Μου προκαλεί ενδιαφέρον ο τρόπος που οι εισαγγελείς αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους και οι αντιφάσεις που εντοπίζει στις ενέργειές τους ο απλός πολίτης.
Μερικά παραδείγματα:
-Σήμερα άκουσα στις ειδήσεις ότι ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για την διασπορά φημών για τους σεισμούς! Αναρωτιέμαι τι θα κάνει; Θα καλέσει για κατάθεση τον Βαρώτσο ή θα κυττάξει τα video από τα δελτία; (αυτό που συνήθως κάνουν).
- Τις τελευταίες μέρες -και σε διαφορετικές περιπτώσεις- διακόπηκαν οι συνεδριάσεις των ΔΣ ΔΕΚΟ από διαφωνούντες με τις αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν. Χωρίς να κρίνω την ουσία της διαφωνίας, είδα σήμερα στην ΕΣΤΙΑ ότι σύμφωνα με το άρθρο 197 του ΠΚ, όποιος εμποδίζει αυθαίρετα συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων καταδικάζεται σε φυλάκιση μέχρι 2 ετών. Δεν είδα κανένα εισαγγελέα να δραστηριοποιηθεί στις παραπάνω περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει αποδοχή εκ μέρους τους του "εθιμικού δικαίου" τέτοιων ενεργειών ή μήπως απονομή δικαίου στους διαφωνούντες επί της ουσίας της διαφωνίας τους και επομένως απόφασής τους για "λάθος" διάταξη του ποινικού κώδικα; (Παρεμπιπτόντως, η προαναφερθείσα διάταξη απαντά και στο αίτημα των πρυτάνεων στο οποίο αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση για την υιοθέτηση κυρώσεων για όσους διακόπτουν τις συνεδριάσεις συλλογικών πανεπιστημιακών οργάνων. Προφανώς, η νομοθεσία υπάρχει. Δεν στοιχίζει τίποτα όμως να την αγνοούν οι πρυτάνεις και να ζητούν νέα νομοθετική ρύθμιση. Πού να ξέρει ο κόσμος τον Ποινικό κώδικα...).
-Οι εισαγγελείς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, με ασυνήθιστη ταχύτητα για τα ελληνικά δεδομένα, ζήτησαν -και πέτυχαν- την έκδοση απόφασης των δικαστηρίων της Καλιφόρνιας με στοιχείο δύο ανώνυμα e-mails που έλαβε ένας δημοσιογράφος. Αντίθετα, πάλι σύμφωνα με τα ΜΜΕ , επί 1.5 χρόνο δεν έκαναν καμμιά ενέργεια προς τις δικαστικές αρχές της Γερμανίας για το σκάνδαλο της Ζήμενς. Ποιά ήταν τα κριτήρια των ενεργειών στην μια και την άλλη περίπτωση;
Thursday, February 28, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment