Wednesday, December 02, 2009

Ανδρέας Κουτούπης

Είχα γράψει σε προηγούμενη ανάρτησή μου: "Σε πολλές περιπτώσεις, θα γίνουν λάθη. Ιδιαίτερα όταν ο όγκος των αιτήσεων είναι τόσο μεγάλος".

Και (ένα) λάθος έγινε προχθές. ίσως γίνουν και άλλα.

Αυτό τι σημαίνει; οτι είναι λάθος η διαδικασία; Οχι βέβαια. Από το λάθος αυτό θα μάθουμε. Αν μη τι άλλο, όταν κανείς κοιτάει πέρα από τις "παραδοσιακά" πιό "ασφαλείς" επιλογές, όχι μόνο είναι πιθανόν να γίνουν λάθη, αλλά και τα λάθη αυτά να γίνουν ευρέως αντιληπτά.

Φαντάζομαι επίσης πως το περιστατικό αυτό δίνει και κάποια τροφή για σκέψη (με επώδυνο βέβαια για την διαδικασία τρόπο) σε ορισμένους που ισχυρίζονται ότι η διαδικασία είναι ένας επικοινωνιακός μανδύας που απλώς νομιμοποιεί επιλογές με αμιγώς κομματικά κριτήρια.

Αυτό όμως που δίνει δύναμη για να συνεχιστεί η προσπάθεια, με τις όποιες ατέλειές της (και ιδιαίτερα τις πολλές δυσκολίες της), είναι μηνύματα όπως το παρακάτω σχόλιο ενός γονέα σε προηγούμενη ανάρτησή μου.
"γονέας είπε...

Σχολιάζω στην συγκεκριμένη αναρτηση σας, αν και το θέμα της ειναι άσχετο, για να συγχαρώ την Κυβερνηση για την αντιμετώπιση της υπόθεσης Κουτουπη.

Και το κάνω για δύο λόγους, ο πρωτος λόγος ειναι ότι είστε ο μοναδικός (από όσο γνωρίζω) κυβερνητικός αξιωματουχος που μας προσφερετε αυτη την δυνατοτητα της τόσο άμεσης επικοινωνίας και ο δευτερος λόγος ειναι ότι εχετε ορισθεί απο τον Πρωθυπουργό ως ένας εκ των αρμοδίων της διαδικασίας.

Νομιζω ότι και ο πλέον κακόπιστος επεισθη περί της διαφανειας της διαδικασίας. Δεν θα ισχυριστώ ότι το περιστατικό ήταν απο τις ευτυχέστερες στιγμές της χρονικά μικρής κυβερνητικής θητείας, αλλά η εντιμη αναγνωριση του λαθους ή της όποιας αβλεψίας "διπλοτσεκαρισματος", τιμα την Κυβέρνηση. Προφανώς δεν εκλεξαμε ψυχιατρους, κυβερνητες εκλεξαμε.

Και για να δώσω μια σχετική αναλογία με ζητηματα εκπαιδευσης, σήμερα κ. Υφυπουργέ, μου δωσατε την ευκαιρία σαν μητέρα να συζητησω με το παιδί μου, ότι όταν τολμάς να καινοτομησεις, μοιραια θα κάνεις και κάποια λάθη, τα οποια όμως πρέπει να ομολογείς με παρρησία και να διορθωνεις.
Τα παιδιά μας, που ζουν και εισπρατουν ένα επικινδυνο τοπίο απαξιωσης της ουσιαστικής πολιτικής, της δημοκρατίας και των θεσμών, ένα τοπίο που εκκολάπτει το αυγό του φιδιού, το γεγονός ότι η Κυβερνηση και η Πολιτεία βγαινει εντιμως να πει, καινοτομησαμε, δεν προσμετρησαμε όλες τις παραμετρους, κάναμε ένα λάθος, το παραδεχομαστε δημόσια και το διορθωνουμε έδωσε ένα πολύ μεγάλο μάθημα και ασκησης πολιτικής και δημοκρατίας αλλά το σημαντικοτερο ήθους και εντιμότητας στα παιδιά μας."


77 comments:

  1. Basilis5:35 am

    Kirie Panarete lathi tha ginoun kai lathi den kanei opoios den kanei tipote alla tha itan sosto na mou apantise sto katothi erotima mou.

    Eprepe na perasei toso megalo xroniko diastima gia na epilegoun genikoi kai eidikoi grammateis pou proerxontan apo tis taxeis tou Pasok?

    Sto simeio auto tha prepei na toniso oti simfono oi kibernitikoi axiomatouxoi na proerxontai apo tis taxeis tou kibernontos kommatos alla na axiopoiountai se theseis tetoies analoga me ta epipeda spoudon tous kai tin epaggelmatiki tous ebeiria.

    ReplyDelete
  2. γονέας6:16 am

    Σας ευχαριστώ θερμά για την αναρτηση του σχολιου μου στην σημερινή σας αναρτηση. Με τιμά ιδιαιτερα.
    Σας ευχομαι απο καρδιάς να συνεχισετε το έργο σας με την ίδια δυναμη, αντοχή και κουράγιο.

    ReplyDelete
  3. Οχι μόνο αυτό. Το διάβασα (ολόκληρο) σήμερα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον realfm (Πυργιώτη-Μακρή).
    Αυτή είναι η δύναμη της φωνής των πολιτών.
    ΥΓ. Το σχόλιο ήλθε λίγη ώρα πριν μιλήσω. Και μου έδωσε δύναμη.

    ReplyDelete
  4. Anonymous6:51 am

    Πάντως το Διδακτορικό στην Πάντειο έπρεπε να σας υποψιάσει λίγο ... νομίζω:)

    ReplyDelete
  5. Anonymous7:13 am

    Κάποτε όμως πρέπει να κυβερνηθεί η Χώρα σύμφωνα με τη θέληση του Λαού όπως αυτή εκφράστηκε τον Οκτώβριο του 2009, εκτός και αν ξεφυτρώσει Μάρτης του 2010.

    ReplyDelete
  6. Anonymous7:36 am

    κ. Υφυπουργέ,

    Συγχαρητήρια για το θάρρος αναγνώρισης του λάθους.

    Και κάτι συμπληρωματικό: με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα Κουτούπη, έχουμε πλέον στην Ελλάδα το πρώτο απτό και σίγουρο παράδειγμα 'απόλυσης' λόγω συμπεριφοράς μέσω facebook.

    Αυτό ίσως και να σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή, με όλα τα θετικά και αρνητικά.

    Εκείνο βέβαια που κάνει επίσης εντύπωση είναι τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι επιλογές ανοιχτής διακυβέρνησης.

    Βλέποντας το βιογραφικό του κ. Κουτούπη, δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι εντυπωσιακό, πχ City University... Στρατιές και στρατιές Ελλήνων φοιτητών είναι στην Αγγλία πλέον και ξέρουν τί είναι κάθε πανεπιστήμιο.

    Εν πάση περιπτώσει, όμως, η κυβέρνηση και φαντάζομαι και εσείς προσωπικά, δείξατε άριστα αντανακλαστικά, πράγμα που σας τιμά πολύ.

    Καλή δύναμη και μακάρι όλα αυτά να ενσωματωθούν σε αυτό που λέμε 'εμπειρία' για αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία ανοιχτής διακυβέρνησης, η οποία κατά τη γνώμη μου, είναι κορυφαίας ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας.

    Ζaλευκος

    ReplyDelete
  7. ένας πολίτης7:55 am

    Υπάρχουν λάθη και λάθη. Αντί όμως να κάνετε ουσιαστική αυτοκριτική (ή έστω να απαντήσετε στην κριτική) εσείς επαίρεστε πως διαβάσατε σχόλιο στο blog σας δημοσίως!

    Η συνεχής εμμονή σε επικοινωνιακά τεχνάσματα (στην προκειμένη περίπτωση για να υπερασπιστείτε μία απελπιστικά προχειροστημένη διαδικασία, κακέκτυπη αντιγραφή από τελείως διαφορετικά συστήματα διακυβέρνησης) ολοένα και λιγοστεύει τις ελπίδες πως αυτή η κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και πραγματικό εκσυγχρονισμό.

    ReplyDelete
  8. Υπήρξα Δ?ντης προσωπικού του Ε.Κοινοβουλίου. Λάθη στις προσλήψεις ακόμη και μέσω γραπτών και προφορικών εξετάσεων γινόντουσαν. Για όλες τις εθνικότητες. Όμως κανείς δεν έθεσε θέμα διαδικασίας. Σε ένα όργανο που οι βουλευτές όλων των παρατάξεων και των εθνοτήτων έχουν βαρύνουσα γνώμη στη διοίκηση. Ελπίζω κι εδώ η επιλογή που όπως λες δεν θα είναι ενδεχομένως η μόνη , δεν θα γυρίσει πίσω τον τροχό, όπως έγινε με την εκλογή Παπανδρέου από τη βάση και τους φίλους του Πασοκ. Η επιτάχυνση τξς διαδικασίας είναι ίσως το μόνο ΄΄αδύνατο΄΄ σημείο. Το πρόβλημα της λειτουργίας της Κυβέρνησης -όπως και των προηγουμένων διαχρονικά-είναι άλλο και όχι η διαδικασία επιλογής των Γ.Γ. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Μην κάνετε πίσω. Μόνοι πιο γρήγορα.

    ReplyDelete
  9. Για την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού και εσάς προσωπικά για αξιοκρατία στη στελέχωση των κρατικών οργανισμών δεν έχω καμία αμφιβολία. Παρόλα αυτά πιστεύω πως η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι και πολιτική αφού καλείται να εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Χ κ. Κουτούπης να ενστερνιστεί στον ίδιο βαθμό και με την ίδια προσήλωση τα οράματα για τη νέα διακυβέρνηση με ένα οικονομολόγο (με εξίσου καλό βιογραφικό) που συμμετείχε στο σχεδιασμού του οικονομικού προγράμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ στα χρόνια της αντιπολίτευσης; Εκτός και αν δεχθούμε οτι η πολιτική βούληση δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα και τότε για πρωθυπουργό να τοποθετούμε ένα εγνωσμένης αξίας manager.

    Για να μην παρεξηγηθώ δεν υποστηρίζω ότι το κάθε στέλεχος που βοήθησε εθελοντικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ στα χρόνια της αντιπολίτευσης έχει ανεκπλήρωτα γραμμάτια που τώρα θα ξεχρεώσει αλλά νομίζω οτι και αυτό το στέλεχος είναι φορέας κάποιων προοδευτικών ιδεών που θα εφάρμοζε κατά τη διοίκηση του. Και υπάρχουν πολλά στελέχη με καλά βιογραφικά που δεν αξιοποιήθηκαν ίσως με το φόβο μην μας κατηγορήσουν για αναξιοπιστία.

    Φοβάμαι ότι ένα βιογραφικό στη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι αρκετό... Άλλωστε και τα GoldenBoys είχαν τα καλύτερα βιογραφικά. Αυτό που τους έλειπε ήταν το αίσθημα δικαιοσύνης και ηθικής κάτι που σε αντίθεση ο σημερινός πρωθυπουργός έχει εμπνεύσει σε αρκετά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πολλά στελέχη θεωρούν μειονέκτημα κατά την επιλογή τους το γεγονός οτι βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑ.ΣΟ.Κ και κάποιοι μάλιστα το αποσιώπησαν στα βιογραφικά που κατέθεσαν. Είμαστε σίγουροι οτι αυτά τα στελέχη με τα εξίσου καλά βιογραφικά θα ασχοληθούν ξανά στη διαμόρφωση των προοδευτικών πολιτικών μας στο μέλλον;

    Τέλος όμως επειδή πολλά στελέχη αδικήθηκαν και στο παρελθόν με τον κάθε υπουργό να βάζει γενικό τον κουμπάρο του συνεχίστε αξιοκρατικά και ας γίνουν και λάθη. Αρκεί να μην φθάσουμε στο άλλο άκρο όπως έγινε με τον κ. Κουτούπη (και μην μου πείτε οτι δεν υπάρχουν στελέχη στο ΠΑΣ.Ο.Κ με καλύτερα και απο αυτόν προσόντα).

    ReplyDelete
  10. Anonymous9:03 am

    Κύριε Υπουργέ,



    Πραγματικά τιμά την κυβέρνηση και την ανοιχτή διακυβέρνηση, η αντίδραση στο θέμα Κουτούπη.

    Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν πρόκειται για λάθη αλλά για ειλημμένες αποφάσεις. Σ αυτές τις περιπτώσεις η ανοιχτή πρόσκληση δεν έχει νόημα. Δεν τιμά τη διαδικασία , ούτε την κοινή λογική. Τέτοιες περιπτώσεις είναι Ο κ.Μήτσος στην έρευνα, ο κ. Κικίλιας στον ΟΑΕΔ , Ο Τσόκας κ.α.

    Τι έχετε να πείτε γι αυτές τις περιπτώσεις?



    Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση θα έπρεπε να διατηρεί το δικαίωμα , για κάποιες θέσεις και κάποιους λόγους να τοποθετεί χωρίς ανοιχτή διαδικασία, όχι όμως να προκηρύσσει θέσεις για τις οποίες έχει ληφθεί η απόφαση.

    ReplyDelete
  11. Anonymous9:26 am

    Ελπιζω οταν γινουν εκλογες να μην βαλετε αγγελια στο διαδικτυο για να κανουμε επιλογη ψηφοφορων.Τοτε θα τους θελουμε ολους;;;λαθη να γινονται αλλα καπου θα πρεπει να βλεπουμε και να αξιοποιουμε τους ανθρωπους,που εχουν δοσει πολλα στο πασοκ και εχουν φαει ολη τους την ζωη.Δημητρης Κολλιας Κλειτορια

    Φιλακια!!!!!

    ReplyDelete
  12. Anonymous9:38 am

    Κύριε
    Πανάρετε θα ήθελα να σχολιάσετε το άρθρο «Αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων στα ..μουλωχτά» που δημοσίευσε το ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 29/11/09 διότι καλή η συνταγή των βιογραφικών αλλά αν είναι πραγματικότητα τότε όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι μετέωρη !!!

    ReplyDelete
  13. Η απαράδεκτη συμπεριφορά ενός ανθρώπου και η έλλειψη ήθους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να πλήξει μια ομολογουμένως πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και ελπιδοφόρα προσπάθεια. Ο χειρισμός του θέματος ήταν εξαιρετικός και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση η υπεύθυνη στάση σας.Όλοι εμείς που κουραστήκαμε να βλέπουμε να αναρριχώνται οι μέτριοι, σας ευχαριστούμε για την ελπίδα που μας έχετε εμφυσήσει. Συνεχίστε τον αγώνα σας και να ξέρετε ότι στο πλευρό σας έχετε πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα. Η Ελλάδα πρέπει ν' αλλάξει τρόπο "ζωής". Θερμά συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  14. Anonymous10:08 am

    yparxei provlhma sthn ypovoli sxoliwn

    ReplyDelete
  15. Β.Β.10:26 am

    Πολύ σκληρό έως και επικίνδυνο ηχεί το συγκεκριμένο ποινολόγιο-ηθολόγιο της "ηλεκτρονικής δημοκρατίας", ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται σε έναν "εκτός". Ενώ για τους -σε κάθε περίπτωση- "εντός" υπάρχει το τίμιο "σφουγγάρι" και ... “προχωράμε μαζί”. Τι να πρωτοθυμηθώ τι να ξεχάσω, ας μην ξύνουμε παλιές πληγές.

    Όσο απομακρύνεστε από τις απολιτικές -κομματοκρατικού τύπου- δεξαμενές τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για αποτελεσματική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουν να συναντιούνται οι άνωθεν αξιολογήσεις και επιλογές με αυτές της κοινωνικής βάσης (όσης έχει απομείνει), ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στον πάτο της κρατικής πυραμίδας (που πραγματικά έχει πιάσει πάτο) μήπως και σπρώξει να ανεβούμε, όλοι μαζί, λίγο ψηλότερα... Και βέβαια δεν μιλάμε για τα απολιθωμένα "συνδικαλιστικά" (λέμε τώρα) ιερατεία, που παραμονεύουν να ξαναβάλουν το φίδι στην τρύπα μόλις αυτό κάνει λιγάκι να ξεμυτίσει.

    ReplyDelete
  16. Anonymous11:11 am

    Όπως για κάθε beta version, δεν θα περίμενε ουδείς σώφρων άνθρωπος στην πρώτη του εφαρμογή το opengov να μην έχει δυσλειτουργίες, βραχυκυκλώματα, άκυρες εκκινήσεις, παραλείψεις, προχειρότητες, και όλων των ειδών λάθη.

    Οι εχθροί αυτής της νέας προσέγγισης (όπως και κάθε νέας προσέγγισης) θα πιαστούν από εκει για να σας επιτεθούν, να γκρινιάξουν και να σας λοιδορήσουν. Εσκεμμένα ή από χόμπι (στην μιζέρια είμαστε πρώτοι).

    Στην τελική όμως, το δίλλημα είναι ένα:

    Προχωράμε ατελώς ή μένουμε στα ίδια και στα ίδια; (που ευτυχώς είναι τόσο πιό τέλεια δηλαδή, τι να σας πώ)

    Εδώ δεν χωράνε "ναι μεν αλλά". Όποιος κρύβεται πίσω από αυτά είναι εχθρός της μεταρρύθμισης. Είσαι είτε υπέρ είτε κατά.

    Εγώ είμαι υπέρ.

    Γιατί το σημαντικότερο πράγμα είναι ότι ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ. Και τώρα, πρός μεγάλη λύπη των εχθρών του, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

    Το μόνο που είναι καταδικασμένο να πάθει απο εδώ και στο εξής το opengov είναι να βελτιώνεται.

    ReplyDelete
  17. Κύριε Υπουργέ εμένα δεν με καλύπτει ο τρόπος που διαχειριστήκατε το θέμα Κουτούπη. Σαν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και σαν ένα εν δυνάμει υποψήφιο για τις 3 απο τις 88 θέσεις που προκηρυχτήκαν με εξοργίζει οτι μετά και απο δύο συνεντεύξεις δεν κατάλαβε ο κύριος Παπακωνσταντίνου το ήθος του εν λόγω κυρίου. Το παραπάνω περιστατικό δείχνει οτι η διαδικασία που ακολουθείτε δεν είναι σωστή.
    Η περίπτωση Κουτούπη ήταν μια γροθιά στο στομάχι όσων πάλεψαν και πίστεψαν τις αρχές του Κινήματος. Το να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τη κατάσταση ρίχνει λάδι στη φωτιά.
    Νομίζω οτι πιο σημαντικό και τα τυπικά προσόντα είναι το ήθος και η διάθεση για προσφορά με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και όχι τον ατομικό πλουτισμό. Ημουν κοντά σε πολιτικές ηγεσίες και επι ΠΑΣΟΚ και επι ΝΔ . Κοινός παρανομαστής και στις δύο περιπτώσεις η επιδίωξη μέγιστου οικονομικού ατομικού κέρδους. Κύριε υπουργέ το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οτι δεν υπάρχει το ΟΡΑΜΑ του κοινού καλού . Αυτή η χώρα θα έπρεπε να λέγεται Εγωλλάδα. Για να πάμε από το Εγώ στο Εμείς χρειαζόμαστε ανθρώπους με αξίες και ιδανικά που δεν ανιχνεύονται με τη βοήθεια των τυπικών προσόντων.

    ReplyDelete
  18. Anonymous11:19 am

    Με αφορμη το συγκεκριμενο θεμα, θα ηθελα να ρωτησω, εαν προκειται να ενημερωσετε δημοσιως σχετικα με την εξελιξη των βιογραφικων που εσταλθηκαν για το δικο σας γραφειο. Βρισκεται ακομη σε εξελιξη η συγκεκριμενη διαδικασια; Πιστευω πως μια δημοσια ενημερωση μεσω του blog σας θα ενδιαφερει αρκετους αιτουντες.
    Eυχαριστω

    ReplyDelete
  19. Απ'ότι φαίνεται από διάφορα δημοσιεύματα και όπως λέει και ο κ. Πανάρετος η επιλογή για κάποιες θέσεις είχε ήδη γίνει. Εάν οι άνθρωποι αυτοί είναι άξιοι, εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί από τη στιγμή που η πλειοψηφία των θέσεων στο δημόσιο τομέα που υπολείπονται, οι οποίες είναι αρκετές, θα στελεχωθούν αξιοκρατικά.
    Πολύ σωστή και άμεση η αντίδραση της κυβέρνησης. Θεωρώ φυσικό να υπάρχουν και λάθη, αρκεί αυτά να διορθώνονται εγκαίρως. Οι προηγούμενοι θα κάνανε πως δεν άκουσαν.
    Αυτό ωστόσο που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η απαράδεκτη φρασεολογία που χρησιμοποιούσε ο εν λόγω κύριος. Φράσεις που σαφώς δεν δικαιολογούν τη θέση του και την επαγγελματική σταδιοδρομία που ισχυρίζεται πως έχει. Φράσεις που δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους που υποτίθεται πως είναι μορφωμένοι. Αυτό ήταν μία ακόμη απόδειξη για το πόσο απέχει η απόκτηση πτυχίων από την πραγματική καλλιέργεια και το ήθος. Και ένας προβληματισμός για το τί αξίες, εκτός από επαγγελματικές δεξιότητες, μεταδίδει το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε όλες του τις βαθμίδες;

    ReplyDelete
  20. Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ,
    έχω 2 απορίες.
    Κατά πρώτον, επί ανοικτής διακυβέρνησης με τη χρήση του διαδικτύου είναι δυνατόν κατά τα τη διάρκεια αξιολόγησης βιογραφικών "αγνώστων" υποψηφίων κανείς από τους εξεταστές να μην ανίχνευσε στο google τις όποιες πληροφορίες θα μπορούσε να αλιεύσει χωρίς κόπο και χρόνο πληκτρολογώντας το όνομά τους;
    Κατά δεύτερον κατά τη γνώμη σας ένα ΕΝΕΡΓΟ (υπογραμίζω) μέλος της ΝΔ ή του ΚΚΕ ή του ΛΑΟΣ με εξαίρετο βιογραφικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε επιτελικές θέσεις του κυβερνητικού μηχανισμού;
    Εκτός από τις γνώσεις, την εμπειρία, το ήθος δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν η ιδεολογία και οι προσωπικές πολιτικές αρχές και αξίες του υποψηφίου (και δεν εννοώ τα κομματικά του ένσημα);

    ReplyDelete
  21. Η διαδικασία στο γραφείο μου δεν εχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρξει ενημέρωση.

    ReplyDelete
  22. Για μένα, κ. Πανάρετε, κ. Δημήτρη Κ. δύο είναι τα άξια σχολιασμού σημεία της υπόθεσης:
    1. Το ότι ένα πρόσωπο με αυτό το βιογραφικό χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη "επιχειρηματολογία"
    2. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος

    ReplyDelete
  23. Anonymous12:29 pm

    Η διαδικασία αυτή των βιογραφικών με βρίσκει τελείως αντίθετο.Είναι μια διαδικασία η οποία στην ουσία καθυστερεί τον κυβερνητικό μηχανισμό.Δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι γενικοί γραμματείς με ιδεολογικές αρχές αντίθετες του Πασοκ είναι ανίκανοι;;;;
    Πιστεύω πως υπάρχει ενα μεγάλο ψέμα.ποιο είναι αυτό;;Δεν χρειάζετε να έχει κανείς μεγάλη φαντασία.Η απάτη του λαού.Ξέρετε τι μου θυμίζει ολη αυτή η διαδικασία;;;
    Όταν δολοφονούσαν τους Εβραίους οι Ναζί στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην αρχή οταν δεν είχαν ανακαλύψει το ZICLON B τους βάζανε σε φορτηγά τα οποία το καυσαέριο γύρνουσε μέσα στο αυτοκίνητο και παθαίνανε ασφηξία.Βέβαια όταν οι μελλοθάνατοι ρωτούσαν που πηγαίνανε τους έλεγαν μια βόλτα.Που θέλω να καταλήξω;;;Στο γεγονός οτι προσπαθείτε να δείξετε οτι θα υπάρχει ενα αξιοκρατικό κράτος αρχής γενομένης απο τους γραμματείς αλλά στην ουσία είστε χειρότεροι απο τους προηγούμενους.Για να μην παρεξηγηθώ δεν είμαι ψηφοφόρος της Νεας Δημοκρατίας αλλα ένας Πασοκτζης που σας πίστεψε αλλά μέχρι στιγμής αποδυκνίεστε σκάρτοι.Δεν υπάρχει για εσας χρόνος.Δεν δικαιούστε κύριοι!!!Αν δεν ήσασταν έτοιμοι να διαχειριστείτε την εξουσία να μην την πέρνατε.

    ReplyDelete
  24. κ. Πανάρετε,

    δεν είμαι σίγουρος αν ήρθε προηγούμενο σχόλιο μου καθώς στο τέλος της διαδικασίας προβάλλεται ένα μήνυμα λάθους.
    Αν δω αυτό το μήνυμα δημοσιευμένο τότε θα καταλάβω ότι δεν πήρατε το αρχικό μήνυμα και θα προσπαθήσω να το ξαναστείλω...αν δω το αρχικό δημοσιευμένο τότε μάλλον δεν θα δω αυτό.

    Καλό Βράδυ.

    ReplyDelete
  25. ΟΚ μάλλον βγήκε μεγάλο οπότε το σπάω σε δύο μηνύματα.

    Προς άπαντες που σχολίασαν παραπάνω, κατ'αρχήν καλησπέρα.

    Ή έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και στις περιπτώσεις όπου η επιλογή στελεχών γίνεται με τις πλέον σύγχρονες και σύνθετες μεθόδους αξιολόγησης (πολλαπλές συνεντεύξεις, ψυχομετρικά τεστ, τεστ προσωπικότητας, ικανοτήτων, assesment simulation centers) τα ποσοστά επιτυχίας στην καλύτερη περίπτωση είναι 70%, 1 στους 3 δεν κάνει για τη δουλειά την οποία προσλήφθηκε. Κάι φυσικά τα παραπάνω είναι μετρημένα και εφαρμοσμένα στον ιδιωτικό τομέα όπου οι εταιρείες δεν προσλαμβάνουν προσωπικό για μόνιμη θητεία... ενώ θα ήταν εξαιρετικά 'ικανοποιημένες' αν τα καλά στελέχη έμεναν μόνιμα στην υπηρεσία τους!

    Στην προκειμένη περίπτωση σίγουρα γίνεται μια προσπάθεια βελτίωσης της όλης διαδικασίας. Πιστεύει κανείς ότι θα ξυπνήσουμε ξαφνικά ένα πρωί στη χώρα των θαυμάτων? Οχι βέβαια, οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα σιγά σιγά μέσα από μια επίπονη διαδικασία 'επώασης' και θα είμαστε τυχεροί αν αυτό δεν σταματήσει ποτέ αλλά συνεχίσει διαρκώς στη βάση της συνεχούς βελτίωσης. Διότι στο πνεύμα της συνεχούς βελτίωσης βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας, και θα παραθέσω στο τέλος του μύνηματος μια αποστροφή ενός πρόεδρου μιας μεγάλης εταιρείας πρότυπο στην εφαρμογή στην πράξη της συνεχούς βελτίωσης και της μάθησης, όπως ακριβώς την παρουσίαζα σήμερα στους φοιτητές μου.

    "We place the highest value on actual implementation and taking action. There are many things one doesn't understand and therefore, we ask them why don't you just go ahead and take action; try to do something! You realize how little you know and you face your own failures and you simply can correct those failures and redo it again and at the second trial you realize another mistake or another thing you didn't like so you can redo it once again. So by constant improvement, or, should I say, the improvement based on action, one can rise to the higher level of practice and knowledge.”

    Fujio Cho,
    President of Toyoda Motor Corporation

    Συγγνώμη για τα Αγγλικά αλλά μερικές φορές στα Ελληνικά μπορεί και να αλλοιωθεί το νόημα ή να χαθεί η δύναμη του μηνύματος λόγω περιφραστικότερης περιγραφής στην Ελληνική γλώσσα.

    Με εκτίμηση προς όλους,

    Βασίλης Μαντάς

    ReplyDelete
  26. Anonymous1:17 pm

    @sz
    "2. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος"

    Η αντίδραση του συγκεκριμένου είναι ένας (και ίσως ο μόνος) λόγος για να πω κάτι θετικό για την όλη διαδικασία. (μην ξεχνάμε φυσικά πως τις πρώτες μέρες μετά την εκλογή ΓΑΠ το 2004 ο συγκεκριμένος είχε αναδειχθεί σε κορυφαίο συμβουλάτορα...)

    ---

    @ανώνυμος
    "Όπως για κάθε beta version"

    Nαι, μόνο που μία κυβέρνηση μιάς χώρας σε βαθιά κρίση δεν μπορεί να πειραματίζεται με beta versions (που ούτε καν beta είναι, alpha θα έλεγα)...

    ---

    Στο μεταξύ, για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, των Ελληνικών Πετρελαίων δεν υπήρξε καμία 'ανοικτή διαδικασία'... Ενδιαφέρον δεν είναι;

    Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει για "αντικειμενικά κριτήρια" (τα οποία ανάθεμα και αν καταλάβουμε ποτέ), και ο χορός καλά κρατεί...

    Απροετοίμαστοι είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός...

    ReplyDelete
  27. Anonymous1:19 pm

    @Eλένη
    "Απ'ότι φαίνεται από διάφορα δημοσιεύματα και όπως λέει και ο κ. Πανάρετος η επιλογή για κάποιες θέσεις είχε ήδη γίνει"

    Παρ'όλα αυτά κανείς δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από όλους εκείνους που υπέβαλαν αίτηση για αυτές τις θέσεις...

    ReplyDelete
  28. Και το δεύτερο σκέλος...

    Πριν κλείσω όμως θέλω να απευθύνω δυο λόγια στους φίλους, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που εκφράζουν όπως και όπου μπορούν τη δυσαρέσκεια τους για την μη άμεση επιλογή τους καθώς αποτελούν από τη μία τη δεδομένη υπαρκτή δεξαμενή στελεχών του κυβερνητικού κόμματος και από την άλλη όπως διακυρήττουν 'για να γυρίσει ο ήλιος...έχουν δουλέψει πολύ'.
    Αγαπητοί μου κάθε σοσιαλιστής που σέβεται τον εαυτό του έχει μάθει πρώτα απ'όλα να προσφέρει για το γενικό καλό ανιδιοτελώς! Και μετά όλα τα άλλα. Εύχομαι πραγματικά ο Πρωθυπουργός και πολλά στελέχη της κυβέρνησης μέσα από αυτή τη διαδικασία να θέλουν να περάσουν και αυτό το μήνυμα, ασχέτως αν δεν μπορούν εύκολα να το πουν. Εκούσια ή ακούσια πάντως περνά και ένα τέτοιο μήνυμα, και λαμβάνεται από τους έχοντες ώτα και ακούοντες.
    Τα παραπάνω δεν τα λέω με το χέρι εκταμένο και τον δείκτη να κινείται δεικτικά παρά με καλή πρόθεση και μόνο, και είμαι σίγουρος ότι αν το σκεφτούν δεύτερη φορά όλοι οι παραπονούμενοι φίλοι θα δουν ότι στην παρούσα φάση πρέπει τουλάχιστον να δώσουν όλο το χρόνο που χρειάζεται στην νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς της και όταν έρθει η ώρα μας και πάλι, θα κάνουμε την κριτική μας...εποικοδομητική όπως πάντα!!! Η σωστή ανταλλαγή μηνυμάτων γίνεται στην ώρα της.

    Με εκτίμηση,

    Βασίλης Μαντάς

    ReplyDelete
  29. Anonymous2:16 pm

    Τόση καθυστέρηση για το τίποτα..είναι προφανές πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής σε κάποια πράγματα. Οι δικοί μας πάντα προηγούνται. Είναι η 3 φορά που ρωτάω τον Υφυπουργό για το μπλοκάρισμα εως και τώρα που μιλάμε της διαδικασίας προκηρύξεων ΕΠ στα ΤΕΙ με τη δικαιολογία έλλειψης ΓΓ στο υπουργείο και ταυτόχρονα την απρόσκοπτη και ακατάσχετη άμεσα μετά τις εκλογές προκήρυξη ΔΕΠ (ο κος Κιττας πρέπει να έχει ρεκόρ στις προκηρύξεις πανελληνίως). Εννοείται πως και αυτή τη φορά δεν περιμένω απάντηση, μιας και αυτές δίνονται μόνο σε θέματα αμπελοφιλοσοφικά...

    ReplyDelete
  30. Anonymous2:48 pm

    File manta kanenas den pona to pasok, perisotero apo aytoys poy eine mesa!!!
    Ta alla eine "oi en poles amarties peripesoysa gini.
    Ke to teleyteo, den eine h disareskia, eine to gamoto,eine to filotimo,eine ke ti den eine.
    Xesta eine to paramithi me ta doktora, xoris ena ensimo. Xesta soy leo.
    Kleitoria Dimitris Kollias

    ReplyDelete
  31. Αθανάσιος Βυρίνης2:53 pm

    Αξιότιμη κ.Υφυπουργέ

    Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό
    Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική
    Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η
    οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο.
    Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων
    επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω,
    στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά
    φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε
    δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις
    πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας.
    Ευχαριστώ
    Αθανάσιος Βυρίνης

    ReplyDelete
  32. Anonymous3:02 pm

    kyrie panarete
    H kenoyrgia riksi me to katestimeno eine o kyrios Gianitsis;;;
    Estile Biografiko;;
    Kleitoria Dimitris Kollias

    ReplyDelete
  33. Anonymous3:14 pm

    Δεξιός και στο Ταμείο Παρακαταθηκών;
    Επείγοντα εμβολιασμό για τον επικίνδυνο ιό της... Νέας Δημοκρατίας (όχι για τη νέα γρίπη) φαίνεται ότι χρειάζονται ορισμένοι στο υπουργείο Οικονομικών: μετά τον "γαλάζιο" Κουτούπη, που λίγο έλειψε να γίνει γραμματέας ΔΕΚΟ και τον πρώηνν σύμβουλο του Χρήστου Φώλια, που ανέλαβε γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, η Πράσινη Γάτα οφείλει να ρωτήσει τους αρμοδίους του υπουργείου αν όντως υπάρχει άλλος ένας "γαλάζιος", που αξιολογείται ευμενώς για υψηλή θέση. Αληθεύει, κύριε Παπακωνσταντίνου, ότι τέκνο της γνωστής "γαλάζιας" οικογένειας Αλεξανδρή (πρώην κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου Παρακαταθηκών) αξιολογείται για τη θέση του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών; Αληθεύει ότι για τη θέση αυτή το γαλάζιο στέλεχος "προωθείται" και από σημερινό υφυπουργό, με το αξιοκρατικό κριτήριο της... κουμπαριάς;
    klitoria

    ReplyDelete
  34. Anonymous3:16 pm

    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:

    Αν θέλαμε λοιπόν να κάναμε πραγματική τομή στη Δημόσια Διοίκηση, ας εντάσσαμε στη μόνιμη διοικητική ιεραρχία μέχρι και τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων και ας αποκεντρώναμε τα υπόλοιπα (νοσοκομεία, ιδρύματα κ.λ.π.) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μια όμως προϋπόθεση: ότι δηλ. έπρεπε προηγουμένως, νομοθετικά, να αποπολιτικοποιήσουμε από αρμοδιότητες και να υπαλληλοποιήσουμε αυτές τις θέσεις. Σήμερα, παρά την επιφαινόμενη δημοκρατικότητα και αξιοκρατία, εμείς προχωρήσαμε στην ουσιαστική υπαλληλοποίηση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, χωρίς να άρουμε τον κατ' εξοχή πολιτικό χαρακτήρα των θέσεων αυτών, με αποτέλεσμα ένας Κουτούπης να.. μας κουτουπώσει το όλο (αλλά δυστυχώς αποσπασματικό) εγχείρημα της ανοιχτής αυτής διαδικασίας!!!
    Επώνυμα : ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ
    Πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ

    ReplyDelete
  35. Νομίζω τελικά πως το Facebook (και γενικά τα social media) παρουσιάζοντας ένα δημόσιο προφίλ κάθε πολίτη, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να μην είναι κάποιος αυτός που λέει πως είναι. Παράδειγμα, η παρόμοια περίπτωση της εργαζόμενης στην ΙΒΜ (ΗΠΑ), η οποία ενώ ήταν σε αναρωτική άδεια λόγω κατάθλιψης, ανέβαζε φωτό από διακοπές, παραλίες, μπαρ κλπ. Τελικά, απολύθηκε. Η ίδια ισχυρίζεται πως "πήγε διακοπές για να ξεπεράσει την κατάθλιψη". Αναρωτιέμαι αν πρόκειται, αντίστοιχα, και ο Κουτούπης να εμφανιστεί να πει κι αυτός κάτι ή θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

    ReplyDelete
  36. Προσωπικώς δεν με ενοχλεί καθόλου η περίπτωση Κουτούπη. Αποδείχτηκε στην πράξη (με ένα λάθος) οτι η διαδικασία είναι πράγματι "κομματικά τυφλή". Τώρα, το αν είχε το καλύτερο βιογραφικό και σωστά επελέγη αρχικά, δεν το ξέρω...

    ReplyDelete
  37. Πήρα το παρακάτω εμαιλ.

    Ηρθα στο σπίτι και διάβασα πάλι το μπλόγκ σας.
    Μη σταματήσετε να γράφετε .Με την ωραία αυτή γραπτή επικοινωνία, εκφράζει ο κόσμος με καθαρότητα τη σκέψη του, που είναι αποφορτισμένη από την καθημερινότητα, που όλοι μας είμαστε αναγκασμένοι να υπηρετούμε.
    Γράφουν χωρίς να σας γνωρίζουν προσωπικά αλλά εμπνέονται από την αμεσότητα του λόγου σας και κυρίως για το θάρρος που έχετε να μπαίνετε στη διαδικασία της "δημόσιας έκθεσης"
    Με συγκίνησαν οι απόψεις του γονέα για την ανοικτή διαδικασία επιλογής των στελεχών. Ηταν μια ωραία και αγνή επικοινωνία του γονέα με το υφυπουργό και του γονέα με το παιδί του.
    Παίρνω δυνάμεις όταν μελετώ τα σχόλια του απλού κόσμου. Γιαυτό συνεχίστε και θα προχωρήσουμε όσοι αντέχουμε.
    Εγραψα αυτά τα λίγα γιατί και σήμερα με έπιασε απογοήτευση με πράγματα που βλέπω να συμβαίνουν.

