άποψή μου ότι η κατάργηση αποτελεί σπουδαία κατάκτηση για την παιδεία έγινε ακλόνητη πεποίθηση όταν είδα ότι η ηγεσία της ΟΛΜΕ(σ.σχ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ αλλά ……)» [ΕΙΡΩΝΙΚΑ]

    Και το ακλόνητο επιχείρημα για το θέμα της βάσης του 10 για όλα τα παραπάνω ΕΙΡΩΝΙΚΑ από το άρθρο στο ΒΗΜΑ του Απ. Δοξιάδη
    «Είναι γνωστό ότι για πρόσληψη στην Ελληνική Αστυνομία υποψήφιος πρέπει να έχει ύψος άνω του 1,70. Ας πούμε λοιπόν ότι ένας άφρων υπουργός για μια μέρα ανεβάζει το όριο στο 1,75 ….. και έρχεται και ένας πανέξυπνος που λέει ότι το ανέβασμα του ορίου δεν οδήγησε σε βελτίωση του γονιδιακού υλικού των ελλήνων …οπότε σωστά το καταργεί – όπως σωστά κατήργησαν τη βάση του «10» ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ..»

    Μα τι τετράγωνη σκέψη , τι λογική συνέπεια …. Ο πανέξυπνος ορθά κατήργησε το 1,75 [ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ 2,10- ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ] όχι για το θέμα της βελτίωσης του γονιδιακού υλικού των ελλήνων αλλά για το πολύ απλό θέμα ότι θα έμενε το ελληνικό κράτος χωρίς αστυφύλακες …….

    ΜΗΠΩΣ ο κ. Απ. Δοξιάδης θέλει τη χώρα – χώρα αγραμμάτων …

    ΑΡΑ σωστά κατήργησαν τη βάση του «10» ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

    Και τελειώνει ο αρθρογράφος πάλι ΕΙΡΩΝΙΚΑ
    « Για να ανεβάζουμε το επίπεδο της Παιδείας μας ακόμη περισσότερο μάλιστα μπορούμε να λάβουμε και μερικά μέτρα ακόμη, όλα στην ίδια φωτεινή κατεύθυνση που δείχνει η κατάργηση του «10»»

    Και η άλλη άποψη
    ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ: Αξιολόγησης των ιδρυμάτων, αυστηρών κανόνων εσωτερικής λειτουργίας των στο εκπαιδευτικό , διοικητικό και ερευνητικό επίπεδο

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ κανένας δεν είπε ότι όσοι μπαίνουν στα πανεπιστήμια πρέπει να βγαίνουν

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ δεν ήταν όλοι οι μέχρι πρότινως φοιτητές/τριες που η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών αφού πετύχαιναν σε αυστηρότατες εισαγωγικές την πρώτη χρόνιά τους έδιωχνε ως άχρηστους επειδή δεν είχαν κάποιες επιδόσεις… ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΧε ΔΙΚΙΟ

    ΓΙΑΤΙ αυτοί οι άχρηστοι κατέληγαν στην ΣΧΟΛΗ ΔΟΞΙΑΔΗ και έγιναν πολύ καλοί άριστοι στο είδος τους….. και είμαι από αυτούς που θεωρώ πολύ καλού επιπέδου την ΕΝ ΛΟΓΩ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ … αλλά έχω τώρα τις ενστάσεις μου μετά από την ανάγνωση του άρθρου του ΒΗΜΑΤΟΣ....

    Αρκετά και ο Νοών……
    [ΣΗΜ οι θεωρητικές και πολύ σωστές προσεγγίσεις του @ 4:11 πμ ][σοφία ΠΑΣΟΚ]

    ReplyDelete
  38. Anonymous9:37 am

    @ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ

    Μήπως θα ήταν συνεπώς καλύτερο να αναβαθμίσουμε τη τεχνική εκπαίδευση αντί να κατευθύνουμε όλους σχεδόν τους μαθητές στα πανεπιστήμια;

    @4:11 πμ

    Ο policy maker καλείται να μεγιστοποιήσει το εκπαιδευτικό outcome λαμβάνοντας υπόψιν αρκετούς περιορισμούς (όπως το κόστος). Το outcome της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα μπορούσε να μετρηθεί από το γινόμενο (dot product) φοιτητέςx (αποκτώμενες γνώσεις+δεξιότητες). Σε ένα περιβάλλον χωρίς περιορισμούς (όπως χρηματικοί πόροι) η μεγιστοποίηση ίσως να επέρχεται με τον τρόπο που υποδεικνύετε (απεριόριστη αύξηση του αριθμού των φοιτητών). Στη πραγματικότητα ωστόσο οι περιορισμοί επιβάλλουν την κατανομή των πόρων στις χρήσεις εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη οριακή απόδοση- όπως στους φοιτητές με το καλύτερο potential. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτούμε τη τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι ο καλύτερος δυνατός. Και αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει όλους

    ReplyDelete
  39. Anonymous11:06 am

    εκτός από τις τεχνοκρατικές αντολήψεις υπάρχει και η φαντασία

    να είμαστε ρεαλιστες να ζητάμε το αδύνατο

    ReplyDelete
  40. Anonymous11:29 am

    policy maker..,outcome..., dot product…., potential ... όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίζουν ….. γιατί θέλουμε να εντυπωσιάζουμε απαρνούμενοι την ταυτότητα μας ….

    Πάντως για όλα αυτά υπάρχουν εξαιρετικού ενδιαφέροντος προσεγγίσεις στα πάντα επίκαιρα κλασικά πλέον έργα: «ο πατερναλιστικός καπιταλισμός» και «η ελευθερία του ανθρώπου» του καθηγητή Ανδρέα Γ. Παπανδρέου []

    ReplyDelete
  41. Anonymous12:30 pm

    Έχω πολλές φορές ‘χειροκροτήσει’ προτάσεις σας και τη πολιτική πρακτική σας στο χώρο των ΑΕΙ, όμως επιτρέψτε μου να διαφωνήσω κάθετα με το θέμα της βάσης του 10. Δίνει ένα εξαιρετικά κακό μήνυμα στη κοινωνία και στους μαθητές ειδικότερα: όλοι μπορούν να σπουδάσουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση ανεξάρτητα της προσπάθειας. Η τριτοβάθμια όμως εκπαίδευση είναι ‘ακριβό σπορ’ και θα πρέπει να δίνεται στους άξιους, τους μελετηρούς, σε αυτούς που έχουν αποδεδειγμένο ενδιαφέρον να την κατακτήσουν! Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση σαν επαγγελματική, που απαιτεί απλά τη μάθηση τεχνικών δεξιοτήτων, δίχως εμβάθυνση και θεωρητική κατάρτιση. Τα δύο τελευταία απαιτούν μελέτη και γνώση που δικαιολογεί τουλάχιστον τη βάση, το 10!!

    Ένα άλλο θέμα που έχει γεμίσει με απογοήτευση πολλούς στα ΑΕΙ είναι η μη διόρθωση της ψήφου των φοιτητών (και των άλλων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας) σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής τους στις εκλογές των διοικητικών οργάνων των ΑΕΙ (Πρύτανης ή Πρόεδρος κλπ). Εάν δεν αλλάξει η διάταξη αυτή, οι πιθανότητες να εκλεγούν σοβαροί και εκτός κομματικής και άλλης διαπλοκής άνθρωποι είναι πολύ μικρές. Εάν πράγματι ενδιαφέρεσθε να κάνετε σοβαρές μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ πρέπει να μεριμνήσετε να έχετε και σοβαρούς και ακέραιους συμμάχους ως Πρυτάνεις και Προέδρους!!! Αλλιώς κινδυνεύετε να μεταπέσετε σε παρεμβάσεις μικροδιαχείρισης της υπάρχουσας ζοφερής κατάστασης. Αυτό θέλετε? Μου έχετε δώσει την εντύπωση πως όχι!

    ΚΑΘ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

    ReplyDelete
  42. Anonymous12:34 pm

    Συμφωνώ ότι πρέπει να Παραμείνει «η βάση του 10» για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), δηλαδή τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), (βλέπε Νόμους 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009 κ.α..), αν και αυτό το μέτρο δεν είναι ότι πιο καλό. Ο μαθητής του 19 στις εισαγωγικές, πλέον φοιτητής αν παρατήσει το διάβασμα (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις), το πιο πιθανόν είναι να μην τελειώσει τις σπουδές του ποτέ ή να αργήσει πάρα πολύ, ενώ ο μαθητής που θα «πιάσει» έστω και 8 στις εισαγωγικές και μετά μέσα στην σχολή του και θα προσπαθήσει αρκετά με πολύ και σωστό διάβασμα μπορεί και να αριστεύσει (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις). Η δική μου η γνώμη είναι ότι κάποιο μέτρο θα πρέπει να υπάρχει, έστω και «η βάση του 8» , αν και καλύτερα θα ήταν να είναι «η βάση του 10». Όμως και χωρίς εισαγωγικές μπορεί να γίνει το ζητούμενο, όποιος προσπαθήσει αρκετά με σωστό διάβασμα και σκέψη, τότε θα τα καταφέρει. Επίσης, τα μόρια των εισαγωγικών εξετάσεων είναι ένα «μέτρο μορίων» που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλη «φούσκα» για διάφορες σχολές, οι εξετάσεις εντός των σχολών είναι αυτές που σε κρίνουν ικανό για την συγκεκριμένη επιστήμη, όχι οι «βάσεις εισαγωγής». Φυσικά, καλό είναι να υπάρχει κάποιο «όριο-βάση» εισαγωγής, αν και οι περισσότερες χώρες κατάργησαν τις εισαγωγικές και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όποιος μπορεί και θέλει να γίνει κάτι τα καταφέρνει, διαφορετικά τα παρατάει και ψάχνετε για κάτι διαφορετικό. Θα είναι πιο χρήσιμο και σωστό μέσα στα Γυμνάσια και Λύκεια να υπάρχει πιο οργανωμένη και σωστή εκπαίδευση, ίσως με λιγότερη ύλη αλλά πιο καλά και σωστά επιλεγμένη , επεξηγημένη και διδαγμένη, ιδίως όσον αφορά μαθήματα «δύσκολα» όπως π.χ. Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία Ελληνικά…κ.α..). Επίσης καλό είναι να υπάρχουν κρατικά φροντιστήρια-εκπαιδευτήρια το απόγευμα, δωρεάν μέσα στα ίδια τα σχολεία για όλους, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν κενά και απορίες πάνω στην διδακτέα ύλη. Σαν αποτέλεσμα, να γίνει ένα πιο ολοκληρωμένο σχολείο, με πολύ περισσότερη επιτυχία σε ότι και αν επιλέξει και έχει κλίση μετά να ασχοληθεί και να σπουδάσει.

    Με εκτίμηση,
    Θεόδωρος Θεοδώρου
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

    ReplyDelete
  43. Anonymous1:02 pm

    Σε απάντηση του Ανώνυμου (11:59 ΠΜ , 1:22 ΜΜ , 11:35 ΜΜ , 11:37 ΜΜ)
    για την χωρίς διάκριση κατηγορίες στα ΤΕΙ της χώρας είναι το παρακάτω άρθρο στο BHMA Science.

    http://www.teicrete.gr/tei/el/ereyna/hiper/TOVIMA_SYNTHXH%2020070624_P053.pdf

    ReplyDelete
  44. Epanechnikov1:20 pm

    @ 11:29 πμ

    "να εντυπωσιάζουμε απαρνούμενοι την ταυτότητα μας …. "

    Εδώ και πολλά χρόνια ζω στο εξωτερικό. Συγγνώμη αλλά πολλές λέξεις μου βγαίνουν ευκολότερα στα αγγλικά.

    Όσο για τον Αντρέα Παπανδρέου, ας τον αφήσω καλύτερα ασχολίαστο

    ReplyDelete
  45. Τζορτζ Στάινερ1:21 pm

    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=151878

    ReplyDelete
  46. Anonymous1:58 pm

    @1:20 μμ "Όσο για τον Αντρέα Παπανδρέου, ας τον αφήσω καλύτερα ασχολίαστο" τι να πει ο άνθρωπος παριστάνει τον τεχνοκράτη χωρις κοινωνικες ευαισθησίες και όχι μόνο, τι να πει για τα έργα του Ανδρέα Γ. Ππανδρεου που θεωρούνται κλασικά σε πανεπιστήμια όπως αυτό του Χάρβαρτ.

    Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός , ούτε η απαξία δικαιώνει ατεκμηρίωτες προσεγγίσεις με χρήση αγγλοσαξωνικών όρων επειδή ξεχάσαμε τα ελληνικά μας.....

    ReplyDelete
  47. Anonymous2:13 pm

    ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ/ΤΗΣ @11:29 πμ ΣΤΟΝ @1:20 μμ

    ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ
    Τζορτζ Στάινερ ΠΟΥ είπε...

    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=151878

    ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΥΠΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ReplyDelete
  48. [Πρώτο μέρος:]

    Μου προκαλεί λύπη το γεγονός ότι στο blog του υφυπουργού που τόσο συστηματικά και εύστοχα έχει επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη χάραξης εκπαιδευτικής στρατηγικής και την υλοποίηση αληθινής εκπαιδευτικής πολιτικής, αντί για τη διαχείριση επικοινωνιακών ψευδοδιλημμάτων και μικροπολιτικών διευθετήσεων, καταλήγουμε, ύστερα από μια απόφαση της συγκεκριμένης κυβέρνησης και επιχειρηματολογία του συγκεκριμένου υφυπουργού, να συζητάμε για πράγματα κραυγαλέως και οφθαλμοφανώς στρεβλά.

    Επειδή προσωπικώς έχω αισθανθεί στο παρελθόν να μοιράζομαι με τον κύριο Πανάρετο κοινή αγάπη για την επιστήμη αλλά και τα θέματα της Παιδείας, και παρόλο που πολλές φορές επώνυμα έχω εκφράσει θετικά για το πρόσωπό του και τις ιδέες του, δε μπορώ παρά να επανέλθω και πάλι επώνυμα να καταθέσω την εξής πολύ ξεκάθαρη άποψη:

    Η "κατάργηση της βάσης του 10" στην παρούσα φάση δεν πείθει ως εκπαιδευτική πολιτική. Λυπηρό, αλλά δίνει βάση στους καχύποπτους και συνωμοσιολόγους (και απ' ό,τι φαίνεται, όχι μόνο σε αυτούς) να επιχειρηματολογήσουν εναντίον της απόφασης αυτής με αναφορές σε κίνητρα ξένα προς την ουσία της εκπαίδευσης και της μετάβασης από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Η αλήθεια είναι ότι όποιος διαβάσει προσεκτικά την επιχειρηματολογία του κυρίου Πανάρετου θα προβληματιστεί (τουλάχιστον) για την αποτελεσματικότητα και λογική της "βάσης του 10". Αποδέχομαι λοιπόν τα αποδεικτικά στοιχεία που επικαλείται ο υφυπουργός, διαφωνώ ωστόσο ως προς τη λογική οδό που οδηγεί στο "δια ταύτα" - ή τουλάχιστον δε μπορώ να αποδεχθώ ολόκληρο το "δια ταύτα":

    Κατανοώ ότι η Ελληνική Πολιτεία επί δύο και πλέον δεκαετίες είχε ως στρατηγική να δημιουργήσει υποδομές και να διαθέσει πόρους για μια μαζική τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι αποτελεί παραλογισμό στη συνέχεια να αφήνει η ίδια αυτή την υποδομή (και μάλιστα στην περιφέρεια) άεργη, επιβάλλοντας περιορισμούς. Όμως αυτό το επιχείρημα δεν αναφέρεται και τόσο δυνατά - ίσως γιατί έχει λογικές συνέπειες όπως το ερώτημα: "Και τι κάνουμε για να διορθώσουμε αυτή τη συστημική ανισορροπία, που δημιουργεί μεγαλύτερη προσφορά ευκαιριών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες;".

    Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι ο κύριος Πανάρετος έχει απάντηση γι’ αυτό. Η απάντησή του βρίσκεται στα όσα έχει πει εδώ και καιρό για το κενό στην ουσιαστική και ανοικτή μεταδευτεροβάθμια/προτριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως όταν τόλμησε να προτείνει προς συζήτηση μια τέτοια λύση, φιμώθηκε από τους θεματοφύλακες της συστημικής αδράνειας. Αυτοί προτίμησαν να πολιτευθούν εκπυρσοκροτώντας το πυροτέχνημα με τον παραδοσιακό, συστημικό, παλαιοπολιτικό τρόπο – για την ουσία, βλέπουμε σιγά-σιγά, όχι όλα μαζί. Τα μικροπολιτικά/διαχειριστικά οφέλη της εκπυρσοκρότησης δεν είναι αμελητέα...

    [συνέχεια στο επόμενο σχόλιο]

    ReplyDelete
  49. [Δεύτερο μέρος:]

    Κι έτσι, καταλήγουμε στην ανάγκη για επιχείρημα που θα υποστηρίξει το πυροτέχνημα: αφού η προηγούμενη ρύθμιση δεν ήταν αποτελεσματική, την καταργούμε. Όμως η κοινή λογική και χρηστή διαχειριστική πρακτική λέει, πως ό,τι δεν είναι καλό, πρέπει να αντικαθίσταται από κάτι καλύτερο και όχι απλώς να αποσύρεται. Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο κύριος Πανάρετος για τη μη αποτελεσματικότητα και κυρίως τη στρεβλότητα της προηγούμενης ρύθμισης είναι βάσιμα. Δυστυχώς, όμως, από μόνα τους δεν μπορούν να πείσουν τον οποιονδήποτε αντιλαμβάνεται ότι φέτος τα τμήματα χαμηλής ζήτησης στην περιφέρεια θα γεμίσουν με κόσμο που δεν έχει τα εφόδια για να τα βγάλει πέρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σαφώς το ίδιο έγινε και πέρσι, μόνο που φέτος το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται. Και φέτος κάθε ευρώ του δημόσιου χρήματος μετράει πολύ περισσότερο από πέρσι.

    Κύριε Πανάρετε, το ξέρετε καλά, γιατί το έχετε παρακολουθήσει και αναλύσει πολύ περισσότερο από μένα εδώ και χρόνια: Η λύση είναι να μάθει η ελληνική οικογένεια ότι το να μπει το παιδί στο πανεπιστήμιο ή "πανεπιστήμιο" δεν είναι η μόνο λύση, συχνά δε δεν είναι καν λύση, αλλά μελλοντικό πρόβλημα. Η λύση είναι να πάψει η ελληνική κοινωνία να βαυκαλίζεται και να πάψει το κράτος να την εξαπατά, έστω και εξ αδρανείας. Η λύση είναι να δοθούν διέξοδοι μετά το λύκειο, αληθινές εναλλακτικές λύσεις. Η λύση είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τεχνολογική και μη, να αφεθούν να παίξουν το ρόλο που τους αρμόζει και όχι το ρόλο που εξυπηρετεί μικροπολιτικές, διαχειριστικές σκοπιμότητες.

    Από όσα έχετε γράψει και πράξει στο παρελθόν κρίνω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Υποθέτω επίσης ότι θα σας είναι άβολο να επιχειρηματολογείτε επί μακρόν υπέρ μιας συγκυριακής ρύθμισης, η οποία φαίνεται να μην πείθει, χωρίς να αναφέρεστε στο υπόλοιπο όραμα. Αλλά, ξέρετε, το υπόλοιπο όραμα που έχετε περιγράψει στα κείμενά σας, είναι άγνωστο στον τηλεθεατή, ίσως δε και ασύμβατο με τις επιδιώξεις των θεματοφυλάκων της συστημικής αδράνειας...

    Η λύση, κατά τη γνώμη μου, είναι επανάσταση: πολιτικά σχεδιασμένη, δημοκρατική επανάσταση αρχών, με πρόγραμμα και στόχους, πριν μας προλάβουν οι ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Το σύστημα μόνο του πλέον έχει πάρει την κάτω βόλτα και οδηγείται ταχύτατα στην αυτοαπαξίωση και κατάρρευσή του. Όσα γίνονται στην οικονομία, πρέπει να τα δούμε υπό αυτό το πρίσμα. Ελπίζω οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο χώρο της Παιδείας να μην έχουν καθόλου άρωμα συγκυριακών μικροδιευθετήσεων - γιατί το άρωμα στην πολιτική χαλάει και την ουσία.

    ReplyDelete
  50. Anonymous7:09 am

    Το συμπέρασμα που προσωπικά βγάζω από όλα τα γραφόμενα είναι πως εάν η κατάργηση της βάσης του 10 δεν συνοδευτεί και από άλλες ρυθμίσεις θα παραμείνει ένα λαϊκίστικο και άνευ ουσίας μέτρο, μία συνέχεια της σπατάλης του δημόσιου χρήματος σε δήθεν "ανώτατες" σχολές και μάλιστα σε καιρούς πολύ δύσκολους για την χώρα. Οφείλετε στο Υπουργείο να σκέφτεστε πως αυτή τη στιγμή δεν σκοπεύουμε σε καμία περίπτωση να πληρώσουμε με τις περικοπές των μισθών μας ανεύθυνες και ψηφοθηρικές πολιτικές.
    Συγχωρέστε με αν είμαι κάπως σκληρή στο λόγο μου, αλλά έχω την αίσθηση πως το υπουργείο δεν έχει συναίσθηση της κατάστασης.

    Υπάρχει άλλη μία προκήρυξη για σύμβουλο επικοινωνιακής στρατηγικής με αμοιβή 270.000 ευρώ και δυνατότητα ανανέωσης. Για πόσο καιρό ακόμη θα τρέφουμε τους γνωστούς κρατικοδίαιτους που καλόμαθαν να παρασιτούν συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Παιδείας και τους φορείς του; Μπορεί να προβλέπονται χρήματα από το ΕΣΠΑ, αλλά ως γνωστόν πρόκειται για συγχρηματοδότηση, πληρώνουμε δηλαδή κι εμείς, και επίσης ο κωδικός για μία τέτοια δαπάνη δεν είναι υποχρεωτικός.
    Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλες σπατάλες. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Εάν η κα Διαμαντοπούλου και δεν ξέρω ποιός άλλος θέλουν να συντηρούν άχρηστες σχολές και να πληρώνουν άχρηστες υπηρεσίες για τους δικούς τους φ, χ, ψ λόγους προκαλώντας το κοινό αίσθημα πρέπει κάποια στιγμή να αναλογιστούν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

    ReplyDelete
  51. Anonymous7:44 am

    Με αφορμή τις καταγγελίες που φιλοξενούνται σε ιστοσελίδες για την Ένωση Ελλήνων Φυσικών [ΜΕΡΟΣ Α]

    Επανειλημμένα σας είχαμε ενημερώσει για το τραγικό για την επιστημονική κοινότητα φαινόμενο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών [Ε.Ε.Φ.] όπου κάποιοι έχουν μετατρέψει το ιστορικό σωματείο σε Κ.Ε.Κ. και «τα οικονομούν» σε βάρος των κορόιδων και όχι μόνο.
    Το χειρότερο είναι ότι είχατε δημοσιοποιήσει όλες τις σχετικές αναφορές οπότε και η ευθύνη σας είναι τεράστια.
    Το ποτήρι ξεχείλισε λίγες ημέρες μετά τη χρηματοδότηση από το υπουργείο σας ενός συνεδρίου μαϊμού το οποίο ουσιαστικά έγινε με τη μετακίνηση 500 [δεν είναι γνωστό αν πραγματικά όσοι πληρώθηκαν πήγαν και στο συνέδριο]καθηγητών στους οποίους σε εποχή που μας κόβετε τους μισθούς πληρώθηκαν τα έξοδα μετακίνησης – διαμονής και διατροφής για 7 ημέρες πριν τις διακοπές του Πάσχα [παράλληλα οι μετακινούμενοι πήραν επιπλέον άδεια μια εβδομάδα , για να παραλάβουν βεβαιώσεις «συνεδριακού τουρισμού» και να διεκδικήσουν θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης!!]

    Έτσι η Ε.Ε.Φ. ανακοινώνει τη διοργάνωση «αυτοχρηματοδοτούμενων» σεμιναρίων παιδαγωγικής κατάρτισης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής και Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών [η συμμετοχή των φορέων αυτών δεν στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια. Αν το ψάξετε θα καταλάβετε τι συμβαίνει…..] το οποίο υπόσχεται ότι θα δίνει πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης του τύπου που προγραμματίζεται από το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου σας(προτού κατατεθεί και ψηφιστεί!!!!)[ μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία εμπλέκουν την υπουργό παιδείας και ταυτόχρονα αναφέρουν ότι το σεμινάριο κοστίζει 500 ΕΥΡΩ και όχι 300 που αναφέρει η σχετική σημερινή καταγγελία –ανάρτηση σε γνωστή ιστοσελίδα παιδείας από το Συντονιστικό των Ωρομισθίων Καθηγητών και την Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών» (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω φορείς δεν είχαν ευαισθητοποιηθεί όταν έτρεχαν και πλήρωναν να κάνουν άλλα παρόμοια σεμινάρια γιατί τους έταζαν «ρουσφετολογικούς διορισμούς την προηγούμενη 6ετία- αλλά για το θέμα θα επανέλθουμε)]

    Αλλά για να έχετε μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει
    Λίγο πριν την χρηματοδότηση του συνεδρίου «μαϊμού» στο οποίο μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα δεν τόλμησε να παραβρεθεί εκπρόσωπος του υπουργείου σας, η Ε.Ε.Φ.- Κ.Ε.Κ. είχε κάνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παρακολούθηση σεμιναρίου «επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης» [ήταν τότε που το υπουργείο σας είχε κάνει τις ανακοινώσεις για τα προσόντα –μοριοδότησης για την διεκδίκηση θέσης στελέχους της εκπαίδευσης]

    Λίγο παλαιότερα η εν λόγω Ε.Ε.Φ.- Κ.Ε.Κ. είχε οργανώσει σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σεμινάρια στην Ειδική Αγωγή αντί του ποσού των 2000 ΕΥΡΩ[ναι δύο χιλιάδων ΕΥΡΩ] και υποσχόταν διορισμό στο δημόσιο [Έτσι τους είχε υποσχεθεί και θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα θα μου πείτε τη σχέση έχουν οι Φυσικοί με την Ειδική Αγωγή (στο χωρίο μου λένε ….όση σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο…)] [ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΑΣ]

    Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά παλαιότερα η Ε.Ε.Φ.- Κ.Ε.Κ. διοργάνωνε ανά την Ελλάδα «μαϊμού» σεμινάρια πληροφορικής για να διορίζονται και παίρνουν προϋπηρεσία ως αναπληρωτές, κάποιοι... Τα σεμινάρια αυτά «γινόντουσαν»(έτσι έλεγαν) σε κάθε είδους φροντιστήρια της επαρχίας και τις βεβαιώσεις υπέγραφε Τ.Ε.Ι. της περιοχής Αττικής. Όταν οι φορείς Πληροφορικής κατήγγειλαν το γεγονός και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη το εν λόγω Τ.Ε.Ι. δήλωσε ότι ουδέποτε είχε δώσει την συγκατάθεσή του για μια τέτοια ενέργεια και το Υπουργείο της Παιδείας με εγκύκλιό του δεν αναγνώριζε τις βεβαιώσεις αυτές. [ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΑΣ]

    ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ … ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ …. Μην τους απογοητεύεται. [συνεχίζεται]

    ReplyDelete
  52. Anonymous7:45 am

    Με αφορμή τις καταγγελίες που φιλοξενούνται σε ιστοσελίδες για την Ένωση Ελλήνων Φυσικών [ΜΕΡΟΣ Β]

    Και δεν φτάνουν μόνο αυτά αν ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε.Φ. θα καταλάβετε πολλά [ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ]

    Αλλά υπάρχουν και θέματα πολιτικής στα οποία εμπλέκεται με ανορθόδοξο τρόπο το Κ.Ε.Κ. – Ε.Ε.Φ. Προεκλογικά όταν γινόταν ο περίφημος διάλογος για την παιδεία η Ε.Ε.Φ. είχε εκδώσει ένα μπλε φυλλάδιο με τις «θέσεις της» για την παιδεία «συνεισφορά» στον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Το φυλλάδιο αυτό το μοίραζε γνωστή σε σας διεύθυνση του υπουργείου σας [τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι: ποιος χρηματοδότησε το φυλλάδιο αυτό, γιατί κατά τύχη το φυλλάδιο αυτό το μοίραζε το υπουργείο, για δείτε τις θέσεις που διατυπώνονται σε αυτό (και θα καταλάβετε πολλά).Όπως και το ότι μόνιμος εισηγητής για τα θέματα παιδείας της ΕΕΦ ήταν και μπορεί να είναι κάποιος/α φιλόλογος!!!- κατάντια, αλλά εδώ οι φυσικοί είναι ειδικοί για την ειδική αγωγή αυτό μας πείραξε!!. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ και τα συσχετίζουν (αυτοί κάτι θα ξέρουν με τις δαπάνες για το περιβόητο βιβλίο των 800.000 ΕΥΡΩ και τα CDs που βρήκατε την 5Η Οκτωβρίου 2009 στις αποθήκες του υπουργείου σας.[ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΙΑ αλλά ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ και γνωρίζετε και τη σχετική διεύθυνση που εμπλέκεται]

    Το δια ταύτα πρέπει επιτέλους κάτι να κάνετε όχι για να αποφύγετε τις καταγγελίες όπως αυτή στην γνωστή ιστοσελίδα αλλά για να προστατευθείτε ως πολιτική ηγεσία από την προσπάθεια που επιχειρείται για αποσταθεροποίηση ενεργειών που πρέπει να γίνουν και κάποιοι και εκ των έσω προσπαθούν να αποδομήσουν την όποια προσπάθεια για τεκμηριώσουν την διαχρονική συμπόρευση με το συμφέρον τους και όχι με τις προσπάθειες αλλαγών στην παιδεία

    Και είναι πολλοί οι διαπλεκόμενοι
    Αυτοί που κέρδισαν με παράνομο τρόπο θεσούλες μελών ΔΕΠ
    Αυτοί που κέρδισαν θεσούλες στελεχών της εκπαίδευσης χωρίς προσόντα με την ψήφο των διαπλεκόμενων διαχρονικά υπηρεσιακών συμβουλίων [διευθυντές σχολείων, διευθυντές και προϊστάμενοι ΔΕ, σχολικοί σύμβουλοι και…. Και….]

    Και μην ξεχνάτε κάτι ακόμα. Σε σχετικές καταγγελίες για τη χρηματοδότηση- σκάνδαλο του συνεδρίου «μαϊμού» σε σχετικό τότε σχόλιο κάποιος διαπλεκόμενος για να αντικρούσει τα επιχειρήματα- καταγγελίες παρέπεμπε στο πρόγραμμα του συνεδρίου που αναρτήθηκε την ημέρα του Συνεδρίου (κατά τύχη) και το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το τι πραγματικά έγινε στο συνέδριο.
    Όταν κάποια/οιος «ανώνυμος» τον σχολίασε δεν τόλμησε να απαντήσει γιατί για να υπηρετεί τέτοιες πολιτικές για την εκπαίδευση έχει κερδίσει θεσούλες στο Αίγιο και συμμετοχή διαχρονικά σε προγράμματα της Ε.Ε. [αν κάποιος τα διερευνήσει το θέμα, θα βρεθεί προ εκπλήξεων…. Δεν μπορείτε να φανταστείτε …. Δεν το χωράει ανθρώπινος νους….]

    Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ:
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.Φ- Κ.Ε.Κ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ 6ΕΤΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΑΝ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ

    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΟΛΜΕ ΕΝΩ ΗΞΕΡΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΕ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ… ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΜΝΗΜΗ

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΞΑΛΛΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ … ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ..
    ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ…. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ …… ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ

    ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ … ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ …. Μην τους απογοητεύεται.

    ReplyDelete
  53. Anonymous7:48 am

    [ΜΕΡΟΣ Γ΄]
    Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ [www.alfavita.gr]



    Νέο σκάνδαλο σε εξέλιξη στην εκπαίδευση με την προφανή συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας;!;!;

    Οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης, αφού πλούτισαν στις πλάτες χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών στήνοντας τα τελευταία 2 χρόνια μια φάμπρικα με σεμινάρια ειδικής αγωγής, υφαρπάζοντας από 1500 έως 2500 ευρώ από τον κάθε αδιόριστο εκπαιδευτικό έρχονται σήμερα να ξαναστήσουν παρόμοια φάμπρικα με αφορμή την πρόθεση του Υπουργείου να εισάγει με το πολυνομοσχέδιο το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ). Σχετικά με το ΠΠΔΕ το πολυνομοσχέδιο αναφέρει τα εξής:

    «Για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Η παιδαγωγική κατάρτιση παρέχεται : α) με πρόγραμμα στο πλαίσιο των σπουδών που ξεκινά σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα ΑΕΙ άμεσα ή μετά την αποφοίτηση, ενταγμένο στα Προγράμματα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με τη μορφή «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής», ή β) Μέσω της απόκτησης Μεταπτυχιακού Τίτλου Ειδίκευσης στην Παιδαγωγική, τις Επιστήμες της Αγωγής, ή τις Επιστήμες της Εκπαίδευσης.»

    Έσπευσε, λοιπόν, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, εκ των διοργανωτών σεμιναρίων ειδικής αγωγής, να ανακοινώσει τη διεξαγωγή σεμιναρίου για παιδαγωγική κατάρτιση εκπαιδευτικών. Στο site της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (http://www.eef.gr/thenews/view/374), αναφέρεται ότι το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους όμως, αναφέρουν ότι το σεμινάριο κοστίζει 300 ευρώ και ότι κατά 90% θα δίνει στον εκπαιδευόμενο το ΠΠΔΕ με βάση το νέο πολυνομοσχέδιο. Πρώτα, λοιπόν, ξεκίνησαν τα σεμινάρια της ειδικής αγωγής που σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Λυκουρέντζο οι ιθύνοντες της Ένωσης Φυσικών τα έκαναν νόμο, τώρα τα σεμινάρια παιδαγωγικής κατάρτισης σε αγαστή συνεργασία με την κ. Διαμαντοπούλου.

    Καταγγέλλουμε την πρόθεση τέτοιου είδους μεσαζόντων στην εκπαίδευση που πλουτίζουν για ακόμα μια φορά στις πλάτες αδιόριστων εκπαιδευτικών. Καταγγέλλουμε τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας να αφήνει ανοιχτές πόρτες σε τέτοιου είδους σεμινάρια με πιθανή συμμετοχή παραγόντων του στο νέο "φαγοπότι".

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
    www.oromisthioi.gr - 6970139038

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    ReplyDelete
  54. Πάντως σε τούτο το νομοσχέδιο τα θετικά δεν περιορίζονται μόνο στο "10". Ας δούμε και τα άλλα θετικά κι ας αφήσουμε τους δημοσιογράφους να αναζητούν αποπροσανατολιστικά άλλοθι του έργου που επιχειρείται.

    ReplyDelete
  55. Anonymous12:24 am

    «Το 10»….το κακό
    του Μάκη Φόρτε (Μέλος του ΠΑΣΟΚ (στην Τοπική Οργάνωση Αργοστολίου της Κεφαλονιάς) από την ίδρυσή του. Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς-Ιθάκης από το 1979 έως και το 1985)

    http://makisfortes.blogspot.com

    Η ΕΙΔΗΣΗ έχει ξεχωριστή σημασία για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Αργοστόλι
    και το Ληξούρι, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα.
    «Από τη φετινή χρονιά καταργείται «η βάση του 10»
    για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» !

    «Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10» εφαρμόστηκε το 2006 από την Κυβέρνηση Καραμανλή και την Υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, παρά τη θύελλα αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών.
    Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μαθηματικά οδηγούταν σε κλείσιμο όταν είχε φθάσει την περασμένη χρονιά να δεχτεί μόνο 787 σπουδαστές στα οκτώ τμήματά του, σε σύνολο 2437 προκηρυγμένων θέσεων (32,29% των εισακτέων) και αφού η προηγούμενη βουλή είχε ψηφίσει νόμο με τον οποίο προβλεπόταν το κλείσιμο των τμημάτων ΤΕΙ «στα οποία ο αριθμός των κατ’ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα για πέντε (5) συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη» !

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ αισθάνομαι δικαιωμένος αφού από το 2006 ως Δήμαρχος Αργοστολίου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ είχα πλήρως εναντιωθεί και στη συνέχεια κατ’επανάληψη με στοιχεία είχα καταγγείλει ως εγκληματική για την βιωσιμότητα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων την βάση του 10 και καταστροφική για τις τοπικές κοινωνίες !

    ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ :
    Τα τέσσερα χρόνια που εφαρμόστηκε «η βάση του 10» το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συνολικά έχασε 5066 σπουδαστές !

    Από αυτές :
    Οι 3223 στην Κεφαλονιά. Οι 1469 στο Αργοστόλι και οι 1754 στο Ληξούρι.
    Οι 824 στη Ζάκυνθο και
    Οι 1019 στη Λευκάδα
    ΚΑΙ ΑΝ σε κάποιους αυτά τα νούμερα δεν λένε τίποτα, θα επισημάνω ότι οι 5066 απολεσθέντες σπουδαστές δεν είναι ένα ψυχρό νούμερο. Είναι 5066 ζωντανοί άνθρωποι και μάλιστα νέα παιδιά που χάθηκαν από την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο, για να στραφούν στην εκπαιδευτική μετανάστευση και την ιδιωτική παιδεία ! Οι 3223 απολεσθέντες σπουδαστές από την Κεφαλονιά, αναλογούν στο 8,16% του πληθυσμού του Νομού ! Οι 824 απολεσθέντες σπουδαστές από τη Ζάκυνθο, αναλογούν στο 2,11% του πληθυσμού του Νομού ! Οι 1019 απολεσθέντες σπουδαστές από τη Λευκάδα αναλογούν στο 4,53% του πληθυσμού του Νομού !
    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Κέντρο Καταναλωτών μάλιστα υπολογίζοντας ότι ένας φοιτητής χρειάζεται κάθε μήνα για να καλύψει τις βασικότερες και σημαντικότερες από τις ανάγκες του 1.040 έως 1.260 ευρώ, δίνει ως απώλειες για τις τοπικές οικονομίες των τριών νησιών τα χρόνια 2006 – 2009 : Για την Κεφαλονιά, το ποσόν των 98 έως 120 εκατ. ευρώ ! Για τη Ζάκυνθο, το ποσόν των 23 έως 28 εκατ. ευρώ ! Για τη Λευκάδα, το ποσόν των 26 έως 32 εκατ. ευρώ !

    Η ΟΥΣΙΑ της υπόθεσης ; ΚΑΙ άνοδο της ποιότητας σπουδών στο λύκειο ή τα τριτοβάθμια ιδρύματα δεν πέτυχε τα τέσσερα χρόνια της εφαρμογής της η θεσμοθέτηση της «βάσης του 10» ΚΑΙ η τοπική οικονομία των τριών νησιών του Ιονίου έχασε 150 (περίπου) εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν (περίπου) στο μισό του αναπτυξιακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013 για τα Ιόνια ! Κακό, λοιπόν, πολύ κακό αποδείχθηκε «το 10» για την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ! Και μπορεί αυτό το αστρονομικό ποσό να μην εκλάπει από κάποιον (ή κάποιους), αλλά σίγουρα κάποιος (ή κάποιοι) ευθύνονται.

    TΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!!

    ReplyDelete
  56. Anonymous4:43 am

    "είχα καταγγείλει ως εγκληματική για την βιωσιμότητα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων την βάση του 10 και καταστροφική για τις τοπικές κοινωνίες !"

    ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ "ΦΟΙΤΗΤΕΣ" ΤΟΥ ΠΡΟ-ΠΟ 1-2-3- Χ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ...ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ?????

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 10 ...ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΕΙ/ΤΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ..ΙΣΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΤΕΙ.

    ReplyDelete
  57. Anonymous4:54 am

    Κύριοι Δήμαρχοι, εφόσον τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) του Τεχνολογικού Τομέα, δηλαδή τα Τ.Ε.Ι. αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως Ιδρύματα ενός κατώτερου θεού, μαζί με αυτά και οι απόφοιτοι τους, Μηχανικοί και μη. Μέχρι σήμερα, αν και βλέπουμε κάποιες θετικές εξελίξεις όμως αυτό δεν είναι αρκετό, δεν έχουν τα ανάλογα και αντίστοιχα Επαγγελματικά Δικαιώματα που έχουν στις ειδικότητες οι Ισότιμοι και Αντίστοιχοι μας στο εξωτερικό, ακόμη και μες την ίδια την Ελλάδα από τούς Ισότιμους και Αντίστοιχους μας που έρχονται στην Ελλάδα να δουλέψουν. Διότι, κάποιες γνωστές συντεχνίες φοβούνται μήπως και πάρει κανείς από την πίτα τους, ειλικρινά πλέον δεν είναι το πρόβλημα της "βάσης του 10", αλλά καμίας βάσης, αν και προσωπικά συμφωνώ να παραμείνει η "βάση του 10". Μαζεύουν τις Βαλίτσες τους, τα προσωπικά τους είδη, και φεύγουν για το εξωτερικό, για να σπουδάσουνε σε Ισότιμα και Αντίστοιχα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να έρθουν εδώ με Πλήρη Επαγγελματικά Δικαιώματα για να αντιμετωπίζονται σαν Ισότιμοι Πολίτες με κάποιους άλλους αυτού του τόπου. Αυτός είναι ο Κύριος λόγος, που οι Νέοι άρχισαν εδώ και καιρό να μην σπουδάζουν στα Τ.Ε.Ι. και να επιλέγουν ανάλογα Ιδρύματα του εξωτερικού, για να είναι σίγουροι για το μέλλον τους. Μπορεί να σφίγγουν τα ζωνάρια οι οικογένειές τους και να πληρώσουν μερικές χιλιάδες Ευρώ περισσότερες, αλλά πλέον είναι σίγουροι για το μέλλον τους και τα όνειρά τους. Όσο δεν βοηθάτε και εσείς, να λυθεί αυτό το πρόβλημα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, είναι 100% σίγουρο, ότι θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και στο τέλος, όπου θα είναι και πολύ σύντομα (σε 1-3 χρόνια), σχεδόν όλα τα Τ.Ε.Ι. θα κλείσουν, και πολύ σωστά θα γίνει, φτάνει πια η κοροϊδία, ειδικά τώρα που αναγνωριστήκανε και τα Κολλέγια, μόνο για εμάς των Τ.Ε.Ι. δεν ενδιαφέρετε κανείς, αλλά όσοι δεν μας θυμούνται ή δεν θα μας θυμηθούν πολύ σύντομα για την Πλήρη Δικαίωσή μας, τότε όταν θα πρέπει δεν θα τους θυμηθούμε ούτε και εμείς. Όσο για την Κοροϊδία ξυπνήσαμε όλοι, είμαστε ενωμένοι, και η ενημέρωση πάει «σύννεφο». Αν δεν υπάρξει Δικαίωση σύντομα και με μαθηματική ακρίβεια πάνε προς κλείσιμο. Ελπίζω ο Κύριος Υφυπουργός Ιωάννης Πανάρετος, να κάνει τις πλέον σωστές ενέργειες σαν σοβαρό και Υπεύθυνο άτομο που είναι, για την Πλήρη Δικαίωσή μας. Διαφορετικά, ειρηνικά μεν, αλλά ανάλογα δίκαια και μείς στο άμεσο και προσεχές μέλλον.

    Μετά τιμής,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

    ReplyDelete
  58. Anonymous6:59 am

    Η διαπλοκή στο χώρο της εκπαίδευσης φαίνεται ότι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

    Δεν είναι μόνο η βιομηχανία σεμιναρίων επιμόρφωσης που αποφέρουν κέρδη σε αυτούς που αποδομούν το δημόσιο χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος [η περίπτωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που αναφέρετε σε σχόλια του ιστοτόπου σας είναι χαρακτηριστική]

    Τα πλοκάμια αυτής της διαπλοκής έχουν διεισδύσει και σε ένα άλλο ευαίσθητο χώρο, το χώρο της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού.

    Έτσι παρουσιάζονται φαινόμενα όπως:
    • Στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου να πατρονάρουν ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού στο δημόσιο σχολείο κατά τα πρότυπα των ιατρών του ΕΣΥ που «ψαρεύουν» πελατεία στα δημόσια νοσοκομεία ή χρησιμοποιούν τις υποδομές τους για την πελατεία τους σε ιδιωτικό επίπεδο [διαφημίζονται τα ΤΕΣΤ Επαγγελματικού Προσανατολισμού ιδιωτικών εταιρειών, ενώ έχουν τεθεί στο χρονοντούλαπο αντίστοιχα εργαλεία που παρήχθησαν στο πλαίσιο του ΚΠΣ- σχετικές οι καταγγελίες του επί ΝΔ Προέδρου του ΠΙ και προς τιμή του.

    • Γνωστοί/ες μαϊντανοί του υποτιθέμενου επίσημου επιστημονικού σωματείου της συμβουλευτικής [που έχει τα γραφεία σε ιδιωτικό φορέα που «πλασάρει» συγκεκριμένο πακέτο ΤΕΣΤ επαγγελματικού προσανατολισμού] συμμετέχουν με την ιδιότητά τους ως στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης σε ημερίδες που διοργανώνουν Ιδιωτικές Εταιρείες που παρουσιάζουν εργαλεία επαγγελματικού προσανατολισμού για τον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!!! . Δυστυχώς σε αυτές τις ημερίδες δεν τις υποστηρίζουν μόνο τα παραπάνω αναφερόμενα στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και Γραφεία Δ.Ε. !!


    • Δεν θα αναφέρουμε τις ιδιωτικές εταιρείες και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για ευνόητους λόγους [Μπορείτε να απευθυνθείτε στο 1ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας ή να ρωτήσετε την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου σας, η οποία είναι εξαφανισμένη αφότου στελεχώθηκε με τη διαδικασία της opengov και να πάρετε τη σχετική πληροφόρηση και θα βρεθείτε προ εκπλήξεων για «πρόσωπα και πράγματα»]

    Στοιχεία που μπορούν να σας είναι χρήσιμα στο πλαίσιο της προσπάθειας [αυτό]αξιολόγησης που προωθείτε. Είναι η χρυσή ευκαιρία αυτοαξιολόγησης των υπηρεσιών σας και των στελεχών που συμμετέχουν στις παραπάνω δραστηριότητες, που περιφερόμενα στους διαδρόμους του υπουργείου παιδείας και του ΠΙ διεκδικούν τη μοναδικότητα στο να προτείνουν την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου του ΣΕΠ, την αναμόρφωση των Α+Ω προγραμμάτων, τη συγγραφή των σχολικών εγχειριδίων και… και…και [υποστηρίζοντας απόψεις της εποχής των «παγετώνων» ενώ βιώνουμε την εποχή της ΚτΠ (αλλά τι να πούμε όταν μπερδεύουν τον Η/Υ με την καφετιέρα.. τι να πούμε… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΟΙ ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ]

    ΥΣΤ1: Για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι τυχαίο γεγονός η διακομματικότητα της διαπλοκής όπου «συγκεκριμένες δομές επαγγελματικού προσανατολισμού» [στελέχη των οποίων ενισχύουν την ιδιωτική πρωτοβουλία σε θέματα ΣΕΠ (και όχι μόνο) , και έχουν καταλάβει τις θέσεις τους με «μαϊμού» μόρια] στην Ανατολική Αττική με εκπροσώπους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων μιλούσαν για την πράσινη ανάπτυξη και τα επαγγέλματα του μέλλοντος σε διημερίδα που φιλοξενούσε γνωστό μεγαλοϊδιωτικό σχολείο της περιοχής [Η συμμετέχουσα Δ/νση ΔΕ της περιοχής δεν μπορούσε να προβάλει το γεγονός σε κάποιο δημόσιο σχολείο, δεν το μπορούσε και είναι γνωστό γιατί…]
    ΥΣΤ2: Το σχόλιο θα μπορούσε να είναι και τμήμα έκθεσης «αυτοαξιολόγησης» προς γνώση και συμμόρφωση κάποιων σε «πιλοτικό επίπεδο»

    Μήπως θα πρέπει πέραν του ότι δημοσιεύετε τα σχόλια , να κάνετε και κάτι.
    Αυτά βλέπει και μαθαίνει ο πρωθυπουργός μας και γίνεται έξαλλος … και ξέρετε ότι και τα μαθαίνει και διαφωνεί.

