Saturday, February 24, 2007

Μισθοδοσία Καθηγητών Πανεπιστημίου

Ένα πράγμα που σίγουρα δεν λέει το νομοσχέδιο είναι να περάσει η μισθοδοσία των καθηγητών και του κάθε είδους προσωπικού στα πανεπιστήμια. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημίμετρων. Αυτό είναι στοιχείο της αυτοτέλειας αλλά και των ευθυνών που προέρχονται από αυτήν. Όταν η μισθοδοσία βγαίνει απ' ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλα τα πανεπιστήμια θα ζητούν περισσότερες θέσεις (όπως κάνουν σήμερα και έχουμε φαινόμενα τμημάτων που έχουν περισσότερους διδάσκοντες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου).

3 comments:

  1. Συμφωνώ φυσικά σε αυτό και στα επόμενα δύο σχόλια. Είπαμε, αυτό το νομοσχέδιο περιέχει μερεμέτια, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Υπάρχουν πολλά σημεία που εγείρουν ερωτήματα ή είναι αμφιβόλου σοφίας. Αλλά από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα. Με την Παναγιώταινα θα κερδίσει τις εκλογές ο Καραμανλής, όπως είπε εύστοχα άρθρο της Ημερησίας.

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:48 am

    Εδώ θα κολλήσει και η αξιολόγηση. Η "χρηματοδότηση" θα γίνεται μετά από αξιολόγηση αλλά δεν θα αφορά τους μισθούς. Το μοντέλλο φοριέται στα ερευνητικά κέντρα, και με την αξιολογηση μοιράζονται ποσά υποδεκαπλάσια του πραγματικού και ανέλεγκτου (προσλήψεις ημετέρων) κόστους που είναι οι μισθοί. Τα ερευνητικά κέντρα επίσης ενδιαφέρουν για το πώς γίνεται η αξιολόγηση από ξένους ειδικούς στην Ελληνική πραγαμτικότητα: Έχουν μία μέρα να δουν, να αξιολογήσουν και να γράψουν την έκθεση αξιολόγησης χωρίς να τους έχουν δοθεί προηγουμένως και εγκαίρως τα στοιχεία του υπό αξιολόγηση Ιντιτούτου για να είναι τουλάχιστον προετοιμασμένοι. Αυτά τα λένε οι ίδιοι στις αξιολογήσεις τους που η ΓΓΕΤ δημοσιεύει ενίοτε στις ιστοσελίδες της.

    ReplyDelete
  3. Θεωρώ την παρατήρηση αυτή εξαιρετικά εύστοχη. Εκτός του ότι αναδεικνύει προβλήματα μιας άλλης κατηγορίας (των ερευνητικών κέντρων), δείχνει και μια αδυναμία της αξιολόγησης, που δεν έχω δει να επισημαίνεται. Και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν δεν θέλουμε να απαξιωθεί και η αξιολόγηση.

    ReplyDelete