    ReplyDelete
  38. Κύριε Υπουργέ τα σημερινά [3-12-09] ΤΑ ΝΕΑ γράφει το παρακάτω σχόλιο με το οποίο συμφωνώ απολύτως:
    [http://www.tanea.gr/default.asp?pid=11&ct=7&artid=4549196]
    "Η απόφαση της κυβέρνησης να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό με πρόσωπα που θα επιλεγούν με βάση τα προσόντα τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κομματικές πεποιθήσεις τους, είναι πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα.

    Η μέχρι σήμερα πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων ήταν να διορίζουν σε θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων, προέδρων οργανισμών, περιφερειαρχών, ακόμη και προέδρων νοσοκομείων στελέχη της κομματικής ιεραρχίας, υποψήφιους βουλευτές που απέτυχαν να εκλεγούν ή- απλώς- φίλους του αρμόδιου υπουργού.

    ΕΝΩ όμως η κυβέρνηση τόλμησε να υπερβεί αυτά τα στερεότυπα αγνοώντας τις εσωκομματικές αντιδράσεις, δεν κατάφερε στην πράξη να αποδείξει ότι ήταν έτοιμη γι΄ αυτή την τομή.

    ΕΚΤΟΣ από τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται- δύο μήνες μετά τις εκλογές ελάχιστες επιλογές προσώπων έχουν γίνει- υπήρξαν και δείγματα προχειρότητας και εσφαλμένων επιλογών.

    Η υπόθεση με τον ειδικό γραμματέα για τις ΔΕΚΟ, που ναι μεν είχε τυπικά προσόντα αλλά είχε εκφραστεί και μάλιστα πρόσφατα με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, αποτελεί κόλαφο για την όλη διαδικασία.

    ΟΣΟ και αν το περιστατικό μοιάζει να είναι μεμονωμένο, δεν παύει να αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι μόνο τα τυπικά προσόντα, όπως τα πολλά πτυχία ή διδακτορικά, δεν σημαίνουν απαραίτητα και ικανότητα διαχείρισης κρατικών υποθέσεων.

    ΣΤΗΝ πολιτική και στη διακυβέρνηση οι γνώσεις και η εμπειρία πρέπει να συνυπάρχουν με το άμεμπτο ήθος, τη διάθεση για προσφορά, την πεποίθηση ότι πρωτίστως υπηρετείται το κοινωνικό και όχι το προσωπικό συμφέρον.

    ΠΡΑΓΜΑΤΑ που δύσκολα διακρίνονται μέσα από άψυχα βιογραφικά και ηλεκτρονικές αιτήσεις πρόσληψης.

    ΑΥΤΑ βέβαια, σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην εγκατάλειψη της σημαντικής καινοτομίας που εφάρμοσε.

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ θα πρέπει να της γίνουν μάθημα ώστε να την υλοποιήσει σωστότερα και κυρίως αποτελεσματικότερα.

    ReplyDelete
  39. Συμφωνώ και εγώ με το κείμενο.

    Να διευκρινήσω όμως περικά πράγματα:
    Γράφει το κείμενο:

    ΟΣΟ και αν το περιστατικό μοιάζει να είναι μεμονωμένο, δεν παύει να αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι μόνο τα τυπικά προσόντα, όπως τα πολλά πτυχία ή διδακτορικά, δεν σημαίνουν απαραίτητα και ικανότητα διαχείρισης κρατικών υποθέσεων.

    Ποιός είπε το αντίθετο;

    ΣΤΗΝ πολιτική και στη διακυβέρνηση οι γνώσεις και η εμπειρία πρέπει να συνυπάρχουν με το άμεμπτο ήθος, τη διάθεση για προσφορά, την πεποίθηση ότι πρωτίστως υπηρετείται το κοινωνικό και όχι το προσωπικό συμφέρον.

    Απόλυτα

    ΠΡΑΓΜΑΤΑ που δύσκολα διακρίνονται μέσα από άψυχα βιογραφικά και ηλεκτρονικές αιτήσεις πρόσληψης.

    Σωστό επίσης. Αλλά από κάπου ξεκινάς. Και αυτό είναι το βιογραφικό. Γιατί εκεί αποτυπώνεται η πορεία του κάθε προσώπου.

    ReplyDelete
  40. ένας πολίτης11:09 pm

    "...δεν κατάφερε στην πράξη να αποδείξει ότι ήταν έτοιμη γι΄ αυτή την τομή..."

    Aυτή είναι η ουσία. Τα σημάδια έλλειψης προετοιμασίας πολλά. Και είναι απογοητευτικό για μιά κυβέρνηση να δείχνει τόσο μα τόσο αδιάβαστη από τα πρώτα βήματα του βίου της. Έχω την εντύπωση πως κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν αρκούν ΜΟΝΟ οι καλές προθέσεις μιάς ομάδας ανθρώπων για τις τεράστιες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος.

    ReplyDelete
  41. γονέας11:33 pm

    1ον
    Η υποθεση Κουτούπη στολιστηκε απο ΜΜΕ, blogs και επαγγελματίες της άποψης απο μπολικη παραφιλολογία και μικροπολιτική. Αλλά πέρα απο το συγκεκριμένο γεγονός η ερωτηση που χρηζει ουσιαστικής απαντησης είναι «αξιζουμε την διαφανεια;» Ας μην βιαστουμε να απαντησουμε ...τα αυτονοητα. Τα ποσοτικά δεδομένα δυστυχώς μας διαψευδουν.
    2.000.000 αυθαιρετα, χιλιαδες ημιυπαιθριοι, stagiers,συμβασιουχοι με απιθανα είδη συμβάσεων, που επαναστατικώ δικαιω απαιτουν με «αριστερή» φρασεολογία να μονιμοποιηθούν, συντεχνιακός συνδικαλισμός με πολύ μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες, φοροδιαφυγή, αδηλωτη εργασία, εισφοροδιαφυγή. Εμεις είμαστε αυτοι.

    Πολίτες που έγιναν ...ψηφοφοροι, λαός που έγινε λαουτζικος, κοινωνια τηλεθεατής. Ένα ανυπαρκτο κοινωνικό κεφαλαιο, χαμηλή εμπιστοσύνη στο πολιτικό σκηνικό, ελαχιστη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στους νόμους, αγαπημένο σπορ η ...συνωμοσιολαγνεία. Αυτά δεν θα φωτογραφιζαν σε μια φωτογραφία της στιγμης τον Οκτωβρη του 2009 οι ιστορικοι του μέλλοντος μας;
    Αυτή δεν ειναι η ...”ελληνική πραγματικότητα;

    ReplyDelete
  42. γονέας11:37 pm

    2on
    Αλλά εμεις γράφουμε σε ένα ιστολόγιο που έχει στην προμετωπίδα του την ρήση «η ελληνική πραγματικότητα υπάρχει μόνο στο μυαλό όσο δεν μπορεσαν και δεν ήθελαν να ξεφυγουν απο αυτήν». Και με αυτό το ΑΞΙΩΜΑ πρέπει να δομησουμε ...το θεωρημα.
    Το θεώρημα που θα αποδεικνύει ότι ναι, αξιζουμε διαφανειας. Ναι, θα τα καταφερουμε σαν χώρα. Ναι, η εξισωση εχει περισσότερες παραμετρους απο σταθερές, ναι οι αυτονοητες συνεπαγωγές ...δεν ειναι και τόσο αυτονοητες, αλλά θα βρουμε τις τιμές που ικανοποιούν την εξισωση.

    Σήμερα το ελληνικό διαδικτυο, αυτό που έδωσε το δικαιωμα γνωμης και βήμα στον κάθε πολίτη χωρίς προσβάσεις στα ΜΜΕ, αυτό που οφειλουμε εμεις να υπερασπιστουμε για να μπορουμε επιτέλους να μιλήσουμε χωρίς επαγγελματίες ενδιάμεσους, γέμισε με ...σεναρια Κουτούπη. Και τουλάχιστον εγώ δεν ειδα πουθενά να περιγραφεται το αυτονοητο. Ότι η Κυβερνηση μιας ευρωπαικής χωρας, ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ τους πολίτες της, και ανοιγει τις διαδικασίες για να στελεχωσει τον κρατικό μηχανισμό. Ειμαστε άξιοι εμπιστοσύνης;

    Δεν ειδα πουθενά ότι η Κυβερνηση μιας ευρωπαικής χωρας τον 21ο αιωνα δεν πρέπει να ειναι ο ...επιθεωρητής Κλουζω, να κάνει ελεγχους του τι μπορεί να γραφει ο κάθε ένας και τι σχολια μπορεί να ανταλλασει με τους ...φίλους του στο facebook.
    Ναι, αγαπητέ πολίτη θα ήταν μεγάλο λάθος αν ο κ. Κουτουπης ήταν πχ φυγοδικος, αν ειχε βεβαρημένο ποινικό μητρωο, αν το βιογραφικό του ήταν ψευδές. Αυτά οφειλει να τα ελεγξει η Πολιτεία.
    Αλλά ο κ. Κουτουπης, ήταν απλά κάποιος που νομιζε ότι η «ελληνική πραγματικότητα» ειναι αξιωμα. Ε, αν τελικά το αποδεχτουμε αυτό....προφανώς μιλάμε για άλλο θεωρημα.

    ReplyDelete
  43. γονέας11:43 pm

    3ον
    Κάνοντας καταχρηση του χωρου θα πω και κάτι άλλο. Αν τα Κομματα πάψουν επιτέλους να ειναι βολικοι χωροι ανθρώπων που περιμένουν να ...εισπραξουν γραμματια, τότε θα ανοιξουν ουσιαστικά τις πόρτες τους για όσους ενδιαφερονται πραγματικά να συμμετασχουν, να παραγουν πολιτική, να προσφερουν απο τον χρόνο και την εμπειρία τους. Θα ανοιξουν για εθελοντές. Θα ανοιξουν για τοςυ πολίτες. Αν τα Κομματα δεν προσφερουν ...τυπικά προσοντα στα στελέχη τους, θα προσφερουν ουσιαστικά στην ελληνική πολιτική ζωή. Και τα ανοιχτά Κομματα ειναι πυλώνες της Δημοκρατίας.Και μονο για αυτό, και μονο για να αναβαπτιστουν τα Κομματα, αξιζε να γινει αυτή η πρωτογνωρη για τα «ελληνικά δεδομένα», πρωτογνωρη για την ‘ελληνική πραγματικότητα» διαδικασία.
    Αληθεια υπάρχει η ...ελληνική πραγματικότητα;;;

    We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars έγραφε ο Oscar Wilde στο Lady Windermere's Fan.
    Επιτρεψτε μου να πιστευω ότι η ελληνική κοινωνια θα σηκώσει τελικά το βλέμμα. Ε, κάποιος θα πρέπει να αρχισει να την πειθει ότι υπάρχει και ο ...ουρανός.

    ReplyDelete
  44. Οι απόψεις πως το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν έτοιμο και όλα έγιναν πρόχειρα κτλ. τις θεωρώ επιφανειακές για τους εξής λόγους.

    1. Ήταν μία διαδικασία που γινόταν πρώτη φορά στην Ελλάδα.
    2. Το ίδιο το σύστημα, οι υποψήφιοι, ο κόσμος, δεν ήταν έτοιμο να την δεχτεί. Όταν άνθρωποι σαν τον κ. Κουτούπη θεωρούν πως μπορούν να κατέχουν τέτοιες θέσεις βασιζόμενοι στα προσόντα τους, χωρίς να συνυπολογίζουν το ήθος που απαιτούν τα αντίστοιχα αξιώματα, όταν από την αρχή της διαδικασίας οι πολίτες γκρινιάζουν για το ένα και για το άλλο, όταν μία λάθος επιλογή, η οποία διορθώνεται άμεσα, αναγάγεται από τα ΜΜΕ στο μείζον θέμα της ελληνικής πολιτικής, το πρόβλημα το έχει το ΠΑΣΟΚ;

    Αυτή η συνεχής κριτική επί της διαδικασίας βοηθάει σε κάτι;
    Αφού όλα είναι τόσο αρνητικά, ας μέναμε στις προηγούμενες διαδικασίες λοιπόν. Τότε ας μην αλλάξουμε τίποτα. Ας τα αφήσουμε όλα ίδια. Όμως μην βγει τώρα κάποιος να πει "Α, όχι δεν εννούσαμε αυτό, όταν κάναμε κριτική".
    Οι τομές έχουν κόστος και ρίσκο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    Απαιτούν δε και τόλμη και η νέα κυβέρνηση, προς το παρόν, φαίνεται να την έχει.

    Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  45. Αυτοί που γράφουν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο και δεν ξέρουν τι να πουν, δε γνωριζουν τι θα πει δίκτυο και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, καλά να πάθουν. Η επώνυμια αρθρογραφία χρειάζεται επιχειρηματολογία και όχι προβοκάτσιες.

    Καλά όμως να πάθουν κι εκείνοι οι σύντροφοι, που κινούνται σε λογικές μακριά από την αναζήτηση περαιτέρω στοιχέιων για τους υποωήφιους, περαιτέρω στοιχέια από εκέινα που δίδονται κατ' επιλογή σε ένα βιογραφικό.

    ReplyDelete
  46. Anonymous2:38 am

    ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΘΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ:

    ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΟΣΜΕΝΕΣ?
    ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΔΕΛΕΧΕΣΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ?
    ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΒΑΣΙΜΕΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ , ΠΧ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ?
    ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ?

    ReplyDelete
  47. Τα έχουν πει περίπου όλα πολλοί παραπάνω. Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι κάτι που νιώθω πολύ έντονα να συμβαίνει γύρω μας: Μια σειρά από γεγονότα, κινήσεις, πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται τον τελευταίο καιρό (μια από αυτές η νέα διαδικασία επιλογή των στελεχών του Δημοσίου, μια άλλη, τελείως διαφορετική, η ίδια η ύπαρξη και λειτουργία αυτού εδώ του ιστολογίου) έχουν χαρακτήρα καθαρά μορφωτικό και λυτρωτικό για την ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να λειτουργεί διαφορετικά στη δημόσια σφαίρα. Και η πορεία της μάθησης δεν είναι (δε μπορεί να είναι) ευθεία, ούτε "τέλεια". Αντίθετα, οι ατέλειες, τα λάθη, οι αποκλίσεις από το ιδανικό είναι που κάνουν άτομα, ομάδες, λαούς να δημιουργούν γνώση, να σκέφτονται ξαφνικά το αδιανόητο, να διεκδικούν το από καιρό "χαμένο". Στην περίπτωση της Ελλάδας του σήμερα, τα "χαμένα" είναι πολλά. Να ένα σημαντικό: η βεβαιότητα που θα έπρεπε να έχει ο πολίτης ότι το κράτος του εξασφαλίζει πλαίσιο ανάδειξης των δυνατοτήτων του, ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης και δημιουργίας - χωρίς απαραίτητα να τον (εξ)υπηρετεί και να τον "βολεύει".

    Το θέμα προφανώς δεν εξαντλείται εύκολα. Με αυτές τις σκέψεις ήθελα να πω απλώς ότι το λάθος αποτέλεσμα δεν έχει τη δύναμη να καταργήσει τη διαδικασία και πολύ περισσότερο δε μπορεί να θέτει εν αμφιβόλω το όραμα. Ήταν ζήτημα χρόνου να εκδηλωθεί το πρώτο λάθος, δεν αλλάζει όμως αυτό την αξία της προσπάθειας. Ας αφήσουμε την κοινωνία να μάθει δοκιμάζοντας, αλλά και να μας διδάξει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία. Την αξίζει αυτή τη δημόσια αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια η Ελλάδα, την έχει στερηθεί πολλά χρόνια και τη χρειάζεται επειγόντως.

    Βέβαια, κατανοώ ότι πρέπει συγχρόνως να κάνουμε κάτι συνεχώς και για τη διαχείριση της εικόνας του εγχειρήματος στον κόσμο των (απαράδεκτης ποιότητας) media, στον οποίο δυστυχώς κινείται, ανακυκλώνεται, αναλώνεται και τελικά αυτοκαταστρέφεται η πολιτική στη χώρα μας. Πότε θα το καταλάβει;

    ReplyDelete
  48. Anonymous2:54 am

    Κ. Πανάρετε,

    το 1ο Λύκειο Πύργου φεύγει για πενθήμερη τη Δευτέρα στα Ιωάννινα παρά τις έντονες αντιδράσεις των γονέων. Είναι το μόνο Λύκειο της πόλης που θα κάνει την πενθήμερη εκδρομή του και μάλιστα σε μία πόλη, όπου όλα τα σχολεία είναι κλειστά από γρίπη. Καταλαβαίνετε πόσο μας έχει ανησυχήσει αυτό το γεγονός. Οι γονείς απευθύνθηκαν επανειλλημμένως στο διευθυντή κ. Κατρίνη, πατέρα του γνωστού βουλευτή, ο οποίος παραμένει ανένδοτος και επιμένει στην πραγματοποίηση της εκδρομής, παρά τις οδηγίες που έχει στείλει και το Υπουργείο. Η εκδρομή δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τα παιδιά που συμμετέχουν, αλλά και τους μαθητές όλου του σχολείου, τις οικογένειες τους και όλους όσους θα έρθουν σε επαφή μαζί τους όταν επιστρέψουν. Αλήθεια, τί θα γίνει όταν αρρωστήσει κάποιο παιδί, και ακόμη χειρότερα λόγω μεταδοτικότητας αρκετά παιδιά, στα Γιάννενα με γρίπη; Γιατί τέτοια ανευθυνότητα απέναντι στη σχολική κοινότητα, αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία; Επειδή στον Πύργο δεν φαίνεται να απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτό το σοβαρό ζήτημα και καθώς δεν γνωρίζουμε σε ποιά αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου να απευθυνθούμε πήραμε το θάρρος να γράψουμε σε εσάς, μήπως μπορέσετε να δώσετε μία λύση.
    Σας ευχαριστούμε για το βήμα που μας δίνετε και συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου για θέμα μη σχετικό με αυτό της ανάρτησης σας.

    Γονείς και μαθητές Πύργου (και όχι μόνο του 1ου Λυκείου).

    ReplyDelete
  49. ένας πολίτης4:17 am

    @Eλένη

    Διαφωνώ. Το ότι γίνεται για πρώτη φορά μιά διαδικασία δεν δικαιολογεί τα όσα συνέβησαν. Δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβω τα ουκ ολίγα προβλήματα (κάποια εκ των οποίων είναι και ηθικής φύσεως), αλλά δεν δέχομαι πως κάθε τι το νέο πρέπει να συνοδεύεται με προχειρότητα. Η δικαιολογία αυτή είναι ισοδύναμη με παραπομπή στην 'ελληνική πραγματικότητα' η οποία, όπως λέει και ο υπότιτλος, "υπαρχει μονο στο μυαλο εκεινων που δεν μπορεσαν (ή δεν ηθελαν;) ποτε να ξεφυγουν απο αυτην".

    ReplyDelete
  50. Anonymous4:55 am

    @ κ. Πανάρετε

    "Ποιός είπε το αντίθετο;"

    Φωναχτά, από "μέσα" ο κ. Παναγιωτακόπουλος. Αξίζει τον κόπο ν' ασχοληθούμε; Ναι, νομίζω, δείχνοντας σ' αυτόν, σε οποιοδήποτε άλλο κομματικό στέλεχος, σε οποιονδήποτε πολίτη ότι η κυβέρνηση -κατ' επέκατση και το ΠΑΣΟΚ- δεν πειραματίζεται, πρωτοπορεί. Δεν το έχει αποδείξει ακόμα, όμως πολύ περισσότερο δεν αποδεικνύει ο κ. Παναγιωτακόπουλος ότι η περίπτωση "Κουτούπη" διασύρει το κόμμα.

    Ξέχασε μάλλον ο κ. Παναγιωτακόπουλος να μιλήσει για κοινωνία και μιλάει για "ΠΑΣΟΚ" με όρους ιστορικού κομματικού εφιάλτη. Ο παράγων "άνθρωπος" απουσιάζει παντελώς από την δήλωσή του. Το κόμμα παίρνει μορφή Ανώνυμης ΠΑΕ που έχει στόχο το κέρδος (συγγνώμην, το πρωτάθλημα)

    ReplyDelete
  51. @ενας πολίτης

    Προσωπικά δεν είδα προχειρότητα στην επιλογή. Περισσότερη "προχειρότητα", βιασύνη μάλλον θα έλεγα, είδα στην προκήρυξη, που δεν αποσαφήνιζε το προφίλ της κάθε θέσης. Το αποτέλεσμα ήταν να υποβληθεί τεράστιος όγκος βιογραφικών για πλήθος θέσεων, γεγονός που καθυστερεί τη διαδικασία.

    Και τί είναι τέλος πάντων αυτό το φοβερό που συνέβη, που κάναμε σε αυτήν τη χώρα την τρίχα τριχιά;
    Διάλεξαν ένα άτομο, το οποίο χρησιμοποίησε απαράδεκτη φρασεολογία στο Διαδίκτυο. Και το έστειλαν την επόμενη ημέρα. Εδώ είχαμε υπουργούς που είχανε κάνει τις άπειρες παράνομες συναλλαγές και πολιτικούς που κατέστρεψαν τη χώρα και κάναμε πως δεν ακούγαμε.

    Όπως είπα το καινούριο σημαίνει ρίσκο με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Όποιος περιμένει να γίνουν όλα τέλεια, και μάλιστα μέσα στα χάλια που είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν στη νέα κυβέρνηση, όποιος μιλάει έτσι εύκολα για προχειρότητες και λάθη, μάλλον δεν έχει αντιληφθεί καμία διάσταση του όλου θέματος.

    Αντιλαμβανόμαστε επίσης φαντάζομαι πως οι προσλήψεις δεν είναι η μόνη δουλειά, ούτε η πιο σημαντική με την οποία ασχολούνται οι Υπουργοί.Όσοι έχουν εμπλακεί σε διαδικασίες επιλογής προσωπικού γνωρίζουν πόσο δύσκολο και χρονοβόρο είναι.
    Ας το λάβουμε και αυτό υπ' όψιν πριν βιαστούμε να κρίνουμε.

    ReplyDelete
  52. Προσωπικά με ενόχλησε βαθύτατα το ύφος και ήθος της κυβερνητικής αντίδρασης και ανακοίωσης.

    Γιατί δεν ζητήθηκε η παραίτηση του συγκεκριμένου στελέχους της κυβέρνησης?

    Γιατί η ανακοίνωση κατέφυγε σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς του προσώπου, χωρίς τεκμηρίωση κατόπιν ακρόασης, που επίσης θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση?

    Οι κατηγορίες ήταν βαρύτατες καθώς εκφράσθηκε η αξιολογική κρίση ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχει το απαιτούμενο ήθος όχι γι' αυτή μόνο, αλλά για καμμία δημόσια θέση (στον αιώνα τον άπαντα)

    Θα ήθελα τη γνώμη σας, ως εποπτεύοντος τη διαδικασία, στα ως άνω ερωτήματα, και αν σήμερα, μερικές μέρες μετά, θεωρείτε ότι η κυβερνητική αντίδραση (στις λεπτομέρειές της, εκεί δηλαδή που κρίνονται όλα) ήταν ή όχι και αυτή ατελής ή/και λανθασμένη!!!

    ReplyDelete
  53. Anonymous5:52 am

    @ Ανώνυμος 1:16

    "Nαι, μόνο που μία κυβέρνηση μιάς χώρας σε βαθιά κρίση δεν μπορεί να πειραματίζεται με beta versions (που ούτε καν beta είναι, alpha θα έλεγα)..."

    Μία βαθία κρίση χρειάζεται βαθιές τομές φίλε μου.

    Και βρές μου ΕΝΑ παράδειγμα όπου μία βαθιά τομή δεν συνοδεύτηκε από προβλήματα.

    Kαι μην μου πεις ότι και αλλού γίνονται έτσι επιλογές. Γιατί απ'όσο γνωρίζω, ας πούμε, στην αμερική υπάρχει μεταβατική περίοδος τριών μηνών (!) κατα την οποία διαμορφώνεται η νέα κρατική δίοικηση. Εδώ είναι μία ημέρα η μεταβατική περίοδος.

    Και να μην βιαστεί ο "ένας πολίτης" να μου πεί ας την πρετοίμαζαν την διαδικασία από πρίν. Γιατί ας έβγαινε η αντιπολίτευση να πεί τρείς μήνες πρίν τις εκλογές ότι ήδη σχεδιάζει το πώς θα στελεχώσει το κράτος και θα γινότανε της Πόπης. Άσε που με το ότι ο Καραμανλής έκανε εκλογές όποτε του γούσταρε δεν μπορούσαν ούτε αυτό καν να κάνουν.

    Επαναλαμβάνω το δίλλημα που έθεσα πρίν και το οποίο έθεσαν εμμέσως και η Ελένη και ο Παύλος Κουλούρης:

    Προχωράμε ατελώς ή μένουμε στα ίδια και στα ίδια; (που ευτυχώς είναι τόσο πιό τέλεια δηλαδή, τι να σας πώ)

    Όσο για την αντίδραση του Παναγιωτακόπουλου, εγώ θα αντιπρότεινα ότι ο ένας στους δύο ψήφισε πασοκ ακριβώς για να γίνουν τέτοιοες διαδικασίες και όχι γιατι νοστάλγησε τον κομματικό μηχανισμό που αυτός εκπροσωπεί!

    Και καλύτερα να μην αναρωτιέται φωναχτά για το ποιός διασύρει το πασοκ ο κύριος Παναγιωτακόπουλος γιατί μπορεί να βρεί το όνομά του ώς μέρος της απάντησης...!!!!

    ReplyDelete
  54. lonely planet6:34 am

    από Τα Νέα

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=12&artid=4549178&ct=8

    Κουτούπηδες
    Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 3 Δεκεμβρίου 2009

    ΕΙΝΑΙ κρίμα να ακυρωθεί η προσπάθεια για την επικράτηση- ή την επιβολή- της αξιοκρατίας στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού εξ αιτίας ενός φιάσκου, όπως αυτό με τον ειδικό γραμματέα για τις ΔΕΚΟ. Και είναι και άδικο να δυσφημείται μια πραγματικά πρωτοποριακή για την Ελλάδα διαδικασία επειδή κάποιος είδε αυτό το μοντέλο στελέχωσης ως ευκαιρία «να κονομήσει». Δεν καταλαβαίνω όμως αυτούς που διαμαρτύρονται και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επειδή παρεισέφρησε στους διορισθέντες και ένας πατεντάτος νεοδημοκράτης, ο συγκεκριμένος. Ίσα ίσα που αυτό πρώτον αποδεικνύει την αξιοκρατία του συστήματος και δεύτερον αποκαλύπτει ότι η λογική της «κονόμας» που αποτέλεσε το ιδεολογικό υπόβαθρο της νεοδημοκρατικής κάστας των «κουμπάρων, των κολλητών και των φίλων» δεν περιοριζόταν στο σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα επί 5 χρόνια, αλλά είχε διαποτίσει ολόκληρο τον κορμό της Ν.Δ. Για να το πούμε πιο απλά, ο Κουτούπης και ο κάθε Κουτούπης υπηρεσία προσφέρουν: δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε, γιατί δυστυχώς σ΄ αυτή τη χώρα ξεχνάμε εύκολα. Όπως για παράδειγμα ότι πριν από δύο μήνες κουτούπηδες διοικούσαν τη χώρα...

    ReplyDelete
  55. Anonymous7:01 am

    @T

    γράφετε ότι

    «Προσωπικά με ενόχλησε βαθύτατα το ύφος και ήθος της κυβερνητικής αντίδρασης και ανακοίωσης.»

    το ύφος και το ήθος του Κουτούπη δεν σας ενόχλησε;

    και ύστερα αναρωτιέστε:

    «Γιατί η ανακοίνωση κατέφυγε σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς του προσώπου, χωρίς τεκμηρίωση κατόπιν ακρόασης, που επίσης θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση? »

    ρωτώ εγώ τώρα: τι να την κάνουν την ακρόαση όταν όλα αυτά ήταν δημοσίως διαθέσιμα στο διαδίκτυο;

    τέλος λέτε

    «Οι κατηγορίες ήταν βαρύτατες καθώς εκφράσθηκε η αξιολογική κρίση ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχει το απαιτούμενο ήθος όχι γι' αυτή μόνο, αλλά για καμμία δημόσια θέση (στον αιώνα τον άπαντα)»

    έχετε δεί τι έλεγε ο εν λόγω κύριος; σας το υπενθυμίζω:

    «ΠΑΣΟΚοι, ξεκινάει περίοδος μεγάλης κονόμας, τα λαμόγια τρίβουν τα χέρια τους…», «Θα στείλω βιογραφικό. Με το ΠΑΣΟΚ όλα θα γίνονται με διαφάνεια… Θα κονομήσουμε… Γουστάρω πολύ»

    ε, ναι ρε γαμώτο δεν έχει το ήθος για καμιά δημόσια θέση αυτός ο άνθρωπος! εις τους αιώνες των αιώνων αμήν!

    αν αυτό δεν σας είναι προφανές, τότε δεν είναι τυχαίο γιατί η χώρα έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει με την νοοτροπία που κουβαλάμε...

    δηλαδή να ρωτήσω, εσείς θα τον προσλαμβάνατε στην δουλεία σας;

    ReplyDelete
  56. ένας πολίτης7:12 am

    @Eλένη

    Μίλησα για προχειρότητα στη διαδικασία συνολικά.

    Η έλλειψη job description είναι ένα πρόβλημα. Το γεγονός πως προκηρύσσονται θέσεις που έχουν ήδη καπαρωθεί (ή δίνονται σε κάποιους που δεν υπέβαλαν βιογραφικά) είναι ένα δεύτερο (και ηθικής τάξεως). Κάποιες επιλογές προσώπων εγείρουν πολλά ερωτηματικά. Η έλλειψη σαφών κριτηρίων επιλογής είναι ένα άλλο. Οι καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις είναι ένα άλλο. Θα μπορούσα να γράφω πολλά και για ώρες επί όλων αυτών (και άλλων).

    Ας δούμε όμως και το αποτέλεσμα και τι επετεύχθη. Κρίνοντας από τις μέχρι στιγμής επιλογές, ένας πρωθυπουργός που ήταν καλά προετοιμασμένος, σε συνεργασία με τους ανά τομέα υπουργούς, θα μπορούσε να επιλέξει ακριβώς τα ίδια πρόσωπα που επιλέχθηκαν (και σε συντομότερο χρόνο)! Σην πλειοψηφία των μέχρι σήμερα διορισμών (όχι δεν τους εξέτασα όλους, δεν δύναμαι να εξετάσω κάθε περίπτωση χωριστά) αναφερόμαστε σε άτομα γνωστά και με γνωστές διασυνδέσεις. Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα για συγκεκριμένα πρόσωπα.

    Άρα, τι κατάφερε η διαδικασία αυτή; Να εκνευρίσει τον Παναγιωτακόπουλο; Σιγά τα ωά (ίσως αυτό είναι το μόνο θετικό). Είναι η επιλογή Κουτούπη ό,τι το χειρότερο; Για μένα όχι. Το χειρότερο είναι πως η κυβέρνηση κατάφερε να δείξει απροετοίμαστη (με αντιλήψεις που έδειχναν πλήρη άγνοια βασικών κανόνων επιλογής προσώπων στη βάση βιογραφικού), να εκτεθεί κάνοντας πομπώδεις διακηρύξεις (διαφάνεια, αξιοκρατία, κλπ) λίγες εκ των οποίων μπορεί να τηρήσει, και εν τέλει να κάνει λάθος ιεράρχηση των ζητημάτων (υπάρχει μιά ολόκληρη συζήτηση για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία ήταν πραγματικά αναγκαία).

    ReplyDelete
  57. ένας πολίτης7:14 am

    Παράκληση προς τον οικοδεσπότη: είναι δυνατόν να υπάρχει ημερομηνία και ώρα; (και αν είναι δυνατόν Ελλάδας, αυτή τη στιγμή είναι μάλλον Δυτικής Ακτής) Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  58. ένας πολίτης7:23 am

    @Ανώνυμος, 5:52

    Δεν υπάρχει και μεγάλη σχέση με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση στις ΗΠΑ (και στη Δυτική Ευρώπη) με τον τρόπο που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το οποίο σημαίνει πως δεν αντιγράφουμε κάτι από τις ΗΠΑ και το φέρνουμε στην Ελλάδα.

    Όσο για την προετοιμασία, δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σας. Αν είναι τόσο δύσκολο να υπάρξει job description για όλες τις θέσεις, ας περιοριστεί για εκείνες που μπορεί να γίνει. Αν κάποιες θέσεις πρόκειται να δοθούν έτσι κι αλλιώς σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ας μην υπάρξει προκήρυξη για αυτές τις θέσεις. Και τέλος, όταν επιλέγουμε βιογραφικά πρέπει να έχουμε και την υποδομή να το κάνουμε. Αλλιώς δεν τα συγκεντρώνουμε. Είναι τόσο απλό.

    ReplyDelete
  59. Anonymous8:12 am

    Κύριε Πανάρετε
    Μπλεχτηκαν στο προσωπό σας τα θέματα της Παιδειας με την επιλογή Γενικων τε και Ειδικών.
    Η Κουτουποϊστορία εληξε όπως έληξε αλλά θεωρώ ότι πιο πολύ θα έπρεπε να μας αποσχολήσει η υπόθεση του εκπαιδευτικού της Καβάλας.Είναι φορές που η δικαστική κρίση δεν πείθει, πόσω μάλλον που δημοσιοποιήθηκαν κενά στη διαδικασία κ κανείς δε βγήκε να διαψεύσει. Θαρρώ κανείς- εκτός απ όσους το είχαν οι ίδιοι ανάγκη,- δεν πείστηκε ότι "τίποτα δεν έτρεξε" και είναι θέμα αυτό. Αναρωτιέμαι τι θα κάνει το Υπουργείο..
    Ανάκατα, πάμε σ άλλο τώρα: Στο Πολιτισμού τι τάχα φοβερό είχε καταγράψει στα 5 χρόνια της προηγούμενης θητείας της η κυρά Μενδώνη για να στρογγυλοκαθίσει πάλι ως Γενική? Θα είχε φαίνεται ισχυρό βιογραφικό, λένε οι άλλοι αρχαιολόγοι που δεν είναι κολλητοί της αδελφής Γερουλάνου.(Δεν αρκεί να λέμε "δουλευταρού" επειδή έμενε πολύ στο γραφείο.ΤΙ γόνιμο για το κοινό καλό βγήκε απ αυτό)
    Απ τ απέναντι μαγαζί ο Σαμαράς -ποιός να το λεγε- τρίβει τα χέρια του με τις στραβοτιμονιές της Κυβέρνησης. Φρέσκος-φρέσκος μοστράρει το ¨ανοίξαμε και σας περιμένουμε δυσαρεστημένοι οπαδοί".
    Τα λέω όλα αυτά με πραγματική αγωνία.Σας πίστεψα και από αριστερότερη θέση σας ψήφισα για την ελπίδα του καλύτερου κι ας είναι και δύσκολου

    ReplyDelete
  60. Επίκαιρο!!!

    ΛΥΣΙΑΣ, ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥ
    ............... Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ!!!
    Μη τοινυν, ω βουλη, μηδέν ημαρτηκώς ομοιων υμων
    τυχοιμι τοις πολλα ηδικηκόσιν, αλλά την αυτήν ψήφον
    θέσθε περί εμού ταις άλλαις βουλαίς, αναμνησθέντες ότι
    ούτε χρήματα διαχειρίσας της πόλεως δίδωμι λόγον αυτών,
    ούτε αρχήν άρξας ουδεμίαν ευθύνας υπέχω νυν αυτής, αλλά περί οβολού μόνον ποιούμαι τους λόγους

    (ΣΣ ένα επίδομα ή, στα καθημάς, μία θέση αναζήτησα στην ανοιχτή διακυβέρνηση!!!).

    Και ούτως υμείς μεν τα δίκαια γνώσεσθε πάντες, εγώ δε τούτων υμίν τυχών έξω την χάριν, ούτος δε του λοιπού μαθήσεται μη τοις ασθενεστέροις επιβουλεύειν αλλά των ομοίων αυτώ περιγίγνεσθαι.

    Και για την αντιγραφή:

    Θόδωρος Κρητικός

    ReplyDelete
  61. Anonymous11:08 am

    Διάβασα το βιογραφικό του Α. Κουτούπη και με έπιασαν τα γέλια όταν είδα ότι είναι μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου κατά της Απάτης (ACFE)!

    Γιάννης Φ.

    Υ.Γ Ίσως πρέπει να ζητείται και το πόθεν έσχες ή την φορολογική δήλωση αυτών που θέλουν να στελεχώσουν το Δημόσιο. Και να δημοσιεύεται στο internet για να βλέπουν οι πολίτες εαν θέλουν να πλουτίσουν από αυτές τις θέσεις...

    ReplyDelete
  62. Anonymous12:24 pm

    Κύριε υπουργέ αναρωτιέμαι τι συστάσεις συμπλήρωσε ο κ. Κουτούπης στο σχετικό πεδίο της φόρμας υποβολής υποψηφιότητάς του.....
    απλώς για να καταλάβω το ρόλο αυτού του πεδίου....

    Ένας Δάσκαλος

    ReplyDelete
  63. Anonymous12:54 pm

    Κύριε Υπουργέ,

    Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τον υποψήφιο κ. Κουτούπη, δράττομαι της ευκαιρίας να σας καταθέσω κάποιες σκέψεις.
    Η προσθήκη «δια βίου μάθησης» στον τίτλο του Υπουργείου είναι μια αλλαγή υψίστης σημασίας για τη σημερινή εποχή στην εκπαίδευση.
    Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι όλες οι δράσεις και τα προγράμματα για τη δια βίου μάθηση είχαν και έχουν τεράστια απήχηση στους συμπολίτες μας.
    Όμως η στελέχωση του τομέα αυτού από στελέχη κατά την περίοδο 2004 και εντεύθεν οδήγησε σε τέλμα και προκάλεσε απογοήτευση σε όλους μας (ειδικά την περσινή χρονιά 2008-2009 όπου όλα πάγωσαν).
    Αναφέρομαι στο ΙΔΕΚΕ, και στο ΕΚΕΠΙΣ. Επιτέλους τώρα πρέπει να γίνουν τομές και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και οργάνωσης των φορέων της δια βίου μάθησης. Δεν αρκεί μόνο η αλλαγή του τίτλου του υπουργείου. Επιλογή εδώ και τώρα νέων προσώπων και άμεση ενεργοποίηση όλων των δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Εδώ και τώρα αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Οι πολιτευτές και οι «Θανασάκηδες» δεν έχουν θέση σε νευραλγικές θέσεις της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της δια βίου μάθησης. Ούτε ακόμα και στον πολύπαθο Ο.Σ.Κ. Τελικά δώστε στη δημοσιότητα τα βιογραφικά των ανωτέρω που παραμένουν ακόμα στις θέσεις αυτές καθώς επίσης και τα πεπραγμένα τους (για να μην πω και αξιολόγηση του έργου τους ή τις αποδοχές τους) για να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται.
    Να μη θυμούνται οι πολίτες μόνο την ωραία διαφήμιση στο 2ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων πέρσι και φέτος να είναι όλα «στον πάγο»!
    Καλή δύναμη στο έργο σας-Σας εμπιστεύομαι όπως και πλήθος συμπολιτών μας.

    Σας ευχαριστώ θερμά

    ReplyDelete
  64. Anonymous1:32 pm

    κ. Υφυπουργέ,

    Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν είδαμε ούτε μια τοποθέτηση σε διοικητική θέση κάποιου από τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αρκετοί έχουν κάνει αιτήσεις αλλά μάταια ίσως. Μακάρι να βγω λάθος.

    Οψόμεθα...

    ReplyDelete
  65. Anonymous3:20 pm

    Μετά το σχόλιο "προλαλήσαντος" παραθέτω συνδέσμους με τα δημοσιευμένα βιογραφικά των εν ενεργεία ακόμη γαλάζιων παιδιών που επιλέχθηκαν απο το 2004 και μετά.
    Απολαύστε τα:
    http://www.ideke.edu.gr/about_md.asp

    http://www.osk.gr/page.asp?pageID=396

    http://www.ekepis.gr/main/%CE%A4%CE%BF%CE%95%CE%9A%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3/%CE%95%CE%A5%CE%98%CE%A5%CE%9C%CE%99%CE%9F%CE%A3%CE%92%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%9F%CE%A3/tabid/132/Default.aspx

    Κύριε υπουργέ καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  66. Πήρα το παρακάτω εμαιλ.

    Συγχαρητήρια για το ιδιαίτερό σας κείμενο για την περίπτωση "Kουτούπη".Είναι σίγουρο πως προβληματίσθηκε θετικά και ο πιο δύσπιστος πολίτης.

    Νιώθω περήφανη που παρακολουθώ την ιστορία που γράφετε, παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες.

    ’’Μην΄τονε κλαις τον αετό όπου πετά και βρέχει. Μόνο να κλαις ένα πουλί όπου φτερά δεν έχει!"

    ΄Hταν το αγαπημένο του πατέρα μου. Είμαι σίγουρη πως σας ταιριάζει!

    Τέτοια μηνύματα μου δίνουν δύναμη για να συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις (και τα όποια λάθη) αυτή την δύσκολη προσπάθεια.

    ReplyDelete
  67. κ Πανάρετε,

    Η αντίδραση σας στο θέμα των κουτούπηδων είναι μέχρι τώρα υποδειγματική. Μακάρι να συνεχίσετε έτσι.

    ReplyDelete
  68. Anonymous11:46 am

    Μετά απο εβδομήντα μέρες στην ηγεσία του υπ παιδείας κτλ μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εχετε κανει ουσιαστικά για την παιδεία , εκτος απο αντιφατικές δηλώσεις για τους αδιοριστούς εκπαιδευτικούς , μήπως δεν ξερατε οτι υπήρχαν αδιοριστοι πριν τις εκλογές ,δεν συνεχίζω αλλά περιμένω απάντηση , οι κουτούπηδες δεν μας ενδιαφέρουν εχουν αφθονους και τα δύο κομματα ,

    ReplyDelete
  69. «Θα είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τις εναλλασσόμενες πρωθυπουργικές γκριμάτσες μπρος στα βιογραφικά των 13 φιναλίστ περιφερειαρχών



    Τα παιδικά χρόνια
    Ας ξεκινήσουμε από τα παιδικά χρόνια των περιφερειαρχών, τότε που, σύμφωνα με τα βιογραφικά, φάνηκαν τα πρώτα ψήγματα του μεγαλείου τους. Τότε που ο Β. Μπρακουμάτσος «ήταν αριστούχος μαθητής του 1ου Γυμνασίου Τρίπολης» και «πέτυχε 4ος στη Νομική». Τότε που η Κ. Διαμαντοπούλου ήταν αρσακειάδα και προς μεγάλη χαρά των γονέων της αλλά και των τυχερών αναγνωστών του βιογραφικού της πήρε το «απολυτήριο Λυκείου με έπαινο 19 και 11/14». Τότε που η Π. Γερακούδη «εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ στην πρώτη μαθητική οργάνωση της Θάσου». Και τότε που ο Τ. Αποστολόπουλος «συμμετείχε στην συντακτική επιτροπή του παιδικού περιοδικού «Παιδικοί Παλμοί»», γράφοντας προφανώς εξίσου συναρπαστικά κείμενα με το ασυναγώνιστο βιογραφικό του.

    Βλέπετε, ο κ. Αποστολόπουλος έχει φτιάξει και ειδική κατηγορία στο δικτυακό βιογραφικό του, με τίτλο «Εκφράσεις συγχαρητηρίων». Και εκεί μας πληροφορεί πως δέχθηκε «έκφραση συγχαρητηρίων από Σχολικό Σύμβουλο 5ης Περιφέρειας Μεσσηνίας την 1η Μαρτίου του 1989 και την 26η Μαρτίου του 1989». Και παρ’ ότι από τότε έχουν περάσει 20 χρόνια, εκείνος κρατάει ακόμη τη γλυκιά ανάμνηση που του χάρισε ο Μεσσήνιος σχολικός σύμβουλος… Οπως ακριβώς και ο Θ. Καρούντζος μνημονεύει με νοσταλγία τα παράσημά του: «Τιμήθηκε με την απονομή του Σταυρού του Αγίου Τίτου από την Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης». Κι αν δεν εντυπωσιασθήκατε απ’ αυτό, στην επόμενη σειρά έχει και δεύτερο σταυρό: «Τιμήθηκε με την απονομή του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη». Και καθώς η συλλογή σταυρών καθίσταται υπερατού για τη θέση του περιφερειάρχη, είναι πραγματικά κρίμα που η Μάρθα Βούρτση δεν ενημερώθηκε εγκαίρως να υποβάλει κι αυτή βιογραφικό.

    Αλλά πάλι, όταν πρόκειται για την τέχνη της αυτοκολακείας, όλα είναι προσόντα – ακόμη και η «άνετη χρήση υπολογιστή» της Κ. Διαμαντοπούλου ή το ότι η Θ. Κόκλα ξέρει να στέλνει mail (!) και έχει γράψει και δύο άρθρα «που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Βήμα της Κω»». Και βέβαια, στα 13 βιογραφικά φιγουράρουν και οι προεδρικοί τίτλοι των περιφερειαρχών – άλλο αν μερικοί απ’ αυτούς είναι κάπως αλλόκοτοι. Η Β. Αλεξανδρίδου, ας πούμε, είναι πρόεδρος των «Ξενοδόχων Παραλιών Λάρισας» (άρα οι επαναστατημένοι ξενοδόχοι στα ορεινά δεν την αναγνωρίζουν…), ενώ ο Β. Μπρακουμάτσος είναι «πρόεδρος της επιτροπής ΝΠΔΔ Αλσους Αγίου Γεωργίου Τρίπολης». Οπου το ΝΠΔΔ μπορεί να σημαίνει «Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου» ή «Νέος Πρόεδρος Δέκα Δέντρων».

    Αλλωστε, όπως γράφει και ο ίδιος στο βιογραφικό του, «όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια θεωρηθήκαμε γραφικοί από τους συμπολίτες μας»! Αντιστοίχως, η Θ. Κόκλα μπορεί να μη βγήκε πρόεδρος, αλλά ευτύχησε να γίνει «μέλος της επιτροπής για την καμπάνια «όχι στον ρατσισμό από κούνια»» – οπότε, του ρατσισμού εκτός κούνιας θα πρέπει να επιληφθεί έτερος περιφερειάρχης.

    Η… μόνιμη επιλαχούσα

    Και φτάνουμε στην κατηγορία «πιο αλλόκοτη δραστηριότητα», στην οποία η νοητή επιτροπή με πρόεδρο τον Πέδρο Αλμοδόβαρ καθόλου δεν θα δυσκολευόταν να διαλέξει ως νικητή τον Θ. Καρούντζο, ο οποίος με περηφάνια μάς αναγγέλλει πως «από το 2000 ώς το 2003 εκπροσώπησε την Κρήτη στη Διεθνή Αθλητική Οργάνωση «Παιγνίδια των Νησιών»! Μετά τον παιχνιδιάρη περιφερειάρχη, τη θέση της πρώτης επιλαχούσας καταλαμβάνει η… μόνιμη επιλαχούσα κ. Αποστολοπούλου. Που μας πληροφορεί πως το 2004 στις εκλογές ήταν 3η επιλαχούσα, το 2007 πάλι 3η επιλαχούσα, αλλά το 2009 τα κατάφερε κι έγινε… 2η επιλαχούσα. Οπότε αν δεν γινόταν περιφερειάρχης, υπολογίζεται πως γύρω στο 2020 θα κατάφερνε επιτέλους να μπει στη Βουλή…

    ReplyDelete
  70. Κύριε Υπουργέ μπορείτε να μας πείτε με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή των νέων Περιφερειαρχών? Διάβασα και εγώ το άρθρο στο ΒΗΜΑ που έχει στείλει η Eleni και ... τρόμαξα! Με τα βιογραφικά κάποιων από αυτούς που επιλέχτηκαν δεν θα μπορούσες να προσληφτείς ούτε απλός υπάλληλος στις Υπηρεσίες των Περιφερειών! Τέτοιες επιλογές αποτελούν "ύβρη" των προσόντων . Καλύτερα να τους προσλαμβάνατε χωρίς προκήρυξη , παρά αυτή η ξεφτίλα... Εκτός απο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ της «επιφάνειας και της διαφάνειας» που νομίζω οτι .... ανήκω

    ReplyDelete
  71. Anonymous12:55 am

    Μα καλά έλεος πιά . Μαζέψτε τους περιφερειάρχες σας, να μην κοινοποιούν τα βιογραφικά τους . Έλεος πιά και ντροπή για τους ανθρώπους με αληθνά και σοβαρά προσόντα που υπέβαλλαν υποψηφιότητα. Αλήθεια η -ομολογουμένως πανέμορφη- αρσακειάδα με το άριστα απολυτήριο και το μεταπτυχιακό από το κέντρο ελευθέρων σπουδών ,΄στις πόσες καίγεται ως υποψήφια βουλευτής; Κια ξοδεύει το καημένο το κοριτσάκι και το υκόσμου τα λεφτά. Έχουν βέβαια οι φίλοι της Μου θυμίζει μία Μαρία Καρρά της Νέας Δημοκρατίας που μετά από πεντε εξι φορές κατάφερε να είναι πρώτη αναπληρωματική και κάποιος παραιτήθηκε πέθανε δεν θυμάμαι και πέρασε ένα φεγγάρι τελικά από τη Βουλή. Προφανώς τη δόξα της εζήλωσε η όμορφη κολωνακιότισσα συντρόφισσα μας. Πάντως η μεγαλύτερη επιτυχία είναι το πουλέν του Παναγιωτακόπουλου Τα σπάει όπως λένε και τα πιτσιρίκια . Εκεί ξεπεράσατε εαυτούς

    ReplyDelete
  72. Anonymous1:30 am

    Σας παρακαλώ στου επόμενους διορισμούς φροντίστε να μη ζήσουμε άλλο θέταρο του παραλόγου. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει και τον Ιονέσκο με τις grotesque φιγούρες που επιλέγετε για τις θέσεις στελεχών του δημόσιου τομέα. Αλήθεια η απόφοιτος της γερμανικής φιλολογίας και εθελόντρια αιμοδότρια έχει άλλο τίτλο πλην της φίλης της προεδρικής μητέρας ;

    ReplyDelete
  73. Αξιότιμε κύριε Πανάρετε

    Αναγνωρίζω την σημασία του να μπορεί να γράφουν στα blogs και ειδικότερα στο δικό σας ανώνυμοι συμπολίτες μας εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους για την περίπτωση μου. Εκείνο που δεν μπορώ να δεχτώ με τίποτα και για αυτό το λόγο σύντομα θα προσφύγω στην δικαιοσύνη είναι από που προκύπτει η ανηθικότητα μου. Από την πλάκα που κάναμε με φίλους που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ προ δύο μηνών στο facebook? Από τις αποσπασματικές μου δηλώσεις? Αλήθεια πόσο αξιόπιστοι είναι όλοι αυτοί που έδωσαν μαχαιριά πισώπλατη σε έναν άνθρωπο που όλη του την ζωή διαβάζει και δουλεύει? Ρωτήσατε τους πελάτες μου για την ηθική μου? Ρωτήσατε τους συνεργάτες μου για την ηθική μου? Ρωτήσατε τους συναδέλφους μου για την ηθική μου? Αλήθεια ρώτησε κανείς τους συναδέλφους μας καθηγητές για την ηθική μου? Ρώτησε κανείς τους φοιτητές μου? Mου δόθηκε άραγε η ευκαιρία να εκφράσω ο ίδιος τις απόψεις μου πριν εκδοθεί η καταδικαστική απόφαση? Εκτός εάν δεν ζούμε σε δημοκρατική κοινωνία. Ακόμα και σε χούντα να είμασταν ο κατηγορούμενος θα είχε το δικαίωμα να απολογηθεί. Πραγματικά λυπάμαι!