    ReplyDelete
  59. Anonymous7:09 am

    Με θλίψη…. αγανάκτηση και αγωνία….

    Η θεωρητική υποστήριξη της μη ύπαρξης της βάσης του 10 στο επιστημονικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό επίπεδο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ταυτίζεται με τις οικονομικές απολαβές μιας τοπικής κοινωνίας… δεν μπορεί… δεν μπορεί…
    Είναι το σημείο στο οποίο διαφωνούσα κάθετα ως εκπρόσωπος επιστημονικού φορέα στο ΕΣΑΠ… στο ΣΑΠ όταν παρόμοια επιχειρήματα ακούγονταν από τους εκπροσώπους της Τ.Α.[περίοδος 1985- 1989] ….

    Έτσι δεν είναι κύριε υφυπουργέ? γιατί το ίδιο υποστηρίζατε και σεις στο ΕΣΥΠ [μετεξέλιξη του ΕΣΑΠ και ΣΑΠ][..]

    ReplyDelete
  60. και δεν έχω αλλάξει γνώμη.

    ReplyDelete
  61. Anonymous11:00 am

    Για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την Ένωση Ελλήνων Φυσικών

    Με αφορμή της σχετικές καταγγελίες

    • 13Ο Συνέδριο Φυσικής [εγκύκλιος απο το υπουργείο παιδείας για το συνέδριο] [Η επιχορήγηση από το υπουργείο σας του συνεδριακού τουρισμού]

    • Σεμινάριο στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης[μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις]!!!

    • Σεμινάριο Παιδαγωγικής Κατάρτισης [ η γνωστή περίπτωση που καταγγέλλουν οι αδιόριστοι καθηγητές- συνέχεια των σεμιναρίων για την ειδική αγωγή]!!!!

    • Σεμινάριο Φυσικών ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων[ αμέσως μετά της σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης]!!!!!

    • Σεμινάρια επιμόρφωσης για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ[ συμβολή της ΕΕΦ στην παραπαιδεία... και των καθηγητών]!!!!

    Η κατάντια ….. ενός ιστορικού σωματείου ….. οι μαϊντανοί στο χώρο των ΚΕΚ

    ReplyDelete
  62. Anonymous1:26 pm

    Η διαπλοκή δεν χτύπησε μόνο την πόρτα της παιδείας κύριε Πανάρετε αλλά και του υπουργείου σας και έχει το ίδιο χρώμα είτε είσαστε εσείς στην κυβέρνηση είτε είναι η Ν.Δ.

    Πάρτε όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το υπουργείο σας (πχ με το ΕΑΙΤΥ) και βάλτε συμβούλους σας με αρμοδιότητα σε έργα πληροφορικής που γνωρίζουν την αγορά και που τους εμπιστεύεστε να σας εξηγήσουν τι δεν πάει καλά με όλα αυτά που υπογράφονται και ποιο είναι το πραγματικό κόστος όλων αυτών σε τιμές της "πιάτσας".

    Ακολούθως ίσως να είσαστε ο πρώτος που πέρασε από το υπουργείο παιδείας που αφού αντιληφθεί τι συμβαίνει η έννοια φαγοπότι, θα νοιώσει την ανάγκη να δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια σε κάποιες διαδικασίες (βλ. απευθείας αναθέσεις συμβάσεων έργων - τεχνικών μελετών σε συγκεκριμένους φορείς) και να αντιληφθεί που γίνονται σπατάλες απίστευτων ποσών που σίγουρα καταλήγουν στις τσέπες κάποιων. Δεν είναι κακό να γνωρίζουν κάποια αειθαλή στελέχη σας πως υπάρχει και η έννοια του μειοδοτικού διαγωνισμού όταν επιθυμούμε την διαφάνεια.

    ReplyDelete
  63. Anonymous3:00 pm

    @1:26 μμ δεν πρέπει να διαφωνεί κανείς να γίνει έλεγχος για όλες τις αναφορές σας
    ΠΑΝΤΩΣ δεν πρέπει να διαφωνούμε στο ότι η διαπλοκή στη διαχείριση χρημάτων έχει φτάσει μέχρι και στο επίπεδο των σχολικών μονάδων
    Και δεν είναι μονό θέμα πράσινου και μπλε χρώματος που αναφέρεις
    Συνήθως είναι και ροζ και κόκκινου χρώματος και χρώματος αυτοδιοικητικού
    Είναι γνωστό το πάρτι που γίνεται με τη διαχείριση των χρημάτων των σχολικών επιτροπών
    Είναι γνωστό τι γίνεται με μαϊμού προγράμματα της ΕΕ [commenious κλπ]
    Είναι γνωστό τι γίνεται με μαϊμού υπερωρίες
    Είναι γνωστό…. Είναι γνωστό……
    Αλλά άμα τίθενται τέτοια ζητήματα στο σύλλογο των διδασκόντων αυτοί που τα βάζουν χαρακτηρίζονται ως γραφικοί …… και συνήθως τους βγάζουν τρελούς …. Και μερικές φορές τους εξαναγκάζουν να φύγουν από το σχολείο……
    Κύριε υφυπουργέ δεν μπορείτε να φανταστεί τι συμβαίνει… δεν το χωράει ανθρώπινος νους……

    ReplyDelete
  64. Anonymous4:09 am

    Ελπίζουμε να έχουμε αρχίσει να εισακουόμαστε, από τον Κύριο Υφυπουργό, τον Κύριο Ιωάννη Πανάρετο. Αν μπορείτε και έχετε τον χρόνο και την καλοσύνη Κύριε Υφυπουργέ, δώστε ένα σημάδι ότι διαβάζετε αυτά που γράφουμε και θέλουμε, και στην προσωπική σας ιστοσελίδα.

    Σας Ευχαριστούμε Θερμά εκ των προτέρων, για την κατανόηση και την υπομονή σας!.

    Με εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

    ReplyDelete
  65. Διαβάζω με προσοχή όλα τα σχόλια.

    ReplyDelete
  66. Anonymous7:07 am

    Πάντως υπάρχει και η περίπτωση των φορητών που η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε πρoεκλογικά με τα γνωστά κουπόνια των 450 ΕΥΡΩ

    Ο ανταγωνισμός της ελεύθερης οικονομίας, ο οποίος φαίνεται δεν ισχύει για την περίπτωση των καυσίμων, έδωσε πραγματικά οφέλη στους κατόχους των κουπονίων

    *ΜΑΖΙ με τον φορητό έπαιρνες δώρο παιχνίδια, οθόνες, εκτυπωτές κλπ αξίας 200 και βάλε ΕΥΡΩ

    ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ
    *ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΗΤΟ έδινε δωροεπιταγή για την αγορά μακαρονιών, πουλερικών, οσπρίων και λοιπών τροφίμων για να περάσει τις δύσκολες ημέρες η οικογένεια του δικαιούχου μαθητή

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΦΟΡΗΤΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΑΝ ΓΙΝΟΣΟΥΝΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ internet

    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ

    ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ

    ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΞΑΛΛΟΣ

    ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΣΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΛΙΓΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ, ΕΝΑ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΟΘΟΝΗΣ Η/Υ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ κόστους για ολόκληρη τη σχολική μονάδα όσο ένας ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

    ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΣΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΤΩΝ 1200 ΕΥΡΩ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ 25 ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΛΟΙΔΟΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ
    Με εκτίμηση
    O ετεροαξιολογούμενος [από αυτούς που πεισματικά αρνούνται μια πραγματική (αυτό)αξιολόγηση

    ReplyDelete
  67. Quarkonium7:11 am

    Συγγνώμη που ξεφεύγω από το θέμα της βάσης. Είχα αφήσει σχετικό σχόλιο με το θέμα το οποίο δυστυχώς δε δημοσιεύτηκε -ίσως υπάρχει πρόβλημα με το id μου- αλλά με χαρά είδα πως στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κ.Δοξιάδης σε άρθρο του στο Κυριακάτικο Βήμα (18/4).

    Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στην κατάσταση που επικρατεί στο ΔΟΑΤΑΠ γεγονός που είχα θίξει και παλαιότερα. Είναι δυνατόν για αναγνώριση πτυχίων που υπάγονται στη διαδικασία αυτόματης αναγνώρισης να περιμένουν οι άνθρωποι 6 και 7 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία; Τι πιθανότητες έχουμε μετά να φτάσουμε στα μεγάλα ευρωπαικά πανεπιστήμια αν πρέπει κάθε πράξη να υπογράφεται από 5 άτομα. Επανέρχομαι και στη πρότασή μου η αναγνώριση όταν αφορά εγγραφή σε άλλο μεταπτυχιακό/διδακτορικά πρόγραμμα να είναι θέμα του πανεπιστημίου και επίσης να διαχωριστεί η διαδικασία απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων από πτυχία του εξωτερικού. Τα παραπάνω θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση.
    Μαθαίνω πως υπήρξε γρήγορος διορισμός νέου προέδρου - εκτός αν κάνω λάθος. Πρέπει, όμως κατά τη γνώμη να προχωρήσετε σε αναδιάρθρωση και αποκέντρωση των υπηρεσιών του.
    Ειλικρινά, συναντώ κόσμο που λόγω της γραφειοκρατικής καθυστέρησης στην διαδικασία αναγνώρισης χάνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

    Ξέρω πως ίσως σας φορτώνουμε με πολύ περισσότερα από όσα μπορείτε να κάνετε ως υφυπουργό αλλά ελπίζουμε πως θα βρείτε μια λύση στο μαρτύριο εκατοντάδων νέων ανθρώπων.

    ReplyDelete
  68. Anonymous7:43 am

    Με αφορμή δηλώσεις του υπουργείου σας για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

    Μα γιατί θα μοριοδοτείται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το δεύτερο πτυχίο και όχι το δεύτερο ή τρίτο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Μα τι λογική είναι αυτή. Έλεος τέλος πάντων, ότι συμφέρει τον προτείνοντα θεσμοθετούμε

    Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Δημοδιδάσκαλοι, στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σας το υποστηρίζουν επειδή ο κλάδος τους έχει από 1,5 πτυχίο που το υπολογίζουν ως δύο [παιδαγωγική ακαδημία και εξομοίωση]

    Είναι το ίδιο με τη δυνατότητα να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για τις Διευθυντικές Θέσεις στελεχών του δημοσίου.
    Αν δεν ανήκεις στο κλειστό κύκλωμα αυτών που κατείχαν τις θέσεις ή τις κατέχουν σήμερα δεν μπορείς να θέσεις υποψηφιότητα.

    Τι αν είσαι Α΄ Βαθμού, τι αν τρία μεταπτυχιακά, τι αν έχεις διδακτορικό σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης, τι αν έχεις και ένα διδακτορικό στη φυσική, τι αν έχεις μεταπτυχιακές επιμορφώσεις [όχι μαϊμού, σαν αυτές που αναφέρουν οι σχολιαστές για την Ένωση Ελλήνων Φυσικών] .
    Δεν μπορείς να υποβάλλεις υποψηφιότητα γιατί δεν ήσουν αρεστός στους προηγούμενους.
    Οι επόμενοι υιοθέτησαν τις προτάσεις των προηγούμενων

    Μα μπορεί να μη ξαναγίνουν οι ίδιοι στελέχη της διοίκησης. Πως θα συνεχιστεί το καταστροφικό έργο δεκαετιών

    Άλλα λέγατε και ως υπουργείο πριν την ψήφιση του νόμου και σε αντίστοιχα σχόλια μας λέγατε ότι έχουμε δίκιο, τετράγωνη λογική

    Τώρα μας λέτε ότι δεν μπορείτε ούτε να υποβάλλετε υποψηφιότητα

    Αλλά θεσμοθετήσατε τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών, ξένων γλωσσών , διδακτορικών για ένα σώμα που δεν έχει στην πλειοψηφία του τίποτε από όλα αυτά

    Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο

    Ο σχολιάζων δεν ήθελε και δεν θέλει θεσούλα θέλει όμως να έχει τη δυνατότητα να συγκριθεί και να δει το θάρρος - θράσος αυτών που θα τον απορρίψουν

    Τα ξέρει και ο πρωθυπουργός και γίνεται έξαλλος και εκτίθεται αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε, ο συσχετισμός δυνάμεων βλέπετε...
    [σοφία ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ] και γιατί όχι [σοφία ΠΑΣΟΚ]

    ReplyDelete
  69. Anonymous9:15 am

    Σας ευχαριστούμε και πάλι για την προσοχή σας Κύριε Υφυπουργέ, για τα διάφορα, πολύ επίπονα έργα και προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της εκπαίδευσης, που αναλάβατε να λύσετε και να τα φέρετε εις πέρας. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να δικαιωθούμε όλοι. Αν έχετε Κύριε Υφυπουργέ, την καλοσύνη και σας είναι εύκολο, μπορείτε να μας πείτε πότε ακριβώς τελειώνει η διαβούλευση σχετικά με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα; , και πότε αυτά θα έχουν εκδοθεί περίπου;. Και πάλι ευχαριστούμε.

    Με εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

    ReplyDelete
  70. Anonymous11:10 am

    Ο Δήμαρχος Αργοστολίου τα είπε όλα (@12:24 ΠΜ) σε σχόλιο πιο πάνω. Οι τοπικές κοινωνίες (π.χ. Ιονίων), με τη φροντίδα των τοπικών Δημοτικών αρχών, χάρη στην κατάργηση της βάσης του 10, θα απομυζούν κυνικά τα χρήματα των εργαζομένων που με ιδρώτα και αίμα κερδίζουν και δεν τους φτάνουν ούτε να ζήσουν, αλλά τα διαθέτουν με ελπίδα στα παιδιά τους που ποτέ δεν άνοιξαν βιβλίο στο Λύκειο και δεν ξέρουν να γράψουν καλά καλά το όνομά τους και εξαπατούνται με την προσφορά μιας θέσης σε ένα ΤΕΙ για να πάρουν (μετά από πολλά χρόνια αν μπορέσουν) ένα αμφίβολης χρησιμότητας πτυχίο που δεν θα αξίζει τίποτε στην αγορά εργασίας και οι ίδιοι θα έχουν χάσει πολλά δημιουργικά χρόνια από τη ζωή τους, αραχτοί σε καφενεία, καφετέριες, club και διαμερίσματα κλουβιά. Όμως, τα Ιόνια νησιά μας, θα ...αναπτυχθούν βγάζοντας περισσότερα και από το ΕΣΠΑ!!! Θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος φτωχών ανθρώπων εξαπατώντας τα νέα παιδιά μας και ωθώντας τα στην αδράνεια, την αδιαφορία, την πραγματική αποτυχία. Δήμαρχε, συγχαρητήρια. Αλήθεια, τα παιδιά σου, τα έστειλες στα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων;

    ReplyDelete
  71. Anonymous11:46 am

    o δαίμων του κυβερνοχώρου "εφαγε" ένα "του" έτσι στο @7:07 πμ
    Με εκτίμηση
    O ετεροαξιολογούμενος [από αυτούς που πεισματικά ΤΟΥ αρνούνται μια πραγματική (αυτό)αξιολόγηση]

    ReplyDelete
  72. Alkythira12:40 pm

    http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7519:-esosgr---------&catid=204:2009-12-01-09-56-07&Itemid=654

    "Τελικά μόνο από τυπογραφικό λάθος θα βλέπουμε τέτοια νέα":

    ...To esos.gr δημοσιεύει ολόκληρη τη Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του Προεδρικούς Διατάγματος για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ...

    Υ.Σ. Αγαπητέ Θεόδωρε Θεοδόρου, φυσικά και διαβάζει -με προσοχή- όλα τα μηνύματα ο κύριος Πανάρετος.Φαίνεται άλλωστε από τις άμεσες κινήσεις που κάνει για την επίλυση των ζητημάτων που του θέτουμε.

    ReplyDelete
  73. Καλημέρα! Έχω μια απορία ανεξάρτητα με το θέμα. Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ ο ορισμός Διοικούσας Επιτροπής στο ΕΑΠ, στο ΔΙΠΕ και στην ΑΣΠΑΙΤΕ; Δεν έχουν υποβληθεί βιογραφικά; Δεν υπάρχουν κατάλληλα βιογραφικά; Ειδικά για το ΕΑΠ, σε λίγες εβδομάδες θα γίνει η κρίση των αιτήσεων των μελών ΣΕΠ (έδω έχω προσωπικό ενδιαφέρον για να μην κρυβόμαστε) και αυτό χρειάζεται Διοικούσα Επιτροπή. Από την άλλη συνεχώς κυκλοφορούν φήμες μια ο κάθ. Μ, μια ο καθ. Ρ., μια ο Λ.. Αυτό κάνει κακό. Ελπίζω να τελειώσει σύντομα το σήριαλ. Ευχαριστώ,

    ReplyDelete
  74. Anonymous3:10 am

    Σας ευχαριστούμε και πάλι, για την προσοχή σας Κύριε Υφυπουργέ, για τα διάφορα, πολύ επίπονα έργα και προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της εκπαίδευσης, που αναλάβατε να λύσετε και να τα φέρετε εις πέρας. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να δικαιωθούμε όλοι.
    Αν έχετε Κύριε Υφυπουργέ, την καλοσύνη και σας είναι εύκολο, μπορείτε να μας πείτε πότε ακριβώς τελειώνει η διαβούλευση σχετικά με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα; , και πότε αυτά θα έχουν εκδοθεί περίπου;. Επειδή είχατε πει ότι η διαβούλευση θα τελείωνε μέχρι το τέλος του Απριλίου. Και πάλι ευχαριστούμε.

    Με εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

    ReplyDelete
  75. Anonymous3:20 am

    Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
    Χριστός Ανέστη.

    Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που καταβάλετε για την Παιδεία και κυρίως για την αμεσότητα της επικοινωνίας σας με τους πολίτες. Για εμάς τους νέους είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ανθρώπους να αγωνίζονται για το καλό της πατρίδας μας.
    Στην παρούσα ενότητα συζητείται το ζήτημα της βάσης του 10. Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ να θέσω ένα διαφορετικό θέμα, χωρίς να θέλω να χαλάσω την πορεία των πολύ σημαντικών ως τώρα συζητήσεων.
    Πρόσφατα διάβασα την επιστολή αγωνίας του Μίκη Θεοδωράκη. Εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία των ζητημάτων της Παιδείας στην Ελλάδα. Κυρίως εκφράζει τον πόνο του διότι σε κορυφαίες θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας τοποθετήθηκαν άνθρωποι που από ότι φαίνεται έχουν ανθελληνικές απόψεις. Πιστεύουν ότι έτσι υπηρετούν καλύτερα την επιστήμη και βοηθούν αποτελεσματικότερα την Ελλάδα. Μήπως όμως το αντίθετο πετυχαίνουν;
    Ως υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορείτε σας παρακαλώ να μας πείτε: το Υπουργείο έχει στους βασικούς του στόχους την καλλιέργεια του εθνικού φρονήματος και της ιστορικής συνείδησης των νέων; Και τούτο όχι χάριν ρατσιστικών αντιλήψεων ότι δηλαδή οι Έλληνες είναι ανώτεροι από τους άλλους, αλλά διότι είναι απαραίτητο για εμάς τους νέους να γνωρίζουμε το ποιοι είμαστε. Να ζούμε αρμονικά στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε με περηφάνια τη διαφορετικότητά μας, όπως άλλωστε πρέπει να κάνει κάθε λαός. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουμε όλοι ένα πολτοποιημένο μόρφωμα.
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας.

    Με τιμή,
    ένας φοιτητής ελληνικού ΑΕΙ.

    ΥΓ: όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει την πρόσφατη επιστολή - κραυγή αγωνίας του Μίκη Θεοδωράκη:

    http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=26048

    http://panosz.wordpress.com/2010/01/13/mikis-10/

    ReplyDelete
  76. alkythira3:25 am

    @Θεόδωρος Θεοδοσίου@
    Δεν έχει πει ο κ. Υφυπουργός πότε θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Αυτά που είχε πει ήταν αφενός ότι θα δωθούν σε διαβούλευση στα τέλη Μαρτίου (όπως και έγινε), μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα κληθούν τα ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ να εκφράσουν την άποψή τους (αναμένετε) και ότι μέχρι την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους (Σεμπτέμβριος) θα έχουν υπογραφεί. Δεν θυμάμαι να είπε για το πότε θα τελειώσει αυτή η ατελείωτη διαβούλευση.

    ReplyDelete
  77. Anonymous5:11 am

    Part:1

    Αναμορφωμένα σχέδια ΠΔ για επαγγελματικά δικαιώματα

    30 / 03 / 2010

    Δίνονται σήμερα στην δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση τα αναμορφωμένα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Στην αναμόρφωση των σχεδίων ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις των φορέων αλλά και των πολιτών που διατυπώθηκαν σε σχέση με τα αρχικά σχέδια.

    Η διαβούλευση για τα σχέδια αυτά θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2010.

    http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=1187
    ----------------------------------------------------------------------
    Πρός «alkythira είπε... 3:25 πμ»,

    Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας, επίσης ονομάζομαι Θεοδώρου Θεόδωρος και όχι Θεόδωρος Θεοδοσίου, προφανώς θα πρέπει να ήταν μια απλή απροσεξία εκ μέρους σας. Το θέμα όμως είναι ότι έχει αναφέρει ο Κύριος Υφυπουργός Κύριος Ιωάννης Πανάρετος την ημερομηνία που αναφέρω πιο πάνω παρμένη μέσα από την ιστοσελίδα της Διαβούλευσης. Επίσης όσο για το Σ.Α.Π.Ε. και το Σ.Α.Τ.Ε. προβλέπετε σύμφωνα με τον Νόμο 3794/2009 και Άρθρο 18 αυτού, μόνο για τις νεοϊδρυθείσες ειδικότητες. Για τις προϋπάρχουσες ειδικότητες σύμφωνα και πάλι με τον Νόμο 3794/2009 και Άρθρο 18 αυτού, ισχύουν οι διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983, και είναι υπεύθυνο μόνο το Σ.Α.Τ.Ε. (δηλαδή το Σ.Τ.Ε. - Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που μετονομάστηκε σε Σ.Α.Τ.Ε. - Συμβούλιο Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και που έχει ήδη επιβλέψει και έγκρινε τα Π.Δ. για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα. Συγκεκριμένα ο Νόμος λέει τα εξής:

    ReplyDelete
  78. Anonymous5:12 am

    Part:2

    Άρθρο 18
    Επαγγελματική κατοχύρωση αποφοίτων ΤΕΙ
    1. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, τα σχετικά
    με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων
    νεοϊδρυόμενων Τμημάτων ΤΕΙ καθορίζονται με τα δια−
    τάγματα ίδρυσής τους. Στο πλαίσιο των διαταγμάτων
    του προηγούμενου εδαφίου, οι κατ’ ιδίαν όροι και προϋ−
    ποθέσεις ασκήσεως των επαγγελματικών δικαιωμάτων
    που αναγνωρίζονται με τα διατάγματα αυτά εξειδικεύ−
    ονται εκάστοτε με αποφάσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων
    Υπουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του
    ν. 3549/2007.
    2. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουρ−
    γού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από
    γνώμη του ΣΑΤΕ και του ΣΑΠΕ, μπορεί να καθορίζονται
    επίσης και τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύ−
    ρωση των πτυχιούχων ήδη υφιστάμενων Τμημάτων ΤΕΙ,
    στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη μέχρι
    την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού επαγγελματικά
    δικαιώματα με διατάγματα, που προβλέπονται στην
    περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.
    1404/1983, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις ασκή−
    σεως των δικαιωμάτων αυτών με αποφάσεις των καθ’
    ύλην αρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις
    του άρθρου 2 του ν. 3549/2007.
    Για τα εκκρεμή σχέδια προεδρικών διαταγμάτων της
    περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.
    1404/1983 τα οποία έχουν υποβληθεί προς συνυπογρα−
    φή στα συναρμόδια Υπουργεία, ισχύουν οι διατάξεις
    της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25
    του ν. 1404/1983.
    3. Στο τέλος του στοιχείου viii της περίπτωσης β΄ της
    παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν. 1404/1983 προστί−
    θεται εδάφιο ως εξής:
    «Ειδικότερα για την επαγγελματική κατοχύρωση των
    αποφοίτων Πανεπιστημίων απαιτείται η γνώμη του
    ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ.»

