Monday, February 19, 2007

Cambridge: Στόχος η συγκέντρωση 1 δισ. Λιρών από Ιδιώτες

Το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανακοίνωσε προ ημερών (βλ. πχ. Guardian, 15/2), ότι έχει συγκεντρώσει 500 εκ. λίρες στερλίνες στην μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για συγκέντρωση χρημάτων ώστε να ελαττώσει την εξάρτησή σου από τις κρατικές επιχορηγήσεις.
Στόχος του πανεπιστημίου, ενός από τα κορυφαία στον κόσμο, είναι να συγκεντρώσει 1 δισ. λίρες μέχρι το 2012 από πλουσίους δωρητές και παλαιούς αποφοίτους. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2005. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση των ιστορικών κτιρίων του πανεπιστημίου και την χρηματοδότηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων.
Με την κίνησή του αυτή το Cambridge ακολουθεί τον δρόμο άλλων μεγάλων δημοσίων πανεπιστημίων στην προσπάθεια που κάνουν να ανταγωνισθούν τα μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια. (Π.χ. το πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια, έχει περιορίσει το ποσοστό των εσόδων του από την πολιτειακή χρηματοδότηση στο 14% μόνο του προϋπολογισμού του, από 40% που ήταν μέχρι πρόσφατα).

Η ακαδημαϊκή πρύτανης (Vice-chancellor) του πανεπιστημίου του Cambridge δήλωσε ότι οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις θα ισχυροποιήσουν την θέση του Cambridge στην λίστα των πανεπιστημίων παγκοσμίου κλάσεως.

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ανακοίνωσε προχθές, σχέδιο με το οποίο θα δίνονται κίνητρα στους πτυχιούχους, στις επιχειρήσεις και στους φιλανθρώπους να κάνουν δωρεές στα πανεπιστήμια. Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, η Αγγλική κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί ισόποσα ιδιωτικές δωρεές.

No comments:

Post a Comment