    Ας σταματήσει επιτέλους η διαπόμπευση μου! Έστειλα μια δήλωση γραπτή εδώ και καιρό που μόνο μία εφημερίδα είχε την φιλοτιμία να την δημοσιεύσει. Ούτε στο blog σας την αναρτήσατε. Μακάρι να μπορούσατε να με κρίνετε μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου. Ελπίζω να δημοσιεύσετε το σχόλιο μου και να συνεχίσουν οι ευαίσθητοι bloggers σας να κρίνουν έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρουν και ο οποίος πίστεψε στην διαδικασία.

    Με τιμή

    Ανδρέας Γ. Κουτούπης

    ReplyDelete
  74. Κύριε Υφυπουργέ

    Ο Ανδρέας Κουτούπης έκανε μία αίτηση κατόπιν της καινοτόμου για τα ελληνικά πράγματα εξαγγελίας του πρωθυπουργού περί προσλήψεων με αξιοκρατικά κριτήρια σε θέσεις γενικών γραμματέων.

    Ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε σε συνέντευξη αυτούς που ήταν shortlisted και μεταξύ αυτών και ο Α.Κουτούπης. Στην πορεία κατέληξε να προτείνει στον πρωθυπουργό το πρόσωπο αυτό ως το καταληλότερο όλων των άλλων για γραμματέα των ΔΕΚΟ.

    Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του κ.Παπακωνσταντίνου και αποφάσισε την πρόσληψη.

    Μέχρι εδώ τέλεια.

    Μετά όμως, η κυβέρνηση με μία ανακοίνωση 'γαργάρα' αναίρεσε ίσως τον βασικότερο άξονα των πρεοεκλογικών και προγραμματικών δεσμεύσεών της περί αξιοκρατίας και προπαντός περί διαφάνειας, αφού δεν εξήγησε ούτε στον ενδιαφερόμενο αλλά ούτε και στον ελληνικό λαό τους ουσιαστικούς λόγους αυτής την ανακλητικής απόφασης.

    Το μυαλό μου είναι ενοχλημένο διότι δεν βρίσκει εύκολη απάντηση.
    Είμαι μέλος του Πασοκ και λέω: Μήπως κάποιοι μέσα στο Κίνημα πιέσανε έτσι ώστε να μην προσληφθεί ένας ταλλαντούχος νεοδημοκράτης σε υψηλό αξίωμα?

    Αλλά αν είναι έτσι, τότε είναι τόσο αδύναμος ο πρωθυπουργός που επάνω του έχουμε στηρίξει ελπίδες και αγωνίες εκατομμύρια έλληνες? Δεν με πείθει αυτή η εκδοχή.

    Σαν δεύτερη εκδοχή σκέφτηκα ότι με την ταχύτητα (και τραχύτητα) των γεγονότων και απαιτήσεων που επιβαρύνουν το κυβερνητικό έργο, ίσως η κυβέρνηση να προσπάθησε να αποφύγει τα σχόλια και την μουρμούρα και επέλεξε 'άμεσα' την αποβολή του νεοδημοκράτη. Αλλά ούτε και αυτό το σενάριο ικανοποιεί το μυαλό μου διότι και πάλι σκέφτομαι ότι έτσι μοιάζει να μην δείχνει επαρκή θέληση σε αυτά που πρεσβεύει και να αρκείται σε 'ελαστική΄ηθική όπως αυτή αναδύεται απο μία ανάκληση προγραμματικής πολιτικής.

    Και το παραμύθι 'λάθη πάντα συμβαίνουν' μου θυμίζει το σχόλιο του σχεδιαστή του πολέμου στο Ιράκ αναφορικά με τις 'παράπλευρες απώλειες' που είπε: TETOIA ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ...

    Εγώ σαν έλληνας πολίτης δεν επιτρέπω σε ΚΑΝΕΝΑΝ να παίζει με την νοημοσύνη και το μυαλό μου.
    Ας φροντίσει ο πρωθυπουργός να διορθώσει την πατάτα που έκανε πριν γίνει βραστή...

    ReplyDelete
  75. Anonymous8:59 am

    Με το νομοσχεδιο που ετοιμαζει το υπουργειο παιδειας κ.υφυπουργε, θελει να καταργησει την προυπηρεσια 25000 ωρομισθιων και αναπληρωτων,ως κριτηριο προσληψης στην δημοσια εκπαιδευση.

    1)Ολοι εμεις κ.υφυπουργε που γυρναμε ολη την Ελλαδα και τα χωρια, από 1-10 χρονια ,δεν το καναμε για τα λεφτα(ωρομισθιος=350 το μηνα,που τα παιρνουμε με μεγαλη καθυστερηση), αλλα για να μαζεψουμε μορια για να διοριστουμε καποια στιγμη.

    2) Ημαστε ολοι εμεις σε ηλικιες 30-45 ετων, πτυχιουχοι ΑΕΙ, δυσκολων σχολων ( Mαθηματικοι,φυσικοι,φιλολογοι).Δεν αντεχουμε άλλο κ .υφυπουργε, με κινδυνο της ζωης μας, με ψυχολογικο κοστος, οικονομικο, να ερχεται το υπουργειο, και να τα γκρεμιζει όλα.

    3) το ξερετε ότι ολοι εμεις που εχουμε προυπηρεσια, σε ποσοστο ανω του 70% ημαστε ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ; ( προσωπικα ειμαι 2 φορες επιτυχων του Ασεπ.και ειμαι 5 χρονια ακομα ωρομισθιος).

    4) ο κ.Πρωθυπουργος δεν ειπε να μην γινονται αιφνιδιασμοι, να υπαρχει διαλογος και κοινωνικη ευαισθησια;

    5) προσφατως , με προκηρυξη ,σχεδιαζεται να ανατεθει σε ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, το σχεδιο δρασης για τις προσληψεις και τις αλλαγες στην εκπαιδευση.

    Ολοκληρο υπουργειο με τοσους συμβουλους δεν μπορει να νομοθετησει; Που πηγε η περικοπη δαπανων;

    6) το συστημα 60-40 ( 60% των διορισμων από Ασεπ-40% από προυπηρεσια) εχει ψηφιστει από το ΠΑΣΟΚ,και εφαρμοζεται 10 χρονια τωρα.

    7) επαναλαμβανω, ότι η συντριπτικη πλειοψηφια του 40%, είναι ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ.

    8) Προσωπικα, εμαι ψηφοφορος του Πασοκ εδώ και 15 χρονια, αλλα αν γινουν αυτά που σχεδιαζονται, και εγω και δεκαδες αλλοι μελη και φιλοι του Πασοκ, εκπαιδευτικοι, θα καταψηφισουν το Πασοκ στις επομενες εκλογες.Μιλαμε για τη ζωη μας κ.υφυπουργε, το γκρεμισμα των ονειρων μας και των κοπων μας.

    9) μονο για τους δασκαλους και νηπιαγωγους, φαινεται να νοιαζεται η ηγεσια του υπουργειου δημιουργωντας ΜΟΝΟ ολοημερα Δημοτικα και Νηπιαγωγεια,απορροφωντας κλαδους που ουτως η αλλως δεν ειχαν προβλημα απορροφησης.Κουβεντα για τα Ολοημερα Γυμνασια και Λυκεια που ηταν και ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ.
    ως πρακτικος ανθρωπος,που ειστε,δεν θα λυνοταν σε μεγαλο βαθμο το προβλημα της απορροφησης των ΒΑΣΙΚΩΝ καθηγητικων κλαδων,αν προσλαμβανοταν στην Πεμπτη και Εκτη Δημοτικου,μαθηματικοι και φιλολογοι, και δημιουργωντας ολοημερα γυμνασια και λυκεια, με προγραμμα σπουδων που να απορροφα τους κλαδους αυτους ; ( οταν τα παιδια κ. υφυπουργε ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ,απο το δημοτικο ως το Λυκειο,ειναι τουλαχιστον αστειο,να δινεται προτεραιοτητα στις ξενες γλωσσες και την πληροφορικη.)

    10) για την αληθεια των λεγομενων μου, μπορεις να συμβουλευτεις την ΟΛΜΕ και την Π.Ε.Α., αλλα και να επισκεφτειτ το e-aitisi@sch.gr., τα sites, www.pde.gr, www.alfavita.gr, για να δειτε με τα ματια σας το μεγεθος του αδιεξοδου που παει να δημιουργηθει,την απελπισια και την αγανακτηση για τα ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    11) Μια ερωτηση: ολοι εμεις οι ωρομισθιοι-αναπληρωτες, που εχουμε απο 1-3 επιτυχιες στον Ασεπ,και μπαινουμε στα σχολεια ,δυσπροσιτα και πηγαινοντας
    οπου μας καλουσαν,απο 1-10 χρονια,ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΣΕ ΤΑΞΗ, ημαστε λιγοτερο ικανοι,απο καποιον που θα δωσει 4 ωρες σε εναν διαγωνισμο και μπει με την πρωτη ; ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ.
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΑΜΕ ΣΕ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ;

    Το υπ.Παιδειας, δεν είναι υπουργειο Οικονομικων, κι εμεις δεν ημαστε ιδια περιπτωση με τους stagers κ. υφυπουργε.
    Επικαλουμαι την λογικη σας ,ακι την κοινωνικη σας ευαισθησια που σιγουρα εχετε.
    Διατηρηστε το συστημα 60-40(που εξαλλου ειχε ψηφιστει απο το Πασοκ, και στον πινακα προυπηρεσιας του 40%, διατηρηστε οσους εχουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ,προσμετρωντας ολα τα μορια των προηγουμενων διαγωνισμων, η ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ως βασικο κριτηριο ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ)
    Και βεβαιως κ.υφυπουργε ,ενα ευλογο μεταβατικο σταδιο οχι 1-2 ετων,αλλα 4-5 για να απορροφηθει ,ενα μεγαλο κομματι αυτων των 25000 ανθρωπων.

    Σας ευχομαι υγεια και καλη χρονια και να παρετε τις σωστες αποφασεις.

    ReplyDelete
  76. Αξιότιμε Κύριε Πανάρετε

    Φοιτητής μου πριν δύο ημέρες μου ανέφερε ότι ο κ. Πάγκαλος με είπε σε συνέντευξη στα Νέα Γελοίο πρόσωπο, καραγκιόζη και σαχλαμάρα. Πόσο σωστό θεωρείτε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης να τα βάζει με έναν απλό πολίτη ακόμα και μετά την καταστροφή της καριέρας του? Θεωρώ ότι δεν συνάδουν με το προφίλ της παράταξης σας και της κυβέρνησης σας τέτοιες συμπεριφορές. Εντούτοις, εμένα με κρίνατε ανήθικο για προσωπικές μου συζητήσεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα με διάθεση πλάκας. Τώρα μιλάμε για συνέντευξη που με ταπεινώνει σε όλο τον κόσμο. Αλλά αυτή είναι η Δημοκρατία σήμερα. Κατηγορούμενος χωρίς απολογία με καταδικαστική απόφαση. Και έπειτα μιλάμε για Δημοκρατικές παρατάξεις...

    Με τιμή

    Ανδρέας Κουτούπης

    ReplyDelete