    ReplyDelete
  79. Anonymous5:12 am

    Part:3

    Άρθρο 25. Περιεχόμενο σπουδών - Επαγγελματικά δικαιώματα’
    γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25
    του ν. 1404/1983

    γ) Στους πτυχιούχους των ΤΕΙ αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα, που καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από γνώμη του Σ.Τ.Ε., το αργότερο έξι μήνες πριν από την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών Τ.Ε.Ι. για τις υπάρχουσες ειδικότητες και προκειμένου για νέες ειδικότητες, ταυτόχρονα με τη δημιουργία τους ή με την ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων.

    Με ίδια προεδρικά διατάγματα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και κάθε λεπτομέρεια για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος όπου αυτή απαιτείται.
    ======================================================================

    Κύριε Υφυπουργέ, τελικά ισχύει αυτή η ημερομηνία;. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση και για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώσατε για εμάς.

    Με εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

    ReplyDelete
  80. Anonymous6:37 am

    Η χώρα έχει πιάσει πάτο με τις απαράδεκτες μεταπολιτευτικες πρακτικές απο όλες τις κυβερνήσεις. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.
    Ακόμα και αυτή την ώρα που είμαστε σε ελεύθερη πτώση στην οικονομια, στις αξίες μας και σε χίλια δυο άλλα οι πρακτικές του παρελθόντος καλά κρατούν.
    Με την κυβερνητική αναλγησία, παραμένουν ακόμη καθηλωμένοι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες απόφοιτοι ΤΕΙ καθηλωμένοι, μη μπορώντας να συντηρήσουν ευατόν, οικογένειες αλλα και εθνική οικονομία.
    Είστε υπεύθευνος και εσείς κύριε Υφυπουργέ γιαυτή την απαράδεκτη χρονοτριβή. Λιγότερο απο προκατόχους σας, αλλα όχι άμοιρος ευθυνών.
    Επιτέλους, κάντε κάτι ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα.

    ReplyDelete
  81. Alkythira7:47 am

    Αγαπητέ κ. Θεοδώρου,
    1. συγνώμη για το όνομά σας.
    2. ευχαριστώ για τη πληροφορία σχετικά με την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης (το είχα ξεχάσει τελείως).
    3. όσον αφορά τα ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ, αν έχω καταλάβει καλά, τον αποκλειστικό λόγο έχει το ΣΑΤΕ, ΜΟΝΟ για τα ΠΔ του Ταλιαδούρου. Εφόσον συντάχθηκαν νέα, έχουν λόγο και τα δύο συμβούλια. Έχω καταλάβει καλα? (Άρθρο 18/παρ.2, ...γνώμη του ΣΑΤΕ και του ΣΑΠΕ, μπορεί να καθορίζονται επίσης και τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων ήδη υφιστάμενων Τμημάτων ΤΕΙ, στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου...

    ReplyDelete
  82. Anonymous8:57 am

    A.
    Χαρά Νικοπούλου: Τι είναι η πατρίδα μας;
    MΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ!

    Χριστός ανέστη!Χρόνια πολλά! Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση μου,σήμερα να βραβεύομαι στη γη που με γέννησε και με μεγάλωσε,στη Μακεδονία!
    Ευχαριστώ θερμα το νομάρχη Θεσσαλονίκης κ.Ψωμιαδη , καθώς και τον πρόεδρο του συμβουλίου απόδημου ελληνισμού κ. Ταμβακη , όχι μόνο για την τιμητική διάκριση που μου αποδίδουν, στη σημερινή εκδήλωση , αλλά κυρίως γιατί αναγνωρίζουν μέσα από την πορεία μου στα πομακοχωρια, το πρόβλημα που υπάρχει στη Θράκη , με την προκλητική παρουσία του τούρκικου προξενείου Κομοτηνής, που συντελεί στην πολιτιστική γενοκτονία των Πομακων και των Ρομα.
    Μέσα από εμένα λοιπόν σήμερα, οι Πομάκοι στέλνουν ένα μήνυμα στον σάρνιτς, τον πρόξενο της τουρκίας στην Κομοτηνή:Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΡΆΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ!!!!!
    Όπως ίσως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, επέλεξα να εγκατασταθώ μόνιμα και να διδάξω στο ακριτικό πομακοχωρι του Μεγάλου Δερειου , έχοντας δίπλα μου το σύζυγο μου και την ευχή των γονέων μου!
    Έζησα απίστευτες στιγμές με τους μαθητές μου, που διψούσαν να μάθουν .Ταξιδέψαμε μαζί στα μονοπάτια της Ελλάδας και συγκροτήσαμε τη χορωδία του Δερείου, που με υπερηφάνεια ερμηνεύει τα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Τσιτσάνη, μα και εθνικά κομμάτια στις εορτές .Τα απογεύματα μαζί με τις μητέρες των παιδιών μαθαίναμε ελληνικά , καθώς και ήθη και έθιμα των πομακων και των Αλεβητων.
    Δυστυχώς πολλές φορες βρέθηκα αντιμέτωπη με τους εγκάθετους του Τούρκικου προξενείου Κομοτηνής που με κάθε τρόπο αντιδρούσαν στην παρουσία μου στο Δερειο, μια και προκλητικά κάνουν τα πάντα για να εκτουρκισουν τους πομακους και τους ρωμα και ευτυχώς αποτελεσα εν μερει τροχοπέδη στα σχέδια τους.
    Αν και μαζι με τους πομάκους και τους Αλεβητες του Δερειου αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, εντούτοις αντεξαμε , γιατί Ο Θεός μας έστειλε ως οδηγούς στο δύσκολο αγωνα μας ,τα παιδια , τους μαθητες μου, τους πιο αξιοπρεπεις ΕΛΛΗΝΕΣ της Θράκης.Τα ως γνήσια Ελληνόπουλα με κάθε τρόπο στέλνουν ένα ηχηρό ράπισμα σε όσους αναρωτιούνται μέσα από εγχειρίδια ντροπής
    Ο κάθε ΕΛΛΗΝΑΣ του χθες και του σήμερα φωνάζει :

    ReplyDelete
  83. Anonymous8:59 am

    B
    Χαρά Νικοπούλου: Τι είναι η πατρίδα μας;
    MΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ!

    Μέσα από τα βάθη των αιώνων το θρυλικό του Λεωνίδα και των 300 ορίζει τι είναι Ελλάδα....Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είναι η ΕΛΛΑΣ του χθες και του σήμερα , έτσι όπως όλοι θα θέλαμε να είναι....... ειναι Ο Σωκράτης..ο Περικλής ..οι αρχαίοι φιλόσοφοι ..οι ρήτορες...οι βυζαντινοί Αυτοκράτορες..ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ...ο δάσκαλος του γένους Ευγένιος Βούλγαρης...Ο Ελλην φιλόσοφος Μιχαηλ Ψελλος...ο Φιλόσοφος Γεωργιος Γεμιστος ή Πλύθων... η Αννα Κομνηνη...ΟΙ ΕΠΙ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕς ΤΗς ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ....οι Φιλικοι... Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ που διαχρονικά κήρυττε:.........ο Κολοκοτρώνης .....ο Μακρυγιάννης..... ο Μιαούλης.........Η Μπουμπουλίνα..........οι ιερείς ΤΟΥ γένους που ακούρατσα στα κρυφά σχολειά διατήρησαν στους αιώνες το ΟΜΌΓΛΩΣΣΩΝ, το ΟΜΌΤΡΟΠΩΝ, το ΟΜΟΘΡΉΣΚΩΝ , όπως όριζε από τα βάθη της αρχαιότητας ο Ηρόδοτος
    .......ΕΛΛΑΔΑ είναι ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της γης των Μακεδόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαριδης που θυσιάστηκε για την Κύπρο..... Ο Διγενής.........ο Οπλαρχηγός στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου ο προπάππους μου Αθανάσιος Φαρμάκης.................αλλά μέχρι και σήμερα είναι οι Ήρωες των Ιμίων......Ο Κωνσταντίνος Ηλιακής.........ο Παναγιώτης Βλαχάκος , μα και κάθε εν ζωή Ελληνας πιλότος που καθημερινά αναχαιτίζει τα τούρκικα αεροσκάφη στο Αιγαίο..............ΕΛΛΑΔΑ είναι ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΦΘΆΝΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΆΞΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΥ ΙΔΙΟ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΓΡΑΦΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ΠΩΣ ΗΜΑΣΤΑΝ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.....................είναι κάθε ξεριζωμένος Ελληνας του Πόντου, κάθε ξενιτεμένος Ηπειρώτης, κάθε αγέρωχος Μακεδόνας, κάθε Θεσσαλός, Στερεοελλαδίτης, Πελοποννήσιος, νησιώτης , κάθε Ελληνας της Διασποράς ................................................................
    Μα πάνω από όλα για εμένα τη δασκάλα του Δερείου ΕΛΛΑΔΑ είναι κάθε πομάκος μαθητής μου που φωνάζει μέσα από σχολικές εφημερίδες πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ είναι ΕΛΛΗΝΑΣ , μα κάποιοι τόσο άκριτα και ανεύθυνα τον ρίχνουν στα δίχτυα της Τουρκιας , δημιουργώντας δίγλωσσα νηπιαγωγεία και αρνούμενοι πεισματικά την ίδρυση δημοσίων σχολείων στα πομακοχώρια.
    Μπορεί κάποιοι να απαγόρευσαν στους πομάκους μαθητές μου να φορέσουν με υπερηφάνεια στις 25 Μαρτίου την Εθνική φορεσιά του Τσολιά και της Αμαλίας, που τόσο επιθυμούσαν μα οι μαθητές μου: Ο Χασάν , ΟΡετζέπ, Ο Σαμπρί, Ο Σαλή, Η Νουρτζάν, Ο Ερτζάν ,Ο Μπαρής, Η Ετζέ, Η Φατμέ, Η Γκιζέμ, Ο Σαμπρί , Ο Τζελάλ, Η Ντιλάρα, Ο Σετσκήν , Ο Αλή, Ο Γιουνους, αλλά και εμείς οι δασκάλες του ελληνόγλωσσου προγράμματος του Μειονοτικού σχολείου Μεγάλου Δερειου Εβρου : κυρία ΣΟΥΜΑΚΑ ΖΑΦΕΙΡΩ, ΕΛΠΙΔΑ ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΑΙ ΕΓΩ δεν πτοηθήκαμε, αντίθετα ΣΕ ΚΑΘΕ ΞΕΝΟ Ή ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ , ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΠΟΥ ΕΓΕΙΡΕΙ ΘΕΜΑ ΤΖΑΜΗΔΩΝ , ΣΤΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ αφιερώνουμε μέσα από τα βάθη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ μας το τραγούδι που ακούστηκε στη φετινή εορτή της επετείου της 25ης Μαρτίου:
    ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ, ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΟΙΡΑ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ
    ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΣΧΟΙΝΙΑ, ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΝΑ'ΧΩ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΣΩΠΑΙΝΑΙ, ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΝΑ ΠΝΙΓΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΝΙΑ
    ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΥΠΟΤΑΓΗ.ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΩΣΩ , ΑΠΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΗ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ!!!

    ReplyDelete
  84. Anonymous9:25 am

    Ασχετο με το θέμα αλλα προφανώς ο μόνος τροπος επικοινωνίας.
    Παρότι κατα τα γραφομενα σας είχε εγκριθεί ο διορισμός 340 απο τους 800+ νεο-εκλεχθενετες ΔΕΠ, γιατί αυτη η καθυστέρηση στη δημοσίευση του ΦΕΚ;
    Είναι καταστροφική η αναμονή και αεργία 1.5+ χρονου για εναν νέο ερευνητή.

    ReplyDelete
  85. Anonymous11:23 am

    Προς «Alkythira είπε...7:47 πμ»

    Όχι, μάλλον δεν έχεις καταλάβει σωστά, τα Πάγια Διατάγματα (Π.Δ.) βρίσκονται ήδη σε εκκρεμότητα και έχουν απλά τεθεί σε διαβούλευση, δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει κάτι από τα ήδη εγκεκριμένα Π.Δ. μέχρι το 2008 από το Σ.Α.Τ.Ε.. Εξάλλου για να εγκριθούν και τα Π.Δ. των Πανεπιστημιακών σχολών που είναι και αυτά προς Διαβούλευση, σε αυτήν την περίπτωση που αναφέρεσθε απαιτείτε η γνώμη του Σ.ΑΤ.Ε. και του Σ.Α.Π.Ε.. Επίσης είχανε υπογραφεί από τον Προ-προηγούμενο Υπουργό τον Κύριο Στυλιανίδη και είχαν προωθηθεί για συνυπογραφή. Προς το παρόν το μόνο αρμόδιο όργανο για κρίση είναι το Σ.Α.Τ.Ε. για τα Π.Δ. που ήδη βρίσκονται σε εκκρεμότητα και είναι ήδη εγκεκριμένα μέχρι από το 2008. Διαφορετικά θα πρέπει να κρίνει το Σ.Α.Τ.Ε. και το Σ.Α.Π.Ε. και αυτά των Πανεπιστημιακών σχολών που και αυτά είναι υπό διαβούλευση και είναι σε εκκρεμότητα.

    «Για τα εκκρεμή σχέδια προεδρικών διαταγμάτων της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983 τα οποία έχουν υποβληθεί προς συνυπογραφή στα συναρμόδια Υπουργεία, ισχύουν οι διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983.»

    «Ειδικότερα για την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων Πανεπιστημίων απαιτείται η γνώμη του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ.»
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Παρακάτω μιλάει, για αυτούς που δεν άρχισε καν η διαδικασία για έγκριση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και η σύνταξή τους για τις Νεοϊδρυθείσες σχολές που ακόμη δεν έχουν αρχίσει την διαδικασία και πρέπει να περάσουν από το Σ.Α.Π.Ε. και από το Σ.Α.Τ.Ε.. Όπως επίσης και για τα Π.Δ. των Πανεπιστημιακών σχολών οι οποίες είναι Νεοϊδρυθείσες σχολές που ακόμη δεν έχουν αρχίσει την διαδικασία και πρέπει να περάσουν από το Σ.Α.Π.Ε. και από το Σ.Α.Τ.Ε..

    «2. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του ΣΑΤΕ και του ΣΑΠΕ, μπορεί να καθορίζονται επίσης και τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων ήδη υφιστάμενων Τμημάτων ΤΕΙ, στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού επαγγελματικά δικαιώματα με διατάγματα, που προβλέπονται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις ασκήσεως των δικαιωμάτων αυτών με αποφάσεις των καθ’ύλην αρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3549/2007.»

    ReplyDelete
  86. Anonymous11:56 am

    To "Κύριο Στυλιανίδη" αντικαθίσταται με "Κύριο Ταλιαδούρο Σπυρίδων και τον πρώην Υπουργό Κύριο Άρη Σπηλιωτόπουλο".

    ReplyDelete
  87. Anonymous11:56 am

    Κύριε υφυπουργέ σχετικά με την ανάρτηση των σχολίων @8:57-8:59 πμ μπράβο σας, ελπίζουμε να μην θεωρηθεί ότι «υπονομεύετε την εξωτερική μας πολιτική».
    Και λίγο χιούμορ δεν βλάπτει σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε.
    Αλλά και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος αυτή ήταν η αναμενόμενη αντίδρασή, αντίδραση που δεν αντιλαμβάνονται οι εκ του παραθύρου κατέχοντες θέσεις μελών ΔΕΠ.

    Με εκτίμηση, ας προσπαθήσουμε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα, γιατί πολύ ομίχλη τα σκιάζει όλα, πολύ θολούρα επικρατεί… και όχι μόνο [όπως εύστοχα αναφέρεται στην προμετωπίδα του ιστότοπου σας]

    ReplyDelete
  88. Alkythira1:14 pm

    Κύριε Πανάρετε, μπορείτε να μας λύσετε τη διαφωνία; Γιατί θα επιμείνω ότι πλέον έχουμε νέα σχέδια ΠΔ και ότι με το Ν.3549/2007, πλέον απαιτείται και η έγκριση από το ΣΑΠΕ. Ως Υφυπουργός και εμπνευστής των νέων ΠΔ θα ξέρετε να μας απαντήσετε ποιος έχει δίκιο.

    ReplyDelete
  89. Anonymous7:06 pm

    Κύριε Υφυπουργέ, αν σας είναι εύκολο, μπορείτε να μας λύσετε τη διαφωνία που υπάρχει; Γιατί θα επιμείνω και εγώ, ότι πλέον αν και εφόσον έχουμε νέα σχέδια ΠΔ και ότι σύμφωνα με τους Ν.3549/2007 και Ν.3794/2009, απαιτείται η έγκριση από το Σ.Α.Τ.Ε. και το Σ.Α.Π.Ε., δηλαδή και από τα δύο υπεύθυνα αρμόδια όργανα, και για τους δυο Τομείς της Ανωτάτης Εκπαίδευσης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). Όπου τα Π.Δ., και των δύο Τομέων της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, των προϋπαρχόντων Σχολών, βρίσκονται υπό διαβούλευση και σε πλήρη εκκρεμότητα. Ως Υφυπουργός, και ο μόνος που ασχοληθήκατε τόσο πολύ με το θέμα αυτό, θα μπορείτε λογικά με σχετική ευκολία να μας λύσετε τις όποιες απορίες πάνω στο θέμα αυτό των νέων Π.Δ. που έχουν δημιουργηθεί. Επίσης, πρέπει λογικά να γνωρίζετε να μας απαντήσετε ποιος από τους δύο έχει δίκιο ή όχι και γιατί. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, για τον πολύτιμο χρόνο, που θα πιθανόν να αφιερώσετε στο θέμα αυτό που έχει δημιουργηθεί. Ευχόμαστε, για μία συντομότατη λύση στο δύσκολο έργο που αναλάβατε, σχετικά με το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων που δεν υπάρχουν εδώ και 27 Ολόκληρα χρόνια, για όλες αυτές τις σχολές. Όπου, φυσικό είναι, να ταλαιπωρεί χιλιάδες φοιτητές και κυρίως αποφοίτους Μηχανικούς, να μας δημιουργεί προβλήματα και ανασφάλειες, να καταστρέφονται τα όποια όνειρά μας και προοπτικές για μία καλή καριέρα και ευημερία στην ζωή μας.
    Σας παρακαλούμε θερμά, εάν σας είναι εύκολο, να δώσετε μια σωστή τοποθέτηση και απάντηση στο θέμα αυτό Κύριε Υφυπουργέ, Κύριε Ιωάννη Πανάρετε. Σας ευχαριστούμε πολύ.

    Με εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

    ReplyDelete
  90. Anonymous10:06 pm

    Part: 1

    Κύριε Υφυπουργέ, συμμερίζεστε τις δηλώσεις της Κυρίας Υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου, στις 13 Απριλίου του 2010 (13/04/2010) και 20:35μ.μ. μέχρι 20:43μ.μ. η ώρα , και στις 16/04/2010 στο naftemporiki.gr, για το πολυνομοσχέδιο για αυτό που ίσως άφησε να νοηθεί, ότι δηλαδή το επίπεδο σπουδών και οι απατήσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ISCED 5A (βλέπε Νόμους: 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009 κ.α..) του Τεχνολογικού Τομέα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης είναι κατώτερο από το επίπεδο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ISCED 5A του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, στις 13 Απριλίου του 2010 (13/04/2010) και 20:35μ.μ. μέχρι 20:43μ.μ. η ώρα , και στις 16/04/2010 στο naftemporiki.gr για το πολυνομοσχέδιο;;;.

    Εφόσον, τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., είναι στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης και του ίδιου επίπεδου σπουδών, και χορηγούν και οι δύο τύποι Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Πτυχία ή Διπλώματα, τα οποία είναι ο Πρώτος και αποτελούν τον Βασικό ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών. Επίσης, στην Ελλάδα δεν υφίστανται σπουδές επιπέδου ISCED 5Β.

    Θα σας παρακαλούσαμε να σταματήσει δηλαδή αυτό που συμβαίνει, με τις δηλώσεις εντυπωσιασμού, που ίσως πάει να δημιουργήσει κατηγορίες μεταξύ Πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αν δεν γίνει αυτό θα φροντίσουμε να κλείσουν με ειρηνικά μέσα όλες οι σχολές που θίγονται για πάντα, αλλά όχι χωρίς δίκαιες και ειρηνικές συνέπειες, δεν απειλούμε κανένα, απλά λέμε τι θα γίνει αν προσπαθήσετε με αυτό το μέτρο της «βάσης του 10», να διαχωρίσετε τους Πτυχιούχους των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μεταξύ τους.

    Εμείς, είμαστε αντίθετοι με το να καταργηθεί η «βάση του 10». Δεν είμαστε άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (Intelligence Quotient – I.Q.), φροντίστε άμεσα και γρήγορα να μην υπάρξει αυτό το πρόβλημα. Διαφορετικά θα κινητοποιηθούμε δίκαια και κατάλληλα.

    Το μέτρο αυτό, της «βάσης του 10», δεν είναι ότι πιο καλό. Ο μαθητής του 19 στις εισαγωγικές, πλέον φοιτητής αν παρατήσει το διάβασμα (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις), το πιο πιθανόν είναι να μην τελειώσει τις σπουδές του ποτέ ή να αργήσει πάρα πολύ, ενώ ο μαθητής που θα «πιάσει» έστω και 8 στις εισαγωγικές και μετά μέσα στην σχολή του θα προσπαθήσει αρκετά με πολύ και σωστό διάβασμα, μπορεί και να αριστεύσει (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις). Η δική μου η γνώμη είναι ότι κάποιο μέτρο θα πρέπει να υπάρχει, έστω και «η βάση του 8» , αν και καλύτερα θα ήταν να είναι «η βάση του 10».

    ReplyDelete
  91. Anonymous10:07 pm

    Part: 2

    Είναι πιο χρήσιμο και σωστό μέσα στα Γυμνάσια και Λύκεια να υπάρχει πιο οργανωμένη και σωστή εκπαίδευση, ίσως με λιγότερη ύλη αλλά πιο καλά και σωστά επιλεγμένη , επεξηγημένη και διδαγμένη, ιδίως όσον αφορά μαθήματα «δύσκολα», όπως π.χ. Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία Ελληνικά…κ.α..). Επίσης καλό είναι να υπάρχουν κρατικά φροντιστήρια-εκπαιδευτήρια το απόγευμα, δωρεάν μέσα στα ίδια τα σχολεία για όλους, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν κενά και απορίες πάνω στην διδακτέα ύλη. Σαν αποτέλεσμα, να γίνει ένα πιο ολοκληρωμένο σχολείο, με πολύ περισσότερη επιτυχία σε ότι και αν επιλέξει και έχει κλίση μετά να ασχοληθεί και να σπουδάσει.

