Saturday, February 03, 2007

To Άρθρο 16 και Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

Τα ΝΕΑ δημοσιεύουν σήμερα ένα εξαιρετικά επίκαιρο άρθρο που επιβεβαιώνει τον παραλογισμό που δημιουργεί η παρούσα διατύπωση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Οι υποτιτλοι του κειμένου (Μάστερ στον παραλογισμό, Κρατικά πτυχία αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο αλλά όχι στην Ελλάδα), είναι εύγλωττοι.
Το ΜΑΙΧ, έχει φοιτητές απ' όλο τον κόσμο και έξι μεταπτυχιακά, προγράμματα, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο διά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι φοιτητές του όχι μόνο δεν πληρώνουν δίδακτρα αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα φοιτούν με υποτροφία, και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που παρέχει αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο - εκτός από την Ελλάδα.

4 comments:

  1. Anonymous11:18 pm

    Το άρθρο είναι πραγματικά πολύ καλό και αποτυπώνει την πραγματικότητα για το Μ.Α.Ι.Χ. Εγώ θα ήθελα να επιμείνω λίγο περισσότερο στην αδικία που υφίστανται οι Έλληνες απόφοιτοι του Μ.Α.Ι.Χ. αναζητώντας το αυτονόητο αποσπώντας που και που υποσχέσεις και ελπίδες οτι το θέμα θα λυθεί προκειμένου να επικυρώσουν επιτέλους τον κόπο 2 ολόκληρων ετών σκληρής δουλειάς. Μήπως ένα πληρωμένο 12μηνο μεταπτυχιακό στη βιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας με ένα σύντομο βιβλιογραφικό master project ήταν τελικά προτιμότερο ??
    Τζιάστας Πασχάλης

    ReplyDelete
  2. Anonymous11:24 pm

    θα ήθελα να συμπληρώσω στο προηγούμενο σχόλιό μου, ότι την εποχή που φοίτησα στο Μ.Α.Ι.Χ. (1992-1994)τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα ήταν ελάχιστα έως ανύπαρκτα, έτσι η λύση της Μεγάλης Βρετανίας ήταν μονόδρομος. Το πληρωμένο μεταπτυχιακό έγκειτε στο γεγονός ότι εκείνη την εποχή χρειαζόταν περίπου 4-5 εκατμμύρια δραχμές ανά έτος προκειμένου να φοιτήσεις σε κάποιο Βρετανικό Πανεπιστήμιο. Τελικά όμως τι έπρεπε να κάνω. Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι, όπως και τώρα, το Μ.Α.Ι.Χ. διαφημίζεται ανελλιπώς στα ελληνικά πανεπιστήμια και όταν εκείνη την εποχή φτάναμε στο ερώτημα της αναγνώρισης η απάντηση από όλους ήταν πως πρόκειται απλώς για θέμα χρόνου. Δυστυχώς όμως δεν διευκρινοζόταν πόσων χρόνων. Η απάντηση δε ακουγόταν πειστική, μιας και όλοι γνωρίζαμε ότι το Μ.Α.Ι.Χ. χρηματοδοτείται από την Ελληνική ΠΟλιτεία, είχαμε συμφοιτητές, υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας κλπ. Αλλά ...... Ελλάς το μεγαλείο σου

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:12 pm

    Από παρουσίαση του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων σε Αναπτυξιακό συνέδριο της Κρήτης (στοιχεία μέχρι το 2005):

    Μέχρι σήμερα (στοιχεία μέχρι 2005) έχουν αποφοιτήσει από το Μ.Α.Ι.Χ. 979 επιστήμονες με ετήσια εξειδικευμένη μεταπτυχιακή εκπαίδευση (DSPU) εκ των οποίων 625 έχουν επιτυχώς ολοκληρώσει τις σπουδές τους (διετής φοίτηση) και τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος σπουδών Master of Science (MSc).

    ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: (DSPU:734) (MSc:462)
    ΒΑΛΚΑΝΙΑ/ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: (DSPU:166) (MSc:108)
    ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ:(DSPU:79) (MSc:55)
    ΣΥΝΟΛΟ DSPU ΦΟΙΤΗΤΩΝ: 979
    ΣΥΝΟΛΟ M.Sc ΦΟΙΤΗΤΩΝ: 625

    Ποιοτικοί Δείκτες
    1. Το 34% του συνόλου των ερευνητικών διατριβών σε επίπεδο Master of Science έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων (211 δημοσιεύσεις) .
    Το 36% του συνόλου των ερευνητικών διατριβών σε επίπεδο Master of Science έχει δημοσιευθεί κατόπιν αξιολόγησης από επιτροπές κρίσης σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά (226 δημοσιεύσεις).
    2. Επιπλέον το 18% των αποφοίτων με Master of Science (ΜSc) γίνονται αποδεκτοί σε διδακτορικά προγράμματα με πλήρη υποτροφία από Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

    Το Μ.Α.Ι.Χ. με τις δραστηριότητές του έχει δημιουργήσει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται η ικανότητα της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τρίτες χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης και στα Βαλκάνια, τόσο στην παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στελεχών των χωρών αυτών, όσο και στη συνεισφορά στην οικονομική τους ανάπτυξη με την υλοποίηση κοινών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.
    Συνεπώς, το Μ.Α.Ι.Χ. ανταποκρίνεται και ικανοποιεί τις επιταγές του Ν 1537/85 «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Κέντρου Ανωτάτων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM)» στην Εισηγητική Έκθεση του οποίου δηλώνεται ότι:
    Η υπό κύρωση συμφωνία θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο η χώρα μας θα μπορέσει να διαδραματίσει ένα ρόλο πολύπλευρο, πολιτικό και οικονομικό στον Ευρύτερο Μεσογειακό χώρο.

    Σαμαρτζίδης Χαράλαμπος

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:45 pm

    Επίκειται νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα θέματα των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα. Να μια ευκαιρία να λήξει το θέμα Μ.Α.Ι.Χ. μια για πάντα και να αρθεί η αδικία των Ελλήνων αποφοίτων.

    Τζιάστας Πασχάλης

    ReplyDelete