Thursday, February 01, 2007

Δημόσια Πανεπιστήμια, Συνεργασίες με Ιδιώτες Berkeley-BP

Το μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Αμερικής –και ένα από τα κορυφαία στον κόσμο- το Berkeley στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε σήμερα ότι επελέγη να χρηματοδοτηθεί με το εκπληκτικό πόσο των $500 εκ. από την εταιρία BP, για να πραγματοποιήσει πρωτοποριακή έρευνα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα θα μεταμορφώσει την ενεργειακή πολιτική τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον πλανήτη γενικότερα.
Το πρόγραμμα αυτό είναι δεκαετές και θα εκτελεσθεί σε συνεργασία με το Lawrence Berkeley National Laboratory (που επίσης διοικείται από το Berkeley) και με το πανεπιστήμιο του Illinois στο Urbana-Champaign.
Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα νέο Ινστιτούτο Ενέργειας και Βιοεπιστημών - the Energy Biosciences Institute (EBI) – που θα εστιασθεί στην βιοτεχνολογία για να παράγει καύσιμα για μεταφορές κατασκευασμένα από φυτά.
Έχουμε εδώ ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με μακρά φιλελεύθερη παράδοση να συνεργάζεται με ένα ιδιωτικό πετρελαϊκό κολοσσό για τον οποίο οι προοδευτικοί άνθρωποι δεν έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Όμως, ο στόχος του προγράμματος είναι τόσο σημαντικός για το μέλλον της ανθρωπότητας που δύσκολα μπορεί να έχει κανείς αντίρρηση σε μια τέτοια συνεργασία.

2 comments:

  1. Και όλα αυτά ενώ δικοί μας φοιτητές χτίζουν την πόρτα της επιτροπής ερευνών στο ΕΜΠ για να εκδιώξουν δήθεν τις επιχειρήσεις από το πανεπιστήμιο. Δεν γνωρίζουν βέβαια οι βλάκες ότι ελάχιστες επιχειρήσεις χρηματοδοτούν ερευνητικά προγράμματα σε ελληνικά πανεπιστήμια. Τα χρήματα προέρχονται κυρίως από την ευρωπαϊκή ένωση και λιγότερα από το ελληνικό κράτος.

    Το άρθρο δεν ξεκαθάρισε τι θα κερδίσει η BP από την ιστορία αυτή. Υποψιάζομαι ότι θα υπάρχει κάποια δέσμευση ότι οποιαδήποτε νέα τεχνολογία προκύψει θα γίνει licensed σε αυτήν. Κάτι που φαίνεται λογικό και δίκαιο. Είναι μιά κατάσταση όπου όλοι κερδίζουν: και η επιχείρηση, και το πανεπιστήμιο, και η Καλιφόρνια, και το κοινωνικό σύνολο, και ο πλανήτης.

    Μεγάλο μέρος της αριστεράς στην Ελλάδα τρέφει αυτό το αδικαιολόγητο μίσος στις επιχειρήσεις. Τους θεωρούν αιμοσταγείς κερδοσκόπους που πίνουν το αίμα του λαού. Ασφαλώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν το κέρδος. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Αρκεί να υπάρχουν σαφείς κανόνες και διαφάνεια. Θα πρότεινα να κάνετε μιά περίληψη του άρθρου στα ελληνικά και να το στείλετε σε κάποια αριστερή εφημερίδα για δημοσίευση.

    ReplyDelete
  2. Πολλές ερωτήσεις μου απαντώνται στο πιό λεπτομερές άρθρο στο Science:

    http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/315/5813/747

    Ένα πράγμα που θα κερδίσει η BP είναι η αλληλεπίδραση των επιστημόνων της με αυτούς του Berkeley.

    ReplyDelete