    Όμως και χωρίς εισαγωγικές μπορεί να γίνει το ζητούμενο, όποιος προσπαθήσει αρκετά με σωστό διάβασμα και σκέψη, τότε θα τα καταφέρει. Επίσης, τα μόρια των εισαγωγικών εξετάσεων είναι ένα «μέτρο μορίων» που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλη «φούσκα» για διάφορες σχολές, οι εξετάσεις εντός των σχολών είναι αυτές που σε κρίνουν ικανό για την συγκεκριμένη επιστήμη, όχι οι «βάσεις εισαγωγής». Φυσικά, καλό είναι να υπάρχει κάποιο «όριο-βάση» εισαγωγής, αν και οι περισσότερες χώρες κατάργησαν τις εισαγωγικές και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όποιος μπορεί και θέλει να γίνει κάτι τα καταφέρνει, διαφορετικά τα παρατάει και ψάχνετε για κάτι διαφορετικό.

    Οι Διπλωματούχοι εκτός αυτού έχουν…Διπλούς Τίτλους Σπουδών, Απευθείας Διδακτορικό, μεγαλύτερη μοριοδότηση στο Δημόσιο, Επαγγελματικά Δικαιώματα για πολλές ειδικότητες εκτός από αυτών που αναγράφονται στο Δίπλωμα τους…κ.α…για αυτό τον λόγο είναι και 5ετής σχολές, να μην λέμε ότι θέλουμε, οπότε όταν λέμε για ισονομία και ισοπολιτεία πρέπει να ισχύει για όλους και όχι μόνο όταν μας συμφέρει ή όταν αναγκαζόμαστε, έτσι για να είμαστε δίκαιοι και αξιοκρατικοί πάντα, όχι όποτε και όταν θέλουμε μόνο και για ότι μας συμφέρει.

    Επίσης, όσο για τα 3 επίπεδα ευθύνης που υπάρχουν στα σχέδια Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, θα πρέπει να παρθούν πίσω άμεσα, η αδικία που συμβαίνει εις βάρος των Μηχανικών Τ.Ε.Ι. δεν έχει όρια.

    Το I.Q., δεν συνάδει με τις οποιεσδήποτε «βάσεις» εισαγωγής είναι κάτι το διαφορετικό από τις «βάσεις» εισαγωγής, αφού και εσείς οι ίδιοι κρίνατε ότι δεν χρειάζονται οι «βάσεις» εισαγωγής.

    Επίσης, όταν ισχύει κάτι γενικά, δεν ισχύει αποσπασματικά μόνο για κάποιους, ή ισχύει κάτι για όλους ή όχι, αυτές οι ίσως ανεύθυνες δηλώσεις πρέπει να παρθούν πίσω.

    Διαδικτυακοί σύνδεσμοι(web-links):
    http://www.youtube.com/watch?v=CQgI8joaNm4&feature=player_embedded

    http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=25076

    ReplyDelete
  92. Anonymous10:07 pm

    Part: 3

    Ο πρώτος κύκλος σπουδών οδηγεί στην απόκτηση του πρώτου τίτλου (Πτυχίο ή Δίπλωμα) και στους δύο τομείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή της πανεπιστημιακής και της τεχνολογικής (και οι δύο υπάγονται στο επίπεδο σπουδών ISCED 5Α).

    Διαδικτυακοί σύνδεσμοι(web-links):
    http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/eurybase/eurybase_full_reports/EL_EL.pdf

    http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/eurybase/structures/041_EL_EN.pdf

    http://eacea.ec.europa.eu/ressources/eurydice/pdf/085DN/085_EL_EL.pdf

    Κύριε Υφυπουργέ, μπορείτε σας παρακαλούμε να πάρετε κάποια θέση, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κυρίας Υπουργού, της Κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου;;;. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον πολύτιμο χρόνο που διαθέσατε για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Ελπίζουμε να λυθούν πολύ σύντομα και άμεσα όλα τα προβλήματα της Εκπαίδευσης.

    Με εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε..

    ReplyDelete
  93. Anonymous11:47 pm

    Πολλά λόγια και λίγα έργα στην παιδεία βλέπω από τις τελευταίες δυο κυβερνήσεις. Μοιάζουν να παγώνουν μπροστά στο πολιτικό κόστος. Μας χρειάζεται ένα ΔΝΤ παιδείας.

    ReplyDelete
  94. Anonymous10:13 am

    Αφού το ΔΝΤ θα ... απαλλάξει την κυβέρνηση από πολλά καθήκοντα οικονομικού περιεχομένου, θα έχει χρόνο η κυβέρνηση να ασχοληθεί με άλλα θέματα, πχ παιδείας. Στα πανεπιστήμια μπορούν να γίνουν πολλά ουσιαστικά βήματα προόδου που δεν θα κοστίσουν ούτε ένα ευρώ.

    ReplyDelete
  95. Anonymous11:32 am

    Μήπως θα έπρεπε το ΔΝΤ να απαλλάξει από την κυβέρνηση και από τα καθήκοντα της Παιδείας;

    ReplyDelete
  96. Anonymous10:44 pm

    Η σχετική ανάρτηση στο www.esos.gr αναφέρει
    «Οι υπεραριθμίες εντός των ΠΥΣΔΕ να αντιμετωπισθούν με τον κλάδο ΠΕΟ4 ενιαίο, επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν μεγάλες αναστατώσεις σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, επισημαίνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ με επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του υπ. Παιδείας …..» και ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ

    Το «πρώτα ο μαθητής» γράφεται στα παλαιότερα των υποδημάτων αφού δίνεται έμφαση στη ΜΗ μετακίνηση εκπαιδευτικών και όχι αν τη φυσική την κάνει βιολόγος, τη βιολογία φυσικός, την χημεία γεωλόγος κοκ [ΌΛΟΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑ ΔΥΟ (γιατί μην ξεχνάμε υπάρχουν ακόμη και κάποιοι φυσιογνώστες που το μόνο που ξέρουν είναι για τα γατιά, τα παπιά, την μιμόζα την αισχυτινλή και τον μπούφο)]
    Εκείνο που δεν ενδιαφέρει κανένα είναι τη φυσική να την κάνει ο φυσικός, την χημεία ο χημικός, τη βιολογία ο βιολόγος.
    Και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών έχει και πάλι εξαφανιστεί
    Αλλά τι να πούνε οι άνθρωποι, αυτοί για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι τα σεμινάρια της ντροπής (για την ειδική αγωγή, τα σεμινάρια της παραπαιδείας των καθηγητών για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ) και η λειτουργία του ΚΕΚ που την έχουν μετατρέψει και να παίρνουν κανένα φράγκο και να κάνουν συνεδριακό τουρισμό, κατάντια πραγματική κατάντια
    Και άμα όλα αυτά συνδυαστούν από το έγγραφο της ΟΛΜΕ για μη αποδοχής της όποιας αυτοαξιολόγησης τότε το αποτέλεσμα [ΚΑΤΑΝΤΙΑ] εις την ν [ΝΙ]

    ΥΣΤ.: Βεβαία για να είμαστε δίκαιοι θα έπρεπε το υπουργείο να συζητήσει το θέμα και να το λύσει κατά περίπτωση και η ευθύνη να είναι κοινή [του υπουργείου, της ΟΛΜΕ και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (επιτέλους κάποιοι θα πρέπει να παίρνουν θέση να αναλαμβάνουν ευθύνες με συγκεκριμένες θέσεις στο επιστημονικό παιδαγωγικό και συνδικαλιστικό επίπεδο και όχι με παλαιομοδίτικες ανακοινώσεις να παραπέμπουμε τα πάντα στη Δευτέρα Παρουσία)]. Θα περίμενα από το ΚΕΜΕΤΕ, της ΟΛΜΕ να πει ότι να ισχύσει εφέτος για παράδειγμα αυτό που λέει στην ανακοίνωσή της και να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα φτιάξει μια μελέτη που θα αριστοποιεί το σύστημα κατανομής των υπαρχόντων καθηγητών στις μεγάλες για παράδειγμα πόλεις [με περιορισμό έστω τις ελάχιστες μετακινήσεις (δεν μπορεί να υπάρχει άρνηση μετακίνησης σε σχολείο που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την οργανική θέση του καθηγητή)… δεν είναι δυνατόν να βγαίνει η ίδια καρμπόν ανακοίνωση τα τελευταία τριάντα χρόνια … δεν είναι δυνατόν να μην θέλουμε να πάνε τα πράγματα μπροστά.]
    Και κάτι τελευταίο: κάποτε άλλοτε που πήγε να μπει μια τάξη….. βρήκαν τον τρόπο οι αιωνόβιοι της ΟΛΜΕ να επιβάλλουν το ΤΕΛΜΑ.

    ReplyDelete
  97. Anonymous10:51 pm

    Αντί να ασχολείστε με τη βάση του 10, μειώστε τις θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στο μισό και ρίξτε τα χρήματα που εξοικονομούνται στην αναβάθμιση της ποιότητας.

    ReplyDelete
  98. Anonymous11:01 pm

    τι είναι και τουτο που μας βρήκε με τις αναρτήσεις των οπαδών της εφαρμογής μεθόδων ΔΝΤ ατο χώρο της εκπαίδευσης

    Συνάδελφοι "να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το αδύνατο"

    ReplyDelete
  99. Anonymous12:35 am

    Όπως το ΔΝΤ έρχεται και μας λέει τα αυτονόητα για τη διαχείριση της οικονομίας (διαβάστε εδώ το πόρισμα που παρέδωσαν χθες. βλέπετε κάτι που δεν είναι αυτονόητο; βλέπετε τίποτα που να δικαιολογεί τα περί κακού μπαμπούλα;), έτσι χρειαζόμαστε και κάποιους να μας πουν τα αυτονόητα στο χώρο της Παιδείας.

    ReplyDelete
  100. Anonymous1:25 am

    Ω Τι κόσμος μπαμπά....

    Με αυτά τα αυτονόητα που δεν είναι τόσο αυτονόητα γίνεται προσπάθεια να αποδομηθούν τα πάντα... και μετά....

    ΠΑΝΤΩΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΠΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Αυτό μας δίνει το δικαίωμα, ένάντια στους λάτρεις του ΔΝΤ και αυτών που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και δεν τα λένε, να ονειρευόμαστε .. αυτό δεν θα μας το απογορεύσει κανένα ΔΝΤ γιατί ""και είμαστε ρεαλιστές, και ζητάμε το αδύνατο"

    ReplyDelete
  101. Anonymous3:19 am

    Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πως ΔΝΤ και ΕΕ είναι μαζί και από κοινού οι επόπτες των δημοσίων οικονομικών. Έχουμε χρεοκοπήσει οικονομικά, πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά και αντί να κοιτάμε πως θα καθαρίσει το σπίτι μας και θα βάλουμε τάξη, κάποιοι παίζουν με τις λέξεις και τα συνθήματα.

    ReplyDelete
  102. Anonymous4:23 am

    Κύριε Πανάρετε.

    Συγχωρέστε το ύφος μου αλλά η οργή πλέον ξεχύλησε όπως και η ανοχή μας για κάποια πράγματα. Γνωρίζετε για την βόμβα της κας Διαμαντοπούλου για τα πτυχία ΤΕΙ πρίν το Ν.2916/01;

    Αν όχι επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω πως αν διαβάσετε σήμερα στο 'Κόσμο του Επενδυτή" στη σελίδα 16 θα δείτε πως παρουσιάζει το νομοσχέδιο για την επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση στο άρθρο 4 περίπτωση ε':

    " ε) Δεύτερο πτυχίο ΤΕΙ πρίν από την υπαγωγή των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση 1 μονάδα......"

    Με άλλα λόγια η προισταμένη σας στο υπουργείο δεν γνωρίζει πως ο νόμος 2916/01 που ξεκαθαρίζει πως δεν διαχωρίζονται τα πτυχία πριν και μετά το 2001 ισχύει;


    Νομίζω πως δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κάποιος πως είτε είναι γκάφα ολκής είτε το υπουργείο παιδείας εμπαίζει τους αποφοίτους και μας κρατάει εκπλήξεις τύπου ΔΝΤ. Οπως και να έχει, ο κόσμος έχει βαρεθεί τα ψέματα, την φαυλότητα και την αγορά χρόνου από την εκάστοτε κυβέρνηση.

    Ποια είναι ακριβώς η θέση σας ως υφυπουργός για αυτό το θέμα έστω και αν το θέμα ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες σας;

    ReplyDelete
  103. Anonymous4:59 am

    Κάποιοι δυστυχώς δεν κατάλαβαν τον υπαινιγμό

    Και βέβαια δεν παίζουν με λέξεις και συνθήματα

    Το σύνθημα δεν έδωσε μόνο ελπίδα διαμόρφωσε συνειδήσεις, όραμα για την παιδεία, ώθηση για την επιστήμη και την κουλτούρα και προοπτική για την κοινωνία

    Τα σπίτια δεν τα καθαρίζουν οι επίορκοι της παγκοσμιοποιήμενης οικονομίας του κέρδους και της απαξίας

    Γιατί φίλε/η
    την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς
    ακριβώς όπως και το ψέμα [Οδυσσέας Ελύτης]

    και ο τρομοκράτης
    είναι ο άξεστος των θαυμάτων [Οδυσσέας Ελύτης]

    στο Μαρία Νεφέλη για όσους δεν κατάλαβαν
    γιατί και ο ποιητής διδάσκει επειδή

    Παιδιά κι εγγόνια της απάρνησης
    Είναι όλα τους μπάσταρδα […]

    ReplyDelete
  104. Anonymous7:23 am

    "Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα διασύρεται και λοιδορείται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μαξ Κάιζερ, ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς και
    τολμηρούς οικονομικούς αναλυτές, στέκεται στο πλευρό μας και μιλά ανοιχτά για «οικονομική μαφία» και «οικονομικούς τρομοκράτες» που
    οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή...

    Γνωρίζοντας άριστα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς υπήρξε χρηματιστής στην Γουόλ Στρητ για περίπου
    25 χρόνια, ο Μαξ Κάιζερ, που είχε προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας, ζητά την σύλληψη των τραπεζιτών
    της Goldman Sachs και προτρέπει τους Έλληνες να διεξάγουν δημοψήφισμα για την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο."

    ReplyDelete
  105. Anonymous10:40 am

    4Η Μάη 2010 ημέρα Τρίτη, Πελαγίας μάρτυρος, Ιλαρίου οσίου, Νικηφόρου Αθωνίτου […να φωτίσουν και τους από εδώ και τους από εκεί]]

    Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ προκήρυξαν απεργία για την 4Η Μαϊου 2010
    Η επαναστατική γυμναστική στην πράξη
    Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο
    Με την αύξηση των απουσιών λόγω γρίπης, για όλους πετύχατε τη διάλυση των σχολείων γιατί όπως κάθε χρόνο τα λύκεια είναι κλειστά, όλοι οι μαθητές αξιοποιούν τη δυνατότητα για απουσίες ώστε να ξημεροβραδιάζονται στα φροντιστήρια και να προετοιμάζονται για τις εξετάσεις [εφέτος έχουν άλλο ένα επιπλέον 30% των απουσιών που εθιμικά «δικαιούνται»]
    Φέτος η ασθένεια της κοπάνας – επεκτάθηκε και στα γυμνάσια. Αμέσως μετά το Πάσχα παρατηρείται μειωμένη προσέλευση «λόγω γρίπης»
    Και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ που προβάλουν μόνιμη άρνηση σε όλα , τελευταίο κρούσμα άρνησης η αυτοαξιολόγηση. Ένα ηχηρό ΟΧΙ να συζητήσουμε τι μας συμβαίνει και να καταγράψουμε με επιστημονικό τρόπο, αδυναμίες, ελλείψεις προβλήματα συνεργασίας, τους παραλογισμούς των αυταρχικών μεθόδων άσκησης εξουσίας από τους κατά τα άλλα «προοδευτικούς» διευθυντές που δεν συζητούν, δεν ενημερώνουν δεν επιθυμούν προγραμματισμό και έλεγχο των δαπανών των σχολικών επιτροπών και παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα …. που δεν «αμφισβητείται» γιατί και η άλλη πλευρά κάτι κερδίζει… και έτσι όλοι έχουν την ησυχία τους

    Μέσα σε όλη αυτή την παράνοια μας καλούν σε απεργία στα ήδη κλειστά σχολεία , μια βδομάδα πριν κλείσουν για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους
    Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, για να γίνουμε το άλλοθι μιας ανεπάρκειας να διεκδικήσουμε συμμετέχοντας και συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του κύρους μας ως εκπαιδευτικών και εργαζόμενων που αξίζουν μια καλύτερη τύχη από αυτή που προβοκατόρικα προβάλουν τα ΜΜΕ και χωρίς σκέψη στηρίζουν κάποιοί ανεγκέφαλοι και βεβαίως συντηρείται και σεις ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου της παιδείας.

    Δεν θα σας κάνουμε το χατίρι κύριοι της κυβέρνησης να σας δώσουμε άλλο ένα μεροκάματο για να συμβάλλουμε και με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια κατασυκοφάντησής μας και στην έμμεση χρηματοδότηση των ελλειμμάτων που προέκυψαν και από τους φοροδιαφεύγοντες που μας συκοφαντούν καθημερινά.
    Γιατί εμείς οι «αργόσχολοι» εκπαιδευτικοί των 1200 ΕΥΡΩ με 20 χρόνια υπηρεσίας είμαστε εντέλει τα κορόιδα που πληρώνουμε και ταυτόχρονα εξευτελιζόμαστε
    Για τους λόγους αυτούς δεν θα απεργήσουμε
    Για τους λόγους αυτούς κάποιοι ρομαντικοί θα προσπαθήσουν να πουν την άποψή τους , να αντισταθούν σε αυτή την παρανοϊκή κατάσταση που συντηρείται και από δω και από κει….
    Μην το θεωρήσετε «επιτυχία σας» και οι από εδώ και οι από εκεί γιατί θα εκπλαγείτε…. Γιατί δεν έχετε καταλάβει τίποτε και οι από εδώ και οι από εκεί….

    ReplyDelete
  106. Anonymous1:50 pm

    Ελπίζω ότι οι servers της Google, θα επιβιώσουν για να περιγράφουν στους ιστορικούς του μέλλοντος, στα παιδιά και στα εγγόνια μας, τη μόνη έννοια της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, όταν ο Πρωθυπουργός παρέδιδε την χώρα μας στο ΔΝΤ. Την βάση του 10.

    Ασφαλώς δεν ειναι αυτή η Ελλάδα, αλλά ΑΥΤΟΙ ειναι η "ελλάδα'.

    ReplyDelete
  107. Anonymous2:36 pm

    Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα
    Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα του Επενδυτή
    Πάλι τα μόρια θεσμοθετούνται κατά το πώς μας βολεύει
    Αναγνωρίζονται μόρια θέσεων που αποκτήθηκαν με διαβλητές διαδικασίες
    Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη μοριοδότηση των σπουδών
    Γιατί μοριοδοτείται το δεύτερο πτυχίο και όχι το σύνολο των μεταπτυχιακών τίτλων που κάποιος κατέχει [γιατί όχι δεύτερο ή τρίτο μεταπτυχιακό δίπλωμα και δεύτερο ή τρίτο διδακτορικό δίπλωμα]
    Γιατί δεν επιδοτούνται οι μονοετείς μεταπτυχιακές επιμορφώσεις [στο ΕΑΠ για παράδειγμα]
    Αν κάποιος έχει διατελέσει για παράδειγμα γενικός γραμματέας, ειδικός γραμματέας, προϊστάμενος γενικού γραμματέα δεν έχει ασκήσει διοικητικό έργο.
    Μην μου πείτε ότι η θέση είναι δοτή γιατί δηλαδή οι θέσεις των προϊσταμένων ή άλλων θέσεων δεν ήταν δοτές.
    Μήπως η απάντηση είναι για να αποκλεισθούν οι έχοντες και κατέχοντες και επικρατήσουν οι μη έχοντες
    Μήπως έχουμε μπλέξει το φορολογικό νομοσχέδιο με το νομοσχέδιο για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης

    ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ, ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΚΑΤ΄ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

    ReplyDelete
  108. Anonymous8:58 pm

    αν προσθέσετε και αυτό τα πραγματα ειναι τραγικά....


    H πληρωμή ενός δασκάλου σε σχέση με ένα … υδραυλικό. Φυσικά πρόκειται για μια σειρά απλών συλλογισμών που έστειλε ένας φίλος. Η πλάκα είναι πως η...



    αριθμητική του είναι σωστή, δικαιώνει τις απόψεις των συνδικάτων, παρότι το ζήτημα έχει και άλλες τεράστιες εκπαιδευτικές και κοινωνικές πλευρές….
    «Καταλαβαίνεις πόσο κυνικός έχει γίνει ένας λαός όταν θεωρεί
    φυσιολογικό να πληρώνει περισσότερο αυτόν που ασχολείται με τις αποχετεύσεις του παρά αυτόν που ασχολείται με τα μυαλά των παιδιών του». J. F. Kennedy
    Με τους παχυλούς μισθούς τους βάζουν μέσα το ελληνικό κράτος και δουλεύουν μόνο 9 μήνες τον χρόνο! Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά και να τους πληρώνουμε για αυτό που πραγματικά κάνουν….baby-sitting (προσέχουν τα παιδιά μας)!
    Μπορούμε να πετύχουμε να το κάνουν με λιγότερο από τον βασικό μισθό. Κάτι τέτοιο θα ήταν δίκαιο. Θα τους έδινα 3 ευρώ την ώρα και μόνο
    για τις ώρες που δουλεύουν και όχι για όλο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει 15ευρώ την ημέρα (8:15 πμ to 1:30 μμ ). Κάθε γονιός θα πρέπει να πληρώνει 15ευρώ την ημέρα στους δασκάλους που κρατάνε τα παιδιά του.
    Τώρα πόσα παιδιά διδάσκουν την ημέρα; Γύρω στα 25; Δηλαδή 15Χ25=375 ευρώ την ημέρα.. Όμως θυμηθείτε δουλεύουν μόνο 180 μέρες τον χρόνο! Δεν πρόκειται να τους πληρώνουμε για να κάνουν διακοπές!!! Για να δούμε…αυτό είναι 375 Χ 180=67.500 ευρώ τον χρόνο. (Περίεργο! μάλλον η αριθμομηχανή μου θέλει μπαταρίες!) Και τι γίνεται με τους δασκάλους ειδικής αγωγής και αυτούς που έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους;
    Για να είμαστε και λίγο δίκαιοι θα τους πληρώνουμε το βασικό ωρομίσθιο που για λόγους στρογγυλοποίησης είναι 7ευρώ. αυτό σημαίνει 7 επί 5 ώρες επί 25 παιδιά επί 180 μέρες= 157.500 ευρώ τον χρόνο! Για περιμένετε ένα λεπτό, κάτι πρέπει να γίνεται λάθος εδώ! Κάτι είναι σίγουρα λάθος!
    *****
    Κάντε ένα δάσκαλο να χαμογελάσει, στείλτε το σε κάποιον που καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι Δάσκαλος!!! (Μέσος μισθός Δασκάλου 20,000/180 μέρες = 111 ευρώ την ημέρα /25 μαθητές =4.44/5 ώρες = 0.88 ευρώ την ώρα ανά μαθητή.) Τρομερά φτηνή φροντίδα και φύλαξη παιδιών και από πάνω μορφώνουν και τα παιδιά σας. Τρελό εεε; Τα νούμερα από την αρχική δημοσίευση έχουν αλλάξει για να ταιριάζουν με τον μέσο μισθό των δασκάλων στην Ελλάδα!

