Friday, February 08, 2008

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Οπως δείχνουν τα πράγματα, η πιθανότερη εξέλιξη είναι να προχωρήσουν στον δεύτερο γύρο οι Παπαδόπουλος Χριστόφιας.
Ως υποστηρικτής του "ΟΧΙ" στο σχέδιο Αννάν, πιστεύω ότι η προσπάθεια των υποστηρικτών του "ΝΑΙ" θα στραφεί στο να περάσει στον β' γύρο ο Χριστόφιας. Πιστεύουν ίσως ότι μόνον έτσι μπορεί να εμποδιστεί η εκλογή Παπαδόπουλου. (Στην συγκεκριμένη περίπτωση, για τους υποστηρικτές του "ΝΑΙ", ισχύει το: better the devil you don't know than the devil you know!)

Ανανέωση (15/2/08). Εσωτερικό σημείωμα Ηνωμένων Εθνών
«Η οριστική τύχη του σχεδίου Ανάν συνδέεται με τον Πρόεδρο που θα εκλεγεί στις 24 Φεβρουαρίου» φέρεται να εκτιμά ο ΟΗΕ σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα, αναφορικά με το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας πως «δεν μπορώ να επιβαιβεώσω ή να σχολιάσω εσωτερικά κείμενα».
Στο σημείωμα τονίζεται ότι το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούνται κόμματα με «ρεαλιστική γραμμή», τα οποία -όπως αναφέρεται- υποστηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ως το μοναδικό πλαίσιο για λύση του Κυπριακού. Σημειώνεται επίσης ότι τα δύο κόμματα, που διατηρούν καλές σχέσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έχουν «πραγματική εικόνα» για την «κόκκινη γραμμή» των Τουρκοκυπρίων.
Αναφορικά με το ΔΗΚΟ, σημειώνεται ότι είναι «διεκδικητικό κόμμα» και αφήνεται να εννοηθεί ότι «προσπαθεί να δώσει μια άλλη έννοια στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, διαφορετική από αυτήν που περιλαμβάνεται στο σχέδιο Ανάν, ενώ ζητά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υποστηρίζεται δε, ότι η θέση για το ΔΗΚΟ ενισχύεται και από το γεγονός ότι συνεργάζεται με το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους.
Επιπρόσθετα, σήμφωνα πάντα με το ίδιο σημείωμα το οποίο έφερε στη δομοσιότητα ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στη Νέα Υόρκη Μιχάλης Ιγνατίου, εάν ο κ. Παπαδόπουλος προκριθεί στο β' γύρο, θα «πέσει» στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έχει δώσει «καθαρές ενδείξεις» για συνεργασία με το ΑΚΕΛ, εάν αποκλειστεί ο κ. Κασουλίδης από το β' γύρο.
Σε περίπτωση αποκλεισμού του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, το ΑΚΕΛ «δεν δίνει αντίστοιχα σημάδια, ότι δηλαδή θα κάνει την υπέρβαση». Αφήνεται μάλιστα να εννοηθεί ότι, εάν δεν προχωρήσει στο β' γύρο, ο κ. Χριστόφιας θα υποστηρίξει το σημερινό πρόεδρο.

Εκτιμήσεις για του τρεις υποψηφίους
Επιπλέον, στο σημείωμα διατυπώνονται εκτιμήσεις για τους τρεις υποψηφίους, στην περίπτωση που κερδίσουν την Προεδρία: Με Τάσσο Παπαδόπουλο ξανά στην Προεδρία «θα ισχυροποιηθεί η θέση του με πιθανότητες σκλήρυνσης.
» Θα επιμένει στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη διαμόρφωση νέας βάσης διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε λύση, αλλιώς θα ρίξει την ευθύνη στην άλλη πλευρά σε ένα ενδεχόμενο 'blame game'. Θα αξιοποιήσει το Κυπριακό για να δυσκολέψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
Εάν εκλεγεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να αναδείξει τη σχέση του κόμματός του με τους Τουρκοκύπριους. «Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις», αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, «το ΑΚΕΛ αποδέχεται μια βελτιωμένη έκδοση του Σχεδίου Ανάν.
Σε περίπτωση εκλογής του Ιωάννη Κασουλίδη, στο σημείωμα διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα αλλάξει η διάθεση στο Κυπριακό, επειδή γνωρίζει και έχει καλές σχέσεις με τον Ταλάτ και τους Τουρκοκύπριους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προστίθεται στο σημείωμα, «το Σχέδιο Ανάν θα είναι μια ισχυρή βάση για τη λύση».

No comments:

Post a Comment