    ΥΓ: Και σκεφτείτε ότι το κείμενο γράφτηκε για πολλές χώρες και ότι πια στην χώρα μας οι μισθοί και των δασκάλων συνεχώς μειώνονται, ενώ ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται και τα αντικίνητρα για την σύνταξη κορυφώνονται… Τι αξία έχουν τα δημόσια και συλλογικά αγαθά. Έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού για να αρχίσουμε να την κατανοούμε… Ή μήπως πρέπει να πέσουμε μέσα στο ρέμα;"

    ReplyDelete
  109. Anonymous1:42 am

    Παιδιά..τα είπαμε χίλιες φορές..οι κυβερνώντες μας ακόμα και τώρα δεν είναι ικανοί να φτιάξουν κράτος..
    Ο καθένας λέει και ξελέει κατα το δοκούν.
    Μη το ψάχνετε άλλο..και ας κοιτάξει ο καθείς τη πάρτη του (πιο ευγενική λέξη δεν μπόρεσα να βρω και να με συμπαθάτε κύριε Υφυπουργέ).

    ReplyDelete
  110. Anonymous1:44 am

    Η σημειολογία της παρατήρησης έχει τη σημασία της.

    Ανεξάρτητα των πολιτικών απόψεων που μπορεί να έχει κάποιος η αξιοπιστία των παρεμβάσεων των συνδικαλιστικών παρατάξεων δοκιμάζεται και από το βαθμό ενημέρωσης που παρέχουν στο κόσμο τον οποίον εκπροσωπούν ή που επιδιώκουν τη στήριξή του.

    Και τώρα η παρατήρηση [ΣΉΜΕΡΑ 25.04.10. 11:35]

    ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΜΕ
    ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
    ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση [Π.Α.Σ.Κ.]
    ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: ΚΥΡΙΟ ΜΕΝΟΥ
    ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: Επιλέξτε μια κατηγορία από τις παρακάτω, και κατόπιν το κείμενο που θέλετε να διαβάσετε. ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ:

    ΣΗΜΕΙΟ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ [τελευταία ανακοίνωση 29.01.2010- Πρόσκληση στο χορό της ΠΑΣΚ- και η προτελευταία ΕΥΧΕΣ 2010 – και ένα κείμενο για τη Δημόσια Διαβούλευση με ημερομηνία Νοέμβριος 2009]!!!!!

    ΣΗΜΕΙΟ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ [Η ανακοίνωση για το χορό της ΠΑΣΚ του 2009 ΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2009 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!]

    ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΒΕΒΑΙΑ η πλήρης ενημέρωση για «τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα εκλογών ΔΣ ΕΛΜΕ 2009-10» Η ΚΥΡΙΑ ΕΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

    …. Το πλέον σοβαρό θέμα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης….

    Μήπως κάτι δεν πάει καλά σε τούτο τον τόπο …. Μήπως … μήπως κάποιοι πρέπει να συνέλθουν γιατί τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

    Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί δεν μας καλούνε ποτέ για συζήτηση- ενημέρωση –έκφραση άποψης

    ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑΡΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ ….

    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ [ΑΥΤΟ]ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ…..

    ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ….

    ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΘΙΞΙΑ…..

    ReplyDelete
  111. Anonymous11:26 am

    Κύριε Υφυπουργέ σχολιάστε αν θέλετε το δημοσίευμα του Επενδυτή με το διαχωρισμό πτυχιούχων ΤΕΙ προ και μετά ανωτατοποίησης. Είναι επίσημη θέση του Υπουργείου, ή άλλος ένας γύρος πειραμάτων κοινωνικοδυναμικής με τον κόσμο των ΤΕΙ? Ελεος- 30 χρόνια άνθρωποι περπατούν στο no man's land. Δεν έδωσαν SAT, δεν έχουν ΙB ειναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι ενός συστήματος που διαχωρίζει άνθρωπους στους ''επιστήμονες'' και κουασιμόδους των ΤΕΙ.-άσχετα αν αποτελούν παραγωγική δύναμη του τόπου.
    Τελειώστε το θέμα των ΤΕΙ ή τελειώστε τα ΤΕΙ.Φτάνει πιά..

    ReplyDelete
  112. Anonymous9:54 pm

    Το φόβητρο του Τπουργείου Παιδείας και δυνάστης των τεχνικών επαγγελμάτων και της σχετικής οικονομίας, το ΤΕΕ ,σημειώνει αποχή > 55% στις εκλογές του. Το θεριό είναι κλίκα των ολίγων- και της κερδοσκοπούσας εργολαβικής ολιγαρχίας , δεν νομιμοποιείται πλέον και από τα ίδια τα μέλη του, ήρθε η ώρα για σαρωτικές αλλάγές στο τοπίο των τεχνικών επαγγελμάτων. Είναι επιτακτική ανάγκη για τη Χώρα.

    ReplyDelete
  113. Anonymous1:02 am

    @11:26 πμ

    Καλά, περίμενε απο τον υφυπουργό να σχολιάσει τις αποφάσεις της Διαμαντοπούλου για τον διαχωρισμό πτυχιών των ΤΕΙ.
    Θέλεις να πάρουν πάλι το θέμα οι εφημερίδες και να το αναγάγουν σε μέγα κόντρα μεταξύ τους;
    Τώρα θα μου πεις ποιος θα ασχοληθεί μαζί τους; Εδώ ο κόσμος χάνεται..γιαυτό βρίσκουν την ευκαιρία και "περνάνε" ότι θέλουν.

    ReplyDelete
  114. Anonymous3:23 am

    Είναι μάταιο να παρακαλάτε το κ. Πανάρετο για αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Δεν υπάρχει κανένα, σχέδιο, κανένας προγραμματισμός, καμιά διαδικασία σε εξέλιξη. Εάν ήθελε η σημερινή κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) να αποκαταστήσει την επί σειρά ετών αδικία εις βάρος μας, θα το έκανε μέσα σε λίγες μέρες (υπάρχει άλλωστε και ζωντανό παράδειγμα => κολλέγια). Η κυρία Διαμαντοπούλου είναι μέλος του ΤΕΕ και ο κύριος Πανάρετος έχει διατελέσει αναπληρωτής κοσμήτορας του Πολυτεχνείου Πάτρας. Γιατί να μας υπηρετήσουνε; Γιατί να τους το επιτρέψει το ΤΕΕ? Εδώ δεν λύθηκε το πρόβλημα τόσα χρόνια που η οικοδομή κάλπαζε σε όλη την Ελλάδα. Τώρα θα λυθεί, που η πίτα περιορίζετε δραματικά; Η πρόβλεψή μου για το προσεχές μέλλον είναι ότι θα τελειώσει και αυτή η διαβούλευση για αυτά τα "νεα" Π.Δ, θα κληθούν οι φορείς να πουν και πάλι τη γνώμη τους, θα γίνουν αλλαγές, θα ξαναδωθούν σε διαβούλευση και από δω πάν κι άλλοι. Το τέλος θα είναι ένας ωραίος ανασχηματισμός που θα έρθει μοιραία μετά από λίγους μήνες, η αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΠΘ και η γνωστή συνέχεια : Νέος υπουργός - υφυπουργός, με όρεξη για δουλειά, με θέληση να λύσει το ζήτημα, με διάθεση να το συζητήσει και να βρει μία βιώσιμη λύση, κοινά αποδεκτή κλπ κλπ κλπ κλπ.
    Το συμπέρασμα είναι ένα. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 200 χρόνια κοσκκινίζει...Σταματήστε λοιπόν να παρακαλάτε. Όπως τα κολλέγια προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κέρδισαν, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Και δυστυχώς δεν μπορούμε να το περιμένουμε αυτό ούτε από τους προέδρους των ΤΕΙ ούτε από την ΕΕΤΕΜ. Έχουν αποδείξει και οι δύο ότι δεν έχουν καμία διάθεση ούτε κίνητρο να στραφούν ενάντια στην πολιτική ηγεσία ή την συντεχνία του ΤΕΕ.

    Κρύβομαι πίσω από την ανωνυμία μου όπως και εσείς οι πολιτικοί κρύβεστε πίσω από την ανευθυνότητά σας.

    ReplyDelete
  115. Anonymous5:23 am

    Θα σας παρακαλούσα, να μην βιάζεστε τόσο πολύ να βγάλετε συμπεράσματα, θα δείξει άμεσα το τι θα γίνει και αν θα γίνει και αν θα γίνει κάτι το κακό μετέπειτα, τότε θα έχουμε λόγο να διαμαρτυρόμαστε και δικαιολογημένα, βεβαίως πρέπει να προτρέχουμε ώστε να μην τερματίσουμε τελευταίοι. Όσο για την Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, έδειξε μέχρι τώρα «κακές» προθέσεις προς εμάς, αλλά προς το παρόν δεν έγινε και κάτι, ας τολμήσει φυσικά να κάνει κάτι κακό για τον κλάδο μας, και αμέσως μετά βλέπουμε. Όσο για τον Κύριο Υφυπουργό, τον Κύριο Ιωάννη Πανάρετο, το ότι διατέλεσε αναπληρωτής Κοσμήτορας στην Πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν σημαίνει και κάτι, Μαθηματικός είναι ο Άνθρωπος, και πρέπει να φροντίσει για την δικαίωσή μας. Ωστόσο Κύριοι, εμείς είμαστε με τα μάτια μας ανοικτά και δεν θα δεχθούμε την όποια καταπόνηση προς τον κλάδο μας, επειδή απλά έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, και αυτό αναζητάμε εδώ και 3 δεκαετίες. Οπότε μην επιχειρήσετε να κάνετε κάτι το κακό σε μας.

    ReplyDelete
  116. Anonymous5:37 am

    κ. Υφυπουργέ,

    με τη "βάση του 10" ξαναδώσατε πνοή στο blog μετά από προσωρινή (ηθελημένη;) αποδυνάμωσή του.
    Αντιπαρέρχομαι το "10" και θα επιθυμούσα να αναρτήσετε στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολγισμού (όχι μόνο του δικού σας υπουργείου αλλά ΟΛΩΝ). Νομίζω πως μέχρι στιγμής δεν το κάνει κανείς.
    Ίσως θα βοηθούσε, εκτός από τα στελέχη του ΔΝΤ, και όλους εμάς να κατανοήσουμε καλύτερα, οπότε και να αξιολογήσουμε, πολιτικές.

    (Δεν μιλάω για τη δική σας αποζημίωση που ήδη τη δημοσιοποιήσατε.)
    Γ.Χ.

    ReplyDelete
  117. Anonymous6:14 am

    @5:23@

    Τι εννοείς ότι "...Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, έδειξε μέχρι τώρα «κακές» προθέσεις προς εμάς, αλλά προς το παρόν δεν έγινε και κάτι, ας τολμήσει φυσικά να κάνει κάτι κακό για τον κλάδο μας..". Δηλαδή για εσένα τι πιο κακό θα μπορούσε να μας κάνει εκτός του ότι μέχρι τώρα δεν μπορούμε να εργαστούμε; Και μιλάω φυσικά εξ ιδίων αφού ανήκω στις ειδικότητες που δεν έχω κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Δεν μου βάζουν απλώς εμπόδια στη δουλειά μου, δεν μου επιτρέπουν να ασκήσω το επάγγελμά μου καθόλου. Και είμαι ήδη απόφοιτος 2 ετών (από σχολή που ιδρύθηκε μετά το 2001, δεν ανωτατοποιήθηκε εκ των υστέρων). Τι χειρότερο δηλαδή πρέπει να περιμένω; Να με διώξουν από τη χώρα; Ξέρεις τι ειρωνία εισπράτω από φίλους μου που προτίμησαν ιδιωτικά κολλέγια, σπούδασαν 3 χρόνια και τώρα θα πάρουν επαγγελματικά δικαιώματα πριν απο εμένα; Τι εννοείς να κάνουμε υπομονή; Για τι πράγμα να κάνουμε υπομονή; Για μία ατελείωτη διαβούλευση, η οποία είναι μαθηματικός βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μία νέα διαβούλευση (διορθωμένα ΠΔ μετά τις παρατηρήσεις ΤΕΕ, Πολυτεχνείων, ΣΑΠΕ κλπ) και σε μία νέα διαβούλευση (σύσταση επαγγελματικού φορέα) και δεν ξέρω τι άλλο; Έχουμε συνειδοτοποιήσει σε αυτή τη χώρα, ότι όσο καιρό όλοι αυτοί οι κύριοι "διαβουλεύονται", εμείς χάνουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ αφού δεν μπορούμε να εργαστούμε; Έχει συνηδειτοποιήσει κανείς ότι επί σειρά ετών παραβιάζουν τους νόμους του κράτους (αφού θα έπρεπε να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα το αργότερα 6 μήνες μετά την παραγωγή των πρώτων πτυχιούχων). Δηλαδή εσύ τι άλλο περιμένεις από αυτούς τους ανθρώπους; Το θαύμα; Τη θεία φώτιση; Την καλοσύνη τους;
    Να περιμένω να πάρουν ΕΔ τα κολλέγια για να έχουμε και αυτά απέναντί μας; Τι να περιμένω;

    ReplyDelete
  118. Anonymous7:03 am

    ΕΠΕΙΓΟΝ …. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ…. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ….. ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ…… Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ…..

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΙΣΧΥΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ

    ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ

    ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ

    Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ [ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ή ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ] ΟΧΙ!!!

    Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ
    ΕΝΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ή ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ

    Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ
    ΕΝΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ

    ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

    ΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ [ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ] ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ

    ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΑΣ
    ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ
    ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΥΤΗ
    ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ
    ΑΚΟΥ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

    ΑΦΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ή ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΛΠ

    ΑΦΗΣΤΕ ΟΤΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ θΕΣΕΙΣ Δ/ΝΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΕΙΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟ [και για το λόγο αυτό πρέπει να πάρουν μόρια για να υπερκεράσουν κάποιο με διδακτορικό σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής ή οργάνωσης και διοίκησης εκπαιδευτικών μονάδων!!!]

    ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
    ΓΙΑΤΙ ΕΚΘΕΤΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ
    ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ OPENGOV ΖΗΤΟΥΣΑΤΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ [ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΠ] ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ

    ReplyDelete
  119. Anonymous7:47 am

    Σε αυτή την άμοιρη χώρα, επιτέλους εντοπίσαμε το πρόβλημα της παιδείας. Το πρόβλημα λοιπόν συνοψίζεται σε δύο θέματα. Στην βάση του 10, και στα επαγγελματικά "δικαιωματα" των ΤΕΙτζηδων. Τα οποία "προβλήματα" μεταξυ μας, μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλο μας, είναι και αλληλενδετα. Φτιαχνουμε ΤΕΙ, όπως ο Ασλανίδης της Χούντας έχτιζε Γυμναστηρια, τοποθετουμε τους φίλους, τα παιδιά και τους συγγενείς μας, ξοδεύουμε κρατικά κονδυλια για να συντηρούμε βοιδοσχολές, και δουλεύουμε τους απόφοιτους με την ελλειματική εκπαίδευση και τις ανύπαρκτες γωνσεις, μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα. Εξαιρετικά.

    Αν θέλετε να κάνετε ουσιαστική κυβερνητική δουλειά, για μια ουσιαστική παιδεία, ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΤΕΙ. Μαζέψτε αυτό το απέραντο σκόρπισμα, στους 5 ανέμους, πόρων, και βάλτε τους αποφοιτους των ΤΕΙ να παρακολουθησουν 5-10-15-20 μαθηματα (όσα καθε Πολυτεχνική Σχολή και Τμήμα κρίνει επαρκή) στα Πολυτεχνεία. Να δωσουν εξετασεις και να αποκτήσουν πτυχιο Πολυτεχνικής σχολής και τότε και μόνον τότε τα επαγγελαμτικά δικαιώματα θα αντιστοιχουν στο επιπεδο εκπαιδευσης τους. Όλα τα άλλα, ειναι απλά για να οδηγούν την χώρα στο ΔΝΤ, και τους αδαείς αποφοίτους των ΤΕΙ στην ανεργία.

    Ε.Γαλανής

    ReplyDelete
  120. Anonymous8:28 am

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΤΟ ΒΗΜΑ (ΠΩΣ Κ'ΕΤΣΙ Ο ΔΟΛ;)

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=326803&dt=20/04/2010

    ReplyDelete
  121. Anonymous8:41 am

    Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ.

    Τα τελευταία 30 χρόνια το υπουργείο σας όπως και το υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στα μάτια της κοινής γνώμης που ξέρει τι γίνεται πίσω από τα παρασκήνια και τη διαπλοκή είναι τα Υπουργεία Εξυπηρέτησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    'Εχετε σκοπό να παύσετε αυτή την αδικία και την συντεχνιακή αντιμετώπιση την οποία έντεχνα προωθεί η κυρία Υπουργός μέλος του ΤΕΕ ;

    Τα προβλήματα των κολλεγίων τα λύσατε σε μια εβδομάδα και πολύ καλά επράξατε.

    Θα μπορούσατε να μας κατονομάσετε ποιοι σας εμποδίζουν από το να δείξετε την ίδια συμπεριφορά και στα θέματα των ΤΕΙ και να τα λύσετε;

    Αλλιώς σας παρακαλούμε κλείστε τα αφού δεν προσφέρουν τίποτε πέρα από το να δημιουργούν επαγγελματίες και επιστήμονες άνευ αναγνωρίσεως.

    ReplyDelete
  122. Anonymous8:51 am

    Η 25Η ΏΡΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΡΟΣ 1ο

    Απόσπασμα άρθρου Χ. Τζεκίνη, “Η βάση του 10”,Κυρ.Ελευθεροτυπία, 6-12-2009
    “…την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομική κρίση υποχρεώνει σε ριζική αναθεώρηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών κατευθύνσεων, εμείς, αντί να υποστηρίζουμε την αύξηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, συζητούμε την πιθανότητα κατάργησής της! Μια τέτοια θέση μόνο ως επιβράβευση του συστήματος πτυχιούχων ανέργων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Γιατί σήμερα, στην Ελλάδα, το 70% των αποφοίτων Λυκείου στρέφεται στην ανώτατη παιδεία, όταν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 25%. Δεν υπάρχει χώρος για τόσους επιστήμονες. Οι καιροί έχουν αλλάξει, η τεχνολογία, οι νέοι τομείς, έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στο χάρτη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Σε όλες τις αγγλοσαξονικές χώρες …., ο μέσος όρος εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι τουλάχιστον 70 στα 100 (δηλαδή 14 στα 20 της Ελλάδας).…Σε τελική ανάλυση, η αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης, όπως και οποιεσδήποτε κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα της απασχόλησης, έχουν ανάγκη από πολλούς και καλούς τεχνικούς και μεσαία στελέχη με μοντέρνα κατάρτιση και όχι από πολλούς ημιμαθείς και αδιάφορους επιστήμονες”.

    Αποσπάσματα κειμένου «ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15.1.2009/ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος ΤΕΕ.
    (σελ. 5): Η δομή της τεχνικής εκπαίδευσης δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές παραγωγικές ανάγκες. Αιτία της απογοήτευσης της νέας γενιάς η αναντιστοιχία προσδοκιών και πραγματικότητας…..ΙV. Οι ενεργοί διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, είναι 102.018 σε συνολικό πληθυσμό 11.120.000 (το 0.90%) και σε ενεργό πληθυσμό 1 στους 47 ενεργούς εργαζόμενους. Η αναλογία αυτή σε αντίστοιχα κράτη της Ε.Ε., πληθυσμιακά και οικονομικά, είναι κατά πολύ μικρότερη. Στην Πορτογαλία, … η αναλογία μηχανικών προς πληθυσμό είναι 0.29%.
    (σελ. 9): ….“Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρόκληση σε επίπεδο
    επιστημονικού δυναμικού Ο αριθμός των Ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών … είναι τόσος, και σε συνδυασμό με το επίπεδο των σπουδών τους, που να μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιουδήποτε τύπου αναπτυξιακή έκρηξη, και οπουδήποτε . Το πρόβλημα είναι το ανάποδο. Με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης και κυρίως τις ισχύουσες λογικές δεν μπορεί να απορροφηθεί το «παραγόμενο» δυναμικό. Σήμερα, το πρόβλημα είναι σε έξαρση, απότοκο των συνεπειών της συγκεκριμένης κρίσης. ….”
    (σελ. 60): “Άμεση μεταρρύθμιση στην τεχνική εκπαίδευση Στην Ανώτατη παραμένουν οι υπάρχουσες Πολυτεχνικές Σχολές και αναβαθμίζονται, υπαγόμενες σε αυτές, τα περισσότερα αντίστοιχα ΑΤΕΙ. Τα τελευταία θα λειτουργούν με τις προϋποθέσεις των Πολυτεχνικών Σχολών και το γνωστικό εύρος αυτών.….”

    Αποσπάσματα από την 11η Συνάντηση Εργασίας Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων
    Πολυτεχνικών Σχολών με τη συμμετοχή του Τ.Ε.Ε. (www.eng.auth.gr/meeting/20091105.pdf)
    •Διαπιστώνουν ότι οι αναπτυξιακές ανάγκες και ο πολύ μεγάλος αριθμός των Μηχανικών στην Ελλάδα, …. απαιτούν τη συνολική αναδιάρθρωση της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα…...
    • Με στόχο την αριστεία, προτείνουν την …θέσπιση ανεξάρτητης αρχής και με τη συμμετοχή του ΤΕΕ. Η αρχή αυτή οφείλει να μεριμνήσει για τις επιβεβλημένες ενοποιήσεις, καταργήσεις και συνενώσεις λειτουργούντων Τμημάτων Μηχανικών, μετά από αξιολόγησή τους, πάντοτε σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας.
    •… επείγει ο εξορθολογισμός αφενός του αριθμού των εισαγομένων στα Τμήματα Μηχανικών ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τις ανάγκες της χώρας ….

    ReplyDelete
  123. Anonymous8:55 am

    Η 25Η ΏΡΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΡΟΣ 2ο

    1. Το ελληνικό παράδοξο φαντασιακής επιθυμίας για ανώτατες σπουδές σχεδόν όλων των αποφοίτων λυκείου (αναντιστοιχία προσόντων και επιθυμιών, ματαίωση προσδοκιών λόγω των μειωμένων αναγκών της πραγματικότητας, κ.λ.π.) πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινωνιολογικής/ψυχολογικής μελέτης. Τα τελευταία 30 έτη, δεν έχω πειστεί για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα ίδρυσης και λειτουργίας τόσο πολλών ελληνικών πολυτεχνικών σχολών, επισημαίνοντας ότι 1 στους 4 διπλ. μηχανικούς σπoύδασαν στο εξωτερικό. Το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η κοινωνία μας, είναι η ταχύτατη αλλαγή της λανθασμένης επικρατούσας επιθυμίας για σπουδές στα εκλεκτά-επιθυμητά επαγγέλματα που ήδη είναι κορεσμένα (με κάθε τρόπο και οποιοδήποτε δημόσιο και ιδιωτικό κόστος) - δυστυχώς παγιωμένης μέχρι σήμερα, παρά τα -περί του αντιθέτου- δεδομένα και, στη συνέχεια, για μεταπτυχιακές σπουδές, σε μια χώρα όπου οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας είναι όλο και λιγότερες (μηχανικός, γιατρός, δικηγόρος). Η υπερ-τριπλάσια και εντελώς αναντίστοιχη στη ζήτηση, παραγωγή μηχανικών των ελληνικών πολυτεχνείων και παραλλήλως οι –μικρότερου, πρόσφατα, αλλά δυνητικά ανεξέλεγκτου πλήθους- σπουδές μηχανικών στο εξωτερικό ή/και σε “κολλέγια”, (χωρίς επαρκή πιστοποίηση από το 1984) έχουν οδηγήσει σε απαξίωση του κύρους του μηχανικού και τη χώρα μας σε παγκόσμιο ρεκόρ διπλωματούχων μηχανικών (0.90% του πληθυσμού), χωρίς να υπολογίσουμε τους 27.000 περίπου Τεχνολόγους Μηχανικούς (ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ), μέλη της ΕΕΤΕΜ. Μεσοπρόθεσμα, δεν διαφαίνεται οποιουδήποτε τύπου αναπτυξιακή έκρηξη στην χώρα μας και οπουδήποτε, ικανή να απορροφήσει 3-πλάσιους μηχανικούς από τους απαιτούμενους. Χωρίς επενδύσεις, ακμάζουσα βιομηχανία και εξαγωγές, με μέτρα όπως : αύξηση του ΠΔΕ, εργασία μηχανικών ως εκπαιδευτικών σε ΤΕΕ, ΤΕΙ και πολυτεχνικές σχολές, ελάχιστο πλήθος μηχανικών μπορεί να απορροφηθεί. Το τεράστιο χάσμα προσφοράς/ζήτησης ήδη επιλύεται –εν μέρει- με την ετεροαπασχόληση και την επιστημονική μετανάστευση.
    2. Υπάρχει κάποιος κεντρικός προγραμματισμός, μετά από την μελέτη των αναγκών, που να τεκμηριώνει την εκ νέου αύξηση της παραγωγής κι άλλων μηχανικών ( με ή όχι παρένθεση) με την πρόκριση ανωτατοποίησης ΤΕΙ, ίδρυσης και άλλων πολυτεχνικών σχολών (ήδη ιδρύονται 2 αρχιτεκτονικές σχολές και 1 σχολή ΠΜ), και μετονομάζονται 3 (εκ των οποίων 1 ήταν ήδη πολυτεχνική) έναντι π.χ. καλλιτεχνικών, ψυχολογίας ή ιατρικών σχολών (ενδεχομένως ψυχιατρικής, με το δεδομένο ότι με τόσα παράλογα που συμβαίνουν στην χώρα μας, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το 2006 υπήρχαν μόλις 2078 νευρολόγοι-ψυχίατροι);
    3. Απαιτείται η ριζική αναδιάρθρωση/αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος της α’- και β’-βάθμιας εκπαίδευσης ώστε η παιδεία να προάγει την μέθοδο μάθησης, τις δεξιότητες και την κριτική σκέψη των μαθητών και όχι την αποστήθιση, και έκαστος, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του να οδηγείται στις αντίστοιχες σπουδές, διαφόρων βαθμίδων (με λιγότερο του 25% σε ανώτατες σπουδές).

    ReplyDelete
  124. Anonymous8:58 am

    Η 25Η ΏΡΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΡΟΣ 3ο

    4. Η βαθμολόγηση, σε κάθε τάξη του γυμνασίου και λυκείου πρέπει να αλλάξει, ώστε να απεικονίζει με την μέγιστη ακρίβεια τον συνδυασμό ικανοτήτων/δεξιοτήτων και προσπάθειας κάθε εξεταζόμενου. Τα εγχειρίδια ψυχολογίας υποδεικνύουν ότι η ευφυΐα ακολουθεί, γενικά, την κανονική κατανομή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων είναι κλιμακωτός (item difficulty).Το ίδιο πρέπει να ακολουθείται, τουλάχιστον στις τελικές εξετάσεις κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης. Τα τελευταία 30 έτη π.χ. στα λύκεια, η βαθμολογία είναι παραπλανητική (ο ισοπεδωτικός Μ.Ο. 17, οι λεγόμενοι «αριστούχοι μέτριοι»), δηλαδή παρατηρείται ισχυρή παραμόρφωση της συμμετρίας του κώδωνα της κανονικής κατανομής προς τα δεξιά. Είναι γνωστό (από εξετάσεις με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας) ότι βαθμολογία 16 ως 20 θα έχει μόνον το 7% του συνόλου και 12 έως 16 το 24%. (Από το 31% (=7+24) είναι φυσικό να αναζητηθούν οι κατάλληλοι για ανώτατες σπουδές (15 έως 25% του συνόλου)). Φυσικά πρέπει να υπάρχουν και οι ασφαλιστικές δικλίδες δεύτερης ευκαιρίας εισαγωγής και συνέχισης ανώτατων σπουδών από ΤΕΙ σε Πολυτεχνεία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.

    5. Έτσι, η βαθμολόγηση θα είναι αυστηρή αλλά δίκαιη και αξιοκρατική και θα ξεχωρίζουν με σαφήνεια οι άριστοι, οι καλοί και οι μέτριοι, με αποτέλεσμα, οι μαθητές (και οι γονείς τους) να αντιλαμβάνονται έγκαιρα εάν είναι κατάλληλοι ή όχι για την α ή β κατεύθυνση και σε ποια βαθμίδα σπουδών, ανάλογα με τις δυνατότητες/ δεξιότητες (και όχι σύμφωνα με τις φαντασιακές επιθυμίες τους).
    6. Την τελευταία 35-ετία το πλήθος των διπλ. μηχανικών σχεδόν τετραπλασιάσθηκε!!!. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μελών του ΤΕΕ για το 2008 είναι 4,3 % ( 4.365 νέα μέλη ΤΕΕ εκ των οποίων εσωτερικού: 3.742 και εξωτερικού: 623 ). Από έρευνα του 2006, για λογαριασμό του ΤΕΕ, προκύπτει ότι οι μηχανικοί που σπoύδασαν στο εξωτερικό:
    • αποτελούν το 24,7 % του συνόλου (1 στους 4, δηλ. για ποια ισότητα ευκαιριών ομιλoύμε; )
    • αυξάνονται τις 3 τελευταίες 15-ετίες, ως εξής : 1960-1975 7,3%, 1976-1990 39,8% 1991-2006 53,0% (% συνόλου μηχανικών εξωτερικού)

    7. Οι εξετάσεις επιλογής γίνονται επειδή η ζήτηση για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά θέσεων. Ομοίως ο μέσος βαθμός εισαγωγής με αυστηρές εξετάσεις με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας π.χ. στο ΕΜΠ να είναι 14,0 (70%) και όχι 19,3 !!! ώστε οι συχνότητες των βαθμολογιών να ακολουθούν προσεγγιστικά την κανονική κατανομή. Έτσι επιλύεται και το πρόβλημα της ενδεχόμενης αδικίας, μεταξύ ισοδύναμων –πρακτικά- υποψηφίων γιατί με επιτρεπτή διαφορά έως 2 μονάδες στους 2 βαθμολογητές, η αβεβαιότητα της μέτρησης του “οργάνου-βαθμολογητή” είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ελάχιστες διαφορές της βάσης εισαγωγής π.χ. σε σχολή Π-Μ Αθήνας και Θεσ/νικης, λ.χ. 18800 και 19000 μόρια. Χωρίς κλιμακωτής δυσκολίας θέματα και επί” διδαχθείσας ύλης”, πολύ μεγάλο ποσοστό μπορεί να λύσει και τις δυσκολότερες ασκήσεις (και ευκολότερα υποψήφιοι από εύπορες οικογένειες που λαμβάνουν ιδιωτικά μαθήματα, οι οποίοι, αν δεν επιτύχουν, θα στραφούν σε σπουδές εξωτερικού) και – επομένως- δεν παράγεται κοινωνική δικαιοσύνη και η επιθυμητή διάκριση, τουλάχιστον ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα της καμπύλης κατανομής.
    8. Δεν είναι δυνατόν σπουδαστές ΤΕΙ με βαθμολογία μόλις το 55 έως 60% των αντίστοιχων εισαγόμενων σε Πολυτεχνικές σχολές, να αφομοιώσουν τις πολύπλοκες έννοιες σε μαθήματα, όπως ανώτερα και εφαρμοσμένα μαθηματικά, μηχανική, εφαρμοσμένη μηχανική, θερμοδυναμική, μηχανική ρευστών, μεταφορά μάζας και θερμότητας κ.λ.π, που οδηγούν λ.χ. στην λήψη πτυχίου διπλ. μηχανολόγου μηχανικού.

    ReplyDelete
  125. Anonymous8:58 am

    Η 25Η ΏΡΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΡΟΣ 4ο

    9. Με τα παραπάνω δεδομένα συμπέραίνουμε ότι, ελάχιστα ΑΤΕΙ είναι δυνατόν να αναβαθμισθούν-πραγματικά - στο απαιτούμενο επίπεδο. Τι επιδιώκουμε με την προτεινόμενη αναβάθμιση;
    • την πρόσληψη και άλλων καθηγητών μειωμένων προσόντων (όμως με πληθώρα άρθρων με 6 έως 10 συν-συγγραφείς)
    • επιθυμούμε λ.χ. φοιτητές Μηχανολογίας ΑΤΕΙ στο ΕΜΠ, να παρακολουθούν ειδικά ιδιωτικά φροντιστήρια και, στη συνέχεια, αυτοί (οι λίγοι υποθέτω) που μετά από 7 έως 8 έτη ολοκληρώσουν τις σπουδές τους , θα περιμένουν άλλα 1 έως 2 έτη να λάβουν –επιτέλους- και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μηχανικού, όταν το σύνολο των μηχανικών, χωρίς την «ανωτατοποίηση» των «Α»ΤΕΙ, το 2020 προβλέπεται να είναι περί τις 140.000 (1.32% του πληθυσμού) ;
    • την δι’ αρχαιότητας ή την αριστίνδην απονομή τίτλου διπλ. μηχανικού σε κλάδους ήδη με υπερ-τριπλάσιο ποσοστό μηχανικών από το αντίστοιχο των χωρών της Ε.Ε.;
    • Μας αρκεί ο έλεγχος της «πιστοποίησης» των διπλωμάτων μέσω του TEE;

    10. Μήπως τελικά – στην πράξη- θα συμβεί η «συνοπτική ανωτατοποίηση» δηλ. η χωρίς τις προϋποθέσεις των Πολυτεχνικών Σχολών και χωρίς το γνωστικό εύρος αυτών λήψη ενός κάποιου πτυχίου μηχανικού, διαστρεβλώνοντας και τους νόμους των επιστημών της στατιστικής/ψυχολογίας/κοινωνιολογίας ;

    ReplyDelete
  126. Anonymous9:24 am

    ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΥΚΡΙΝΗΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ

    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝ ΑΥΤΑ [ΠΟΥ ΔΕ ΤΟ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ] ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ [ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΟΥΜΕ]

    ReplyDelete
  127. Anonymous10:57 am

    AYTO EINAI ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΝΕΒΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ!!!!

    ReplyDelete
  128. Anonymous11:13 am

    Κύριε Υπουργέ,
    Τον περασμένο Δεκέμβριο υπέβαλα μέσω του opengov αίτηση για μία θέση στους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Παιδείας φορείς. Έκτοτε δεν έχω λάβει απάντηση, πχ 'ευχαριστούμε κ τάδε. Για τις θέσεις επιλέχτηκαν οι δείνα'.

    Στοιχειώδης σεβασμός στους πολίτες; Διαφάνεια; Εγείρονται ερωτηματικά.

    ReplyDelete
  129. Anonymous12:10 pm

    Για τις εξελίξεις στην οικονομία τι έχετε να πείτε?

    ReplyDelete
  130. Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    έχω ρωτήσει επανειλημμένως και σε αυτό το ιστολόγιο και στο opengov και σε στελέχη της Δευτεροβάθμιας και του Υπουργείου, γραπτώς και προφορικώς, αλλά δεν πήρα ποτέ απάντηση. Ίσως δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις.
    Σήμερα μετά από τις δηλώσεις της Υπουργού για το τελικό νομοσχέδιο, μπορείτε να μας πληροφορήσετε:

    Όταν θα καταργηθεί η βάση του 10 για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, θα καταργηθεί ταυτόχρονα ΚΑΙ για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων;

    Ρωτάω, επειδή στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο της άνισης μεταχείρισης των μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε αυτό και σε άλλα σημαντικά ζητήματα.

    Θα ήθελα να πληροφορήσω τους μαθητές μου που είναι υποψήφιοι και με ρωτούν σχετικά με μεγάλη αγωνία.

    Ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Με εκτίμηση
    Γ.Στάμος, ΠΕ14.01, σύμβουλος Σ.Ε.Π., 1ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

    ReplyDelete
  131. Anonymous12:50 pm

    Σε σχέση με τον περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο τομέα, νομίζω πως πιό χρήσιμο θα ήταν να στέλναμε email στον κύριο Dominique Strauss-Kahn ή στον κύριο Paul Thomsen.

    ReplyDelete
  132. Anonymous1:10 pm

    @11:13 πμ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΣΙΜΟΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ , ΜΟΛΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΝ , ΑΣΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗ ΘΕΣΗ.

    ReplyDelete
  133. Anonymous1:18 pm

    @12:29 μμ έχω την εντύπωση ότι κανένας δεν είπε ότι θα καταργηθεί η βάση του 10 απο τους μαθητές των ΓΕΛ

    Εκείνο που ειπώθηκε και ισχύει είναι ότι θα καταρηθεί η βάση του 10 που είχε θεσπιστεί με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Άρα είναι αυτονόητο ότι αυτό θα ισχύσει και για τα ΕΠΑΛ.

    Μα η απάντηση είναι αυτονόητη

    Τώρα γιατί δεν σου απάντησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου , μα δεν το κατάλαβες και ευθνόφοβοι είναι και κοινή λογική δεν έχουν

    Βέβαια είναι λάθος και η ερώτηση πρώτα έπρεπε να είχες πάρει τι έλεγε η προηγούμενη ρύθμιση και όλα θα ήταν λυμένα

    Και μια απορία ποιά ήταν η άνση μεταχείριση των μαθητών των ΕΠΑΛ παλαιότερα, θα μας τρελάμετε κύριε σύμβουλε. ΑΛΗΘΕΙΑ τι σημαίνει σύμβουλος ΣΕΠ , δεν το έχω ξαναακούσει

    ReplyDelete
  134. Anonymous1:47 pm

    MOLIS KATATE8HKE TO NOMOSXEDIO GIA THN PAIDEIA
    BGHKE ANAKOINVSH - KATAGELIA APO THN PASK DASKALON ME YPOGRAFH ΜΠΡΑΤΗ EINAI AYROS POY KYKLOFORAEI XAMOGELASTOS SE OLES TIS FOTOGRAFIES ME THN YPOYRGO SE OLA TA ISTOLOGIA

    AMESOS META BGHKE ANAKOINOSH KATAGGELIA APO THN OIELE ME YPOGRAFH ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ, EINAI AYTOS POY EINAI AIONOBIOS PROEDROS TON IDIOTIKON EKPAIDEYTIKON TOY PASOK POY PANTA ELEGE NAI SE OLA

    TI SYNEBH XAFNIKA , ETOINES TIS EIXAN TIS ANAKOINOSEIS

    8A MAS TRELLANOUN
    KATI TREXEI ... KATI TREXEI ..... KAI TA PAIDIA NEYRIASAN .....

    EKEINOI POU EXOYN EXAFANISTEI EINAI OI THS PASK KA8HGHTON, ALLA GI AYTOYS KAPOIOS ALLOS FILOS EXEI ASXOLH8EI PARAPANO

    O TI KOSMOS BABA, AGELIKA PLASMENOS

    ReplyDelete
  135. Ke Yfipoyrge
    To ar8ro 46 paragr 4 toy sxdeioy nomoy kanei ENA APARADEKTO DIAXORISMO METAKSY KA8. AEI [YPONOONTAS PANEPISTHMIA ] POY MPOROYN NA EINAI STON E8NIKO KATALOGO KRITON KAI KA8HGHTON TEI POY KAT' EKSERESH MAZI ME TOY EPIKOYROYS KA8HGHTES PANEP. MPOREI NA ENTAX8OYN SE E8NIKO KATALOGO KRITON.

    EINAI APARADEKTO......KAI YPOTIMITIKO GIA TOYS KA8HGHTES A BA8MITAS TON TEI. ELEOS PIA.....AS KRI8OYME APO TA BIOGRAFIKA MAS OLOI .....

    ReplyDelete
  136. Γ.Μάζης - Εκπαιδευτικός1:04 am

    Κύριε Πανάρετε.

    Θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη δυσφορία μου για το νέο σας ν/σ το οποίο δεν πριμοδοτεί την πραγματική ακαδημαική πορεία ενός επιστήμονα με το να του αναγνωρίζει τους μεταπτυχιακούς τίτλους που πιθανόν να έχει αλλά τους τίτλους που πιθανόν να απόκτησε με ένα δεύτερο βασικό πτυχίο κτλ.


    Οι πιο πάνω γράψανε για συντεχνίες όσο αφορά τα προβλήματα μεταξύ των μηχανικών. Μήπως στην Ελλάδα η ΟΛΜΕ μαζί με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία είναι μια άλλη συντεχνία η οποία η θεωρεί πλέον πως όταν έχεις παιδαγωγική επάρκεια μπορείς να διδάξεις τα πάντα; Παντού και πάντα ακούμε για εκπαιδευτικούς με υψηλά προσόντα σε παιδαγωγική κατάρτιση αλλά σε γνωστικό περιεχόμενο...τι;

    Τα ρεζιλίκια αυτά τα είδαμε τα προηγούμενα χρόνια στην εκπ/ση με ειδικότητες σαν τους πληροφορικούς όπου κάθε τυχανάρπαστος προερχόμενος από "δήθεν" καθηγητική σχολή διοριζόταν στον κλάδο. Καθηγητική σχολή σημαίνει δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο πέρα από το να διδάξω. Αλλάξτε το νόμο και σώστε το κύρος σας κύριε Πανάρετε σαν πολιτική ηγεσία. Εκτός αν θεωρείτε και εσείς τον ιδανικό εκπαιδευτικό 90% παιδαγωγό + 10% γνώστη του αντικειμένου πράγμα που δημιουργεί φοιτητές ντουβάρια είτε στα ΤΕΙ είτε στα ΑΕΙ. Φαντάζομαι και εσείς στην πορεία σας σαν ακαδημαικός γνωρίσατε καλά αυτό που σας μεταφέρω.

    Μετά τιμής.

    ReplyDelete
  137. Anonymous2:46 am

    Κύριε «8:51πμ, 8:55πμ, 8:58πμ, 8:58πμ», πράγματι είστε πολύ πονηρός, αλλά θα πάρετε την ανάλογη απάντηση που σας αρμόζει.
    Τελείωσαν οι εκλογές στο Τ.Ε.Ε., και ξανακατεβήκατε εδώ ως ο υποτιθέμενα καλοπροαίρετος και δίκαιος;;;.

    Σε όλες τις αγγλοσαξονικές χώρες ο μέσος όρος εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι τουλάχιστον 0 στα 100, χωρίς καθόλου εξετάσεις με μόνο προσόν το απολυτήριο Λυκείου ή ΕΠΑΛ ή G.C.E.. Αν και προσωπικά στηρίζω να μην καταργηθεί η «βάση του 10». Το αν δεν υπάρχει χώρος για τόσους επιστήμονες, δεν μπορείς να το κρίνεις εσύ, ούτε το μέλλον τόσων Ανθρώπων. Και δεν είναι «Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι.», αλλά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) (βλέπε Νόμους: 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009 κ.α..) όπου είναι τα Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστήμια. Βέβαια, οι καιροί έχουν αλλάξει, η τεχνολογία, οι νέοι τομείς, έχουν ανοίξει νέοι ορίζοντες στο χάρτη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να είμαστε στάσιμοι. Στην τελική ανάλυση, η αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης, όπως και οποιεσδήποτε κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα της απασχόλησης, έχουν ανάγκη από πολλούς και καλούς τεχνικούς και μεσαία στελέχη που δεν είναι οι των Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστημίων, αλλά οι των Ι.Ε.Κ. και ΕΠΑΛ με μοντέρνα κατάρτιση και όχι από πολλούς ημιμαθείς και λασπολόγους «Υπερμηχανικάρες». Η δομή της τεχνικής εκπαίδευσης ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές παραγωγικές ανάγκες, απλά αυτοί που πρέπει να κάνουν σωστά την δουλεία τους κάνουν άλλα πράγματα.

    Το βλέπουμε καθημερινά το επίπεδο του επιστημονικού δυναμικού σας, το επίπεδο των σπουδών, και τις αναπτυξιακές σας εκρήξεις, από τα πολλά και διάφορα παραδείγματα …ρικομέξ , Μετρό Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα παραδείγματα, δεν χωράει το ιστολόγιο για να τα αναφέρω όλα.
    (http://portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_02/12/2006_174687).

    Και επειδή «Κύριε» δεν χωράει το παραγόμενο επιστημονικό δυναμικό, πρέπει να πεθάνουμε εμείς;;;. Όχι κύριε, να πάρεις τις βαλίτσες σου εσύ, και να μεταναστεύσεις σε άλλη χώρα, όχι όποτε και όταν μας συμφέρει μόνο. Εμείς είμαστε Έλληνες Πολίτες, φυσικά προς το παρόν εκ της «αλλοδαπής».
    Κύριοι του Τ.Ε.Ε., ο στόχος και ο σκοπός των Τ.Ε.Ι. ( Α.Ε.Ι.) του Τεχνολογικού Τομέα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όχι τεχνικού κ.λ.π., αλλά Τεχνολογικού. Είναι να παράγει σωστά εξειδικευμένους και υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες Μηχανικούς Εφαρμογής, που να μπορούν να συνδυάζουν σωστά την πράξη με την θεωρία. Ο Κύριος σκοπός τους δεν είναι η Γενική έρευνα και το να γίνουν καθηγητές με περαιτέρω σπουδές (Διδακτορικό κ.α.)., για αυτόν τον λόγο οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί κυρίως, μπορούν να κάνουν Διδακτορική Διατριβή χωρίς την ανάγκη Μεταπτυχιακού τίτλου. Οπότε ο καθένας στον πάγκο του.

    ReplyDelete
  138. Anonymous2:48 am

    Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη να ενσωματωθούν στα Πολυτεχνεία για κανένα λόγο και ούτε περαιτέρω αναβάθμιση, όπως την εννοείτε εσείς. Είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και λειτουργούν ακριβώς έτσι, φυσικά πάντα αναγκαία είναι η κατάλληλη χρηματοδότηση και ο εκσυγχρονισμός, και από πλευράς προσωπικού αλλά και από πλευράς υλικού. Επειδή, ως εκ του φυσικού η Τεχνολογία προχωράει και δεν είναι στάσιμη. Ημιμαθείς και αδιάφοροι επιστήμονες, είστε εσείς και όχι εμείς.

    Όσον Αφορά τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακού Επιπέδου του Τεχνολογικού Τομέα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, να καθαρίζετε το στόμα σας πριν να μιλάτε για αυτούς. Αν δεν μπορείτε όλο αυτό που λέτε ότι συμβαίνει, να φύγετε από αυτή τη χώρα και να πάτε σε άλλη που σας χωράει, να αναπτυχθείτε εκεί και να γίνετε σωστοί και καλοί ερευνητές, να αφήσετε αυτούς που είναι οι κατάλληλοι για την δουλειά αυτή, είναι και όσοι ακριβώς χρειάζονται σε αυτόν τον τόπο. Να μην ζητάτε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, για να είναι ελεύθερη να φάει η δική σας η κατσίκα το κομμάτι της άλλης που ψόφησε, πράγματα που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να πραγματοποιηθούν ποτέ, να μην αναφέρεστε. Τα Τ.Ε.Ι. ήταν και είναι Τριτοβάθμια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ISCED 5A) εξαρχής, απλώς αναβαθμίστηκαν και διορθώθηκαν κάποιες διατάξεις στον Νόμο Ιδρύσεως τους.

    Όσο για τη ριζική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συμφωνούμε όλοι για την καλυτέρευση των γνώσεων και της κοινωνικότητας των μαθητών και φοιτητών. Το σύστημα ολόκληρο πρέπει να απαλλαγεί από αυτή τη μέθοδο της στυγνής αποστήθισης, η εκπαίδευση πλέον να γίνεται πιο πρακτική. Δηλαδή αν απόκτησε τις κατάλληλες δεξιότητες και με το διδακτικό υλικό που θα έχει στα χέρια του, αν θα μπορεί να εφαρμόσει και να επιλύσει διάφορα προβλήματα που θα προκύπτουν. Αυτό μπορεί να γίνει και στα πιο θεωρητικά μαθήματα, όχι να αποστηθίζει την ύλη, αλλά να αναπτύσσει την κριτική του ικανότητα και δεξιοτεχνία σε όλα. Φυσικά, κάπου ίσως να είναι αναγκαίο κάποια ελαφρά αποστήθιση κάποιων βασικών αρχών, αλλά όχι πάντως έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα σήμερα. Είναι εντελώς λάθος, έτσι όπως το σύστημα λειτουργεί με την σημερινή του μορφή. Όλες οι πλέον ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, τείνουν να εφαρμόσουν την μέθοδο που σας έχω υποδείξει και έχω και αποδείξεις για το θέμα αυτό.

    Δικαίωμα σπουδών στην Ανώτατη Βαθμίδα, έχουν όλοι οι άνθρωποι της Κοινωνίας και του τόπου. Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί μια συντεχνία να την στερεί από τον οποιοδήποτε επειδή έτσι το θέλησε, όλοι έχουμε το δικαίωμα στην όποια γνώση και κατάρτιση υπάρχει. Τα εγχειρίδια ψυχολογίας υποδεικνύουν ότι η ευφυΐα ακολουθεί, γενικά, την κανονική κατανομή, αλλά δεν αποδεικνύουν ότι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος ακολουθεί αυτήν την κατανομή, και ούτε ο βαθμός εξέτασης έχει σχέση με την ευφυΐα.

    Η ευφυΐα κάθε ανθρώπου είναι πολύπλοκη και δεν μπορεί να μετρηθεί με οποιοδήποτε εξέταση, ο κάθε άνθρωπος είναι ευφυής σε διαφορετικά θέματα από κάθε άλλο άνθρωπο , αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο, γιατί οι άνθρωποι είναι ξεχωριστές οντότητες, δεν είναι ένας και αυτός. Αυτό υποδεικνύετε και από το ότι τα Περισσότερα Πανεπιστήμια του Κόσμου στις μέρες μας δέχονται άτομα με μόνο προσόν το Απολυτήριο Λυκείου ή ΕΠ.Α.Λ. με βαθμολογία Μ.Ο «10». Αν θα τα καταφέρει μέσα σε αυτό είναι που έχει σημασία, όχι μόνο κάποιοι τα καταφέρνουν, αλλά πολλές φορές αυτός που είχε στις «εισαγωγικές εξετάσεις» και στο απολυτήριο του 19+ δεν μπορεί να ξεπεράσει τον μαθητή του «10» στις «εισαγωγικές εξετάσεις» σε επιδόσεις μέσα στην σχολή και πλέον φοιτητή. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν βλέπεις, δεν ήταν και τόσο καλός μαθητής, αλλά το Ι.Q. score ήταν 168, αλλά και πάλι είναι σχετικό αυτό.

    ReplyDelete
  139. Anonymous2:50 am

    Ο βαθμός της Ευφυΐας κάθε ανθρώπου δεν εξαρτάτε από οποιοδήποτε εξέταση σε κάποια φάση της ζωής του, επειδή αυτή περισσότερο εξαρτάται από το διάβασμα και την τύχη του συγκεκριμέν-ου/ης μαθητή/μαθήτριας. Επομένως η Κανονική κατανομή (Normal Distribution) έχει κάποια βάση και ισχύει γενικά, αλλά όχι για την ήδη υπάρχουσα γνώση, και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για το θέμα μας. Επίσης αν το θέσουμε από αυτήν την σκοπιά, ο μαθητής του 19 μιας χρονιάς σε σχέση με μία άλλη χρονιά με το μαθητή του 15 μπορεί που να γνωρίζει περισσότερα ο δεύτερος, αλλά και οι βαθμοί και πάλι, τις περισσότερες φορές δεν είναι πλήρως αντικειμενικοί. Για αυτό και υπάρχουν και οι κατάλληλες εξετάσεις μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστήμια) που σε κρίνουν κατάλληλο και έχεις τα απαραίτητα εφόδια για να ασκήσεις κάποια επιστήμη και επάγγελμα. Διαφορετικά θα έπαιρνες το Πτυχίο σου, πριν την αποφοίτηση, με μόνο κριτήριο την επίδοση σου στις «εισαγωγικές εξετάσεις». Αυτό επαληθεύετε και από το ότι ο Απόφοιτος που μπήκε στην ίδια σχολή με 10 και ο άλλος με 19+ θα έπρεπε να είχαν διαφορετικά Επαγγελματικά Δικαιώματα;;;. Όχι φυσικά.

    Βέβαια, αν κάποιος έχει θέληση και το μεράκι, τότε μπορεί και να αφομοιώσει τις γνώσεις, διαφορετικά τον τρώει το «βούρκο» και δεν παίρνει ποτέ Πτυχίο, όπως περιέγραψα πιο πάνω. Και δεν είναι από 55-60%, αλλά από 55-90%+. Μπορούν και βέβαια να αφομοιώσουν τις πολύπλοκες έννοιες σε μαθήματα, όπως ανώτερα και εφαρμοσμένα μαθηματικά, μηχανική, εφαρμοσμένη μηχανική, θερμοδυναμική, μηχανική ρευστών, μεταφορά μάζας και θερμότητας κ.λ.π αποδεδειγμένα, που οδηγούν π.χ. στην λήψη του Πτυχίου του Μηχανικού ή Οποιοδήποτε άλλου Πτυχίου.

    Τα Τ.Ε.Ι. είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και παρέχουν Πτυχία στους αποφοίτους τους που είναι ο Πρώτος και βασικός ακαδημαϊκός τίτλος σπουδών σε κάποια ειδικότητα, όπως και τα Πολυτεχνεία που παρέχουν Διπλώματα στους αποφοίτους τους που είναι ο Πρώτος και βασικός ακαδημαϊκός τίτλος σπουδών σε συνδυασμένου κύκλου κάποιων ειδικοτήτων, συνήθως δύο. Τώρα αν θέλει κάποιος να αποκτήσει και δεύτερο Πτυχίο ή Δίπλωμα σε κάποια άλλη ειδικότητα ή και στην ίδια ακόμη, μπορεί να το κάνει, όμως αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός από εμάς ξεχωριστά, για αυτόν τον λόγο, ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να το αποφασίσει, είναι ό ίδιος ο ενδιαφερόμενος και μόνον. Δεν είναι συνέχιση των σπουδών, αλλά επιπρόσθετε σπουδές.

    Για όλους τους Διπλωματούχους και τους Πτυχιούχους (Α.Ε.Ι.) ισχύουν οι ίδιες Προϋποθέσεις και όροι για τις κατατακτήριες εξετάσεις, όποιος νομίζει ότι χρειάζεται και άλλες σπουδές ας το κάνει, δεν είπε κανείς όχι. Αν και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού το μόνο προσόν που χρειάζεται για να καταταγείς είναι μόνο το Δίπλωμα σου ή το Πτυχίο σου, και αν χρειάζεται και η πιστοποίηση γνώσης κάποιας Γλώσσας για το συγκεκριμένο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

    ReplyDelete
  140. Anonymous2:53 am

    Τα Τ.Ε.Ι., όπως έχει ξαναειπωθεί, δεν χρειάζονται περαιτέρω αναβάθμιση διότι είναι ήδη Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τσάμπα ασχολείστε. Το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλό, πολλές φορές καλύτερο από πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα. Εντούτοις, όμως χρειάζονται γενναία χρηματοδότηση συνεχώς, για τον πλήρη Τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, όπως και κάθε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Διότι οι καιροί αλλάζουν μαζί και η Τεχνολογία μαζί και οι κοινωνικοπολιτικές δραστηριότητες του ανθρώπου, γι’αυτόν τον λόγο χρειάζεται ο επιπλέον εκσυγχρονισμός, για να συμβαδίζουμε με την κάθε εποχή και τις ανάγκες αυτής.

    Το τι ζητάτε είναι άκρως παράλογο, μαζί με την καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τι λέτε βρέ, να σπουδάσουν ακόμη 10 χρόνια, στο σύνολο 14 για να αποκτήσουν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει με τις ήδη ολοκληρωμένες σπουδές, πολύ γελοίο μιλάμε!!!. Μην ζητάτε το ακατόρθωτο, «Κύριοι» λασπολόγοι, εγωιστές , συμφεροντολόγοι!. Όσο για τα Τ.Ε.Ι. (Α.Ε.Ι.) σας το έχω εξηγήσει λιγάκι πιο πάνω. Για τους «τριπλάσιους» Μηχανικούς, έχω την λύση, όσοι δεν μπορείτε να φύγετε για μετανάστες, εμείς είμαστε εδώ και 30 χρόνια, να μας αφήσετε ήσυχους εμάς και τα δίκαια Δικαιώματά μας που δίκαια απαιτούμε. Είμαστε και ο «σωστός ο αριθμός» που αναλογεί και κάνει για την συγκεκριμένη δουλειά και επιστήμη δικαιωματικά, άκουσε εκεί να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα;.

    Στην πράξη τα Τ.Ε.Ι. (Α.Ε.Ι.) είναι ήδη Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι προϋποθέσεις που λειτουργούν και διέπονται ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία τους είναι οι ίδιες με ακριβώς και με τις ίδιες συνταγματικές διατάξεις. Αναλόγως βεβαίως, της φύσεως των Ιδρυμάτων. Όσο για το γνωστικό εύρος των Τ.Ε.Ι. είναι το απαραίτητο και αυτό που χρειάζεται και το ορίζει και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του κάθε τμήματος ξεχωριστά για την λήψη του Πτυχίου του Μηχανικού και οποιασδήποτε άλλης φύσεως ειδικότητα και επιστήμης, υπάρχει μέσα σε αυτά. Οπωσδήποτε, δεν διαστρεβλώνουν τους Νόμους των Επιστημών της στατιστικής/ψυχολογίας/κοινωνιολογίας, και οποιασδήποτε άλλης επιστήμης και υπόστασης. Μάλλον κάποιοι άλλοι το κάνουν εσκεμμένα αυτό, γιατί δεν τους συμφέρει.

    Η τελευταία και μοναδική παράκληση είναι, να κάνεις δική σου κριτική, όχι να αντιγράφεις τις λίβελους και τα παραληρήματα του Τ.Ε.Ε..

    Μετά τιμής,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε..

    ReplyDelete
  141. Anonymous8:36 am

    ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
    «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ -ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

    Βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των Α.Ε.Ι.
    Άρθρο 34
    Εκλογή μελών Δ.Ε.Π.
    6. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στα Τ.Ε.Ι.

    Άρθρο 35
    Θέματα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
    1. Στο άρθρο 2Α του ν. 2525/1997 (Α΄ 188), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 του ν. 3404/2005 (Α΄ 260), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
    α) Οι παράγραφοι 1 και 2 καταργούνται.
    β) Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 3 η φράση «ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων» αντικαθίσταται ως εξής: «ίσο με τριάντα πέντε μόρια».
    γ) Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 καταργείται.
    2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 7 του ν. 3748/2009 καταργείται.
    3. Στο πέμπτο εδάφιο της υποπαραγράφου 1β της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του ν. 2909/2001 (Α΄ 90), όπως ισχύει, καταργείται η φράση «, εφόσον έχουν επιτύχει σύνολο μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού,».

    Άρθρο 36
    Θέματα των
    Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Α.Ε.Ι.
    1. Στην υπ' αριθμ. 679/1996 κοινή υπουργική απόφαση
    «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπ' αριθμ. Β1/819 απόφασης «Σύσταση Ειδικών Λογαριασμών για τη χρηματοδότηση Ερευνητικών Έργων και σχετικών Υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων που εκτελούνται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας»» (Β΄ 826), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 36 του ν.3794/2009 (Α΄ 156), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

    Άρθρο 37
    Λοιπά θέματα των Α.Ε.Ι.
    1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2α του άρθρου 2 του ν. 2083/1992 αντικαθίσταται ως εξής: «Στη Σύγκλητο συμμετέχουν επίσης και εκπρόσωποι των μελών Δ.Ε.Π. σε αριθμό ίσο προς το ένα τρίτο (1/3) των τμημάτων του πανεπιστημίου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του έξι (6) ούτε όμως μεγαλύτερος από τον αριθμό των τμημάτων του πανεπιστημίου.» Το τέταρτο εδάφιο της ίδιας παραγράφου αντικαθίσταται ως εξής: «Οι εκπρόσωποι των μελών Δ.Ε.Π. ορίζονται από το σύνολο των μελών Δ.Ε.Π. κάθε τμήματος, τα οποία καλούνται προς τούτο σε ειδική συνεδρίαση, εκ περιτροπής κατ' έτος, με σειρά την οποία καθορίζει ο πρύτανης ανά τμήμα και βαθμίδα, ώστε κατά τη διάρκεια της θητείας να υπάρχει εκπροσώπηση κάθε τμήματος και κάθε βαθμίδας τουλάχιστον μία φορά.»
    2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και στα Τ.Ε.Ι.

    ReplyDelete
  142. Anonymous11:00 am

    Κύριε υφυπουργέ

    θα πρέπει να διαβάσετε τις αναρτήσεις [ιδίως τις αναρτήσεις που στοχεύουν ΜΟΝΟ στην ταμπακέρα]

    αλλά και τα σχόλια των ακόλουθων διευθύνσεων

    http://press-gr.blogspot.com/2010/04/blog-post_201.html

    http://klassikoperiptosi.blogspot.com/search/label

    και θα καταλάβετε πολλά,

    θα καταλάβετε γιατί πρέπει να εξυγιανθεί η διαδικασία και ο τρόπος επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

    Και τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου σας δεν το κάνουν.

    Γιατί έχουν βάλει το χεράκι τους οι διαπλεκόμενοι

    Μπορεί να έχουμε διαφωνίες με πολιτικές επιλογές σας

    Εκείνο που είναι ανεπίτρεπτο είναι οι διαφωνίες να παίρνουν διαστάσεις πολιτικού εκβιασμού

    με στόχο «πολιτικό» την κατάκτηση θέσης!!!! […]

    ReplyDelete
  143. Anonymous11:29 am

    @11:00 πμ einai adistaxtoi mono tin parti tous koitoun

    ReplyDelete
  144. Anonymous1:14 pm

    Θερμά συλλυπητήρια και συμπαράσταση στις οικογένειες για τα αδικοχαμένα παιδιά που φύγανε από αυτή τη ζωή νωρίς. Μακάρι να μην ξαναυπάρξουν παρόμοιοι ανεγκέφαλοι εγκληματίες, οι οποίοι θα κάνουν τέτοιες αποτρόπαιες και ανέντιμες πράξεις, να αφαιρούν την ζωή κάποιων χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα όποιοι και αν είναι αυτοί. Απαιτούμε να τιμωρηθούν και να φυλακιστούν αυτοί οι οποίοι φταίνε. Επίσης, ζητάμε από την Κυβέρνηση να βοηθήσει έμπρακτα αυτές τις οικογένειες που έχασαν τα μέλη των οικογενειών τους. Όμως και πάλι, η απώλεια τους είναι ανεκτίμητης αξίας, ευχόμαστε ο Θεός να απαλύνει τον πόνο τους.

    Με τιμή και εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε..

    ReplyDelete
  145. Anonymous9:50 am

    ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ/ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

    1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Ο Κύριος «8:51πμ, 8:55πμ, 8:58πμ, 8:58πμ», ένας τυπικός εισαχθείς με την πρώτη προσπάθεια το 1973 με 13,30/20,00 και απόφοιτος Ε.Μ.Π. με βαθμό 6,67/10,00 διευκρινίζει ευγενικά στον κο Θεοδώρου Θεόδωρο και σε κάθε κύριο που έχει αγκαλιάσει ασφυκτικά την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ σε σχέση με την διεκδίκηση παράλογων επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΙ, ότι όντως η κανονική κατανομή πρέπει να ισχύει με αυστηρές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας (είναι από το σουηδικό βιβλίο ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΛΙΟΥΓΚΜΑΝ “Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΪΑΣ”)

    2. ΡΈΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΥΦΥΪΑ (απόδοση στα ελληνικά από την wikipedia)

    Στην ψυχολογία, η ρέουσα (Fluid ) και η αποκρυσταλλωμένη νοημοσύνη (συντομογραφία Gf και Gc, αντίστοιχα), αποτελούν παράγοντες της γενικής νοημοσύνης που είχαν προσδιορισθεί από τον Raymond Cattell [1].Η ρέουσα νοημοσύνη ή η ρέουσα συλλογιστική είναι η ικανότητα λογικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων σε καινούργιες καταστάσεις, ανεξάρτητα των κεκτημένων γνώσεων. Είναι η ικανότητα να αναλύεις τα καινοφανή προβλήματα, η αναγνώριση προτύπων και των σχέσεων που στηρίζουν αυτά τα προβλήματα και η προβολή ή παρέκταση (extrapolation) αυτών χρησιμοποιώντας τη λογική. Είναι απαραίτητη για όλες τις λογικές της επίλυσης προβλημάτων, ιδίως επιστημονικές, μαθηματικές και τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Η ρέουσα συλλογιστική περιλαμβάνει την επαγωγική λογική και τον επαγωγικό συλλογισμό.


    Αποκρυσταλλοποιημένη νοημοσύνη είναι η ικανότητα χρησιμοποίησης των δεξιοτήτων, της γνώσης και της εμπειρίας. Δεν θα πρέπει να εξισώνονται με τη μνήμη ή τη γνώση, αλλά βασίζεται στην πρόσβαση σε πληροφορίες από τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Οι όροι είναι κάπως παραπλανητικοί, αφού η μία δεν είναι "κρυσταλλική" μορφή της άλλης. Αντίθετα, πιστεύεται ότι είναι ξεχωριστά νευρωνικά και ψυχικά συστήματα. Η κρυσταλλική νοημοσύνη υποδηλώνεται από το βάθος ενός ατόμου και το εύρος των γενικών γνώσεων, το λεξιλόγιο, και την ικανότητα αιτιολόγησης με λέξεις και αριθμούς. Είναι προϊόν της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής εμπειρίας σε αλληλεπίδραση με την ρέουσα νοημοσύνη. Η ρέουσα και η αποκρυσταλλωμένη νοημοσύνη ως εκ τούτου συσχετίζονται μεταξύ τους, και με τα περισσότερα τεστ IQ επιχειρείται να μετρηθούν οι δύο ποικιλίες. Για παράδειγμα, η Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS) μετρά την ρέουσα νοημοσύνη σχετικά με την κλίμακα των επιδόσεων και η αποκρυσταλλωμένη νοημοσύνη σχετικά με το λεκτικό επίπεδο. Η συνολική βαθμολογία IQ βασίζεται σε ένα συνδυασμό αυτών των δύο κλιμάκων.

    ReplyDelete
  146. Anonymous9:55 am

    (συνεχεια απο προηγουμενη αναρτηση)
    3. ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ/ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Α’- ΚΑΙ Β’-ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ /ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ
    Απαιτείται η ριζική αναδιάρθρωση/αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος της α’- και β’-βάθμιας εκπαίδευσης ώστε η παιδεία να προάγει την μέθοδο μάθησης, τις δεξιότητες και την κριτική σκέψη των μαθητών και όχι την αποστήθιση, και έκαστος, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του να οδηγείται στις αντίστοιχες σπουδές, διαφόρων βαθμίδων (με λιγότερο του 25% σε ανώτατες σπουδές).
    Η βαθμολόγηση, σε κάθε τάξη του γυμνασίου και λυκείου πρέπει να αλλάξει, ώστε να απεικονίζει με την μέγιστη ακρίβεια τον συνδυασμό ικανοτήτων/δεξιοτήτων και προσπάθειας κάθε εξεταζόμενου. Τα εγχειρίδια ψυχολογίας υποδεικνύουν ότι η ευφυΐα που αποτελείται από την ρέουσα (Fluid ) και την αποκρυσταλλωμένη νοημοσύνη ακολουθεί, γενικά, την κανονική κατανομή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων είναι κλιμακωτός (item difficulty).Το ίδιο πρέπει να ακολουθείται, τουλάχιστον στις τελικές εξετάσεις κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης. Τα τελευταία 30 έτη π.χ. στα λύκεια, η βαθμολογία είναι παραπλανητική (ο ισοπεδωτικός Μ.Ο. 17, οι λεγόμενοι «αριστούχοι μέτριοι»), δηλαδή παρατηρείται ισχυρή παραμόρφωση της συμμετρίας του κώδωνα της κανονικής κατανομής προς τα δεξιά. Είναι γνωστό (από εξετάσεις με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας) ότι βαθμολογία 16 ως 20 θα έχει μόνον το 7% του συνόλου και 12 έως 16 το 24%. (Από το 31% (=7+24) είναι φυσικό να αναζητηθούν οι κατάλληλοι για ανώτατες σπουδές (15 έως 25% του συνόλου)). Φυσικά πρέπει να υπάρχουν και οι ασφαλιστικές δικλίδες δεύτερης ευκαιρίας εισαγωγής και συνέχισης ανώτατων σπουδών από ΤΕΙ σε Πολυτεχνεία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.


    Οι εξετάσεις επιλογής γίνονται επειδή η ζήτηση για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά θέσεων. Ομοίως ο μέσος βαθμός εισαγωγής με αυστηρές εξετάσεις με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας π.χ. στο ΕΜΠ να είναι 14,0 (70%) και όχι 19,3 !!! ώστε οι συχνότητες των βαθμολογιών να ακολουθούν προσεγγιστικά την κανονική κατανομή. Έτσι επιλύεται και το πρόβλημα της ενδεχόμενης αδικίας, μεταξύ ισοδύναμων –πρακτικά- υποψηφίων γιατί με επιτρεπτή διαφορά έως 2 μονάδες στους 2 βαθμολογητές, η αβεβαιότητα της μέτρησης του “οργάνου-βαθμολογητή” είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ελάχιστες διαφορές της βάσης εισαγωγής π.χ. σε σχολή Π-Μ Αθήνας και Θεσ/νικης, λ.χ. 18800 και 19000 μόρια. Χωρίς κλιμακωτής δυσκολίας θέματα και επί” διδαχθείσας ύλης”, πολύ μεγάλο ποσοστό μπορεί να λύσει και τις δυσκολότερες ασκήσεις (και ευκολότερα υποψήφιοι από εύπορες οικογένειες που λαμβάνουν ιδιωτικά μαθήματα, οι οποίοι, αν δεν επιτύχουν, θα στραφούν σε σπουδές εξωτερικού) και – επομένως- δεν παράγεται κοινωνική δικαιοσύνη και η επιθυμητή διάκριση, τουλάχιστον ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα της καμπύλης κατανομής.

    Επομένως δεν είναι δυνατόν όλοι οι σπουδαστές ΤΕΙ με βαθμολογία μόλις το 55 έως 60% των αντίστοιχων εισαγόμενων σε Πολυτεχνικές σχολές, να αφομοιώσουν τις πολύπλοκες έννοιες σε μαθήματα, όπως ανώτερα και εφαρμοσμένα μαθηματικά, μηχανική, εφαρμοσμένη μηχανική, θερμοδυναμική, μηχανική ρευστών, μεταφορά μάζας και θερμότητας κ.λ.π, που οδηγούν λ.χ. στην λήψη πτυχίου διπλ. μηχανολόγου μηχανικού.

    ReplyDelete